فهرست مطالب

نشریه محیط شناسی راهبردی جمهوری اسلامی ایران
سال ششم شماره 2 (پیاپی 19، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیررضا مقومی*، روح الله قادری کنگاوری صفحات 9-38
    رژیم صهیونیستی را می توان امنیتی ترین موجودیت سیاسی در میان واحدهای سیاسی بین الملل قلمداد کرد. رژیم صهیونیستی علی رغم دغدغه بسیار زیاد نسبت به مسایل امنیتی و دفاعی، اما فاقد راهبرد رسمی امنیت ملی یا آموزه دفاعی است که خود این امر نیز نشات گرفته از ضعف های ساختاری این رژیم می باشد. لکن، با بررسی نوشته ها، اسناد و گفته های اعمالی و اعلانی رهبران رژیم صهیونیستی و با بررسی راهبردهایی که صهیونیست ها از زمان مهاجرت به فلسطین تابه حال به کار گرفته اند، می توان به برخی از اصول کلی امنیت ملی رژیم صهیونیستی نایل شد. در این چارچوب مقاله حاضر در پی پاسخ دادن به این سوال است که اصول امنیت ملی رژیم صهیونیستی در چه حوزه هایی تغییر و در چه حوزه هایی تداوم داشته است؟. این مقاله با روش توصیفی-تبیینی، نشان می دهد که اصول امنیت ملی رژیم صهیونیستی با گذشت بیش از هفتاد سال از موجودیت رژیم اشغالگر قدس، در برخی موارد تداوم داشته و در برخی موارد نیز با تغییر شرایط راهبردی این رژیم و همچنین مطرح شدن موضوعات جدید در حوزه نظامی گری و جنگ افزارها و به طور کلی تغییر شکل و نوع تهدیدات از تهدیدات سخت به تهدیدات هوشمند، دگرگون شده است که همین امر بر دکترین نظامی و امنیتی این رژیم نیز تاثیر گذاشته است.
    کلیدواژگان: رژیم صهیونیستی، امنیت، دکترین امنیت ملی، دکترین نظامی، سیاست امنیت ملی
  • فاطمه سوری*، غلامرضا خواجه سروی صفحات 39-63

    از ابتدای انقلاب اسلامی تاکنون، مقاومت و مبارزه با استکبار جهانی به مهم ترین راهبرد عملی سیاست خارجی ایران تبدیل شده است. به گونه ای که امروزه شبکه ای از کنشگران انقلابی در عرصه جهانی متاثر از این آموزه ها و در چارچوب محور مقاومت علیه نظام سلطه فعالیت می کنند. جمهوری اسلامی ایران، با بهره گیری از رویدادهای منطقه ای، به عنوان یک کنشگر فعال در منطقه عمل کرده و با حمایت از محور مقاومت جایگاه خود را در معادلات امنیتی منطقه تقویت کرده است. درحالی که ایران توانسته است پس از انقلاب اسلامی نفوذ امنیتی خود در منطقه را افزایش دهد، به طور هم زمان با اتحادهای منطقه ای ضد محور مقاومت و مخالفت های بین المللی مواجه بوده است. با این حال محور مقاومت اینکه چه عاملی باعث تقویت نفوذ ایران و محور مقاومت در منطقه غرب آسیا شده است سوالی است که تلاش می شود در این مقاله به آن پاسخ داده شود. استدلال نویسندگان این است که جمهوری اسلامی ایران با استفاده از پیوندهای تاریخی و استفاده هم زمان از قدرت سخت و نرم، توانسته است نفوذ راهبردی خود را در سطح منطقه ای تعمیق ببخشد. روش پژوهش کیفی و مبتنی بر مطالعه موردی است و شیوه گردآوری پژوهش مبتنی بر مصاحبه با خرگان و مطالعه متون و سایت های تحلیلی و راهبردی است.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، غرب آسیا، حزب الله، عمق راهبردی، محور مقاومت
  • دانیال رضاپور*، صدیقه آذین صفحات 65-95

    روسیه از دوره دوم ریاست جمهوری پوتین به طور جدی در پی بهبود روابط با کشورهای عرب خلیج فارس بوده است. و البته این تلاش با اقبال نسبی کشورهای خلیج فارس نیز همراه بوده است. بنابراین این پژوهش در صدد پاسخگویی به این سوال است که: چرا روسیه ای که اولا توجه عمده اش به مسایل خارج نزدیک و گسترش ناتو می باشد و ثانیا یک کشور عمدتا رانتیر است در تلاش برای تقویت روابط با کشورهایی برآمده است که آن ها نیز کشورهای کاملا رانتیری هستند که به طور سنتی از متحدان اصلی آمریکا در خلیج فارس بوده اند و آن ها نیز این بهبود روابط را پذیرفتند؟ در این راستا با استفاده از نظریه موازنه قدرت نرم گفته می شود که روسیه، خلیج فارس را به عنوان یکی از بهترین مناطق برای ایجاد موازنه نرم بین المللی در مقابل آمریکا تلقی می کند و تلاش دارد تا با همسو کردن متحدین کوچک آمریکا هزینه هژمون بودن را بالاتر ببرد و اقدامات یکجانبه گرایانه آمریکا را در دنیا سخت تر کند. کشورهای منطقه نیز پس از وقایعی مثل حمله آمریکا به عراق، سیاست ارتقای دموکراسی، عدم حمایت جدی آمریکا از مبارک، و سند برجام تلاش کرده اند تا حدودی از آمریکا مستقل شوند و یک موازنه قوای نرم در سطح منطقه ای در برابر آمریکا ایجاد کنند. روش نگارش مقاله صورت تبیینی - تحلیلی می باشد و با استفاده از منابع کتابخانه ای و اطلاعات لازم جمع آوری شده است.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، روسیه، خلیج فارس، موازنه قوای نرم، آمریکا
  • وحید قربانی*، نوذر شفیعی صفحات 97-127
    مقدمه

    جمهوری خلق چین و رژیم صهیونیستی طی یک دهه اخیر در چارچوب مشارکت جامع نوآورانه توسعه مناسبات دوجانبه را در دستورکار قرار داده اند. در این ارتباط و به منظور بررسی جوانب مختلف این موضوع، مقاله حاضر به این پرسش پاسخ می دهد که مهمترین فرصت ها و چالش های تاثیرگذار بر مشارکت جامع نوآورانه چین و رژیم صهیونیستی کدام اند؟

    روش

    این تحقیق بنیادی و نوع تحقیق نیز کیفی است. ابزار گردآوری اطلاعات، روش میدانی و کتابخانه ای و ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه و اطلاعات جمع آوری شده از پایگاه های اطلاعاتی علمی است. در این راستا، با مطالعه سوابق، آمارها، داده ها و پژوهش های پیشین مبانی نظری و مفهومی نگارش و سپس با ابزار پرسشنامه محقق ساخته (توزیع 50 پرسشنامه میان خبرگان) براساس طیف پنج گزینه ای لیکرت، میزان تاثیرگذاری فرصت ها و چالش ها بر مشارکت جامع نوآورانه ارزیابی و مهمترین عوامل تاثیرگذار احصاء می گردد.

    یافته ها: 

    مشارکت جامع نوآورانه تحت تاثیر فرصت ها و چالش های چین و رژیم صهیونیستی در سطوح مختلف ملی، منطقه ای و فرمنطقه ای است.

    نتیجه گیری: 

    دستاوردهای پژوهش نشان می دهد که مشارکت جامع نوآورانه مبتنی بر فرصت های چین (دستیابی به فناوری پیشرفته نظامی، پوشش ریسک راهبردی برای تنظیم تعاملات با غرب آسیا، تامین نیازهای توسعه ای و دورن زدن محدودیت های آمریکا در زمینه فناوری در دنیا) و رژیم صهیونیستی (امکان سرریز همکاری، حفظ سطح حداقلی از روابط با چین و تاثیر بر موضع چین در قبال ایران و فلسطین) است که در عین حال، چالش های دو بازیگر در سطوح فرامنطقه ای (فشارهای آمریکا)، منطقه ای (تعاملات چین با کشورهای منطقه غرب آسیا) و سطح ملی (حساسیت داخلی رژیم صهیونیستی) بر آن حاکم است.

    کلیدواژگان: رژیم صهیونیستی، چین، مشارکت جامع نوآورانه، فرصت ها، چالش ها
  • مهدی بصیری*، جواد اسحاقی صفحات 129-157

    در میدان نبرد، ابزار اصلی تصویر سازی میدان نبرد، یک سامانه سریع به همراه بانک اطلاعات می باشد. سامانه ی با چند گیگا بایت اطلاعات اعم از اطلاعات جغرافیایی، اطلاعات مربوط به موقعیت استقرار نیروها و تجهیزات دو طرف، عوارض زمین و وضعیت جوی و سایر اطلاعات می تواند کلیه فرآیند های قبل و حین عملیات را پشتیبانی نماید. مقاله پیش رو با هدف ارایه الگوی یکپارچه سازی سامانه اطلاعاتی در بستر سیستم اطلاعات جغرافیایی به منظور تقویت توان رزم نیروهای عمل کنند در صحنه نبرد می باشد. نوع تحقیق از نظر هدف کاربردی بوده و از روش اجرا توصیفی - زمینه ای است. جامعه آماری شامل تعداد 348 نفر از خبرگان حوزه اطلاعاتی سازمان مورد مطالعه می باشد. نمونه آماری به روش تصادفی غیر احتمالی بوده و شامل 126 نفر از خبرگان می باشد. به منظور جمع آوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. روایی تحقیق بر اساس تایید خبرگان مورد تایید قرار گرفته و جهت ارزیابی پایایی تحقیق از روش آلفای کزونباخ استفاده شده است. همچنین به منظور تحلیل یافته ها از هر دو رویکرد توصیفی و استنباطی استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان داد اطلاعات سیگنالی، تصویری و رادیویی نقش مهمی در شکل گیری سامانه یکپارچه اطلاعاتی دارند. نتایج تحقیق نشان داد وجود یک سامانه یکپارچه اطلاعاتی نقش موثری در شناسایی تهدیدات پیرامونی ایفا خواهد نمود.

    کلیدواژگان: یکپارچگی، سامانه اطلاعاتی، محیط شناسی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، عملیات نظامی
  • امیر عباسی خوشکار*، فرهاد قاسمی صفحات 159-189

    تقابل راهبردی رژیم صهیونیستی و جمهوری اسلامی ایران در قالب رویکردها و نظریه های مختلف روابط بین الملل و به طور خاص نظریه های جریان اصلی مورد بررسی و مطالعه محققان مطالعات منطقه غرب آسیا قرار گرفته است. در مقاله حاضر نگارنده به دنبال ارایه رویکرد پژوهشی متفاوت نسبت به بررسی رقابت راهبردی مذکور است و در ادامه با طرح الگوی نظری متفاوت به دنبال تبیین دقیق تر از محتوا و تبارشناسی سیستم کنترل رژیم صهیونیستی در برابر جمهوری اسلامی ایران و محور مقاومت برامده است. سوال پژوهش پیش رو این است که راهبرد کنترل منطقه ای جمهوری اسلامی ایران توسط رژیم صهیونیستی به چه صورت بوده است و از چه اجزایی برخوردار است؟ در پاسخ به سوال فوق فرضیه ذیل مطرح می شود سیستم کنترل رژیم صهیونیستی در برابر جمهوری اسلامی ایران به صورت شبکه ای و هوشمند درآمده است و از پنج جزء خرده شبکه دسترسی درون سرزمینی، خرده شبکه جاسوسی در همسایگان مرزی، خرده شبکه متحدین منطقه ای، خرده شبکه قدرت های فرامنطقه ای و استفاده محدود از قدرت نظامی تشکیل شده است. روش پژوهش مقاله حاضر توصیفی- تبیینی و روش جمع آوری داده ها اسنادی است.

    کلیدواژگان: سیستم کنترل شبکه ای هوشمند، غرب آسیا، محور مقاومت، رژیم صهیونیستی، جمهوری اسلامی ایران، شبکه نظم امنیتی، خوشه های ژئوپلتیکی
|
  • Amirreza Moghavemi *, Rouhollah Ghaderi Kangavary Pages 9-38
    The Zionist regime can be considered the most secure political entity among international political entities. Despite the great concern for security and defense issues, the Zionist regime lacks an official national security strategy or defense doctrine, which itself stems from the structural weaknesses of this regime. However, by examining the writings, documents and statements of the leaders of the Zionist regime and by examining the strategies that the Zionists have used since the migration to Palestine until now, it is possible to achieve some of the general goals and principles of the national security of the Zionist regime. In this framework, the present article seeks to understand the principles of the national security of the Zionist regime in order to examine the change and continuity of the national security of the Zionist regime over time. The results of the research show that the national security principles of the Zionist regime have continued in some principles after more than seventy years of the occupation of Jerusalem, and in some cases with the change of the strategic conditions of this regime and with the emergence of new issues in the field of militarism and The threats have changed, which has also affected the military and security doctrine of the Zionist regime. The research method in this article is analytical-descriptive and the data collection method is library and internet.
    Keywords: Zionist regime, security, national security doctrine, Military Doctrine, national security policy
  • Fatemeh Soury *, Gholamreza Khajehsarvi Pages 39-63

    After the Islamic revolution, Iran has acted as an active actor in the Middle East region by supporting the axis of resistance. This article examines the Iran’s historical and strategic ties to the West Asian region. In recent years, the Islamic Republic of Iran by supporting the axis of resistance has taken a multifaceted, diverse and pragmatic orientation in the West Asian region. While Iran’s strategy has, for the time being, strengthened its influence in the west Asia, this paper observes that it has simultaneously resulted in the creation of anti-Iran regional alliance that could ultimately undermine its regional position. The question is, what has strengthened Iran's influence and the axis of resistance in the West Asian region? The authors argue that Iran, using historical ties and arousing national anti-imperialist sentiments among the nations of the region and shaping common security goals and linking them to the stability and survival of political systems, has been able to develop its regional influence strategy.

    Keywords: Islamic Republic of Iran, West Asia, Hezbollah, Strategic Depth, Axis of Resistance
  • Danyal Rezapour *, Sedighe Azin Pages 65-95

    Russia has been seriously seeking to improve relations with the Arab Gulf states since Putin's second term. And of course, this effort has been accompanied by the relative success of the Gulf states. Therefore, this research seeks to answer the question: Why is Russia, first of all its main attention to issues of the near and extend of NATO, and secondly, a country is mainly a renter, has been struggling to strengthen relations with countries that have come from countries Are they completely rentiers who have traditionally been the main US allies in the Persian Gulf, and have they also accepted this improvement? In this regard, using the soft power balance theory, it is said that Russia views the Persian Gulf as one of the best areas for establishing a soft international balance against the United States and seeks to align its small allies with hegemony. To raise the level of American unilateralism in the world. Similarly, after the events of the US invasion of Iraq, the policy of promoting democracy, the lack of serious US support for Mubarak, and the implementation of the document, the countries of the region have tried to partly become independent of the United States and create a soft balance of power in the region against the United States. The writing method is an explanatory-analytical form and is collected using library resources and information.

    Keywords: Foreign Policy, Russia, Persian Gulf, soft power balance, America
  • Vahid Ghorbani *, Nowzar Shafiee Pages 97-127
    Introduction

    Based on "Innovative Comprehensive Partnership”, the People's Republic of China and Israel have developed bilateral relations over the last decade. In order to examine various aspects of this issue, the present article answers the question that what are the most important opportunities and challenges affecting the China-Israel Innovation Comprehensive Partnership?

    Method

    The present research is a fundamental research and the type of research is also qualitative. The data collection tool is the field and library method. In this regard, theoretical and conceptual foundations are written by studying records, statistics, data and previous researches, and then using a researcher-made questionnaire tool (distribution of 50 questionnaires among experts) based on the five-point Likert scale, the degree of influence of opportunities and challenges is evaluated on Innovation Comprehensive Partnership. Finally, the most important factors could be identified.

    Findings

    The findings showed that there is a significant relationship between the opportunities and challenges of China and Israel and the Innovation Comprehensive Partnership.

    Results

    The results of the research showed that the Innovation Comprehensive Partnership based on the opportunities of China (acquiring advanced military technology, strategic hedging to regulate interactions with West Asia, development needs and overcoming America's limitations in the field of technology in the world) and Israel (possibility of cooperation overflow, maintaining a minimum level of relations with China and influence on China's position towards Iran and Palestine).At the same time, the partnership is affected by the challenges of the two actors at the extra-regional level (American pressures), regional (China's interactions with the countries of the West Asian region) and national level (Israel's domestic sensitivity).

    Keywords: Israel, China, Innovative Comprehensive Partnership, opportunities, challenges
  • Javad Eshaghi Pages 129-157

    In the battlefield, the main tool of battlefield visualization is a fast system with information bank.A system with several gigabytes of information, including geographic information, information related to the location of forces and equipment on both sides, terrain and weather conditions, and other information can support all the processes before and during the operation.The following article aims to provide a model of information system integration in the framework of the geographic information system in order to strengthen the combat power of the forces operating in the battle scene.The type of research is applied in terms of its purpose and the implementation method is descriptive-contextual. The statistical population includes 348 experts in the information field of the studied organization. The statistical sample is a non-probability random method and includes 126 experts. In order to collect information, library and field methods have been used. The validity of the research has been confirmed based on the approval of the experts, and Kezenbach's alpha method has been used to evaluate the reliability of the research. The research results showed that the existence of an integrated information system will play an effective role in identifying peripheral threats.

    Keywords: Integration, information system, environmental science, geographic information system, military operations
  • Amir Abbasi Khoshkar *, Farhad Ghasemi Pages 159-189

    The strategic confrontation between the Zionist regime and the Islamic Republic of Iran in the form of different approaches and theories of international relations and specifically mainstream theories has been investigated and studied by researchers of West Asian studies. In this article, the author seeks to present a different research approach to the study of that strategic competition, and further, by proposing a different theoretical model seeks a more detailed explanation of the content and genealogy of the control system of the Zionist regime against the Islamic Republic of Iran and the axis of resistance. The question of the upcoming research is, what was the regional control strategy of the Islamic Republic of Iran by the Zionist regime and And what components does it have? In response to the above question, the following hypothesis is proposed: the control system of the Zionist regime against the Islamic Republic of Iran has become a networked and smart one, and it consists of five sub-networks: intraterritorial access sub-network, espionage sub-network in border neighbors, sub-network of regional allies, Sub-network of extra-regional powers and limited use of military power is formed. The research method of this article is descriptive-explanatory and the data collection method is documentary.

    Keywords: Smart network control system, West Asia, Axis of Resistance, Zionist regime, Islamic Republic of Iran, security order network, geopolitical clusters