فهرست مطالب

محیط شناسی راهبردی جمهوری اسلامی ایران - سال ششم شماره 3 (پیاپی 20، پاییز 1401)

نشریه محیط شناسی راهبردی جمهوری اسلامی ایران
سال ششم شماره 3 (پیاپی 20، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد ناصحی*، مهناز گودرزی صفحات 9-33
    مقدمه

    پس از تحولات بیداری اسلامی، ج. ا. ایران را به عنوان «مسیله ویژه» سیاست خارجی رژیم صهیونیستی قلمداد شد، که با ترسیم دکترین های جدید به دنبال مبارزه با قدرت فزاینده جمهوری اسلامی ایران در معادلات و آرایش بازیگران منطقه ای برآمدند. به منظور بررسی جوانب مختلف این موضوع، مقاله حاضر به این پرسش پاسخ می دهد که تحول رویکرد ادراکی رژیم صهیونیستی منجر به چه طیف سیاست هایی در قبال جمهوری اسلامی ایران شده است؟

    روش

    این نوشتار بنیادی و نوع تحقیق کیفی می باشد. ابزار گردآوری اطلاعات، روش میدانی و کتابخانه ای است که بواسطه جمع آوری داده ها پرسشنامه و اطلاعات اقتباس شده از پایگاه های اطلاعاتی می باشد. بدین ترتیب با استفاده از پژوهش های پیشین و با ابزار پرسشنامه محقق ساخته (توزیع 100 پرسشنامه میان خبرگان) براساس طیف پنج گزینه ای لیکرت، تحول رویکرد سیاست خارجی رژیم صهیونیستی در قبال جمهوری اسلامی ایران مورد ارزیابی قرار گرفت و مهمترین پارامترها استخراج شد.

    یافته ها: 

    تحول رویکرد سیاست خارجی رژیم صهیونیستی در قبال جمهوری اسلامی ایران در سه سطح تهدید سخت، نرم و نیمه سخت صورت گرفت.

    نتیجه گیری: 

    یافته های پژوهش نشان می دهد متعاقب تحولات بیداری اسلامی و نزدیک شدن ج. ا. ایران به مرزهای شمالی رژیم صهیونیستی، تحولی در ادراک رهبران رژیم صهیونیستی نسبت به تهدید از جانب ج.ا. ایران رخ داد که به اتخاذ راهکارهای مختلف و ترکیبی برای مقابله با ج.ا. ایران و با هدف محاصره ژیوپلیتیکی و به انزوا کشاندن ج.ا.ایران در همه حوزه ها از جمله حوزه اقتصادی و سیاست همسایگی انجامید.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، رژیم صهیونیستی، سیاست خارجی، ادراک، قدرت، سیاست تهاجمی
  • مرتضی شکری* صفحات 35-61

    منطقه خاورمیانه در حال حاضر با چالش های زیست محیطی عمده ای مثل خشک سالی و تنش آبی، آلودگی هوا، بیان زایی و جنگل زدایی و از بین رفتن تنوع زیستی رنج می برد. این منطقه از بسیاری جهات در میان آسیب پذیرترین مناطق جهان در برابر تاثیرات بالقوه تغییرات آب وهوایی و بلایای طبیعی است. چالش های زیست محیطی ممکن است فشارهای اجتماعی، زیست محیطی و اقتصادی موجود بر بخش های مختلف مانند آب، کشاورزی، زیرساخت ها، بهداشت و گردشگری را تشدید کند و به طور قابل توجهی مانع تلاش ها برای دستیابی اهداف توسعه پایدار در این کشورها شود. ازآنجایی که تاثیرات ناشی از چالش های زیست محیطی مرزهای کشور را به رسمیت نمی شناسد، رسیدگی به آن ها مستلزم همکاری های بین المللی است. هدف مقاله تاکید بر رژیم های حکمرانی منطقه ای به عنوان یکی از کارآمدترین راه حل های غلبه بر چالش های محیط زیستی است. سوال این است که با توجه به وضعیت بحرانی محیط زیست در منطقه غرب آسیا، نقش حکمرانی منطقه ای در پیشبرد گذار به سوی توسعه پایدار چگونه خواهد بود؟ یافته های پژوهش این است که با توجه به اینکه برخی از کشورهای غرب آسیا دارای جغرافیا و منابع طبیعی مشترک و به طورکلی اکوسیستم مشترکی هستند، می توانند از حکمرانی و همکاری منطقه ای به ویژه در زمینه های هماهنگی سیاست ها و تعیین دستور کار، تحقیق و تبادل دانش و اطلاعات، کمک های فنی و ظرفیت سازی و استفاده از اهرم مالی در تحقق توسعه پایدار بهره ببرند. روش مورداستفاده در مقاله از نوع کیفی و مبتنی بر دیده بانی در آینده پژوهی بوده است.

    کلیدواژگان: محیط زیست، حکمرانی، توسعه پایدار، خاورمیانه، همکاری
  • حسین مهرابی* صفحات 63-97

    غرب آسیا با توجه به تحولات کنونی نظام بین الملل باعث شده است تا کشورهای محور مقاومت در منطقه از اهمیت ژیوپلیتیکی زیادی برخوردار باشند. این اهمیت با توجه به پیوستگی جغرافیایی آنها با کشور ایران تاثیر زیادی بر راهبردهای دفاعی ج.ا.ا می تواند داشته باشد که در این تحقیق سعی شده است تاثیر عوامل ژیوپلیتیک نظامی این کشورها (عراق، سوریه، لبنان و سرزمین های اشغالی) موثر بر تدوین راهبرد دفاعی کشور به عنوان مسیله تحقیق مورد بررسی قرار داده شود؛ بنابراین در پژوهش حاضر با بهره گیری از روش توصیفی-تحلیلی و به صورت کاربردی و با استفاده از گردآوری داده ها به روش کتابخانه ای و تحقیقات میدانی تلاش گردیده است تا عوامل ژیوپلیتیک نظامی مرتبط و موثر بر تدوین راهبرد دفاعی ج.ا.ایران به عنوان هدف تحقیق شناسایی گردند. بدین منظور برای تعیین این عوامل و تبیین نقش آن ها (در قالب بسترهای فرصت آفرین، تهدیدزا، قوت و ضعف) پرسش نامه ی دو قسمتی تنظیم و طراحی گردید که به منظور تایید عوامل موثر ژیوپلیتیک نظامی و نقش های احصاء شده آن ها بر تدوین راهبرد دفاعی بین جامعه نمونه آماری 50 نفری به صورت تمام شمار توزیع و پس از اخذ نظر جامعه نمونه آماری با استفاده از تکنیک ها و روش های آماری، تجزیه و تحلیل شده و در ادامه به جمع بندی و ارزیابی سوالات تحقیق پرداخته شده است و در نهایت در قسمت نتیجه گیری و در پاسخ به سوالات تحقیق، ضمن تعیین عوامل موثر ژیوپلیتیک نظامی کشورهای محور مقاومت، به تبیین نقش های چهارگانه (قوت، ضعف، فرصت و تهدید) این عوامل که در تدوین راهبرد دفاعی ج.ا.ایران موثر می باشند؛ پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: عوامل ژئوپلیتیک نظامی، راهبرد دفاعی، کشورهای محور مقاومت، ج.ا.ایران، غرب آسیا
  • سید علیرضا قریشی*، علی اصغر بیک بیلندی صفحات 99-124

    جمهوری اسالمی ایران همواره خواهان صلح، ثبات و آرامش در منطقه بوده وسیاستهای کلی نظام نیز بیان کننده ی ایجاد یک ساختار امنیت منطقه ای بومی بوده است،به گونه ای که این ساختار با مشارکت تمامی کشورهای منطقه ایجاد شود. جمهوری اسلامی ایران در جهت تقویت نفوذ راهبردی خود و برقراری مناسبات پایدار با کشورهای جهان و در جهت تقویت ساختار و جایگاه ژیوپلیتیک خود ناگزیر به برقراری ارتباط با سایر کشورهای پیرامونی و فرامرزی می باشد. حضور کشورهای فرامنطقه ای و دشمنان ج.ا.ایران از جمله ایالات متحده آمریکا و رژیم اشغالگر قدس، امنیت و منافع ملی جمهوری اسلامی ایران را تهدید و مانع از همگرایی بین کشورهای منطقه شده است. جمهوری اسلامی ایران می تواند با تکیه بر اشتراکات تاریخی و فرهنگی و دینی و تقویت ظرفیت های اقتصادی زمینه شکل گیری جامعه منطقه ای را فراهم کند. چارچوب نظری تحقیق بر اساس نظریه روابط بین الملل و الگوهای روابط دفاعی -امنیتی، الگوی امنیتی مشارکتی و همگرایی و همکاری منطقه ای مدنظر قرار گرفته است.هدف تحقیق دستیابی به یک مدل بومی روابط دفاعی ج.ا.ایران با همسایگان در راستای همگرایی منطقه ای بیشتر می باشد.

    کلیدواژگان: روابط دفاعی، همگرایی، واگرایی، جمهوری اسلامی ایران، مدل
  • سعیده مرادی فر* صفحات 125-156

    امروزه وزارتخانه های خارجه آمریکا و روسیه از رسانه های اجتماعی نظیر توییتر برای طنین روایت های ملی و برندسازی ملی خود استفاده می کنند. آمریکا و روسیه درصدند تا تضاد منافع خود را وارد فضای مجازی کنند و جهان موازی را از طریق کانال های دیجیتالی خود ایجاد کنند. نبرد اصلی آمریکا و روسیه بر سر افکار عمومی بوده تا نظم مورد نظر خود را از طرق برندسازی ملی در جهان موازی دیجیتالی بوجود آورند. بر همین مبنا در این مقاله سعی شده از طریق کدگذاری سه مرحله ای در محتوای توییتر وزارت خارجه آمریکا و روسیه به این پرسش ها پاسخ داده شود که چگونه آمریکا و روسیه به دنبال ایجاد برندسازی ملی خود از طریق دیپلماسی دیجیتال هستند و تفاوت رویکرد این دو دولت چیست؟ در مقام پاسخ، اشاره می شود که هنگام بازبینی و مطالعه دو حساب توییتری وزارت خارجه آمریکا و روسیه، این وزارتخانه ها سعی در برجسته سازی دو برند ملی «مفهوم» از خود داشته اند. در حالی که آمریکا بدنبال حفظ نقش هژمونی خود در جهان و جهانی سازی نظم لیبرال دموکراسی بوده است، روسیه نیز به نوبه خود در تلاش برای بازتعریف نقش رهبری خود در جهان و مبارزه با نظم یکجانبه گرایانه آمریکا بوده است. این باز تعریف و مبارزه روسیه با نظم مطلوب آمریکا موجب شده تا روسیه، هویت و نقش تاریخی اتحاد جماهیرشوروی را سرلوحه عملکرد سیاسی امروز خود قرار دهد، این موضوع در حالی است که آمریکا می خواهد با حفظ نقش هژمونی و بسط ارزش های خود، هم به ارزش های جهان شکل دهد و هم روایت خود از دولت های مورد هدفش را بر اساس ارزش ها و فرهنگ آمریکایی تحلیل کند. در این مقاله سعی شده با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی، به معانی پنهان محتوای توییت های وزارت خارجه آمریکا و روسیه دست پیدا کرد.

    کلیدواژگان: دیپلماسی دیجیتال، برندسازی، وزارت امور خارجه، آمریکا، روسیه
  • ابراهیم ضرغامی*، افشین متقی صفحات 157-186
    بنیان قدرت دریایی، بهره گیری از دریا برای تجارت و کنترل منابع است. در این چارچوب، واپایش دریاها، سرنوشت تصمیم گیری در ساحل را مشخص خواهد کرد. در سال های اخیر، تاثیرگذاری حوزه ایندوپاسفیک در معادلات ژیوپلیتیکی و تغییر موازنه های قدرت، باعث جهت گیری سیاست ها و تمرکز قدرت های جهانی و منطقه ای به این مناطق شده است. از این منظر شمال و غرب اقیانوس هند به ویژه حوزه دریای سرخ و خلیج عدن و آبراه های استراتژیک آن در کانون توجه قرار گرفته است. در هیمن راستا کشورهای فرامنطقه ای با همکاری کشورهای منطقه ای، ایتلاف های دریایی را در این مناطق با هدف تضمین امنیت دریانوردی و تامین منافع ملی خود شکل داده اند. هدف اصلی این پژوهش بررسی و تحلیل اثرگذاری شکل گیری ایتلاف های دریایی در امنیت ملی ج.ا.ایران به ویژه امنیت دریایی است. روش شناسی پژوهش مبتنی بر رویکرد استدلالی است و روش تحقیق نیز سرشتی توصیفی -تحلیلی دارد و اطلاعات آن نیز به روش کتابخانه ای گرداوری شده است. یافته های پژوهش نشان داد که بازرسی و توقیف شناورهای تجاری و نفتکش، ناامن سازی مسیرهای تردد و حمل و نقل دریایی، کنترل دریایی و بستر سازی بروز تهدیدات نظامی در عمق از مهمترین تهدیدات این ایتلاف های دریایی برای امنیت ملی است و برای مقابله با این تهدیدات، توسعه عمق بازدارندگی دفاعی کشور در بستر دریا، سیادت دریایی در آبراه های راهبردی پیرامون و مدیریت هوشمند ترانزیت انرژی فسیلی در خلیج فارس و تنگه هرمز، ضروری است.
    کلیدواژگان: امنیت دریایی، ائتلاف سازی دریایی، اقیانوس هند، امنیت ملی، جمهوری اسلامی ایران
|
  • Mohammad Nasehi *, Mahnaz Goudarzi Pages 9-33
    Introduction

    after the evolution of Islamic awakening, Vol. A. called Iran as a special matter of Zionist foreign policy, who sought to fight the growing power of Islamic republic of Iran by drawing new doctrines in the equations and arrangement of regional actors. In order to examine different aspects of this subject, the present article answers the question that the evolution of the perceptual approach of the Zionist regime lead to what range of policies towards Islamic Republic of Iran.

    Method

    This is a fundamental writing and qualitative research type. Information gathering tool, is field and library method that is based on collecting questionnaire data and information is adapted from databases. In this way, by using previous researches and using a researcher-made questionnaire (Distribution of 011 questionnaires among experts) based on the spectrum of five Likert options, the evolution of the policy approach of the Zionist regime foreignpolicy towards the Islamic Republic of Iran was evaluated and the most important parameters were extracted.

    Findings

    foreign policy changes approach of the Zionist regime towards the Islamic Republic of Iran at three threat level was hard, soft and semi-hard.

    Conclusion

    The findings of the research show the developments of Islamic awakening and the approach of c. A. and nearing Iran to the northern borders of the Zionist regime, create a change in the perception of the

    Keywords: Islamic Republic of Iran, Zionist regime, Foreign Policy, perception of power, Aggressive policy
  • Morteza Shokri * Pages 35-61

    The Middle East is currently suffering from major environmental challenges such as drought and water stress, air pollution, deforestation and biodiversity and biodiversity loss. In many ways, this region is among the most vulnerable in the world to the potential effects of climate change and natural disasters. Environmental challenges may exacerbate existing social, environmental and economic pressures on sectors such as water, agriculture, infrastructure, health and tourism, and significantly impede efforts to achieve sustainable development goals in these countries. Since the impacts of environmental challenges do not recognize the country's borders, addressing them should also involve international cooperation. Considering the critical environmental conditions in the Middle East, how will the transition to sustainable development in the region be realized? The main idea of the article is that by advancing regional governance and cooperation, countries can tackle with the challenge of environmental change and achieve sustainable development. The aim of the article is to emphasize regional governance regimes as one of the most efficient solutions to overcome environmental challenges. The question is what will be the role of regional governance in advancing the transition towards sustainable development? The research findings are that considering that some West Asian countries have a common geography and natural resources and a common ecosystem, they can benefit from regional governance and cooperation, especially in the fields of policy coordination, agenda setting, technical assistance and capacity building and the use of financial leverage in the realization of sustainable development. The method was qualitative and based on Horizon scanning in future research.

    Keywords: Environment, Governance, Sustainable Development, Middle East, Cooperation
  • Hossein Mehrabi * Pages 63-97

    West Asia, due to the current developments of the international system, has caused the countries of the axis of resistance in the region to have great geopolitical importance. This importance due to their geographical connection with the country of Iran can have a great impact on the defense strategies of the Islamic Republic of Iran. The country's defense strategy should be investigated as a research problem; Therefore, in the current research, by using the descriptive-analytical method and in an applied manner, and by using the library method and field research, an attempt has been made to find the military geopolitical factors that are relevant and effective on the formulation of the defense strategy of Iran as the research objective. be identified. For this purpose, in order to determine these factors and explain their role (in the form of opportunistic, threatening, strength and weakness platforms), a two-part questionnaire was prepared and designed in order to confirm the effective factors of military geopolitics and their calculated roles on the development of a defense strategy among the statistical sample population. 50 people were distributed as a whole number and after obtaining the opinion of the statistical sample community, it was analyzed using statistical techniques and methods, and then the research questions were summarized and evaluated, and finally, in the conclusion part and in response to the questions The research, while determining the effective factors of the military geopolitics of the resistance axis countries, to explain the four roles (strength, weakness, opportunity and threat) of these factors which are effective in the formulation of the defense strategy of Iran. Been paid.

    Keywords: Military geopolitical factors, Defense Strategy, resistance axis countries, I.R.Iran, West Asia
  • Seyyed AliReza Ghoreishi *, AliAsghar Biekbilandi Pages 99-124

    The Islamic Republic of Iran has always wanted peace, stability and tranquility in the region, and the general policies of the system have also expressed the creation of an indigenous regional security structure, so that this structure becomes fully compatible with the country. The Islamic Republic of Iran, in order to strengthen its strategic influence and establish stable relations with the countries of the world, and in order to strengthen its geopolitical structure and position, is obliged to establish relations with other peripheral and cross-border countries. The presence of trans-regional countries and enemies of the Islamic Republic of Iran, including the United States and the occupying regime in Jerusalem, has threatened the security and national interests of the Islamic Republic of Iran and prevented convergence between the countries of the region. The Islamic Republic of Iran can provide the ground for the formation of a regional society by relying on historical, cultural and religious commonalities and strengthening economic capacities. The theoretical framework of the research is based on the theory of international relations and models of defense-security relations, participatory security model and regional convergence and cooperation.

    Keywords: Defense relations, Convergence, Divergence, Islamic Republic of Iran, Model
  • Saeedeh Moradifar * Pages 125-156

    Today, the U.S. and Russian foreign ministries are using social media such as Twitter to spread their national narratives and digital diplomacy branding. The United States and Russia are trying to take their conflicting interests into cyberspace and create a parallel world through their digital channels. The main struggle between the United States and Russia revolves around public opinion to establish their desired order through national branding in the parallel digital world. Based on this, this article attempts to answer these questions through three-step coding in the content of the Twitter of the Ministry of Foreign Affairs of the United States and Russia. How do the United States and Russia seek to create their national branding through digital diplomacy? And what is the difference between these two governments' approaches? In response, it is pointed out that when reviewing and studying the two Twitter accounts of the US and Russian Foreign Ministries, these ministries have tried to highlight their two national brands "concept". While America has sought to maintain its hegemonic role in the world and globalize the order of liberal democracy, Russia, in turn, has been trying to redefine its leadership role in the world and fight against the unilateralist order of America. This redefining and Russia's struggle with the desired order of America has made Russia to put the identity and historical role of the Soviet Union at the forefront of its political performance today. This is while America wants to shape the values of the world by maintaining its hegemonic role and expanding its values, and to analyze his narrative of the target governments based on American values and culture. In this article, we have attempted to identify the hidden meanings of the U.S. and Russian State Department tweets using the method of qualitative content analysis.

    Keywords: Digital Diplomacy, Branding, State Department, USA, Russia
  • Ebrahim Zarghami *, Afshin Mottaghi Pages 157-186
    The basis of sea power is the use of the sea for trade and resource control. In this framework, the survey of the seas will determine the fate of decision-making on the coast. In recent years, the impact of the Indo-Pacific region on geopolitical equations and the change in power balances has led to the orientation of policies and the concentration of global and regional powers to these regions. From this point of view, the north and west of the Indian Ocean, especially the Red Sea and the Gulf of Aden, and its strategic waterways are in the focus of attention. In the same direction, transregional countries have formed maritime alliances in these regions with the cooperation of regional countries with the aim of ensuring maritime security and securing their national interests.Main purpose of this research is to investigate and analyze the effectiveness of the formation of maritime alliances in the national security of Iran, especially maritime security. The research methodology is based on argumentative approach, and the research method has a descriptive-analytical nature, and its information is also collected by the library method. The findings of the research showed that the inspection and seizure of commercial vessels and oil tankers, the insecurity of maritime traffic and transportation routes, maritime control and the emergence of military threats in depth are among the most important threats of these maritime alliances for national security and in order to deal with these threats, it is necessary to develop the depth of the country's defense deterrence on the seabed, maritime sovereignty in the surrounding strategic waterways, and intelligent management of fossil energy transit in the Persian Gulf and the Strait of Hormuz.
    Keywords: Maritime Security, maritime coalition building, Indian Ocean, national security, Islamic Republic of Iran