فهرست مطالب

نشریه محیط شناسی راهبردی جمهوری اسلامی ایران
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 13، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اسماعیل احمدی صفحات 9-52
    غرب آسیا یکی از مناطق پرتنش و منازعه آمیز و در عین حال از مناطق حیاتی در این کره خاکی است که همواره مورد توجه قدرت های بیگانه بوده است. یکی از خصوصیت های این منطقه، ادامه دار بودن نزاع و درگیری است. بحث ناامنی در غرب آسیا همواره در مناسبات کشورهای منطقه نقش داشته است اما حضور استکباری آمریکا بیشتر مورد توجه است و دارای ابعاد گسترده‏ تری نیز شده است. در واقع سطح اقدامات جبهه استکبار به رهبری آمریکا  و فعالیت های صورت گرفته  توسط آن ها پیامدهایی را متوجه این منطقه کرده است. رویکرد ایران در محیط پیرامونی خود بر اساس امنیت مبتنی بر همکاری و مشارکت  با الگوی «موازنه تهدید» قرار دارد. در این رویکرد، مشارکت جدی تمامی کشورهای منطقه درسازماندهی ساختار امنیتی منطقه ای و همکاری موثر در این خصوص در اولویت قرار می گیرد. از سوی دیگر، حضور مداوم قدرت های فرامنطقه ای در ترتیبات امنیت منطقه ای نفی و این حضور عامل عمده ای در جهت افزایش تعارضات و تنش ها در سطح منطقه تلقی می شود.
    کلیدواژگان: ج.ا.ایران، جبهه ضد استکباری، جنوب غرب آسیا، مقاومت، موازنه تهدید، امنیت منطقه ای
  • اکبر خزلی صفحات 53-96

    هدف از این پژوهش بررسی چالشهای اقتصادی  و امنیتی و ارایه  الگوی موازنه در ترتیبات امنیتی منطقه غرب آسیا به ویژه حوزه خلیج فارس است. منطقه غرب آسیا و خلیج فارس به علت وجود منابع عظیم انرژی وتنگه هرمز از مناطق مهم استراتژیک جهان هست، لذا در این مقاله سعی برآن شده تا مسایل امنیتی واقتصادی منطقه و حوزه خلیج فارس مورد بررسی قرار گیرد، سوال مطرح شده این است که نقش کشورهای منطقه در امنیت منطقه خلیج فارس چگونه است ؟ و فرضیه ای هم که در این رابطه مطرح کرده ایم چنین است که ایران به عنوان کشوری که بیشترین مرز آبی را با خلیج فارس دارد نقش امنیتی بسزایی ایجاد می کند. دراین پژوهش ضمن اشاره به پیمان های موجود در این حوزه که عموما تک بعدی و ناکارآمد هستند، می کوشیم  تا با ترسیم وضعیت امنیتی حاکم بر منطقه، الگویی مناسب برای ترتیبات امنیتی همه جانبه و فراگیر ارایه دهیم  در پایان به این نتیجه خواهیم رسید که خلیج فارس از دیر باز همیشه مورد توجه قدرتهای بزرگ فرا منطقه ای بوده بطوری که همیشه از این منطقه به عنوان یک منبع درآمد مناسب استفاده کرده اند و ایران به عنوان یک قدرت منطقه ای می تواند نقش بسزایی در امنیت این منطقه استراتژیک جهان ایفا کند.

    کلیدواژگان: امنیت، جغرافیای سیاسی، نفت، خلیج فارس، تنگه هرمز، ایران
  • مجید اسدی صفحات 97-134

    پژوهش حاضر با بهرهگیری از روش توصیفی تحلیلی، به دنبال پاسخ این پرسش است که تاثیرتقابل عربستان سعودی با ج.ا.ایران، بر امنیت منطقه غرب آسیا طی پنج سال گذشته چگونه بوده است؟ فرضیهای که در پاسخ به این پرسش مطرح میشود این است که تقابل عربستان سعودی، با ج.ا.ایران موجب کاهش امنیت در منطقه غرب آسیا شده و عربستان سعودی سعی کرده است تا با حمایت و پشتیبانی از گروه های سلفی جدید و همچنین تکیه بر حمایت آمریکا و غرب و هم راستا با رژیم صهیونیستی، موازنه قدرت را به نفع خویش تغییر دهد، جمهوری اسلامی ایران نیز سعی نموده است تا با حمایت و تقویت محور مقاومت موازنه قوا را به نفع خویش حفظ کند. یافته های پژوهش را می توان این گونه بیان کرد که: رقابت های منطقه ای عربستان و ج.ا.ایران موجبات واگرایی و بروز تنش هایی در روابط دو کشور شده است که پیامدهای این رقابت چالش های امنیتی را علاوه بر خود دو کشور، برای منطقه غرب آسیا نیز به همراه داشته است و استمرار سیاستهای تفرقه افکنانه عربستان سعودی کاهش روز افزون امنیت منطقه را در پی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: امنیت، منطقه غرب آسیا، عربستان سعودی، ج.ا.ایران
  • عبدالله مرادی، فرهاد حمزه صفحات 135-162

    سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران عمدتا در تعاملات منطقه ای در خاورمیانه، آسیای مرکزی و قفقاز قرار داشته است، چه اینکه توجه به جهان اسلام و همچنین منافع سرزمینی محور اساسی این سیاست خارجی بوده است. اما ضرورت های توسعه در مناطق فراپیرامونی و همچنین تشکیل قدرت های ملی مبتنی بر الهیات رهایی بخش در آمریکای لاتین باعث گردید، از یک دهه قبل توجه به کشورهای امریکای لاتین به موضوعی جدی در سیاست خارجی بدل شود. اهمیت این منطقه به ویژه به سبب قرار داشتن در حیاط خلوت ایالات متحده و همچنین با گسترش فشارهای کشورهای غربی بر ایران در موضوع هسته ای، دو چندان گردید. در این مقاله تلاش می گردد تا در گام نخست توصیفی جامع از ابعاد حضور ایران در کشورهای منطقه آمریکای لاتین ارایه گردد تا در گام دوم بر آن اساس چارچوبی از  منافع ملی و اهداف استراتژیک کشور را در تعامل به این منطقه مورد بازشناسی قرار گیرد. در گام سوم بایستی تاثیرات این رابطه بر جایگاه ایالات متحده را مورد بررسی قرار گیرد. در نتیجه ظرفیت های منطقه ای و بین المللی منطقه آمریکای لاتین برای تداوم حضور ایران را مورد اشاره قرار خواهد گرفت که به نظر از ضروریات دیپلماسی سیاسی و اقتصادی جمهوری اسلامی است.

    کلیدواژگان: ایران، ژئوپلتیک، آمریکای لاتین، ونزوئلا، نفوذ
  • قربانعلی قربان زاده سوار، مهدی رحمتی*، غلامرضا سنجابی، هاشم ناطقی صفحات 163-188

    بحران سوریه از بحران های ژیوپلیتیک محسوب می شود که کشورهای منطقه و غربی از مارس 2011 (اسفند 1389) با حمایت از نیروهای تندرو سلفی و اعزام آن ها به کشور سوریه، باعث تکوین آن شدند؛ اقدامی که باعث آوارگی میلیون ها سوری، تخریب زیرساخت‏های سوریه و پیامدهای منطقه ای و جهانی، شده است. با ملاحظه روند کنونی بحران و پیشران های مرتبط با آینده های مطلوب و ممکن و محتمل، سناریوهای مختلف برای این بحران قابل ترسیم است. در تحقیق با بهره‏گیری از روش تحلیلی- تبیینی به کالبدشکافی این سناریوها پرداخته شد و یافته مقاله این شد که هر چند انتخابات ریاست جمهوری سوریه با مشروعیت‏افزایی به نظام حاکم بر سوریه، زمینه‏های افزایش قدرت و مقاومت آن نظام را در برابر گروه‏های معارض در سطح داخلی فراهم کرد اما ماهیت سیال بحران سوریه در معرض عوامل ژیوپلیتیک منطقه ای و جهانی نیز می باشد و مجموعه عناصر سطوح سه گانه مزبور، بر سرنوشت این بحران در آینده تاثیر تعیین کننده دارند.

    کلیدواژگان: سوریه، بحران، سناریو، معارضین، مقاومت، انتخابات ریاست جمهوری، قدرت های منطقه ای و بین المللی
  • نبی الله رشنو صفحات 189-216

    چشم انداز خط سیر تحولات جاری در منطقه پیرامونی ایران ، بیانگر شکل گیری تدریجی نوعی تظاهرات سیاسی - امنیتی با ایجاد یک فضایی پر تنش و تهدیدزا علیه منافع ملی و منطقه ای جمهوری اسلامی ایران است که عمدتا هم با هدایت و محوریت عربستان سعودی در جریان می باشد. در این راستا ، فضای رقابت ژیوپلیتیک عربستان سعودی با جمهوری اسلامی ایران بگونه ای است که تلاشهای تنش زای این کشور حتی ممکن است با انجام برخی از تظاهرات و آمادگیهای نظامی، منجر به سطحی از درگیریهای امنیتی - نظامی در بین دو کشور گردد. درچنین شرایطی، حفظ و تقویت امنیت پایدار درجمهوری اسلامی ایران عملا نیازمند تدوین داکترین جامع امنیتی متناسب با ژنومهای امنیت منطقه ای، درک سیاستهای جاری بین المللی،استفاده حداکثری از مزیتهای نسبی و پایدار موقعیت باز ژیوپلیتیک با ایفای نقشهای متناسب در جهت توسعه متوازن اقتصادی، سیاسی و فرهنگی کشور و بویژه ترسیم نقشه راه سیاستهای بلند مدت برای تحقق امنیت منطقه ای بر محور توسعه پایدار ملی و استفاده از آن بعنوان سپری فراگیر در شیوه های نوین دفاع غیر عامل، می باشد. این مقاله به دنبال تحلیل وتبیین الزامات رشد و توسعه پایدار بعنوان موثرترین مولفه دفاع غیر عامل در  موضوع امنیت منطقه ای و نیز بررسی تاثیرات گسترده آن بر فرآیندهای تحقق توسعه پایدار  ملی و منطقه ای جمهوری اسلامی ایران درصحنه های رقابتی غرب آسیا، می باشد.

    کلیدواژگان: امنیت، ژنوم‎های امنیت منطقه ای، داکترین امنیتی، سیاست و فضا، توسعه پایدار
|
  • Esmaeil Ahmadi Pages 9-52
    West Asia is one of the tense and conflicted regions, and at the same time, one of the vital regions in this world, which has always been the focus of foreign powers. One of the characteristics of this region is the continuous conflict. The issue of insecurity in West Asia has always played a role in the relations of the countries of the region, but the arrogant presence of the United States is more important and has wider dimensions. In fact, the level of actions of the Arrogant Front led by the United States and the activities carried out by them have had consequences for this region. Iran's approach in its environment is based on security based on cooperation and participation with the "balance of threats" model. In this approach, the serious participation of all countries in the region in organizing the regional security structure and effective cooperation in this regard is prioritized. On the other hand, the continuous presence of extra-regional powers in regional security arrangements is negated and this presence is considered a major factor in increasing conflicts and tensions at the regional level.
    Keywords: I.R.Iran, anti-arrogance front, Southwest Asia, Resistance, threat balance, regional security
  • Akbar Khazali Pages 53-96

    The purpose of this research is to examine the economic and security challenges and provide a balance model in the security arrangements of the West Asian region, especially the Persian Gulf. The region of West Asia and the Persian Gulf is one of the most important strategic regions of the world due to the presence of huge energy resources and the Strait of Hormuz, therefore, in this article, an attempt has been made to examine the security and economic issues of the region and the Persian Gulf, the question raised is that the role of the countries How is the security of the Persian Gulf region? And the hypothesis that we have raised in this regard is that Iran, as a country that has the largest water border with the Persian Gulf, creates a significant security role. In this research, while referring to existing agreements in this area, which are generally one-dimensional and ineffective, we try to present a suitable model for all-round security arrangements by drawing the security situation prevailing in the region. In the end, we will come to the conclusion that the Gulf For a long time, Fars has always been the focus of the great trans-regional powers, so that they have always used this region as a suitable source of income, and Iran, as a regional power, can play a significant role in the security of this strategic region of the world.

    Keywords: security, political geography, Oil, Persian Gulf, Strait of Hormuz, Iran
  • Majid Asadi Pages 97-134

    The current research, using the descriptive-analytical method, seeks to answer the question, what has been the impact of the conflict between Saudi Arabia and Iran on the security of the West Asian region in the past five years? The hypothesis that is proposed in the answer to this question is that Saudi Arabia's confrontation with Iran has caused a decrease in security in the West Asian region and Saudi Arabia has tried to support the new Salafist groups and also rely on its support. America and the West, along with the Zionist regime, change the balance of power in their favor, the Islamic Republic of Iran has also tried to maintain the balance of power in its favor by supporting and strengthening the axis of resistance. The findings of the research can be expressed as follows: the regional competition between Saudi Arabia and Iran has caused divergence and tension in the relations between the two countries, and the consequences of this competition have created security challenges for the West Asian region in addition to the two countries themselves. and the continuation of Saudi Arabia's divisive policies will lead to an increasing decrease in security in the region.

    Keywords: security, West Asia Region, Saudi Arabia, J.A. Iran
  • Abdollah Moradi, Farhad Hamzeh Pages 135-162

    The foreign policy of the Islamic Republic of Iran has mainly been in regional interactions in the Middle East, Central Asia, and the Caucasus, as attention to the Islamic world as well as territorial interests has been the main axis of this foreign policy. But the necessity of development in the extra-peripheral regions as well as the formation of national powers based on liberation theology in Latin America caused attention to Latin American countries to become a serious issue in foreign policy since a decade ago. The importance of this region was doubled especially due to being in the backyard of the United States and also with the expansion of the pressure of Western countries on Iran in the nuclear issue. In this article, an attempt is made to provide a comprehensive description of the dimensions of Iran's presence in Latin American countries in the first step, so that in the second step, a framework of national interests and strategic goals of the country in interaction with this region will be recognized. In the third step, the effects of this relationship on the position of the United States should be examined. As a result, the regional and international capacities of the Latin American region will be mentioned for the continuation of Iran's presence, which seems to be one of the necessities of the political and economic diplomacy of the Islamic Republic.

    Keywords: Iran, geopolitics, Latin America, Venezuela, Influence
  • Nabiallah Rashno Pages 189-216

    The perspective of the trajectory of current developments in the peripheral region of Iran indicates the gradual formation of a kind of political-security demonstration by creating a tense and threatening atmosphere against the national and regional interests of the Islamic Republic of Iran, which is mainly under the guidance and centrality of Saudi Arabia. be In this regard, the atmosphere of geopolitical competition between Saudi Arabia and the Islamic Republic of Iran is such that the tension-producing efforts of this country may even lead to a level of security-military conflicts between the two countries by carrying out some demonstrations and military preparations. In such a situation, maintaining and strengthening stable security in the Islamic Republic of Iran practically requires the formulation of a comprehensive security doctrine in accordance with regional security genomes, understanding current international policies, making maximum use of the relative and stable advantages of the open geopolitical position by playing appropriate roles in the direction of balanced economic development. political and cultural of the country and especially the drawing of long-term policy roadmap for the realization of regional security on the axis of sustainable national development and its use as an all-encompassing shield in modern methods of non-active defense. This article seeks to analyze and explain the requirements of sustainable growth and development as the most effective component of non-active defense in the issue of regional security, as well as examining its wide-ranging effects on the processes of achieving national and regional sustainable development of the Islamic Republic of Iran in the competitive scenes of West Asia.

    Keywords: security, regional security genomes, security doctrine, politics, space, Sustainable Development