فهرست مطالب

مجله زنان مامائی و نازائی ایران
سال بیست و پنجم شماره 11 (بهمن 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سید احمد آل یاسین*، اسماعیل اکبری، فاطمه سعادتی صفحات 1-7
    مقدمه

    سرطان پستان، علت اصلی مرگ و میر ناشی از بدخیمی در زنان در سراسر جهان به شمار می رود. در 30-20% سرطان های پستان، تکثیر یا بیان بیش از حد HER2 مشاهده می شود. تکثیر ژن HER2 عمدتا توسط تکنیک های IHC جهت اندازه گیری بیان پروتیینی آن در سطح سلول و FISH جهت بررسی تکثیر ژن انجام می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی حساسیت و اختصاصیت IHC در مقایسه با آزمایش FISH انجام گردید.

    روش کار: 

    در این مطالعه که در سال 1399 انجام شد، 44 بلوک پارافینه از بافت کارسینوم پستان متعلق به زنان مبتلا به سرطان پستان که قبلا با تکنیک IHC بررسی شده بود، با استفاده از روش FISH برای تعیین تکثیر بیش از حد HER2 مورد ارزیابی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار GraphPad (ver8 Anova) انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    IHC در مقایسه با FISH شامل 16% مثبت کاذب و 9% منفی کاذب بود، بنابراین حساسیت IHC در شناسایی HER2+ در مثبت واقعی برابر با 6/66% و اختصاصیت IHC در تعیین منفی های واقعی برابر با 1/78% بود. نتایج نشان دادند که روش IHC شامل خطاهای زیادی است.

    نتیجه گیری

    سطح اطمینان نتایج مثبت و نتایج منفی به ترتیب برابر با 3/53% و 2/86% بود، بنابراین روش FISH باید به عنوان یک روش جایگزین در کنار روش IHC مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، FISH، HER2+، IHC
  • مقدسه جهانشاهی، مریم منتظری، سمانه محمدرضا خانی نژاد*، ابولفضل کارگر شورکی صفحات 8-15
    مقدمه

    رویکرد دارویی سقط جنین، یک جایگزین امن و موثر برای روش های جراحی است که با سطح بالایی از رضایت بیمار همراه است. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر میزوپروستول با و بدون لتروزول در درمان سقط طبی موفق و ارتباط آن با سطح تیتراژ BHCG و طول سرویکس انجام شد.

    روش کار: 

    این مطالعه کارآزمایی بالینی دوگروهه تصادفی شده در سال 1400 بر روی 168 نفر از زنان باردار با سن حاملگی زیر 18 هفته کاندیدای ختم حاملگی انجام شد. افراد به طور تصادفی سازی به دو گروه A (دریافت کنندگان میزوپروستول و لتروزول) و B (دریافت کنندگان میزوپروستول و پلاسبو) تقسیم شدند. برای تمام بیماران در روز اول بستری، آزمایشات اولیه، تیتراژ BHCG، سونوگرافی حاملگی و بررسی طول سرویکس انجام شد. پس از دریافت دارو، تمام بیماران در روز پنجم تحت سونوگرافی بررسی بقایای حاملگی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 22) و آزمون های کای اسکویر، تی مستقل و رگرسیون لجستیک انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج، گروه میزوپروستول + لتروزول نسبت به میزوپروستول + دارونما (1/88% در مقابل 5/59%) میزان سقط موفقیت آمیز بیشتری داشتند. افزایش طول دهانه رحم با احتمال بالاتر سقط جنین همراه بود (001/0>p)، در حالی که تیتراسیون BHCG  نقش پیش بینی کننده ای در القای سقط جنین را نشان نداد (05/0<p).

    نتیجه گیری

    اضافه کردن لتروزول به رژیم دارویی میزوپروستول جهت القای سقط، منجر به افزایش درصد سقط موفقیت آمیز و کاهش استفاده از کورتاژ می شود.

    کلیدواژگان: تیتراسیون BHCG، سقط، لتروزول، میزوپروستول
  • مریم قضایی*، زهرا خودراه، ایمان قطب صفحات 16-25
    مقدمه

    با توجه به این که باروری، از ارزش بالایی در اکثر فرهنگ ها برخوردار است، اگر تلاش برای حاملگی با شکست مواجه شود، ممکن است منجر به مختل شدن سلامت روانی فرد شود، لذا مطالعه حاضر با هدف مقایسه ترس از زایمان، نشانگان افسردگی و PTSD پس از زایمان در زنان دارای سقط جنین (خود به خودی)، زایمان طبیعی و سزارین انجام شد.

    روش کار: 

    این مطالعه توصیفی از نوع علی- مقایسه ای از بهمن ماه 1399 تا خرداد 1400 بر روی 300 نفر از زنان تازه زایمان کرده مراجعه کننده به مراکز بهداشت شهر مشهد انجام شد. ابزار مورد استفاده در این مطالعه، پرسشنامه های تجربه زایمان ویژما، پرسشنامه افسردگی بک و پرسشنامه PTSD پس از زایمان بود. با استفاده از این ابزارها، ترس از زایمان، علایم افسردگی و PTSD پس از زایمان اندازه گرفته شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 22) و آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    ترس از زایمان، نشانگان افسردگی و PTSD پس از زایمان در زنان دارای سقط خود به خودی به طور معنی داری بیشتر از زنان دارای زایمان طبیعی و سزارین بود (001/0>p). گروه زایمان طبیعی و سزارین از نظر میزان ترس از زایمان و نشانگان افسردگی پس از زایمان تفاوت معنی داری نداشتند (05/0<p). نشانگان PTSD پس از زایمان در گروه زنان دارای سزارین به طور معنی داری بیشتر از زنان دارای زایمان طبیعی بود (05/0>p).

    نتیجه گیری

    ترس از زایمان، افسردگی و PTSD پس از زایمان در زنان دارای سقط خود به خودی نسبت به زنانی که زایمان داشته اند، بیشتر است و از این نظر باید مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: افسردگی پس از زایمان، ترس از زایمان، سقط خود به خودی، PTSD پس از زایمان
  • نرجس افروز، ستاره نصیری*، سهیلا امینی مقدم صفحات 26-33
    مقدمه

    سرطان آندومتر، یکی از بیماری های رایج در بین زنان می باشد که هر ساله باعث مرگ و میر بسیاری از زنان در جهان می گردد. بقاء بیماران و پاسخ به درمان آن ها بر اساس شرایط بالینی و همچنین مرحله بیماری مشخص می گردد. مشخص شده بیمارانی که در مرحله پیشرفته (مرحله III و IV) هستند، دارای بقاء کم تری هستند. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی بقاء بیماران بر اساس OS و PFS (بقا کلی و بقای بدون پیشرفت) انجام شد.

    روش کار: 

    در این مطالعه کوهورت گذشته نگر، تمام بیماران مبتلا به سرطان آندومتر پیشرفته که از سال 2010 تا سال 2018 در بیمارستان های فیروزگر و رسول اکرم تحت درمان قرار گرفته بودند، در دو گروه با روش های درمانی متفاوت (اول نیوادجوانت تراپی و سپس جراحی در مقایسه با اول جراحی و سپس ادجوانت تراپی)؛ مورد مقایسه قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Stata (نسخه 1/14) انجام شد. جهت بررسی میزان بقای بیماران از رویکرد کاپلان میر، جهت بررسی عوامل موثر بر میزان بقاء از یک مدل رگرسیون کاکس و جهت بررسی عوامل موثر بر میزان پاسخ به درمان از مدل رگرسیون لجستیک چندگانه استفاده شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.  

    یافته ها

    هیچ گونه تفاوت معناداری از نظر میانگین بقاء در بیمارانی که تحت درمان با جراحی کموتراپی و کموتراپی جراحی بودند، وجود نداشت (05/0<p). بقاء کلی بیماران درمان شده به روش استاندارد در مقایسه با بیمارانی که ابتدا شیمی درمانی و سپس جراحی شدند، بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    هیچ گونه تفاوت معناداری در بقاء بیماران از نظر درمان با جراحی کموتراپی و کموتراپی جراحی وجود نداشت. جراحی، بیشترین ارتباط را در بروز عود بیماری و همچنین زنده ماندن بیماران داشت.

    کلیدواژگان: بقاء، بقای بدون پیشرفت، درمان، سرطان آندومتر
  • سلمان دانشی، فاطمه محسنی تکلو، عصمت رضابیگی داورانی*، غلامرضا پوراباذری صفحات 34-46
    مقدمه

    تالاسمی، یک بیماری ژنتیکی با الگوی اتوزومال مغلوب است. تشخیص قبل از تولد و ختم بارداری در صورت ابتلای جنین، بهترین راه جهت پیشگیری از بروز این بیماری است. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان بروز و علت تولد بیمار بتاتالاسمی ماژور بعد از اجرای برنامه کشوری پیشگیری در دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شد.

    روش کار: 

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی و از نوع تحقیق در نظام سلامت بود. اطلاعات بیماران (تاریخ تولد، وضعیت سایر خواهران و برادران تنی) و زوجین ناقل (سال ازدواج، رابطه خویشاوندی، انجام غربالگری زمان ازدواج، سابقه مراقبت ژنتیک و علل تولد بیمار بتاتالاسمی) از داده های موجود در معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان طی سال های 98-1390 به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 24) و آزمون دقیق فیشر انجام گرفت.

    یافته ها

    میزان بروز 9 ساله، در کل منطقه 55/0 در 10،000 تولد زنده و درصد موفقیت برنامه در کل منطقه 37/84% بود. 15 بیمار طی سال های 98-1390 متولد شده بود. مهم ترین علت بروز بتاتالاسمی ماژور، عدم شناسایی زوجین ناقل تالاسمی و عدم آگاهی آنها از وضعیت خود بود (6/46%). ازدواج والدین 9 مورد (60%) از کودکان بیمار خویشاوندی بود. بین علت تولد بیمار جدید بتاتالاسمی ماژور با سطح تحصیلات و شغل والدین بیماران ارتباط آماری معنی داری وجود نداشت (05/0<p).

    نتیجه گیری

    اگرچه با اجرای برنامه پیشگیری، تعداد بیماران بتاتالاسمی به طور قابل توجهی کاهش یافته است، اما برنامه ریزی مناسب جهت ارتقاء کیفیت ارایه خدمات مشاوره ای و مراقبت ناقلین و افزایش سطح آگاهی و تغییر نگرش گروه های هدف جامعه به منظور حذف کامل موارد بروز بیماری ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: بروز، پیشگیری، تالاسمی، تشخیص قبل از تولد
  • مریم سلیمانی، صدیقه یوسف زاده*، روشنک سالاری، سیده حورا موسوی واحد، سید رضا مظلوم صفحات 47-55
    مقدمه

    سزارین، یکی از رایج ترین اعمال جراحی است و به طور شایع درد را به دنبال دارد. طبق برخی مطالعات، روغن کتان ممکن است در کاهش شدت درد موثر باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر پماد روغن کتان بر شدت درد زخم سزارین انجام شد.

    روش کار: 

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده سه سوکور در سال 1397 با مشارکت 120 زن سزارین شده در بیمارستان های آموزشی امام رضا (ع) و شهید هاشمی نژاد مشهد انجام شد. افراد با تخصیص تصادفی در سه گروه (پماد کتان، دارونما، کنترل) قرار گرفتند. در دو گروه پماد کتان و دارونما، پماد روی زخم استعمال شد. شدت درد زخم 24 ساعت بعد از عمل، روز 4 و 8 پس از سزارین به وسیله مقیاس شدت درد سنجیده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 25) و آزمون کای اسکویر و کروسکال والیس انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج آزمون های آماری، بین گروه کتان با دارونما و کتان با کنترل از نظر شدت درد زخم سزارین در روز های 4 و 8 پس از مداخله اختلاف آماری معنی داری وجود داشت (001/0>p). همچنین بر اساس نتایج آزمون فریدمن در مقایسه درون گروهی، در هر سه گروه، تغییرات مقیاس شدت درد در روزهای مختلف اختلاف معنی داری داشت (001/0>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به کاهش نمره شدت درد زخم سزارین پس از مداخله، روغن کتان به دلیل داشتن ترکیبات موثر، می تواند شدت درد زخم ناحیه سزارین را به میزان بالایی کاهش دهد.

    کلیدواژگان: سزارین، شدت درد زخم، کتان
  • فاطمه خلیقی، فریبا فهامی، معصومه پیرهادی* صفحات 56-61
    مقدمه

    با توجه به نبود اطلاعات درباره تاثیر بیماری کووید-19 بر بارداری و افزایش عوارض جانبی آن برای مادران باردار و جنین ایشان، بررسی تاثیر این بیماری بر بارداری و نوزاد اهمیت دارد، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر نتایج مثبت تست PCR مادران باردار بر وزن و آپگار نوزادان انجام شد.

    روش کار: 

    در این مطالعه تحلیلی (کوهورت گذشته نگر) نمونه گیری به روش سرشماری از طریق بررسی پرونده های 98 مادر با استفاده از سامانه سیب، که تحت پوشش مراکز خدمات بهداشتی و درمانی واقع در استان اصفهان بودند و بین فروردین 1399 تا شهریور سال 1400 زایمان کرده بودند، انجام شد. نتایج به دست آمده از مقایسه دو گروه مادران بر اساس نتیجه تست PCR، با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 18) و آزمون تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    از بین پرونده های مورد بررسی، 50 مورد (51%) تست PCR مثبت و 48 مورد (49%) تست PCR منفی داشتند. 99% از نوزادان متولد شده در این بررسی دارای نمره آپگار بیشتر یا مساوی 7 بودند. بر اساس نتایج آزمون تی مستقل، بین نمره آپگار دقیقه 1 (714/0=p) و دقیقه 5 (580/0=p) نوزادان مادران دو گروه PCR+ و - PCRاختلاف آماری معناداری مشاهده نشد. همچنین بر اساس نتایج آزمون تی مستقل، بین وزن نوزادان در مادران دو گروه اختلاف آماری معناداری مشاهده نشد (112/0=p).

    نتیجه گیری

    نتیجه مثبت تست PCR ارتباط معناداری با وزن و نمره آپگار دقیقه 1 و 5 نوزاد ندارد. تحقیقات در مورد اثرات عفونت COVID-19 در دوران بارداری همچنان در حال تکمیل و به روزرسانی است. تحقیقات بیشتر با تعداد نمونه های بالاتر می تواند عوارض احتمالی این بیماری را بهتر نشان دهد.

    کلیدواژگان: تست PCR، زنان باردار، نمره آپگار، وزن زمان تولد، COVID-19
  • مژگان تن ساز، معصومه نوروزی الاله کورابی، مرضیه قرائتی*، روشنک مکبری نژاد، نفیسه ظفرقندی، مرتضی مجاهدی صفحات 62-72
    مقدمه

    خونریزی رحمی غیرطبیعی به صورت اختلال در کمیت، مدت زمان، نظم و برنامه قاعدگی بروز می کند که یک مشکل قابل توجه بوده است. مطالعه حاضر با هدف جمع بندی و ارایه توصیه های طب ایرانی مبتنی بر شواهد در درمان و مدیریت خونریزی رحمی غیرطبیعی انجام شد.

    روش کار: 

    در این مقاله مروری نقلی، کلیدواژه های مرتبط با خونریزی غیرطبیعی رحمی در منابع طب ایرانی که با عنوان "افراط و یا کثرت طمث" نامیده می شود، مرور و موارد مرتبط با تدابیر تغذیه ای و درمان این بیماری استخراج گردید. کلیدواژه های انگلیسی "Menorrhagia" یا "Menometrorrhagia" یا"Abnormal uterine bleeding- AUB" یا "Poly-menorrhea" یا "Herbal medicine" یا "Nutritional treatment" و کلید واژه های فارسی "منوراژی"، "خونریزی غیرطبیعی رحم" و "افراط طمث" و ترکیب این کلمات در پایگاه های اطلاعاتیSID ،PubMed ،Scopus ،Web of science ، Science direct و Google scholar جستجو و در نهایت مواردی که دارای شواهد علمی بودند، در قالب تدابیر تغذیه ای و درمان ارایه گردید.

    یافته ها

    بخش قابل توجهی از توصیه های طب ایرانی در درمان خونریزی رحمی غیرطبیعی، دارای شواهد بالینی کاربردی است. این موارد شامل استفاده از غذاهای کاهش دهنده خونریزی و با هضم سریع، پرهیز از مصرف غذاهای سنگین، اصلاح سبک زندگی (سته ضروریه)، استفاده از داروهای گیاهی و همچنین تجویز اعمال یداوی مناسب برحسب شرایط بیماران می باشد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه، استفاده از راهکارهای ساده طب ایرانی در درمان خونریزی رحمی غیرطبیعی همراه با پروتکل‏ های طب رایج، می تواند در کنترل این بیماری کمک کننده باشد و به سلامت هرچه بیشتر زنان کمک نمایند.

    کلیدواژگان: افراط طمث، پروتکل درمانی، خونریزی غیرطبیعی رحمی، طب ایرانی، طب سنتی
  • ناهید نصیری، آرزو اعرابی پور، پوپک افتخاری یزدی* صفحات 73-87
    مقدمه

    در سال های اخیر نقش التهاب و استرس اکسیداتیو در سبب شناسی بیماری سندرم تخمدان پلی کیستیک بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. بررسی مطالعات موجود در رابطه با اثرات واسطه های التهابی و استرس اکسیداتیو بر عملکرد تخمدان در بیماران مبتلا به PCOS، حاکی از نقش کلیدی این عوامل در پیشرفت و توسعه عوارض بیماری است. مطالعه مروری حاضر با هدف جمع بندی حضور و نقش واسطه های التهابی مذکور و همچنین تاثیر رویکردهای درمانی اخیر شامل استفاده از مکمل های آنتی اکسیدانی و عوامل ضدالتهابی در بهبود نتایج چرخه های درمان ناباروری در این بیماران انجام شد.

    روش کار:

     در این مطالعه مروری جهت یافتن مقالات مرتبط، پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Science Direct، Scopus و Google Scholar با استفاده از کلمات کلیدی: سندرم تخمدان پلی کیستیک، التهاب، استرس اکسیداتیو، رادیکال های آزاد اکسیژن، مکمل های آنتی اکسیدانی، درمان ناباروری، آندروژن ها، سیتوکین ها و مقاومت به انسولین با استفاده از عملگرهای "AND" و "OR" از ژانویه 1991 تا دسامبر 2020 مورد جستجو قرار گرفتند.

    یافته ها

    پس از بررسی تمامی مقالات در این زمینه مشخص شد PCOS به عنوان یک بیماری ژنتیکی و خودایمنی با درجاتی از التهاب همراه است که نقش مهمی در سبب شناسی، پیشرفت و بروز بیماری دارد. اختلال در تخمک گذاری بیمار، افزایش غلظت رادیکال های آزاد اکسیژن در سلول های گرانولوزا و همچنین مایع فولیکولی در بیماران PCOS نابارور تحت درمان با تکنیک های کمک باروری گزارش شده است.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد هماهنگی بین سه عامل اصلی دریافت کربوهیدرات بالا از طریق رژیم غذایی، مقاومت به انسولین و هیپرآندروژنیسم را می توان آغازگر فرآیند القای التهاب و استرس اکسیداتیو در بیماران PCOS دانست. مکمل های آنتی اکسیدانی و عوامل ضدالتهابی می تواند در بهبود نتایج سیکل های درمان ناباروری در این بیماران مفید باشد. با این حال، جمع بندی نتایج هنوز به مطالعات بیشتری نیاز دارد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، استرس اکسیداتیو، التهاب، درمان کمک باروری، سندرم تخمدان پلی کیستیک
  • سارا محمدنژاد، جعفر بازیار، زلیخا کرم الهی، راژان چهره*، سلمان دلیری صفحات 88-97
    مقدمه

    سالمندان بیشتر از سایر افراد جامعه تحت تاثیر کرونا قرار گرفتند. انزوای اجتماعی، از پیامدهای مهم همه گیری کرونا؛ سالمندان را تحت تاثیر خود قرار داده است. مطالعه مروری حاضر با هدف بررسی مطالعات مربوط به انزوای اجتماعی سالمندان در طی همه گیری ویروس کرونا انجام شد.

    روش کار: 

    در این مطالعه مروری جهت یافتن مقالات با عنوان انزوای اجتماعی سالمندان و کووید-19، مقالات چاپ شده به زبان انگلیسی در پایگاه داده های Scopus، ISI (web of science)، PubMed (Medline)،Cochrane Library و Science direct از ابتدای پاندمی ویروس کرونا (2019) تاکنون (2021) با استفاده از MeSH و کلیدواژه های اختصاصی مانند "انزوای اجتماعی"، "سالمندان"، "تنهایی"، "کرونا ویروس"، "ویروس کووید-19"، "بیماری سارس کووید 2"، "پاندمی" و "افراد سالمند"، به تنهایی و در ترکیب با هم با استفاده از نشانگرهای AND و OR مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    تعداد 11 مطالعه مرتبط با کووید-19 و انزوای اجتماعی، وارد مطالعه حاضر شدند. یافته ها نشان داد پاندمی کرونا و سیاست های بهداشتی اتخاذ شده، موجب تشدید احساس تنهایی و انزوا در سالمندان شده است. احساس تنهایی و انزوای اجتماعی در سالمندان به دلیل اجرای پروتکل های پیشگیرانه همانند قرنطینه و فاصله اجتماعی؛ افزایش یافته است.

    نتیجه گیری

    توجه به رویکردهای کاهش انزوای اجتماعی در سالمندان در دوران پاندمی کووید-19، از مداخلات مهمی است که باید مورد توجه برنامه ریزان و سیاست گذاری دولت ها جهت کاهش نرخ آسیب در سالمندان و به دنبال آن، کاهش هزینه های بهداشتی برای برطرف کردن عوارض ناشی از آن قرار گیرد.

    کلیدواژگان: انزوای اجتماعی، سالمند، کووید-19، همه گیری
  • نسیم یوسفی قندعلی*، زینب زمان پور صفحات 98-102
    مقدمه

    ناهنجاری های رحم به دلیل اختلال در شکل گیری، تکامل یا نقص در اتصال جوانه مولرین در دوره جنینی ایجاد می شوند. در این مطالعه یک مورد رحم تک شاخ همراه با آژنزی سرویکس معرفی می شود.

    معرفی بیمار: 

    بیمار یک دختر نوجوان 14 ساله بود. علایم بیمار شامل: کمردرد، درد ران چپ، تهوع و استفراغ و لرز بود که از 6 ماه قبل شروع شده بود (از درد شکم شاکی نبود). سونوگرافی انجام شد و ضایعه کیستیک به ابعاد 56×132 میلی متر با جدار ضخیم حاوی اکوی داخلی و بعضا سپتا در لگن متمایل به چپ مشاهده شد که مطرح کننده رحم با شاخ فرعی سمت چپ به همراه هماتومترا (ثانویه به آژنزی سرویکال) بود. ضایعه کیستیک توبولار و پرپیچ به اندازه 32×69 میلی متر حاوی اکوی داخلی در ربع تحتانی چپ مطرح کننده هیدروسالپنکس مشاهده شد، بافت تخمدان چپ مشاهده نشد. بکارت چک شد و بدون سوراخ بود. به دلیل آژنزی سرویکس و واژن کور و هیدروسالپنکس، عمل هیسترکتومی و سالپژکتومی سمت چپ انجام شد. جواب پاتولوژی آژنزی سرویکال و رحم تک شاخ حاوی هماتومترا و هماتوسالپنکس در لوله فالوپ سمت چپ و کیست اندومتریوما را نشان داد.

    نتیجه گیری

    در بیماران نوجوانی که با آمنوره اولیه و درد کمر یا شکم مراجعه می کنند، حتما به مشکلات ژنیکولوژی شک شود.

    کلیدواژگان: آژنزی سرویکس، آژنزی مولرین، بکارت بدون سوراخ، رحم تک شاخ، طحال سرگردان
|
  • Seyed Ahmad Aleyasin *, Esmaeil Akbari, Fatemeh Saadati Pages 1-7
    Introduction

    Breast cancer is the leading cause of malignancy related deaths in women worldwide. In 20%-30% of breast cancers, HER2 gene amplification or overexpression is observed. Determination of HER2 amplification is performed mainly by IHC technique to measure its protein expression on the cell surface and by FISH to check gene amplification. This study was aimed to compare the sensitivity and specificity of IHC in comparison to the FISH method for detection of HER2 gene amplification.

    Methods

    In this study which was performed in 2020, 44 paraffin embedded breast carcinoma tissues belonging to women with breast cancer which have been already examined with IHC technique have been analyzed using FISH technique to determine HER2+ overexpression. Data were analyzed using GraphPad (Anova ver8) software. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Comparison of IHC results with FISH represented 16% false positive and 9% false negative, therefore the sensitivity of IHC for identifying of HER2+ the meaning of true positive was equal to 66.6% and the specificity of IHC in determining true negatives was equal to 78.1%. The results showed that IHC has many errors.

    Conclusion

    The confidence level of positive results and negative results was equal to 53.3% and 86.2%, respectively. Therefore, FISH method should be used as an alternative method in conjunction with IHC.

    Keywords: Breast Cancer, FISH, HER2+, IHC
  • Moghaddaseh Jahanshahi, Maryam Montazeri, Samaneh Mohammadreza Khani Nezhad *, Abolfazl Kargar Shouraki Pages 8-15
    Introduction

    The pharmacological approach of abortion is a safe and effective alternative to surgical procedures that is associated with a high level of patient's satisfaction. The present study was performed with aim to evaluate the effect of misoprostol with and without letrozole in the treatment of successful medical abortion and its relationship with BHCG titration level and cervical length.

    Methods

    This two-group randomized clinical trial study was performed in 2021 on 168 pregnant women under 18 weeks of gestation who were candidates for termination of pregnancy. The patients were randomly divided into two groups: A (misoprostol and letrozole) and B (misoprostol and placebo). Initial tests, βHCG titration, ultrasound and cervical length were performed for all patients on the first day of hospitalization. After receiving the drug, all patients underwent ultrasound on the fifth day to evaluate complete abortion and removal of pregnancy residues. Data were analyzed by SPSS software (version 22) and Chi-square, independent t and logistic regression tests. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The results showed that misoprostol + letrozole had a more successful abortion rate than misoprostol + placebo (88.1% vs. 59.5%). Increased cervical length was associated with a higher probability of miscarriage (P <0.001), while BHCG titration did not show a predictive role in induction of abortion (p>0.05).

    Conclusion

    Adding letrozole to misoprostol for inducing abortion leads to an increase in the percentage of successful abortion and a reduction in the use of curettage.

    Keywords: Abortion, βHCG titration, Letrozole, Misoprostol
  • Maryam Ghazaei *, Zahra Khodrah, Iman Ghotb Pages 16-25
    Introduction

    Considering that fertility has a high value in most cultures, if attempt to get pregnant fails, it may lead to the mental health dysfunction of the person. Therefore, the present study was conducted with the aim to compare the postpartum fear of childbirth, postpartum symptoms of depression and postpartum PTSD in women with miscarriage, vaginal delivery and cesarean section.

    Methods

    The present study was a causal-comparative description research which was conducted from February 2021 to June 2021 on 300 women who had just given birth and referred to health centers in Mashhad. The tools used in this study were Wijma Delivery Experience Questionnaire, Beck Depression Inventory and Perinatal PTSD Questionnaire. Fear of childbirth, depression symptoms and postpartum PTSD were measured. Data were analyzed by SPSS (version 22.0) and multivariate analysis of variance test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Postpartum fear of childbirth, symptoms of depression and PTSD in women with miscarriage was significantly higher than women with vaginal delivery and cesarean section (p<0.001). There was no significant difference between the vaginal delivery and cesarean delivery groups in terms of postpartum fear of childbirth and postpartum depression (p>0.05). Symptoms of postpartum PTSD was significantly higher in the vaginal delivery group than cesarean group (p<0.05).

    Conclusion

    Postpartum fear of childbirth, depression and PTSD was higher in women with miscarriage than women with delivery.

    Keywords: Postpartum Depression, Postpartum fear of childbirth, Postpartum PTSD, Miscarriage
  • Narjes Afrooz, Setare Nasiri *, Soheila Aminimoghaddam Pages 26-33
    Introduction

    Endometrial cancer is one of the common diseases among women, which causes the death of many women in the world every year. The survival of patients and their response to treatment is determined based on clinical conditions and the stage of the disease. It has been determined that patients who are in the advanced stage (stage III and IV) have a shorter survival. The present study was conducted with aim to evaluate the survival of patients based on OS and PFS (overall survival and progression-free survival).

    Methods :

    In this retrospective cohort study, all patients with advanced endometrial cancer who were treated in Firouzgar and Rasoul Akram hospitals during the last 8 years from 2010 to 2018 were compared in two groups with different treatment methods (first neoadjuvant therapy and then surgery compared to first surgery and then adjuvant therapy). Data were analyzed by Stata software (version 14.1). The survival rate of patients was evaluated using the Kaplan-Meier approach. Factors affecting the survival rate were also analyzed using a Cox regression model. The investigation of factors affecting the response to treatment was also done in a multiple logistic regression model. P< 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    There was no significant difference in terms of mean survival in patients who were treated with chemotherapy surgery and surgical chemotherapy (p>0.05). Total survival rate was higher in patients treated with standard method compared to patients who received chemotherapy first and then surgery.

    Conclusion

    There was no significant difference in the survival of patients in terms of treatment with chemotherapy surgery and surgical chemotherapy. However, the variable of surgery had the highest correlation in the recurrence of the disease and also the survival of the patients.

    Keywords: Endometrial Cancer, Progression Free Survival, Survival, Treatment
  • Salman Daneshi, Fatemeh Mohseni Takaloo, Esmat Rezabeigi Davarani *, Gholamreza Pourabazari Pages 34-46
    Introduction

    Thalassemia is a genetic disease with an autosomal recessive pattern. Prenatal diagnosis (PND) and termination of pregnancy in the case of fetus infection is the best way to prevent this disease. This study was performed with aim to evaluate the incidence rate and causes of new cases of major β-thalassemia (MBT) after implementing the national prevention program in Kerman University of Medical Sciences.

    Methods

    This was descriptive and analytical study on health system research. Information of patients (Date of birth, status of other siblings) and carrier couples (year of marriage, kinship relationship, performing screening at the time of marriage, history of surveillance, and causes of the birth of beta-thalassemia patient) was obtained from the data available in the Health Department of Kerman Universities of Medical Sciences from 2011 to 2019. Data were analyzed by SPSS (Version 24) using Fisher's exact test. 

    Results

    The 9-year incidence rate in the whole region was 0.55 per 10,000 live births. The success rate of the program in the whole region was 84.37%. Fifteen patients were born between 2011 and 2019. The most important cause of MBT incidence was the lack of identification of thalassemia couples and their lack of awareness about their condition (46.6%). Nine (60%) of the patients' parents had consanguineous marriages. There was no statistically significant relationship between causes of new cases of MBT and the level of education and occupation of the patients' parents (P>0.05).

    Conclusion

    Although the implementation of the prevention program has significantly reduced the number of new cases of MBT, appropriate planning to improve the quality of counseling services and carrier couples care and increase the level of awareness and change the attitude of target groups to eliminate the incidence of the disease is necessary.

    Keywords: incidence, Prenatal diagnosis, Prevention, Thalassemia
  • Maryam Soleimani, Sedigheh Yousefzadeh *, Roshanak Salari, Seyede Houra Mousavi Vahed, Seyed Reza Mazloum Pages 47-55
    Introduction

    Cesarean section is one of the most common surgeries and is usually followed by pain. According to some studies, flaxseed oil may reduce pain. The present study was performed with aim to evaluate the effect of flaxseed oil ointment on the severity of cesarean section wound pain.

    Methods

    This triple-blind randomized clinical trial study was performed in 2018 with participation of 120 women who had cesarean section in Imam Reza and Shahid Hasheminejad hospitals in Mashhad. Individuals were randomly assigned into to three groups (flaxseed ointment, placebo, control). In two groups of flaxseed ointment and placebo, the ointment was applied on cesarean section wound. The intensity of wound pain was measured 24 hours after surgery, 4th and 8th day after cesarean section by pain intensity Scale. Data were analyzed using SPSS software (version 25), and Chi-Square and Kruskal-Wallis tests. P <0.05 was considered statistically significant.

    Results

    According to the results of statistical tests, there was statistically significant difference between flaxseed group with control and placebo groups in terms of cesarean section wound pain intensity on days 4 and 8 after the intervention (P <0.001). In addition, in the intergroup comparison, Friedman test showed that in all three groups, the variation of pain intensity scale was significantly different in different days (P <0.001).

    Conclusion

    Regarding the reduction of pain intensity cesarean wound score after the intervention, flaxseed oil due to its effective ingredients can greatly reduce the severity of cesarean section wound pain.

    Keywords: Cesarean section, Flaxseed, Wound pain intensity
  • Fatemeh Khalighi, Fariba Fahami, Masoume Pirhadi * Pages 56-61
    Introduction

    The lack of information about the impact of Covid-19 on pregnancy and the increased side-effects of the disease for pregnant mothers and fetuses showed the importance of investigating its impact on pregnancy and neonate. The present study was performed with aim to investigate the impact of positive test result of PCR on the weight and Apgar scores of infants.

    Methods

    In this analytical study (retrospective cohort), sampling was conducted by examining the files of 98 pregnant women who gave birth between April 2020 and September 2021 using the apple system which were covered by health care centers located in Isfahan province. The information obtained from the comparison of two groups of mothers based on the results of the PCR test was analyzed by SPSS software (version 18) and Independent t-test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Among the examined files, 50 cases (51%) had a positive PCR test and 48 cases (49%) had a negative PCR test. 99% of the infants had an Apgar score of ≥7. According to the results of Independent t-test, no significant difference was found between the Apgar score at minute 1 (p=0.714) and minute 5 (p=0.580) of the infants of PCR+ and PCR- mothers. Also, According to the results of Independent t-test, no significant difference was found between the weight of newborns in mothers of two groups (p=0.112).

    Conclusion

    The positive PCR test result has no significant relationship with the weight and the Apgar-score of the 1st and 5th minute of the newborn. Research on the effects of COVID-19 infection during pregnancy continues to be completed and updated. Further research with more samples can better show the possible complications of this disease.

    Keywords: Apgar score, Birth weight, COVID-19, PCR test, Pregnant Women
  • Mojgan Tansaz, Masoumeh Norouzi Allahleh Korabi, Marzieh Qaraaty *, Roshanak Mokaberinejad, Nafiseh Zafarghandi, Morteza Mojahedi Pages 62-72
    Introduction

    Abnormal uterine bleeding occurs as a disturbance in the quantity, duration, regularity and schedule of menstruation, which has been a significant problem. The present study was performed with aim to summarize the recommendations of Persian medicine in the treatment and management of abnormal uterine bleeding.

    Methods

    In this narrative review article, the key words related to abnormal uterine bleeding (AUB) in the sources of Persian medicine, which is called "Efrate tams", were reviewed and the items related to nutritional measures and treatment of this disease were extracted. Keywords "Menorrhagia" or "Menometrorrhagia" or "Abnormal uterine bleeding-AUB" or "Poly-menorrhea" or "Herbal medicine" or "Nutritional treatment" and "Efrate tams" were searched in SID, PubMed, Scopus, Web of science, Science direct and Google Scholar databases, and finally the cases which had scientific evidence were presented in the form of nutritional measures and treatment.

    Results

    A significant part of the recommendations of Persian medicine for the treatment of abnormal uterine bleeding has practical clinical evidence. These include the use of foods which reduce bleeding and fast digestion, avoiding the consumption of heavy foods, lifestyle modification, the use of herbal medicines, and also the prescription of appropriate medical treatments according to the patients' conditions.

    Conclusion

    Based on the results of this study, the use of simple solutions of Persian medicine in the treatment of abnormal uterine bleeding along with common medicine protocols can help in controlling this disease and contribute to the health of women as much as possible.

    Keywords: Abnormal uterine bleeding (AUB), Efrate tams, Persian Medicine, Traditional Medicine, Treatment protocol
  • Nahid Nasiri, Arezoo Arabipoor, Poopak Eftekhari-Yazdi * Pages 73-87
    Introduction

    In recent years, the role of inflammation and oxidative stress in the etiology of polycystic ovary syndrome has received more attention. Evaluation of the existing studies regarding the effects of inflammatory mediators and oxidative stress on ovarian function in patients with polycystic ovary syndrome (PCOS) indicates the key role of these factors in the progress and development of disease complications. The current review study was conducted with aim to summarize the presence and role of the aforementioned inflammatory mediators as well as the effect of recent treatment approaches including the use of antioxidant supplements and anti-inflammatory agents in improving the results of infertility treatment cycles in these patients.

    Methods

    In the present review article, to find the related articles, databases of PubMed, Science Direct, Scopus, and Google Scholar databases were searched with the keywords of polycystic ovary syndrome, inflammation, oxidative stress, oxygen-free radicals, antioxidant supplementation, infertility treatment, androgens, cytokines, and insulin resistance using the "AND" and "OR" operators from January 1991 to December 2020.

    Results

    After reviewing all the articles in this field, it was found that PCOS, as a genetic and autoimmune disease, is associated with low degrees of inflammation, which plays an important role in the etiology, progression and occurrence of the disease. Moreover, ovulatory dysfunction, increased concentrations of oxygen free radicals in granulosa cells, as well as the follicular fluid of infertile PCOS patients under ART treatment, have been reported.

    Conclusion

    It seems that the coordination between three main factors, namely high dietary carbohydrate intake, insulin resistance, and hyperandrogenism, can be considered as the initiator for inflammation induction and oxidative stress in PCOS patients. The antioxidant supplements and anti-inflammatory agents can be useful to improve the results of infertility treatment cycles in these patients; however, concluding the results still requires further studies.

    Keywords: Antioxidant, Assisted reproductive technique, Inflammation, Oxidative stress, Polycystic ovary syndrome
  • Sara Mohammadnejad, Jafar Bazyar, Zoleykha Karamelahi, Razhan Chehreh *, Salman Daliri Pages 88-97
    Introduction

    The elderly more than others in the society were affected by the corona epidemic. Social isolation as one of the important consequences of corona pandemic, affected the elderly. This review study was performed with aim to investigate studies related to social isolation of the elderly during the corona virus epidemic.

    Methods

    In this systematic review, to find the article entitled elderly social isolation and Covid-19, the articles published in English from the beginning of the Corona virus pandemic to 2021 were searched in databases of Scopus, ISI (web of science), PubMed (Medline), Cochrane Library, and Science direct using MeSH and the keywords of "social isolation", "elderly", "loneliness", "coronavirus", "COVID -19", "SARS COVID -2", "pandemic", "elderly", alone and in combination using the operators AND and OR.

    Results

    A total of 11 studies related to Covid-19 and social isolation were included in the study. The findings showed that the COVID-19 pandemic and health policies have exacerbated feelings of loneliness and isolation in the elderly. Loneliness and social isolation in the elderly have increased due to the implementation of preventive protocols such as social distance and quarantine.

    Conclusion

    Attention to approaches which reduce social isolation in the elderly during the COVID-19 pandemic is one of the important interventions that should be considered by government and policy makers to reduce the rate of harm in the elderly and consequently reduce health costs to compensate its side-affects.

    Keywords: COVID-19, Elderly, Epidemics, Social isolation
  • Nasim Yoosefi Ghandeali *, Zeinab Zamanpour Pages 98-102
    Introduction

    Uterine anomalies have been caused by impairment in the formation, evolution, or defect in the connection of Mullerian bud during the embryonic period. In this study, a case of unicornuate uterus with cervical agenesis is presented.

    Case Presentation

    The patient was a 14-year female with symptoms of backache, pain in the left thigh, nausea, vomiting, and chill, which were started six months ago (no complain of abdominal pain). Sonography was performed and a cystic appendage with a thick wall containing internal eco and somewhat septa solid components appeared in the sinistral pelvis, indicating the sinistral rudimentary horn of the uterus with hematometra (secondary to cervical agenesis). Sonography showed a 32×92 mm twist tubular cystic appendage having an internal eco in left lower quadrant, indicating hydrosalpinx. No left ovary tissue was observed. Hymen was checked and it was imperforate. Due to cervical agenesis, blind vagina and hydrosalpanx, hysterectomy and left salpingectomy surgeries were performed. The pathological answer showed cervical  agenesis and  a unicornuate uterus containing hematometra and hematosalpinx in the left fallopian tube and endometrioma cyst.

    Conclusion

    Gynecologic problems should be considered in adolescents with initial amenorrhea and abdominal pain.

    Keywords: Cervical agenesis, Imperforate hymen, Mullerian Agenesis, Unicornuate uterus, Wandering spleen