فهرست مطالب

نشریه پژوهش در پزشکی
سال چهل و ششم شماره 2 (پیاپی 182، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • باقر الخیکانی، فرحناز مولوی*، مریم طهرانی پور صفحات 1-10
    سابقه و هدف

    سودوموناس آیروژینوزا یک پاتوژن فرصت طلب است که عفونت گسترده ای در بیمارستان ها ایجاد می کند. به دلیل استفاده بی رویه از آنتی بیوتیک ها، سودوموناس آیروژینوزا به انواع آنتی بیوتیک ها مقاوم شده است. یکی از انواع مقاومت های کسب شده توسط این باکتری، مقاومت به داروهای آمینوگلیکوزید است. مهم ترین مکانیسم این مقاومت غیرفعال سازی آنزیماتیک آمینوگلیکوزیدها توسط آنزیم های تغییردهنده آن هاست. ژن rmtB در این مقاومت نقش دارد و به دلیل اینکه نانوذرات نقره خاصیت ضدباکتریایی دارند، هدف این مطالعه ارزیابی سطح بیان ژن rmtB در نمونه های سودوموناس آیروژینوزا مقاوم شده ای است که تحت تیمار نانوذرات نقره بوده اند.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه تجربی، 53 نمونه از 11 آزمایشگاه سطح شهر مشهد در سال های 1399-1398 جمع آوری شدند. نمونه ها با استفاده از روش های استاندارد آزمایشگاهی و کشت اختصاصی تعیین هویت شدند. برای بررسی فراوانی ژن rmtB از روش PCR استفاده شد. برای ارزیابی الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی سویه ها، از روش انتشار دیسک بر اساس پروتکل (2018)CLSI استفاده شد. نانوذرات نقره توسط عصاره زنجبیل ساخته شدند و برای بررسی اثر نانوذرات نقره بر بیان ژن  rmtBاز روش Real time PCR استفاده شد. میزان مقاومت با آنتی بیوتیک های مختلف با آزمون کای دو قضاوت آماری شد.

    یافته ها:

     از 53 نمونه سودوموناس آیروژینوزا، 51 نمونه به بیش از دو آمینوگلوکوزید مقاوم بودند. ارزیابی فنوتیپی الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی سویه های سودوموناس آیروژینوزا مقاوم به آمینوگلوکوزیید نشان داد که 61 درصد به آمیکاسین، 84 درصد به جنتامایسین و 23 درصد به توبرامایسین مقاومت داشتند. همچنین از 53 نمونه، 76 درصد به هر سه آمینوگلیکوزید بررسی شده مقاوم بودند. حداقل غلظت بازدارندگی در روش رقت در آگار برای نانوذرات نقره تا رقت 500 میکروگرم بر میلی لیتر بود. بررسی ملکولی نشان دهنده حضور ژن rmtB در تمام نمونه ها بود و نتیجه بررسی Real time PCR نشان داد که تاثیر نانوذرات نقره روی بیان ژن rmtB معنادار است (P<0/01).

    نتیجه گیری:

     مقاومت بالایی نسبت به آمینوگلیکوزید در نمونه های جمع آوری شده از شهر مشهد وجود داشت. نانوذرات نقره تاثیر معنادار روی کاهش بیان ژن rmtB داشتند.

    کلیدواژگان: سودوموناس، نانوذره، آنتی بیوتیک، ایران، مشهد
  • ماندانا عاملی مجرد، شیما جهانی، حسین جهان تیغی، شکوفه نوری* صفحات 11-18
    سابقه و هدف

    سرطان پستان به عنوان شایع ترین نوع سرطان در زنان است. یکی از عوامل مرگ و میر ناشی از سرطان افزایش فعالیت ضدآپوپتوزی سلول های سرطانی است. فیتوسترول ها گروهی از ترکیب های طبیعی هستند که از طریق مکانیسم های مختلفی سبب مهار رشد انواع سلول های سرطانی می شوند. استیگماسترول به عنوان یکی از ترکیب های گروه فیتواسترول ها دارای آثار ضدسرطانی است. در این تحقیق اثر ضد توموری استیگماسترول بر بیان ژن های MCL-1 و BCL-XL در مدل های حیوانی سرطان سینه بررسی شد.

    روش کار

    در این مطالعه تجربی، 15سر موش BALB/C در سه گروه با تومور پستان به صورت زیرپوستی پیوند زده شدند. به گروه اول دوز6 میلی گرم بر کیلوگرم استیگماسترول و گروه دوم 20 میلی گرم بر کیلوگرم سیکلوفسفامید و گروه سوم (کنترل) محلول اتانول رقیق شده با PBS(1:2) به صورت داخل صفاقی (IP) تیمار شدند. حجم تومور به مدت 10 روز توسط کولیس ورنیه دیجیتال اندازه گیری شد. سپس موش ها کشته و بافت تومور آنها برای انجام و تغییرهای بیان ژن های MCL-1 و BCL-XL با روش (Real-time PCR) بررسی شد.

    یافته ها: 

    طبق نتایج به دست آمده، تیمار موش های توموری با استیگماسترول در مقایسه با گروه کنترل، رشد تومور را مهار می کند. همچنین تیمار موش های توموری با استیگماسترول سبب کاهش بیان ژن های ضد آپوپتوزی (MCL-1, BCL-XL) با اختلاف معناداری نسبت به گروه کنترل شد (p <0.001).

    نتیجه گیری:

     به نظر می رسد که استیگماسترول با تحقیق های بیشتر درباره خواص ضدسرطانی آن می تواند به عنوان یک مکمل دارویی در درمان سرطان در کنار سایر روش های درمانی رایج بهره ببرد.

    کلیدواژگان: استیگماسترول، سرطان پستان، ژنهای ضدآپوپتوزی (MCL-1، BCL-XL)
  • ساناز آشوری موثق، سپیده آشوری موثق* صفحات 19-29
    سابقه و هدف

     در جنس مذکر، سلول‌های بنیادی اسپرماتوگونی (Spermatogonial stem cells-SSCs) عامل تولید سلول‌های جنسی و باروری هستند و کاهش و آسیب به آن‌ها از عوامل ناباروری است. کشت، تکثیر و تمایز SSCs در محیط آزمایشگاهی می‌تواند راهکاری برای درمان برخی از موارد ناباروی باشد. ما در این مطالعه که در سال 1399 در مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران انجام دادیم، رشد و تمایز SSCs روی بافت بیضه سلول‌زدایی شده (Decellularized testicular matrix-DTM)  موش صحرایی را بررسی کردیم.

    روش کار

     در این مطالعه تجربی، پس از استخراج SSCs با روش آنزیمی ‌از بافت بیضه موش تازه متولدشده این سلول‌ها به مدت سه هفته در محیط کشت اختصاصی تکثیر شدند. سلول‌ها پس از تایید هویت، برای تمایز در دو گروه یکی بر روی یک لایه ازDTM  و دیگری در ظروف کشت معمول کشت داده شدند. پس از گذشت چهار هفته کشت تمایزی بیان ژن‌‌های پیش از میوز (شامل: PLZF و OCT4) و ژن‌‌های میوزی (شامل: SCP3 و Protamine-2) در هر دو گروه با روش Real-time PCR سنجیده شد. برای اطمینان از نتایج حاصل تمام مراحل کار با سه بار تکرار زیستی انجام شد و نتایج حاصل با روش آنالیز واریانس یک طرفه (One way ANOVA) ارزیابی شد.

    یافته‌ها: 

    بررسی میزان بیان ژن‌‌ها‌ی پیش‌میوزی و میوزی پس از چهار هفته کشت تمایزی SSCs روی بستر دو بعدی و DTM با استفاده از Real-time PCR نشان داد که میزان بیان ژن‌‌های میوزی روی بستر DTM به میزان معنا‌داری افزایش یافته است (P ≤ 0.01).

    نتیجه‌گیری: 

    در شرایط کشت سه بعدی حاصل از DTM به دلیل ارتباط بهتر سلول‌ها و وجود ماتریکس خارج سلولی طبیعی، شرایط مناسب‌تری برای حفظ، تکثیر و تمایز SSCs نسبت به کشت دو بعدی ایجاد شده است.

    کلیدواژگان: سلول های بنیادی اسپرماتوگونی، ماتریکس خارج سلولی، سلول زدایی، تمایز
  • مریم حجازی، مهدی پریان*، رحمان شکری صفحات 30-39
    سابقه و هدف

    نایسریا مننژیتیدیس یکی از عوامل منجر به مرگ در کودکان کشورهای توسعه یافته است. مننگوکوک بر اساس ویژگی های سرولوژیکی آنتی ژن های کپسولی به 13 سروگروپ طبقه بندی می شوند. شناسایی سریع باکتری در دوره بیماری سبب انتخاب درمان ضد میکروبی در اسرع وقت می شود. هدف از این تحقیق، تهیه آنتی سرم علیه انواع سروگروپ های مننگوکوک با درجه خلوص بالا برای استفاده در تست های تشخیصی است.

    روش کار

    نوع مطالعه تحقیق و توسعه است. سوسپانسیون غیرفعال شده باکتری به خرگوش سفید نیوزیلندی تزریق شد. جمع آوری سرم یک هفته بعد از آخرین تزریق انجام شد. خالص سازی با روش های رسوب دهی، تانژنشیال فلوفیلتریشن و کروماتوگرافی انجام شد. از آنتی سرم تولید شده در تست آگلوتیناسیون و طراحی آزمون الایزا استفاده شد.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان داد که آنتی سرم به دست آمده از لحاظ کیفیت (درجه خلوص بالا، بیشتر از 98درصد) و کمیت (غلظت پروتیین مناسب) از درجه بالایی برخوردار است. تست آگلوتیناسیون با آنتی ژن اولیه به صورت 4+ بود. غلظت های بهینه برای طراحی آزمون الایزا 1 و 80 میکروگرم به ترتیب برای آنتی بادی اولیه و بیوتینیله به دست آمد. نتایج ارزش پیشگویی مثبت یا  Positive predictive value 100 درصد و ارزش پیشگویی منفی Negative predictive value 96 درصد برای آزمون طراحی شده به دست آمد.

    نتیجه گیری:

     تشخیص سریع بیماری به وسیله آزمایش های مختلف مانند تست های سرمی که دارای حساسیت، اختصاصیت و سرعت عمل بالا و هزینه کمتری هستند، توصیه می شود. همچنین با توجه به درجه خلوص بالای به دست آمده در این مطالعه، می توان از این آنتی سرم در تست های مختلف، از قبیل آگلوتیناسیون و الایزا استفاده کرد.

    کلیدواژگان: مننگوکوک، آنتی سرم، درجه خلوص بالا، الایزا، تانژنشیال فلوفیلتریشن
  • سحر عوض پور*، جواد نعمتی، مجید دژبخت صفحات 40-49
    سابقه و هدف

    بی تحرکی و محدودیت های حرکتی عامل بسیاری از بیماری ها از جمله بیماری های قلبی عروقی است. بیماری های قلبی- عروقی در راس بیماری های مرتبط با بی تحرکی و عامل اصلی مرگ و میر در جهان هستند. یکی از  عوامل اصلی پیشگیری و درمان این بیماری ها، انجام فعالیت های ورزشی است. از آنجایی که انتخاب برنامه تمرینی مناسب برای این بیماران از اهمیت بالایی برخوردار است و پژوهش های محدودی در این زمینه انجام شده است؛  از این رو هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر یک دوره تمرینات ترکیبی و تناوبی بر میزان پروتیین واکنشگرC  و گالکتین بیماران قلبی بوده است.

    روش کار

    طی این کار آزمایی بالینی، 36 بیمار قلبی عروقی (با میانگین سن 4/1±14/55، وزن  1/5±6/78 و شاخص توده بدنی 33/± 27.81) داوطلبانه انتخاب شدند و پس از مشابه سازی، نمونه ها در 3 گروه قرار گرفتند: گروه تمرین ترکیبی(13=n)، گروه تمرین  تناوبی (12=n) و گروه کنترل (11=n). معیارهای ورود شامل عدم ظرفیت عملکردی کمتر از 5 مت، نداشتن تاکی کاردی و برادی کاردی و کسر تزریقی بالاتر از 30 بود. معیار های خروج نیز شامل تشخیص پزشک و عدم تمایل به تداوم فعالیت بود. پروتکل گروه تمرین ترکیبی شامل اجرای 3-2 بار در هفته تمرین تداومی هوازی بدون اجرای تمرینات تناوبی طی 4 هفته اول و سپس اجرای 2 بار در هفته تمرین تداومی هوازی و اجرای یک بار در هفته تمرین تناوبی طی 4 هفته دوم بود. پروتکل گروه تمرین تناوبی شامل اجرای 3-2 بار در هفته تمرین  تناوبی طی 4 هفته اول و اجرای 3 بار در هفته تمرین تناوبی طی 4 هفته دوم بود. نمونه های خونی 24 ساعت قبل از اولین جلسه تمرین و 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرین (در شرایط یکسان برای هر سه گروه) گرفته شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از برنامه آماری t وابسته ، کوواریانس (ANCOVA) و Post Hoc (آزمون شفه) در سطح معناداری 0/05˂P انجام شد.

    یافته ها: 

    اجرای تمرینات ترکیبی و تمرین تناوبی ، تاثیر معناداری بر کاهش مقادیر سرمی پروتیین واکنشگرC در تمرین ترکیبی به میزان11/0 ± 59/1، 0/05˂P ، در تمرین  تناوبی به میزان 08/0 ±  03/1، P˂0/001 را نشان داد. همچنین میزان تغییرات گالکتین-3 در تمرین ترکیبی به میزان 28/0 ± 51/4،P˂0/005 ، در تمرین  تناوبی به میزان 14/0 ± 32/2، P˂0/004 در مقایسه با گروه کنترل با مقادیر002/0 ±034/ 0 ، P˂0/316 مشاهده شد. در مقایسه بین گروهی با آزمون تحلیل کوواریانس تغییرات بین گروهی برای پروتیین واکنشگرC ، 15/0 ± 38/1، P˂0/001 و برای گالکتین-3 به میزان 11/0 ± 05/1 ، P˂0/001 بود.

    نتیجه گیری:

     احتمال می رود تمرینات ترکیبی و تمرین  تناوبی بر کاهش مقادیر سرمی پروتیین واکنشگرC   و گالکتین-3 بیماران قلبی عروقی موثر باشند، و باعث کاهش بیشتر مقادیر این دو شاخص التهابی(که مقادیر بالای آنها نشانه بیماری های قلبی عروقی است) می شود. در نتیجه با توجه به نتایج حاص، احتمال می رود تمرین ترکیبی در کاهش فاکتورهای خطر بیماری قلبی موثر تر از تمرینی تناوبی باشد. و بتوان آن را برای بهبود وضعیت سلامتی بیماران قلبی تجویز کرد.

    کلیدواژگان: تمرین ترکیبی، تمرینی تناوبی، تمرین هوازی، پروتئین واکنشگر C، گالکتین-3، بیماران قلبی- عروقی
  • شادی شیوا، حسین دهقانی، جلال قره سوران، مریم رضازاده* صفحات 50-56
    سابقه و هدف

    اختلال طیف اوتیسم (ASD) یکی از بیماری های تکاملی سیستم عصبی است که به طور متوسط از هر 150 کودک یک نفر را در سراسر جهان درگیر می کند. هر دو عامل ژنتیک و محیط در بروز این طیف از اختلال ها نقش دارند. مطالعه ها نشان داده اند که بین پلی مورفیسم های ژنی گیرنده ویتامینD (VDR) و اختلال های رفتاری مرتبط با تکامل سیستم عصبی از جمله بیماری اوتیسم ارتباط وجود دارد. با این حال با توجه تنوع پلی مورفیسم در جمعیت ها، در مطالعه حاضر، هدف ما بررسی ارتباط چندشکلی های ژنی VDR  rs731236(Taq1))، rs1544410 (BsmI) (rs2228570 (FokI) با خطر بیماری اوتیسم در جمعیت آذربایجان شرقی است.

    روش کار

    جمعیت بررسی شده در این مطالعه موردی- شاهدی، 50 کودک بیمار مبتلا به ASD و50 کودک کنترل سالم بودند که به دنبال واکنش زنجیره ای پلیمراز روی DNA استخراج شده (PCR)   (از خون محیطی و سپس هضم آنزیمی (RFLP) با استفاده از نرم افزارSPSS16  از لحاظ توزیع ژنوتیپی و آللی مطالعه شدند.

    یافته ها: 

    نتایج مطالعه های آماری توزیع ژنوتیپی و آللی برای انواع FokI و BMSI ژن VDR بین بیماران مبتلا به اوتیسم و شاهد تفاوت معناداری نشان نداد (05/0˃ (p ، با این حال، از نظر توزیع ژنوتیپیTT (045/0< (p و tt (013/0 <  (p در دو گروه بیمار و شاهد تفاوت معنادار مشاهده شد.

    نتیجه گیری: 

    این نتایج، شواهد اولیه را نشان می دهد که تغییرهای ژنتیکی ژن VDR (TaqI)  ممکن است استعداد ابتلای کودکان را به ASD تغییر دهد.

    کلیدواژگان: پلی مورفیسم، رسپتور ویتامین، اوتیسم، rs731236(Taq1)، rs1544410 (BsmI)، rs2228570 (FokI)
  • امیرپرویز رضائی صابر*، حسین تقی لو، سعید آفتابی، رضا کریمی جوهنی صفحات 57-67
    سابقه و هدف

    بیماری کبدچرب غیرالکلی وضعیتی است که در آن تری گلیسیرید در سلول های کبدی افرادی که سابقه مصرف الکل ندارند، یا الکل به میزان کم استفاده می کنند، تجمع پیدا می کند. هدف از این مطالعه، بررسی اثر عصاره الکلی دو گیاه خارمریم و بوقناق به صورت تکی و ترکیبی روی کبد چرب غیرالکلی در رت های نژاد ویستار است. به دلیل نوآوری بودن و آنتی اکسیدان بالا این دو گیاه انتخاب شدند.

    روش کار

    در این مطالعه تجربی- مداخله ای- آزمایشگاهی 70 سر رت نژاد ویستار نر به صورت مساوی و تصادفی به هفت گروه 10 تایی تقسیم شدند، تعداد 10 سر موش به عنوان گروه شاهد منفی در نظر گرفته شد و بقیه رت ها تحت تیمار با یک رژیم غذایی پر چرب قرار داده شده اند، 21روز بعد از شروع تغذیه با رژیم غذایی پرچرب و مبتلا به کبد چرب شروع به درمان با عصاره الکلی خارمریم و بوقناق به مدت دو ماه به صورت تکی و ترکیبی در دو دوز حداقل 200 و حداکثر 400 میلی گرم به ازای کیلو گرم شده اند و در پایان دوره درمانی سال 1398 برای برسی میزان، غلظت اسیدهای چرب غیراشباع ( NEFA: Non-esterified fatty acids) ، بتاهیدروکسی بوتیرات ( BHB: hydroxybutyrate-Beta)، آلانین آمینو ترانسفراز (:Alanine aminotransferase ALT) ، آسپارتات آمینو ترانسفراز ( AST: Aspartate aminotransferase) ، گاما گلوتامیل ترانسفراز (Gamma-glutamyl transferase : GGT) خون گیری انجام و اطلاعات تجزیه وتحلیل شد. نتایج به دست آمده از پژوهش برای تجزیه و تحلیل با استفاده از نرم افزارآماری SPSS نسخه 24 استفاده شد. نتایج حاصله با استفاده از آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه در سطح احتمال 95 درصد و سطح معنا داری 5درصد مقایسه شد و در صورت وجود اختلاف آماری معناداری، از آزمون تعقیب توکی در سطح <0.05 P برای تعیین اختلاف بین گروه ها استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که میزان NEFA و BHBA و ALT و AST و GGT در گروه های درمان شده با عصاره الکلی گیاه خار مریم و بوقناق به صورت تکی و ترکیبی نسبت به گروه شاهد و مثبت مبتلا به کبد چرب کاهش معناداری (05/0>P) داشته است. میزان AST در گروه شاهد و مثبت (1/4±9/145) و در شاهد منفی (4/114±11) و  ترکیبی (9/1±2/136) به این مقادیر یادشده هستند.

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد که دو گیاه خارمریم و بوقناق می توانند برای درمان بیماری کبد چرب غیرالکلی مطرح شوند که البته نیازمند کارآزمایی بالینی در دام هاست  که سبب بهبود میزان آنزیم های کبدی می شود که به دلیل تاثیر این گیاهان روی بافت کبدی و بهبود میزان آنزیم های مربوط است. از این رو می توان از این گیاهان در تحقیق های آینده روی دام ها استفاده کرد و تاثیر آنها روی بهبود آنزیم های کبد و حفاظت از بافت کبد را بررسی کرد.

    کلیدواژگان: خار مریم، بوقناق، کبد چرب غیرالکلی
  • الهه محمودی، محمدرضا دیوبند*، مهستی عموئی، الهه پیرایش، محمدعلی قدسی راد، مهرداد قربانی راد صفحات 68-76
    سابقه و هدف

     بیشتر داروهای مورد استفاده در پزشکی هسته ای گامازا هستند. از آنجا که پرتوهای گاما برد نسبتا زیادی دارند، کارکنان پزشکی هسته ای در معرض پرتوگیری خارجی می باشند. هدف از انجام این مطالعه، تخمین پرتوگیری شغلی پزشکی هسته ای در طی روش های مختلف تشخیصی در یک مرکز پزشکی هسته ای می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه یک مطالعه توصیفی-مقطعی است. مولفه های بررسی شده عبارتند از میزان پرتوگیری پرتوکاران در مرحله تصویربرداری از بیماران و تزریق رادیودارو به بیماران در فواصل مختلف، در روش های پزشکی هسته ای متعارف شامل اسکن پرفیوژن میوکارد، اسکن استخوان کل بدن، اسکن تیرویید و اسکن کلیه  می باشد. در مجموع 60 بیمار و 8 نفر از پرتوکاران در این مطالعه حضور داشتند. اطلاعات جمع آوری شده از نظر انطباق با حدود دوز تعیین شده توسط سازمان انرژی اتمی(20 میلی سیورت در سال( براساس آماره های توصیفی نظیر حداقل دوز، حداکثر دوز ، میانگین و انحراف معیار تجزیه و تحلیل و مقایسه ها از طریق آزمون تی دانشجویی در نرم افزار  25SPSS  انجام شد.

    یافته ها

    میزان میانگین پرتوگیری ثبت شده برای پرتوکاران هنگام تصویربرداری از بیماران در محدوده 0/01±0/03 تا 0/08±0/32  و همچنین هنگام تزریق رادیودارو به بیمار در محدوده 0/03±0/05 تا 0/04±0/43 ثبت گردیده است.

    نتیجه گیری

    مقادیر دوز دریافتی تطابق خوبی با سایر مطالعات داشت. میزان پرتوگیری ثبت شده در حد قابل قبول بوده و از حد دوزتعیین شده برای پرتوکاران (20 میلی سیورت در سال) تجاوز ننمود، ضمن آنکه فاصله پرتوکار از بیمار ، سرعت العمل پرتوکاران هنگام مواجهه با بیماران و میزان پرتوزایی تجویزی تاثیر مستقیم بر میزان دوز دریافتی توسط پرتوکاران دارند. با افزایش فاصله از بیمارو کاهش مدت زمان ارتباط با بیمار، میزان پرتوگیری پرتوکاران کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: دوز دریافتی، آهنگ دوز، رادیودارو، پرتوگیری شغلی، پزشکی هسته ای
  • هانیه حاجی بابایی، عبدالله فرهادی نسب*، پریسا طاهری، علی خردمند، طاهره کردمیر صفحات 77-86
    سابقه و هدف

    با توجه به فزونی تعداد سالمندان و افزایش موارد دمانس، تشخیص زودرس این اختلال شناختی اهمیت ویژه ای پیدا کرده است،زیرا با تشخیص و درمان بهنگام، می توان سیر بیماری را کندتر کرده و کیفیت زندگی بیمار و اطرافیان شان را ارتقا داد. این مطالعه با هدف مقایسه میزان هم خوانی و قابلیت تشخیصی تست های {CDR (Clinical Dementia Rating) یا آزمون طبقه بندی بالینی دمانس} و FAB(Frontal Assessment Battery)} یا آزمون ارزیابی فرونتال} با {Neuropsychiatric Inventory  NPI یا علایم بالینی  مندرج در فهرست علایم عصبی روانی} انجام شد.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه مقطعی در کلینیک حافظه بیمارستان طالقانی در شهر تهران انجام شد. با نمونه گیری در دسترس افرد بالای 65 سال سرپایی مراجعه کننده به این مرکز انتخاب شد. ابتدا تست CDR برای آنها انجام شد و 60 فرد مبتلا به دمانس با شدت مختلف (خفیف، متوسط و شدید) به ترتیب نمره یک تا سه را گرفتند. در این جمعیت دوباره تست بر اساس پرسشنامه FAB  انجام و امتیازگذاری شد که هر چه نمره پایین تری داشتند، شدت اختلال شناختی بیشتر بود. سپس 12 جزء NPI بر اساس پرسشنامه ارزیابی شد. نمره CDR و FAB مقایسه شد و همچنین نمره هرکدام با نمره NPI مقایسه شد تا مشخص شود کدام یک از این دو تست شناختی با علایم بالینی تطابق بیشتری دارد. پایایی محاسبه شده برای تست CDR 81 درصد، FAB 88 درصدو NPI  86 درصد بود. داده ها با کمک نرم افزار SPSS نسخه 22 و استفاده از روش های آماری با آزمون های کای دو و ضریب همبستگی اسپیرمن تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها: 

    این مطالعه شامل 60 بیمار مبتلا به دمانس با میانگین سنی و انحراف معیار 25/7± 39/75 بود. 36 نفر از آنها (60 درصد) مونث، 39 نفر (65 درصد) باسواد و 46 نفر (7/76 درصد) مبتلا به بیماری زمینه ای بودند. میزان هم خوانی بین NPI و FAB برابر با 64/0- و میزان همخوانی بین NPI و CDR برابر با 68/0 به دست آمد (001/0> P) که نشان دهنده رابطه به نسبت قوی بین NPI با هر دو تست است و هرچه نمره NPI افزایش یابد، شدت اختلال شناختی هم در سطح بالاتری قرار می گیرد. این نشان دهنده هم خوانی بالینی و نبود تفاوت معنادار بین دو تست است. ارتباط معناداری بین نمره  CDRو سطح تحصیلات افراد وجود داشت (004/0=P)، اما ارتباط معناداری بین CDR و  FAB با جنسیت وجود نداشت (284/0=P).

    نتیجه گیری:

     هر دو تست CDR و FAB از فواید بالینی (utility) یکسانی برخوردار هستند.

    کلیدواژگان: دمانس، تست های تشخیصی، CDR (Clinical Dementia Rating)، FAB (Frontal Assessment Battery)، Neuropsychiatric Inventory)) NPI، علائم بالینی
  • محمدنیما مطلایی، سید حسین طباطبایی، رضا آیت اللهی، فاطمه آیت اللهی، فهیمه رشیدی میبدی، حکیمه احدیان، خدیجه نصیریانی، فاطمه اولیاء* صفحات 87-97
    سابقه و هدف

    دهان دروازه ورودی سیستم های تنفسی و گوارشی است. بنابراین سلامت دهان می تواند به عنوان آینه ای از سلامت عمومی باشد. تشخیص و درمان به موقع ضایعه های دهانی به خصوص در بیماران مستعد بخش عفونی نقش مهمی در سیاست های سلامت دارد. بنابراین، این مطالعه با هدف بررسی فراوانی ضایعه های بافت نرم دهان در بیماران بستری در بخش عفونی  بیمارستان شهید صدوقی یزد طراحی شد.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی در فاصله زمانی دی 1397تا اسفند 1397 انجام شد. 89 بیمار از بین بیمارانی که در بخش عفونی بیمارستان بستری شده بودند، برای مطالعه انتخاب شدند و از نظر وجود ضایعه های دهانی ارزیابی شدند. داده های مربوط به سن، جنس، نوع و محل ضایعه  دهانی، وضعیت بهداشت دهان، سیگار و پروتزهای دندانی ثبت شد. داده های به دست آمده پس ازورود به نرم افزار  SPSS19 با استفاده از آزمون های کای اسکویر و تست دقیق فیشر تجزیه و تحلیل شد. سطح معناداری 5درصد و فاصله اطمینان 95درصد در نظر گرفته شد.

    یافته ها:

     49 مرد و 40 زن با سن 3/14±4/53 معاینه شدند. فراوانی انواع ضایعه های بافت نرم دهانی در بیماران بستری در بخش عفونی 30 درصد گزارش شد. ضایعه های سفید-قرمز بیشترین درصد فراوانی (78/57درصد) و بعد از آن ضایعه های زخمی تاولی (40 درصد) را داشتند. از بین متغیرهای مورد بررسی، فراوانی ضایعه ها از نظر سن (001/0 =P)، سیگار (034/0= P)  و بهداشت دهانی (042/0 =P) تفاوت معنادار داشت.

    نتیجه گیری:

     فراوانی ضایعه های دهانی به دست آمده از بیماران بستری در بخش عفونی، با توجه به عوارض شناخته شده آن جای نگرانی دارد و مورد توجه متخصصان قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: تظاهرات دهانی، بیمارستان، پروتز دندانی، تدخین، زخم دهانی
  • حمید مصطفوی عبدالملکی*، شبنم نوحه سرا صفحات 98-115

    بسیاری از اختلال های روان پزشکی و نورولوژیک به دلیل جهش در یک ژن خاص نیستند، بلکه ناشی از اختلال در تنظیم فعالیت ژن های مختلف و سیگنال هایی هستند که بیان آنها را کنترل می کنند. مکانیسم های اپی ژنتیک پیچیده ای در تنظیم بیان ژن های گوناگون اثر گذاشته و دارای اثر طولانی مدت بر نورون های بالغ و سایر سلول های بافت مغزی هستند. با توجه به این که تا به حال مقاله مروری در این مورد منتشر نشده بنابراین این مقاله تنظیم شد. این مطالعه به صورت مروری انجام شد و پژوهش های مرتبط و انتشار یافته تا سال 2021 میلادی با استفاده از جست وجوی واژگان کلیدی از جمله اپی ژنتیک، متیلاسیون DNA، RNAهای کوچک، ویرایش RNA و نیزاختلال های روان پزشکی، اسکیزوفرنیا، اوتیسم، اختلال دو قطبی، در پایگاه پاب مد بررسی شد. از میان مقاله های جمع آوری شده، مقاله هایی که بیشترین ارتباط را با اهداف نگارش این مقاله داشتند، انتخاب و مطالعه شدند. در حال حاضر حداقل چهار نوع مکانیزم تنظیمی اپی ژنتیکی شناسایی شده اند که از طریق ایجاد تغییرهایی روی اسیدهای نوکلییک یا هیستون ها و همچنین RNA  مقدار بیان ژن ها را تنظیم می کنند. با این حال این مکانیزم های اپی ژنتیکی خود نیز تحت تاثیر محیط درونی و بیرونی بوده و از سوء تغذیه، آلودگی ها، سموم، داروها، مواد، عفونت ها و سایر عوامل دچار اختلال کارکردی می شوند. مطالعه های زیادی نشان داده که اختلال های اپی ژنتیک گوناگونی روی بیان ژن های دخیل در بیماری های روان پزشکی مختلف مانند اسکیزوفرنی، اختلال دو قطبی و اوتیسم اثر دارند. بررسی جامع این اختلال های اپی ژنتیکی و عوامل محیطی مداخله گر احتمالا نقش مهمی در پیشگیری و درمان این بیماری ها خواهد داشت. بسیاری از اختلال های روان پزشکی و نورولوژیک به دلیل جهش در یک ژن خاص نیستند، بلکه ناشی از اختلال در تنظیم فعالیت ژن های مختلف و سیگنال هایی هستند که بیان آنها را کنترل می کنند. مکانیسم های اپی ژنتیک پیچیده ای در تنظیم بیان ژن های گوناگون اثر گذاشته و دارای اثر طولانی مدت بر نورون های بالغ و سایر سلول های بافت مغزی هستند. با توجه به این که تا به حال مقاله مروری در این مورد منتشر نشده بنابراین این مقاله تنظیم شد. این مطالعه به صورت مروری انجام شد و پژوهش های مرتبط و انتشار یافته تا سال 2021 میلادی با استفاده از جست وجوی واژگان کلیدی از جمله اپی ژنتیک، متیلاسیون DNA، RNAهای کوچک، ویرایش RNA و نیزاختلال های روان پزشکی، اسکیزوفرنیا، اوتیسم، اختلال دو قطبی، در پایگاه پاب مد بررسی شد. از میان مقاله های جمع آوری شده، مقاله هایی که بیشترین ارتباط را با اهداف نگارش این مقاله داشتند، انتخاب و مطالعه شدند. در حال حاضر حداقل چهار نوع مکانیزم تنظیمی اپی ژنتیکی شناسایی شده اند که از طریق ایجاد تغییرهایی روی اسیدهای نوکلییک یا هیستون ها و همچنینRNA  مقدار بیان ژن ها را تنظیم می کنند. با این حال این مکانیزم های اپی ژنتیکی خود نیز تحت تاثیر محیط درونی و بیرونی بوده و از سوء تغذیه، آلودگی ها، سموم، داروها، مواد، عفونت ها و سایر عوامل دچار اختلال کارکردی می شوند. مطالعه های زیادی نشان داده که اختلال های اپی ژنتیک گوناگونی روی بیان ژن های دخیل در بیماری های روان پزشکی مختلف مانند اسکیزوفرنی، اختلال دو قطبی و اوتیسم اثر دارند. بررسی جامع این اختلال های اپی ژنتیکی و عوامل محیطی مداخله گر احتمالا نقش مهمی در پیشگیری و درمان این بیماری ها خواهد داشت.

    کلیدواژگان: اپی ژنتیک، روان پزشکی، متیلاسیون DNA، RNA های کوچک، ویرایش RNA، هیستون، اسکیزوفرنیا، اختلال دوقطبی، اوتیسم
|
  • Bager Alkhikani, Farahnaz Molavi*, Maryam Tehranipour Pages 1-10
    Background and Aim

    Pseudomonas aeruginosa is an opportunistic pathogen that causes widespread infections in hospitals. Pseudomonas aeruginosa has become resistant to a variety of antibiotics due to the overuse of antibiotics. One type of resistance acquired by this bacterium is resistance to aminoglycoside drugs. The most important mechanism of this resistance is the enzymatic inactivation of aminoglycosides by their modifying enzymes. The rmtB gene is involved in this resistance and because silver nanoparticles have antibacterial properties, the present study was conducted to evaluate the expression level of rmtB gene in Pseudomonas aeruginosa specimens treated with silver nanoparticles.

    Methods

    In the current study experimental, 53 samples were collected from 11 laboratories in Mashhad during 1398-1399. Samples were identified using standard laboratory methods and specific culture. PCR method was used to evaluate the frequency of rmtB gene. In order to evaluate the antibiotic susceptibility pattern of the strains, the disk diffusion method based on the CLSI protocol (2018) was used. Silver nanoparticles were made from ginger extract and Real time PCR was used to investigate the effect of silver nanoparticles on rmtB gene expression.

    Results

    Out of 53 samples of Pseudomonas aeruginosa, 51 samples were resistant to more than two aminoglucosides. Phenotypic evaluation of the antibiotic resistance pattern of aminoglucoside-resistant Pseudomonas aeruginosa strains showed that 61% were resistant to amikacin, 84% to gentamicin and 23% to tobramycin. Also, out of 53 samples, 76% were resistant to all three aminoglycosides. The minimum inhibitory concentration in the agar dilution method for silver nanoparticles was up to 500 μg/ml. Molecular analysis showed the presence of rmtB gene in all samples and the result of real time PCR analysis showed that the effect of silver nanoparticles on rmtB gene expression was significant (P <0.01).

    Conclusion

    There was high resistance to aminoglycoside in samples collected from Mashhad. Silver nanoparticles had a significant effect on reducing the expression of rmtB gene (P <0.01).

    Keywords: Pseudomonas, Nanoparticles, Antibiotics, Iran, Mashhad
  • Mandana Ameli-Mojarad, Shima Jahani, Hussein Jahan-Tighi, Shokoofe Noori* Pages 11-18
    Background and Aim

    Breast cancer is the most common type of cancer in women. One of the causes of cancer mortality is the increased anti-apoptotic activity of cancer cells. Phytosterols are a group of natural compounds that inhibit the growth of various cancer cells through various mechanisms. Stigmasterol, as one of the compounds in the phytosterols group, has anti-cancer effects. In the present study, the anti-tumor and apoptotic effects of stigmasterol on the expression of MCL-1 and BCL-XL genes in animal models of breast cancer were investigated.

    Methods

    In our experimental study, 15 BALB/C mice in 3 groups were transplanted subcutaneously with a breast tumor. The first group received 6 mg/kg stigmasterol, the second group received 20 mg/kg cyclophosphamide, and the third group (control) received ethanol solution diluted with PBS (1:2) with intraperitoneal injection (IP). Tumor volume was measured for 10 days using digital caliper. Mice were then sacrificed and their tumor tissue was examined for changes in tumor size and the expression of BCL-XL and MCL-1 genes using real-time PCR.

    Results

    Treatment of tumor mice with stigmasterol reduced tumor size (*p<0.05) and also reduced the expression of anti-apoptotic genes (MCL-1, BCL-XL) with a significant difference as compared to the control group (***p <0.001).

    Conclusion

    Our findings indicate the anti-tumor and apoptotic properties of stigmasterol and introduces new insights into the production of effective natural compounds in the treatment of cancer.

    Keywords: Stigmasterol, Breast Cancer, Anti-Apoptotic Genes (MCL-1, BCL-XL)
  • Sanaz Ashouri Movassagh, Sepideh Ashouri Movassagh* Pages 19-29
    Background and Aim

     In males, spermatogonial stem cells (SSCs) are the cause of germ cell production and therefore fertility. Reducing and damaging SSCs is one of the causes of infertility. Culture, proliferation, and differentiation of SSCs in vitro can be a solution to treat some cases of infertility. In the present study, performed in 2019 at the Iranian Biological Resource Center, we examined the growth and differentiation of SSCs on decellularized testicular matrix (DTM) in rats.

    Methods

     In the current experimental study, after extraction of SSCs by enzymatic method from testicular tissue of newborn mice, these cells were propagated in a specific culture medium for three weeks. After confirming the identity of the colonies resulting from the growth of these cells, they were cultured in two groups, one on a layer of DTM and the other in two-dimensional conditions of conventional culture dishes with differential culture medium. In the fourth week, since the initiation of the differentiation culture, the expression of pre meiotic (OCT4 & PLZF) and meiotic (SCP3 & Protamine-2) genes were measured in both groups. To ensure the results, all steps were performed with three biological replications and the results were evaluated using one way ANOVA.

    Results

      Examination of pre-meiotic and meiotic gene expression after 4 weeks of differential culture of SSCs on two-dimensional substrate and DTM using real-time PCR showed that the expression of meiotic genes was significantly higher on DTM substrate (P ≤ 0.01). ).

    Conclusion

     In DTM three-dimensional culture, due to the better communication of cells with each other and the presence of a natural extracellular matrix, more ideal conditions are created for the preservation, proliferation and differentiation of SSCs than in two-dimensional culture.

    Keywords: Spermatogonial Stem Cells, Decellularization, Extracellular matrix, Differentiation
  • Maryam Hejazi, Mahdi Paryan*, Rahman Shokri Pages 30-39
    Background and Aim

    Neisseria meningitidis is a leading cause of death in children in developed countries. Meningococcus has 13 sero-groups based on the capsule antigens. Rapid diagnosis of the bacteria results in timely selection of the right anti-microbial treatment. The present study, conducted in 2019, aimed to produce a highly pure antiserum for diagnostic assays for the detection of meningococcus sero-groups.

    Methods

    The type of research study was research and development. Inactivated bacterial suspension was intravenously injected into white New Zealand Rabbits. Serum was collected after the last injection. Purification process was performed using precipitation, chromatography, and tangential flow filtration. The produced antiserum was used in Agglutination and ELISA assays. The purified antiserum had a purity of more than 98% at a suitable quantity. Agglutination test with the primary antigen showed 4+ result. To develop the ELISA assay, the optimized concentration of primary and biotinylated antibodies was 1 and 80 micrograms, respectively. The results of positive predictive value were 100% and negative predictive value was 96%, for the designed assay.

    Results

    The purified antiserum had a purity of more than 98% at a suitable quantity. Agglutination test with the primary antigen showed 4+ result. To developed the ELISA assay, the optimized concentration of primary and biotinylated antibodies was 1 and 80 micrograms, respectively. The results of positive predictive value were 100% and Negative predictive value was 96%, for the designed assay.

    Conclusion

    Serum-based assays are recommended for the timely diagnosis of the disease since these assays are specific, sensitive, inexpensive, and rapid. The antiserum produced in the present research is highly pure. Therefore, we recommend the antiserum for the development of agglutination and ELISA assays for the detection of N. meningitides.

    Keywords: Meningococcus, Antisera, High purity, ELISA, Tangential Flow Filtration
  • Sahar Avazpour*, Javad Nemati, Majid Dejbakht Pages 40-49
    Background and Aim

    Immobility and movement restrictions are the cause of many diseases, including cardiovascular disease. Cardiovascular diseases are among the diseases related to inactivity and the main cause of death in the world. One of the main factors in the prevention and treatment of these diseases is to do sports activities. Since choosing the right exercise program for these patients is of great importance and limited researches have been done in this field; Therefore, the aim of this research was to investigate the effect of a period combined and intermittent exercises on the levels of C-reactive protein and galectin in cardiac patients.

    Methods

    During this clinical trial, 36 cardiovascular patients (with an average age of 55.14±1.4, weight 78.6±5.1 and body mass index 27.81±33) were voluntarily selected and after matching, the sample were placed in 3 groups: combined training group (n=13), interval training group (n=12) and control group (n=11). Inclusion criteria included lack of functional capacity less than 5 met, not having tachycardia and bradycardia and injection fraction was higher than 30. Exit criteria also included doctor's diagnosis and unwillingness to continue the activity. The protocol of the combined training group included performing aerobic continuous training 2-3 times a week without performing interval training during the first 4 weeks, then performing aerobic continuous training 2 times a week and performing intermittent training once a week during the second 4 weeks. The protocol of the interval training group included performing interval training 2-3 times a week during the first 4 weeks and performing interval training 3 times a week during the second 4 weeks. Blood samples were taken 24 hours before the first training session and 48 hours after the last training session (in the same conditions for all three groups). Data analysis was done using dependent t statistical program, covariance (ANCOVA) and Post Hoc (Sheffe test) at a significance level of P<0.05.

    Findings

    The implementation of combined exercises and interval training has a significant effect on the reduction of C-reactive protein serum levels in combined exercise by 1.59 ± 0.11, P˂0.05, in interval training by 1.03 ± 0.08, P˂0.001 showed. Also, the number of changes in galectin-3 in combined training was 4.51 ± 0.28, P˂0.005, in intermittent training it was 2.32 ± 0.14, P˂0.004 compared to the control group with values of 0/034 ± 0/002, P˂0/316 was observed. In inter-group comparison with analysis of covariance, the inter-group changes for C-reactive protein were 1.38 ± 0.15, P˂0.001 and for galectin-3 it was 1.05 ± 0.11, P˂0.001.

    Conclusion

    It is likely that combined exercises and intermittent exercise are effective in reducing the serum levels of C-reactive protein and galectin-3 in cardiovascular patients, and causes a further decrease in the levels of these two inflammatory indicators (high levels of which are a sign of cardiovascular diseases). As a result, according to the specific results, it is likely that combined training is more effective in reducing the risk factors of heart disease than intermittent training. And it can be prescribed to improve the health of heart patients.

    Keywords: Combined training, Interval training, Aerobic training, C Reactive protein, galactin-3, Cardiovascular patients
  • Shadi Shiva, Hossein Dehghani, Jalal Gharesouran, Maryam Rezazadeh* Pages 50-56
    Background and Aim

    Autism Spectrum Disorders (ASD) is a developmental disease of the nervous system that affects an average of 1 in 150 children worldwide. Both genetic and environmental factors play a role in the development of this range of disorders. Several studies have shown an association between vitamin D receptor (VDR) gene polymorphisms and behavioral disorders associated with nervous system, including autism. In the present study, we aimed to investigate the association between VDR gene polymorphisms rs731236 (Taq1), rs1544410 (BsmI), rs2228570 (FokI) and the risk of autism. However, due to polymorphism diversities in population, we investigated the association between VDR rs731236 (Taq1)), rs1544410 (BsmI) (rs2228570 (FokI)) gene polymorphisms and the risk of autism in the population of East Azerbaijan.

    Methods

    In the present case control study, a total of 50 patients with ASD and 50 healthy control children were studied following the polymerase chain reaction on DNA extracted from peripheral blood and then enzymatic digestion with RFLP technique in terms of genotypic and allelic distribution studies using SPSS 16.

    Results

    The results of statistical analysis of genotypic and allelic distribution for FokI and BMSI types of VDR gene did not show a significant difference between patients with autism and control group (p˃0.05). But Allelic and genotypic distribution of TT (p<0.045) and tt (p<0.013) genotypes between case and control groups showed a significant difference.

    Conclusion

    The results provide early evidence that genetic alterations in the VDR (TaqI) gene may alter children's susceptibility to ASD.

    Keywords: polymorphism, vitamin receptor, autism, rs731236 (Taq1), rs1544410 (BsmI), rs2228570 (FokI)
  • Amir Parviz Rezaei Saber *, Hossein Taghilou, Saeed Aftabi, Reza Karimi johani Pages 57-67
    Background and Aim

     Non-alcoholic fatty liver disease is a condition in which triglycerides accumulate in liver cells of individuals who do not have a history of alcohol use or use alcohol at a low rate. The aim of the current study was to investigate the effect of alcoholic extracts of St. John's wort and borage plants individually and in combination on non-alcoholic fatty liver in Wistar rats. These two plants were selected due to their innovation and high antioxidant characteristics.

    Methods

     In the present experimental laboratory intervention study, 70 male Wistar rats were randomly divided into 7 groups of 10, and 10 mice were randomly assigned as the negative control group and the rest were treated with a high-fat diet. Next, 21 days after the onset of a high fat diet and fatty liver, they began to be treated with an alcoholic extract of Silybum marianum and Eryngium and kept for 2 months individually and combined in two doses of at least 200 and a maximum of 400 mg in kg. At the end of the treatment period in 1398 and to evaluate the level of concentrations of unsaturated fatty acids (NEFA), non-esterified fatty acids (BHB: hydroxybutyrate-Beta), alanine aminotransferase (ALT), aspartate amino trans (AST) Aspartate aminotransferase, and gamma glutamyl transferase (GGT) blood samples were taken and the data were analyzed. The findings were analyzed using SPSS, version 24. The results were compared using one-way analysis of variance statistical test at 95% probability level and the significance level of 0.05.

    Results

     The results showed that NEFA, BHBA, ALT, AST, and GGT levels in the treated groups of alcoholic extract of Silybum marianum and Eryngium combination and single effect on fatty liver were more than those in the control group and positive control group (P <0.05). The amounts of AST in the control and positive, the negative, and combined control groups were 145.4 ± 9.1, 114 ± 11.4, and 136.1 ± 2.9, respectively.

    Conclusion

     It seems that thistle and buckthorn can be used to treat non-alcoholic fatty liver disease, which of course requires clinical trials in livestock, which improves the amount of liver enzymes due to the effect of these plants on liver tissue and improving the amount of related enzymes. Therefore, these plants can be used in future research on livestock and their effects on improving liver enzymes and protecting liver tissue.

    Keywords: Silybum marianum, Eryngium, non, alcoholic liver
  • Elahe Mahmoudi, MohammadReza Deevband*, Mahasti Amoui, Elahe Pirayesh, MohammadAli Ghodsi Rad, Mehrdad Ghorbani Rad Pages 68-76
    Background and Aim

    Most radioactive materials used in nuclear medicine are gamma emitters. Gamma range is relatively large, so the nuclear medicine staff is exposed to external exposure by gamma. The aim of this study was to estimate the dose of a nuclear medicine staff during different diagnostic methods in a nuclear medicine center.

    Materials and Methods

    This study is a descriptive _cross-sectional study . The studied components include the amount of radiation of the staff in the imaging stage of patients and the injection of radiopharmaceuticals to patients at different intervals. A total of 60 patients and 8 staff were included in this study.  Data collected in terms of compliance with the dose limits set by the Atomic Energy Organization (20 mill Sieverts per year) based on descriptive statistics such as minimum dose, maximum dose, the mean and standard deviation of analysis, and comparisons through student t-test in SPSS software was performed.

    Result

    The average amount of irradiation recorded for staff when imaging patients ranged from 0.03 ± 0.01 to 0.32 ± 0.08 and also when radiopharmaceuticals were injected into the patient in the range of 0.05 ± 0.03 to 0.43 ± 0.04 has been registered.

    Conclusion

     The dose received was in good agreement with other studies، the amount of irradiation recorded was acceptable and did not exceed the dose set for radiologists (20 mill Sieverts per year). The dose received by staff as the distance from the patient increases and the duration of communication with the patient decreases, decreases.

    Keywords: Dose Received, Dose Rate, Radiopharmaceutical, Occupational Radiation, Nuclear Medicine
  • Hanie Hajibabaie, Abdollah Farhadinasab*, Parisa Taheri, Ali Kheradmand, Tahere Kordmir Pages 77-86
    Background and Aim

    Due to the increase in the number of the elderly and the increasing incidence of dementia, early diagnosis of this cognitive disorder has become particularly important, because with timely diagnosis and treatment, the course of the disease can be slowed down and the quality of life of the patient and those around them can be improved. The aim of the present study was to compare the consistency and diagnostic ability of CDR (Clinical Dementia Rating) and FAB (Frontal Assessment Battery) tests with clinical symptoms contained in the Neuropsychiatric Inventory (NPI).

    Methods

    A cross-sectional study was performed in a hospital clinic in Tehran. Using available sampling, 60 individuals over 65 years of age were selected. First, CDR test was performed on the participants and based on the severity of dementia (mild, moderate, and severe), they were scored one to three, respectively. In this population, the test was performed based on the FAB questionnaire and, as for the score, the lower the score, the more severe the cognitive impairment. Then, 12 components of NPI were evaluated based on a questionnaire. The CDR and FAB scores were compared and the scores of each were compared with the NPI scores to determine which of the two cognitive tests was more consistent with clinical signs. The calculated reliability scales were 81% for CDR, 88% for FAB, and 86% for NPI. Data were analyzed using SPSS, version 22, and using statistical methods running chi-square test and spearman correlation coefficient.

    Results

    This study included 60 patients with dementia with the mean age and standard deviation of 75.39 ± 7.25 years. Totally, 36 patients (0.60%) were female, 39 (0.65%) were literate, and 46 (76.7%) had underlying diseases. The agreement between NPI and FAB was -0.64 and the agreement between NPI and CDR was 0.68 (P <0.001), which indicates a relatively strong relationship between NPI with both tests and whatever score as the NPI increases, so does the severity of the cognitive impairment. This indicates clinical association and no significant difference between the two tests. There was a significant relationship between CDR score and education level (P = 0.004), but there was no significant relationship between CDR and FAB with gender (P = 0.284).

    Conclusion

    Both CDR and FAB tests have the same utility.

    Keywords: Dementia, Diagnostic Tests, CDR (Clinical Dementia Rating), FAB (Frontal Assessment Battery), Clinical Symptoms: Neuropsychiatric Inventory (NPI)
  • Mohammad Nima Motallaei, Seyed Hosein Tabatabaei, Reza Ayatollahi, Fatemeh Ayatollahi, Fahimeh Rashidi Meybodi, Hakimeh Ahadian, Khadijeh Nasiriani, Fatemeh Owlia* Pages 87-97
    Background and Aim

    Oral cavity is the entrance gate of respiratory and gastrointestinal tract. Therefore, oral health could be as mirror of global health. Timely diagnosis & early treatment of oral lesions, especially in susceptible admitted patients in infectious disease department have a vital role in health policy. Therefore, this study was designed to assess the frequency of oral soft tissue lesions in patients admitted to the Infectious department of Yazd Shahid Sadoughi of Medical Sciences.

    Methods

    This cross-sectional study was carried from January 2018 to March 2018. Eighty-nine who were admitted to the department of infectious diseases were eligible to participate. Clinical data regarding age, sex, type & site of lesions, oral hygiene status, smoking, and dental prostheses were documented. Data were analyzed by SPSS 19 using Chi-square and Fisher exact tests. The significance level was set at 0.05 with a 95% confidence interval.

    Results

    49 men and 40 women with the age of 53.4± 14.3 years were examined. The frequency of oral lesions in hospitalized patients in the department of infectious diseases reported 30%. Red-white lesions (57.78%) and vesiculo-bullose lesions (40%) were the most frequent lesions, respectively. Among studied variables, frequency of oral soft tissue lesions based on age (P=0.001), smoking (P=0.034) and oral health status ((P=0.042) had a meaningful difference.

    Conclusion

    This rate of frequency due to known side effects is a matter of concern and it is considered by experts

    Keywords: Oral Manifestations, Hospital, Dentures, Smoking, Oral Ulcer
  • Hamid Mostafavi Abdolmaleky*, Shabnam Nohesara Pages 98-115

    Many neurological and psychiatric disorders are not due to mutations in a specific gene; rather, they are attributed to dysregulation of genes’ functions and signals that control their expression. Complex 'epigenetic' mechanisms regulate various gene activities with long-lasting effects within mature neurons and other cells of brain tissue. The present study reviewed related investigations up to 2021 by searching keywords including epigenetics, DNA methylation, microRNA, RNA editing as well as psychiatric disorders, schizophrenia, autism and bipolar disorder in PubMed database. Among collected articles, the most relevant research articles related to the topic of this article were selected and reviewed. Currently, at least four epigenetic mechanisms are known, that through altering DNA, RNA or histone codes, regulate genes’ expression levels. Meanwhile, these epigenetic mechanisms themselves are under the influence of internal and environmental factors and may be dysfunctional secondary to malnutrition, contaminants, toxins, drugs, substances, infections, etc. Many studies have shown that various epigenetic aberrations are involved in the expression of genes involved in psychiatric disorders, such as schizophrenia, autism, and bipolar disorder. A comprehensive investigation on epigenetic alterations and the environmental factors that mediate these alterations can help to improve preventive and therapeutic strategies in neuropsychiatric diseases.

    Keywords: Epigenetic, Psychiatry, DNA methylation, Histone, Schizophrenia, Autism