فهرست مطالب

نشریه مدیریت بر آموزش سازمان ها
سال یازدهم شماره 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید جمال بارخدا*، سیما عزت پور صفحات 13-47

    در عصر تسریع تغییرات و تحولات فناوری اطلاعات و ارتباطات، نقش بی بدیل آموزش الکترونیکی در توسعه آموزش و مدیریت آموزشی بر هیچ کس پوشیده نیست. تدریس در فضای مجازی و در شرایط کرونا دارای چالش های بسیاری است. شناخت این چالش ها موجب کاهش مشکلات آموزش و تدریس می شود. بر این اساس هدف پژوهش حاضر بررسی بازنمایی روایت مدیران مدارس از چالش های آموزش الکترونیکی در دوران پاندمی ویروس کرونا می باشد. این مطالعه مبتنی بر رویکردی کیفی و به روش روایت نگاری، با 18 مشارکت کننده از میان مدیران و معلمان سطح شهر سنندج که در دو سال اخیر حداقل یک سال تجربه مدیریت را در دوران پاندمی کرونا داشتند به روش نمونه گیری هدفمند ملاک محور صورت پذیرفت. به منظور جمع آوری داده ها از یک پروتکل مصاحبه محقق ساخته ی 7 سوالی به شیوه نیمه ساختاریافته استفاده شد. بدین منظور پژوهشگران با پیروی دقیق از مراحل تحلیل روایت و کسب اطلاعات دقیق موازی، انتقال (اعتبار بیرونی) پژوهش نیز تا حد امکان تامین کردند. به جهت افزایش پایایی ابزار پژوهش از اعتباریابی یا بازبینی توسط مصاحبه شوندگان استفاده شدپس از مصاحبه، داده ها در فرآیند کدگذاری به شکل استقرایی و بر اساس تحلیل مضمونی با استفاده از نرم افزار Nvivo10 دسته بندی و مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد که مهم ترین چالش های آموزش الکترونیکی در 9 مولفه ی اصلی شامل ضعف نظارت صحیح بر فرایند آموزش و یادگیری، کاهش کیفیت آموزش و یادگیری، عدم تعامل اجتماعی مطلوب، چالش ها و مشکلات والدین، چالش های تولید محتوا، ناتوانی و ناآگاهی معلمان در برخورد با فناوری، مشکلات جسمی و روحی دانش آموزان، چالش ها و تنش های اجتماعی، مشکلات جسمی و روحی دانش آموزان، ضعف وجود زیرساخت های مطلوب خلاصه می شوند. با شناسایی این چالش ها و ارایه راهکارهای مناسب، زمینه موفقیت هر چه بیشتر این مدارس فراهم می گردد.

    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، روایت مدیران، دوران پاندمی کرونا
  • رضا حیدری فرد*، نسترن شیرخانی، حاتم فرجی ده سرخی صفحات 49-69

    شیوع و فراوانی کژ رفتاری معلم در مدرسه لزوم درک آن را ضروری ساخته است. ازاین رو، هدف پژوهش تدوین و اعتبارسنجی مدل کژ رفتاری معلم است. بدین منظور از طرح پژوهش آمیخته اکتشافی استفاده شد. در مرحله اول پژوهش از طرح پژوهش  نظریه داده بنیاد جهت طراحی مدل کژ رفتاری معلم استفاده شد. بدین منظور با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس و گلوله برفی صاحب نظران این حوزه شناسایی شدند. به منظور گردآوری داده ها، از مصاحبه نیمه ساختاریافته و به منظور تحلیل داده ها، از فن تحلیل مضمون استفاده شد. در مرحله دوم پژوهش از طرح پژوهش همبستگی و پیمایشی استفاده شد. جامعه آماری شامل همه معلمان شهر ایلام در سال تحصیلی 1399-1398 بود. از روش نمونه گیری خوشه ای جهت انتخاب نمونه آماری و برای تعیین حجم نمونه از جدول Kerjecy and Morgan (1970)، استفاده شد. به منظور گردآوری داده ها، از پرسشنامه محقق ساخته کژ رفتاری سازمانی معلمان استفاده شد که روایی و پایایی آن توسط تحلیل عاملی تایید شد. به منظور تحلیل داده ها از تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از نرم افزار AMOS و آزمون فریدمن با استفاده از نرم افزار SPSS استفاده شد. یافته ها این مطالعه نشان داد که ابعاد کژ رفتاری معلم عبارت اند از: آموزش و تدریس نامطلوب، تعامل ضعیف/غیر سازنده با دانش آموزان، تعامل ضعیف/غیر سازنده با همکاران و والدین و توجه اندک به مقررات و شیون شغلی. همچنین یافته ها نشان داد که توجه اندک به مقررات و شیون شغلی مهم ترین کژ رفتاری معلم است.

    کلیدواژگان: کژ رفتاری سازمانی، معلمان، مدارس ابتدایی، آمیخته اکتشافی
  • مریم فلاح رضوی، فریده هاشمیان نژاد*، حسینعلی کوهستانی صفحات 71-86

    با ورود مفاهیمی چون تجاری سازی و کارآفرینی ایده های دانشگاهی به نظام آموزش عالی، هدف پژوهش حاضر طراحی مدل توسعه ظرفیت یادگیری سازمانی با رویکرد دانشگاه کارآفرین در دانشگاه جامع علمی -کاربردی بود. روش پژوهش از نوع ترکیبی (کیفی و کمی) و جمع آوری داده ها کتابخانه ای- میدانی بود. جامعه آماری در بخش کیفی 24 نفر از خبرگان در رشته های مرتبط و جامعه آماری در بخش کمی شامل کلیه مدیران و کارشناسان ارشد شاغل در دانشگاه جامع علمی کاربردی به تعداد 600 نفر بودند که 234 نفر بعنوان نمونه آماری انتخاب شدند. نمونه گیری در بخش کیفی به روش هدفمند و در بخش کمی از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی مدل اندازه گیری با تحلیل عاملی تاییدی و مدل یابی معادلات ساختاری بررسی شد. برای تجزیه و تحلیل از آمارهt و بارعاملی و ضریب مسیر باروش بوت استراپینگ و از نرم افزارهای Smart PLS و SPSS استفاده گردید. یافته ها بیان داشت که ابعاد ظرفیت یادگیری سازمانی در مسیر تاثیر بر دانشگاه کارآفرین به ترتیب اثرعبارت بودند از: ابعاد «اهمیت دادن به اندازه گیری» (0.178)، «شرایط یادگیری» (0.166)، «بررسی ضرورت» (0.155)، «فضای یادگیری» (0.143)، «مدافعان چندگانه» (0.135)، «اشتراک و توزیع اطلاعات» (0.124)، «ایجاد فضای باز» (0.120)، «تنوع عملیاتی» (0.118)، «درگیر شدن رهبری» (0.112)، «دیدگاه سیستمی» (0.109)، «کسب و بهره مندی از دانش» (0.108)، «جهت گیری سیستمی» (0.105)، «آموزش مستمر» (0.103)، «اختلاف عملکرد» (0.098) و «دسترسی روحیه آزمایشگری» (0.097). بنابراین پیشنهاد می گردد، دست اندرکاران دانشگاه برای استفاده از ظرفیت ها و پتانسیل های گروه ها و رشته های متعدد دانشگاه اقدام نمایند که این خود باعث می شود که هر رشته با جامعه و نیازهای آن به نحو درستی ارتباط برقرار نموده و به ارزش آفرینی و کسب درآمد اقدام کند.

    کلیدواژگان: ظرفیت یادگیری سازمانی، دانشگاه کارآفرین، دانشگاه جامع علمی کاربردی
  • سکینه حبی قراتپه*، محمد حسنی، حسن قلاوندی، ابوالفضل قاسم زاده علیشاهی صفحات 87-107

    یکی از عوامل مهم در توسعه حرفه ای معلمان ایجاد اجتماعات یادگیری حرفه ای در مدارس می باشد که نقش مهم مدیران مدارس در رهبری اجتماعات یادگیری حرفه ای بر کسی پوشیده نیست. بنابراین توانمند سازی مدیران و رفع چالش ها در این زمینه نقش بسیار مهمی می تواند در جهت پیشرفت و توسعه شایستگی های معلمان و پیشرفت دانش آموزان داشته باشد. هدف این پژوهش تبیین مدل علی چالش های رهبری اجتماعات یادگیری حرفه ای مدارس متوسطه می باشد. نوع پژوهش کاربردی و از نظر شیوه گردآوری و تحلیل داده ها کمی- توصیفی است. جامعه آماری پژوهش مدیران مدارس متوسطه شهر ارومیه 451 نفر بود که 210 نفر به عنوان نمونه  با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب گردید. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته درباره چالش های رهبری جوامع یادگیری حرفه ای بود  که در چهار بخش: چالش های فردی، چالش های گروهی، چالش های سازمانی و چالش های بیرونی مورد ارزیابی قرار گرفت که روایی محتوایی توسط متخصصان و تحلیل عاملی تاییدی مورد تایید قرار گرفت. پایایی آن توسط آلفای کرونباخ 88/0محاسبه و تایید گردید.  تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از طریق مدل سازی معادلات ساختاری  و با استفاده از نرم افزار SMART PLS18 انجام گردید. نتایج تحلیل مدل سازی چالش های رهبری جامعه یادگیری حرفه ای نشان داد که مدل رهبری اجتماعات یادگیری حرفه ای اعتبار و برازش مناسب دارد.

    کلیدواژگان: رهبری، جامعه یادگیری حرفه ای، مدل علی، مدل سازی معادلات ساختاری
  • محمد نظری، الهام کاویانی*، سوسن لایی، فرانک موسوی صفحات 109-133

    مدیریت و رهبری در آموزش و پرورش به عنوان یکی از ارکان نظام آموزشی، از اهمیت وافری برخوردار است. با این حال سبک های رهبری قدیمی دیگر جوابگوی محیط آشفته و پرهرج و مرج پیش رو نیستند لذا هدف این پژوهش شناسایی و تحلیل عوامل موثر بر رهبری هوشمند مدیران مدارس می باشد. این پژوهش از نظر روش آمیخته (کیفی-کمی) است. جامعه آماری در بخش کیفی را خبرگان دانشگاهی، حوزه مدیریت آموزش و پرورش و مدیران مدارس تشکیل می دهد که با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی، 23 نفر انتخاب شدند. جامعه آماری در بخش کمی را مدیران مدارس شهرستان ایلام به تعداد 192 نفر تشکیل می دهند که 128 نفر از آن ها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و به استناد فرمول کوکران انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی، مصاحبه و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته عوامل موثر بر رهبری هوشمند مدیران مدارس با 66 گویه می باشد. روایی ابزار به روش قضاوتی مورد تایید قرار گرفت و ضریب آلفای کرونباخ برابر با 0/87 به دست آمد که نشان دهنده پایایی مناسب پرسشنامه بود. یافته های تحلیل کیفی منجر به شناسایی 66 گویه شد. در بخش کمی به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد. نتایج نشان داد که 8 عامل هوش عقلایی و عاطفی، توانایی برنامه ریزی و تصمیم گیری درست، توانایی ایجاد هماهنگی و برقراری ارتباط موثر، توانایی اجرایی بالا، توانایی شناسایی منابع درآمدی، توانایی تخصیص منابع و کنترل هزینه، آینده نگر بودن و توانایی کنترل بحران و توانایی مدیریتی از مهم ترین عوامل موثر بر رهبری هوشمند مدیران مدارس است. بر اساس نتایج می توان نتیجه گرفت که رهبری هوشمند در مدارس نیازمند داشتن مهارت هایی زیادی مانند مهارت های برنامه ریزی و تصمیم گیری، کنترل بحران و داشتن توانایی های مدیریتی در سطح بالا می باشد.

    کلیدواژگان: رهبری هوشمند، مدیران مدارس، تحلیل عاملی اکتشافی
  • نادر هاشم زاده اقدم*، محمدرضا بهرنگی صفحات 135-156

    این پژوهش  با هدف مدیریت و اجرای مدلی موثر (MEM) برای آموزش/یادگیری اخلاق حرفه ای و بهبود تاب آوری شغلی صورت گرفت. این مطالعه شبه تجربی در کارگاه اخلاق حرفه ای به منظور مقایسه و اندازه گیری اثرات MEM بر آموزش/یادگیری بر اساس: استفاده از MEM در گروه تجربی A، آموزش مبتنی بر فراخواندگی MEM در رفتار اخلاقی حرفه ای معلمان در گروه تجربی B و آموزش سنتی در گروه کنترل C انجام شد. جامعه آماری این پژوهش همه دانشجویان فرماندهی پلیس دانشگاه جامع علمی کاربردی کردستان بودند که از آن میان سه کلاس 25 دانشجو به صورت تصادفی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های میدانی از پرسشنامه اخلاق حرفه ای کادوزر (2002) و پرسشنامه تاب آوری کانر-دیویدسون (2003) استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل کواریانس به وسیله نرم افزارSPSS23  اثربخشی قابل توجه الگوی آموزش/یادگیری به شیوه مدیریت موثر یادگیری را به لحاظ آماری معنادار در ارتقای اخلاق حرفه ای و تاب آوری شغلی کارکنان در مقایسه با الگوهای آموزشی سنتی نشان داد. الگوسازی رفتاری نوآورانه مدرس در اجرای الگو نیز، زمینه یادگیری سازنده فراگیران از طریق درگیری ذهنی با مفاهیم و تجربه رفتاری آن مفاهیم را پدیدار نمود. کارآمدی الگو با توجه به نهادینه سازی الگوی رفتاری در فرآیند اجرای آن به عنوان روش آموزشی نوآورانه مورد بحث و در نتیجه کاربرد الگوی آموزشی مذکور را مدلل نمود. بهره گیری از این نوع الگوی تدریس مدیریت آموزش آمیخته با الگوسازی رفتاری مدرس جهت بکارگیری ظرفیت های خلاق فراگیران در یادگیری عمیق و پایدار توصیه گردید.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، تاب آوری شغلی، الگوی مدیریت موثر یادگیری، الگوسازی آموزش رفتاری
  • فرزانه الله ویردی*، محمد حسنی، حسن قلاوندی، میرنجف موسوی صفحات 157-180

    یکی از مهمترین عناصر نابرابری در آموزش وپرورش کشور، معلم وکیفیت تربیت او است. اگر پردیس های دانشگاه فرهنگیان در موقعیت های نابرابر باشند، محصول دانشگاه که همان معلمان می باشند به شیوه نابرابر و با کیفیت نابرابر تربیت خواهند شد. پژوهش حاضر به روش توصیفی تحلیلی با هدف ارزیابی و رتبه بندی وضعیت نابرابری در پردیس های دانشگاه فرهنگیان کل کشور از نظر برخورداری از شاخص های آموزشی، پژوهشی، فرهنگی و فناوری انجام گرفته است. در این راستا، از مدل های تاپسیس، آنتروپی و ضریب پراکندگی برای رتبه بندی و از روش تحلیل رگرسیون با کمک نرم افزار SPSS برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است. نتایج نشان داد، از 63 پردیس مورد مطالعه، پردیس های شهید چمران تهران و علامه امینی آذربایجان شرقی در دسته پردیس های برخوردار، شش پردیس به عنوان پردیس های نیمه برخوردار و 55 پردیس نیز به عنوان پردیس های محروم به لحاظ شاخص های آموزشی، پژوهشی، فرهنگی و فناوری قرار گرفته اند. ضریب پراکندگی نشان داد، بیشترین میزان نابرابری در شاخص های فرآیندی و کمترین میزان نابرابری در شاخص های بروندادی می باشد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که شاخص های دروندادی و فرآیندی در مجموع 99 درصد واریانس متغیر وابسته را تبیین می نمایند.

    کلیدواژگان: نابرابری، دانشگاه فرهنگیان، شاخص های درونداد، شاخص های فرایند، شاخص های برونداد
  • هادی براتی*، حمیده جلیلی صفحات 181-202

    آسیب شناسی سازمانی از طریق انتخاب چگونگی مداخله مطلوب و کمک به آمادگی برای تغییر در سازمان، نقش مهمی در نوآوری تغییر سازمانی دارد. پژوهش حاضر، باهدف شناسایی آسیب های وارده بر نظام مدیریت آموزش کارکنان سازمان ها و نهادهای دولتی استان خراسان جنوبی بر اساس روش فرایندی انجام شد. این پژوهش، بر مبنای هدف، در ذیل پژوهش های کاربردی است که به روش کیفی انجام شده است. مشارکت کنندگان این پژوهش، شامل کلیه مدیران و متصدیان آموزش سازمان ها و نهادهای دولتی استان خراسان جنوبی در سال 1400 بود که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند 18 نفر به عنوان شرکت کننده انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های پژوهش از روش مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته استفاده شد و فرایند انجام مصاحبه تا اشباع نظری ادامه یافت. اعتبار ابزار اندازه گیری با استفاده از روش توافق کدگذاران مورد تایید واقع شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از رویکرد نظام مند و تحلیلی اشتراس و کوربین در قالب کدهای باز، کدهای محوری و کدهای انتخابی و نرم افزار MAXQDA12 استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که آسیب های وارده بر پیکره مدیریت آموزش کارکنان سازمان ها و نهادهای دولتی را می توان در قالب 28 کد باز، 13 کد محوری (سازمانی، شغلی، فردی، مدیر محوری، محتوایی، آموزشی، انسانی، پرسنلی، قانونی، مالی، کمی گرایی، روش ارزشیابی و بی اثر بودن ارزشیابی) و 4 کد انتخابی (نیازسنجی، طراحی، اجرا و ارزشیابی)، طبقه بندی کرد. بر اساس نتایج این پژوهش، نارسایی و مشکلات متعددی در زمینه مدیریت آموزش کارکنان بر اساس مدل فرایندی آموزش وجود دارد و بهبود فرایند آموزش کارکنان، مستلزم کاربست یک نگاه سیستمی است. همچنین؛ ما نیاز به آموزش پیشگامانه داریم و باید فرهنگ آموزش خود را با انتظارات قرن بیست و یکم، بهتر هماهنگ کنیم و این موضوع، مستلزم ساختاربخشی مجدد مشوق ها می باشد، به گونه ای که آنچه برای کارکنان مفید شناخته می شود در فرایند آموزش مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، سازمان، نظام مدیریت آموزش کارکنان، نهادهای دولتی
  • پیمان اکبری*، مرضیه دهقانی زاده، محمدرضا قوسیان مقدم صفحات 203-229

    هدف این پژوهش تحلیل تاثیر سرپرستی توهین آمیز بر هویت سازمانی با تاکید بر نقش میانجی نقض قراردادهای روان شناختی و تعدیل گری جو تعصب آمیز می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش را تعداد 400 نفر از کارکنان کمیته امداد امام خمینی (ره) استان خراسان جنوبی را شامل می شود. که با استفاده از فرمول کوکران 196 نفر انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‏ها، پرسش نامه های Arasli et al, (2021) که شامل سرپرستی توهین آمیز، هویت سازمانی، جو تعصب آمیز و همچنین پرسش نامه Robinson & Morrison, (1995) در نقض قراردادهای اجتماعی، استفاده شد. روایی و پایایی پرسش نامه ها حاکی از آن بود که ابزارهای اندازه‏گیری از روایی (همگرا و واگرا) و پایایی (بار عاملی، ضریب پایایی مرکب، ضریب آلفای کرونباخ)،خوبی برخوردار هستند. نتایج حاصل از آزمون فرضیات توسط نرم افزار SMART-PLS و با استفاده از آماره آزمون t و ضرایب مسیر (β)، نشان داد که سرپرستی توهین آمیز بر نقض قرارداد روان شناختی دارای اثرات مستقیم و غیرمستقیم، مثبت معنادار و متوسط؛ می باشد. همچنین نقض قرارداد روان شناختی بر هویت سازمانی دارای مستقیم، منفی معنادار و متوسط؛ می باشد. همچنین نقش میانجی نقض قرارداد روان شناختی و نقش تعدیل گر جو تعصب آمیز تایید شد. بر اساس نتایج، مدیران و تصمیم گیرندگان اداره مذبور، اگر نتوانند رفتار سرپرستی توهین آمیز را در اداره مهار کنند، باعث افزایش اثرات این توهین بر هویت سازمانی خواهند شد و اگر کارکنان حس کنند که نقض قراردادهای روان شناختی نیز رخ داده است، بیشتر هویت شان ضعیف خواهد شد، در پایان نیز خاطرنشان خواهیم کرد که اگر مدیران بتوانند جو تعصب آمیز را در کار کاهش دهند می توانند اثرات سرپرستی توهین آمیز بر نقض قرارداد روان شناختی و هویت سازمانی را تا حدودی کاهش دهند.

    کلیدواژگان: سرپرستی توهین آمیز، هویت سازمانی، نقض قراردادهای روان شناختی، جو تعصب آمیز
  • حسن بی همتا، جعفر بیک زاد*، محمدعلی مجلل چوبقلو، رحیم عبدالله فام صفحات 231-261

    هدف از پژوهش حاضر طراحی و تبیین الگوی پیشایندها و پسایندهای فضیلت سازمانی در سازمان تامین اجتماعی است. این پژوهش از نظر هدف از نوع مطالعات توسعه ای بوده که با استراتژی اکتشافی و به روش ترکیبی انجام پذیرفت. برای تحلیل داده های بخش کیفی از تحلیل مضمون استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش در بخش کیفی، منابع نوشتاری مرتبط با فضیلت سازمانی اعم از کتاب، مقاله و غیره بوده که پس از بررسی 196 منبع شناسایی شده، 104 منبع دارای کدهای مرتبط بودند و برای تحلیل مورد استفاده قرار گرفتند. داده های کیفی توسط نرم افزار MAXQDA  کدگذاری شدند. نتایج نشان داد سه عامل اصلی تاثیر گذار بر سازمان فضیلتی شامل عامل سازمانی (ساختار و فرایند؛ فرهنگ سازمان؛ رهبری؛ فلسفه سازمان)، عامل فردی (ویژگی فردی کارکنان و مدیران) و عامل محیطی (عامل اجتماعی، عامل قانونی) و همچنین پیامدهای سازمان فضیلتی، شامل خودانگیختگی سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی، هویت سازمانی، بهزیستی معنوی، شجاعت اخلاق حرفه ای، شادی سازمانی، سلامت سازمانی، عملکرد سازمانی و سرمایه اجتماعی شناسایی شد. با توجه به اینکه عامل سازمانی مهمترین عامل در فضیلت سازمانی بوده؛ سازمان ها باید در استخدام افراد با فضیلت دقت نموده و به علت اینکه فضایل قابل پرورش هستند، مسیله آموزش و نهادینه کردن فضایل در کارکنان بسیار مهم است. نتایج تحلیل داده های کمی نشان می دهد الگوی پیشنهادی از برازش قابل قبولی برخوردار است.

    کلیدواژگان: پسایندها، پیشایندها، فضیلت سازمانی، سازمان تامین اجتماعی
|
  • Jamal Barkhoda*, Sima Ezzatpour Pages 13-47

    In the age of accelerating changes and developments in electronic technologies, the irreplaceable role of e-learning in the development of education and educational management is not hidden from anyone. Teaching in cyberspace in corona has many challenges. Recognizing these challenges is itself a great effort to solve many problems in teaching and learning. Accordingly, the researcher in the present study has examined the experiences of school principals of barriers to e-learning in the days of the Corona virus pandemic. Due to the nature of the subject and the objectives of the research, a qualitative method has been used. Due to the fact that in this study, the perceptions and experiences of school principals of the problems and challenges of e-learning in their schools are studied and described, therefore, a qualitative narrative strategy has been used. Participants in the study were 18 members of the school community who had experience in participating in virtual courses. The research collection tool included a 7-item protocol containing the main objectives of the research. The validity of this protocol was confirmed by expert professors and its reliability was confirmed by reliability method. Individual perspectives on the coding process were analyzed using Nvivo software. The results showed that the most important challenges of e-learning in 9 main components include The results showed that the most important challenges of e-learning in 9 main components including lack of proper supervision of the learning education process, reduced quality of teaching education, lack of favorable social interaction, challenges and problems of parents, challenges of content production, disability and ignorance of teachers Dealing with technology, students 'physical and mental problems, social challenges and tensions, students' physical and mental problems, lack of proper infrastructure can be summarized.E-learning, manager's narrative, corona pandemic period

    Keywords: E-learning, manager's narrative, corona pandemic period
  • Reza Heydarifard*, Nastaran Shirkhani, Hatam Faraji Dehsorkhi Pages 49-69

    It is imperative to understand teacher misbehavior due to its prevalence and frequency. Thus, the present paper aims to develop and validate a model for teacher misbehavior. In so doing, a mixed method research design was employed. The first phase involved grounded theory design to develop a teacher misbehavior model using convenient and snowball sampling. To gather data, semi-structured interview was used and the data was thematically analyzed. The second phase involved survey and correlational designs. The target population included all the teachers in Illam in 2020-2021. A random sample was selected using cluster sampling technique and the sample size was determined using Kerjecy and Morgan’s (1970) table. To gather data, a researcher made questionnaire that its psychometric properties was examined using factorial analysis was used. To analyze data, confirmatory factor analysis using AMOS and Friedman test using SPSS were deployed. The results showed that teacher misbehavior was composed of the following components: poor teaching, lousy interaction with pupils, lousy interaction with colleagues and parents, and inattention to rules and regulation. According to the results, inattention to rules and regulation ranked first.

    Keywords: : teacher, misconduct, teachers, primary school, mixed method
  • Maryam Fallah Razavi, Farideh Hashemian Nejad*, Hoseinali Kouhestani Pages 71-86

    With the introduction of concepts such as commercialization and entrepreneurship of university ideas into the higher education system, the aim of the present study was to design a model for developing organizational learning capacity with the approach of entrepreneurial university at the University of Applied Science and Technology with the approach of the entrepreneurial university. The research method was mixed (combination of qualitative and quantitative). Data was collected by Field & Librarian methods. The statistical population in the qualitative section was 24 experts in related fields and the statistical population in the quantitative part included all managers and senior experts working at the University of Applied Science and Technology and the number was 600, of whom 234 people were selected as sample size. In the qualitative part purposive sampling and in the quantitative part simple random sampling was used. The data collection tool was a researcher-made questionnaire. The validity of the model was confirmed by confirmatory-factor-analysis and structural equation model. For the analysis, t-statistics, Load-factor and path-coefficient were used with bootstrapping method and Smart-PLS and SPSS software. The findings revealed that the dimensions of organizational learning capacity in the direction of impact on the entrepreneurial university in order of effect, were: dimensions of giving importance to measurement(0.178), learning conditions(0.166), examining the necessity(0.155), learning environment(0.143), multiple defenders(0.135), Information Sharing and Distribution(0.124), creating Open atmosphere(0.120), Operational Diversity (0.118), Leadership Involvement(0.112), Systems Perspective(0.109), Knowledge Acquisition(0.108), System Orientation(0.105), Continuous Education(0.103), Performance Difference(0.098) and Access to experimental spirit(0.097). It’s suggested that the university official’s use the capacities of the university's various groups and fields, this, in turn, allows each field to properly communicate with society and its needs and to create value and earn money

    Keywords: Organizational Learning Capacity, Entrepreneurial University, University of Applied Science, Technology
  • Sakineh Hobbi Ghratapeh*, Mohamad Hassani, Hassan Ghalavandi, Abolfazl Ghasemzadeh Alishahi Pages 87-107

    One of the important factors in the professional development of teachers is the creation of professional learning communities at schools that the important role of school principals in leading the professional learning communities is not hidden for anyone. Therefore, empowering principals and solving challenges in this field can play a very important role in advancing and developing teachers 'competencies and students' progress. The purpose of this study is to explain the Causal model of leadership challenges of high school professional learning communities. The type of research is practical and quantitative-descriptive in terms of data collection and analysis. The statistical population of the study were 451 high school principals in Urmia, of which 210 were select as a sample by stratified random sampling. Data collection tool was a researcher-made questionnaire about leadership challenges of professional learning communities, which was evaluating in four sections: individual challenges, group challenges, organizational challenges and external challenges. Content validity by experts and its reliability by Cronbach's alpha 0.88 Calculated and confirmed. Research data analysis was performing by structural equation modeling using software of SMARTPLS18. The results of modeling analysis of leadership challenges of professional learning community showed that the leadership model of professional learning communities has a good fit.

    Keywords: Leadership, professional learning community, Causal Model, Structural Equation Modeling
  • Mohammad Nazari, Elham Kaviani*, Susan Laei, Faranak Mousavi Pages 109-133

    Management and leadership in education as one of the pillars of the educational system is of great importance. However, the old leadership styles are no longer responsive to the chaotic environment ahead, so the purpose of this study is to identify and analyze the factors affecting the intelligent leadership of school principals. This study is a mixed method research (qualitative-quantitative). The statistical population in the qualitative section is made up of university experts in the field of educational management and school principals, 23 people of whom were selected using the snowball sampling method. The statistical population in the quantitative section consists of 192 school principals of Ilam county,128 of whom were selected using simple random sampling method and based on Cochran's formula. The data collection tool in the qualitative part is interview and in the quantitative part, the researcher-made questionnaire on factors affecting the intelligent leadership of school principals with 66 items. The validity of the instrument was confirmed by judgmental method and Cronbach's alpha coefficient equal to 0.87 was obtained, which indicated the appropriate validity of the questionnaire. The findings of qualitative analysis led to the identification of 66 items. In the quantitative part, exploratory factor analysis was used to analyze the data. The results showed that 8 factors of: rational and emotional intelligence, ability to plan and make the right decision, ability to coordinate and communicate effectively, high executive ability, ability to identify revenue sources, ability to allocate resources and control costs, foresight and crisis management ability, and managerial ability are the most important factors affecting the intelligent leadership of school principals. Based on the results, it can be concluded that intelligent leadership in schools requires many skills such as planning and decision making skills, crisis management, and having high-level managerial skills.

    Keywords: Intelligent Leadership, School Principals, Exploratory Factor Analysis
  • Nader Hashemzadeh Aghdam*, MohammadReza Behrangi Pages 135-156

    This research was conducted with the aim of Managing and implementing an Effective Model (MEM) for teaching and learning professional ethics and improving job resilience. This quasi-experimental study was conducted in a professional ethics workshop to compare and measure the effects of MEM on teaching/learning based on: the use of MEM in experimental group A, MEM adoption-based training in teachers' professional ethical behavior in experimental group B, and traditional education in control group C. The statistical population was all students of the Applied Science University of Kurdistan Police Command, from which three classes of 25 students were randomly selected as a statistical sample. To collect field data, Kadozier Professional Ethics Questionnaire (2002) and Connor-Davidson Resilience Questionnaire (2003) were used. Cronbach's alpha coefficient was used to confirm the validity of the panel of experts and to determine the reliability. The results of covariance analysis by SPSS 23 software showed the significant meaningful effect of the MEM and its adoptive added values in teachers’ behavior in promoting professional ethics and job resilience compared to traditional educational models. The teacher's innovative behavioral modeling in implementing the MEM emerged in the context of constructive learning of learners through mental involvement with concepts and behavioral experience of those concepts. In addition to demonstrating the effectiveness of MEM by institutionalizing it as a teacher's behavioral model in the classroom, this study showed that it is a more effective model than the traditional model. Blending teachers’ behavioral modeling with MEM was recommended to utilize the creative capacities of learners in deep and sustainable learning.

    Keywords: Professional Ethics, Career Resilience, Managing an effective model of learning, Behavioral Education Modeling
  • Farzaneh Allahverdi*, Mohammad Hasani, Hassan Ghalavandi, Mirnajaf Mousavi Pages 157-180

    The mission of Farhangian University is to train committed and specialized human resources  for the department of education. Therefore, the teacher and the quality of his training in the campuses of Farhangian University will be one of the most important elements of inequality in the country's educational system if campuses at the Farhangian University are in an unequal situation. Then, the products of the university, teachers, would be educated unequally. The current research is conducted through descriptive-analytic method with the aim of evaluating and ranking the inequality situation of campuses in the Farhangian universities on all over the country (63 colleges) in terms of having educational indicators. Topsis models, entropy and dispersion coefficient for ranking and using regression analysis method and SPSS software used to analyze the data.The results showed that from 63 campuses of the Farhangian University, the campuses of Shahid Chamran of Tehran and Allameh Amini of Azarbaijan in the category of preponderant campuses, six campuses as semi- preponderant and 55 campuses as deprived campuses in terms of educational indicators have taken. The dispersion coefficient showed that the highest level of inequality is in the process indexes and the least inequality in the output indicators. The results of regression analysis showed that the input and process indices in total account for 99% of variance of dependent variable.

    Keywords: : Inequality, University of Farhangian, Input Training Indicators, Output Process
  • Hadi Barati*, Hamideh Jalili Pages 181-202

    Organizational diagnosis plays a critical role in organizational change initiatives in terms of both choosing appropriate interventions and contributing to readiness-to-change within an organization.The present research has been prepared based on the Process model with the aim of survey the pathology to the body of staff training management in government organizations and institutions of South Khorasan province. On the basis of the purpose this study follows applied research, that has been done by qualitative method. The participants study included all Managers and directors of government organizations and institutions in South Khorasan Province in the year of 2021. For this purpose, using purposive sampling method, 18 people were selected as participants. Then, in-depth and semi-structured interviews were conducted with them to reach the finding and continue data collection until to saturation. The validity of the measurement tool has confirmed through Coders agreement. A systematic and analytical approach of Strauss and Corbin was used. Based on the analyses, in open, axial and selective coding and Maxqda12 software. The results of the research showed that organizational injuries staff training management in government organizations and institutions, could be classified form of 28 open code, 13 axial code (organizational, job, individual, manager-centered, content, educational, human, staff, legal, financial, auantitative, evaluation method and evaluation ineffectiveness) and 4 selective code (Needs assessment, design, implementation and evaluation. According to the results of this study, based the training process model, There are several problems in the field of staff training management and improving the staff training process requires the implementation of a systematic approach to training. Based on the findings of this study we should be doing groundbreaking training and we need to better align our training culture with the demands of 21st century research. This will require a focus on realigning incentives such that what is good for staff to be considered in the training process.

    Keywords: Pathology, Organization, Staff training management system, Government institutions
  • Peyman Akbari*, Marzieh Dehghani Zadeh, MohammadReza Qosian Moghadam Pages 203-229

    The purpose of this research is to analyze the effect of abusive supervision on organizational identity, emphasizing the mediating role of Psychological Contract Violations and moderating a Climate of Favoritism. The current research is applied in terms of purpose and descriptive survey in terms of nature and method. The statistical population of this research includes 400 employees of Imam Khomeini (RA) Relief Committee of South Khorasan Province when 196 people were selected using Cochran's formula. Data collection tools, questionnaires by Arasli et al, (2021) including abusive supervision, organizational identity, Climate of Favoritism,  and also a questionnaire by Robinson & Morrison, (1995) in Psychological Contract Violations,  were used. The validity and reliability of the questionnaires indicated that the measurement tools have good validity (convergent and divergent) and reliability (factor loading, composite reliability coefficient, Cronbach's alpha coefficient). The results of hypothesis testing by SMART-PLS software and using t-test statistics and path coefficients (β) showed that Abusive supervision on Psychological Contract Violations has direct and indirect effects, positive significance, and medium; Also, the Psychological Contract Violations on the organizational identity has a direct effect, negative significant and moderate; Also, the mediating role of psychological contract violation and the moderating role of Climate of Favoritism was confirmed. Based on the results, the managers and decision-makers of the department, if they are unable to curb the abusive management behavior in the department, will increase the effects of this insult on the organizational identity, and if the employees feel occurred of psychological contract violation, more identity of employees will be weakened, and in the end, we will note that if managers can reduce the biased atmosphere at work, they can reduce the effects of abusive supervision on psychological contract violation and organizational identity to some extent.

    Keywords: Abuse- Abusive Supervision, Organizational Identity, Psychological Contract Violation, Climate of Favoritism
  • Hassan Bihamta, Jafar Beikzad*, MohammadAli Mojallal Chobooglo, Rahim Abdollahfam Pages 231-261

    The purpose of this research is to design and explain the pattern of antecedents and consequences of organizational virtue in the social security organization. In terms of the purpose of this research, it is a type of developmental studies that was carried out with an exploratory strategy and a combined method. Thematic analysis was used to analyze the data of the qualitative section.The statistical population of this research in the qualitative part is written sources related to organizational virtue, such as books, articles, etc., after examining 196 identified sources, 104 sources had relevant codes and were used for analysis. Qualitative data were coded by MAXQDA software.The results showed that there are three main factors affecting the virtuous organization, including the organizational factor (structure and process; organizational culture; leadership; organizational philosophy), individual factor (personal characteristics of employees and managers) and environmental factor (social factor, legal factor) as well as the consequences Virtuous organization, including organizational spontaneity, organizational citizenship behavior, organizational identity, spiritual well-being, professional moral courage, organizational happiness, organizational health, organizational performance, and social capital. is identified.Considering that the organizational factor is the most important factor in organizational virtue; Organizations should be careful in hiring virtuous people and because virtues can be cultivated, the issue of training and institutionalizing virtues in employees is very important. The results of quantitative data analysis show that the proposed model has an acceptable fit.

    Keywords: Suffixes, Antecedents, Organizational Virtue, Social Security Organization