فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های سیاستگذاری و برنامه ریزی انرژی
سال هشتم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیروس طهماسبی زاده، منیژه حقیقی نسب*، افسانه زمانی مقدم صفحات 1-30

    نفت و گاز از راهبردی ترین منابع تامین انرژی در جهان محسوب می گردند و کشورهای دارای این منابع در تلاش برای افزایش استخراج وتولید به جهت توسعه صنایع پیشرو و صادرات آن به صورت خام یا فرآوری شده برای افزایش درآمد ارزی و به تبع آن شکوفایی اقتصادی جامعه میباشند. توجه به اثرات کارآفرینی در سازمان ها باعث پر رنگ شدن نقش نوآوران در توسعه این صنایع شده و متخصصین کارآفرینی به راحتی  به نیازهای مختلف جامعه و کمبودهای موجود در این صنایع پاسخ خواهند داد. پژوهش حاضر به روش آمیخته انجام شده است و ابتدا با مطالعه متون متعدد ، انجام مصاحبه با خبرگان حوزه کارآفرینی و انجام تحلیل محتوا کیفی ، 5 بعد و 14 مولفه اصلی کارآفرینی سازمانی در صنعت حفاری شناسایی و سپس با دریافت  پرسشنامه از خبرگان حفاری و تحلیل داده های کمی به روشAHP ، ابعاد به ترتیب بعد مدیریتی، اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و الکترونیکی رتبه بندی و مولفه با اهمیت هر بعد، مدیریت منابع انسانی، درآمدزایی، شخصیت کارآفرین، سیاست های داخلی- خارجی و فناوری در تولید می باشد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی سازمانی، صنعت حفاری نفت و گاز، تحلیل محتوا، فرآیند تحلیل سلسه مراتبی
  • واکاوی سواد انرژی در بین کنشگران ساخت و ساز مسکن
    حسین میرزایی*، مجید فاطمی خصال، صادق صالحی، حسین اکبری صفحه 2

    امروزه مسایل محیط زیستی، اهمیت بسیار زیادی پیدا کرده اند. یکی از این مسایل مربوط به مصرف انرژی در ساختمان های مسکونی می باشد. مصرف بیش از حد انرژی منجر به تغییرات آب و هوایی، گرم شدن زمین، آلودگی آب و هوا و کمبود انرژی گردیده است. تهران به عنوان یک کلانشهر بزرگ و با جمعیت بالا، از آسیب های مصرف بالای انرژی در ساختمان ها در امان نیست. هدف از این پژوهش واکاوی سواد انرژی در بین مهندسان و سازندگان واحدهای مسکونی هست که در ساخت وساز مسکونی دخیل هستند.رویکرد این پژوهش کیفی و با راهبرد نظریه زمینه ای انجام پذیرفته است. مصاحبه ها به صورت نیمه ساختار یافته با کنشگران ساخت و ساز انجام شده است. با استفاده از نظریه زمینه ای تا جایی که به پژوهشگران به اشباع نظری برسند، مصاحبه ها انجام شد. بر همین اساس کد گذاری باز، محوری انجام گردید و سپس مقوله هسته از آن استخراج گردید. بر مبنای تفسیر کنشگران، در مورد سواد انرژی، مطالبات کمی در سطح خرد و کلان وجود دارد و این بی تفاوتی نسبت به انرژی مشهود است. نتیجه ی دیگر تحقیق در مورد تضاد بین کنشگران در رفتار انرژی بوده است. زمانی این تضاد برطرف می شود که مطالبه عمومی از پایین و مطالبه ی نهادهای بالا دستی از کنشگران ساخت و ساز در حوزه انرژی انجام شود. بر مبنای این پژوهش، دغدغه ها و نگرش های کنشگران نسبت به هدر رفت انرژی، می تواند تاحدی بر رفتار اجرایی آن ها در کیفیت ساخت، اثرگذار باشد. همچنین پژوهشگران  تاثیر کیفیت دانش انرژی بر نگرش و دغدغه های کنشگران را ضعیف برآورد کردند.

    کلیدواژگان: سواد انرژی، کنشگران ساخت و ساز، هدر رفت انرژی، روش کیفی، دانش انرژی
  • آزمون نقش واسطه ای تسهیم دانش در تبیین روابط رهبری تحولی با ایجاد سازمان یادگیرنده در شرکت برق منطقه ای آذربایجان
    جهانگیر یاری حاج عطالو*، محمد عباسقلی زاده، صادق ملکی آوارسین صفحه 3

    هدف ازاین پژوهش مدل یابی ساختاری روابط رهبری تحولی برایجاد سازمان یادگیرنده بانقش میانجی تسهیم دانش درشرکت برق منطقه ای آذربایجان می باشد. این پژوهش ازلحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت روش انجام کار، توصیفی- همبستگی و مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری می باشد. جامعه موردنظر دراین مطالعه، کلیه کارکنان شرکت برق منطقه ای آذربایجان بتعداد 1307 نفر و درسطح سه استان (آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و اردبیل) می باشد. نمونه آماری ازطریق جدول مورگان بتعداد 297 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی انتخاب شده است. ابزار مورد استفاده دراین پژوهش پرسشنامه های استاندارد ابعاد سازمان یادگیرنده واتکینز و مارسیک (DLOQ) و چندعاملی رهبری تحولی باس و آولیو (MLQ)و تسهیم دانش دیکسون می باشد. به منظور تحلیل داده ها و آزمون فرضیه تحقیق ازمدل معادلات ساختاری (SEM)و نرم افزار AMOS استفاده شده است. نتایج نشان داد رهبری تحولی برایجاد سازمان یادگیرنده بانقش میانجی تسهیم دانش تاثیر معناداری دارد؛ بنابراین رهبری تحولی بامیانجی گری تسهیم دانش منجر به تسهیل و پیشبرد ایجاد سازمان یادگیرنده درشرکت برق منطقه ای آذربایجان خواهد گردید.

    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، رهبری تحولی، تسهیم دانش
  • طراحی استراتژی جامع مدیریت انرژی در ساختمان هوشمند با انرژی خالص صفر
    محمدایمان غیاثی، محسن کیا*، حمیدرضا آراسته، لیلا ظفری، مهدی زراعتی صفحه 5

    با افزایش مصرف مشترکین خانگی و گسترش منابع انرژی تجدیدپذیر در خانه های هوشمند، نیاز به به کارگیری یک سیستم مدیریت و کنترل برای تولید و مصرف انرژی با هدف کاهش هزینه ها می باشد. در این مقاله به برنامه ریزی مدیریت منابع تامین کننده انرژی برای یک ساختمان با انرژی خالص صفر با استفاده از تکنیک برنامه ریزی مختلط با اعداد صحیح پرداخته می شود. با توجه به پیچیدگی مسیله و وجود تعداد متغیرهای صحیح و غیر صحیح زیاد در آن، استفاده از این تکنیک ریاضی برای افزایش کارایی محاسبات ضروری است. منابع تولید کننده انرژی ساختمان شامل باتری، خودروی برقی، پیل سوختی و پنل خورشیدی است. مدیریت منابع و برنامه ریزی به نحوی صورت می گیرد که تصمیم گیری و اقدام به موقع جهت به حداقل رساندن هزینه های خرید یا تولید برق، فروش برق به شبکه و همچنین ذخیره سازی آن در صورت لزوم انجام شود. نتایج شبیه سازی به منظور اعتبارسنجی و اثبات کارایی روش پیشنهادی ارایه می شوند.

    کلیدواژگان: خانه هوشمند، انرژی تجدیدپذیر، ساختمان با انرژی خالص صفر، سیستمهای مدیریت انرژی ساختمان، ذخیره سازی الکتریکی
  • زهره فرمانی، غلامرضا زندش، غلامرضا نصیری* صفحات 31-59

    در این مقاله با استفاده از شبکه 33 باسه استاندارد IEEE ، سعی شده است سناریوهای مختلف اعم از اینکه تنها از تولیدکننده های تجدیدپذیر پراکنده یا از ذخیره ساز انرژی به صورت متمرکز یا پراکنده استفاده شود مورد مطالعه و تحلیل قرار گیرد. مساله  با استفاده از الگوریتم ژنتیک و لحاظ کردن محدودیت های مختلف توان اکتیو، راکتیو، تقاضا، انحراف ولتاژ و میزان خرید برق از شبکه بالادستی با یکدیگر مقایسه شده است. نتایج بدست آمده نشان می دهد که حضور ذخیره ساز در شبکه به صورت متمرکز مولفه های فوق را نسبت به حالت استفاده تنها از تجدیدپذیرهای پراکنده بهبود می بخشد و اگر این ذخیره سازها بصورت پراکنده در سیستم وجود داشته باشند این مولفه ها عملکرد بهتری نیز خواهند داشت. لذا پیشنهاد می شود استفاده از ذخیره سازها به عنوان واسطه در زنجیره تامین انرژی الکتریکی بعنوان یکی از راهکارهای  بهینه سازی شبکه مدنظر تصمیم گیرندگان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین سه سطحی، زنجیره تامین برق، ذخیره ساز متمرکز، ذخیره ساز پراکنده، تولید کننده تجدیدپذیر پراکنده
  • بتول زرگر، حسین جهانگیرنیا*، علی امامی میبدی، مژگان صفا صفحات 60-83

    به صدا درآمدن زنگ هشدار بحران انرژی در سطح جهان، ضرورت حرکت از سوخت های فسیلی پایان پذیر به سمت سوخت های تجدیدپذیر همچون انرژی خورشیدی را هر چه بیشتر آشکار نموده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی یکی از اساسی ترین چالش هایی است که صنعت فتوولتاییک خورشیدی در مسیر توسعه با آن روبرو می باشد. به این منظور، نظرات متخصصین این صنعت از طریق انجام مصاحبه هایی در بازه زمانی دی ماه 1399 تا مرداد 1400 جمع آوری شد و با استفاده از روش متن کاوی و خوشه بندی نقشه های خودسازمان ده، مورد تحلیل قرار گرفت. بر اساس نتایج پژوهش، مسایل مرتبط با چالش تامین مالی صنعت فتوولتاییک در 8 خوشه قابل بررسی است که عبارتند از؛ دلایل ایجاد چالش، شرایط تاثیرگذار، نتایج قابل دستیابی، راهبردهای تامیین مالی دولتی، مشوق های دولتی برای بخش خصوصی، راهبردهای تامین مالی شخصی، راهبردهای تامین مالی عمومی، ضمانت ها و بیمه ها. بررسی همه جانبه ی مساله ی تامین مالی فتوولتاییک از طریق این خوشه بندی نشان داد که در این برهه از عمر صنعت، بخش دولتی نقش برجسته ای را در غلبه بر چالش تامین مالی آن ایفا می کند که با توجه به عقب ماندگی از هدف گذاری های قبلی انجام شده برای این صنعت، لازم است روی برنامه ها و سیاست گذاری های دولت بازنگری صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: فتوولتائیک، تامین مالی، شبکه عصبی، نقشه های خودسازمان ده
|
  • Siross Tahmasebizadeh, Manijeh Haghighinasab*, Afsaneh Zamanimohgadam Pages 1-30

    Oil and gas are considered one of the most strategic sources of energy supply in the world, and countries with these resources are trying to increase extraction and production in order to develop leading industries and export it in raw or processed form to increase foreign exchange income and, as a result, economic prosperity for society. Paying attention to the effects of entrepreneurship in organizations has made the role of innovators more important in the development of these industries, and entrepreneurship experts will easily respond to the various needs of society and the deficiencies in these industries. The present research has been carried out in a mixed method and first by studying numerous texts, conducting interviews with experts in the field of entrepreneurship and conducting qualitative content analysis, 5 dimensions and 14 main components of Intrapreneurship in the drilling industry were identified and then by receiving questionnaires from drilling experts, Quantitative data were analyzed by AHP method and the dimensions were ranked according to managerial, economic, social, political and electronic dimension, also the most important component of each dimension is human resource management, income generation, entrepreneurial personality, internal-external policies and technology in production.

    Keywords: Intrapreneurship, oil, amp, gas drilling industry, content analysis, AHP
  • Investigation of energy literacy among housing construction actors
    Hosein Mirzaei*, Majid Fatemikhesal, Sadegh Salehi, Hosein Akbari Page 2

    Today, environmental issues have become very important. One of these issues is related to energy consumption in residential buildings. Excessive energy consumption has led to climate change, global warming, climate pollution, and energy shortages. Tehran, as a large metropolis with a high population, is not safe from the damage of high energy consumption in buildings. The purpose of this study is to analyze energy literacy among actors who are engaged in the construction of residential buildings. People like engineers, investors, and executives determine the quality of construction. The approach of this research is qualitative and has been done with the strategy of contextual theory. Interviews were conducted in a semi-structured manner with construction actors. Interviews were conducted using contextual theory to the extent that researchers reached theoretical saturation. Accordingly, open, axial coding was performed, and then the kernel category was extracted from it. According to the actors' interpretation, there are few micro and macro demands on energy literacy, and this indifference to energy is evident. Another result of research has been on the conflict between actors in energy behavior. This contradiction is resolved when there is a public demand from below and a demand from upstream institutions for construction activists in the field of energy. According to this study, the concerns and attitudes of actors towards energy waste can have some effect on their executive behavior in the quality of construction. Researchers also underestimated the impact of the quality of energy knowledge on the attitudes and concerns of actors.

    Keywords: Energy literacy, construction actors, energy wasted, qualitative method, energy knowledge method, energy knowledge
  • Examining the mediating role of knowledge sharing in explaining transformational leadership relationships with the creation of a learning organization in the Azerbaijan Regional Electric Company.
    Jahangir Yari Haj Atalo*, Mohammad Abbasgholizadeh, Sadegh Maleki Avarsin Page 3

    The purpose of this research is structural modeling of transformational leadership relationships on the creation of a learning organization with the role of mediator of knowledge sharing in Azerbaijan Regional Electricity Company. In terms of purpose, this research is applied and in terms of the nature of the work method, it is descriptive-correlational and based on structural equation modeling. The target population in this study is all the employees of the Azerbaijan Regional Electricity Company, numbering 1307 people and at the level of three provinces (East Azerbaijan, West Azerbaijan and Ardabil). The statistical sample was selected using Morgan's table with the number of 297 people using proportional stratified random sampling. The tools used in this research are the standard questionnaires of the learning organization dimensions of Watkins and Marsik (DLOQ) and multifactorial transformational leadership of Bass and Ovlivie (MLQ) and Dixon's knowledge sharing. Structural Equation Model (SEM) and AMOS software were used to analyze the data and test the research hypothesis. The results showed that transformational leadership has a significant effect on creating a learning organization with the role of mediating knowledge sharing; Therefore, the transformational leadership through the mediation of knowledge sharing will lead to facilitating and promoting the creation of a learning organization in the Azerbaijan Regional Electricity Company.

    Keywords: Learning organization, transformational leadership, knowledge sharing
  • Designing a comprehensive energy management strategy in a smart zero energy home
    MohammadIman Ghiasi, Mohsen Kia*, Hamidreza Arasteh, Leila Zafari, Mehdi Zeraati Page 5

    Smart homes with zero energy as an option to combine a large number of distributed energy resources to power networks in building a new future designs, are used. Zero energy homes equipped with smart power integrated production and consumption of zero over a year. In this study is that the sources of energy supply management program for a zero-energy home using mixed integer programming techniques to be paid. Due to the complexity of the problem and the number of correct and incorrect variables lot on this issue, using mathematical techniques to solve problems quickly will be more appropriate. Home energy sources, batteries, PEVs and solar panels.

    Keywords: Smart home, zero energy consumption, renewable energy, net zero energy home, home energy management systems, central controller, electrical storage
  • Gholamreza Nasiri, Gholamreza Zandesh Pages 31-59

    In this paper by using IEEE standard 33-bus network, different scenarios including use only distributed renewable generators, centralized or distributed energy storage have been studied and analyzed. The problem by using GA and taking different constraint active and reactive power, demand, voltage deviation and the amount of purchase from the upstream network has been compared with other. The results show that the presence of energy storage devices in network as centralized improves the above items compared to the using only distributed renewables and if energy storage distributed be in the system, these items will perform better. Therefore, suggested that the use of energy storage as an intermediary in the power supply chain should be considered by decision makers as one of the network optimization solutions.

    Keywords: Centralized energy storage, distributed energy storage, distributed renewable generator, three echelon supply chain, power supply chain
  • Batoul Zargar, Hosein Jahangirnia*, Ali Emami Meibodi, Mozhgan Safa Pages 60-83

    Sounding the alarm of the energy crisis around the world has increasingly highlighted the need to move from finite fossil fuels to renewable fuels such as solar energy. The present study aims to study one of the most fundamental challenges that the solar photovoltaic industry is facing in the development path. To fulfill this aim, the opinions of industry experts were collected through interviews in the period from January 2021 to August 2021 and were analyzed by using text mining and self-organized maps for clustering. Based on the results of the research, issues related to the financing challenge of the photovoltaic industry can be examined in 8 clusters, which are; challenging factors, mediating conditions, consequences, government financing strategies, government incentives for the private sector, personal financing strategies, public financing strategies, guarantees and insurance. A comprehensive review of the issue of photovoltaic financing through this clustering showed that at this point of the industry life cycle, the public sector plays a prominent role in overcoming the challenge of financing. According to go over previous industry schedules, the government's planning policies must be reviewed.

    Keywords: Photovoltaic, Financing, Neural Networks, Self-Organizing Maps