فهرست مطالب

تحقیقات اقتصاد کشاورزی - سال چهاردهم شماره 3 (پاییز 1401)

مجله تحقیقات اقتصاد کشاورزی
سال چهاردهم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/06
  • تعداد عناوین: 13
|
  • ثابت احمد باوری، مهدی کرمی دهکردی*، قاسم لیانی سنگ نیشتی صفحات 1-22
    مقدمه و هدف

    در فرایند توسعه پایدار روستایی نقش سرمایه اجتماعی در تحقیق اهداف پایداری معیشت روستایی حایز اهمیت است. هدف از مطالعه حاضر تحلیل سرمایه اجتماعی معیشت پایدار روستایی با رویکرد سیستم دینامیک می باشد.

    مواد و روش ها

    در گام اول به منظور دستیابی به متغیرهای کلیدی جهت استفاده در مدل و همچنین شناسایی دقیق مساله (به عنوان گام اول در مطالعات سیستم های دینامیک) از پرسشنامه باز و مصاحبه؛ دیدگاه خبرگان استفاده شده است. اطلاعات جمع آوری شده از دیدگاه خبرگان، مطلعان کلیدی و همچنین پیشینه پژوهش، مبنای طراحی پرسشنامه ای جدید قرار گرفت که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی و همچنین روش تعیین حجم نمونه کوکران بین 120 نفر از مردم محلی منطقه (روستاهای شهرستان قره باغ استان غزنی در کشور افغانستان)، تکمیل شد. در گام بعد مدل سیستم دینامیک برای مساله تحقیق طراحی و از مدل طراحی شده برای شبیه سازی متغیرهای کلیدی سیستم سرمایه های اجتماعی استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که سرمایه اجتماعی از طریق مکانیزمی پیچیده و پویا می تواند معیشت پایدار روستایی را در یک جامعه رقم بزند به نحوی که متوسط نرخ رشد درآمد در نمونه موردبررسی در طول دوره 1420-1390 معادل 43/5+ درصد خواهد بود و با بهبود وضعیت درآمد، عدالت اجتماعی و علاقه مندی به فعالیت های اقتصادی در روستا، روند رو به رشدی را تجربه می کند. همچنین نتایج پیش بینی حاکی از آنست که متوسط رشد سالانه دارایی های اجتماعی در منطقه موردبررسی، معادل 65/1+ درصد خواهد بود.

    بحث و نتیجه گیری

    بنابراین برای تقویت سرمایه اجتماعی باید اقدامات موثری صورت پذیرد و در برنامه های درسی رسمی و غیررسمی به طور ویژه به آموزش سرمایه اجتماعی توجه نمود.

    کلیدواژگان: معیشت پایدار روستایی، سرمایه اجتماعی، سیستم دینامیک، شهرستان قره باغ
  • رضا شاکری بستان آباد*، زهرا جلیلی، محسن صالحی کمرودی، آذر شهبازی صفحات 24-38

    توسعه مالی با کمک به تسریع سرمایه گذاری می تواند به رشد و توسعه اقتصادی کمک نماید. از سوی دیگر، بخش کشاورزی به ویژه در کشورهای در حال توسعه، از عوامل مهم در رسیدن به رشد و توسعه اقتصادی است. در این میان به واسطه دغدغه مشترک کشورهای اسلامی در حوزه توسعه مالی و رشد بهره وری بخش کشاورزی، بررسی این رابطه در دوره 2017-2000 به عنوان هدف این مطالعه مدنظر قرار گرفته است. با توجه به نتایج حاصل از آزمون وابستگی مقاطع و آزمون ریشه واحد پسران، از روش AMG برای برآورد مدل استفاده شد که نتایج آن نشان دهنده تاثیر مثبت و معنی دار توسعه مالی بر بهره وری بخش کشاورزی کشورهای اسلامی منتخب است، بطوریکه با افزایش یک درصدی شاخص توسعه مالی، بهره وری بخش کشاورزی رشد بهره وری بخش کشاورزی 709/0 درصد افزایش خواهد داشت. اثر مثبت این متغیر نشان می دهد که افزایش اعطای اعتبارات به بخش خصوصی، تامین مالی برای کشاورزان و بنگاه ها را آسان تر کرده و کاهش هزینه های مبادله و تولید را برای آنها به همراه داشته است.

    کلیدواژگان: اعتبارات بانکی، بهره وری کل عوامل تولید، داده های پانل، برآوردکننده میانگین گروهی تعمیم یافته
  • مهسا تسلیمی، حمید امیرنژاد*، سید مجتبی مجاوریان، حسین آزادی صفحات 39-56

    بخش کشاورزی به منظور پاسخگویی به نیاز روزافزون غذا، به میزان زیادی به مصرف انرژی وابسته می باشد. یکی از چالش های کشاورزی پایدار اینست که هنوز اکثریت کشاورزان از انرژی فسیلی استفاده می نمایند. انتشار گاز دی اکسیدکربن در ایران خسارتی برابر با 277/26 میلیارد دلار بر کشور وارد کرده است که از این میزان 57/1 میلیارد دلار، سهم بخش کشاورزی می باشد. سرانه مصرف نهایی انرژی در بخش کشاورزی ایران 3/3 برابر متوسط جهانی می باشد. بنابراین، بکارگیری انرژی های در کشور اهمیت زیادی پیدا می کند. این مطالعه به اولویت بندی انرژی های تجدیدپذیر در بخش کشاورزی شمال ایران (گلستان، مازندران و گیلان) با استفاده از تکنیک وزن دهی آنتروپی و روش تاپسیس پرداخته است. اطلاعات موردنیاز این مطالعه، با استفاده از روش دلفی از 39 متخصص و خبره جمع آوری شده و پنج نوع انرژی تجدیدپذیر و پنج معیار مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان داد اولویت بندی انرژی ها به ترتیب انرژی خورشیدی، انرژی بادی، انرژی زیست توده، انرژی برق آبی و انرژی زمین گرمایی می باشد و معیارهای محیط زیستی، سیاسی، اجتماعی، فنی و اقتصادی به ترتیب اهمیت در رتبه اول تا پنجم قرار دارند.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، تاپسیس، محیط زیست، انرژی خورشیدی
  • سید علی دلبری*، حسین بلوچی، آذر اعلمی ابرده صفحات 57-76
    مقدمه و هدف
    امروزه نقش صادرات و اهمیت آن در رشد و شکوفایی اقتصاد کشورهای در حال توسعه به خوبی شناخته شده است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر محرکه های عملکرد صادراتی نظیر توانمندی نوآوری و تجربه بین المللی بر عملکرد صادراتی در شرکت های صادرکننده محصولات غذایی استان تهران می باشد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک پژوهش کاربردی از نوع توصیفی - پیمایشی است و ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مدیران و سرپرستان 50 شرکت صادرکننده محصولات غذایی استان تهران است. روش نمونه گیری از نوع نمونه گیری قضاوتی بوده و حجم نمونه برابر با 185 مدیر و سرپرست می باشد. این پژوهش در بازه زمانی تیرماه 1398 تا آذرماه 1398 انجام شده است. برای آزمون فرضیه ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد.
    یافته ها
    توانمندی نوآوری و تجربه بین المللی بر عملکرد صادراتی شرکت های صادرکننده محصولات غذایی استان تهران تاثیر معناداری دارند. افزون بر این، توانمندی نوآوری بیش از تجربه بین المللی بر عملکرد صادراتی تاثیرگذار است.
    بحث و نتیجه گیری
    شرکت های صادراتی محصولات غذایی استان تهران بمنظور بهبود عملکرد صادراتی خود ابتدا باید توانمندی‎ نوآوری و سپس تجربه بین المللی خود را تقویت نمایند.
    کلیدواژگان: توانمندی نوآوری، تجربه بین المللی، محرکه های عملکرد صادراتی، محصولات غذایی
  • مهدی قائمی اصل* صفحات 77-94

    در این پژوهش با هدف تعیین دوره بهینه تاثیرگذاری حمایت های اعتباری سیستم بانکی از بخش کشاورزی در ایران، از یک الگوی خودرگرسیون برداری بیزین (BVAR) با پیشین SSVS-Wishart در دوره 1350:1-1396:4 استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد دوره بهینه تاثیرگذاری مثبت تسهیلات اعطایی سیستم بانکی، بین 3 تا 5 دوره فصلی است. بنابراین تاثیر تسهیلات بانکی بر بخش کشاورزی نه تنها پایدار نیست، بلکه با توجه به دوره کوتاه تنفس، لزوم بازپرداخت اصل و سود تسهیلات و جرایم احتمالی نکول و دیرکرد در بازپرداخت اقساط، این تسهیلات می تواند به تعدیل تولید و ارزش افزوده بخش کشاورزی در بلندمدت (پس از شش دوره فصلی) نیز منجر شود. از این رو پیشنهاد می شود با توجه به محوریت تسهیلات بانکی در حمایت های اعتباری بازارهای مالی در ایران، ساختار ارایه تسهیلات بانکی (اعم از میزان تسهیلات، دوره بازپرداخت، دوره تنفس، نرخ سود تسهیلات و نوع وثایق و تضامین) به گونه ای تنظیم شود منجر بر افزایش دوره تاثیرگذاری مثبت تسهیلات بانکی بر ارزش افزوده بخش کشاورزی شود.

    کلیدواژگان: حمایت های اعتباری، تحلیل بیزین غیراطلاعات محور، ارزش افزوده کشاورزی. خودرگرسیون برداری مقید
  • فاطمه علی پناهیان، آیت الله کرمی* صفحات 95-110

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تفاوت های روستاهای گچساران از منظر توسعه پایدار با استفاده از مجموعه هایی از شاخص ها و همچنین مقایسه روش های مختلف اندازه گیری و سطح بندی با استفاده از شاخص های ترکیبی است. میزان پایایی مولفه‏های پرسشنامه بالای 6/0 به دست آمد تجزیه و تحلیل داده‏ها نیز با نرم‏افزار spss انجام شد. جامعه آماری شامل 300 نفر از باغداران شهرستان گچساران می باشد که با توجه به جدول مورگان - جرسی حجم نمونه 169 نفر برآورد شد، که بدین منظور از روش نمونه گیری تصادفی استفاده شد. برای سطح بندی، ابتدا 19 شاخص از حوزه های اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی شناسایی و داده های متناظر با آن ها برای 11 روستا در گچساران گردآوری شد. برای تهیه شاخص ترکیبی، از 2 روش موریس و مک گراناهان بهره گرفته شد و شاخص های ترکیبی برای روستاها محاسبه و سطح-بندی شدند. براساس این سطح بندی روستاهای امام زاده جعفر و تلخاب شیرین در رتبه های اول و دوم پایداری قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: آب، پایداری، گچساران، مرکبات
  • عباس علوی راد*، حسین حاتمی، جلیل توتونچی صفحات 111-122

    در این مطالعه یک مدل مبتنی بر روش کوانتایل با استفاده از داده های فصلی دوره زمانی 1380 تا 1399 برآورد شد. متغیر نشان دهنده سیاست پولی در این مطالعه نرخ سود تسهیلات بانکی و نرخ ذخیره قانونی بوده و متغیرهای وابسته نیز نرخ رشد شاخص قیمت خوراکی ها، آشامیدنی و دخانیات است. نتایج مبتنی بر برآورد مدل های کوانتایل نشان داد که در همه کوانتایل ها نرخ بهره اثر مثبت و معنی داری بر تورم مواد غذایی داشته است. بنابراین می توان نتیجه گرفت با افزایش نرخ بهره، هزینه سرمایه و همچنین ذخیره سازی با افزایش مواجه خواهد شد؛ همین امر بر قیمت مواد غذایی اثر مثبت گذاشته و در نتیجه آن تورم مواد غذایی را تحت تاثیر قرار خواهد داد و زمانی که در تورم بالا، نرخ بهره افزایش پیدا کند، به دلیل افزایش هزینه سرمایه و علاوه بر آن تقاضای سود بیشتر سوداگران (به دلیل افزایش هزینه فرصت) اثر آن بر تورم بیشتر خواهد بود.

    کلیدواژگان: سیاست پولی، تورم مواد غذایی، رگرسیون کوانتایل، ایران
  • محمدجواد مهدی زاده راینی*، حمید محمدی، سامان ضیائی، محمود احمدپور، ماشاالله سالارپور صفحات 123-140

    ثبات قیمت محصولات کشاورزی با ثبات و توسعه بازار محصولات کشاورزی مرتبط است. از طرفی تورم در ایران، بی توجه به مبارزه شدیدی که با آن می شود، با نرخ نگران کننده ای در حال افزایش است، و به مهم ترین مشکل اقتصادی کشور تبدیل شده است. این تحقیق به بررسی رابطه تورم و تورم انتظاری با نوسانات قیمت محصولات کشاورزی در ایران با استفاده از روش خودتوضیح برداری و آزمون علیت گرانجر طی دوره زمانی 1398-1370 به صورت داده های فصلی پرداخته است. نتایج نشان داد نرخ تورم تاثیر مثبت و معنی داری بر نوسانات قیمت محصولات کشاورزی طی دوره زمانی مورد مطالعه دارد. متغیر تورم انتظاری نیز تاثیر مثبت و معنی داری بر نوسانات قیمت محصولات کشاورزی دارد. همچنین نتایج آزمون علیت گرانجر نشان داد که یک رابطه علت و معلولی دو طرفه بین تورم انتظاری و نوسانات قیمت محصولات کشاورزی برقرار است. رابطه علیت دو طرفه نیز بین دو متغیر تورم و تورم انتظاری وجود دارد. و همچنین یک رابطه علی یک طرفه بین تورم و نوسانات قیمت محصولات کشاورزی وجود دارد.

    کلیدواژگان: قیمت محصولات کشاورزی، تورم، تورم انتظاری، الگوی خودتوضیح برداری، ایران
  • سعیده مرشدی، مسعود نونژاد*، مهرزاد ابراهیمی، علی حقیقت صفحات 141-166
    مقدمه

    براساس آمارهای موجود بیش از 10 درصد از ارزش افزوده بخش صنعت کشور از تولیدات صنعت غذایی تامین می شود و درسال 1398صادرات محصولات تبدیلی کشاورزی و مواد غذایی ایران به 5/5 میلیارد دلار رسید که با وجود تحریم های شدید علیه ایران این رقم قابل توجه است هم چنین، براساس داده ها و آمارهای فصلی مجموع صادرات ایران در زیرگروهای صنعتی، صنایع غذایی با حدود 14 درصد صادرات کشور بعد از محصولات شیمیایی  بیش ترین سهم صادرات در سبد صادراتی کشور را دارا هستند که نشان از اهمیت و بزرگی این بخش برای اقتصاد کشور است و به نظر می رسد با شناخت بهتر مزیت های این بخش بتوان از ظرفیت های موجود در این صنعت جهت ارتقای صادرات استفاده بهینه تر کرد.

    مواد و روش

    بر این اساس و با توجه به اهمیت این زیربخش صنعت در اقتصاد ایران، این مطالعه به بررسی مزیت نسبی چهار کد کالایی پرورش درختان میوه و درختان دانه های آجیلی و محصولات گوشت، ماهی، میوه، سبزیجات، انواع روغن و چربی حیوانی و نباتی، نوشیدنی و محصولات ادویه ای، کاشت سبزیجات و محصولات خاص باغبانی و محصولات خزانه ای با استفاده از روش هزینه فرصت منابع داخلی در بازه زمانی 1380 تا 1396 پرداخته است.

    نتایج

    براساس نتایج پژوهش روی هم رفته، از 1380  تا 1390 مزیت نسبی این کالاها کاهش یافته است، اما از 1390 تا 1396 روند حرکتی مزیت نسبی افزایشی بوده است. براساس نتایج تخمین مدل رگرسیونی قیمت جهانی محصولات و هزینه های واسطه ای و اولیه بیش ترین تاثیر را بر شاخص DRC داشته اند. هم چنین، نرخ ارز و هزینه فرصت سرمایه تاثیرات معنی داری بر شاخص DRC داشته اند.

    بحث و نتیجه گیری

    روی هم رفته، در طی بازه پژوهش سیاست های آزاد سازی قیمت حامل های انرژی باعث بدتر شدن شاخص DRC شده است اما افزایش نرخ ارز باعث بهبود شاخص DRC شده است.

    کلیدواژگان: مزیت نسبی، شاخص هزینه فرصت منابع داخلی، صنایع غذایی و آشامیدنی
  • سید علی حسینی یکانی*، فاطمه کشیری کلائی، طاهره رنجبر ملکشاه صفحات 167-179

    به منظور توسعه صادرات بخش کشاورزی و با وجود اهمیتی که تولید مرکبات در این بخش دارا می باشد، لازم است جهت استفاده از ظرفیت های تولید این محصولات در ایران و کسب درآمد از طریق آنها در بازارهای جهانی، حمایت های لازم از تولیدکنندگان در زمینه صادرات صورت گیرد. در این راستا در مطالعه حاضر با استفاده از یک مدل برنامه ریزی ریاضی، نرخ بهینه یارانه صادرات پرتقال محاسبه و اثر آن بر رفاه عرضه کنندگان داخلی پرتقال سنجیده شده است. اطلاعات مورد نیاز در این مطالعه مبتنی بر داده های سال 1396 بوده که به صورت کتابخانه ای جمع آوری گشته است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که یارانه صادرات وضع شده برای پرتقال در سال 1396 بهینه نبوده و برای بهینه سازی بایستی از 5000 ریال به 7918 ریال به ازای هر کیلوگرم صادرات پرتقال افزایش یابد. با پرداخت این میزان یارانه، میزان صادرات و عرضه پرتقال به ترتیب حدود 73/06 و 0/41 درصد افزایش یافته و میزان تقاضا حدود 0/66 درصد کاهش می یابد. افزایش عرضه در کنار افزایش قیمت های داخلی منجر به افزایش 0/82 درصدی در رفاه عرضه کنندگان این محصول می شود.

    کلیدواژگان: یارانه صادرات، سیاست های حمایتی، پرتقال، بهینه سازی، ایران
  • سید احسان ظهوری*، امیر محمدی نژاد، رضا مقدسی صفحات 180-195

    نظر به توسعه جهانی شدن، راهبردهای رفع موانع تعرفه ای و غیر تعرفه ای میتواند منجر به افزایش سهم صادرکنندگان در بازار رقابتی گردد. جهت مطالعه عوامل موثر خصوصا عامل تعرفه بر سهم درآمد صادرکنندگان رب گوجه فرنگی ازداده های تابلویی با 192 مقطع شامل کارخانجات عمده صادرکننده وکشورهای واردکننده طی سالهای 92-1384 درقالب مدل جاذبه استفاده شده است. نتایج روش تخمین مدل خطی تعمیم یافته حاکی از اثر مثبت بهره وری، تعداد اسناد تجاری، مذهب وآسیایی بودن کشور و اثر منفی تعرفه و مسافت تا کشور واردکننده بر سهم درآمد شرکت صادرکننده رب گوجه فرنگی ایرانی بوده است. اهم پیشنهادات شامل لزوم عضویت درسازمان تجارت جهانی، ترجیح برصادرات با بسته بندی اسپتیک به شرکای تجاری خاص و اعمال تعرفه های ترجیحی ازطریق مذاکرات می باشد. درخصوص عوامل غیر تعرفه ای، به تسهیل درعملیات بانکی بین المللی همراه با رفع تحریمهای اقتصادی، تمرکز بربازارهای آسیایی باتوجه به اصل مزیت نسبی، بروزرسانی تجهیزات، مکانیابی کارخانه های تولیدکننده و آموزش نیروی انسانی، پیشنهاد میگردد.

    کلیدواژگان: تعرفه ارزشی، رب گوجه فرنگی، سهم درآمد
  • صابر کلهری*، محمدرضا کهنسال صفحات 196-208

    تابع تقاضا امکان تحلیل اثرات تغییر قیمت هر یک از نهاده ها را بر مقدار تقاضای سایر نهاده ها فراهم می کند. در این مطالعه به منظور برآورد تابع تقاضای نهاده های ذرت دانه ای در سال 97-1396 از سیستم عرضه تقریبا ایده آل با استفاده از داده های مقطعی برای 150 بهره بردار در منطقه دشت ماهیدشت کرمانشاه استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که کشش های خود قیمتی جبرانی تقاضا برای همه نهاده های موردبررسی منفی است. بر اساس مقدار مطلق کشش خود قیمتی، تمامی نهاده ها کشش ناپذیر می باشند. همچنین کشش های متقاطع و جبرانی بیانگر وجود رابطه مکملی بین نهاده های آب با بذر و آب با ماشین آلات و رابطه جانشینی بین نیروی کار و ماشین آلات می باشد . ضرایب کشش های جانشینی آلن و موری شیما نشان داد که نهاده های ماشین آلات و بذر نهاده ای جانشین نسبتا قوی برای نهاده های بذر و نیروی کار محسوب می شوند. کشش هزینه ای نهاده های ماشین آلات و آب بزرگ تر از یک محاسبه شد، این به این معنی است که صرف هزینه بیشتر در تولید ذرت دانه ای تاثیر فراوانی در استفاده از این نهاده ها می گذارد

    کلیدواژگان: سیستم عرضه تقریبا ایده آل، کشش های جانشینی آلن و موریشیما، ذرت دانه ای، دشت ماهیدشت
  • نفیسه ذکری*، محمود صبوحی، محمود دانشور کاخکی، ارش دوراندیش صفحات 209-223

    در استان بوشهر خشک و شور شدن آب چاه ها در بسیاری از دشت ها ازجمله دیر-کنگان، جم و عسلویه زنگ خطری است که نشان دهنده ضربات جبران ناپذیر به منابع آب زیرزمینی استان می باشد. مطالعه حاضر با در نظر گرفتن اهداف حداکثر بازده ناخالص اقتصادی، حداقل برداشت از آب های زیرزمینی و حداقل انتشار گازهای گلخانه ای به تعیین الگوی کشت بهینه بهره برداران شهرستان جم پرداخته است. داده ها از تکمیل پرسشنامه 60 بهره بردار شهرستان جم در سال های 97-96 گردآوری شدند. در این راستا از مدل برنامه ریزی خطی فازی چندهدفه با روش جدیدی برای حل آن بهره گرفته شد. نتایج نشان داد در گروه همگن بزرگ تر از 3 هکتار کشت محصولاتی از قبیل گندم، گوجه فرنگی، خیار و پیاز نسبت به الگوی کشت فعلی کاهش، کشت محصولات جو و بادنجان افزایش یافته و میزان برداشت از آب های زیرزمینی 35% و انتشار گازهای گلخانه ای 25% کاهش یافته است. از این رو دولت می تواند با درنظر گرفتن یک مجموعه تسهیلات برای سایر اجزای هزینه بر در فعالیت های کشاورزان زمینه ثبات و پایدار ماندن این گونه الگوهای عملکردی در بخش کشاورزی زراعی این منطقه را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: شهرستان جم، بازده ناخالص، گازهای گلخانه ای، آب های زیرزمینی، برنامه ریزی خطی فازی چندهدفه
|
  • Sabetahmad Bawary, Mehdi Karami Dehkordi *, Ghasem Layani Pages 1-22

    The collected information from the perspective of experts, key informants as well as research background was the basis for designing a new questionnaire using random sampling method and Cochran sampling method among 120 locals (villages of Qarabagh city of Ghazni province in Afghanistan). , completed. Findings showed that social capital through a complex and dynamic mechanism can determine the sustainable rural livelihood in a community so that the average income growth rate in the sample during the period 1390-1420 is equal to + 43.5% and with the improvement of income situation, Social justice and interest in economic activities in the village were predicted to grow. Also, the forecast results indicate that the average annual growth of social assets in the study area will be equal to + 1.65 percent.

    Keywords: Sustainable Rural Livelihood, Social Capital, System Dynamics, Qarabagh County
  • Reza Shakeri Bostanabad *, Zahra Jalili, Mohsen Saleho Komroudi, Azar Shahbazi Pages 24-38

    Financial development can help economic growth and development by helping accelerate investment. On the other hand, the agricultural sector, especially in developing countries, is an important factor in achieving economic growth and development. Due to the common concern of Islamic countries in the area of financial development and agricultural productivity growth, this study has been considered for the purpose of this study in the period 2017-2000. According to the results of the cross-sectional dependency test and the root unit test of boys, the AMG method was used to estimate the model, the results of which show a positive and significant impact of financial development on agricultural productivity in the selected Islamic countries, by increasing one. Percentage of financial development index, agricultural productivity the agricultural productivity growth will increase by 0.709%. The positive effect of this variable indicates that by increasing private-sector lending, it has made it easier for farmers and firms to finance and reduce transaction and production costs.

    Keywords: Bank Credits, Total Factor Productivity, panel data, Augmented Mean Group
  • Mahsa Taslimi, HAMID AMIRNEJAD *, Seyed Mojtaba Mojaverian, Hossein Azadi Pages 39-56

    The agricultural sector relies heavily on energy consumption to meet the growing need for food. One of the challenges of sustainable agriculture is that the majority of farmers still use fossil energy. Carbon dioxide emissions in Iran have caused $ 26.27 billion in damage to the country, of which $ 1.57 billion is the share of the agricultural sector. The final energy consumption per capita in Iran's agricultural sector is 3.3 times the global average. Therefore, energy use in the country is very important. This study prioritized renewable energies in the agricultural sector of the north of Iran (Golestan, Mazandaran, and Guilan) using the Entropy weighting technique and the TOPSIS method. The information required for this study was collected using a Delphi method from 39 experts and five types of renewable energy and five criteria. The results showed that the Prioritization of energies are solar energy, wind energy, biomass energy, hydropower, and geothermal energy and Environmental, political, social, technical and economic criteria rank first to fifth in importance, respectively.

    Keywords: Sustainable Development, TOPSIS, Environmental Criteria, Solar Energy
  • Seyyed Ali Delbari *, Hossein Balouchi, Azar Aalami Abardeh Pages 57-76
    Introduction
    At present, the role of export and its importance in the growth and prosperity of the economy of developing countries is well known. The purpose of this research is to investigate the effect of factors such as innovation capability and international experience on export performance of exporting firms of food products of Tehran province.
    Materials and Methods
    This study is an applied descriptive-survey research and data collection instrument was questionnaire. The statistical population of the research includes all managers and supervisors of 50 exporting firms of food products of Tehran province. The sampling method was judgment sampling and sample size consists of 185 managers and supervisors. This research was conducted between June 2019 to November 2019. To test hypotheses, Structural Equation Modelling (SEM) was used.
    Findings
    Innovation capability and international experience have a significant effect on the export performance of the exporting firms of food products of Tehran province. Moreover, innovation capability compared to international experience has a greater significant effect on export performance.
    Conclusion
    Exporting firms of food products of Tehran province need to reinforce their innovation capability and international experience, respectively in order to improve their export performance.
    Keywords: Innovation Capability, International Experience, Export Performance Drivers, Food Products
  • Mahdi Ghaemi Asl * Pages 77-94

    In this study, a Bayesian Vector Auto Regression (BVAR) model with SSVS-Wishart prior in the period 1971:1-2017:4 was used to determine the optimal period of credit impact of banking system on agricultural sector in Iran. The results show that the optimal period of positive impact of banking system facilities is between 3 to 5 seasonal periods. Therefore, the impact of banking facilities on the agricultural sector is not sustainable, but due to the short grace period, necessity of repay the principal and interest of the facility and probable default and late payment fees, these facilities can also modify agricultural production and value added in the long run (after six seasonal periods). Therefore, given the centrality of banking facilities in financial markets in Iran, it is suggested that the structure of bank facilities (including facility rate, repayment period, grace period, interest rate and type of collateral and guarantees) should be specified in a way that increase the period of positive impact of banking facilities on agricultural value added

    Keywords: Banking Facilities, Value Added, Agriculture, Bayesian Analysis, SSVS-Wishart
  • Fatemeh Alipanahyan Pages 95-110

    The purpose of this study, Investigate the differences between the villages of Gachsaran from the perspective of sustainable development by using a collection of indicators and to compare different methods of measurement and classification using indices combined. The reliability of the components of the top 6/0 of the questionnaire was to analyze the data was performed by software spss. The study population included 300 gardeners Gachsaran city. Considering Morgan - Jersey sample of 169 persons was estimated, the purpose of the random sampling method was used. For grading, the 19 indicators from the areas of economic, social and environmental identification and data corresponding to 11 villages in Gachsaran County were collected. To provide a composite indicator, the two methods were used Morris and Mr Granahan indicators combined for calculating villages and categorized. Based on this classification, the general Amamzadhjfr villages and Tlkhabshyryn ranked first and second were stable.It is suggested that the government prevent the drilling of wells for each garden and use the wells cooperatively to prevent excessive use of groundwater.

    Keywords: Water, Sustainability, Gachsaran, Citrus
  • Abbas Alavirad *, Hosein Hatami, Jalil Totonchi Pages 111-122

    In this study, a model based on quantile regresion was estimated using seasonal data from 2001 to 2021. The variables representing monetary policy are the interest rate of banking facilities and the legal reserve rate, and the dependent variables are the growth rate of food, price index. The results based on the estimation of quantile models showed that in all quantiles interest rates had a positive and significant effect on food inflation. Therefore, it can be concluded that with the increase of interest rates, the cost of capital as well as storage will increase; This will have a positive effect on food prices and will affect food inflation, and when interest rates rise in high inflation, due to increased capital costs (due to Increased opportunity cost) will have a greater effect on inflation.

    Keywords: Monetary Policy, Food Inflation, Quantile Regression, Iran
  • MohammadJavad Mehdizadeh Rayeni *, Hamid Mohammadi, Saman Ziaee, Mahmoud Ahmadpour, Mashaallah Salarpour Pages 123-140

    Price stability of agricultural products is related to the stability and development of the agricultural products market. Inflation in Iran, despite the intense fight against it, is increasing at a worrying rate, and has become the most important economic problem in the country. This study investigates the relationship between inflation and expected inflation with price fluctuations of agricultural products in Iran using self-explanatory method and Granger causality test during the period 1991-2019 in the form of quarterly data.The results showed that the inflation rate has a positive and significant effect on price fluctuations of agricultural products during the study period. Expected inflation variable also has a positive and significant effect on price fluctuations in agricultural products. The results of Granger causality test also showed that there is a two-way cause and effect relationship between expected inflation and price fluctuations in agricultural products. There is also a two-way causality relationship between inflation and expected inflation. There is also a one-way causal relationship between inflation and agricultural price fluctuations.

    Keywords: Agricultural Prices, Inflation, Expected Inflation, Vector Error Correction Model, Iran
  • Saeedeh Morshedi, Masoud Nonnejad *, Mehrzad Ebrahimi, Ali Haghighat Pages 141-166

    Due to the available statistics, More than 10% of the added value of the Iranian industrial sector is supplied from the food industry products; in 2019, Iran's exports of agricultural and food processing products reached $ 5.5 billion, which is very significant despite severe sanctions against Iran. Additionally, On the basis of the quarterly statics and information of Iran's total exports in industrial subgroups, food industries with about 14% of the country's exports have the largest share of exports in the Iranian export portfolio after the chemical products, which indicates the importance and greatness of this sector of the Iranian economy and it appears that by better understanding the advantages of this sector, we can make better use of the existing capacities in this industry to promote exports. Accordingly, considering the importance of this sub-sector of industry in the Iranian economy, this study will examine the comparative advantage of four product codes of planting fruit trees and nut seeds trees as well as other products, meat, fish, fruit, the vegetables, all kinds of

    Keywords: Comparative Advantage, Index of the Opportunity Cost of Domestic Resources, Food, Beverage Industries
  • Seyed-Ali Hosseini-Yekani *, Fatemeh Kashiri Kolaei, Tahereh Ranjbar Malekshah Pages 167-179

    In order to develop agricultural exports and despite the importance of the production of citrus in this sector, should be provided the necessary support from the producers in the export, in order to use the production capacity of this products in Iran. In this regard, in the present study, using a mathematical programming model, the optimal level of subsidy for export of orange has been calculated and evaluated its effect on the welfare of the domestic suppliers of orange. The information required in this study was based on 2017, which has been collected in the form of documents. The results of the research indicate that the export subsidy for orange in 2017 has not been optimal and for optimization, the subsidy increases from 5,000 Rials to 7918 Rials per kg of orange exports. By paying this subsidy, the export and supply of orange increased by 73.6% and 0.41%, respectively, and demand decreased by 0.66%. Rising supply along with rising domestic prices will lead to 0.82% increase in the welfare of the orange suppliers.

    Keywords: Export subsidy, Support policies, orange, Optimization, Iran
  • Seyed Ehsan Zohoori *, Amir Mohamadinejad, Reza Moghadasi Pages 180-195

    Due to the globalization, relieving from tariff and non-tariff barriers would increase the exporters’ shares in a competitive market. To study the effective factors particularly the ad-valorem tariff on the share of tomato-paste exporting factories, a panel data was used with 192 cross-sections including major exporting factories and importing countries in a gravity model during 2005-13. By Generalized Linear family estimations, the results showed the positive effect of productivity, number of documents to import, religion, being an Asian country and the negative effect of tariff and distance to the importing country. It is proposed to undertake WTO regulations, preferring Iranian braded packages and having more negotiations. In case of non-tariff factors, it is recommended to facilitate international banking systems by relieving the economic sanctions, concentrating on Asian markets in terms of comparative advantaged, updating equipment of factories and educating human resources.

    Keywords: Ad-valorem tariff, tomato-paste, revenue share
  • Saber Kalhori *, Mohammadreza Kohansal Pages 196-208

    The demand function enables the analysis of the effects of the price changes of each input on the amount of demand of the other inputs. In this study, to estimate the demand function of corn inputs in 2017-18, an almost ideal supply system was used by cross-sectional data for 150 farmers in Mahidasht plain of Kermanshah. The results indicated that own-price elasticities of compensated demand are negative for all inputs. Based on the absolute values of the own-price elasticities, demands all inputs are realized to be inelastic. The cross elasticities coefficients revealed complementary relationships between irrigation water and seed and irrigation water and machinery, and the substitutionary relationship between labor and machinery The Allen and Morishima elasticity coefficients showed that machinery and seed are strongly substitutes for seed and labor . Based on the calculated cost elasticities, use of irrigation water and machinery are deeply dependent to the level of spending on corn productioncredits.

    Keywords: Almost Ideal Supply System, Allen, Morishima elasticity, Corn, Mahidasht Plain
  • Nafiseh Zekri *, Mahmoud Sabouhi, Mamoud Daneshvar Kakhki, Arash Dourandish Pages 209-223

    In Bushehr province finishing and becoming salty of groundwaters in some fields like Dayer, Kangan, Jam, Assaluyeh make alarm as an active for water lack in other fields of Bushehr province. This study considers the objectives of achieving the maximum economic gross margin, the minimum underground water draft as well as the reduced greenhouse gas emissions, then, attempts to determine optimal cropping pattern for farmers in Jam County. The data for the study were obtained following the completion of questionnaires 60 farmers in Jam County in the years 2017 and 2018. In this regard, a Fuzzy Multi-Objective Linear Programming Model was applied. The results illustrated that in the homogeneous group of farmers with more than 3 hectares, growing of such crops as wheat, tomato, cucumber, onion was decreased, the production of barely, aubergine was increased, water intake from ground fields 35%, emission of greenhouse gases 25% was decreased. However, government may consider some facilities for other cost making farmer’s activities providing stability, sustainability for coinciding this type of patterns for farming of mentioned region.

    Keywords: Jam County, Gross Margin, Greenhouse Gases, Ground Waters, Multi-Objective Fuzzy Linear Programming