فهرست مطالب

راهبرد اجتماعی فرهنگی - پیاپی 42 (بهار 1401)

فصلنامه راهبرد اجتماعی فرهنگی
پیاپی 42 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علیرضا نصر اصفهانی، ناصر باقری مقدم*، امیر ناظمی، عباس ملکی صفحات 1-40
    هدف از این پژوهش ارایه یک مدل آینده پژوهانه برای اولویت گذاری علم و فناوری متناسب با اقتضایات ایران است. ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه، پرسشنامه و اسناد است. در این تحقیق، با استفاده از روش تحلیل مضمون عوامل و ابعاد موثر بر اولویت گذاری علم و فناوری احصا شد. پس از آن اقتضایات ملی مدل اولیه اولویت گذاری علم و فناوری به کمک مصاحبه با کارشناسان مورد بررسی قرار گرفت و مدل اولیه اولویت گذاری آینده پژوهانه علم و فناوری متناسب با شرایط ایران ارایه شد. در نهایت، مدل به کمک پرسشنامه خبرگانی اعتبارسنجی شد و خبرگان از منظرهای صحت و درستی، جامعیت و مانعیت، سادگی و سهولت، تعادل و توازن، کاربردی بودن و در نهایت نوآوری، بر مطلوبیت مدل صحه گذاردند.. نتایج پژوهش نشان می دهد این مدل شامل چهار گام «پیش اولویت گذاری»، «تعیین فهرست اولیه اولویت ها»، «شناسایی فضای اولویت ها» و «اولویت گذاری آینده پژوهانه» است. همچنین مولفه های این مدل شامل «توجه به اولویت های کارکردی علاوه بر اولویت های موضوعی»، «اولویت گذاری بر مبنای رویکردهای غیراقتصادی»، «عدم تعارض منافع افراد و نهادها»، «عدم وابستگی به مسیر»، «توجه به سلسله مراتب سیاست گذاری و هماهنگی عمودی سیاستی»، «نگاه به آینده بلندمدت»، «مشارکتی بودن»، «سیستمی بودن»، «استفاده از روش های کمی آینده پژوهانه» و «روش های کیفی» و « روش برنامه ریزی پابرجا» است.
    کلیدواژگان: اولویت گذاری علم و فناوری، آینده پژوهی، سناریونگاری
  • مهوش مرادی، محمد اکبرپور* صفحات 41-80

    دردهه های اخیر به موازات پارادایم های توسعه پایدار و توسعه پایدار روستایی، ایده ارتقاء کیفیت زندگی در روستاها مطرح شده است، که این معنی اگرچه تفسیرهای متفاوتی دارد اما در مجموع بر پایداری و استمرار توسعه برای همه مردم و نسل های آینده طی زمان و بر همه ابعاد اقتصادی، اجتماعی، کالبدی و زیست محیطی فرآیند توسعه در یک روستا تاکید دارد. سوال محوری تحقیق اینکه روستاهای پیرامون شهرکرمانشاه (دهستان درودفرامان) در چه سطحی از کیفیت زندگی قرار دارند. روش شناسی مطالعه از جنبه هدف کاربردی و تحقیق مورد استفاده توصیفی- تحلیلی می باشد. اطلاعات مربوط به پیشینه تحقیق و کلیات موضوع، از طریق مطالعات کتابخانه ای و جستجو در اینترنت تهیه شده است. اطلاعات محدوده مورد مطالعه نیز به صورت میدانی و با استفاده از تکنیک پرسشنامه و بازدید از روستاهای نمونه جمع آوری شده است. یافته های تحقیق نشان داد در بین ابعاد پنج گانه بالاترین نمره متعلق به بعد روانشناختی با نمره 22/8 بوده است و بعد فیزیکی (کالبدی) با نمره 32/6، اجتماعی با نمره 48/5، اقتصادی با نمره 12/5 و محیطی با نمره 12/5 به ترتیب در رده های بعدی قرار دارند و بطور متناوب بعد فیزیکی (کالبدی) و بعد اجتماعی شرایط متوسطی داشته و بعدهای اقتصادی و محیطی شرایط مطلوبی ندارند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، توسعه روستایی، شاخص های کیفیت زندگی، دهستان درودفرمان
  • سید محمدرضا نبویان حمزه کلایی، محمدرضا باقرزاده*، سید احمد جعفری کلاریجانی، مجتبی طبری، محمدسعید باقرزاده صفحات 81-113

    هدف مطالعه حاضر طراحی مدل بومی حکمرانی خوب مبتنی بر آموزه های دینی است. روش این مطالعه آمیخته (کیفی-کمی) است، جمع آوری داده ها در بخش کیفی از طریق مرور نظام مند اسناد و کتب دینی و تاریخی انجام و با روش داده بنیاد مورد تحلیل قرار گرفت و در بخش کمی با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته داده های، 62 نفر از مدیران ارشد و میانی استانداری استان مازندران به شیوه نمونه گیری سرشماری گردآوری و با روش مدل سازی معادلات ساختاری آزمون شد. از تحلیل یافته های کیفی، مدل مفهومی در قالب 700 مفهوم اولیه، 59 مقوله فرعی و 21 مقوله اصلی طراحی شد. جهت اعتبار یابی کیفی و بررسی روایی مدل؛ از روش تایید خبرگان منتخب با استفاده از روش نمونه گیری ترکیبی قضاوتی و گلوله برفی (11 تن) استفاده شد. یافته های بخش کمی بر اساس گزاره های حکمی به دست آمده، علاوه بر تایید اعتبار مدل های اندازه گیری و ساختاری مدل پژوهش، تاثیر مثبت شرایط علی (شایستگی های مدیران، وحدت جهت بین ارکان اصلی سازمان) بر پدیده حکمرانی خوب و تاثیر مثبت حکمرانی خوب بر راهبردها (اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، منابع انسانی) مورد تایید واقع شد. همچنین علاوه بر تایید تاثیر مثبت شرایط زمینه ای (نظارت، فرهنگ سازی، پویایی مشورت و مدیریت دانش محور) و تاثیر منفی شرایط مداخله گر (فساد، خیانت و ناکارآمدی مدیران، تحمیل فشار بر مردم) بر راهبردها، تاثیر مثبت راهبردها بر نتایج حکمرانی خوب تایید شد.

    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، آموزه های دینی، نظریه داده بنیاد، رویکرد آمیخته
  • سید عبدالله اصفهانی* صفحات 114-129

    تفسیر و تطبیق قرآن به مدد علوم تجربی همواره در میان قرآن پژوهان متقدم و متاخر دل بستگانی داشته و دستاوردهای مثبتی به ارمغان آورده است. نظریه ابطال پذیری در ریالیسم انتقادی پوپر به عنوان یکی از دیدگاه های تاثیرگذار در حوزه فلسفه علم نوین، همواره مورد نقادی برخی از فلاسفه علم غربی و مسلمان قرارگرفته است. پرسش اساسی مقاله حاضر که با روش بنیادین ،توصیفی ، تحلیلی و تجربی نگارش یافته است، چیستی اساسی ترین کنش ها نظریه ابطال پذیری پوپر بر تفسیر علمی از منظر آیت الله جوادی آملی است. دستاورد پژوهش حاضر، موارد پنج گانه مخالفت نظریه فوق با «مبانی» تفسیر علمی قرآن است. از قبیل بی معنا انگاری متافیزیک ، مخالفت حدس ها و ابطال های بی نهایت و غیر واصل به حقیقت نهایی با خطاناپذیری مفاهیم قرآن و... ؛ و مصادیق پنج گانه ناسازگاری این نظریه با «قواعد» تفسیر علمی قرآن از قبیل، عدم پذیرش علمیت قضایای تجربی جزیی و احتمالی از منظر نظریه ابطال پذیری و اعتبار آن در قرآن کریم و...

    کلیدواژگان: ابطال گرایی، تفسیر علمی، پوپر، جوادی آملی
  • سعید امینی آحور، سحر طوفان*، لیدا بلیلان اصل صفحات 130-164

    بناهای مذهبی از عرصه های مهم و تاثیرپذیر از چالش های هویتی و فرهنگی است. هدف این پژوهش، شناسایی و علت یابی چالش های فرهنگی حاصل از پدیده شهرنشینی و بازنمود آن ها بر معماری ابنیه مذهبی شهر تهران در دوره پس از انقلاب اسلامی است. روش مورد استفاده در این پژوهش، استراتژی تحقیق کیفی، با روش پدیدارشناسی و با رویکرد هرمنوتیکی بوده و روش نمونه گیری (افراد) غیرتصادفی گلوله برفی بوده و روش انتخاب بناهای مذهبی غیراحتمالی می باشد. یافته ها حکایت از مهاجرت های بی رویه در طول دوره قبل و پس از انقلاب اسلامی در ایران، و متعاقب آن شکل گیری روند افزایشی شهرنشینی می باشد که در قالب مضامین اصلی، چون: ناهمگونی فرهنگی، تقابل فرهنگی و فلسفی، آشفتگی فرهنگی، تکثر فرهنگی و فقدان و بازتولید فرهنگی مورد بررسی قرار گرفت که موجب بروز بحران-های هویتی و فرهنگی و بازنمود آن بر معماری ابنیه مذهبی شهر تهران شده است. نتایج تحقیق، نشان می دهد در برخی از بناهای مذهبی تهران در دوره پسا انقلاب اسلامی و در اثر بروز این چالش ها چهره ای نامطلوب و آشفته و مغایر با فرهنگ دینی و بومی از آن ها به نمایش گذاشته است. جهت مهار بحران هویت معماری و چرخش به سمت و سوی طراحی معماری پایدار و دارای هویت در محدوده مورد مطالعه راهبردهایی از قبیل: تعادل، تولیدمحوری، انسجام، هویت مکان، سنت گرایی، تنوع جمعیتی، مشارکت اجتماعی و فرهنگ سازی پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: هویت معماری، بحران هویت فرهنگی، مطالعه پدیدارشناسانه ابنیه مذهبی، شهر تهران
  • وحید وثوقی راد*، ولی الله نقی پورفر صفحات 165-206
    نهادینه سازی فرهنگ، یعنی تعمیق و تثبیت باورها، ارزش ها و رفتارهای مطلوب و موردپسند کارگزاران اصلی اداره جامعه (در سطوح متفاوت حاکمیتی) در راستای تحقق و اجرایی نمودن سیاست های اصلی خود در جامعه. در ادبیات رایج نظریات متفاوتی در باب راهبرد اصلی حاکمیت در نهادینه سازی مطرح شده است، که غالبا برگرفته از رویکردهای معرفتی حاکم بر جوامع غربی است. یکی از وظایف اصلی پژوهشگران فعال در حوزه علوم انسانی اسلامی، تبیین نظری و طراحی الگوهای متناسب با مبانی و پیش فرض های اسلامی است، ازاین رو هدف اصلی این تحقیق بررسی «راهبرد اصلی حکومت اسلامی در نهادینه سازی فرهنگ از منظر قرآن» است، در این تحقیق از روش تدبر در قرآن (نقلی وحیانی) با توجه به راهبرد ظاهر شونده داده بنیاد استفاده شده است. یافته های این تحقیق نشانگر آن است که «نهادینه سازی از منظر قرآن فرآیندی است پیوستار گونه که می تواند مثبت (رو به اعتلا) یا منفی (رو به انحطاط) باشد، جهت اعتلای آن برای کسانی است که درصدد تثبیت ایمان و جهت انحطاط آن برای کسانی است که درصدد تثبیت کفر هستند»، راهبرد اصلی حکومت اسلامی با توجه به پیوستار مذکور، به صورت استدلال عقلایی و اقناع نظری مخاطبان است.
    کلیدواژگان: راهبرد، حاکمیت، نهادینه سازی، از منظر قرآن
  • مرضیه رونقی* صفحات 207-235

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه گرایش مذهبی به عنوان بخش مهمی از نظام فرهنگی در جامعه با بی تفاوتی-اجتماعی و تفکرانتقادی در بین دانشجومعلمان دانشگاه فرهنگیان می باشد. روش تحقیق پیمایشی است و جامعه آماری کلیه دانشجو معلمان دانشگاه فرهنگیان اصفهان می باشندکه در پردیس ها و مرکز آموزش عالی به تحصیل مشغول هستند و حداقل یک ترم تحصیلی را گذرانده اند. به منظور تعیین حجم نمونه ی 331نفری از نرمافزارIBM SPSS Sample Power همچنین فرمول کوکران استفاده شد. روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای است. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته مبتنی بر پرسشنامه های گرایش مذهبی گلاک و استارک،تفکرانتقادی ریکتس و بی تفاوتی اجتماعی کوپر اسمیت انجام شد. با بهره گیری از نرم افزار ایموس به برازش الگو (با رویکرد دو مرحله ای تحلیل عاملی تاییدی و برازش تحلیل معادلات ساختاری) و سپس تجزیه و تحلیل فرضیه ها پرداخته شد. نتایج حاصله با توجه به تحقیقات پیشین و نظریات دانشمندان و تحقیق حاضر حاکی از رابطه ی معنادار بین میزان گرایش مذهبی دانشجویان با بی تفاوتی اجتماعی و تفکر انتقادی دانشجو معلمان دانشگاه فرهنگیان اصفهان بوده است. ضریب تاثیر استاندارد شده برای فرضیه ها 686/0- و 377/0 بدست آمد. مقدار 001/0 برای P نشان از تایید این فرضیه ها دارد. به عبارت دیگر گرایش مذهبی با بی تفاوتی اجتماعی رابطه معکوس و با تفکر انتقادی رابطه ای مستقیم دارد. پس با اطمینان 95 درصد فرضیه های تحقیق تایید می شوند.

    کلیدواژگان: گرایش مذهبی، بی تفاوتی اجتماعی، تفکر انتقادی، احساس مسئولیت
  • محیا حکاکان، نفیسه فیاض بخش*، عصمت سوادی، محمدرضا شاهرودی صفحات 236-263

    استحیاء ریشه همه فضایل اخلاقی و اصلی ترین رکن تربیت فردی و اجتماعی است. فضیلتی که با ترویج سبک زندگی غربی تحت الشعاع قرار گرفته است. ولنگاری فرهنگی جامعه امروز، ثمره سال ها جنگ نرم فرهنگی دشمن و سرمایه گذاری های کلان و بلندمدت است. راهکار بی اثرکردن این نبرد همه جانبه نیز نیازمند تغییر راهبردهای فرهنگی جامعه و به کارگیری گفتمانی نو در فضای عمومی کشور با محوریت استحیاء است.این پژوهش با روش توصیفی_تحلیلی انجام و برای گردآوری داده ها از شیوه اسنادی استفاده شده است. در ابتدا به بررسی مفهوم استحیاء (حیا) پرداخته و پس از آن با واکاوی آیات، روایات و سیره پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم، نقش محوری این فضیلت در میان آموزه های دینی بیان شد. سپس سه راس مثلث استحیاء یعنی حجاب، عفاف و غیرت به عنوان عوامل هم بسته با حیا مورد بررسی قرار گرفت و در قسمت نتیجه گیری به چند راهبرد فرهنگی موثر برای تغییر شرایط فرهنگی کشور و نقش محوری استحیاء در هر یک از آن ها تبیین شد. نوآوری این پژوهش، ضرورت توجه سیاستگذاران به حیا به عنوان پیوست کلیه برنامه ریزی ها و فعالیت ها و شناسایی موثرترین ابزار برای رشد جهشی فرهنگ جامعه است. تقویت حیای زنان به عنوان فردی که نقش محوری در کانون خانواده دارد و در نتیجه آن گسترش خانواده های حیامدار به عنوان سلول های سازنده جامعه، مهم ترین راهبردی است که می تواند راهبردهای فرهنگی را در جهت رسیدن به فرهنگ مطلوب ساماندهی کند.

    کلیدواژگان: حیا، استحیاء، حجاب، عفاف، راهبرد فرهنگی
  • فاطمه هلالی*، غلامرضا جمشیدیها صفحات 264-314

    عصر صفوی به لحاظ شناخت دیگری، نقطه عطفی در تاریخ ایران اسلامی است. هویت و شخصیت اجتماعی جامعه صفوی با مولفه هایی نظیر: یکپارچگی و استقلال ملی، تشیع و شاهنشاه به مثابه مرشد کامل شناخته می شود. مجموع این مولفه ها موجبات زایش لایه فرهنگی و تمدنی ایران عصر صفوی را فراهم کردند که نتیجه آن هویت جدید اجتماعی بود. نوشتار مزبور با روش تاریخی در پی پاسخ به این پرسش است که تحولات ایران عصر صفوی به مثابه «دیگری» چگونه در سفرنامه های مستشرقان اروپایی بازنمایی شده است؟ نظرگاه مستشرقان در بازنمایی این تصویر بسیار متغیر است. این متغیربودن در ارتباط مستقیم با اعصار و ادوار نسل های شاهان و حکمرانان صفوی است به نحوی که در زمان اوج و حضیض قدرت حاکمه نحوه بازنمایی از تمامیت ایران بسیار متفاوت از هم هستند که به نظر می رسد دلیل آن فقدان سطوح نهادی باشد. همچنین، جامعه ایران عصر صفوی در مواجهه با دو جامعه و تمدن -عثمانی و غرب مسیحی- تصویری جدید از خود ساخت؛ بدین معنی که به توسط شناخت دیگری شناختی جدید از خود به دست آورد. دیگری، آیینه ای بود که من خود را در آن می دید. این اتفاق برای دو تمدن دیگر نیز رخ داد. البته، تمدن غرب در آن زمان در مقابل ایران یک «من واحد» نبود لکن در برابر دشمنش -عثمانی- در قامت یک کل واحد خود را بازنمایی می کرد. نتیجه این مثلث دیگری، شناخت و آگاهی جدید برای هر سه این جوامع بود

    کلیدواژگان: تحولات، ایران عصر صفوی، دیگری، سفرنامه، مستشرقان اروپایی
  • سعید حاجی ناصری*، احسان خضری صفحات 315-346
    موضوع این مقاله، بررسی انتقادی ایده فروپاشی است. بهطور کلی کاربست مفهوم فروپاشی سیاسی و اجتماعی از سه حالت خارج نیست: نخست، ناتوانی دولت در برقراری نظم و امنیت و از هم پاشیدن ساختار سلسلهمراتبی در اثر نبود اقتدار مرکزی؛ دوم، درگیریهای قومی و فرقهای و به خطر افتادن تمامیت سرزمینی؛ و سوم، بروز اختلال کارکردی در نهادهای مختلف. پرسش اساسی این است که ظهور ایده فروپاشی سیاسی و اجتماعی در ایران ناظر به کدام یک از روایتهای فوق بوده و چه نسبتی با وضع موجود دارد؟این مقاله در زمره پژوهشهای کیفی با رهیافت توضیحی قرار میگیرد که در بررسی ادبیات نظری و پیشینه تحقیق، با روش اسنادی و پیمایشی و سپس با روش توصیفی و تحلیلی به ارزیابی ایده فروپاشی میپردازد. یافته های مقاله نشان میدهد ایده فروپاشی در ایران، یک روایت برساختی بوده که بر دولت ورشکسته و یا گسست قومی قابل اطلاق نیست و بیشتر ناظر به اختلال کارکردی است. در عین حال، منطق اختلال کارکردی بیش از اینکه به وضعیت رادیکال «فروپاشی» ارجاع شود، ذیل «فرصت ساختاریابی» قابل فهم است. این رویکرد از افراط و تفریط فاصله میگیرد و راه را برای اصلاح و بهبود میگشاید.
    کلیدواژگان: اختلال کارکردی، دولت ورشکسته، راهبرد ساختاریابی، فروپاشی، نظام سیاسی
|
  • Alireza Nasresfahani, Naser Bagheri Moghaddam *, Amir Nazemi, Abbas Maleki Pages 1-40
    The purpose of this study is to present a future-oriented model for prioritizing S&T in accordance with Iran's needs. The data collection tools are interviews, questionnaires and documents. In this research, using the method of content analysis, factors affecting the prioritization of S&T were identified. After that, the national requirements of the initial model of prioritizing S&T were examined with the help of interviews with experts, the initial future-oriented S&T prioritization model in accordance with Iran's conditions was presented. After that, the model was validated with the help of an expert questionnaire and the experts confirmed the desirability of the model from the perspectives of accuracy, comprehensiveness and constraint, simplicity and ease, balance and balance, applicability, and finally innovation. The results show that this model includes four steps: " pre-prioritization", "determining the initial list of priorities", "identifying the priority space" and " future-oriented prioritizing ". Also, the components of this model include functional priorities in addition to thematic priorities, prioritizing based on non-economic approaches, no conflict of interests of individuals and institutions, no path dependency, vertical policy coordination, long-term approach, participatory, systemic, the use of quantitative methods of futures studies, qualitative methods and robust planning method.
    Keywords: S&T Priority-Setting, Futures Studies, Scenario Planning
  • Mahvash Moradi, Mohammad Akbarpour * Pages 41-80

    In recent decades, in parallel with the paradigms of sustainable development and sustainable rural development, the idea of improving the quality of life in rural areas has been proposed, which means that although it has different interpretations, but on sustainable development for all people and future generations over time and all economic and social dimensions. , Emphasizes the physical and environmental development process in a village. The central question of the research is the level of quality of life in the villages around Kermanshah (Dorodfaraman district). The methodology of the study is descriptive-analytical in terms of applied purpose and research used. Information on the research background and generalities of the subject has been obtained through library studies and Internet searches.Findings showed that among the five dimensions, the highest score belonged to the psychological dimension with a score of 8.22 and the physical dimension (physical) with a score of 6.32, social with a score of 5.48, economic with a score of 5.12 and Environment with a score of 5.12 are in the next categories, respectively, and alternately the physical dimension and the social dimension have moderate conditions, and the economic and environmental dimensions do not have favorable conditions.

    Keywords: Quality of Life, Rural development, quality of life indicators, Dorodferman village
  • Seyed MohammadReza Nabaviyan Hamzeh Kalaei, MohammadReza Bagherzadeh *, Ahmad Jafari Kolarijani, Mojtaba Tabari, MohammadSaeed Bagherzadeh Pages 81-113

    The aim of this study is to design an indigenous model of good governance based on religious teachings. The method of this study is mixed (qualitative-quantitative). Data collection in the qualitative part was done through systematic review of religious and historical documents and books and was analyzed by the data method of the foundation. 62 senior and middle managers of Mazandaran province were collected by census sampling method and tested by structural equation modeling method. From the analysis of qualitative findings, the conceptual model was designed in the form of 700 primary concepts, 59 sub-categories and 21 main categories. For qualitative validation and validation of the model; The method of confirmation of selected experts was used using the combined judgment and snowball sampling method (11 tons). Quantitative findings based on the obtained propositional propositions, in addition to confirming the validity of the measurement and structural models of the research model, the positive effect of causal conditions (competencies of managers, unity of direction between the main elements of the organization) on the phenomenon of good governance and positive effect Good governance over strategies (economic, political, cultural, human resources) was endorsed. Also, in addition to confirming the positive effect of contextual conditions (monitoring, culture building, consulting dynamics and knowledge-based management) and the negative effect of intervening conditions (corruption, betrayal and inefficiency of managers, putting pressure on people) on strategies, positive effect Strategies were approved on the results of good governance.

    Keywords: Good Governance, Religious Teachings, Foundation Data Theory, Mixed Approach
  • Seyed Abdullah Esfahani * Pages 114-129

    The interpretation and application of the Qur'an with the help of experimental sciences has always been popular among the early and late scholars of the Qur'an and has brought positive achievements. The theory of falsity in Popper's critical realism, as one of the influential views in the field of modern philosophy of science, has always been criticized by some Western and Muslim philosophers. The main question of the present article, which has been written in a fundamental, descriptive, analytical and experimental way, is what are the most basic actions of Popper's theory of falsity on scientific interpretation from the perspective of Ayatollah Javadi Amoli. The result of the present study is the five cases of opposition of the above theory to the "principles" of scientific interpretation of the Qur'an. Such as the meaninglessness of metaphysics, the opposition of infinite conjectures and falsifications that do not reach the final truth to the infallibility of the concepts of the Qur'an, etc .; And the five instances of incompatibility of this theory with the "rules" of scientific interpretation of the Qur'an, such as not accepting the scientificity of partial and possible empirical propositions from the perspective of the theory of falsity and its validity in the Holy Qur'an, etc.

    Keywords: Falsificationism, Scientific Interpretation, Popper, Javadi Amoli
  • Saeid Amini Ahour, Sahar Toofan *, Lida Balilan Asl Pages 130-164

    Religious buildings are important and Affected areas of identity and cultural challenges. The purpose of this study is to identify and find the causes of cultural challenges resulting from the phenomenon of urbanization and their representation on the architecture of religious buildings in Tehran in the post-revolutionary period.The method used in this research is qualitative research strategy with phenomenological method and hermeneutic approach and non-random sampling method (individuals) is snowball and the method of selecting religious buildings is Targeted.Findings indicate irregular migration during the period before and after the Islamic Revolution in Iran, and the subsequent formation of an increasing trend of urbanization in the form of main themes, such as: cultural heterogeneity, cultural and philosophical confrontation, cultural turmoil, pluralism. Cultural and lack and cultural reproduction were examined, which caused identity and cultural crises and its representation on the architecture of religious buildings in Tehran.The results of the research show that in some religious buildings in Tehran in the post-Islamic Revolution period and as a result of these challenges, an undesirable and chaotic face and contrary to religious and indigenous culture has been shown. To control the crisis of architectural identity and the shift towards sustainable and identity-based architectural design in the study area, strategies such as: balance, production-oriented, cohesion, place identity, traditionalism, demographic diversity, social participation and culture were proposed.

    Keywords: architectural identity, cultural identity crisis, Phenomenological study of religious buildings, Tehran City
  • Vahid Vossouqirad *, Valiollah Naghipoorfar Pages 165-206
    Institutionalization of culture means deepening and consolidating the beliefs, values ​​and desirable behaviors of the main agents of community management (at different levels of government) in order to realize and implement their main policies in society. In the popular literature, different theories have been proposed about the main strategy of the government in institutionalization, which is often derived from the epistemological approaches that govern Western societies. One of the main tasks of researchers active in the field of Islamic humanities is theoretical explanation and design of models in accordance with Islamic principles and presuppositions. Contemplation has been used in the Qur'an (revelatory narration) according to the emerging strategy of the foundation. The findings of this study indicate that "institutionalization from the perspective of the Qur'an is a continuous process that can be positive (rising) or negative (declining), for the rise of those who seek to establish faith and for its decline for those Which are trying to establish infidelity ", the main strategy of the Islamic government according to the mentioned continuum, is in the form of rational reasoning and theoretical persuasion of the audience.
    Keywords: strategy, Sovereignty, Institutionalization, from the perspective of the Qur'an
  • Marzieh Ronaghi * Pages 207-235

    The purpose of this study is to investigate the relationship between religious orientation as an important part of the cultural system in society with social indifference and critical thinking among students and teachers of Farhangian University. The research method is survey and the statistical population of all students is the teachers of Farhangian University of Isfahan who are studying on campuses and higher education centers and have spent at least one semester. IBM SPSS Sample Power software as well as Cochran's formula were used to determine the sample size of 331 people. The sampling method is stratified random. Data were collected using a researcher-made questionnaire based on the Glock and Stark Religious Orientation Questionnaire, Ricketts Critical Thinking, and Cooper-Smith Social Indifference. Using Amos software, the model was fitted (with a two-step approach of confirmatory factor analysis and structural equation analysis) and then the hypotheses were analyzed. The results according to previous research and theories of scientists and the present study indicate a significant relationship between the level of students' religious orientation with social indifference and critical thinking of student teachers at Farhangian University of Isfahan. The standardized impact factor for the hypotheses was -0.686 and 0.377, respectively. The value of 0.001 for P indicates the confirmation of these hypotheses. In other words, religious orientation is inversely related to social indifference and directly related to critical thinking. Therefore, 95% of the research hypotheses are confirmed with confidence.

    Keywords: Religious orientation, social indifference, critical thinking, sense of responsibility
  • Mahya Hakakan, Nafise Fayyazbakhsh *, Esmat Savadi, MohammadReza Shahroudi Pages 236-263

    Praise is the root of all moral virtues and the main pillar of individual and social education. A virtue that has been overshadowed by the promotion of the Western way of life. The cultural vulgarity of today's society is the result of years of soft cultural warfare of the enemy and large and long-term investments. The solution to neutralize this comprehensive battle also requires changing the cultural strategies of the society and using a new discourse in the public space of the country with the focus on commendation.This research has been done by descriptive-analytical method and documentary method has been used to collect data. First, the concept of modesty (modesty) was examined and then, by analyzing the verses, narrations and manners of the Holy Prophet, peace be upon him and his family, the pivotal role of this virtue was expressed among the religious teachings. Then, the three vertices of the istihaya triangle, namely hijab, chastity and zeal, were examined as factors related to modesty. The innovation of this research is the necessity of policymakers to pay attention to modesty as an appendix of all planning and activities and to identify the most effective tools for the leapfrog growth of society's culture. Strengthening the modesty of women as an individual who plays a pivotal role in the family center, and as a result, the expansion of patriarchal families as the building blocks of society, is the most important strategy that can organize cultural strategies to achieve the desired culture.

    Keywords: shyness, Admiration, hijab, Chastity, Cultural strategy
  • Fateme Helali *, GholamRaza Jamshidiha Pages 264-314

    The Safavid era is a turning point in the history of Islamic Iran in terms of recognizing the other. The identity and social personality of Safavid society with components such as national unity and independence, Shiism and the emperor is known as the perfect guide. The combination of these components provided the birth of the cultural and civilizational layer of Safavid Iran, which resulted in a new social identity. This article seeks to answer the question of how the developments of Safavid Iran as “the other” are represented in the travelogues of European orientalists? Orientalists’ views on the representation of this image are very variable. This variability is directly related to the eras and generations of Safavid Kings and rulers, so that at the height and decline of the ruling power, the integrity of Iran are very different, which seems to be due to lack of institutional levels. Also, the society of Safavid Iran in the face of two societies and civilizations –Ottoman and Chrisiian West- created a new image of itself, meaning that it gained a new cognition by another cognition. The other was a mirror in which I saw myself. This happened to two other civilizations as well. Of course, Western civilization at that time was not a “unit against” against Iran, but represented itself as a whole against its enemy –the Ottomans. The result of this other triangle was new knowledge and awareness for all three of these communities.

    Keywords: changes, Safavid Iran, other, Travelogues, European Orientalists
  • Saeed Hajinaseri *, Ehsan Khezri Pages 315-346
    The subject of this article is a critical examination of the idea of collapse. In general, the application of the concept of political and social collapse is not out of three states: first, the inability of the state to maintain order and security and the disintegration of the hierarchical structure due to the lack of central authority; Second, ethnic and sectarian conflicts in a fragmented society and the threat to territorial integrity; And third, the occurrence of functional disorders in Different institutions. The main question is which emergence of the idea of political and social collapse in Iran refers to which layer of collapse and what is its relationship with the current situation? This article is in the category of qualitative research with an explanatory approach that evaluates the idea of collapse by examining the theoretical literature and research background, by documentary and survey methods, and then by descriptive and analytical methods. This article argues that the idea of collapse in Iran, as a constructed narrative, is irrelevant to failed state or ethnic disintegration and focuses more on functional dysfunction. At the same time, the logic of functional dysfunction is understood under the "structuring opportunity" rather than the radical state of "collapse." This approach distances itself from extremism and paves the way for reform and improvement.
    Keywords: Functional Disorder, Failed State, Structuring strategy, Collapse, political system