فهرست مطالب

راهبرد اقتصادی - پیاپی 40 (بهار 1401)

فصلنامه راهبرد اقتصادی
پیاپی 40 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بیژن پیروز*، هادی غلام نیا صفحات 1-13

    امروزه هر نوع سیاست گذاری در اقتصاد از طریق حاکمیت مرکزی و نهادهایی که به نمایندگی از آن عمل می‎کنند تعیین و تنظیم می‎شود. شاهد مثال این واقعیت، سیاست های پولی است که عموما توسط بانک‎های مرکزی تنظیم و عملیاتی می‎شود که هدف از آن کاهش نرخ بیکاری، افزایش ثبات اقتصادی و کنترل نرخ تورم است؛ اما این پویایی تا آنجا ادامه دارد که رقبایی برای پول ملی به وجود نیامده باشد. زمانی که اعتماد به بانک ها و پول های سنتی کاهش یابد، شهروندان به دنبال جایگزین هایی مانند رمزارزها خواهند بود. ظهور رمزارزهای مبتنی بر زنجیره ی بلوکی در اقتصاد جهانی و درون مرزهای ملی، به صورت طبیعی قدرت سیاست گذاری دولت‎ها در حوزه ی پولی را کاهش می‎دهد و به نوعی می‎تواند اقتصاد یک کشور را تابع سیاست گذاری و قاعده گذاری کشورهای دیگری نماید. همین روند به خودی خود موجب بروز منازعات گسترده‎ای میان بازیگران درون ساختار اقتصاد ملی و بازیگران حاضر در ساختار اقتصاد جهانی همچون دولت‎ها و شرکت‎های بزرگ چند ملیتی می‎شود. پژوهش حاضر، در پی شناسایی میزان تاثیرات ناشی از پیدایش ارزهای مبتنی بر زنجیره بلوکی در حوزه تنظیم گری پولی در ساختار اقتصادهای ملی و بین المللی و خطرات و ریسک‎های امنیتی ناشی از آن برای حاکمیت ملی دولت‎ها است. سوال مقاله‎ی حاضر این است که "چرا میزان و نحوه ی استفاده از فن آوری زنجیره ی بلوکی به یکی از عرصه های اصلی منازعه میان بازیگران دولتی (با یکدیگر و نیز با بازیگران غیر دولتی) در نظام های پولی ملی و بین الملل تبدیل شده است؟ در پاسخ به این سوال باید گفت، علت تبدیل شدن میزان و نحوه استفاده از فن‎آوری زنجیره بلوکی به یکی از عرصه‎های اصلی منازعه میان بازیگران دولتی با یکدیگر و نیز با بازیگران غیردولتی در نظام‎های پولی ملی و بین‎المللی، تضعیف شدید امکان سیاست گذاری های پولی و مالی توسط دولت‎های ملی در صورت گسترش استفاده از سیستم‎های پرداخت مبتنی بر فن آوری زنجیره بلوکی است. روش گردآوری اطلاعات در این پژوهش به صورت استفاده از منابع اینترنتی، کتابخانه‎ای و اسناد دسته اول همچون قوانین کشورها در این حوزه می‎باشد.

    کلیدواژگان: وابستگی متقابل تسلیحاتی شده، زنجیره بلوکی، رمزارز، تنظیم‎گری ملی، سیاست‎گذاری پولی
  • شاهین بهداروند*، علی نصیری اقدم، محمد قاسمی ششده صفحات 33-63

    هدف از این پژوهش، ارزیابی اثر چگونگی تخصیص انواع اعتبار بانکی بر کارآفرینی است. برای این منظور از آخرین داده های در دسترس اعتبارات تخصیص یافته به بنگاه های غیرمالی در بخش های مختلف اقتصادی و نیز دو شاخص «فعالیت کارآفرینانه نوپا» (TEA) و «تراکم ورود به کسب و کارهای جدید» (ED) در اقتصادهای با درآمد متوسط استفاده شده است. نتایج پژوهش با استفاده از روش حداقل مربعات تعمیم یافته دردسترس (FGLS) حاکی از وجود رابطه ای مثبت و معنادار میان هدایت اعتبار به بنگاه های غیرمالی بخش کشاورزی با شاخص فعالیت کارآفرینانه نوپا (TEA) در 26 کشور مورد بررسی طی بازه زمانی 2005 الی 2014 است اما رابطه تخصیص اعتبار به خانوار با این شاخص کارآفرینی را نمی توان مثبت در نظرگرفت. همچنین، نتایج با استفاده از روش اثرات تصادفی (RE) از وجود رابطه ای مثبت و معنادار بین اعتبارات تخصیصی به بنگاه های غیرمالی بخش صنعت و شاخص تراکم ورود به کسب و کارهای جدید (ED) در 57 کشور درحال توسعه طی دوره 2006 الی2014 حکایت دارد. نیز بر اساس نتایج پژوهش می توان بر اهمیت تمایز قایل شدن بین انواع اعتبارات تخصیصی تاکید کرد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، بنگاه غیرمالی، تخصیص اعتبار، کشورهای در حال توسعه، پانل دیتا
  • سید عبدالله رضوی* صفحات 65-102

    اوپک از قدیمی ترین سازمان های موثر در عرصه بازار نفت است که با هدف تنظیم و تعادل در بازار نفت شکل گرفت. همچنین، وابستگی روزافزون کشورها به منابع نفت و گاز، مسیله امنیت انرژی در عرصه دیپلماسی را بیش از پیش تقویت نموده است. کشور ایران به عنوان عضو قدیمی و موسس اوپک با تولیدکنندگان بزرگ نفتی عضو در این سازمان درصدد تنظیم بازار از زمان تاسیس آن بوده اند. مقاله حاضر با استفاده از روش پژوهش کیفی با رویکرد تحلیل اسنادی درصدد پاسخ به چند پرسش است؛ تداوم عضویت ایران در سازمان اوپک چه فواید و مضراتی برای کشور دارد و همچنین آیا استفاده از ظرفیت دیپلماسی نفتی مبتنی بر اوپک توسط کشور ایران راهبرد موثری است یا می تواند مانعی در راستای توسعه تولید به شمار آید؟ یافته ها نشان می دهد بر خلاف نظر گروهی از محققان مبنی بر عدم تداوم عضویت کشور ایران در اوپک به منظور برداشتن موانع توسعه تولید و سهم بازار نفت این کشور، ظرفیت دیپلماسی مبتنی بر این سازمان می تواند جایگاه و سهم بازار را گسترش داده و تحریم های نفتی را کم اثر نماید، همچنین تداوم عضویت در سازمان مذکور محدودیتی در تولید نفت ایجاد نخواهد کرد.براساس نتایج، تداوم عضویت در اوپک موجب ارتباط کشورهای تحریم شده در قالب دیپلماسی اوپکی، معرفی نفت ایران در کنار سبد نفتی اوپک در بازار بین المللی، تربیت کارشناسان ایرانی متخصص و تاثیر گذار، استفاده از ظرفیت اوپک برای مقابله با تحریم ها و به دنبال داشتن همکاری فنی و اقتصادی در حوزه نفت برای کشور است.

    کلیدواژگان: سازمان اوپک، نفت، عضویت ایران، دیپلماسی انرژی
  • عبدالحمید سعادت نژاد، زهره طباطبایی نسب*، سید یحیی ابطحی، محمدعلی دهقان تفتی صفحات 103-144

    یکی از اهداف مهم دولت از مداخله در بازار ارز، حفظ تعادل در نرخ ارز و جلوگیری از انحراف نرخ ارز از مسیر تعادلی با کمترین حجم مداخله است. چرا که انحرافات نرخ ارز باعث ایجاد بی ثباتی در بخش های مختلف اقتصاد می گردد. در نتیجه، کنترل این انحرافات می تواند علاوه بر اثرات مطلوب بر بخش داخلی اقتصاد، ثبات و تعادل بخش خارجی را نیز در پی داشته باشد. هدف این مقاله برآورد تابع واکنش (عکس العمل) سیاست مداخله بانک مرکزی ایران در بازار ارز کشور است. برای این منظور ابتدا شاخص مداخله بانک مرکزی با رویکرد فشار بازار ارز محاسبه و سپس تابع عکس العمل سیاست مداخله با رویکرد آستانه ای (STAR) برای بازه ی زمانی، 1397-1370:2:4 برآورد می شود. نتایج برآورد قسمت خطی مدل نشان می دهد که متغیر انحرافات نرخ ارز از مسیر بلندمدت تاثیر منفی بر شاخص مداخله بانک مرکزی دارد. این در حالی است که نتایج برآورد قسمت غیرخطی مدل حکایت از تاثیر مثبت انحرافات بلندمدت نرخ ارز و نرخ رشد درآمدهای ارزی حاصل از فروش نفت بر مداخله بانک مرکزی در بازار ارز ایران دارند. این موضوع نشان دهنده آن است که با افزایش درآمدهای ارزی دولت، رشد ذخایر ارزی بانک مرکزی بیشتر می شود. در حقیقت در ایران به دلیل وجود تورم بالا، دولت ها همواره سعی کرده اند که نرخ ارز را در سطح پایین تنظیم نمایند تا از این طریق مانع از افزایش سطح قیمت ها شوند. نتیجه این نوع دخالت ها، عدم انعطاف پذیری نرخ ارز اسمی در واکنش به تغییرات و تحولات اقتصادی بوده است که خود عاملی برای کاهش نرخ ارز واقعی در چند دهه اخیر در ایران می باشد.

    کلیدواژگان: ذخایر خارجی بانک مرکزی، فشار بازار ارز، مداخله بانک مرکزی، مدل رویکرد آستانه ای
  • روح الله شهنازی*، ابراهیم هادیان، گل آیین افضل صفحات 145-175

    فساد اقتصادی از مشکلات بسیار جدی اقتصادها در حال حاضر است. شناسایی عوامل موثر بر ایجاد فساد در راستای مقابله با آن اهمیت زیادی دارد. از این رو هدف این مقاله شناسایی عوامل موثر بر ایجاد فساد و اولویت-بندی این عوامل است. روش مورد استفاده در این مطالعه روش تحلیل سلسله مراتبی با بهره گیری از نظرات خبرگان است. نتایج نشان می دهد عوامل موثر بر ایجاد فساد در شش بعد اقتصادی، مدیریتی و اداری، فرهنگی و اجتماعی، سیاسی، قانونی و روانشناختی قابل تقسیم است که هریک از این ابعاد شامل زیر ابعادی می شود. بر اساس نتایج بدست آمده از بیشترین اهمیت عوامل موثر بر ایجاد فساد در ایران به ترتیب شامل ابعاد سیاسی، فرهنگی و اجتماعی، اقتصادی، قانونی، مدیریتی و اداری و روانشناختی است. بر اساس نتایج بدست آمده مهمترین دستاورد این مقاله تشخیص ضرورت نیاز به سیاست کلان و جامع مقابله با فساد در کشور با لحاظ همه ابعاد موثر بر شکل گیری آن، با توجه ویژه به ابعاد سیاسی و فرهنگی و اجتماعی است.

    کلیدواژگان: فساد اقتصادی، ابعاد ایجاد فساد، ایران، روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP)
  • سلیمان قاسمیان، علی فریدزاد*، عبدالرسول قاسمی صفحات 177-211

    نفت سنگین درحال حاضر 15 درصد از ذخایر اثبات شده و 10.5 درصد از تولید مایعات هیدروکربوری جهان را تشکیل می-دهد. با توجه به کاهش تدریجی سهم نفت های متعارف و نفت شیل از کل تولید نفت تولیدی جهان، در بلندمدت نفت سنگین نقش برجسته ای در بازار جهانی نفت ایفا خواهد کرد و کشورهای دارنده ذخایر قابل توجه نفت سنگین نظیر ایران از موقعیت ویژه ای برخوردار خواهند بود. مقاله حاضر می کوشد با شناسایی عوامل کلیدی و نیروهای پیشران ملی و جهانی، سناریوهای محتمل صادرات نفت سنگین ایران تا افق 2040 را ارایه نماید. داده های این مطالعه شامل 27 عامل کلیدی است که به روش پویش محیطی و نظرات خبرگان طی دو مرحله از طریق پرسشنامه بدست آمد. در ادامه پس از شناسایی تاثیرات متقابل عوامل کلیدی بر یکدیگر و تحلیل آن با نرم افزار میک مک ، 16 توصیفگر که بیشترین تاثیر را در آینده صادرات نفت سنگین ایران ایفا می کند، شناسایی شدند. سپس با تکیه به منابع علمی و نظرات خبرگان، 60 وضعیت برای توصیفگرها تعریف گردید و با استفاده از نرم افزار سناریو ویزارد ، تعداد 16 سناریو با سازگاری بالا (سناریوهای باورکردنی) بدست آمد که در نهایت پس از صحه گذاری و اعتبارسنجی توسط خبرگان پنج سناریوی "در هزار توی تحریم"، " شرق بدون غرب"،" ویروس بزرگ"، "پیوند با جهان" و "فرصتهای از دست رفته" تدوین شد.

    کلیدواژگان: سناریو، نفت سنگین، تحلیل اثرات متقابل، نیروهای پیشران، ایران
|
  • Bijan Piroz *, Hadi Gholamnia Pages 1-13

    In recent years, new tools have been developed to control the economies of other countries around the world. One of these tools is cryptocurrencies based on China Blockchain technology, which provides new tools for countries and some multinational corporations that allow them to control, manipulate and influence widely other economies around the world. With their peer-to-peer operating structure, these currencies have pushed the central banks away, which have always been the intermediaries of national and international transactions in the traditional economy. This lack of sovereignty and government oversight of digital currency transactions and the lack of adequate backing such as gold and silver have raised doubts about cryptocurrencies. Therefore, the main question of the present article is "Why has the extent and manner of using blockchain technology become one of the main areas of conflict between government actors (with each other and also with non-government actors) in national and international monetary systems?"To answer this question, it should be said that the reason for the extent and manner of using blockchain technology to become one of the main areas of conflict between government actors with each other and also with non-government actors in national and international monetary systems is weakening. There is a strong possibility of monetary and fiscal policies by national governments if the use of payment systems based on blockchain technology is expanded.

    Keywords: Blockchain, Cryptocurrency, Fiscal policy, Monetary Policy, Credit Policy
  • Shahin Behdarvand *, Ali Nassiri Aghdam, Mohammad Ghasemi Sheshdeh Pages 33-63

    The purpose of this study is to evaluate the effect of how bank credit is allocated to entrepreneurship. For this purpose, the data of credits allocated to non-financial firms in different economic sectors, as well as the two indicators of "Total Early-Stage Entrepreneurial Activity" (TEA) and "The new business entry density" (ED) in middle-income economies have been Used. The results of feasible Generalized Least Squares estimation show that there is a positive and significant relationship between credit guidance to non-financial agricultural firms with the Total Early-Stage Entrepreneurial Activity Index (TEA) in the 26 countries surveyed during the period 2005 to 2014. But the relationship between credit allocation to households with this entrepreneurship index Cannot be considered positive. The results of Random Effects estimation also show a positive and significant relationship between allocation credit to non-financial industry firms and the new business entry density (ED) index in 57 developing countries from 2006 to 2014. Also, based on the research results, we can emphasize the importance of distinguishing between different types of allocated credits.

    Keywords: Entrepreneurship, Non-Financial Firm, Credit Allocation, Developing country, panel data
  • Seyyed Abdollah Razavi Pages 65-102

    OPEC is one of the oldest influential organizations in the oil market, which was formed with aim of regulating and balancing the oil market. Also, the increasing dependence of countries on oil and gas resources has further strengthened the issue of energy security in the field of diplomacy. Iran, as a longtime member and founder of OPEC, has been trying to regulate the market with its major oil producers, members of the organization since its inception. The present article seeks to answer several questions using a qualitative research method with a documentary analysis approach; What are the benefits and harms of Iran's continued membership in OPEC and also is the use of OPEC-based oil diplomacy capacity by Iran an effective strategy or can it be an obstacle to the development of production? Findings show that contrary to opinion of a group of researchers that Iran does not continue to be a member of OPEC in order to remove obstacles to development of production and oil market share, the capacity of diplomacy based on this organization can expand market position and market share and impose oil sanctions. According to results, continuation of membership in OPEC will lead to connection of sanctioned countries in the form of OPEC diplomacy, introduction of Iranian oil alongside the OPEC oil basket in the international market, training of experts. Iran is an expert and influential, using capacity of OPEC to counter sanctions and seek technical and economic cooperation in the field of oil for the country.

    Keywords: OPEC, Oil, Iran, energy diplomacy
  • Abdolhamid Saadatnezhad, Zohreh Tabatabaienasab *, Seyed yahya Abtahi, Mohamadali Dehghantafti Pages 103-144

    The purpose of this paper is to estimate the response function of the central bank intervention policy based on the theory of Weimark (1995). For this purpose, first the central bank intervention index was calculated with the foreign exchange market pressure approach and then the reaction function of the intervention policy with the threshold approach (STAR) was estimated based on quarterly data for the years 1370-1397. The results of estimating the linear part of the model show that the variable of exchange rate deviations from the long-run path has a negative effect on the central bank intervention index. the results of estimating the nonlinear part of the model indicate the positive effect of long-term exchange rate deviations and the growth rate of foreign exchange earnings from oil sales on the intervention of the Central Bank in Iran. This indicates that as the government's foreign exchange earnings increase, so does the growth of the central bank's foreign exchange reserves. the government provides more foreign currency to the central bank in order to exchange it in rials, and the central bank has to add these amounts to its foreign exchange reserves. In fact, in Iran, due to high inflation, governments have always tried to keep the exchange rate low to prevent price increases. The result of this type of intervention has been the inflexibility of the nominal exchange rate in response to economic changes and developments, which can be a factor in reducing the real exchange rate in recent decades in Iran.

    Keywords: Central Bank's foreign reserves, foreign exchange market pressure, Central Bank intervention, threshold approach model
  • Rouhollah Shahnazi, Ebrahim Hadian, Golaeen Afzal Pages 145-175

    Corruption is one of the most serious problems in economies. Corruption has different kinds, such as bribery, embezzlement, fraud, and extortion. Contradicting corruption requires recognizing its causes. The causes of corruption can vary depending on each country's social, cultural, institutional, and historical conditions. Identification of the factors that affect corruption is very important. The purpose of this paper is to identify and prioritize the factors affecting corruption. We use an analytical hierarchy process (AHP) approach. The results show that economic, managerial, and administrative, cultural, and social, political, legal, and psychological dimensions affect corruption. Based on the order of priority, results are political, cultural, and social, economic, legal, managerial, and administrative, and psychological dimensions. The most important achievement of this article is to identify the need for a comprehensive policy to combat corruption in terms of all aspects affecting corruption, with special attention to political, cultural, and social, economic, legal, managerial, and administrative, and psychological dimensions.

    Keywords: Corruption, Dimensions of corruption, Iran, Analytical hierarchy process (AHP)
  • Soleyman Ghasemian, Ali Faridzad *, Abdolrasoul Ghasemi Pages 177-211

    Heavy oil as an unconventional oil resource contains 15 and 10.5 percentage of global hydrocarbon proven reserves and production respectively. Since the share of conventional and tight oil in world oil production is dwindling, it is expected that heavy oil play an important role in global market in the long-term. Therefore, countries with massive heavy oil reserve such as Iran would be significant players in the future. This paper aims to identify the national and global key factors and driving forces which play significant roles in reshaping the Iran’s heavy oil future, then presents Iran’s heavy oil export plausible scenarios by 2040. The 27 key factors were extracted using the Delphi method through questionnaires and environment scanning based on the STEEP framework using mathematical and statistical analysis. In the next step, the application of Cross impact analysis identifies the 16 driving forces of the Iran’s future heavy oil export using the MicMac software.Then based on academic literature and expert panel, 60 variants identified for all descriptors. In the next step, 16 consistence and plausible scenarios have been chosen using scenario wizard software. At the end, after evaluating and endorsing all the 16 scenarios by the expert panel, 5 final scenarios named “In the Sanction’s Labyrinth”, “East Without West”, “The Great Virus”, “The bond with the World” and “The Lost Opportunities” have been written.

    Keywords: Scenario, Heavy oil, Cross Impact Analysis, driving force, Iran