فهرست مطالب

اقتصاد کشاورزی - سال شانزدهم شماره 3 (پاییز 1401)

فصلنامه اقتصاد کشاورزی
سال شانزدهم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حامد قیاسی، آذر شیخ زین الدین* صفحات 1-31
    کارایی اقتصادی-محیط زیستی به عنوان کارایی استفاده از کارکردهای محیط زیستی برای تامین نیازهای بشر تعریف شده است. این مفهوم می تواند معیار مناسبی برای ارزیابی پایداری تولید محصول ها و کارایی اقتصادی آن به شمار آید. باتوجه به اینکه تولید محصول های کشاورزی با ایجاد اثرگذاری های محیط زیستی همراه است و در مقیاس جهانی بیشترین میزان مصرف آب برای تولید محصول های کشاورزی استفاده می شود، بنابراین در این بررسی به منظور بررسی اثرگذاری های محیط زیستی تولید گندم، از شاخص ردپای آب استفاده شد. برای این منظور در آغاز ردپای آب گندم در استان های کشور طی دوره 1399-1379 محاسبه و آنگاه کارایی اقتصادی- محیط زیستی تولید گندم برآورد شد. نتایج محاسیه ردپای آب نشان داد که استان های گیلان، خراسان جنوبی، سمنان و سیستان و بلوچستان، میانگین کل ردپای آب بیشتری در تولید گندم دارند. همچنین میانگین ردپای آب آبی، سبز و خاکستری در کشور در طی دوره مورد بررسی برابر با 7/2625، 1/428 و 1/594 مترمکعب بر تن به دست آمد. نتایج به دست آمده از برآورد کارایی اقتصادی-محیط زیستی نیز نشان داد که در بین متغیرهای مورد بررسی، نهاده ترکیبی و ردپای آب سبز بیشترین تاثیر مثبت را بر بهبود ارزش تولیدمحصول گندم دارند. نتایج همچنین بیانگر این است که استان های آذربایجان شرقی، خراسان شمالی و خراسان رضوی کمترین میانگین کارایی و استان های گیلان، سیستان و بلوچستان، مازندران و ایلام به ترتیب بیشترین کارایی اقتصادی-محیط زیستی تولید گندم را به خود اختصاص داده اند. میانگین کل کارایی اقتصادی-محیط زیستی تولید گندم 84/0برآورد شد. همچنین نتایج برآورد مدل ناکارایی نشان داد که کارایی اقتصادی-محیط زیستی تولید محصول برای منطقه های با تولید ناخالص داخلی سرانه و میزان بارندگی بالاتر، بیشتر است. از این رو، پیشنهاد می شود در استان های با کارایی اقتصادی-محیط زیستی پایین تر به منظور حفظ محیط زیست از روش های نوین آبیاری برای کاهش ردپای آب آبی و از کودهای سبز و کودهای شیمیایی کم خطر برای کاهش ردپای آب خاکستری استفاده شود.
    کلیدواژگان: کارایی اقتصادی-محیط زیستی، ردپای آب، گندم، تابع تولید مرزی تصادفی
  • رامین عالی وند، امید نوری*، هادی ویسی، رضا دیهیم فرد صفحات 33-54
    باغ اجتماعی قطعه زمینی که در منطقه شهری توسط گروهی از مردم مورد کشت و شهروندان در آن به باغبانی مشغول می شوند. یکی از راه های حفظ باغ ها و فضای سبز شهری، تبدیل آنها به باغ اجتماعی است. ایجاد، حفظ و توسعه باغ اجتماعی برای دولت دشوار و هزینه بر بوده و نیاز به مشارکت مردم دارد. در همین راستا سنجش و ارزیابی میزان مشارکت مردم در تامین هزینه های نگهداری و استفاده از خدمات باغ اجتماعی بسیار حایز اهمیت است. در این تحقیق، تمایل به پرداخت افراد برای احداث و استفاده از باغ اجتماعی در شهر کرج با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط و تکنیک انتخاب دوگانه دو بعدی برآورد شد. برای بررسی عوامل موثر بر تمایل به پرداخت خانوارها از الگوی لاجیت و روش برآوردحداکثر راستنمایی استفاده شد. داده های مورد نیاز این تحقیق از طریق تکمیل پرسشنامه توسط 183 نفر از سرپرستان خانوار شهر کرج در سال 1400-1399 گردآوری شد. نتایج مدل لاجیت نشان داد که متغیرهای تحصیلات با اثرنهایی 09/0، تفریح و گردش با اثرنهایی 003/0، علاقه مندی به عضویت در سازمان های محیط زیستی با اثرنهایی 34/0 و تعداد اعضای خانوار با اثر نهایی 064/0 و قیمت پیشنهادی با اثر نهایی000008/0 - اثرات معنی داری بر تمایل به پرداخت افراد پاسخگودارند. نتایج مطالعه نشان داد که متوسط تمایل به پرداخت ماهانه هر خانواده 111 هزار تومان برای بهره برداری از خدمات باغ اجتماعی است که این مبلغ می تواند یک منبع درآمد پایدار برای شهرداری و سایر دستگاه های ذیربط بوده و همچنین باعث حفظ و توسعه باغ ها و فضای سبز شهری شود.
    کلیدواژگان: ارزشگذاری مشروط، باغ اجتماعی، روش دوگانه دو بعدی، تمایل به پرداخت
  • نیوشا نراقی، رضا مقدسی* صفحات 55-79
    از جمله چالش های اصلی و مهم بخش کشاورزی ایران، نوسان های قیمت محصول های کشاورزی است که نقش پررنگی را در اقتصاد ایفا می کند. با توجه به اهمیت نهاده ها در بازار قیمت محصول های کشاورزی، هدف اصلی این پژوهش بررسی تجربی انتقال قیمت بازار نهاده های کشاورزی بر قیمت برخی محصول های کشاورزی (گوجه فرنگی، سیب زمینی و پیاز) با استفاده از الگوی خود توضیح مارکوف-سوییچینگ و داده های فصلی در سال های 1397-1370 می باشد. در آغاز با بررسی آزمون BDS، الگوی استخراج شده از روش مارکوف-سوییچینگ نسبت به مدل خطی مناسب تر نشان داده شد. نتایج مدل مارکوف-سوییچینگ نشان داد شاخص قیمت محصول ها به دو رژیم نرخ رشد قیمتی پایین و بالا طبقه بندی شده است و قیمت نهاده های بذر، کود شیمیایی و سم های شیمیایی در دو رژیم بر روی قیمت محصول های گوجه فرنگی، سیب زمینی و پیاز تاثیرگذارند. نتایج براورد مدل بیانگر وجود تفاوت معناداری میان ضریب متغیرهای هر رژیم بود که این مهم نشانه ای از نامتقارن بودن انتقال قیمت نهاده ها به بازار قیمت محصول های منتخب است. همچنین احتمال پایداری رژیم دوم برای هر سه محصول بالاتر براورد شده است. از این رو، برمبنای نامتقارن بودن انتقال قیمت در این بازار، توصیه مهم سیاستی این پژوهش آن است که سیاستگذاران اقتصادی به منظور ایجاد ثبات قیمت، بایستی به ساماندهی بازار تقاضای نهاده ها و سیاست های تثبیت قیمت در بازار نهاده های کود شیمیایی، سم و بذر و نظارت بیشتر سازمان های ذیربط بر سیاست های واردات نهاده های کشاورزی و چگونگی عرضه و توزیع آن ها توجه ویژه ای داشته باشند و نبود تقارن در قیمت بازار محصول های کشاورزی مورد بررسی را در سیاست ها و برنامه ریزی های خود مدنظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: انتقال قیمت، نهاده های کشاورزی، محصولات کشاورزی، مارکوف-سوئیچینگ
  • محمد نظری پور*، فرید مرادی صفحات 81-106
    حسابداری مدیریت زیست محیطی از طریق ارایه اطلاعات فیزیکی و پولی مرتبط با هزینه های زیست محیطی، می تواند به بخش کشاورزی به ویژه صنعت مرغداری در کمینه سازی هزینه های زیست محیطی کمک شایانی کند. از این رو پژوهش تلاش دارد تا قصد فعالان صنعت مرغداری در پذیرش رویه های حسابداری مدیریت را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهد. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش گردآوری داده‎ها توصیفی پیمایشی، از نوع همبستگی است. داده های پژوهش به کمک پرسشنامه گرد آوری شده است. جامعه آماری این پژوهش واحدهای مرغداری شهر سنندج می باشد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده مدل سازی معادله های ساختاری انجام شده است. بنابر یافته های پژوهش هر سه بعد نظریه رفتار برنامه ریزی شده (نگرش، هنجارهای ذهنی و کنترل رفتاری ادراک شده) بر قصد پذیرش رویه های حسابداری مدیریت زیست محیطی در صنعت مرغداری تاثیرگذار هستند. بیشترین تاثیرگذاری مربوط به متغیر نگرش و کمترین نیز مربوط به متغیر کنترل رفتاری ادراک شده بوده است. همچنین بنابر نتایج به دست آمده از تحلیل چندگروهی، بین واحدهای مرغداری دوستدار محیط زیست و واحدهای مرغداری کمتر دوستدار محیط زیست در پذیرش رویه های حسابداری مدیریت زیست محیطی تفاوت معناداری وجود دارد. با توجه به نتایج به دست آمده در صورت بهبود نگرش های زیست محیطی می توان شاهد ارتقاء کار زیست محیطی کشاورزان و مرغداران بود. این امر به نوبه خود می تواند باعث پایداری زیست محیطی شود.
    کلیدواژگان: رویه های حسابداری مدیریت زیست محیطی، تئوری رفتار برنامه ریزی شده، صنعت مرغداری، تحلیل چندگروهی
  • حسین نوروزی، حامد رفیعی*، سعید یزدانی، سید صفدر حسینی، امیرحسین چیذری صفحات 107-143
    نظریه های تجارت بین الملل بر اهمیت تخصصی شدن کشورها برای بهره گیری از شبکه جهانی تجارت و  منافع حاصل از آن تاکید دارند. توسعه صادرات بخش کشاورزی ایران می تواند افزون بر ارزآوری، نقش مهمی در تامین امنیت غذایی داشته باشد. یکی از رویکردهای بررسی توسعه صادرات، واکاوی ظرفیت های صادراتی ایران از مسیر مزیت نسبی و کارایی صادراتی و تخصصی شدن می باشد. از این رو در پژوهش پیش رو، به بررسی ساختار بازار، اولویت گذاری بازارهای هدف، وضعیت رقابت قیمتی و کیفیتی، مزیت نسبی و تجاری، بررسی کارایی بازارهای هدف صادراتی با استفاده از رویکرد الگوی جاذبه مرزی تصادفی، خوشه بندی بازارهای صادراتی، بررسی عامل های موثر بر صادرات رب گوجه فرنگی ایران در چارچوب الگوی جاذبه و بررسی عامل های موثر بر کارایی صادراتی رب گوجه فرنگی با استفاده از الگوی پانل پروبیت کسری در دوره زمانی 2020-2001 پرداخته شد. نتایج نشان داد که با وجود بالاتر بودن قیمت صادراتی رب گوجه فرنگی ایران نسبت به میانیگن قیمت جهانی، به دلیل کیفیت بالای این محصول، صادرات ایران از رقابت کیفیتی برخوردار است. بررسی وضعیت الگوی تخصصی شدن، بیانگر افزایشی بودن درجه تخصصی شدن صادرات رب گوجه فرنگی ایران است که در کنار افزایش سهم ایران در بازارهای جهانی، افزایشی بودن کارایی صادراتی، وجود مزیت نسبی در طول دوره بررسی و رقابت کیفیتی، پیشنهاد می شود بازارهایی که بیشترین کارایی و مزیت را دارند (که در خوشه های 3و 4 قرار دارند)، در اولویت قرار گیرند. همچنین در کشورهای با کارایی صادراتی پایین تر با انجام مطالعات موردی دقیق به منظور شناخت کامل و جامع بازارهای هدف، فاصله بین ظرفیت صادراتی و میزان واقعی صادرات جبران شود و هزینه نفوذ به بازارهای جدید، برای حفظ و تقویت کارایی بازارهایی که ایران موفق به حضور در آنها شده است، صرف شود.
    کلیدواژگان: اولویت بندی، خوشه بندی، کارایی صادراتی، رقابت قیمتی و کیفیتی، ساختار بازار
  • لیلی نیاکان*، آمنه خدیور صفحات 145-167

    صندوق بیمه کشاورزی در نظام کشاورزی کشور نقش کلیدی داشته، خطرات این بخش را تحت پوشش قرار داده و خسارات وارده را جبران می‏کند. به منظور ارتقای عملکرد و بهبود در ارایه خدمات به جامعه بیمه‎گذاران، نوسازی راهبردی صندوق ضروری میباشد. هدف این مطالعه شناخت و تحلیل نیازها و انتظارات بیمه‎گذاران به‎عنوان ذی‏نفع اصلی صندوق میباشد. حصول به این شناخت با رویکرد آسیب شناسانه، از طریق نظرسنجی از کشاورزان بیمه گذار انجام شده است. روش تحقیق از لحاظ داده توصیفی و از لحاظ هدف، کاربردی است. ابزار تحقیق، پرسش‏نامه بوده و از روش های تحلیل آماری برای تحلیل داده‎های پرسش‎نامه ای استفاده شده است. در مجموع، 134 پرسشنامه معتبر دریافت و تحلیل شده است. نتایج پژوهش حاکی از شکاف‎های قابل توجه در زمینه های مختلف بین نیازها و انتظارات بیمه‎گذاران و وضعیت موجود صندوق است. همچنین، رضایت از خدمات ارایه شده توسط صندوق در حد متوسط می‏باشد. در نهایت، راهکارها و پیشنهاداتی جهت رفع شکاف‎های شناسایی شده و درنتیجه، افزایش رضایت‎مندی بیمه‎گذاران ارایه شده که جنبه های مختلفی اعم از طراحی محصول، تسویه خسارت، فرهنگ سازی، مدیریت ارتباط با مشتری، ارتقای توانمندی بازاریابی کارگزاران و دیجیتال سازی فرایندها را شامل می‎شود. نتایج این تحقیق می‎تواند در تدوین برنامه نوسازی صندوق مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تحلیل ذی‎نفعان، صندوق بیمه کشاورزی، بیمه‎ گذاران، نوسازی استراتژیک
|
  • Hamed Ghiyasi, Azar Sheikhzeinoddin * Pages 1-31
    Economic Ecological Efficiency is defined as the efficiency of using environmental resources to meet human needs. This concept can be considered as a suitable criterion for evaluating the sustainability of production and its economic efficiency. Due to the fact that the production of agricultural products is associated with environmental effects and the highest amount of water consumption is used to produce agricultural products on a global scale, so in this study, in order to investigate the environmental effects of wheat production, water index was used. For this purpose, first the traces of wheat water in the provinces of the country during the period 2000-2011 were calculated and then the economic-ecological efficiency of wheat production was estimated. The results of water footprint calculation showed that the provinces of Gilan, South Khorasan, Semnan and Sistan and Baluchestan have the average total of more water footprint in wheat production. Also, the average water, green and gray water footprint in the country during the study period was equal to 2625.7, 428.1 and 594.1 cubic meters per ton. The results of estimating the economic-environmental efficiency also showed that among the studied variables, compositional input and green water footprint have the most positive effect on improving the production value of wheat. The results also show that the provinces of East Azerbaijan, North Khorasan and Khorasan Razavi have the lowest average efficiency and the provinces of Gilan, Sistan and Baluchestan, Mazandaran and Ilam have the highest economic-ecological efficiency of wheat production, respectively. The average total economic-ecological efficiency of wheat production was estimated to be 0.84. Also, the results of estimating the inefficiency model showed that the economic-ecological efficiency of crop production is higher for areas with per capita GDP and higher rainfall
    Keywords: Economic-ecological efficiency, Water footprint, Wheat, Stochastic Frontier Production Function
  • RAMIN ALIVAND, Omid Nouri *, Hadi Veisi, Reza Deihim Fard Pages 33-54
    A Community garden is a piece of land created in an urban area And is cultivated and exploited by a group of people and the citizens in it engaged in gardening. One of the ways to preserve gardens and urban green space is to build a Community garden. But creating, maintaining and developing community gardens It is costly for the government and requires the participation of the peopl Assessment The level of public participation in financing the maintenance and use of community garden services is very important. Accordingly in this study, Willingness to pay people for construction And the use of a community garden in the city of Karaj Using the conditional valuation method and The two-dimensional dual selection technique was estimated. In order to investigate the factors affecting the willingness of households to pay, the logit model and the method of estimating the maximum likelihood were used. The data required for this research were collected by completing a questionnaire by 183 heads of households in Karaj in 1399-1400. The results of the logit model show Education variables With effects 0/09, picnic and tourisms With effects 0/003, Interest in joining environmental organizations With effects 0/34 And the number of household members With effects 0/064 And Proposed price With the with effect – 0/000008 It has had significant effects on the willingness of respondents to pay. The results of the study showed That average willingness to pay monthly Each family 111 thousand tomans To use community garden services, That's the amount Can A sustainable source of income For the municipality And other related devices And It also preserves and develops gardens and urban green space.
    Keywords: Conditional valuation, Community Garden, Two-Dimensional Dual Method, Willingness to pay
  • Niyoosha Naraghi, Reza Moghaddasi * Pages 55-79
    The main purpose of this study is to examine the transfer price of agricultural inputs to the prices of some agricultural commodities (tomatoes, potatoes, and onions) using Markov-switching model and quarterly data in the years 1991-2018. The results of BDS test showed the Markov-switching model is more suitable than the linear model. Also, it showed the price index of agricultural commodities are classified into two regimes called low price growth rate regime and high price growth rates regime. The main results showed that there is a significant difference between the coefficients of variables of each regime, which is important sign that the mechanism of transfer price of input to the selected agricultural commodities price is asymmetric. The prices of seeds, fertilizers, and pesticides have impacted agricultural commodities price. Also, for all three product the Probability of stability in the second regime is higher. Therefore, based on the asymmetry of price transfer in this market, an important policy recommendation of this study is that economic policymakers to stabilize prices should take appropriate plan to monitor the supply and storage of agricultural inputs. In addition, they should consider asymmetry transfer price in their policies and plans in the agricultural market.
    Keywords: Price Transmission, Input, agricultural commodities, Markov-Switching
  • Mohammad Nazaripour *, Farid Moradi Pages 81-106
    Environmental management accounting can help the agricultural sector, especially the poultry industry, to minimize environmental costs by providing physical and monetary information related to the environment-related costs. Therefore, the purpose of this study is to investigate the intention of poultry industry activists in adopting environmental management accounting practices. The present study is practical in nature and is considered as a descriptive-exploratory correlation study. The required data were collected through questionnaire. The statistical population of the present study is poultry houses of Sanandaj. Structural equation modeling was used to test the hypotheses and analyze the data. According to the research findings, all three components of the theory of planned behavior (attitudes, subjective norms, and perceived behavioral control) influence the intention to adopt environmental management accounting practices in the poultry industry. The highest impact was related to the attitude and the lowest was related to the perceived behavioral control. Based on the results of multi-group analysis, there is a significant difference between environmentally friendly poultry houses and less environmentally friendly poultry houses in adopting environmental management accounting practices. The results recommend that, if the environmental attitudes improve, it can be seen to improve the environmental performance of farmers and poulterers. This in turn can lead to environmental sustainability.
    Keywords: Environmental Management Accounting Practices, Theory of the Planned Behavior, Poultry Industry, Multi-group Analysis
  • Hossein Noroozi, Hamed Rafiee *, Saeed Yazdani, Seyed Safdar Hosseini, Amirhossin Chizari Pages 107-143
    International trade theories emphasize the importance of countries' specialization to take advantage of the global trade network and its benefits. Export development of Iran's agricultural sector can play an important role in providing food security and improving the level of resilience in addition to earning foreign currency. One of the approaches to examining export development is to examine Iran's export capacities from the perspective of relative advantage and export efficiency and specialization. In this study, we will examine the market structure, the ranking of target markets, the status of price and quality competition, the relative and commercial advantage, the efficiency of export target markets using the stochastic frontier analysis model, the clustering export markets, the influencing factors on Iran's tomato paste export in the framework of the gravity model, and export efficiency of tomato paste using the fractional probit panel model during 2001-2020. It should be noted that the data of 29 trading partners has been analyzed, which includes more than 99% of the export of this product. The results showed that Iran's tomato paste export price is higher than the average global price due to the high quality of this product. Examining the status of the specialization pattern shows that the degree of specialization of Iran's tomato paste export is increasing. Along with the increase of Iran's share in the world markets, the increase in export efficiency, the existence of relative advantage during the review period and quality competition, it is suggested that the markets (clusters 3 and 4) have the most efficiency and advantage be prioritized. Also it can be suggested that countries with lower export efficiency should compensate for the gap between export capacity and the actual value of exports by conducting detailed case studies to know the strengths and weaknesses, opportunities and threats ahead. Also, the cost of penetrating new markets should be spent to...
    Keywords: Prioritization, Clustering, Export Efficiency, Price, Quality Competition, market structure
  • Leili Niakan *, Ameneh Khadivar Pages 145-167

    Considering the key role of the Agricultural Insurance Fund in the Iranian agricultural system by covering the risks and compensating the damages, in order to improve the performance and improve in providing services to the community of policyholders, strategic modernization of the Fund is necessary. The purpose of this study is to identify and analyze the needs and expectations of policyholders as the main beneficiary of the Fund.Achieving this knowledge with a pathological approach has been done through a survey of insured farmers. The research method is descriptive in terms of data and applied in terms of purpose. The research tool was a questionnaire and statistical analysis methods were used to analyze the questionnaire data. In total, 134 valid questionnaires were received and analyzed. The results of the study indicate significant gaps in various fields between the needs and expectations of policyholders and the current state of the Fund. Also, satisfaction with the services provided by the Fund is moderate. Finally, solutions and suggestions are provided to eliminate the identified gaps and, as a result, increase the satisfaction of policyholders, which include various aspects such as product design, compensation, culture building, customer relationship management, enhancing brokers' marketing capabilities, and process digitization. The results of this research can be used in developing a Fund renewal program

    Keywords: Stakeholder Analysis, Agricultural Insurance Fund, Policyholders, Strategic Renovation