فهرست مطالب

مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت
سال نهم شماره 6 (پیاپی 45، بهمن و اسفند 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/09
  • تعداد عناوین: 12
|
  • شاهو فاتحی، امید مرادی*، فایق یوسفی صفحات 1-15
    مقدمه

    یکی از مصادیق خشونت علیه زنان همسرآزاری است. به دلیل مرد سالاری در جوامع ایران همسرآزاری عمدتا از سوی مردان و علیه زنان و به شکل های مختلف اعمال می شود.

    هدف

    این پژوهش با هدف تدوین مدل تجربه خشونت توسط همسر در زنان براساس ویژگی های شخصیتی با نقش میانجی پریشانی روانشناختی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف جزء تحقیقات کاربردی- بنیادی و از حیث اجرا توصیفی از نوع معادلات ساختاری است. جامعه پژوهش را کلیه زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره طلاق، بهزیستی، اورژانس اجتماعی و مراکز مشاوره سطح شهر سنندج در سال 1400 تشکیل دادند که از بین آن ها به شیوه نمونه گیری در دسترس 400 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل: پرسشنامه همسرآزاری، صفات تاریک شخصیت، ناگویی خلقی و پریشانی روانشناختی بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS نسخه 25 و SmartPLS نسخه 3.2.8 استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که صفات تاریک شخصیت (0/351=β)، ناگویی خلقی (0/168=β) و پریشانی روانشناختی (0/470=β) به طور مستقیم و مثبت تاثیر معناداری (0/001>p) بر همسرآزاری دارند و همچنین صفات تاریک شخصیت (0/198=β) و ناگویی خلقی (0/207=β) به طور غیر مستقیم و از طریق پریشانی روانشناختی تاثیر مثبت و معناداری (0/001>p) بر همسرآزاری دارند. ریشه میانگین مربعات باقیمانده استاندارد شده 0/067 بود که نشان دهنده برازش مناسب مدل بود.

    نتیجه گیری:

     زنان دارای نمرات بالای ناگویی خلقی، صفات تاریک شخصیت و پریشانی روانشناختی بیشتر مورد همسرآزاری قرار می گیرند و می توان با کنترل این ویژگی ها رفتار همسران را نسبت به زنان تغییر داد و در نهایت بتوان از همسرآزاری و آسیب های بعدی ممانعت به عمل آورد.

    کلیدواژگان: همسرآزاری، صفات تاریک شخصیت، ناگویی خلقی، پریشانی روانشناختی
  • اکرم آهنگی*، حسین اسکندری، احمد برجعلی، محمد عسگری صفحات 16-29
    مقدمه

    آشفتگی خود یک جنبه مهم از اختلال شخصیت مرزی است؛ اما درباره ماهیت آن دانش زیادی وجود ندارد.

    هدف

    هدف پژوهش، تدوین الگوی خود در زنان با رگه اختلال شخصیت مرزی بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف بنیادی و از نظر رویکرد کیفی بود. جامعه آماری، زنان با رگه اختلال شخصیت مرزی مشهد بعلاوه روانشناسان و روانپزشکان مشهد و تهران در سال 1400 بود. تعداد 15 زن با رگه اختلال شخصیت مرزی به وسیله نمونه گیری در دسترس و با استفاده از پرسشنامه شخصیت مرزی لیشنرینگ (1999) از بیمارستان ابن سینا مشهد و 8 متخصص نیز از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده ها با مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری و با تحلیل مضمون کدگذاری شدند.

    یافته ها:

     در تحلیل داده ها پنج مضمون اصلی؛ شناخت از خود، عاملیت خود، خود تنها، خود و آسیب، خود و احساسات شناسایی شد. شناخت از خود با مضامین عدم خودآگاهی و بی ثباتی، عاملیت خود با مضامین بیرونی و درونی، خود تنها با مضامین طرد، درک نشدن، اجتناب، خود و آسیب با مضامین آسیب شناسی خود و آسیب به خود، خود و احساسات نیز با مضامین احساسات مثبت و منفی معرفی شدند.

    نتیجه گیری: 

    خود در زنان با رگه اختلال شخصیت مرزی، تحت تاثیر تجربیات آسیب زننده روابط اولیه و در نتیجه انباشت احساسات پردازش نشده که باعث رفتارهای تکانشی می شود، نامنسجم، بی ثبات با شناخت کم از خود و عاملیت ضعیف در مواجهه با مسایل زندگی بود؛ بنابراین از الگو و مضامین استخراج شده می توان برای شناخت جامع تر این افراد استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اختلال شخصیت مرزی، خود، روایت، مطالعه کیفی
  • شیرین ابراهیمیان، وحید احمدی*، شهرام مامی صفحات 30-42
    مقدمه

    چاقی یک بیماری پیچیده با سبب شناسی چند فاکتوری است که گاهی علت و معلول بیماری دیگری از جمله دیابت است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت خود و روان درمانی بین فردی بر نظم دهی هیجانی و همجوشی شناختی در بیماران مبتلا به چاقی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش کاربردی و از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی زنان مبتلا به بیماری چاقی شهر اراک در سال 1398 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 45 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه درمان مبتنی بر شفقت خود (15 نفر)، روان درمانی بین فردی (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ی تنظیم شناختی هیجان و پرسشنامه همجوشی شناختی بود. تحلیل داده ها از طریق تحلیل کوواریانس با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که بین دو گروه آزمایش و گروه کنترل تفاوت معناداری وجود دارد (0/01>P)، همچنین روان درمانی بین فردی نسبت به درمان مبتنی بر شفقت خود دارای اثربخشی بیشتری در بهبود مهارت های نظم دهی هیجانی (27/57=F و 0/001>P) و کاهش همجوشی شناختی (32/835=F و 0/001>P) بود.

    نتیجه گیری:

     براساس یافته های پژوهش، روان درمانی بین فردی با افزایش بهبود مهارت های نظم دهی و کاهش همجوشی شناختی، منجر به بهبود هیجانات در مبتلایان به چاقی شد؛ بنابراین پیشنهاد می شود از این روش ها در کنار سایر روش های درمانی در جهت بهبود کیفیت زندگی زنان مبتلا به چاقی استفاده شود.

    کلیدواژگان: چاقی، شفقت، روان درمانی، هیجان، نظم هیجانی
  • کبری موسوی، سید محمدکاظم واعظ موسوی*، اسماعیل نصیری، ژاله باقرلی صفحات 43-52
    مقدمه

    انگیزش در یادگیری و پیشرفت دارای اهمیت بسیار زیادی است. در واقع هر اقدام فرد، دارای منبعی انگیزشی است که هدف آن تقویت اعمال و احساس های مطلوب فرد است.

    هدف

    هدف از این مطالعه بررسی رابطه بین مولفه های شخصیتی با ویژگی روانشناختی انگیزش پیشرفت در دانشجویان دختر بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی و از نوع مطالعات همبستگی بود. جامعه پژوهش را کلیه دانشجویان دختر دانشگاه های آزاد اسلامی واحد شهر ری، واحد سما و دانشگاه امیرکبیر تهران در سال تحصیلی 1399-1398 تشکیل دادند. نمونه تحقیق شامل 175 دانشجوی داوطلب دختر بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. آزمودنی ها پرسشنامه های صفات شخصیتی نیو و انگیزش پیشرفت را تکمیل نمودند. جهت تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و با نرم افزار SPSS نسخه 20 تحلیل شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد بین ویژگی های شخصیتی روان رنجوری با وظیفه شناسی، برونگرایی و توافق پذیری رابطه معکوس و معنادار (0/05>P)، بین وظیفه شناسی با توافق پذیری رابطه مستقیم و معنادار (0/05>P) و بین برونگرایی با وظیفه شناسی و توافق پذیری رابطه مستقیم و معنادار وجود دارد (0/05>P). در نهایت هیچکدام از مولفه های شخصیتی با انگیزش پیشرفت ارتباط معناداری نداشت (0/05<P).

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج تحقیق حاضر می توان از ویژگی های شخصیتی دختران دانشجو به عنوان عاملی مهم در جهت ارتقای مولفه های روانشناختی آن ها نام برد؛ لذا براساس نتایج بدست آمده پیشنهاد می شود در تبیین نتایج مرتبط با ویژگی های روانشناختی دانشجویان دختر، ویژگی های شخصیتی و انگیزش پیشرفت آن ها مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: روان رنجوری، برونگرایی، توافق پذیری، انگیزش پیشرفت، وظیفه شناسی
  • بهرام کوهزادی، مجید جهانگیرفرد*، فرشاد حاج علیان صفحات 53-63
    مقدمه

    مدیریت منابع انسانی در هر سازمان، کلید اصلی دستیابی به اهداف سازمان تلقی می شود؛ چرا که ایده های جدید برای شکوفایی و نوآوری دستیابی به تولیدات جدید است.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر ارزیابی شاخص های شناختی و آموزشی- انگیزشی موثر بر مدیریت ریسک منابع انسانی بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی- پیمایشی بود. جامعه آماری شامل تمام کارکنان بانک تجارت استان تهران در سال 1400 بودند. تعداد 310 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. در ادامه پرسشنامه های ویژگی های جمعیت شناختی و مدیریت ریسک منابع انسانی توزیع و پس از تکمیل جمع آوری شد. جهت تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و روش مدل معادلات ساختاری استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SmartPLS نسخه 4 و نرم افزار SPSS نسخه 20 انجام شد. 

    یافته ها: 

    نتایج پژوهش نشان داد شاخص شناختی با 7 مولفه و شاخص آموزشی- انگیزشی با 6 مولفه ارتباط معناداری (0/77 تا 0/84) با مدیریت ریسک منابع انسانی دارد. همچنین پژوهش حاضر نشان داد در نهایت شاخص های شناختی رضایت شغلی، تعهد سازمانی، کاهش فرسودگی شغلی و شاخص آموزشی- انگیزشی بهره وری شغلی بر مدیریت ریسک منابع انسانی تاثیر معنادار و مستقیم دارند (0/05>P). 

    نتیجه گیری: 

    براساس نتایج حاصل از پژوهش حاضر رضایت شغلی، تعهد سازمانی، کاهش فرسودگی شغلی و بهره وری شغلی تاثیر مهمی بر مدیریت ریسک منابع انسانی دارند؛ لذا افرادی که آزادی عمل و مشارکت بیشتر در تصمیم گیری ها داشته باشند می توانند رضایت، آگاهی و انگیزش کارکنان را افزایش دهند.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، رضایت شغلی، ایمنی و سلامت، مدیریت ریسک
  • بهناز ارتضائی، عبدالکاظم نیسی*، نجمه حمید، ایران داودی صفحات 64-77
    مقدمه

    افسردگی و نشانگان ضربه عشق، با دگرگونی های خلق و هیجان مشخص می شوند و عملکرد افراد را مختل می کنند.

    هدف

    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی درمان هیجان مدار بر درد ذهنی، اجتناب تجربی و بخشش زنان مبتلا به افسردگی دارای تجربه شکست عاطفی بود.

    روش

    طرح پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بود. جامعه آماری این پژوهش تمامی زنان 18 الی 35 سال دارای تجربه شکست عاطفی شهر اصفهان در سال 1400 بود که 30 آزمودنی به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش جایگزین شدند. اعضای گروه آزمایش، درمان هیجان مدار را طی 10 جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند. برای جمع آوری اطلاعات از مصاحبه بالینی ساختاریافته اختلالات محور یک، پرسشنامه نشانگان ضربه عشق (1999)، پرسشنامه افسردگی بک (1996)، مقیاس بخشش هارتلند (2005)، پرسشنامه درد ذهنی اورباخ و میکلینسر (2003) و مقیاس پذیرش و عمل (2004) استفاده شد. داده های توصیفی و استنباطی با نرم افزار SPSS نسخه 24 و روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که بین میانگین نمرات متغیرهای درد ذهنی، اجتناب تجربی و بخشش در گروه آزمایش و گواه تفاوت معنا داری وجود دارد (0/001>P) و به ترتیب 73/1، 39/7 و 80/1 درصد از تفاوت گروه ها در مرحله پس آزمون و 76/2، 41/8 و 77/1 درصد از تفاوت گروه ها در مرحله پیگیری ناشی از اثر مداخله بوده است.

    نتیجه گیری: 

    درمان هیجان مدار بر درد ذهنی، اجتناب تجربی و بخشش زنان دارای افسردگی همبود با شکست عاطفی موثر بود و از این روش می توان برای تقویت سلامت عاطفی این افراد سود جست.

    کلیدواژگان: افسردگی، درمان هیجان مدار، بخشش، اجتناب، درد ذهنی
  • صدیقه یوسف زاده، حسین بقائی*، زرین دانشور هریس صفحات 78-90
    مقدمه

    احساس مسیولیت یک مهارت مفید برای دانش آموزان برای حفظ دستاوردهای مادام العمر است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل شناختی و رفتاری موثر بر برنامه درسی با تاکید بر مسیولیت پذیری در دانش آموزان انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش از نوع کیفی-کمی آمیخته اکتشافی بود. جامعه آماری شامل تمامی متخصصان برنامه ریزی درسی و سرگروه‎ های آموزشی دوره اول متوسطه تبریز در سال 1401-1400 بود که تعداد 205 نفر از جامعه آماری با روش نمونه گیری تمام شماری انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته 35 سوالی مبتنی بر شش بعد عوامل ارزشی، نهادی، شناختی، شخصیتی و فردی، عاطفی و عملکردی و توسعه راهبردهای مدیریت خود استفاده گردید که روی نمونه پژوهش اجرا شد. جهت تحلیل داده ها از تحلیل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 25 و Amos نسخه 24 استفاده شد.

    یافته ها:

     یافته های پژوهش نشان داد تمامی شاخص ها از مقادیر قابل قبولی برای اندازه گیری عامل های ارزشی، نهادی، شناختی، شخصیتی و فردی، عاطفی و عملکردی و توسعه راهبردهای مدیریت خود برخوردار بودند. براساس نتایج مقادیر بارهای عاملی (ضرایب اثرگذاری) عوامل شناختی (0/942=β) و عوامل ارزشی (0/923=β) بیشترین اثرگذاری و عوامل نهادی (0/840=β) کمترین اثرگذاری را بر عوامل شناختی و رفتاری موثر بر برنامه درسی دارند.

    نتیجه گیری: 

    نتایج بدست آمده، نشان داد که عوامل ارزشی، نهادی، شناختی، شخصیتی و فردی، عاطفی و عملکردی و توسعه راهبردهای مدیریت خود به عنوان عوامل شناختی- رفتاری موثر بر برنامه درسی هستند که توجه به آن ها در تدوین برنامه های آموزشی و پرورشی مدارس زمینه رشد مسیولیت پذیری دانش آموزان را فراهم می نماید.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، عوامل شناختی و رفتاری، مسئولیت پذیری، دانش آموز
  • دری سحرخیزان، مهران آزادی* صفحات 91-104
    مقدمه

    استرس، حالات هیجانی منفی، بی نظمی هیجانی، ضعف حرمت خود و احساس تنهایی و انزوا از عواملی است که به عنوان راه اندازهای رفتارهای خوردن آشفته شناسایی شده اند.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه استرس ادراک شده، حمایت اجتماعی و حرمت خود با خوردن آشفته به واسطه ناگویی خلقی بود.

    روش

    پژوهش حاضر همبستگی و از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری مراجعه کنندگان به کلینیک درمان چاقی باراکا در  شهر تهران در سال 1400-1399 بودند که از بین آن ها 303 نفر که دارای شاخص توده بدنی بالای 30 بودند با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه استرس ادراک شده کوهن و همکاران (1983)، مقیاس حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت و همکاران (1988)، مقیاس حرمت خود روزنبرگ (1965)، مقیاس ناگویی خلقی بگبی و همکاران (1994) و پرسشنامه رفتارهای خوردن وان اشتراین و همکاران (1986) گردآوری شد. جهت تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج معادلات ساختاری نشان داد اثرات مستقیم استرس ادراک شده (0/22=β و 0/01>p)، حمایت اجتماعی (0/25-=β و 0/01>p) و حرمت خود (0/21-=β و 0/01>p) بر خوردن آشفته معنادار بود. همچنین اثرات غیر مستقیم استرس ادراک شده (0/01>p و 7/69=Z)، حمایت اجتماعی (0/01>p و 6/13-=Z) و حرمت خود (0/01>p و 6/46-=Z) از طریق ناگویی خلقی بر خوردن آشفته معنادار بود.

    نتیجه گیری: 

    نتایج پژوهش نشان داد که عواملی همچون میزان استرس، داشتن حمایت اجتماعی و حرمت خود و شناسایی و بیان احساسات می تواند بر رفتارهای خوردن آشفته تاثیرگذار باشد؛ بنابراین، می توان انتظار داشت با کاهش استرس و ناگویی خلقی و بهبود حمایت اجتماعی و حرمت خود رفتارهای خوردن آشفته در افراد چاق کاهش یابند.

    کلیدواژگان: استرس، حرمت خود، حمایت اجتماعی، خوردن آشفته، ناگویی خلقی
  • دانا مردوخی*، تورج هاشمی، زینب خانجانی صفحات 105-117
    مقدمه

    اختلال افسردگی با پیامدهای مختلفی مانند آشفتگی روانشناختی و انزوای اجتماعی همراه است که رفع آن ها از اهمیت بسزایی برخوردار است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مهارت های هیجانی- اجتماعی بر آشفتگی روانشناختی و انزوای اجتماعی در نوجوانان دارای نشانه های افسردگی با تعدیل گری سبک های مقابله ای انجام شد.

    روش

    تحقیق حاضر از نوع تحقیقات نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با دو گروه آزمایشی بود. جامعه آماری دانش آموزان پسر مبتلا به افسردگی شهرستان بانه با دامنه سنی 16- 18 سال، در سال 1399 بودند که 30 نفر به صورت هدفمند و غربالگری براساس نتایج مقیاس سبک های مقابله ای لازاروس و فولکمن به عنوان نمونه آماری انتخاب و به دو گروه 15 نفری (هیجان مدار و مسیله دار) تقسیم شدند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل: پرسشنامه افسردگی بک، پرسشنامه افسردگی، اضطراب و استرس و پرسشنامه انزوای اجتماعی بود. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره با کمک نرم افزار SPSS نسخه 20 استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که آموزش مهارت های هیجانی- اجتماعی بر بهبود آشفتگی روانشناختی و انزوای اجتماعی اثربخش بود. همچنین سبک های مقابله ای اثر آموزش مهارت های هیجانی- اجتماعی را بر آشفتگی روانشناختی و نشانه های انزوای اجتماعی تعدیل می کند (0/05>P).

    نتیجه گیری: 

    یافته های این مطالعه نشان داد که آموزش مهارت های هیجانی و اجتماعی به نوجوانان دارای نشانه های افسردگی مفید و باعث کاهش آشفتگی روانشناختی و انزوای اجتماعی می شود و در این تغییرات نوع سبک های مقابله ای نیز تاثیرگذار بود. پیشنهاد می شود آموزش مهارت های هیجانی- اجتماعی در برنامه درمانی نوجوانان مبتلا به افسردگی گنجانده شود.

    کلیدواژگان: مهارت های هیجانی- اجتماعی، افسردگی، انزوای اجتماعی، سبک های مقابله ای، آشفتگی روانشناختی
  • علیرضا حسنی، فرشاد تجاری*، جاسم منوچهری صفحات 118-130
    مقدمه

    مصرف کنندگان نقش حیاتی در سیستم اقتصادی یک ملت ایفا می کنند؛ زیرا در غیاب تقاضای موثری که از آن ها نشات می گیرد، اقتصاد عملا فرو می ریزد.

    هدف

    هدف از انجام این پژوهش، بررسی ارتباط ویژگی های روانشناختی و شخصیتی با عوامل رفتاری مصرف کنندگان بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش مصرف کنندگان باشگاه های ورزشی سطح شهر تهران در سال 1401-1400 بودند. با توجه به نامحدود بودن جامعه تحقیق و براساس جدول مورگان، 356 نفر به روش خوشه ای تصادفی به عنوان نمونه آماری در نظر گرفته شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه استاندارد ویژگی شخصیتی کاستا و مک کری (1992)، رفتار مصرف کننده ژو (2009) و پرسشنامه محقق ساخته ویژگی های روانشناختی بودند. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون با استفاده از نرم افزار SPSS و Amos نسخه 23 استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد مدل ارتباطی ویژگی های روانشناختی و شخصیتی با عوامل رفتاری مصرف کنندگان دارای برازش مطلوبی است. همچنین مطابق با نتایج آزمون همبستگی، بین شاخص های ویژگی شخصیتی (برون گرایی، انعطاف پذیری، سازگاری و وظیفه شناسی) و شاخص های ویژگی های روانشناختی (ادراک، انگیزش، یادگیری، نگرش، سلامت، روان و هوش شناختی) با عوامل رفتاری مصرف کنندگان ارتباط مثبت (0/05≥P) و بین روان نژندی با عوامل رفتاری مصرف کنندگان (0/001=P و 0/586-=rho)، ارتباط منفی معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری: 

    نتایج نشان داد ویژگی شخصیتی و روانشناختی بر روی رفتار مصرف کنندگان تاثیر معنی داری دارد. از این رو به نظر می رسد که بایستی متغیرهای روانشناختی و شخصیتی مرتبط با رفتار مصرف کنندگان مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ویژگی های روانشناختی، ویژگی شخصیتی، رفتار مصرف کننده
  • خیر الله صادقی، گلفام گودرزی*، علی اکبر فروغی صفحات 131-145
    مقدمه

    اگرچه آزار جنسی کمتر به عنوان یک آسیب اجتماعی جدی شناخته می شود، می تواند عواقب شدیدی برای سلامت روان داشته باشد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی نرخ ریزش و اثربخشی درمان هنر و ذهن آگاهی بر استرس پس از سانحه در آزاردیدگان جنسی بود.

    روش

    پژوهش حاضر یک کارآزمایی بالینی کنترل شده از نوع پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری دو ماهه با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری شامل زن های آزاردیده ی جنسی مراجعه کننده به کلینیک های روان درمانی همدان در سال 1398 بودند که از میان آن ها 16 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (8 نفر) و کنترل (8 نفر) قرار گرفتند. پرسشنامه های مورد استفاده تاثیر رویداد (2007) و افسردگی- اضطراب- استرس-21 (1995) بود. درمان هنر و ذهن آگاهی طی هشت جلسه ی هفتگی 2 ساعته برای گروه آزمایش اجرا شد. داده ها در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی، به کمک تحلیل کوواریانس یک راهه و نرم افزار SPSS نسخه ی 22 تحلیل شدند.

    یافته ها:

     یافته ها نشان داد که درمان هنر و ذهن آگاهی شدت افکار مزاحم 20/34=F در سطح 0/001، برانگیختگی 20/43=F در سطح 0/001، اجتناب 14/32=F در سطح 0/002 و استرس 33/46=F در سطح 0/001 را به میزان معناداری در گروه آزمایش کاهش داد.

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان داد که درمان ترکیبی هنر و ذهن آگاهی می تواند نقش مهمی در بهبود استرس پس از سانحه در آزاردیدگان جنسی داشته باشد. پیشنهاد می شود درمانگران برای افرادی که از یادآوری تروما ترس شدیدی دارند از این مداخله استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: هنردرمانی، ذهن آگاهی، استرس پس از سانحه، آزار جنسی
  • شیرین سلطانی، شهرام مامی*، وحید احمدی، جهانشاه محمدزاده صفحات 146-161
    مقدمه

    بیماری مولتیپل اسکلروزیس یکی از اختلال های سیستم عصبی است که بسیار شایع بوده و باعث تغییرات جسمانی و روانی فراوانی در فرد می گردد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بر بهبود نشخوار فکری، استرس ادراک شده و احساس تنهایی در زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس انجام شد.

    روش

    پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل کلیه زنان 20 تا 40 سال مراجعه کننده به انجمن ام.اس شهر سنندج در بهار و تابستان سال 1399 بود. نمونه پژوهش شامل 40 زن مبتلا به ام . اس بودند که از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایدهی شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس پاسخ های نشخوار فکری نولن هوکسما و مارو (1991)، پرسشنامه استرس ادراک شده کوهن (1983) و پرسشنامه احساس تنهایی کالیفرنیا راسل و همکاران (1978) بود. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس و به کمک نرم افزار SPSS نسخه 24 تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان داد که درمان مبتنی بر ذهن آگاهی توانسته در بهبود میزان نشخوار فکری، استرس ادراک شده و احساس تنهایی هم در مرحله پس آزمون و هم در مرحله پیگیری در گروه آزمایش موثر عمل کند (0/05>P).

    نتیجه گیری: 

    درمان مبتنی بر ذهن آگاهی روشی موثر در بهبود میزان نشخوار فکری، استرس ادراک شده و احساس تنهایی افراد مبتلا به ام. اس بود، بنابراین پیشنهاد می شود در درمان افراد مبتلا به ام.اس مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، نشخوار فکری، استرس، احساس تنهایی، مولتیپل اسکلروزیس
|
  • Shaho Fatehi, Omid Moradi*, Fayegh Yousefi Pages 1-15
    Introduction

    One of the manifestations of violence against women is spousal abuse. Due to patriarchy in Iranian societies, spousal abuse is mainly applied by men and against women in various forms.

    Aim

    The present study aimed to develop a model of experiencing spousal violence in women based on personality traits with a mediating role of psychological distress.

    Method

    The present study is an applied-fundamental research in terms of aim and a descriptive, structural equations type research in terms of implementation. The study population consisted of all women referring to divorce counseling, welfare, social emergency and counseling centers in Sanandaj in 2021. Among them, 400 were selected using a convenience sampling method. The research instruments included the Spousal Abuse, Dark Personality Traits, Alexithymia and Psychological Distress questionnaires. SPSS-25 and SmartPLS-3.2.8 software was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that dark personality traits (β=0.351), alexithymia (β=0.168) and psychological distress (β=0.470) have direct and positive (p<0.001) impact on spousal abuse, and dark personality traits (β=0.198) and alexithymia (β=0.207) indirectly and through psychological distress (p<0.001) had a positive and significant effect on spousal abuse. The standardized root mean squared residual was 0.067, indicating a good fit of the model.

    Conclusion

    Women with high scores of alexithymia, dark personality traits and psychological distress are more likely to be abused by their husbands. By controlling these characteristics, it is possible to change the behavior of spouses towards women, and finally, it is possible to prevent spousal abuse and further harms.

    Keywords: Spousal abuse, Dark personality traits, Alexithymia, Psychological distress
  • Akram Ahangi*, Hosein Eskandari, Ahmad Borjali, Mohammad Asgari Pages 16-29
    Introduction

    Although self-disturbance is considered as an essential aspect of borderline personality disorder, there is little knowledge about its nature in affected individuals.

    Aim

    The present study aimed to determine the patterns of self in women with borderline personality disorder.

    Method

    This study was a basic research with a qualitative approach. The statistical population consisted of women with borderline personality disorder in Mashhad and psychologists and psychiatrists in Mashhad and Tehran, Iran, in 2021. Fifteen women with borderline personality disorder were selected by convenience sampling using Leichsenring's Borderline Questionnaire (1999) from Ibn Sina Hospital in Mashhad, and eight specialists were selected through purposive sampling. Data was collected through semi-structured interviews and coded through thematic analysis.

    Results

    In the data analysis, five main themes, including self-knowledge, self-agency, loneliness, self and injury, and self and emotions, were identified. The self-knowledge theme has two sub-themes, namely, lack of self-awareness and instability. Self-agency included two external and internal themes. Loneliness was also divided into three themes of rejection, being misunderstood, and avoidance. Self and injury contained the themes of self pathology and self-harm, and finally, the main theme of self and emotions was divided into positive and negative emotions.

    Conclusion

    In women with borderline personality disorder, under the influence of adverse and harmful experiences from early relationships and due to the accumulation of unprocessed emotions that cause impulsive behaviors, the self is incoherent, unstable with low self-awareness, and weak agency in facing life difficulties. Therefore; the extracted themes can provide a more comprehensive understanding of these individuals.

    Keywords: Borderline personality disorder, Self, Narrative, Qualitative study
  • Shirin Ebrahimian, Vahid Ahmadi*, Shahram Mami Pages 30-42
    Introduction

    Obesity is a complex disease with multifactorial etiology, which is sometimes the cause and effect of another disease such as diabetes.

    Aim

    The present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of self-compassion therapy and interpersonal psychotherapy on emotional regulation and cognitive fusion in obese patients.

    Method

    The research method was applied and semi-experimental with a pre-test, post-test design with a control group. The statistical population of the research included all the women suffering from obesity in Arak city in 2018, using available sampling method, 45 people were randomly selected into three groups of treatment based on self-compassion (15 people), interpersonal psychotherapy ( 15 people) and the control group (15 people) were replaced. The data collection tool was the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire and the Cognitive Fusion Questionnaire. Data analysis was analyzed through analysis of covariance using spss software version 24.

    Results

    The results of covariance analysis showed that there is a significant difference between the two experimental groups and the control group (P<0.01), and interpersonal psychotherapy is more effective in improving emotional regulation skills than self-compassion-based therapy (P<0.001, F=27.57) and reduced cognitive fusion (p<0.001, F=32.835).

    Conclusion

    Based on the findings of the research, interpersonal psychotherapy led to the improvement of emotions in obese patients by increasing and improving discipline skills and reducing cognitive fusion; so it is suggested to use these methods along with other treatment methods to improve the quality of life of obese women.

    Keywords: Obesity, Compassion, Psychotherapy, Emotion, Emotional regulation
  • Kobra Musavi, Mohammad Vaez Mousavi*, Esmaeel Nasiri, Zhaleh Bagherli Pages 43-52
    Introduction

    Motivation is essential in learning and progress. Every person's action has a source of reason whose purpose is to strengthen the person's desirable efforts and feelings.

    Aim

    This study examines the relationship between personality traits and psychological characteristic of achievement motivation among girl’s students.

    Method

    The method was descriptive- correlational. The population includes all students among ShareRay branch of Islamic Azad University, Sama and AmirKabir Universities in 2018-2019. 175 girls were selected by the available sampling method. Subjects completed the Neo Personality Traits (NEO-AC), and Gill Achievement Motivation Questionnaire. Data were analyzed using the Pearson correlation coefficient test with using SPSS-20.

    Results

    The results showed that there were significant inverse relationships between neuroticism personality trait with conscientiousness, extraversion, and agreeableness (P<0.05), a direct and significant relationship between conscientiousness and agreeableness (P<0.05), and a direct relationship between extraversion with conscientiousness and agreeableness (P<0.05). Finally, none of the personality components had a significant relationship with achievement motivation (P>0.05).

    Conclusion

    According to the results of the present research, the personality characteristics of female students can be mentioned as an important factor in improving their psychological components. Thus, based on the obtained results, it is suggested that in explaining the results related to the psychological characteristics of female students, their personality characteristics and achievement motivation should be considered.

    Keywords: Neuroticism, Extraversion, Agreeableness, Achievement motivation, Conscientiousness
  • Bahram Kouhzadi, Majid Jahangirfard*, Farshad Hajalian Pages 53-63
    Introduction

    Human resource management in any organization is the main key to achieving the goals of the organization; because new ideas for prosperity and innovation are the achievement of new products.

    Aim

    The purpose of this study was to evaluation of cognitive and educational-motivational indexes affecting human resource risk management.

    Method

    The research method is descriptive-survey. The statistical population included all the employees of Tejarat Bank of Tehran province in 2021. 310 people were selected as a statistical sample using the cluster sampling method. The demographic characteristics and Human Resource Risk Management Questionnaires were distributed and collected after completion. Pearson's correlation coefficient and structural equation model method were used to analyze the data. Data analysis was done using SmartPLS software version 4 and SPSS software version 20.

    Results

    The results showed that the cognitive index with 7 components and the educational-motivational index with 6 components have a significant relationship (0.77 to 0.84) with human resources risk management. Also, the current research showed that the cognitive indexes of job satisfaction, organizational commitment, reduction of job burnout, and educational-motivational index of job productivity has a significant and direct effect on human resource risk management (P<0.05).

    Conclusion

    Based on the results of the present research, job satisfaction, organizational commitment, reduction of job burnout and job productivity have an important effect on human resource risk management; so that, the people who have more freedom of action and participation in decision-making can increase the satisfaction, awareness, and motivation of employee's.

    Keywords: Job burnout, Job satisfaction, Safety, health, Risk management
  • Behnaz Ertezaee, Abdolkazem Neissi*, Najmeh Hamid, Iran Davoudi Pages 64-77
    Introduction

    Depression and love trauma syndrome are characterized by changes in mood and emotions and disruptions in performance.

    Aim

    This study aimed to investigate the effectiveness of emotion focused therapy on mental pain, experiential avoidance, and forgiveness in women with depression, who experienced a romantic relationship breakup.

    Method

    In the present study, a semi-experimental, pretest-posttest, control group design with a three-month follow-up was employed. The statistical population consisted of all females, aged 18-35 years, who experienced a romantic relationship breakdown in Isfahan, Iran, in 2021. Thirty participants were selected via available sampling and randomly divided into control and experimental groups. The experimental group participated in 10 sessions of emotion focused therapy (90 minutes per session). For data collection, the Structured Clinical Interview for DSM-V Axis I Disorders (SCID-I), Love Trauma Syndrome Questionnaire (1999), Beck Depression Inventory (1996), Heartland Forgiveness Scale (2005), Orbach & Mikulincer Mental Pain Scale (2003), and Acceptance and Action Questionnaire (2004) were used. Descriptive and inferential data were analyzed in SPSS Version 24, using repeated measures analysis of variance (ANOVA).

    Results

    The results indicated significant differences in the mean scores of mental pain, experiential avoidance, and forgiveness between the experimental and control groups (P<0.001). Regarding these variables, 73.1%, 39.7%, and 80.1% of the variance between the groups in the post-test, and 76.2%, 41.8%, and 77.1% of the variance between the groups in the follow-up were attributed to the effects of intervention, respectively.

    Conclusion

    The emotion focused therapy was effective in improving the mental pain, experiential avoidance, and forgiveness of women with depression and who experience relationship breakdown. Therefore, this method can be used to improve the emotional health of these women.

    Keywords: Depression, Emotion focused therapy, Forgiveness, Avoidance, Mental pain
  • Seddighe Yousefzadeh, Hossein Baghaei*, Zarrin Daneshvar Heris Pages 78-90
    Introduction

     The sentiment of responsibility is a productive skill for students to attain lifetime achievements.

    Aim

     The current study was conducted to detect cognitive and behavioral factors efficacious on the curriculum by stressing students' responsibility.

    Method

     The research scheme was qualitative-quantitative mixed with an exploratory theme. The statistical population comprised all curriculum experts and educational group leaders of Tabriz secondary schools in 2021-2022. Moreover, 205 people from the statistical population were selected using total sampling. To collect the data, the researcher utilized the 35 questions of their inquiry contingent on six dimensions of value, institutional, cognitive, personal and individual, emotional, and functional factors while developing self-management strategies that were performed on the research's sample. Additionally, the analysis of structural equations was done using SPSS version 25 and Amos version 24 to examine the data.

    Results

     The study's findings illustrate that all the indicators had proper proportions of measurement for value, institutional, cognitive, personal and individual, emotional, and functional factors and developing self-management strategies. Based on the results of factor loadings (influence coefficients), cognitive factors (β=0.942) and value factors (β=0.923) have the most impression, whereas institutional factors (β=0.840) have the minimum impact on rational and behavioral factors affecting curriculum.

    Conclusion

     The obtained results demonstrated that value, institutional, cognitive, personal and individual, emotional, and functional factors, and developing self-management strategies are considered cognitive-behavioral features effectual on curriculum. Furthermore, noticing these items in schools' educational and training program compilation provides a platform for students' growth, appertaining their accountability.

    Keywords: Curriculum, Cognitive, behavioral factors, Accountability, Student
  • Dorri Saharkhizan, Mehran Azadi* Pages 91-104
    Introduction

    Stress, negative emotional states, emotional disorders, low self-esteem, and feelings of loneliness and isolation are among contributing factors, which can trigger disordered eating behaviors.

    Aim

    The present study aimed to investigate the association of perceived stress, social support, and self-esteem with disordered eating due to alexithymia.

    Method

    In this correlational study with structural equation modeling, the statistical population consisted of individuals, who were referred to Baraka Obesity Treatment Clinic in Tehran, Iran, during 2021-2022. A total of 303 people with a body mass index above 30 kg/m2 were selected using the convenience sampling method. Data were collected using the Perceived Stress Questionnaire by Cohen et al. (1983), Perceived Social Support Scale by Zimmet et al. (1988), Rosenberg's Self-Esteem Scale (1965), Alexithymia Scale by Bagby et al. (1994), and Eating Behavior Questionnaire by Van Stein and colleagues (1986). The structural equation modeling method was used to analyze the data.

    Results

    The results of the structural equation modeling indicated the significant direct effects of perceived stress (β=0.22, P<0.01), social support (β=-0.25, P<0.01), and self-esteem (β=-0.21, P<0.01) on disordered eating. Also, the indirect effects of perceived stress (Z=7.69, P<0.01), social support (Z=-6.13, P<0.01), and self-esteem (Z=-6.46, P<0.01) were significant on disordered eating through alexithymia.

    Conclusion

    The results of the present study showed that factors, such as the level of stress, social support, self-esteem, and identifying and expressing one’s emotions, can affect disordered eating behaviors. Therefore, by reducing stress and alexithymia and improving social support and self-esteem, disordered eating behaviors are speculated to decrease in obese people.

    Keywords: Stress, Self-esteem, Social support, Disordered eating, Alexithymia
  • Dana Mardoukhi*, Touraj Hashemi, Zaynab Khanjani Pages 105-117
    Introduction

    Depressive disorder is associated with various consequences such as psychological distress and social isolation, whichtheir removing is of importance.

    Aim

    The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of social-emotional skills training on psychological disturbance and social isolation in adolescents with depressive symptoms by modulating coping styles.

    Method

    This research is a semi-experimental type. Its statistical population was formed by male students suffering from depression disorder in Baneh city with an age range of 16-18 years in 2020. 30 students were targeted and screening method selected as a statistical sample based on the results of the Lazarus and Folkman coping styles scale and divided into two groups of 15 people (excitement-oriented and problem-oriented) were divided. The questionnaires used in this research included Beck Depression Questionnaire and Depression, Anxiety and Stress Questionnaire and Social Isolation Questionnaire. SPSS version 20 software and multivariate covariance analysis were used for data analysis.

    Results

    The results of data analysis using multivariate analysis of covariance showed that social-emotional skills training was effective in improving psychological disturbance and social isolation. Also, coping styles moderate the effect of social-emotional skills training in psychological disturbance and signs of social isolation (P<0.05).

    Conclusion

    The findings of this study showed that teaching emotional and social skills to adolescents with symptoms of depression was useful and reduces psychological disturbance and social isolation, and the type of coping styles was also effective in these changes. It is suggested to include social-emotional skills training in the treatment program of adolescents with depression.

    Keywords: Social-emotional skills, Depression, Social isolation, Coping styles, Psychological distress
  • Alireza Hasani, Farshad Tojari*, Jasem Manouchehri Pages 118-130
    Introduction

    Consumers are essential in the economic system because the economy practically collapses without effective their demand.

    Aim

    This study examines the relationship between psychological and personality traits with consumer behavior factors.

    Method

    The research method is descriptive-correlational. The population includes the consumers of sports clubs in Tehran in 2021-2022. Because of the infinite population and according to Morgan's table, 356 people were selected by random cluster sampling. The research tool is Costa and McCrae's (1992) Standard Personality Traits Questionnaire, Zhou's (2009) Consumer Behavior Questionnaire, and a researcher-made psychological traits questionnaire. Pearson correlation and regression coefficients in SPSS and Amos 23 are used to analyze the data.

    Results

    The results showed that the relationship model of psychological and personality traits fits well with consumer behavior factors. Also, according to the results of the correlation test, there is a positive relationship between personality traits (extraversion, flexibility, adaptability, and conscientiousness) and psychological traits (perception, motivation, learning, attitude, health, psychology, and cognitive intelligence) with consumer behavior factors (P≤0.05) and a significant negative relationship between psychosis and consumer behavior factors (p=0.001, rho=-0.586).

    Conclusion

    The results showed that personality and psychological traits significantly affect consumer behavior. Therefore; psychological and personality variables related to consumer behavior should be taken into account.

    Keywords: Psychological traits, Personality traits, Consumer behavior
  • Kheirollah Sadeghi, Golfam Goodarzi*, Aliakbar Foroughi Pages 131-145
    Introduction

    Even though sexual assault is rarely considered a serious social problem; it can lead to severe mental-health consequences.

    Aim

    The aim of the current study was to assess the attrition rates and the effectiveness of a therapeutic program of art and mindfulness on Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD) in female sexual assault survivors.

    Method

    This study was a controlled clinical trial with a design of pre-test, post-test, and a two-month follow-up. The population included women with sexual assault experience that had sought professional help in the psychotherapy clinics of Hamedan in 2019. 16 individuals were first selected using purposive sampling and then were allocated randomly to control (N=8) and experimental groups (N=8). The utilized questionnaires included the Impact-of-Event-Scale (2007) and the Depression-Anxiety-Stress-Scale-21 (1995). The combined treatment of art and mindfulness was conducted for the experimental group through eight two-hour weekly sessions. The data were analyzed using descriptive and inferential statistics, one-way ANCOVA and SPSS software-version 22.

    Results

    Findings indicated that the combined art and mindfulness therapeutic program reduced intrusion (F=20.34, P<0.001), arousal (F=20.43, P<0.001), avoidance (F=14.32, P<0.002), and stress scores (F=33.46, P<0.001) significantly in the experimental group.

    Conclusion

    The findings indicated that the combined art therapy and mindfulness method could play a significant role in the alleviation of PTSD symptoms in sexually traumatized individuals. It is suggested that the therapists consider this intervention for individuals that are severely afraid of their trauma-related memories.

    Keywords: Art therapy, Mindfulness, Post-traumatic stress disorder, Sexual assault
  • Shirin Soltani, Shahram Mami*, Vahid Ahmadi, Jahanshah Mohammadzadeh Pages 146-161
    Introduction

    Multiple sclerosis is a disorder of the nervous system that causes many physical and mental changes in a person.

    Aim

    The present study investigated the effectiveness of mindfulness therapy in improving rumination, perceived stress, and loneliness in women with multiple sclerosis.

    Method

    This was a clinical trial with pre-tests, post-tests, and follow-ups with a control group. All women aged 20 to 40 who referred to the MS Association of Sanandaj in the spring and summer of 2019 were included in the study. We randomly divided 40 women with MS into two experimental and control groups based on available sampling. Based on available sampling, we randomly divided 40 women with MS into two experimental and control groups. Research tools included Nolen Hoeksma and Maro (1991) Rumination Response Scales, Cohen's (1983) Perceived Stress Questionnaire, and Russell et al.'s (1978) California Loneliness Questionnaire. The data were analyzed using analysis of covariance with the help of SPSS version 24 software.

    Results

    The findings showed that mindfulness-based therapy was effective in improving the amount of rumination, perceived stress, and loneliness in both the post-test and follow-up phases in the experimental group (P<0.05).

    Conclusion

    Mindfulness-based therapy is an effective method in improving rumination, perceived stress, and feelings of loneliness in people with MS. It was MS, so it is suggested to be used in the treatment of people with MS.

    Keywords: Mindfulness, Rumination, Stress, Feelings of loneliness, Multiple Sclerosis (MS)