فهرست مطالب

تحقیقات مالی - پیاپی 68 (زمستان 1401)

نشریه تحقیقات مالی
پیاپی 68 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمیدرضا کریمی، پرستو محمدی* صفحات 480-504
    هدف

    یکی از اقدام های مهم برای نقش آفرینی جدی بانک های اجتماعی در نظام اقتصادی و اجتماعی ایران، توسعه ابزارهای تجهیز منابع این نوع بانک هاست. الگوهای تامین مالی مدل کسب وکار بانک های اجتماعی، عبارت اند از: تامین مالی جمعی، استقراض خرد و مدل کسب وکار اجتماعی (بدون سود سهام). یکی از چالش های مدل های کسب وکار بانک های اجتماعی، محدودیت در جذب منابع و جریان نقدینگی پایدار است. این پژوهش بر آن است که با شبیه سازی سیستم پویا تاثیر به کارگیری ابزارهای مالی مبتنی بر دارایی، نظیر تسهیلات اجاره و مزارعه در بخش کشاورزی را بر جریان نقدینگی بانک اجتماعی بررسی کند.

    روش

    این پژوهش با رویکرد مقایسه ای و با استفاده از روش شبیه سازی، پایداری جریان نقدینگی و بازدهی بانک اجتماعی با به کارگیری ابزارهای مالی مبتنی بر دارایی را با بانک اجتماعی مبتنی بر تسهیلات بدهی با استقراض خرد مقایسه کرده است.

    یافته ها: 

    نتایج حاصل بیان کننده آن است که جریان نقدینگی در بانک اجتماعی با ابزارهای مالی مبتنی بر دارایی، روندی صعودی داشته است، در حالی که جریان نقدینگی بانک اجتماعی با ابزار استقراض خرد در بازه های زمانی مختلف، رفتار نوسانی از خود نشان می دهد.

    نتیجه گیری:

     با توجه به نرخ بازده سپرده گذاران بانک اجتماعی با ابزارهای مبتنی بر دارایی، می توان انتظار داشت که این نوع بانک ها در بلندمدت جذابیت بیشتری برای جذب سپرده گذاران دیگر بانک ها داشته باشند.

    کلیدواژگان: بانک های اجتماعی، مدل کسب وکار پایدار، ابزارهای تامین مالی اسلامی، سیستم های پویا
  • محمدرضا رستمی، مریم عبدالحسینی، زینب ایدی* صفحات 505-527
    هدف

    رفتار توده وار یکی از تورش های رفتاری است که بر بازارهای مالی و تصمیم گیری تاثیر می گذارد. رفتار توده وار در بازارهای مالی، تمایل گروهی از سرمایه گذاران به پیروی کردن از اعمال دیگران و نادیده گرفتن باورها و اطلاعات شخصی و پیروی از اجماع بازار است. هدف این پژوهش بررسی رابطه رفتار توده وار متقابل بین قیمت نفت خام و بازار سهام است. علاوه بر این، تاثیر متغیرهایی نظیر دوره های رونق و رکود، گرایش های سرمایه گذاران و نقدشوندگی بازار بر رابطه دو متغیر فوق نیز آزمون خواهد شد.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش از نوع هم بستگی است. نمونه پژوهش، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1394 تا 1399 است که محدودیت هایی برای آن ها مدنظر قرار گرفته است. برای آزمون فرضیه های تحقیق، از مدل داده های تابلویی و برای اندازه گیری رفتار توده وار، از مدل چانگ و همکاران (2000) استفاده شده است.

    یافته ها:

     نتایج پژوهش رفتار توده وار در بازار سهام ایران را تایید می کند. بازدهی بازار نفت بر رفتار توده وار بورس اوراق بهادار تهران تاثیر دارد و این سوگیری رفتاری، در دوره های رونق بازار نفت بیشتر از دوره های رکود است. همچنین نتایج نشان داد که نقدینگی بیشتر در بازار با رفتار توده وار بیشتری همراه است.

    نتیجه گیری:

     در بورس اوراق بهادار تهران رفتار توده وار وجود دارد و بازار نفت به عنوان یکی از بخش های اقتصادی بسیار مهم نیز بر آن تاثیر می گذارد.

    کلیدواژگان: رفتار توده واری، گرایش های سرمایه گذاران، مالی رفتاری، نقدشوندگی
  • مصطفی سرگلزائی، مهدی صفائی ایلخچی* صفحات 528-576
    هدف

    با توجه به اهمیت و جایگاه ویژه نظام بانکی در اقتصاد کشور و رابطه متقابل آن ها، هدف از این پژوهش، بررسی شوک های کلان اقتصادی بر ریسک نقدینگی در بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران است.

    روش

    بدین منظور، در مرحله نخست، شوک های متغیرهای کلان اقتصادی از مدل MS-VAR استخراج شد. در مرحله دوم، رابطه بین شاخص های ریسک نقدینگی (نسبت دارایی های نقد به کل دارایی ها و نسبت بدهی به بانک مرکزی به کل بدهی ها) با متغیرهای کلان اقتصادی، از طریق مدل پنل دیتا برآورد شد. در نهایت، تاثیر شوک های استخراج شده بر شاخص های مدنظر بررسی شد. داده های لازم، به صورت سالانه و طی سال های 1388 تا 1398 جمع آوری شدند.

    یافته ها: 

    نتایج پژوهش نشان می دهد که به ترتیب، شوک به رشد تولید ناخالص داخلی در رژیم های دو و یک، شوک به تورم در رژیم های یک و دو و شوک به رشد نرخ ارز در رژیم های دو و یک، بیشترین تاثیر را بر شاخص اول ریسک نقدینگی دارد. برای شاخص دوم ریسک نقدینگی، به ترتیب شوک به رشد تولید ناخالص داخلی در رژیم های یک و دو، شوک به تورم در رژیم دو، شوک به رشد تولید ناخالص داخلی در رژیم دو و شوک به رشد نرخ ارز در رژیم های دو و یک بیشترین تاثیر را دارند.

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج هر دو شاخص، در بین متغیرهای اقتصاد کلان در نظر گرفته شده، شوک به رشد تولید ناخالص داخلی در رژیم یک بیشترین تاثیر را بر هر دو شاخص ریسک نقدینگی دارد.

    کلیدواژگان: شوک های کلان اقتصادی، ریسک نقدینگی، مدل خودرگرسیون برداری با تغییر رژیم مارکوف (MS-VAR)
  • سمیه محبی، محمداسماعیل فدائی نژاد*، محمد اصولیان، محمدرضا حمیدی زاده صفحات 577-601
    هدف

    هدف اصلی این پژوهش، انتخاب مدل مناسب برای پیش بینی روزانه شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران است. در این راستا، از تکنیک های کاهش ابعاد، جهت انتخاب ویژگی های موثر و معرف، به منظور افزایش دقت مدل انتخابی استفاده شده است.

    روش

    با توجه به اینکه کاهش ابعاد می تواند با دو روش متفاوت (انتخاب و استخراج ویژگی) اجرا شود، در این پژوهش، هر دو روش برای انتخاب ویژگی های مناسب مدل پیش بینی به کار برده شده است؛ به طوری که برای انتخاب ویژگی ها از الگوریتم MID و برای استخراج ویژگی ها از الگوریتم PCA استفاده می شود. در این راستا، پس از جمع آوری 34 ویژگی مالی و اقتصادی موثر بر بازار سهام، به اولویت بندی ویژگی ها با الگوریتم MID اقدام شده است، سپس با مقایسه عملکرد دو مدل مختلف شبکه عصبی با نام های  RBFو DNN که به ترتیب از مهم ترین و بدیع ترین مدل ها هستند، مدل مناسب انتخاب شده است. در ادامه با استفاده از دو نوع تکنیک کاهش ابعاد، دقت پیش بینی مدل انتخابی بررسی شده و روش مناسب برای انتخاب ویژگی های ورودی مدل پیش بینی شناسایی شده است.

    یافته ها:

     با تحلیل نتایج به دست آمده مشخص شد که مدل RBF در پیش بینی روزانه شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران دقت بیشتری دارد. همچنین با مقایسه عملکرد دو نوع تکنیک کاهش ابعاد، مشخص شد که الگوریتم MID نسبت به الگوریتم PCA در انتخاب متغیرهای ورودی مدل RBF نتیجه بهتری را ارایه کرده است. بنابراین با توجه به اولویت بندی ویژگی ها با الگوریتم MID و الگوی تغییر مقدار خطا با افزایش تعداد ویژگی ها در مدل RBF، الگوریتم ISF_MID، برای انتخاب ویژگی های مناسب مدل پیش بینی شاخص بورس پیشنهاد شد. با استفاده از این الگوریتم می توان با کمترین تعداد ویژگی، بیشترین دقت را در پیش بینی شاخص بورس به دست آورد.

    نتیجه گیری: 

    روش پیشنهاد شده در این پژوهش جهت شناسایی، اولویت بندی و انتخاب ویژگی های مناسب برای مدل پیش بینی، با توجه به سادگی و اثربخشی استفاده از آن، می تواند در حوزه های مختلف مدل سازی، از جمله بازار سرمایه، بازار ارز و مانند آن ها مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: تکنیک کاهش ابعاد، شبکه عصبی عمیق، تابع پایه شعاعی، تحلیل مولفه های اصلی
  • مهدی حیدری*، حمیدرضا امیری صفحات 602-623
    هدف

    در سال های اخیر، روش های پیش بینی داده های سری زمانی مبتنی بر هوش مصنوعی و یادگیری عمیق گسترش بسیاری یافته است. با توجه به اینکه این داده ها در حوزه سرمایه گذاری و پیش بینی قیمت سهام ابعاد بزرگی دارند، روش های سنتی تحلیل داده، به سختی می توانند به یادگیری آن ها بپردازند. در این پژوهش، قدرت مدل های مختلف مبتنی بر یادگیری ماشین، در پیش بینی روند قیمت سهام در بورس اوراق بهادار تهران بررسی شده است.

    روش

    پس از جمع آوری داده های 150 شرکت بزرگ پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، از سال 1390 تا 1399، با تنظیم دقیق روش های یادگیری ماشین برای هر یک از سهام، به پیش بینی روند قیمت سهام و صحت سنجی هر یک از روش ها پرداختیم و آن ها را با هم مقایسه کردیم. در این روش ها، در هر مرحله یادگیری، بخشی از داده ها را به بخش یادگیری و ارزیابی و بقیه را به بخش آزمون اختصاص دادیم. این روش ها عبارت بودند از: مدل های خطی، مدل های خودهم بسته، جنگل تصادفی و شبکه های عصبی.

    یافته ها:

     مدل های مبتنی بر یادگیری عمیق نسبت به سایر مدل ها عملکرد بهتری از خود نشان می دهند و در پیش بینی روند کوتاه مدت قیمت سهام، از دقتی حدود 70 تا 80 درصد برخوردارند. همچنین، مدل های یادگیری کم عمق دقت بالاتری داشتند. به طور کلی، بیشتر مدل ها در پیش بینی روندهای منفی سهام، عملکرد بهتری نشان می دهند.

    نتیجه گیری:

     در این پژوهش، تلاش شد تا مدل ها با دقت بسیار به کار گرفته شوند. نتایج پژوهش نشان داد که برخلاف یافته های پژوهش های گذشته، این مدل ها نتایج خیره کننده ای در اختیار سرمایه گذاران قرار نمی دهند.

    کلیدواژگان: پیش بینی قیمت سهام، یادگیری ماشین، سرمایه گذاری، بورس اوراق بهادار تهران
  • علی تیموری آشتیانی، محسن حمیدیان*، سیده محبوبه جعفری صفحات 624-654
    هدف

    استراتژی های کنتراتوم، استراتژی های ترکیبی ای هستند که رتبه بندی پرتفوی در آن ها، بر افق زمانی طولانی مدت و نگهداری آن ها میان مدت است. استراتژی های مومنتریان یا لحظه ای نیز استراتژی های ترکیبی ای هستند که رتبه بندی پرتفو و انتخاب سهام آن ها بر افق زمانی میان مدت مبتنی است؛ اما در بلند مدت نگهداری می شوند. در این پژوهش تلاش شده است تا با استفاده از الگوریتم GWO و پانل پویا، مدل بهینه ای برای انتخاب سهام مبتنی بر استراتژی های معاملاتی مومنتوم، معکوس و هیبریدی ارایه شود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی است. برای برآورد مدل، از اطلاعات 175 شرکت های فعال در بازار اوراق بهادار تهران، در بازه زمانی 1390 تا 1399 و همچنین، از نرم افزارهای ایویوز 12 و متلب 2021 بهره برده شده است. بر اساس نتایج 8 بازه زمانی 3، 6، 9، 12، 24، 36، 48 و 60 ماهه بر اساس استراتژی های مختلف مومنتوم و معکوس و ترکیبی در موقعیت های بازنده، برنده و بازنده برنده، برنده بازنده تجزیه وتحلیل شد. گفتنی است، برای برآورد استراتژی ها نیز از دو روش پانل پویا و گرگ های خاکستری استفاده شد.

    یافته ها: 

    بر اساس نتایج، رویکرد گرگ خاکستری در مقایسه با روش پانل پویا دقت بیشتری دارد و استراتژی های ترکیبی نسبت به استراتژی مومنتوم ساده، بازده اضافی بیشتری را در بازه بلند مدت نصیب سرمایه گذاران می کند.

    نتیجه گیری: 

    به فعالان و سرمایه گذاران بازارهای مالی توصیه می شود که برای بهبود تصمیم های خریدوفروش خود، از استراتژی های ترکیبی بهره بگیرند و با توجه به بهبود نتایج روش گرگ خاکستری نسبت به روش پانل ساده، در محاسبات و تشکیل پرتفوی بهینه نیز از روش های هوش مصنوعی به جایگزینی روش های رگرسیونی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: بازده سهام، مومنتوم، معکوس، کنتراتوم، مومنتریان، گرگ خاکستری، پانل پویا
  • محمد نظری پور*، بابک زکی زاده صفحات 655-678
    هدف

    ویژگی های شخصیتی سرمایه گذاران، در میزان موفقیت آنان در بازار سرمایه نقش بسزایی دارد. در همین راستا، پژوهش حاضر تلاش دارد که اثر تعدیلی ویژگی های شخصیتی بر رابطه بین استفاده از خدمات مشاوره مالی و رفتار معاملاتی سرمایه گذاران را بررسی کند.

    روش

    این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ روش گردآوری داده ها، توصیفی پیمایشی از نوع هم بستگی است. داده های پژوهش حاضر از طریق توزیع پرسش نامه بین 267 سرمایه گذار جمع آوری شده است. دوره زمانی پژوهش حاضر، نیمه اول سال 1400 است. در فرایند تحلیل داده های پژوهش، ابتدا از طریق تحلیل عاملی اکتشافی، ویژگی های شخصیتی سرمایه گذاران با استفاده از مدل پنج عاملی شخصیت شناسایی شد؛ سپس با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی از اندازه گیری صحیح آن ها اطمینان به دست آمد. در ادامه، مدل رگرسیونی پژوهش آزمون شد.

    یافته ها: 

    طبق نتایج مدل رگرسیونی، علاوه بر متغیر مستقل (مشاوره مالی) متغیرهای جنسیت، وضعیت تاهل، درآمد ماهیانه، تجربه فعالیت در بورس، ریسک گریزی و سواد مالی بر متغیر وابسته (رفتار معاملاتی سرمایه گذاران) تاثیرگذار بودند. در مقابل، متغیرهای سن و تحصیلات بر متغیر وابسته تاثیرگذار نبودند. بعد از این مرحله، اثر تعدیلی ویژگی های شخصیتی سرمایه گذاران بر رابطه بین متغیر مستقل و متغیر وابسته بررسی شد. سه ویژگی تجربه پذیری، وظیفه شناسی و توافق پذیری، باعث تقویت و ویژگی روان رنجوری باعث تضعیف رابطه بین متغیر مستقل و وابسته می شود. ویژگی برون گرایی بر این رابطه تاثیرگذار نبود. در نهایت، از متغیر ابزاری برای رفع مشکل درون زایی متغیر مستقل استفاده شد. این کار با استفاده رگرسیون حداقل مربعات دومرحله ای انجام شد.

    نتیجه گیری: 

    ویژگی های شخصیتی، از جمله عواملی است که بر رفتار معاملاتی سرمایه گذاران تاثیر می گذارد و نقش آن در استفاده از خدمات مشاوره مالی انکارناپذیر است.

    کلیدواژگان: رفتار معاملاتی سرمایه گذاران، مشاوره مالی، مدل پنج عاملی شخصیت، متغیر ابزاری، رگرسیون حداقل مربعات دومرحله ای
|
  • Hamidreza Karimi, Parastoo Mohammadi * Pages 480-504
    Objective

    Most common financial instruments used in social banks include crowdfunding, microfinance, and social business model (excluding dividends). Therefore, one of the social banks (SB) challenges is inadequate and unstable financial resources. This is an important constraint on pursuing their social missions. This study aims to examine the sustainability of financial resources in a social bank implementing Islamic financial instruments such as Ijarah -to give something on rent- and Mozara’ah contract. Mozara’ah is an agreement between the owner of the land and the farmer. The farmer cultivates the land and the produce is divided between the parties in an agreed with fixed-ratio.

    Methods

    The study compares the sustainability of SB cash flow based on Islamic financial instruments such as Ijarah and Mozara’ah with an SB cash flow based on debt facilities such as microfinance using dynamic system simulation. The simulation is done by Vensim software.

    Results

    The results show that the process of cash flow in the SBs with Ijarah and Mozara’ah, enjoys an uptrend. Whereas, the cash flow of SBs with Microfinance reflects the fluctuating behavior. Also, results of the simulation model consisting of Ijarah and Mozara’ah show a rate of return of 13 % in the second year and 20% in the sixth year on deposits which is higher than the interest rate of social banks based on microfinance.

    Conclusion

    According to this research, the SBs using asset-based facilities would be more attractive for depositors in comparison with the SBs using debt-based facilities. So that they can overcome the limitation of access to sustainable financial resources. Therefore, they can be more successful in fulfilling their social mission.

    Keywords: Social Banking, Sustainable Business Model, Islamic Financial instruments, dynamic systems
  • Mohammadreza Rostami, Maryam Abdolhosseini, Zeinab Aidi * Pages 505-527
    Objective

    Herd Behavior is one of the biases behavioral that affects financial markets and decision making. Herd Behavior in financial markets is the tendency of a group of investors to follow the actions of others and to ignore personal beliefs and information and following the market consensus. The purpose of this study is to investigate the relationship between Herd Behavior between crude oil prices and the stock market. In addition, the effect of variables such as upturns and downturns periods, investor tendencies and market liquidity on the relationship between the two variables will also be tested. This paper contributes to the debate on the cross-markets correlation by extending tests of herding behavior between the stock market and the crude oil market. We study herding behavior at the sector level during extreme oil market movements. Furthermore, we investigate the cross herding behavior between the two markets while including the volatility of the oil prices and investors’ sentiment. We use a modified version of the cross section absolute deviation model to infer the impact of the oil market on industry herding.

    Methods

    This research is an applied research in terms of purpose and a correlational research in terms of method. The research sample, after imposing the intended restrictions, included companies enlisted on the Tehran Stock Exchange, in the period from 2015 to 2020. To test the research hypotheses, a panel data model was used, and to measure the Herd Behavior extends the work of Chang & et al (2000). Then we tested the research hypotheses.

    Results

    The research’s Results confirm the Herd Behavior in the Iranian stock market. The return of the crude oil market has an effect on the Herd Behavior  in the Tehran Stock Exchange. In addition, this behavioral biasess is greater during periods of crude oil market upturns than during periods of downturns. The results also showed that more liquidity in the market is associated with more Herd Behavir.

    Conclusion

    This paper examines herding behavior within Tehran Stock Exchange industries and explores the impact of oil prices on the intensity of herding. It further investigates the asymmetric effect of oil prices moves (downturns and upturns) on herding within sectors, while including both the volatility of the crude oil market and investors’ sentiment. The reason behind the inclusion of oil prices and volatility is to study the possible integration between the stock market and oil market and to infer the possible cross-herding behavior between them. There is herd behavior in the Tehran Stock Exchange and the crude oil market as one of the most important sectors of the economy and the largest source of government revenue also affects it. Therefore, the capital market and the effects it receives from the crude oil market should be considered more and more by economic decision makers.

    Keywords: Herd behavior, investor tendencies, Behavioral finance, liquidity
  • Mostafa Sargolzaei, Mahdi Safaei Ilkhchi * Pages 528-576
    Objective

    Considering the importance and special position of the banking system in Iran's economy, it should not be overlooked that the fluctuations of macroeconomic variables affect the performance of the banking system. The biggest challenge of the banking industry is identifying and managing the risks in the banking system and reacting to economic shocks. Liquidity risk is one of the most important risks in the Iranian banking system, which exposes it to serious crises. The purpose of this research is to investigate macroeconomic shocks on liquidity risk indicators in Iranian banks admitted to the Tehran Stock Exchange (TSE) and the Iranian Over-the-Counter (OTC).

    Methods

    To evaluate the impact of macroeconomic shocks on the considered indicators related to liquidity risk, extensive systemic shocks were considered. In the first stage, the relationship between macroeconomic variables was estimated using the MS-VAR model to predict the trend during a specific period. In the second stage, the relationship between liquidity risk indicators (the ratio of liquid assets to total assets and the ratio of the debts to the Central Bank of Iran to total debt) with macroeconomic variables was estimated, using the Panel Data model. Finally, the effect of the probable but exceptional shocks of the macroeconomic variables, extracted in the first stage, on the considered indicators related to liquidity risk was investigated. The model presented in this research used information on the Iranian banking system from 2009 to 2019 to analyze the intended effects.

    Results

    The results showed that the MSIAH(2)-VAR(1) model was selected as the optimal model. The stability of both regimes has been confirmed. The probability of being in regime I stood at 0/51, and regime II was 0/49. The shocks to macroeconomic variables, the shock to GDP growth in regimes II and I, the shock to inflation in regimes I and II, and the shock to exchange rate growth in regimes II and I, respectively, had the greatest impact on the first index of liquidity risk. For the second index of liquidity risk, respectively, the shock to the GDP growth in the first and second regimes, the shock to inflation in the second regime, the shock to the GDP growth in the second regime, and the shock to the exchange rate growth in the II and I had the most significant impact.

    Conclusion

    Estimating the ratio of cash assets to total assets, as the first indicator, and the ratio of debt to the Central Bank to total liabilities, as the second indicator, with the shock to macroeconomic variables indicated that liquidity risk indicators were strongly affected in both regimes under the crises. According to the results obtained from both of the indicators, among the considered macroeconomic variables, the shock to GDP growth in regime I had the greatest impact on both liquidity risk indicators.

    Keywords: Macroeconomic Shocks, Liquidity risk, Vector Autoregression Model with Markov Switching (MS-VAR)
  • Somayeh Mohebi, MohamadEsmail Fadaeinejad *, Mohamad Osoolian, MohamadReza Hamidizadeh Pages 577-601
    Objective

    The main purpose of this study is to select an appropriate model for daily prediction of the total index of the Tehran Stock Exchange (TEDPIX). In this regard, dimension reduction techniques have been used to select effective and representative features to increase the accuracy of the selected model.

    Methods

    Since dimensionality reduction can be performed by two different methods (feature selection and extraction), in this study, two methods were used simultaneously to select the appropriate features of the prediction model. Hence, the MID algorithm was used to select the features, and the PCA algorithm was used to extract them. In this regard, after collecting 34 financial and economic features affecting the stock market, the features were prioritized by the MID algorithm. Then, the appropriate model was selected by comparing the performance of two different neural network models called RBF and DNN, which are respectively the most important and innovative of the extant models. Then, using two types of dimensionality reduction techniques, the prediction accuracy of the selected model was examined. The appropriate method for selecting the input features of the prediction model was identified, accordingly.

    Results

    Analysis of the obtained results showed that the RBF model comes with more accuracy in the daily prediction of the Tehran Exchange Dividend and Price Index. Also, by comparing the performance of the two types of dimensionality reduction techniques, it was found that compared with the PCA algorithm, the MID algorithm brings better results in selecting the input variables of the RBF model. Therefore, according to the priority of features with the MID algorithm and the pattern of changing the level of error by increasing the number of features in the RBF model, the ISF-MID algorithm was proposed to select the appropriate features of the stock index prediction model. Using this algorithm, with the minimum number of features, can end in the highest accuracy in predicting the total index of the Tehran Stock Exchange.

    Conclusion

    The proposed method can identify, prioritize and select appropriate features for the prediction model, due to the simplicity and effectiveness of its use. It can also be useful in various areas of modeling, including the capital market, foreign exchange market, etc.

    Keywords: Dimensionality reduction technique, Deep Neural Network, prediction model
  • Mahdi Heidari *, Hamidreza Amiri Pages 602-623
    Objective

    Time series prediction methods based on artificial intelligence have been widely developed in recent years. Given that these data have large dimensions in the field of investment and stock price forecasting, traditional data analysis methods have low predictive power. This study examines the predictive power of a variety of models based on machine learning in the Tehran Stock Exchange.

    Methods

    After collecting data from 150 large companies listed on the Tehran Stock Exchange from 2012 to 2021, we want to predict the stock price trend- the movement direction of the price- and then validate each method and compare their accuracy. In these methods, we allocate part of the data to the learning section and the rest to the test section. We take these periods as training and trading sets. These methods include linear models, autocorrelation models, trees, and neural networks.

    Results

    Deep learning models show better performance than other models and have an accuracy of about 70 percent. Also, we show the time series of the best-performance model accuracy of portfolios of some large industries. The best-performance model of DL in this study is Recurrent Neural Networks. In addition, we show that shallow learning models have higher accuracy and most models perform better in predicting descending stock trends.

    Conclusion

    In this study, after trying to use the models very carefully, the result is that these models do not provide stunning results to investors.

    Keywords: Stock price prediction, Machine learning, Investment, Tehran Stock Exchange
  • Ali Teymouri Ashtiani, Mohsen Hamidian *, Seyedeh Mahboubeh Jafari Pages 624-654
    Objective

    Contratum strategies are hybrid strategies in which, like the reverse strategy, the portfolio ranking is based on a long-term time horizon. However, the time horizon of their maintenance is like medium-term momentum strategies. Momentarian or momentary strategies are among the combined strategies whose portfolio ranking and stock selection are based on the medium-term time horizon, just like the momentum strategy; however, unlike reverse strategy, they are kept in long term. In this research, an attempt has been made to provide an optimal model for stock selection based on momentum, reverse, and hybrid trading strategies using the GWO algorithm and dynamic panel.

    Methods

    Considering the fact that the purpose of the current research is to answer the questions and test the existing theories in a specific field, it can be categorized as applied research (research and development), and due to its possibility of obtaining a descriptive explanation of a phenomenon, it can be considered as the pseudotype, experiential, descriptive and post-event. In addition, due to description, inference, and problem-solving using quantitative values, it is in the scope of quantitative research. To estimate the model, the information of 175 companies in the period from 2012 to 2021 was used, as well as the software E-Views 12 and MATLAB 2021. Based on the results of 8 time periods of 3, 6, 9, 12, 24, 36, 48, and 60 months, it was analyzed according to different momentum and reverse and combined strategies in loser, winner, and loser-winner, winner-loser positions. It should be noted that two methods of the dynamic panel and gray wolves were used to estimate the strategies.

    Results

    The existence of a momentum strategy was confirmed in the Tehran Stock Exchange, which ensures the hypothesis of underreaction in Iran's capital market. Investors in this market show less reaction to the change of the fundamentals affecting the stock price. Accordingly, the correction of the stock price of these companies is done slowly until it reaches its intrinsic value. Of course, factors such as the volatility limit, the base volume, and the trading node law also fuel this slowness and cause the price correction process to take place with a delay by the formation of buying and selling queues. This helps to use the momentum strategy and obtain abnormal returns in this market. As a result, it can be said that the momentum policy and, naturally, based on the research results, combined approaches cannot create abnormal profits for their investors in the capital market of Iran.

    Conclusion

    Financial market activists and investors are advised to use mixed strategies to improve their buying and selling decisions. Due to the improvement of the results of the gray wolf method compared to the simple panel method, they should use artificial intelligence methods instead of regression methods in the calculations and formation of the optimal portfolio.

    Keywords: Stock Return, momentum, Reversal, Contratum, Momentarian, Gray wolf, Dynamic Panel
  • Mohammad Nazaripour *, Babak Zakizadeh Pages 655-678
    Objective

    Investors' personality traits play an important role in their success in the capital market. In this regard, this study attempts to investigate the moderating effects of personality traits on the relationship between the use of financial advisory services and investor trading behaviors.

    Methods

    The present research is practical in nature and can be considered a descriptive-exploratory and correlational study. The required data were collected through the distribution of questionnaires among 267 investors. The study was conducted in the second and third seasons of the year 2021. The gathered data was initially analyzed through Exploratory Factor Analysis (EFA), the investors' personality traits were identified using the five-factor model of personality, and then, using Confirmatory Factor Analysis (CFA), their correct measurement was ensured. The regression model was tested afterward.

    Results

    According to the regression analysis results, in addition to the independent variable (financial advice service), the variables of gender, marital status, monthly income, stock market experience, risk aversion, and financial literacy affected the dependent variable (investors’ trading behavior). In contrast, age and education level did not influence the dependent variable. After this stage, the moderating effects of investors' personality traits on the relationship between the independent variable and the dependent variable were studied. The three traits of openness to experience, conscientiousness, and agreeableness strengthened the relationship, while neuroticism debilitated it. The extraversion personality trait did not affect this relationship. Finally, the instrumental variable was used to solve the problem of the endogenous explanatory variable. This was done using two-stage least squares (2SLS) regression analysis.

    Conclusion

    Personality traits are among the factors influencing the trading behaviors of investors. Therefore their role in using financial advisors is undeniable.

    Keywords: Investors' trading behavior, Financial advice, Big Five Personality Traits, Instrumental variable, Two Stage Least Squares (2SLS) regression