فهرست مطالب

نشریه بوطیقای معماری
پیاپی 7 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا گنجعلی بنجار، دکتر علی بهنام والا * صفحات 1-24

    واژه فناوری پیشرفته «بیومکانیک» از دو بخش «بیو» و «مکانیک» تشکیل شده و به معنی کاربرد اصول مکانیکی و فناوری پیشرفته در طراحی بناهای فنی مانند رصدخانه و غیره با الگوبرداری از قوانین مکانیکی در موجودات زنده می باشد. به زبان دیگر بیومکانیک مطالعه ساختار و عملکرد یک سیستم زنده با استفاده از قوانین مکانیکی می باشد که قابیلت کاربرد در معماری و ساختارهای سیستم سازه ای را دارد. لذا می توان علم بیومکانیک را در شاخه های مختلف انسانی، حیوانی و حتی گیاهی مورد بررسی مانند معماری و طراحی داخلی یا صنعتی قرار داد. روش پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی است که از روش فراتحلیل در جمعبندی پیشینه نیز استفاده شده است. ابزار گردآوری داده نیز مشتمل بر مطالعات اسنادی و کتابخانه ای بوده است. یافته های تحقیق نشان داده است که به طورکلی «طراحی و ساخت هر نوع سازه مبتنی بر ساختارهای مکانیکی طبیعت (بیومکانیک) بر اساس سه شرط اساسی است که عبارتند از تعیین هدف نهایی، تعیین نیازهای اصلی و فرعی و انتخاب مصالحی که برای به انجام رساندن و تحقق یک اثر هنری کامل ضروری است»؛ چرا که فرایند به تصویر کشیدن یا تصور یک سازه خود نوعی هنر است. و اساسا این خود نوعی الهام است، از تجربیات درونی یک مهارت فطری و یک حس ذاتی؛ به قول «ادوارد تروجا» روند تجسم یا تصور سازه یک هنر است که به طور اساسی به وسیله تجربه درونی و درک مستقیم حاصل شده است و هرگز نتیجه ای صرفا استدلالی و قیاسی نمی باشد.

    کلیدواژگان: بیومکانیک، سازه و معماری، کالاتراوا، ساختار بیولوژیکی
  • الهه سادات مهدوی کیان صفحات 25-48

    روش «قیاس های زیست شناسانه»، همانند بسیاری از ایده هایی که بر «دکترین معماری مدرن» تاثیرگذار بودند، به سال های 1750 باز می گردد. در آن سال ها دو کتاب علمی و تاریخ ساز، چاپ و منتشر شد: یکی کتاب «گونه شناسی گیاهی» نوشته «لینیوس» در سال 1753، که در آن عرصه گیاهان سبز از طریق نام گذاری بر مبنای علم گیاه شناسی بر اساس جابجایی گرده ها و توانایی تولید مثل اندام های ماده یا شیوه های تولید مثل به رشته تحریر درآمده بود و دیگری کتاب «تاریخ طبیعی» نوشته «بوفون» در 1794 بود که در آن سعی شده بود تمامی پدیده های زنده بر اساس قوانین کلی طبیعت جمع آوری و خلاصه شوند. این دو اساس گسترش مفهوم قیاس های زیست شناختی بودند. از سوی دیگر، معماری نیز همانند هر دانش دیگری می تواند نوعی قیاس زیست شناختی از معماری پیدا کند که به ابعاد الگوبرداری از طبیعت به عنوان منبع الهام و خلاقیت می پردازد. در این مقاله به بررسی قیاس شناسانه «زیست شناخت طبیعت» و فرآیند الگوبرداری از آن در معماری در رویکردی تحلیلی پرداخته شده است. روش تحقیق مقاله حاضر توصیفی- تحلیلی با کاربست روش «استدلال منطقی» است. یافته های تحقیق نشان می دهد که «الهام از طبیعت» و «تقلید» از آن به مثابه برترین مرجع تقلید همواره سودمند است و موجبات بسیاری از ابداعات را فراهم می آورد، چنانچه در طول تاریخ بشر نخستین، با نگاه و شهود در طبیعت توانسته به مهمترین اکتشافات خود دست یابد و درواقع بشر دست به هیچ اکتشاف و خلقی نزده، مگر آن که نمونه بارز آن در طبیعت موجود باشد و لذا بشر می تواند پاسخ بسیاری از سیوالاتش را از طریق «تجربه، آزمایش و تحقیق و خلق فرضیات جدید» پیدا کند. در پایان نیز ابعاد الگوبرداری از طبیعت و مفاهیم مرتبط با آن مورد اشاره قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: قیاس زیست شناختی، الگوبرداری، طبیعت، معماری بیونیک
  • محمدمهدی منائی، دکتر محمدرضا قربانی پارام صفحات 49-72

    هدف کلی برنامه‌های توسعه سکونتگاه‌های انسانی بین المللی، بهبود شرایط اجتماعی، اقتصادی و کیفیت زندگی و خاصه طبیعت و زیست بوم مناطق شهری و روستایی است. توسعه و بهبود شرایط زیست در سکونتگاه‌های انسانی متکی بر همکاری‌های فنی، جلب مشارکت گروه‌های مختلف مردم محلی، در طرح‌های توسعه‌ای در سطوح مختلف تصمیم‌گیری در سکونتگاه‌های انسانی است. این رویکرد باید به‌عنوان راهبردها و اصول توسعه سکونتگاه‌های انسانی درنظر گرفته شود. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و روش فراتحلیل است که با جمعبندی و تحلیل معاهدات بین المللی و با ابزار گردآوری داده مبتنی بر مطالعات کتابخانه و اسنادی به نتایج تحقیق اشاره داشته است. یافته های تحقیق نشان می دهد که موارد زیر دارای اهمیت است: 1. توسعه پایدار و موزون شهری و روستایی و هماهنگ با توسعه کشور با تنوع بخشی به‌فعالیت‌های اقتصادی سازگار با محیط روستایی، توسعه منابع انسانی و تجهیز فضاهای روستایی؛ 2. بهره‌گیری از قابلیت‌های زیست محیطی و طبیعی محلی مناطق شهری و روستایی به‌منظور سازماندهی نظام خدمات‌رسانی چندسطحی و اصلاح نظام برنامه‌ریزی توسعه روستایی، با تاکید بر افزایش هماهنگی بین سطوح مختلف برنامه‌ریزی و محلی نمودن فرآیند آن؛ و 3. استفاده بهینه از ظرفیت محیط‌های شهری و روستایی برای حفظ و نگهداشت جمعیت متناسب با اقتصاد منطقه‌ای، توان‌های اکولوژیک و بهره‌گیری موثر و متوازن از منابع پایه پراکنده کشور در فضاهای شهری و روستایی.

    کلیدواژگان: سکونتگاه شهری و روستایی، طبیعت و زیست بوم، دستورکار 21، معاهدات زیست محیطی
  • پارمیس ناصری، عدنان دباغی *، دکتر محمد شبانی صفحات 73-93

    هندسه فرکتال «مندلبرات» توانایی توصیف جریانی از جزییات مشاهده شده در فرم های طبیعی را دارد. یکی از خصوصیات اصلی که هندسه فراکتال در مورد طبیعت به ما می گوید، مسطح نبودن طبیعت است. از سوی دیگر، در مباحث معماری اخیر، مفاهیم زیست شناسی جانورسان و «زیست ریخت» (بیومورفیک) اغلب با معماری متشکل از اشکال نامنظم و منحنی الخط شناسایی می شوند. گرامرهای شکل بیومورفیک می توانند همراه با طرح های زبانی الگوریتمی باشند و بنابراین جملات حایز اهمیتی را توضیح و نشان دهند که ممکن است زبان های طراحی معماری فرم های طبیعی را تولید کنند. موضوع اصلی این مقاله بررسی مدل برنامه-نویسی الگوریتمی گرامرهای شکل و فرم یابی معماری بیوفیلی با تاکید بر ساختار فراکتال است که روش تحقیق توصیفی تحلیلی است که از ابزار داده مطالعات اسنادی و روش ترسیمی CAD و الگوریتم نویسی Visual Basic 2 بهره برده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که هر چند، همان طور که گرامرهای شکل، بر اساس مجموعه تعریف شده ای از قوانین هستند، آن ها به طور گسترده ای برای تولید طرح های معماری بیومورفیک، نمودارها و نماهای کلی حجم مورفولوژیک استفاده شده اند و یک نوع جالبی از گرامرهای شکل، سیستم های تولیدی فراکتال است؛ چنان چه بر اساس یک طرح که توسط ریاضی دان آلمانی به نام وون کوخ تدوین شد، یک پروسه فراکتال متشکل از یک شکل اولیه (پایه) و یک یا چند مولد می باشد.

    کلیدواژگان: الگوریتم، گرامر شکل یابی، معماری بیومورفیک، ساختار فراکتال
  • مرجان کوزه ساززاده *، دکتر منصور یگانه صفحات 95-113

    یکی از پایه های نظری عمده مفهوم بازتوان بخشی در محیط های طبیعی به پژوهش های «راشل و استفن کاپلان» در دهه 80 میلادی باز می گردد. «نظریه بازتوانی (احیا) توجه و تمرکز» (ATR)، رویکردی حایز اهمیت در تبیین فواید روان شناختی طبیعت است که برای نخستین بار در کتاب «تجربه طبیعت: نظرگاه روان-شناختی» تبیین شده است. ماهیت تحقیق بنیادین در حوزه توسعه علوم و مرزهای دانش معماری بوده است. روش تحقیق این مقاله «توصیفی- تحلیلی» و روش «استدلال منطقی» است که ابزار گردآوری داده آن استناد به تمام کتب کاپلان، پارسونز و ویلسون بوده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که افراد تمایل ذاتی عاطفی برای محتواهای گسسته تر طبیعت در معماری انسان ساخت و متعلق به چنین محیط هایی را نشان می دهند (زندگی گیاهی و جانوری) که مطالعات تجربی آن نشان می دهند قرارگیری در معرض طبیعت می تواند توجه جهت دار (بازسازی ذهنی طبیعت در معماری) را بهبود بخشد؛ هرچندکه با این حال شواهد فزاینده ای وجود دارد دال بر این که طبیعت قادر است پیامدهای نامطلوب و ناخوشایندی که در اثر خستگی بوجود می-آیند، را کاهش دهد و همچنین ثابت شده است که در پایان باید گفت که نظریه احیا از نظریه عملکرد حسی کاربردی تر است.

    کلیدواژگان: احساس به طبیعت، نظریه بازتوانی(احیا) توجه و تمرکز (ATR)، نظریه عملکرد حسی (SFT)
  • پریسا ذوالفقاری *، دکتر اعظم سادات رضوی زاده صفحات 115-134

    فاکتورهای مهم اقلیمی ازجمله باد، تابش و... اثر مهمی بر شکل گیری معماری دارد؛ به طوری که در قدیم حفظ حداقل آسایش اقلیمی در خانه‌ها و محافظت از ساختمان ها در مقابل باد و تابش امری ضروری بوده، اما بعدها با توسعه شهرها و پیشرفت وسایل تهویه، توجه به مسایل اقلیمی در استقرار ساختمان ها کم رنگ تر شده است. در این میان ارتباط آسایش حرارتی و فرم معماری و شهر کمتر مورد توجه بوده و نیازمند بازشناسی معیارهای طراحی است. روش تحقیق توصیفی و تحلیلی و تحلیل اقلیمی بیوفیلیک با معیار ماهانی است که در ادامه برای رسیدن به آسایش اقلیمی یک سری از پیشنهادات و استراتژی های مناسب بر اساس معیار ماهانی ارایه شد. یافته های تحقیق نشان می دهد که در بین عناصر هواشناسی دما و رطوبت نسبی تاثیر بسیار زیادی را بر روی احساس آسایش انسان دارند، به طوری که این دو عامل تا حدود زیادی منعکس کننده شرایط اقلیمی یک منطقه می باشد و با شناسایی ویژگی های این عناصر می توان پیشنهادات بسیار سودمندی را برای طراحان جهت طراحی اصولی نواحی شهری ارایه داد. همچنین عناصر طبیعت آب، گیاه و نور تاثیر بسیاری بر روح و روان انسان داشته و به کارگیری این عناصر در طراحی خانه های امروزی نه تنها مهم بلکه بر اساس معماری بیوفیلی ضروری می نماید. می توان گفت که در اقلیم قم عوامل تابش خورشیدی، باد، رطوبت نسبی، دما، جهت نیل به مطلوبیت اقلیمی و رسیدن به آسایش اقلیمی کنترل موارد فوق ضروری است.

    کلیدواژگان: اقلیم آسایش، معماری بیوفیلیک، عوامل اقلیمی
|
  • Zahra GanjaliBanjar, Ali Behnam Vala Pages 1-24

    The word "biomechanics" consists of two parts "bio" and "mechanics" and means the application of mechanical principles in living organisms. In other words, biomechanics is the study of the structure and function of a living system using mechanical laws that can be used in architecture and structural system structures. Therefore, biomechanics can be studied in various human, animal and even plant branches such as architecture and interior or industrial design. The method of the current research is descriptive and analytical, which meta-analysis method is also used in summarizing the background. The data collection tool also included documentary and library studies.The findings of the research have shown that, in general, "the design and construction of any type of structure is based on the mechanical structures of nature (biomechanics) based on three basic conditions, which include determining the final goal, determining the main and secondary needs, and choosing the materials that are used for It is necessary to complete and realize a complete work of art"; Because the process of drawing or imagining a structure is a kind of art. And basically this is a kind of inspiration, from the inner experiences of an innate skill and an inherent sense; According to "Edward Troja", the process of visualizing or imagining a structure is an art that is basically achieved through inner experience and direct understanding and is never a result of mere reasoning and speculation.

    Keywords: biomechanics, structure, architecture, Calatrava, biological structure
  • Elahe SadatMahdavikian Pages 25-48

    What a man makes is a manifestation of his aspirations and demands. Therefore, the evolution of architecture is a representation of human life and thought. In fact, architecture is manifested as a mirror of human life. However, because of the role of human being in its development, architecture is related to different sciences and sciences. Attitude towards architecture as a living creature is one of the important interpretations which has long been discussed, however, this concept of the first decade of the nineteenth century with the introduction of the term meaning "life - life" meaning was given more attention. like many of the ideas that influence the doctrine of modern architectural doctrine, sociological analogies have come back to like many of the ideas that influence the doctrine of modern architectural doctrine, sociological analogies have come back to 1750. In those years two books of science and history were published, published, and published in 1753, where green plants were written in 1753 by naming of materials and production ability such as tissue or production methods, and the other book Natural History in 1794, where all living phenomena. In this paper, the study of the ` nature of nature ' and the benchmarking process of it in architecture has been addressed in an analytic approach. The research methodology of the present paper is descriptive - analytic with the application of the ` logical reasoning ' method. the findings show that inspiration from nature and imitation of it as the best example of imitation is always beneficial and has created many innovations in nature and human beings have not been able to discover the most important discoveries in nature and therefore man can find the response of many through experience, experiment, research, and creation of new assumptions. Finally, the dimensions of benchmarking of nature and associated concepts have been.

    Keywords: analogical biology, model making, nature, bionic architecture
  • Mohamad Manaee-, MohamadReza Ghorbani Param Pages 49-72

    The overall goal of international human settlement development programs is to improve the social, economic and quality of life conditions, especially the nature and ecosystem of rural areas. The development and improvement of living conditions in human settlements relies on technical cooperation, attracting the participation of different groups of local people in development projects at different levels of decision-making in human settlements. This approach should be considered as the strategies and principles of the development of human settlements. It is a descriptive analytical research method and a meta-analytical method that refers to the research results by summarizing and analyzing international treaties and using data collection tools based on library studies and documents. The findings of the research show that the following are important: 1. Sustainable and balanced rural development and coordinated with the country's development, with a diversity of economic activities compatible with the rural environment, development of human resources and equipping rural spaces; 2. Taking advantage of the local environmental and natural capabilities of rural areas in order to organize a multi-level service delivery system and reform the rural development planning system, emphasizing on increasing the coordination between different levels of planning and localizing its process; and 3. Optimum use of the capacity of rural environments to preserve and maintain the population in accordance with the regional economy, ecological capabilities and effective and balanced use of the country's scattered basic resources in rural areas.

    Keywords: rural settlement, nature, ecosystem, agenda 21, environmental treaties
  • Parmis Naseri, Adnan Dabaghi, Mohamad Shabani Pages 73-93

    Mandelbrot fractal geometry has the ability to describe a flow of details observed in natural forms. One of the main features that fractal geometry tells us about nature is that nature is not flat. On the other hand, in recent architectural discussions, the concepts of animal biology and "biomorphic" are often identified with architecture consisting of irregular shapes and curves. Biomorphic shape grammars can be accompanied by algorithmic language designs and thus explain and show important sentences that may be produced by architectural design languages of natural forms. The descriptive research method is an analysis that uses the data tools of documentary studies and CAD drawing method and Visual Basic 2 algorithm writing. The research findings show that although shape grammars are based on a defined set of rules, they have been widely used to produce biomorphic architectural plans, diagrams and morphological volume overviews. And an interesting type of shape grammars is fractal generative systems; According to a plan developed by the German mathematician von Koch, a fractal process consists of a primary form (base) and one or more generators.

    Keywords: Algorithm, shape-finding grammar, biomorphic architecture, fractal structure
  • Marjan KozesazZade, Mansour Yeghane Pages 95-113

    Abstract One of the main theoretical foundations of the concept of rehabilitation in natural environments goes back to the researches of "Rachel and Stephen Kaplan" in the 80s. "Attention and Concentration Rehabilitation Theory" (ATR) is an important approach in explaining the psychological benefits of nature, which was explained for the first time in the book "Nature Experience: A Psychological Perspective". The nature of fundamental research has been in the field of science development and the boundaries of architectural knowledge. The research method of this article is descriptive, analytical, and logical reasoning method, the data collection tool of which was the entire book of Kaplan, Parsons, and Wilson. The findings of the research show that people show an inherent emotional desire for the more discrete contents of nature in man-made architecture and belonging to such environments (plant and animal life) that experimental studies show that exposure Nature can improve directed attention (mental reconstruction of nature in architecture). However, there is growing evidence that nature is capable of reducing the unpleasant consequences of fatigue. It has also been proven that in the end it should be said that the theory of regeneration is more practical than the theory of sensory function.

    Keywords: feeling towards nature, rehabilitation theory (revival), attention, focus (ATR), sensory function theory (SFT)
  • Parisa Zolfaghari, Azamsadat Razavizade Pages 115-134

    Important climatic factors such as wind, radiation, etc. have an important effect on the formation of architecture; So that in the olden days it was necessary to maintain the minimum climatic comfort in the houses and protect the buildings against wind and radiation, but later with the development of cities and the development of ventilation devices, the attention to climatic issues in the establishment of buildings is less It has become more Meanwhile, the relationship between thermal comfort and architectural form and the city has received less attention and requires recognition of design criteria. The method of descriptive and analytical research and biophilic climate analysis is based on the monthly criterion, which was followed by a series of suitable proposals and strategies based on the monthly criterion to achieve climate comfort. The findings of the research show that among meteorological elements, temperature and relative humidity have a great effect on human comfort, so that these two factors largely reflect the climatic conditions of a region and with identifying the characteristics of these elements can provide very useful suggestions for designers for the basic design of urban areas. Also, the natural elements of water, plants and light have a great impact on the human spirit and the use of these elements in the design of today's houses is not only important but also necessary based on biophilic architecture. It can be said that in the climate of Qom, the factors of solar radiation, wind, relative humidity, temperature, in order to achieve climatic desirability and to reach climatic comfort, it is necessary to control the above.

    Keywords: comfortable climate, biophilic architecture, climatic factors