فهرست مطالب

مطالعات بین المللی - سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 74، پاییز 1401)

نشریه مطالعات بین المللی
سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 74، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/03
  • تعداد عناوین: 14
|
  • علی قلی زاده، سید رضا میرنظامی* صفحات 7-29
    دردوران پس از جنگ جهانی دوم تاکنون کشورهای ابرقدرت و پیروز در جنگ ابرپروژه های اقتصادی برای گسترش نفوذ اقتصادی و سیاسی خود و توسعه و گسترش تجارت با کشورهای همپیمان و گاهی رقیب ارایه کرده اند. برخی از این طرح ها با اهداف ایدیولوژیک یا تقابل با رقیب طراحی و ارایه شدند و برخی دیگر بر اهداف اقتصادی تمرکز بیشتری داشته اند. این پژوهش دنبال پاسخ به این سوال است که این ابتکارات و طرح های بین المللی دنبال چه اهدافی بودند و این اهداف تا چه میزان با یکدیگر شباهت دارد. این مقاله مهمترین ابتکارات بین المللی از این دست در 70 سال گذشته را معرفی کرده و برای اولین بار ابتکار جاده و کمربند چین (BRI) را با روش مطالعه تطبیقی از منظر اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، تجاری و ژیوپولتیک با طرح مارشال آمریکا (Marshall Plan) و طرح شورای همکاریهای اقتصادی متقابل شوروی (CMEA یا Comecon) مقایسه میکند. هدف اصلی مقاله پاسخ به این سوال است که چه نقاط تشابه و افتراق بین طرح جاده و کمربند چین با طرح مارشال آمریکا و طرح مولوتوف شوروی وجود دارد. روش تحقیق استفاده شده در این پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد. این مقاله استدلال می کند که گرچه این ابتکارها شباهت هایی با یکدیگر دارند و هدفشان پاسخگویی به نظم نابسامان جهانی و بهبود اقتصادی از طریق سرمایه گذاری های کلان سیاسی-اقتصادی و کمک به روند توسعه دیگر کشورها میباشد، اما نتایج و تاثیر آنها بر ساختارهای اقتصادی ملی و بین المللی می تواند متفاوت باشد.
    کلیدواژگان: ابتکار جاده و کمربند، طرح مارشال، طرح مولوتوف، چین، آمریکا، شوروی
  • نیما رضایی*، علی محمودی صفحات 31-54
    سیاست و رفتار دولت های مختلف در یک کشور در عرصه های سیاسی، امنیتی- نظامی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و... با یک دیگر تفاوت دارد. این پژوهش در پی پاسخ به این سوال اصلی است که «چرا سیاست امنیتی- نظامی ایالات متحده در دولت های ترامپ و بایدن (و اصولا تمامی دولت های ایالات متحده) متفاوت و متضاد می باشد؟». در این پژوهش از پسامدرنیسم و مفهوم «دولت در حال جریان» به منظور بررسی و فهم تفاوت های دولت های مختلف ایالات متحده بهره گرفته می شود، زیرا از منظر پسامدرنیسم هویت دولت هیچ گاه کامل نمی گردد. دولت همیشه در حال قوام یافتن [یا تکوین یافتن] است، اما هرگز به آن لحظه نهایی کامل شدن دست نمی یابد. این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد. متدولوژی این پژوهش مبتنی بر روش تحلیل گفتمان لاکلا و موفه است. هدف پژوهش حاضر آن است که با کاربست پسامدرنیسم و مفهوم «دولت در حال جریان» به فهم چرایی تفاوت در استراتژی امنیتی- نظامی ایالات متحده در دولت های ترامپ و بایدن نایل آید. نتیجه کلی آن است که «هویت متفاوت، ناتمام و ناکامل دولت های مختلف ایالات متحده (در این جا دولت های ترامپ و بایدن) موجب گردیده که آن ها گفتمان های مختلفی را در حوزه امنیتی- نظامی مطرح نمایند و این گفتمان های مختلف موجب اعمال و کاربست کردارهای اجرایی و سیاست های متفاوت در حوزه امنیتی- نظامی شده است».
    کلیدواژگان: پسامدرنیسم، دولت در حال جریان، استراتژی امنیت ملی، گفتمان، هویت
  • سیده مهشید میری بالاجورشری، امیررضا محمودی* صفحات 55-75
    با توصیه عمومی شماره 19 کنوانسیون رفع هرگونه تبعیض علیه زنان، خشونت علیه زنان برای اولین بار به عنوان نوعی تبعیض بر اساس جنسیت پذیرفته و در سیستم رفع تبعیض علیه زنان ادغام شد، که قبلا به صراحت خشونت علیه زنان را مورد پذیرش قرار نمی داد. لاجرم دولت ها موظف به مبارزه با خشونت علیه زنان شده اند که به عنوان نوعی تبعیض بر اساس جنسیت در حقوق بین الملل حقوق بشر پذیرفته شده است. کنوانسیون اروپایی حقوق بشر نیز در همین راستا مقرراتی را در جهت مبارزه با خشونت خانگی علیه زنان وضع کرده است. مطابق با این تعهدات، دولت نه تنها موظف به حمایت از قربانیان خشونت و مجازات مرتکب است، بلکه باید ریشه ها و علل خشونت را نیز از بین ببرد. سوالی که در این رابطه مطرح می شود این است که این مقررات به چه نحوی در رسیدگی و آرای دیوان حقوق بشر اروپا نمود پیدا کرده است؟ بنابراین به صورت نظری و با روش توصیفی- تحلیلی به دنبال تبیین رویکرد رویه قضایی دادگاه حقوق بشر اروپا در خصوص مقابله با خشونت خانگی علیه زنان هستیم. وقتی خشونت خانگی علیه زنان در چارچوب حقوق بین الملل حقوق بشر در تصمیمات دادگاه حقوق بشر اروپا مورد تحلیل قرار می گیرد، مشاهده می شود که آرای دادگاه حقوق بشر اروپا نیز این شکل از خشونت را با احکام حقوق بشر اروپایی ناسازگار می داند و می پذیرد که دولت های عضو تعهدات عملی در این زمینه داشته باشند.
    کلیدواژگان: کنوانسیون اروپایی حقوق بشر، خشونت، خشونت خانگی، دیوان حقوق بشر اروپا
  • فرزانه دشتی*، سید سامر پوردانش، بهرام وکیلی زاده صفحات 77-95

    ورود جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی به عنوان بازیگران اصلی منطقه ای در بحران یمن را می توان به عنوان جلوه ای از رقابت ایدیولوژیکی مورد ملاحظه و بررسی قرار داد. ایدیولوژی نقش بسیار مهم و پررنگی در این مسیله دارد و نیز زمینه ساز افزایش رقابت دو کشور در منطقه گردیده است. روش تحقیق مقاله حاضر تطبیقی- تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات نیز از نوع کتابخانه ای است و از کتاب ها، مجلات علمی و پایگاه های اینترنتی استفاده شده است. مطالعه موضوع نیز به صورت تطبیقی در چارچوب نظریه «مجموعه امنیتی» باری بوزان می باشد. این نوشتار در پی پاسخ به این پرسش اصلی است که؛ «رقابت عربستان و ایران در بحران یمن چگونه قابل ارزیابی است؟» به نظر می رسد که با توجه به چارچوب نظری پژوهش؛ در چهار مولفه ی نقش، هدف، سطح و راهبرد رقابت ایدیولوژیک دو کشور جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی در یمن قابل بررسی است. به واقع در این رقابت، دو کشور در این چهار مولفه تفاوت هایی دارند که در این مقاله به تشریح آن پرداخته ایم. همواره به طور سنتی این دو کشور در منطقه خلیج فارس به رقابت با هم پرداخته اند. لذا پژوهش حاضر با تمرکز بر این مسیله و با هدف اصلی افزایش شناخت جمهوری اسلامی ایران از طریق بررسی دقیق سیاست خارجی عربستان سعودی در منطقه، به سبب فراهم سازی زمینه صحیح برای مقابله ی منطقی و واکنشی مناسب در جهت حفظ موقعیت ایران در منطقه و موازنه قوا صورت پذیرفته است.

    کلیدواژگان: بحران یمن، عربستان، مکتب کپنهاگ، ایران، الگوی راهبردی
  • جلال الدین شیرژیان، افشین زرگر*، فاطمه کیهان لو، امیر محمودی صفحات 97-120
    از منظر ریالیست ها، «هژمون» برای تداوم مشروعیت و نهادینه نمودن ارزش های خود، نیازمند استفاده از ابزاری نظیرحقوق بین الملل است. زیرا ثبات نظم هژمونیک و تداوم وضع موجود بیشترین سود را نصیب او می سازد. مشروعیت سازی در سایه اجرای قواعد حقوق بین الملل، توانسته برای تثبیت موقعیت برترکشورهای مسلط کارآمد عمل کند. دولت ها به عنوان کنش گران محوری سیاست بین الملل برای تحکیم قدرت در محاسبه ی سود و هزینه غوطه ورند و زمانی همکاری را ترجبح می دهند که به سود منافع ملی آنان باشد. در مقابل لیبرالیسم با خوشبینی به حقوق بین الملل برای دستیابی به صلح پایدار نقش بی بدیلی را در توسعه آن ایفاء کرده است و با گره زدن تحقق صلح بین المللی به مشروعیت نظام نمایندگی و مولفه های داخلی دولت ها، راهی برای تقویت رعایت قواعد حقوق بشرگشوده است. با این پیش فرض که همبستگی و صلح بین المللی لیبرالی در سایه برقراری حکمرانی مطلوب در سطح داخلی محقق می شود، این مقاله به این سوال پاسخ می دهدکه آیا رویکرد لیبرالیسم به حقوق بین الملل، توانسته استانداردهای حکمرانی را در جامعه جهانی ارتقاء بخشد؟ ما با تمسک به روش گردآوری داده ها از گونه اسنادی که از طریق کتاب ها، مقالات، سایت ها و منابع اینترنتی انجام شد، به این نتیجه رسیدیم که لیبرالیسم به عنوان یکی از پایه های نظری حکمرانی خوب با جهانی نمودن هنجارهای حقوق بشر سعی نموده تا با استانداردسازی شیوه ی حکومت داری و افزایش دولت های لیبرال، هم اجرای حقوق بشر تضمین و فراگیرشود و هم صلح و امنیت در جامعه جهانی پایدار گردد.
    کلیدواژگان: نظریه لیبرالی حقوق بین الملل، جامعه جهانی، نظام حقوقی بین الملل، حکمرانی خوب، هنجارهای حقوق بشر
  • محسن مسعودی لکی، پرویز احدی*، محمدعلی ربی پور اقدم سرا صفحات 121-142

    قرآن کریم مبدا و منشا تمام قدرت عالم هستی را در همه ابعاد آن ناشی از اراده خداوند می داند؛ بنابراین، ضروری است به تبیین هستی شناسانه قدرت؛ ابعادی چون ماهیت وجودی، نقش و عناصرتشکیل دهنده آن و تبیین عوامل مادی و غیرمادی مولفه قدرت پرداخته شود. بر همین اساس پژوهش کنونی به دنبال بررسی این مسیله است: دیدگاه قرآن کریم و نظریه های روابط بین الملل، نسبت به قدرت چیست؟ روش پاسخگویی به این پرسش توصیفی-تحلیلی و گردآوری اطلاعاتی آن کتابخانه ای و اینترنتی است. نتیجه کلی این مقاله نشان می دهد، نظریه های روابط بین الملل به لحاظ هستی شناسی مولفه های قدرت را منبعث از ساختار مادی و غیر مادی، اعم از نظامی، اقتصادی یا ایدیولوژیکی می دانند و آن را مذموم در ایجاد و عملیاتی و اجرایی کردن می دانند. اما قرآن کریم برخلاف نظریه های روابط بین الملل قدرت و مولفه های غیر مادی آن را تقدم بر عوامل مادی دانسته و به نوعی «قدرت» ممدوح تلقی می شود. نظریه های روابط بین الملل به دنبال کسب قدرت در جهت سلطه و برتری بر دیگران را برای رضای نفس خود دانست و منازعه و جنگ اصالت دارد و صلح پدیده عارضی و مقطعی است. درحالی که قرآن کریم هرکسی که (افراد و جامعه) قدرت و عناصر آن از طرف خداوند دریافت کند و قدرت تولید شده به اراده الهی را در مسیر رضایت حق تعالی صرف کند، در هیچ زمان و مکانی غالب نخواهد شد.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، نظریه های روابط بین الملل، قدرت، نظریه گفتمان، هستی شناسی
  • فاطمه رضائی، لیلا رئیسی*، مسعود راعی صفحات 143-162
    امروزه تحریم ها بعنوان کاربردی ترین ابزار اعمال فشار در نظام بین المللی در اشکال مختلف به وسیله ی یک یا چندین دولت ، با هدف حمایت از حقوق بشر، مبارزه با تروریسم و جلوگیری از جنگ وغیره وضع و به اجرا در می آیند. بررسی مسیله تحریم و نقض مسایل حقوق بشری و اثرات آن بویژه نقض حق بر سلامتی همواره بحث برانگیز بوده است. هدف از این مقاله پاسخ به این سوال است که مسیولیت بین المللی دولت ها در قبال نقض حق بر سلامتی ناشی از تحریم ها چگونه می باشد؟ در این بررسی فرض بر این است که تحریم ها از جوانب مختلفی بویژه اقتصادی، موجب نقض حقوق بشر از جمله نقض حق بر سلامتی می گردد. با توجه به فرضیه طرح شده و با تکیه بر اسناد و دلایل حقوقی؛ مبنای حقوقی و آثار وضع تحریم ها بر موازین حقوق بشر، اسناد حقوقی بین المللی، منع تحریم های بین المللی، مفهوم مسیولیت بین المللی دولت ها در حقوق بین الملل، و مبانی ایجاد مسیولیت بین المللی دولت ها (ناشی از تحریم) مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تحریم، نقض حقوق بشر، حق بر سلامتی، اعلامیه جهانی حقوق بشر، سازمان ملل
  • پرویز فرشاسعید*، محمود جلالی، مهناز گودرزی صفحات 163-178
    حملات سایبری معضلی جهانی است که امنیت جهان را با تهدیدات زیادی مواجه نموده است. همه روزه شاهد حملات سایبری در سطح جهان هستیم به نحوی که فعلا هیچ نقطه ای از جهان در برابر این حملات مصون نمی باشد. ظرفیت ها و پتانسیل هایی که فضای سایبری برای جامعه بشری به ارمغان آورده باعث گردیده تعدادی از کشورها از این ظرفیتها برای مقاصد سیاسی و اقتصادی خود سوءاستفاده نمایندکه این باعث بر هم خوردن امنیت سایبری جهانی گردیده است.آنچه می تواند به حل این معضل در جهان کمک نماید همکاری دولتها در سطح بین المللی برای تقویت امنیت سایبری شان می باشد. سوالی که در این تحقیق مطزح می گردد این است که چه ضرورتی برای دولتها وجود دارد تا جهت تقویت امنیت سایبری با یکدیگر همکاری نمایند؟با روش توصیفی- تحلیلی به این سوال پاسخ داده شده که به دلیل اینکه تمام جنبه های زندگی بشری به فناوریهای حوزه سایبری وابسته شده و چنین سطح از وابستگی موجب سوء استفاده بعضی از دولتها در ارتکاب حملات سایبری به زیر ساختهای حیاتی دولتها می گردد نیاز است تا جهت تقویت امنیت سایبری همکاریهایی در سطح بین المللی توسط دولتها صورت گیرد.
    کلیدواژگان: امنیت سایبری، حملات سایبری، سطح بین المللی، فضای سایبری، همکاری دولتها
  • حسین ملکشاهی، فرید ازادبخت*، هنگامه غضنفری صفحات 179-194
    یکی از بنیادها و مبانی حاکمیت قانون برابری دولت ها در حقوق و تکالیف است، در حالی که حق وتو به رغم قانونی بودن ناقض این اصل می باشد. برقراری صلح و امنیت جهانی و ایجاد همکاری های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی از اساسی ترین نیازهای بشر بوده، با تاسیس سازمان ملل متحد، سعی بر این بوده است که از طریق ارکان اصلی این نهاد و با پیشبرد هدف های صلح بین المللی، رفاه عمومی جهانیان، را جامه عمل پوشاند. ولی تا کنون خاصیت سیاست قدرت برخاسته از رهیافت ریالیستی به کندی هرچه بیشتر روند صلح و رفاه بین المللی دامن زده است. حق وتو در اختیار قدرت های بزرگ از جمله ابزارهای موثر سیاست قدرت ریالیستی است و از فعلیت یافتن اهداف حاکمیت قانون ممانعت می نماید. بر همین مبنا، این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی در صدد پاسخگویی به این سوال می باشد که، چه راهکارهای برای محدود کردن حق وتو که حاکمیت قانون را مخدوش نموده، وجود دارد ؟ که برای اطمینان از حاکمیت قانون و حفظ و ترویج چندجانبه گرایی، اصلاحات شورا نه فقط یک گزینه است و نه یک گزینه اختیاری؛ بلکه تنها راه حل است. هدف مقاله مزبور، بررسی راهکارهای است که در زمینه تحدید حق وتو وجود دارند.
    کلیدواژگان: حاکمیت قانون، حق وتو، عدالت، شورای امنیت، نابرابری حقوقی
  • محمدرضا امام زاده ئی، محمدشریف شاهی*، امیر مقامی، سید محمدصادق احمدی صفحات 195-214

    استقرار دولت جهانی حق بنیاد (اتحاد بشریت تحت یک قدرت سیاسی مشترک و مقید به هنجارهای حقوق بشری) به عنوان غایت سازه آنارشی دولت-کشوری به زعم برخی از اندیشمندان شدنی و اجتناب ناپذیر بوده و پیش فرض ما برای تبیین قابلیت های این دولت در اجرای حداکثری حقوق بشر قرارگرفته است. در پژوهش پیش رو پرسش اصلی آن است که دولت جهانی چه جذابیت هایی برای اجرای حداکثری حقوق بشر دارد؟ درمقاله حاضر با روش توصیفی- تحلیلی و با هدف تبیین قابلیت های دولت جهانی، ویژگی های این دولت در اجرای هنجارهای حقوق بشر به تفکیک نسل های سه گانه حقوق بشری بحث شده و نتیجه پژوهش،گویای جاذبه های ممتاز دولت جهانی به جهت استفاده انحصاری و مشروع از زور (دولت وبری) شناسایی متقابل تمامی کنش گران (دولت هگلی) همبسته کردن بشریت و کنترل منازعات و هماهنگی بین کشوری (دولت کانتی) کارکرد حداقلی و ضروری (تضمین حق منفی) استقرار عدالت توزیعی و بازپخش منابع ثروت در جهان (تضمین حق مثبت) و.. است که می تواند موجب اجرای حداکثری حقوق بشرگردد.

    کلیدواژگان: حقوق بشر، دولت جهانی، حکم رانی جهانی، جهان شمولی حقوق بشر، جامعه ی جهانی
  • امیرحسین زمانی نیا، مریم مرادی* صفحات 215-230

    موضوع مقاله حاضر آینده پژوهی تاثیر تحول مفهوم تجاوز در کنفرانس کامپالا (2010) بر کیفیت تعامل ایران با دیوان کیفری بین المللی است. این پژوهش شامل سه بخش می باشد. بخش نخست طرح مساله، کلیات پژوهش و بررسی منابع موجود را شامل می گردد. در بخش دوم به بررسی پیشینه کنفرانس کامپالا و تحول مفهوم تجاوز پرداخته می شود و در نهایت در بخش سوم سناریوهای محتمل و مطرح در ارتباط با کیفیت احتمالی تعامل ایران با دیوان کیفری بین المللی بر اساس تعریف تجاوز در حقوق بین الملل کیفری مورد بررسی قرار می گیرد. در پایان جمع بندی شده است که تعریف تجاوز در کنفرانس کامپالا و همچنین انحصاری نبودن شروع تحقیقات درخصوص ارتکاب تجاوز به تشخیص شورای امنیت ملل متحد، دو شاخص مهم در موفقیت کشورهای درحال توسعه دراین کنفرانس می باشد. این دو شاخص مهم و مثبت در روند متعادل تدوین حقوق کیفری بین المللی، احتمال تغییر وضعیت عضویت ایران و الحاق به اساسنامه دیوان را در زمان مناسب تقویت می کند.

    کلیدواژگان: ایران، دیوان بین المللی کیفری، مفهوم تجاوز، عضویت، آینده پژوهی
  • یلدا بهرامپور، ابوالقاسم طاهری*، مجتبی مقصودی صفحات 231-252

    پس از جنگ جهانی دوم، خشونت های داخلی در شکل هویت بنیاد قومی و مذهبی، به مثابه یک واقعیت بسیار تلخ در جهان بروز کردند. سهم خواهی بر سر قدرت سیاسی، اعتراض به سیاست های توزیعی تبعیض آمیز وعدم بی طرفی دولت ها از مهم ترین دلایل وزمینه های بروزچنین خشونت ها ومنازعاتی بوده است. نمونه بارز این مسیله را می توان در خاورمیانه مشاهده نمود. خاورمیانه به مهم ترین منطقه ی کانونی تروریسم و خشونت های قومی-مذهبی بدل شده است. در این پژوهش به بررسی دو مورد از مهم ترین کشورهای دستخوش بحران یعنی مصر و تونس می پردازیم. جهت ارزیابی میزان موفقیت این دو کشور در حل بحران های منجر به انقلاب، از شاخص های حکمرانی خوب استفاده می شود. این شاخص ها ناظر بر شش حوزه ی مهم از جمله کنترل فساد، حاکمیت قانون، کیفیت قوانین ومقررات، کارایی و اثربخشی دولت، ثبات سیاسی و حق اظهارنظر و پاسخگویی است. بر این اساس پرسش اصلی مقاله عبارت است از اینکه به صورت مقایسه ای، آیا تونس و مصر پس از بهار عربی توانسته اند برای توسعه و پیشرفت خود به حکمرانی خوب دست یابند؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که تونس به علت برخورداری از طبقه ی متوسط پویا و بادوام، جامعه مدنی نسبتا قوام یافته و متکثر، ارتش کوچک و حرفه ای، تجانس قومی و مذهبی، انسجام و همبستگی جناح های مختلف، تا حدودی به ثبات سیاسی در منطقه دست یافته است و دارای امتیاز نسبتا بهتری در زمینه ی حکمرانی خوب است، اما کشور مصر به دلیل تنش های سیاسی و مذهبی، در نوعی بی ثباتی سیاسی به سرمی برد و این امر به نوبه ی خود در کاهش امتیاز مصر در زمینه ی حکمرانی خوب اثرگذار بوده است. روش پژوهش این مقاله مقایسه ای است.

    کلیدواژگان: حکمرانی، حکمرانی خوب، مصر، تونس، ثبات سیاسی
  • طلیعه سخامنش، عبدالعلی قوام*، مهدی ذاکریان، کیهان برزگر صفحات 253-272

    هژمون بریتانیا و سیاست های انزواطلبانه اش در تعارض با همگرایی در اتحادیه اروپا و تکروی در اتخاذ راهبردهای سیاسی متغایر با سیاست خارجی و امنیتی مشترک اروپا پرسش اصلی پژوهش حاضر است که چگونه می توان از منظر سازه انگاری نوکارکردگرایانه عطف به برکزیت به سیاست دفاعی و امنیتی مشترک اروپا پرداخت؟در باب رویکرد این پژوهش اینکه ارزیابی و تلقی نوکارکردگرایی در اهمیت فشارهای کارکردی و ساختاری درون اتحادیه اروپا و سیاست خارجی امنیتی مشترک آن در چارچوب پویشهای تسری و سیاسی شدن این است که این استراتژی خروج ممکن است به تسری در دیگر بخش های اتحادیه بیانجامد. نقصان نظریه نوکارکردگرایی اغماض از نقش و کارکرد دولت هایی نظیر بریتانیا در همگرایی سیاسی و جبرگرایی آن در نادیده انگاشتن متغیرها و عوامل خارج از اروپا و بازیگران فرااروپایی در تدوین سیاست خارجی امنیتی مشترک بوده (CFSP) است. در خاتمه آنچه نوکارکردگرایی در واکاوی نظری خود می بایست بازنگری و اصلاح کند لحاظ کردن اهمیت و نقش حکومت های ملی و اختیار و نفوذ تصمیم گیری مستقل نخبگان ملی همانند دولت بریتانیا از لحاظ احصا سیاستی مستقل نظیر رفراندوم برکسیت می باشد. هر دو نظریه نوکارکردگرایی و سازه انگاری اهمیت ایده ها و ارزش ها را به عنوان توضیح عملکرد نمایان می سازند و قدرت محدود کننده نهادهای چندجانبه را می پذیرندو مبین و شاهد پیوندهای مهم فی مابین تصمیم گیری در سیاست داخلی و سیاست خارجی هستند. پژوهش حاضربا تیوریزه کردن فرضیه فوق، تعبیه و تلفیق نوکارکردگرایی را به سازه انگاری به نظاره خواهد نشست.

    کلیدواژگان: برکزیت، بریتانیا، اتحادیه اروپا، سیاست خارجی و امنیتی مشترک، نوکارکردگرایی، سازه انگاری نوکارکردگرایانه
  • سعید عطار*، مهرداد ابراهیمیان نجف آبادی صفحات 273-293
    خاورمیانه یکی از بزرگ ترین مناطق خشک جهان است که با پیامدهای تغییرات اقلیمی مواجه است. این شرایط باعث شده تا منابع محدود آب شیرین و وضعیت نامطلوب حوزه کشاورزی جزو چالش های بزرگ این منطقه باشد. هرچند این منطقه دارای سابقه طولانی در همکاری جمعی میان کشورها نیست اما فشارهای ناشی از بحرانهای زیست محیطی می تواند تهدیدات تغییرات اقلیمی را به فرصتی برای همکاری بیشتر بین کشورها تبدیل کند. در این فضای جدید، «پیمان ابراهیم» در سال 2020، نشانه ای از ورود منطقه خاورمیانه به مرحله جدیدی است. در این مقاله، به این پرسش پاسخ می دهیم که عادی سازی روابط امارات متحده عربی و بحرین با رژیم اسراییل، چه نقشی می تواند در کاهش بحرانهای زیست محیطی این کشورها به خصوص در دو حوزه آب و کشاورزی داشته باشد. مقاله، ضمن بررسی شرایط زیست محیطی کشورهای عضو در زمان شکل گیری پیمان ابراهیم، به فرصت ها و مزیت های این پیمان برای آنها می پردازد. یافته های مقاله نشان می دهد که این پیمان فرصتی برای رژیم اسراییل جهت جذب سرمایه های بیشتر در حوزه های زیست محیطی چون آب و کشاورزی و رفتن به مدارهای بالاتر نوآوری است و برای کشورهای امارات و بحرین نیز فرصتی برای کاهش دامنه بحرانهای آب و امنیت غذایی و تحقق توسعه پایدار است.
    کلیدواژگان: آب، رژیم اسرائیل، امارات متحده عربی، بحرین، پیمان ابراهیم، کشاورزی
|
  • Ali Gholizadeh, Seyed Reza Mirnezami * Pages 7-29
    In the post-World War II era, superpowers and victors in the war offered economic superpowers to expand their economic and political influence and to develop and expand trade with allied and sometimes rival countries. Some of these plans were designed and presented with ideological goals or confrontation with the rival and others focused more on economic goals. Some refer to these initiatives as geopolitical tools, while others see them as a means to expand trade and economic influence. This article introduces the most important international initiatives of this kind in the last 70 years and for the first time compares China's Belt and Road Initiative (BRI) from an economic, social, political, commercial, and geopolitical perspective and with the Marshall Plan and the Molotov Plan (CMEA or Comecon). The main purpose of this article is to answer the question of what points of similarity and difference exist between China's BRI with the US Marshall plan and the Soviet Molotov plan. In this article, by examining the context and objectives of these super-projects, the similarities and differences between the above projects have been studied and compared.
    Keywords: BRI, Marshall plan, CMEA, China, US, Soviet Union
  • Nima Rezaei *, Ali Mahmoudi Pages 31-54
    The policies and behavior of different governments of the same country differs from each other in political, security-military, economic, social, cultural, etc. areas. This study intends to answer the question that "Why the US security policy in Trump and Biden’s administrations (and in principle all US administrations) is different? " This study used post-modernism and the concept of “state in process” for review and comprehension of differences between various US administrations, because from the perspective of postmodernism the identity of the state is never complete. The state is always in the process of being constituted, but never quite achieving that final moment of completion. This research is an analytical-descriptive study with a methodology based on Laclau and Mouffe’s discourse analysis method. This study attempted to gain an understanding on the differences between the US security-military strategies in Trump and Biden’s administrations through application of post-modernism and the concept of “state in process,” The results showed that "different, unfinished and incomplete identity of different US administrations (here Trump and Biden’s administrations) have caused them to have different discourses in the security-Military sector, Make it up and these different discourses have led to the use of different policies and practices in the security-military field."
    Keywords: postmodernism, The state in Process, National Security Strategy, Discourse, identity
  • Seyedeh Mahshid Miri Balajorshari, Amirreza Mahmoudi * Pages 55-75
    General recommendation no. 19 of the Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women (CEDAW) acknowledged and incorporated violence against women into the system of eliminating discrimination against women as a gender-based discrimination, which previously was not explicitly included. Governments are obligated to fight violence against women, a gender-based discrimination in international human rights law. The European Convention on Human Rights has adopted rules to combat domestic violence against women. In addition to requiring governments to protect victims and punish perpetrators of violence, these commitments also eliminate the root causes of violence. The question concerns the representation of these provisions in the judicial precedent of the European Court of Human Rights. Therefore, this theoretical and descriptive-analytical study sought to explain the judicial precedent of the European Court of Human Rights in tackling domestic violence against women. Analysis of domestic violence against women within the framework of international human rights law in the judicial precedent of the European Court of Human Rights shows that these verdicts also consider this form of violence incompatible with European human rights laws and acknowledge that member states have practical commitments in this regard.
    Keywords: European Convention on Human Rights, Violence, Domestic Violence, European Court of Human Rights
  • Farzaneh Dashti *, Seyyed Samer Poordanesh, Bahram Vakilizadeh Pages 77-95

    The involvement of the Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia, the two most significant regional actors, in the Yemen crisis might be seen as a reflection of their ideological rivalry. Ideology plays a considerable part in this situation and paves the way for higher regional competition between these two countries. This study employs a comparative-analytical approach, and data are collected via desk research, books, academic journals, and databases. The subject was discussed using the comparative framework of Barry Buzan's "Regional Security Complex Theory" (RSCT). This study addresses the following question: "How can the rivalry between Iran and Saudi Arabia in the Yemen crisis be explored? “According to the theoretical framework of this study, the rivalry between Iran and Saudi Arabia may be analyzed in four criteria: roles, objectives, level, and strategies. In fact, these nations vary in these four criteria, which will be discussed in the paper. Iran and Saudi Arabia have been rivals for several years. Focusing on this issue and gaining knowledge of the Islamic Republic of Iran by analyzing Saudi Arabia's foreign policy in the region, the present research lays the groundwork for a logical and acceptable strategy to protect Iran's regional status and maintain the power balance.

    Keywords: Yemen Crisis, Saudi Arabia, Copenhagen School, Iran, Strategic Pattern
  • Jalaleddin Shirjian, Afshin Zargar *, Fatemeh Keyhanlou, Amir Mahmoody Pages 97-120
    Within the framework of realism, hegemony requires the use of certain instruments such as the international law to maintain its legitimacy and institutionalize its values. In fact, the stability of a hegemonic order and the continuation of the current situation could be really advantageous. Legitimization through the implementation of the international law has proven efficient in stabilizing the superior positions of the dominant countries. Known as central players in international politics to consolidate power, governments are immersed in the calculation of profits and costs. Hence, they prefer cooperation to favor their national interests. However, liberalism plays an undisputed role in developing the international law to establish ever-lasting peace. By tying the realization of international peace to the legitimacy of representative systems and the internal components of states, liberalism has opened an opportunity to improve human rights. Assuming that liberal international solidarity and peace are established through good governance at a domestic level, this paper aims to determine whether the approach of liberalism to the international law has managed to enhance the standards of governance in the community. For this purpose, the research literature was reviewed to collect data from documents, books, articles, websites, and other Internet-based sources. Finally, liberalism was introduced as a theoretical foundation of good governance to globalize the norms of the human rights in a bid to standardize governance, analyze the rise of liberal governments, and ensure and enforce the human rights.
    Keywords: Liberal Theory of International Law, The International Community, International Legal System, Good Governance, Norms of Human Rights
  • Mohsen Masoudi Laki, Parvez Ahadi *, MohammadAli Rabipour Aghdam Sera Pages 121-142

    The holy Quran describes God's will as the genesis and wellspring of any and all power in the universe. Therefore, it is necessary to interpret the concept of power ontologically and to analyse its essence, function, and constituent elements, as well as its substantial or abstract features. In this regard, the research addresses the following question: "What are the Quran's and international relations' viewpoints on the notion of power?" The descriptive-analytical method has been used to answer this question, and a desk research strategy to collect data from the library and the Internet. The fundamental result is that theories of international relations separate power components into substantial and abstract structures, such as militaristic, economic, and ideological, and see it negatively when it becomes operational. Unlike international relations theories of power, however, the holy Quran gives the abstract components of power priority over its substantial components and praises them. International relations theories see power as a means of achieving domination over others and self-satisfaction. Furthermore, such views promote war and see peace as a peripheral and temporary phenomenon. According to the holy Quran, people who receive power from God (whether individuals or society members) and employ this God-given power to please the almighty God will never dominate others in any period or location.

    Keywords: The Holy Quran, international relations theories, Power, Discourse Theory, ontology
  • Fatemeh Rezaei, Leila Raisi *, Masoud Raei Pages 143-162
    Today, sanctions of varying types are employed by one or several states as the most practical means of applying pressure in the international system to protect human rights, fight terrorism, and prevent war, among others. It has always been controversial to investigate sanctions and human rights violations and the associated consequences, particularly the violation of the right to health. This article seeks to answer the question, "What is the international responsibility of states for violations of the right to health resulting from sanctions?" This analysis presumes that sanctions from various aspects, particularly economic ones, result in human rights violations, including the right to health. Building on the proposed hypothesis and legal documents and evidence, this study examines the legal basis and the effects of imposing sanctions on human rights standards, international legal documents, the prohibition of international sanctions, the concept of international responsibility of states in international law, and the foundations of creating international responsibility of states (caused by sanctions).
    Keywords: Sanction, violation of human rights, right to health, Universal Declaration of Human Rights, United Nations
  • Parviz Farshasaid *, Mahmood Jalali, Mahnaz Goodarzi Pages 163-178
    Cyber attacks are a global problem that now pose great threats to the world security. Every day we see cyber attacks around the world in such a way that currently no part of the world is immune to these attacks. Capacities and potentials that The cyberspace has brought about human society has led countries to exploit these capacities and potentials for their own political and economic purposes that this has disrupted global cybersecurity. The only thing that can help solve this problem in the world is the cooperation of States at the international level to strengthen their cyber security. In this study , the question which arises is that What is the need for states to work together to strengthen their cyber security? Using the descriptive – analytical method , this question has been answered that because all aspect of human life has got dependent on cyber technologies and such a level of dependence leads to the abuse of some states in carrying out cyber attacks on the vital infrastructures of states , it is necessary that in order to strengthen cyber security , states should cooperate globally.
    Keywords: Cyber Security, Cyber Attacks, International level, Cyber space, States Cooperation
  • Hossein Malekshahi, Farid Azadbakht *, Hengameh Ghazanfari Pages 179-194
    The equality of states in rights and obligations is a backbone component of the rule of law. However, veto power is against such equality. Global peace and security and political, economic, and cultural cooperation are essential for humans. The United Nations was founded to realize such objectives and contribute to international peace and welfare, while power-based politics arising from realistic strategies decelerates the implementation of international peace. The veto power is an effective mechanism of power-based politics that impedes the objectives of the rule of law. Therefore, this descriptive-analytical paper aims to identify solutions in order to constrain the veto power as a violation of the rule of law. To ensure the rule of law and preserve and promote multilateralism, the reform of the Security Council is the only solution rather than just an alternative.
    Keywords: Rule of law, Veto Power, Justice, Security Council, Legal inequality
  • Mohammadreza Emamzadehi, Mohammadsharif Shahi *, Amir Maghami, Sadegh Ahmadi Pages 195-214

    According to some philosophers, it is feasible and inevitable to establish a rights-based global state (i.e., the unity of humanity under a common political power committed to the norms of human rights) considered the ultimate goal of the nation-state anarchy construct. It is used as the presumption to explain the capabilities of this state to maximally implement human rights. This study aims to determine what attractions a global state should have to maximally implement human rights. For this purpose, a descriptive-analytical method was employed to explain the capabilities of a global state and discuss the characteristics of this state in implementing the norms of human rights separately for the three generations of human rights. The research results indicate the unique attractions of the global state in terms of the exclusive and legitimate use of force (i.e., a Weberian state), mutual identification of all activists (i.e., a Hegelian state), correlation of humanity through control of conflicts and international coordination (i.e., a Kantian state), minimal and essential functionality (i.e., guarantee of negative rights), and establishment of distributive justice and worldwide redistribution of wealth (i.e., guarantee of positive rights). Therefore, such a state can maximally implement human rights.

    Keywords: Human rights, global state, global governance, Universality of Human Rights, world community
  • AmirHosain Zamaninia, Maryam Moradi * Pages 215-230

    This paper presents the futurology of effects of changes in the concept of invasion in the Kampala Review Conference on the quality of interaction between Iran and the International Criminal Court (ICC). This descriptive-analytical study consists of three sections, the first of which states the problem, presents the research generalities, and reviews the literature. The second section analyzes the background to the Kampala Review Conference and changes in the concept of invasion. Finally, the third section addresses the potential scenarios regarding the possible quality of interaction between Iran and the ICC based on the definition of invasion in the international criminal law. According to the final conclusion, the definition of invasion in the Kampala Review Conference and the non-exclusiveness of investigation into invasion at the discretion of the United Nations Security Council are two important factors in the success of developing companies in the conference. These two positive important factors can strike a balance in the formulation of the international criminal law, possibly change Iran’s membership status, and add Iran to the Rome Statute of the ICC.

    Keywords: Iran, International Criminal Court (ICC), Concept of Invasion, Membership
  • Yalda Bahrampour, Abolghasem Taheri *, Mojtaba Maghsoudi Pages 231-252

    Good governance received attention at the end of 1990s and was considered the key to development by the United Nations Development Programme (UNDP) and the International Monetary Fund (IMF). The more the rule of law is in effect, the more the judicial system is efficient, and the higher the participation rate is, the better the governance is applied. The Middle East witnessed, in the last decade, Arab uprisings against dictatorial regimes and discriminatory policies, in which good governance is deemed to be one of the possible ways to compensate for the past. This research investigates Egypt and Tunisia. To evaluate the status of these two countries, the six indicators of good governance are used: control of corruption, rule of law, regulatory quality, government effectiveness, political stability, and voice and accountability. This research seeks to comparatively find out what status of good governance Tunisia and Egypt have reached after the Arab Spring. This is a descriptive, analytical, and comparative study aimed at comparing the status of Egypt and Tunisia in terms of achieving a post-revolution good governance paradigm. The results indicated that Tunisia has relatively achieved stability, with a higher score in good governance, due to having a dynamic middle class, a fairly consistent and pluralistic civil society, small professional armed forces, ethnic-religious homogeneity, and consistency of different fractions. Egypt, in contrast, lives out in somewhat political instability, leading to reduced score in good governance, due to political-religious conflicts, deep involvement of armed forces in politics, and post-revolution 2013 Egyptian coup d'état.

    Keywords: Governance, Good Governance, Egypt, Tunisia, Political stability
  • Talieh Sakhamanesh, Abdul Ali Ghavam *, Mehdi Zakerian, Keyhan Barzegar Pages 253-272

    The British hegemony and its isolationist policies have been in constant conflict with integration within the EU and its monopoly of adopting political strategies holds opposing views towards the common European foreign and security policy. The focal query of the present study is how to turn to constructivism as post-neo-functionalism and other dominant theories of international relations. Did Brexit address a common European defense and security policy through these two interconnected theories? Regarding the significance of functional and structural pressures within the EU, the assessment of neo-functionalism and its common foreign security policy in the context of politicization dynamics is that this exit strategy may lead to be popularized among other parts of the EU. In the interim, the drawback of the neo-functionalist theory is to pay no heed to of the role and function of governments such as Britain in political convergence and its determinism in underestimating variables and factors outside Europe and trans-European actors in the CFSP. Briefly stated, what neo-functionalist constructivism has to embark upon its theoretical analysis is to mull over the crucial role of national governments and independent decision-making influence of national elites such as the British government in terms of an independent policy, explicitly as the Brexit referendum.

    Keywords: Brexit, Britain, EU, Common Foreign, Security Policy, Neo-Functionalist Constructivism
  • Saeed Attar *, Mehrdad Ebrahimiyan Najafabadi Pages 273-293
    As one of the largest dry regions in the world, the Middle East faces the consequences of climate change. These circumstances have elevated the region's limited freshwater resources and the unfavorable agricultural situation to major challenges. Although the Middle East lacks a long history of cooperation among its countries, environmental crises can turn the threats posed by climate change into an opportunity for greater cooperation among them. In this new situation, "The Abraham Accords" in 2020 signal that the Middle East has entered a new stage. This article aimed to investigate the role of the UAE and Bahrain normalization with Israel in reducing their environmental crises, especially in the water and agriculture sectors. This article examined the environmental status of the UAE and Bahrain at the time “the Abraham Accords” were signed and also discussed the opportunities and advantages the Abraham Accords brought for them. The findings indicated that these agreements provided an opportunity for the Israeli regime to attract more capital in environmental domains such as water and agriculture, as well as achieve higher levels of innovation. They also provided an opportunity for the UAE and Bahrain to reduce the scope of water and security crises while achieving long-term development.
    Keywords: Water, Israeli regime, the United Arab Emirates, Bahrain, the Abraham Accords, Agriculture