فهرست مطالب

فصلنامه کیمیای هنر
پیاپی 44 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • راشنو همایونفر، شمس الملوک مصطفوی*، حسین اردلانی صفحات 7-23

    ژان بودریار، فیلسوف معاصر و از پایه گذاران و نظریه پردازان پست مدرن، بازنمایی را در دنیای معاصر را عاملی برای محوشدن امر واقع می داند. از دیدگاه وی ویژگی اصلی هنرهای جدید نه بیان زیبایی هنری، بلکه برقراری ارتباط با مخاطب، نمایش و بیان ایده های هنرمند است. نگاه خاص بودریار به جایگاه فن آوری، زمینه را برای بررسی آن در هنر تعاملی دیجیتال مهیا می کند. هدف از پژوهش حاضر این است که با تکیه بر مفاهیم کلیدی نظریات بودریار، یعنی فراواقعیت و وانمایی با بررسی نمونه های موردی و تحلیل آن ها، به این پرسش پاسخ داده شود که چه عواملی تجربه مخاطب هنرتعاملی را به تجربه ای فراواقعی تبدیل می کند. برای نایل آمدن به این هدف، در پژوهش حاضر از شیوه توصیفی تحلیلی و گردآوری اطلاعات استفاده شده است؛ در این مسیر از منابع مکتوب و دیجیتال، بهره برده ایم. نتایج پژوهش نشان می دهد که هنر تعاملی می تواند نمونه ای از تجربه فراواقعی را برای مخاطب ایجاد کند و عواملی همچون تعامل، تخیل، حس، سوژه و ابژه؛ مرز مشترک میان هنر تعاملی و نظریه فراواقعیت بودریار را فراهم می کنند. بررسی نمونه های مطالعاتی چیدمان های تعاملی دیجیتال، مبین محو تمایز بین وانموده و واقعیت و فقدان نشانه های ارجاع به جهان واقع در این آثار است که خلق دنیای  فراواقعیت بودریار را در هنر تعاملی به نمایش می گذارد.

    کلیدواژگان: ژان بودریار، هنر تعاملی، واقعیت، فراواقعیت، وانمایی
  • فیروزه شیبانی رضوانی* صفحات 25-37

    این پژوهش می کوشد تا جایگاه حیوانات را در روند فلسفه اخلاق و اقتصاد سیاسی توضیح دهد و براساس نمونه هایی منتخب، هنر مدافع حیوانات را به دقت بررسی و خوانش کند. شایان ذکر است در دهه های اخیر جایگاه اخلاقی حیوانات در حال توسعه بوده است، اما نظام های اقتصادی تعیین کننده سلسله مراتب موجودات در جوامع به شمار می روند. مطابق با نظر متفکران جدید، هنر به عنوان ابزار معرفت، توانایی بسیار زیادی در شناخت جهان و امور مربوط به آن دارد. در این میان هنرمندان با تولید آثار گوناگون در دفاع از حقوق حیوانات نیز نقش قابل ملاحظه ای در آگاهی بخشی و توسعه یافتگی به دوش می کشند که در خور توجه است. این پژوهش تلاش می کند براساس داده های کتابخانه ای، منتخبی از پوستر، تصویرسازی و گرافیتی را به طور غیرتصادفی از هنرمندانی چون سوو کو، آرابو سرکیسیان، بنکسی و حمیدرضا پوراکبر توصیف و تحلیل کند. یافته های این تحقیق نشان می دهد که ایده خلق آثار مورد نظر مطابق با زیست جهان هنرمند کوششی است برای به رسمیت شناساندن حقوق حیوانات که به نحو قابل ملاحظه ای به موازات مطالعات فلسفی و اقتصادی در ارتقای آگاهی عمومی نقش دارد.

    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی، حقوق حیوانات، طراحی پوستر، تصویرسازی، گرافیتی
  • محمدعلی عبدالمحمدی، نادر شایگان فر* صفحات 39-53

    پیکرنگاری درباری از آخرین سبک های نگارگری ایرانی است که بیش و کم می توان آن را سبکی تلفیق شده از عناصر ایرانی و اروپایی دانست. این سبک با الهام از فرنگی سازی به وجود آمد، اما در عصر قاجار تحولات مهمی را از سر گذارند؛ از جمله این تحولات گرایش به نوعی ریالیسم در بازنمایی پیکره ها بود. این پژوهش در تلاش است که به دو پرسش در پیرامون این گرایش پاسخ دهد: پرسش اول آنکه گرایش ریالیستی در پیکرنگاری درباری در ارتباط با چه نوع گفتمان اجتماعی به وجود آمد و پرسش دیگر اینکه پیامد آن در فرهنگ بصری ایران چه بوده است. برای همین منظور، ابتدا ویژگی های اصلی پیکرنگاری درباری قبل و بعد از فتحعلی شاه شناسایی و چگونگی ایجاد این گرایش به عنوان گسستی مهم در بازنمایی پیکره ها شرح داده شد؛ سپس با تکیه به اندیشه های میشل فوکو پیرامون مفهوم تکنیک قدرت، ارتباط این گرایش با گفتمان اجتماعی آن عصر تحلیل و پیامد این گسست در فرهنگ بصری ایران بررسی شد. پس از تحلیل های انجام شده که به صورت کیفی و با روش تحقیق توصیفی تحلیلی بوده است، این نتیجه حاصل شد که گسست پیکرنگاری درباری در بازنمایی فرم بدن و درون گفتمان وقایع نگاری صورت گرفته و از تصویر همچون نوشتار برای ثبت چیزها بهره برداری شده است؛ پیامد آن اینکه به عنوان تکنیک قدرت ثبت علاوه بر بازتولید این گفتمان در حوزه هنر، منطق وقایع نگارانه و ریالیستی را جانشین زبان استعاری در فرهنگ بصری می کند و بدین ترتیب راه برای جذب تکنیک های عکاسی و نقاشی ریالیستی هموار می شود.

    کلیدواژگان: هنر قاجار، نگارگری، پیکرنگاری درباری، میشل فوکو، قدرت
  • احمد حیدری* صفحات 55-71

    در سرزمین هند بسیاری از الگوهای هنر و معماری کهن، براساس باور و دستورات دینی طرحریزی شده است. یکی از حکمتهای هنر مقدس در هند، دانش واستو-پوروشه-مندله است. مندله یا به طور دقیق تر واستو پوروشه مندله، نام پلانی مربع است که ریشه در متون مذهبی کهن هند به نام وده ها دارد. مندله دارای سه فرم اصلی دایره، مربع و مثلث است. دایره فرم بنیادین آن است، ولی در هنر و معماری، مندله فرم آتش مثلث و مندله زمین فرم مربع دارد. از اینرو برای ساخت معابد، از فرم مربع که بیانگر مندله زمین است استفاده می شود. هدف از این نوشته، شناخت فرم های مندله، تحلیل نقشه واستوپوروشه مندله و ارتباط آن با معماری مذهبی ایران پیش از اسلام (آتشکده ها) است. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی انجام شده است. حاصل مطالعه نشان می دهد که ایرانی ها، در ساخت آتشکده تحت تاثیر حکمت واستو پوروشه مندله بوده اند که این دانش وده یی، ریشه کهن و مشترکی میان هند و ایران دارد. فرم و محتوای به کار رفته در عناصر آتشکده از حکمت واستو تبعیت می کند و قابل تطبیق با آن است. آتشکده با چهار درگاهی، تقدیس مربع مرکزی (محرابی در مرکز)، گنبدی مدور روی قاعده مربع و تکریم عناصر اربعه در آتشکده ها، به خصوص عنصر آتش و پالوده نگه داشتن هوا در مکان مقدس، از شاخص ترین ویژگی های مشترک میان معابد هندو و آتشکده هاست.

    کلیدواژگان: واستوپوروشه مندله، آتشکده، هند، ایران، محراب
  • بهروز سهیلی اصفهانی، زینب صابر* صفحات 73-86

    این مقاله با روش تحلیل گفتمان قصد دارد شیوه رسته بندی و تفکیک «صنایع دستی ایران» را به رسته هایی براساس جنس ماده کار (مثل آثار سفالی، فلزی، چوبی و غیره) در عصر قاجار و در نسبت با دو گفتمان «غرب گرایی» و «شرق شناسی» بکاود و به این پرسش ها پاسخ دهد که چگونه «صنایع دستی» در این تضارب گفتمانی در دوره قاجار رسته بندی می شود و چطور این آثار کاربردی، به ابژه هایی کارکردی در خدمت مفصل بندی آن گفتمان ها در آمدند و سوژه «هنرمند صنعتگر» پدیدار شد. روش تحلیل گفتمان برخلاف تاریخ نگاری های پیشین هنر، به دنبال تحلیل روندهای پیوسته در تاریخ هنر نیست و با رد تداوم تاریخی، در جستجوی گسست ها و تغییرهاست. در این روش ، ضمن پرداختن به تمامی شکل های گفتگو و متن های پیرامون موضوع، نحوه تولید متن ها و شیوه بازگویی شان، نهادها و رویه های مرتبط و برساخت سوژه ها نیز به خوبی مد نظر قرار می گیرد. این مقاله باتمرکزبر نمایشگاه جهانی 1873م، اقدامات مرداک اسمیت در ایران و نتایجش، توضیح می دهد که چگونه این رسته بندی صنایع دستی به صورت یک امر بدیهی بازنمایی می شود، در مفهوم سوژه «صنعتگر» در دوره قاجار گسست به وجود می آید و سوژه «هنرمند صنعتگر» پدیدار می گردد. نتایج نشان می دهد در این دوره، طی مواجهه ایران با غرب ذیل گفتمان غرب گرایی، ساختار هژمونیک گفتمان شرق شناسی و کنشگرانش در ایران همچون مرداک اسمیت، اقدامات سوژه های گفتمان سلطنتی (مثل شاه) و تصمیماتی که در عرصه فرهنگی و اقتصادی در جهت حرکت به سوی غرب گرفتند، به رسته بندی شدن صنایع دستی ایران بر اساس «جنس ماده اثر» انجامید که تا امروز نیز بر این عرصه حکفرماست. در این فضای گفتمانی، آثار صنایع دستی ایران که تا پیش از این در متن زندگی پادشاهان، دربار، مناسک مذهبی و مردم به کار می رفتند، به ابژه هایی با کارکرد هویتی (نمایانگر هویت ایرانی) در گفتمان مدرنیته که همه چیز برایشان ابژه موردمطالعه بود و در خدمت و مفصل بندی گفتمان شرق شناسی درآمدند؛ طی این فرایند، در مفهوم سوژه «صنعتگر»، گسستی پدید آمد و به سوژه «هنرمند صنعتگر» گذار کرد.

    کلیدواژگان: صنایع دستی، گفتمان غرب گرایی، گفتمان شرق شناسی، هنر دوره قاجار، تحلیل گفتمان، مرداک اسمیت، نمایشگاه جهانی 1873 وین
  • الهه فخریان لنگرودی* صفحات 87-101

    این پژوهش با تامل در مضمون و ساختار فیلم شیرین، به مطالعه زبان و بیان متفاوت سینمای عباس کیارستمی می پردازد و در خوانشی واسازانه بافت، عناصر روایی و درونی اثر را مورد توجه قرار می دهد اثری که در آن، شور و شوق زندگی، با مرگ، نیستی و ناامیدی به هم آمیخته است. واکاوی فیلم سینمایی شیرین، تلاشی است برای کشف دوباره حقیقت زندگی و نزدیک تر شدن به ماهیت انسانی. واسازی، روایت را به ضدروایت، بازیگر را به نابازیگر، مخاطب را به کنشگری فعال و کارگردان را تنها به خالق اولیه اثر بدل می سازد. در این اثر نقد ساختار سینما از درون سینما مورد توجه قرار گرفته است. پژوهش حاضر، در پی پاسخ گویی به این پرسش ها است که زبان و بیان در فیلم شیرین چگونه محقق شده است، درون مایه اثر چگونه به مخاطب منتقل می شود، و اینکه جایگاه بیننده در فرایند ادراک و دریافت فهم اثر چگونه تبیین می شود. این پژوهش با هدف شناخت بیشتر سینمای هنری و با روش توصیفی تحلیلی انجام شده است. درنتیجه مطالعه فیلم شیرین با تمرکز بر آرای ژاک دریدا، در روندی سیال، پویا و ساختارشکن شور و رنج عشق را در شخصیت هایی متکثر از شیرین نظامی همراه با داستان های شخصی و درونی شان بر مخاطب حاضر می کند. درون مایه اثر با بازی و واسازی تقابل های دوگانه در فرم و محتوا نگاهی نو را منتقل می کند؛ همچنین جنبه های متمایزکننده تماشاگری سینما در جایگاه پدیدآورنده معنا و دگرگون سازی ادراک بیننده و نقش او را در گفتمان سینمایی می نمایاند.

    کلیدواژگان: سینمای کیارستمی، زبان، واسازی دریدا، جایگاه تماشاگر، فیلم شیرین
|
  • Rashno Homayounfar, Shamsolmolook Mostafavi*, Hossein Ardalani Pages 7-23

    The contemporary philosopher Jean Baudrillard, one of the postmodernism theorists, considers representation in the contemporary world as a factor in the disappearance of reality. In his view, the main feature of new arts is not the expression of artistic beauty, but communication with the audience and expression of the artist’s ideas. In interactive art, the presence and role of the audience in the completion of artwork, creates a common sense between the audience and the artwork.In this research, we have tried to answer questions such as how audience underestand an interactive work and how reproducing and interpreting signs in interactive art form the Baudrillard’s concept of Hyper reality. Also we try to answer the question of which factors convert the interactive art audience experience to hyper reality one? To achieve this goal, the present study uses descriptive-analytical methods and data collection using written and digital sources. We have examined some interactive art implemented in the prestigious Artech house and Flutter galleries in recent years to achieve concept of hyper reality in interactive arts.The results show that interactive art can create an example of hyper reality experience for the audience and factors such as interaction, imagination, sense, subject and object, provide a common border between interactive art and Baudrillard’s theory of hyper reality.The lack of reference to the real world in these works demonstrates Baudrillard’s creation of the hyper reality in interactive art. The interactive art traps the subject and directs his thought to the subject, to create an imaginary world. The audience considers the hyper reality world as their main goal. The audience is exposed to responding and expressing the work rather than trying to underestand and judge, and the audience becomes a part of artwork and becomes an art object. It immerses the audience in hyper reality world.

    Keywords: Jean Baudrillard, Interactive art, reality, hyper reality, Simulacra
  • Firoozeh Sheibani Rezvani* Pages 25-37

    This research tries to explain the place of animals in the process of ethics and political economy and based on selected examples, studies and analyzes the art of protecting the animals. It should be noted that although the moral status of animals has been developing in recent decades, economic systems determine the hierarchy of beings in societies. According to the modern philosophers, art as a tool of knowledge has a great ability to know the world and its related matters. In addition, by producing various works in defense of animal rights, artists also play a significant role in raising awareness and development, which is worthy of attention. This research tries to describe and analyze a selection of posters, illustrations, and graffiti by artists such as Sue Coe, Arabo Sargsian, Banksy, and Hamidreza Pourakbar based on library data. The findings of this research indicates that the idea of creating the desired works in accordance with the life experience of the artist is an effort to recognize the rights of animals, which significantly plays a role in promoting public awareness in parallel with philosophical and economic studies.

    Keywords: Political Economy, Animal Rights, Poster Design, Illustration, Graffiti
  • MohammadAli Abdolmohammadi, Nader Shayeganfar* Pages 39-53

    Royal Portraiture is one of the last Iranian miniature styles which more or less can be considered a Synthesis Style of Iranian and European elements. This style was inspired by Westernization, but underwent important changes during the Qajar era. In this research, one tries to analyze and interpret one of its ruptures that occurred in the era of Mohammad Shah. The main issue of the present project is to study the ways this rupture and its consequences were occurred in Qajar visual culture. For this purpose, first, the main features of Royal Portraiture before and after the Fath-Ali Shah era were identified and then, the ways of the occurrence of this rupture were described. After that, based on Michel Foucault’s thoughts on the concept of the technique of power, the consequences of this rupture were examined. In this project, which was based on qualitative and analytical research method, after conducting studies, the result obtained from this study shows that the rupture of the Royal Portraiture was taken place in representation of body figure and in the discourse of chronology. The consequence was that, this rupture as a technique of power-record, in addition to reproducing this discourse, replaced metaphorical logic with realistic language in visual culture.

    Keywords: Qajar Art, Miniature, Royal Portraiture, Michel Foucault, Power
  • Ahmad Heidari* Pages 55-71

    Many patterns of ancient art and architecture have been designed based on religious beliefs and orders in the Indian continent. One of them is the wisdom of sacred art Vastu Purusha Mandala. This knowledge is related to square plan that has its roots in the ancient Indian religious texts  that so called Vedas. The mandala has three main shapes: circle, square and triangle. Although the circle is its basic form in art and architecture but form of fire mandala is triangle and earth mandala have a square shape. Hence, the square form, which represents the mandala of the earth, is used to build temples. The purpose of this article is to know the forms of mandalas, analyze the map of Vastu Purusha Mandala and its impact on the religious architecture of fire temples in pre-Islamic of Iran. The result of the study shows that the Iranians were influenced by the wisdom of Vastu Purusha Mandala the construction of the fire temple, which this Vedic knowledge has ancient and common roots between Iran and India. The form and content used in the features of the fire temple follow the wisdom of Vastu and can be applied to it. Fire temples have four doorways, the Altar in the central square plan, circular dome on the base of the square and sanctification the basic four elements in the fire temples, especially the element of fire and keeping the clean air and space in the holy place. These elements are features common between Hindu temples and fire temples. Also in the subject of sacred geometry, squaring of the circular form is the result of the equality of earthly and celestial altars that can be seen in Hindu temples and fire temples.

    Keywords: Vastu Purusha Mandala, fire temple, India, Iran, altar
  • Behrouz Soheili Esfahani, Zeinab Saber* Pages 73-86

    This article intends to research the categorization and separation of “handicraft of Iran” in relation to the “Westernism” and “Orientalism” discourses in the Qajar discursive atmosphere by discourse analysis method and answers the questions of how “Handicrafts” is categorized at this intersection in the Qajar period, and how did these applied works changed into functional objects in the service of articulating those discourses, and the subject of the “artisan artist” was emerged? The results show that in this period, during Iran’s confrontation with the West under the Westernism discourse, the hegemonic structure of the Orientalism discourse and its actors in Iran such as Murdoch Smith, the actions of Royal discourse subjects (such as Shah) and their cultural and economic decisions to move west, led to the categorization of Iran’s handicrafts based on the “material of the work”, which still dominates this field. In this discursive atmosphere, the works of handicrafts that were previously used in the context of the lives of kings, courts, religious rites and people, turned into objects with an identity function (representing Iranian identity) in the discourse of modernity -for which everything was the object of study- and they served and articulated the Orientalism discourse, and during this process, a rupture appears in the concept of the “artisan” subject and shifts to the “artisan artist” subject.

    Keywords: Handicrafts, Westernism discourse, Orientalist discourse, Qajar art, Discourse analysis, Murdoch Smith, 1873 Vienna World’s Fair
  • Elaheh Fakhrian Langroudi* Pages 87-101

    This article aims to study the significant language and expression methods of Abbas Kiarostami’s cinema by analyzing the context and structure of a movie titled Shirin, focusing on its narrative and internal elements in a deconstructive manner .The movie is a masterpiece in which life’s passion is intermingled with death, nothingness, and despair. Analyzing the movie Shirin is an attempt to rediscover human nature and its relation with the truth beneath life. Through deconstruction, we can comprehend the narrative as an anti-narrative, actors turn into non-actors, the audience becomes the active actor, and the director can be identified as the sole and primary creator of the picture. A criticism of the structure of the cinema from within itself is taken into consideration in this feature. The current paper seeks to find the answer to the following questions: How are language and expression achieved in Shirin movie? How is the content of this movie conveyed to the audience, and how is the viewer’s position explained within the process of perception and understanding of the film? This article is conducted with a descriptive-analytical method to improve the understanding of art-house cinema. Drawing on the opinions of Jacques Derrida, the results indicate that the film Shirin while presenting both the passion and suffering of love in a fluid, dynamic and deconstructive process focuses on many characters of Nizami’s including Shirin along with their personal and inner stories. The movie’s content conveys a new perspective by modifying and deconstructing dual confrontations in form and content and reveals the distinguishing aspects of the cinema audience in a position of creating meaning while transforming the perception of the viewer and his role in the cinematic discourse

    Keywords: Kiarostami’s, cinema, Language, Derrida’s deconstruction, spectator’s position, Shirin movie