فهرست مطالب

حقوق فناوری های نوین - سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1401)

نشریه حقوق فناوری های نوین
سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهرنوش ابوذری* صفحات 1-13
    هوش مصنوعی، در دنیای فناورانه امروزی، با اثبات کارآمدی و قابلیت هایش جریان انقلاب چهارم را به راه انداخته و همچون موجی عظیم و قدرتمند تمامی عرصه های زندگی بشر را دربر گرفته و به یاری یا جایگزینی بسیاری از مشاغل برخاسته است. یکی از حوزه های کاربرد هوش مصنوعی در تحقیقات جنایی است که به کشف جرم، شناسایی متهم، اثبات بزهکاری و شناسایی بزه دیده می پردازد. این امر به بهبود و تسریع عملکرد پلیس کمک می کند، دقت در تحقیقات جنایی را افزایش می دهد و نقش موثری در پیشگیری از بزهکاری و رفتارهای پرخطر جامعه خواهد داشت. همچنین، در اجرای عدالت پیش گیرنده و ایجاد امنیت در جامعه و بهبود تصمیمات قضایی برای اعطای نهادهای ارفاقی نقش موثری ایفا خواهد نمود. در این مقاله قابلیت ها و ظرفیت های هوش مصنوعی در تحقیقات جنایی و نمونه های مشابه کارشده در جهان ارایه و تحلیل شده است تا ضرورت به کارگیری هوش مصنوعی در تحقیقات جنایی به اثبات رسد و اقدامات و برنامه ریزی لازم از جانب سیاست گذاران و دولتمردان این حوزه صورت پذیرد. مهم ترین عناوین موردبحث شامل عملکرد هوش مصنوعی در کشف و پیش بینی جرم، ظرفیت های خطرپذیری بزهکاران و قابلیت اعمال نهادهای ارفاقی و معرفی برنامه های هوش مصنوعی پیاده شده در حوزه تحقیقات جنایی در جهان است.
    کلیدواژگان: تحقیقات جنایی، هوش مصنوعی، پیش بینی، پیشگیری، پلیس
  • زهرا شاکری*، یاسمن جعفرپور صفحات 15-29
    حقوق مالکیت فکری با گسترش فناوری های جدید فرازونشیب های بسیاری را پشت سر گذاشته است و متناسب با این فناوری ها تغییراتی نیز در خود جای داده است. یکی از جهاتی که متناسب با فناوری های نوین نیاز به مطالعه و تفحص بیشتر دارد و کمتر بدان توجه شده، حقوق معنوی مولف است. با وجود این بی توجهی، همواره کشمکش میان منافع مولفان و صاحبان موسسات اقتصادی و مالی مانند رسانه ها و شرکت ها و بنگاه های فعال در حوزه حق مولف بر سر تحدید یا عدم تحدید حقوق معنوی بنا به اقتضایات ناشی از پیشرفت فناوری های اطلاعات و ارتباطات باقی مانده است. بدین منظور، در این پژوهش، با روشی تحلیلی توصیفی و با مطالعه چالش های حق معنوی مولف در رویارویی با فناوری های جدید اطلاعات و ارتباطات مانند متاورس و هوش مصنوعی، نتیجه گیری شده است که درحالی که برخی از آفرینش های مخلوق فناوری های نوین باید از قلمرو حمایت حقوق معنوی خارج شوند، نباید به کلی منکر وجود حقوق معنوی در این آفرینش ها شد و حقوق معنوی مولف در این فضا باید بیشتر از هرچیز به دنبال ایجاد توازن میان حقوق مولف و اقتضایات خاص این فناوری ها بر اساس معیارهایی مانند میزان اصالت و لطمه به حیثیت و شهرت مولف باشد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، حق معنوی، مالکیت فکری، تحدید حق
  • جواد حسین زاده* صفحات 31-45
    قرارداد آتی یکی از ابزارهای مشتقه مالی است که ارزش آن در مدت اعتبار قرارداد با توجه به ارزش دارایی پایه آن تعیین می‏شود. آتی‏ها از اساس ازجمله قراردادهای موقت به‏شمار می‏آیند. در سال‏های اخیر، با توسعه و رونق بازار رمزارزها، نوع جدیدی از قراردادهای آتی در صرافی‏های بزرگ جهان رایج شده که دایمی و بدون تاریخ انقضا است. در بازار آتی‏های دایمی، معامله‏گران تا هر زمان که بخواهند می‏توانند موضع خرید یا فروش خود را با سپردن تضمین لازم و پایبندی به نظام ‏تامین وجه حفظ کنند. تغییر ساختار قرارداد آتی از موقت به دایم و از بازارهای بورس به صرافی‏ها چهره حقوقی و مالی جدید و قابل‏تاملی از این قرارداد به نمایش گذارده است. در این نوشتار، ضمن تبیین مفهوم و تفاوت آتی دایمی با سایر قراردادهای آتی، ساختار این قرارداد بررسی شده است. سپس، درباره اعتبار این قرارداد با توجه به موازین حقوقی و فقهی بحث شده و این نتیجه به‏دست آمده است که قرارداد آتی دایمی، به دلایل عدیده ازجمله غرر و ربا و صوری‏بودن، قراردادی باطل است.
    کلیدواژگان: قرارداد آتی دائمی، رمزارزها، قرارداد آتی یکسان، ابزارهای مشتقه مالی
  • سید محمد مهدی مصطفوی اردبیلی، مصطفی تقی زاده انصاری*، سمانه رحمتی فر صفحات 47-60
    حق بر استفاده از فناوری های نوین همواره یکی از حقوق اساسی بشر قلمداد شده است و اسناد حقوق بشری متعددی همانند اعلامیه اروپایی حقوق دیجیتال و اصول برای دهه دیجیتال و میثاق بین المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بر این مهم صحه گذاشته اند. از جمله این فناوری های نوین، فناوری هوش مصنوعی است که در نسل های چندگانه حقوق بشر تاثیرات فراگیری داشته و یکی از کارکردهای آن به کارگیری این هوش در فرایند دادرسی قضایی است. در پژوهش پیش رو، صورت های به کارگیری هوش مصنوعی در فرایند دادرسی قضایی و اصول و بایسته های آن را با روش تحقیق تحلیلی توصیفی و استفاده از ابزار کتابخانه ای بررسی شده است. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که هوش مصنوعی این قابلیت را دارد که به صورت ابزار پیشگیری، ابزار تصمیم سازی (دستیار قاضی) و ابزار تصمیم گیری (قاضی مستقل) در فرایند دادرسی به کار گرفته شود و چنانچه در الگوریتم طراحی شده برای هوش مصنوعی اصولی مانند حاکمیت قانون، برابری و عدم تبعیض، استقلال و بی طرفی و شفافیت نهادینه شود و این الگوریتم را منصفانه گرداند، بهره گیری از آن به دادرسی منصفانه خواهد انجامید.
    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، دادرسی منصفانه، یادگیری ماشینی، هوش مصنوعی و پیشگیری، هوش مصنوعی و قضاوت
  • محدثه معینی فر*، دل آرام وحیدزاده صفحات 61-75

    اینترنت اشیا فناوری به ‏هم ‏رساندن اشیا، انسان ‏ها و حیوانات در یک شبکه است که به‏ علت ابعاد گسترده‏ای که در زندگی کنونی بشر دارد، بسیار حایز اهمیت است و این اهمیت در موضوع حفظ حق‏ های افراد مانند حفظ حریم خصوصی آن ‏ها بیشتر است. بر همین مبنا، سوال اساسی این پژوهش نسبت میان استیفای حق حریم خصوصی به ‏منزله حق بشری و استیفای حق بر اینترنت اشیا در نظام حقوقی ایران است. حق حریم خصوصی از انواع حق‏ های نسل اول است که در تزاحم با حق بهره ‏مندی از اینترنت اشیا قرار گرفته است. حق دوم در زمره حق‏ های اقتصادی و اجتماعی است که اثبات آن در حقوق بین‏الملل محل نزاع است. به‏ علاوه، رتبه این حق در مقایسه با سایر مصادیق حق‏های اجتماعی و اقتصادی پایین‏تر است، اما اگر استیفای این حق از ضروریات زندگی بشر در آینده شود، شاید بتوان از استیفای حق حریم خصوصی چشم‏پوشی کرد. محتوای حق حریم خصوصی در حوزه اینترنت اشیا شامل مدیریت و نظارت فرد بر داده ‏های شخصی خود از یک‏سو و از سوی دیگر، رعایت امنیت در سه حوزه امنیت خود سامانه ‏های اینترنت اشیا و سامانه ‏های مرتبط با آن در مقابل هک و نفوذ، امنیت و رعایت اصول در هنگام جمع ‏آوری قانونی داده ‏ها و امنیت در هنگام نگه‏داری و استفاده از داده ‏ها است و مصادیق نقض حق حریم خصوصی افراد در حوزه اینترنت اشیا در قوانین ایران شامل هتک حرمت و حیثیت افراد، دسترسی غیرمجاز به داده‏ها در سیستم اینترنت اشیا، در دسترس قراردادن داده ‏های موجود در سیستم اینترنت اشیا، حذف یا تخریب یا مختل یا غیرقابل‏ پردازش کردن داده ‏های موجود در سیستم اینترنت اشیا، ازکار‏انداختن یا مختل‏کردن سامانه ‏های اینترنت اشیا و... است که بهترین راهکار برای حمایت از این حق در برابر نقض آن، تصویب قوانین و سیاست‏گذاری‏ های فرهنگی است.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیا، اینترنت، حق، حریم خصوصی، ایران
  • محمدعلی حاجی ده آبادی، احسان سلیمی*، پرویز دهقانی صفحات 77-94

    پالایش محتوا یا فیلترینگ رایج ترین راهبرد پیشگیری از جرم در فضای مجازی ایران شناخته می شود. کارآمدی این راهبرد پیشگیرانه، همچون دیگر راهبردهای پیشگیری از جرم، در گرو عادلانه و علمی بودن آن است. در این نوشتار، کمیت و کیفیت پالایش محتوا در پرتو حق های بنیادین و رهیافت های دانش جرم شناختی بررسی شده است. بنابر یافته های این پژوهش، پالایش محتوا به شیوه جاری «نافرمانی مدنی» و «عمومی شدن جرم» در فضای سایبر را در پی داشته است. در این مقاله پیشنهاد می شود که در راستای دستیابی به پیشگیری عادلانه و نظریه مند در فضای سایبر، با تعدیل سیاست فیلترینگ به شیوه جاری، «الگوی پیشگیری مشارکتی حق بنیاد» در دستور کار قرار گیرد تا شهروندان فضای مجازی راسا موضوع پیشگیری را به مثابه یک حق (حق مشارکت فرهنگی) دنبال کنند؛ چه آن که اگر پیشگیری از جرم در «الگوی حق مدار» و از گذر «تدابیر جامعوی» و به صورت ریزومی طرح ریزی شود، کارآمدی بیشتری خواهد داشت.

    کلیدواژگان: پالایش محتوا، پیشگیری عادلانه، پیشگیری نظریه مند، عمومی شدن جرم، مشارکت فرهنگی، پیشگیری مشارکتی
  • مهدی پیری، محمد شاه محمدی* صفحات 95-111
    حفاظت از محیط زیست موضوعی بین المللی است، زیرا به همه کشورها صرف نظر از وسعت و سطح توسعه یا ایدیولوژی آن ها مربوط می شود. اصول حقوق محیط زیست عموما از طریق روابط مسالمت آمیز و به وسیله رویه قضایی بین المللی وارد حقوق محیط زیست شده است. هدف از این پژوهش طراحی مدلی برای اصول حقوق محیط زیست است. با مرور مبانی نظری و بررسی نظر خبرگان، موضوع در قالب شش شاخص اصل مقابله با آسیب های زیست محیطی در منبع، اصل توسعه پایدار، اصل پیشگیری، اصل احتیاط، اصل ارزیابی و اصل ضرورت حفاظت از محیط زیست دسته بندی شد. سپس پرسش نامه ای ماتریسی برای تعیین ارتباطات بینابینی این شاخص ها تدوین شد. داده های به دست آمده از پرسش نامه با مدل سازی ساختاری تفسیری تحلیل و در پنچ سطح در یک شبکه تعاملی ترسیم شد که درنتیجه شاخص «اصل پیشگیری» در بالاترین سطح قرار گرفت. تجربه ها و یافته های علمی بیانگر این است که باید اقدامات پیشگیرانه در ارتباط با محیط زیست، هم به علل زیست محیطی و هم اقتصادی، به عنوان «قاعده طلایی» مورد توجه واقع شود، زیرا تضمین کننده خسارت نزدن به محیط زیست است. این اقدام، به علت هزینه های گران جبران خسارت، از نظر اقتصادی نیز توجیه پذیر است.
    کلیدواژگان: محیط زیست، اصول حقوقی، حق بر محیط زیست، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • اکبر معصومی تبار، حسین فروغی نیا*، علی بابایی مهر صفحات 113-125
    حق توسعه اقتصادی جلوه ای از توسعه است که در ادبیات حقوق بین ‏الملل مورد توجه قرار گرفته است. این حق به‏ منزله یکی از حقوق اولیه دولت ‏ها و نتایج طبیعی حاکمیت آن‏ ها موضوعیت می‏ یابد و از حقوقی است که منشور ملل متحد بر آن استوار شده است و به ‏موجب آن، دولت‏های جهان متعهد شده ‏اند در حل مسایل مربوط به امور اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی یا به ‏طور کلی توسعه با یکدیگر همکاری کنند. پرسشی که مطرح می‏شود این است که ماهیت این تعهد و تکلیف دولت‏ ها در برابر حق توسعه اقتصادی دیگر کشورها خصوصا درمورد توسعه دانش و فناوری صلح ‏آمیز هسته ‏ای چیست؟ با وجود ادعای کشورهای توسعه ‏یافته مبنی بر نبودن قواعد یا کنوانسیون الزام ‏آور بین‏ المللی درخصوص تعهد به همکاری و کمک به کشورهای درحال توسعه، با توجه به این‏که حق توسعه جزو ارزش ‏های بنیادین بشری و در قالب تعهدات منشور به‏ صورت کلی مقرر شده است، این پژوهش‏ نشان می ‏دهد تا زمانی که فعالیت‏های اقتصادی کشورها ازجمله در زمینه انرژی هسته‏ای تهدیدی واقعی برای صلح و امنیت بین‏المللی و منطقه ‏ای نباشد می شود آن رابه ‏عنوان تعهداتی ایجابی و مثبت از جانب دولت‏ های توسعه ‏یافته و هسته ‏ای ‏در قبال کشورهای درحال توسعه برای همکاری و انتقال دانش و فناوری صلح ‏آمیز هسته‏ ای تلقی کرد. بر همین مبنا، نوشتار حاضر با رویکردی توصیفی و تحلیلی در پی کنکاش و پاسخ‏گویی تفصیلی به پرسش مذکور است.
    کلیدواژگان: حق توسعه اقتصادی، تعهدات دولت ‏ها، تحریم‏ های هسته ‏ای، فناوری هسته ‏ای
  • هادی طحان نظیف، محمدرضا علی پور* صفحات 127-141
    پلتفرم های دیجیتال نوعی پیچیده از کسب و کارهای فعال در حوزه اقتصاد دیجیتال است که امروزه در سرتاسر جهان حضور داشته و گاه از نقطه ای از جهان به کاربرانی در نقاط دیگر خدمات می دهند و واسطه تعاملات و ارتباطات اشخاص با یکدیگرند. ازاین رو، با اهداف متفاوتی چون کنترل تعاملات کاربران با یکدیگر یا با پلتفرم، به تنظیم گری داخلی در حدود پلتفرم می پردازند و آن را خودتنظیم گری می نامند. جایگاه این خودتنظیم گری در نظام حقوقی و آثاری که بر اشخاص در شرایط مختلف دارد برای سیاستگذاران و تنظیم گران اهمیت دارد که جز با شناخت دقیق ماهیت حقوقی این خودتنظیم گری و تعیین حقوق و تکالیف ذی نفعان مرتبط با هر پلتفرم قابل بررسی نخواهد بود. در این اثر، با روش توصیفی تحلیلی تلاش شده است، ضمن شناخت پلتفرم های دیجیتال، انواع روش های اعمال خودتنظیم گری از سوی صاحبان آن ها بررسی شود تا بتوان به این پرسش پاسخ داد که ماهیت این خودتنظیم گری در نظام حقوقی ایران چیست. انواع روش های خودتنظیم گری را می شود توافقی میان کاربران با یکدیگر یا با صاحبان پلتفرم دانست که البته در شرایط گوناگون، بسته به نوع اعمال و زیرساخت های فنی آن، جایگاه متفاوتی در نظام حقوقی دارد.
    کلیدواژگان: خودتنظیم گری، حکمرانی پلتفرمی، تجربه کاربری، شرایط استفاده از خدمات، داده پیام
  • موسی عاکفی قاضیانی*، سید مصطفی میلانی، وحید عاکفی قاضیانی صفحات 143-153

    متاورس یا فراجهان، ترکیبی از دنیای واقعی و مجازی، در کنار ایجاد امکانات و فرصت‏ های جدید در حوزه ‏های گوناگون چالش‏ هایی را نیز برای مردم و دولت ‏های جهان به همراه خواهد داشت. مسایل حقوقی نیز گستره بزرگی از تعامالات اشخاص در فضای متاورس را با چالش مواجه خواهد کرد. این جستار در پی آن است که اولا ضمن بازگشایی بابی در نظر حقوقدانان به پرسش اصلی بپردازد که اشیای موجود در متاورس تملک‏ پذیرند یا خیر. در این مقاله، با طرف‏داری از تملک ‏پذیری اشیای مجازی به‏ طور کلی، چهار نظریه مالکیت ارایه شده است که از آن‏ها با عنوان نظریه کار لاک، نظریه شخصیت هگل، نظریه فایده‏گرایی بنتام و نظریه بازدارندگی از سرقت لجروود یاد می ‏شود سپس موضوع وفق مبانی فقهی و حقوقی بررسی شده است. این رهیافت دنبال شده است که اشیای مجازی، با این فرض که مالیت عرفیه دارند، قابلیت تملیک و تملک را دارند.

    کلیدواژگان: حقوق اموال، مالیت اشیای مجازی، متاورس، نظریه کار لاک، نظریه شخصیت هگل
  • افشار خسروی زاد، روح الله سپهری*، حمیده بابایی صفحات 155-172

    امروزه تحصیل دلیل دیجیتال جایگاهی ویژه یافته است؛ زیرا مجرم سایبری همواره در کمین قرار دارد تا ادله مرتبط با جرم به دست متخصصان فارنزیک نرسد. ازاین رو، قواعد علم دیجیتال فارنزیک برای جلوگیری از اقدامات مجرمان سایبری و حفظ تمامیت و محرمانگی داده ها طراحی شده است تا نظام های کیفری، با پذیرش آن، قواعد کارآمدتری را برای جوامع اعتبار و عرضه کنند. در این تحقیق، با بررسی تطبیقی تقریبی دو نظام کیفری انگلستان و ایران در سه بخش  (پیش از تحصیل دلیل، حین تحصیل دلیل و پس از تحصیل دلیل)، نظام کیفری فارنزیک ایران بسیار ضعیف و ناتوان از تقلید بازشناسایی شد. یکی از این دلایل عدم پیش بینی اقدامات آنتی فارنزیک در قوانین ایران و به ویژه در آیین نامه جمع آوری و استنادپذیری ادله الکترونیکی 1393 است. در نهایت، پیشنهادهایی درباره زمان حذف پوشه ریکاوری، مامور توقیف و تفتیش داده، و مکان آنالیز داده ها ارایه شده است.

    کلیدواژگان: آنتی فارنزیک، پردازش داده، تحصیل دلیل دیجیتال، دیجیتال فارنزیک، نظام ادله کیفری
  • پرویز فرشاسعید*، محمود جلالی صفحات 173-184
    به ‏علت وابسته‏ شدن گسترده تمامی امورات بشر به فضای سایبر و اینترنت، خطر حملات سایبری صلح و امنیت بین ‏المللی را بیش ‏از‏پیش تهدید می‏ کند‏.‏ گاه ‏گاهی اخباری در رسانه ‏ها و شبکه‏ های مجازی منتشر ‏می‏ شود مبنی بر ‏این‏که ‏حمله سایبری علیه دولتی انجام گرفته است، ولی به‏ علت پیچیدگی‏ های فضای سایبر مشخص ‏نمودن عامل ‏حمله سایبری مشکل ‏است‏‏. آنچه می ‏تواند در برابر تخلفات دولت‏ ها از قواعد و اصول حقوق بین‏ الملل همچون سدی استوار عمل کند قواعد مسیولیت بین‏ المللی دولت‏ ها ‏است‏‏. در حال حاضر دو معیار مسیولیت برای دولت ‏ها در قبال حملات سایبری عوامل غیردولتی وجود دارد که یکی معیار کنترل موثر و دیگری معیار کنترل کلی ‏است‏. در این مقاله به مزایا و معایب این دو معیار برای تعیین مسیولیت بین ‏المللی دولت‏ ها در قبال حملات سایبری عوامل غیردولتی پرداخته و نتیجه‏ گیری شده است که به ‏علت ویژگی‏های خاص فناوری های سایبری این دو معیار برای اثبات مسیولیت بین ‏المللی دولت‏ ها در قبال حملات سایبری عوامل غیردولتی مناسب نیست و باید معیار مراقبت بایسته مدنظر دولت‏ ها قرار گیرد؛ زیرا، بر اساس ویژگی‏ های این معیار، اثبات مسیولیت بین‏ المللی دولت ‏ها در قبال حملات سایبری عوامل غیردولتی ساده‏ تر به‏ نظر می ‏رسد‏.
    کلیدواژگان: حملات سایبری، مسئولیت بین‏ المللی دولت ‏ها، معیار کنترل کلی، معیار کنترل موثر، معیار مراقبت بایسته
|
  • Mehrnoosh Abouzari * Pages 1-13
    Artificial intelligence in today's world of technology, by proving its efficiency and capabilities, has been able to create the fourth revolution and, like a huge and powerful wave, has covered all areas of human life and has helped or replaced many jobs. One of the areas of application of artificial intelligence in criminal investigations is to detect crime, identify the accused, prove the crime and identify the victim. This will help improve and expedite the performance of the police, increase the accuracy of criminal investigations, and play an effective role in preventing crime and high-risk behaviours in society. It will also play an effective role in implementing preventive justice and creating security in the community, and improving judicial decisions to grant arbitrary institutions. This article presents and analyzes the capabilities and capacities of artificial intelligence in criminal investigations and similar examples used worldwide to prove the necessity of using artificial intelligence in criminal investigations and the necessary actions and planning by policymakers and Governments in this area. The main topics discussed include the performance of artificial intelligence in crime detection and prediction, the risk capacity of criminals and the ability to apply arbitrary institutions and the introduction of artificial intelligence programs implemented worldwide in the field of criminal investigation.
    Keywords: Police, Artificial intelligence, Forecasting, Prevention, Software
  • Zahra Shakeri *, Yasaman Jafarpour Pages 15-29
    Despite the development of new technologies, intellectual property rights have gone through many ups and downs, and sometimes there have been changes in accordance with these technologies. One of the aspects that needs more study and investigation in accordance with new technologies is the author's moral rights. Despite this neglect, there has always been a conflict between the interests of authors and the owners of economic and financial institutes, such as the media and companies active in the field of copyright, over the limitation or non-limitation of moral rights. For this purpose, the present research tries to answer the above question with an analytical-descriptive method and by studying the challenges of the moral rights of the author in the face of new information and communication technologies. And in the end he concludes; while some creations created by new technologies should be excluded from the protection of moral rights, the existence of moral rights in these creations should not be completely denied. And the author's moral rights in this territory should more than anything seek to create a balance between the author's rights and the specific requirements of these technologies.
    Keywords: information, communication technology, moral right, Intellectual Property, Limitation of Right
  • Javad Hossinzadeh * Pages 31-45
    The future contract is one of the financial derivative instruments whose value is determined during the validity period of the contract according to the value of the underlying asset. Futures are considered temporary contracts. In recent years, with the development and prosperity of the cryptocurrency market, a new type of futures contract has become common in the world's major exchanges, which is perpetual and has no expiration date. Traders in the perpetual futures market can keep their Long or short position open for as long as they desire by depositing the required margin and adhering to the funding system. The transformation of the futures contract's structure from temporary to perpetual, and from stock markets to exchanges, has revealed the contract's new legal and financial face. The structure of this contract has been reviewed in this article while outlining the concept and differences between perpetual futures and other futures contracts. The validity of this contract is then explored using legal and jurisprudential standards, and it is concluded that the perpetual future contract is invalid for a variety of reasons, including uncertainty, usury and formality.
    Keywords: Perpetual futures contract, Cryptocurrency, Future contract, Financial derivative instruments
  • Seyyed Mohammad Mahdi Mostafavi Ardebili, Mostafa Taghizadeh Ansari *, Samaneh Rahmatifar Pages 47-60
    The right to use new technologies is one of the fundamental rights and several legal documents from the European Declaration of Digital Rights and the principles of the Digital Decade and the International Covenant on Economic, Social and Cultural Human Rights. Among these new technologies is artificial intelligence technology, which has had a pervasive impact on multiple generations of human rights, and one of its functions is to use this intelligence in the process of judicial proceedings. The current research has investigated the different forms of using artificial intelligence in the process of judicial proceedings and its principles and requirements with the descriptive analytical research method and the use of library tools. The results of this research indicate that artificial intelligence can be used as practical tools, tools (assistant judge) and decision-making tools (independent judge) in the judicial process, and the change in the algorithm designed for artificial artificial tools such as law is equality. And non-discrimination, independence and impartiality and institutional transparency and make this algorithm fair, artificial intelligence can achieve a fair trial.
    Keywords: Artificial intelligence, Fair trial. Machine learning. Artificial intelligence, prevention. Artificial intelligence, judgment
  • Mohaddeseh Moeinifar *, Delaram Vahidzadeh Pages 61-75

    The Internet of Things is the technology of connecting things, humans and animals in a network that has wide dimensions in current human life. Its importance has increased as the issue of protecting people's rights, such as protecting their privacy, has grown. Accordingly, this paper's fundamental question is the relationship between the right to privacy as a human right and the right to the internet of things in Iran's legal system. The right to privacy is one of the first-generation rights that conflict with the right to enjoy the Internet of Things. The second right relates to economic and social rights, whose proof was disputed under international law. In addition, the rank of this right was lower compared to other examples of social and economic rights. In the future, it may be possible to ignore the fulfilment of the right to privacy if it becomes one of the necessities of human life. The content of the right to privacy in the area of the Internet of Things included the management and monitoring of one's data on the one hand and, on the other hand, compliance with security in the three areas: security of the Internet of Things systems and related systems against hacking and intrusion, security and observance of the principles during the legal collection of data and security during the storage and use of data. In addition, they should observe legal and ethical principles during collecting and using personal data in Iran. Other examples of violating individuals' privacy rights in the field of the Internet of Things in Iran are insulting people, obtaining unauthorised access to data on the Internet of Things system, making data publicly available, deleting or destroying data, disrupting or disabling Internet of Things systems, etc. We conclude that approving laws and cultural policies is the best solution to support this right

    Keywords: Internet of Things, Internet, Right, Privacy, Iran
  • Mohammad Ali Haji Deh Abadi, Ehsan Salimi *, Parviz Dehghani Pages 77-94

    The most common strategy to prevent cybercrime in Iran is to refine content. However, filtering is not consistent with criminological knowledge approaches and contradicts the natural rights of citizens, including the right to liberty, equality and the right to security. The findings of this research show that the high use of filtering results in "civil disobedience," "society laziness in protecting morality," "generalisation of crime," and "juvenile delinquency and victimisation". The findings of this research show that the high use of filtering results in "civil disobedience," "society laziness in protecting morality," "generalisation of crime," and "juvenile delinquency and victimisation". There are already some levels of these unfavourable outcomes in Iran's cyberspace. The conclusion and theory of this article is that sustainable prevention of crime in cyberspace is realised when crime prevention is planned in a "right-wing paradigm" through "community measures" and with respect for individual rights and freedoms. Therefore, it is suggested that by moderating the policy of filtering in the current way, a participatory prevention pattern is implemented so that citizens of cyberspace follow the issue of prevention as a right (the right to cultural participation).

    Keywords: Filtering, Fair Prevention, Theoretical Prevention, Crime Generalization, Cultural participation, participatory prevention
  • MEHDI PIRI, MOHAMMAD SHAHMOHAMMADI * Pages 95-111
    Environmental protection is an international issue because it concerns all countries, regardless of their size, level of development or ideology. The principles of environmental law are generally enshrined in international law through peaceful relations and international jurisprudence. The purpose of this study is to provide a model for the principles of environmental law. After reviewing the theoretical foundations and taking opinions from experts, the issue was categorized into six indicators (principle of coping with environmental damage at source, principle of sustainable development, principle of prevention, precautionary principle, principle of evaluation, principle of necessity of environmental protection); Then, a structured matrix questionnaire was developed to determine the interrelationships of these indicators. The data obtained from the questionnaire were analyzed using interpretive structural modeling and plotted at five levels in an interactive network, as a result of which the "Principle of Prevention" index was at the highest level. Therefore, scientific experience and findings indicate that preventive measures related to the environment should be considered as a "golden rule" for both environmental and economic reasons, as this ensures that no damage to the environment. This action is also economically justifiable due to the high cost of compensation.
    Keywords: Environment, Legal Principles, Right to the environment, Interpretive structural modeling
  • Akbar Masoumitabar, Hossein Foroughiniya *, Ali Babaee Mehr Pages 113-125
    The right to economic development is considered another manifestation of the development issue in international law literature.  It is considered one of the fundamental rights of governments and the natural result of their sovereignty, and one of the rights upon which the United Nations Charter is based, by which the governments of the world commit to solving economic, social, cultural, and development-related issues in cooperation. Despite this, the question raised here is, what is the nature of this commitment and duty of governments towards the right of economic development of other countries, especially regarding the development of peaceful nuclear knowledge and technology? According to our results, despite the claims of developed countries that there are no binding international laws or conventions stipulating the commitment to cooperation and assistance to developing countries, developing countries have a right to development, and although the obligations of the charter are outlined in a general way, as long as the economic activities of the countries, including in the field of nuclear energy, do not pose a threat to the peace and security of other nations, they may be considered positive obligations. The development of peaceful nuclear technologies and the transfer of knowledge to developing countries are the responsibility of nuclear and developed countries. Based on this, the present article, with a descriptive and analytical approach, seeks to explore and give a detailed answer to the above question.
    Keywords: The right to economic development, obligations of governments, Nuclear sanctions, Nuclear Technology
  • Hadi Tahan Nazif, Mohammadreza Alipoor * Pages 127-141
    Digital platforms, as a complex type of businesses in the digital economy, provide their services all over the world. Sometimes they try to provide services to users from other parts of the world and have the position of being an intermediary in the interactions and communications. Therefore, with various goals, including controlling the activities of users interacting with each other or with the platform, they regulate users' activities in the platform and call it self-regulation. The place of this self-regulation in the legal system and the effects it has on people in different situations are essential for policymakers and regulators, which cannot be examined except through the precise understanding of the legal nature of this self-regulation and determining the rights and duties of stakeholders related to a platform. In this work, by using the descriptive-analytical method while knowing the digital platforms, various methods of self-regulation by their owners have been investigated to be able to answer that, what is the nature of this self-regulation in our legal system. All kinds of self-regulation methods can be considered as an agreement between users with each other or with platform owners, which, of course, has a different place in the legal system in different situations depending on the type of practices and technical infrastructure.
    Keywords: Platform governance, User Experience, Terms of use, data message, Electronic Signatures
  • Moosa Akefi Ghaziani *, Seyed Mustafa Milani, Vahid Akefi Ghaziani Pages 143-153

    "Metaverse" or the Second life, as a combination of the real and virtual worlds, besides creating new facilities and opportunities in various fields, will also bring challenges to the people and the states. Legal issues will also challenge a large range of interactions between individuals in the metaverse. This essay first addresses the main question of whether the objects in the metaverse can be owned while opening a chapter on the opinion of jurists. In favour of the ownership of virtual objects, this article has presented four theories of ownership: Locke’s work theory, Hegel's personality theory, Bentham's utilitarianism theory and Ledgerwood's theft deterrence theory. The matter has been dealt with according to jurisprudence and legal principles too. This approach has been followed in that virtual objects can be owned with the assumption that they are property in view of the custom.

    Keywords: Hegel’s Theory of Personality, Lockean Labor Theory. Metaverse, Pecuniary VR objects, Property Law
  • Afshar Khosravizad, Roohollah Sepehri *, Hamideh Babaei Pages 155-172

    In obtaining digital evidence, one has to take many different steps. Regarding this, criminal systems still have not agreed upon a unique standard, particularly in the case of digital evidences. Digital forensics, as a science concerning the processes of obtaining evidence, proposes anti-forensic methods that, if they are paid attention to, countries can make their laws more technical in terms of content. Unfortunately, digital forensics does not have a favourable situation in terms of theory and practice. In this respect, the weakness of Acts and instruments such as the Iranian criminal procedure Act and the regulations regarding collecting electronic evidence is apparent. This essay has examined the challenges in digital forensics with a descriptive approach and seeks to approximate them by applying the rules of Iran and English criminal systems.

    Keywords: Anti-forensics, Data, Digital Forensics, Data protection, Obtaining evidence
  • Parviz Farshasaid *, Mahmoud Jalali Pages 173-184
    Due to the widespread dependence of all human affairs on cyberspace and the Internet, the risk of cyber attacks threatens international peace and security more than ever‏.‏ From time to time, some news is spread in the media and social networks that a cyber attack has been carried out against a state. Still, due to the complexities of cyberspace, it is difficult to determine the perpetrator of the cyber attack‏.‏ What can act as a strong barrier against the state’s violations of the rules and principles of international law is the rules of the international responsibility of the states‏‏.‏ Currently, there are two standards of responsibility for states against cyber attacks of Non-State Actors, one of which is the standard of effective control, and the other is the standard of general control‏.‏ In this article, the advantages and disadvantages of these two standards for determining the international responsibility of states for cyber attacks by Non-State Actors are discussed. It is concluded that due to the special characteristics of cyber technologies‏, these two standards are not appropriate to prove the responsibility of states for Non-state actors’ cyber attacks. The standard of due diligence must be considered by states because, based on the characteristics of this standard, it seems easier to prove the international responsibility of states against cyber attacks by Non-state Actors.
    Keywords: Cyber Attacks, International responsibility of states, Effective control standard. Overall control standard. Due diligence standard