فهرست مطالب

نشریه مهندسی سازه و ساخت
سال نهم شماره 11 (پیاپی 64، بهمن 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/08
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد سرگلی، عبدالصمد کرامت فر، یاسر گلدوست* صفحات 5-27
    هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی بروندادهای علمی ادبیات مدیریت پروژه و ترسیم نقشه علمی این حوزه است. جامعه هدف این تحقیق، کلیه اسناد نمایه شده در پایگاه استنادی اسکوپوس است که از کلیدواژه مدیریت پروژه در عنوان، چکیده یا واژگان کلیدی خود بهره برده اند. در این راستا، 107438 سند، استخراج و با استفاده از نرم افزارهای بیب اکسل و ووس ویور، روند استنادی آن ها موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که سیر تحقیقات مدیریت پروژه، فزاینده و با رشد تصاعدی به ویژه در دو دهه اخیر، همراه بوده است؛ به نحوی که 86 درصد از سهم تولیدات علمی مربوط به این بازه زمانی است و زبان انگلیسی با 86 درصد، زبان غالب آثار علمی منتشرشده بود. همچنین نشریه بین المللی مدیریت پروژه با انتشار بیشترین سند (2154) و دریافت بیشترین استناد (105959)، شاخص ترین نشریه و ایالات متحده با 29271 سند و 360708 استناد، شاخص ترین کشور در گسترش این شاخه از علم شناخته شد. علاوه بر این تحلیل ها در بخش ارزیابی نقش موسسات و محققان در پیشبرد دانش مدیریت پروژه، نشان داد که موسسه مهندسان برق و الکترونیک آمریکا با 133 سند و گروه ساختمان، املاک و مستغلات دانشگاه پلی تکنیک هنگ کنگ با 3787 استناد، به ترتیب، در رده نخست فعال ترین و تاثیرگذارترین موسسات؛ و محققان اسکات و کیل نیز به ترتیب، با 100 سند و 5625 استناد، در جایگاه های برتر پژوهشگران پرکار و اثرگذار قرار داشتند. در نهایت، تحلیل واژگان کلیدی مشخص ساخت که واژه مدیریت پروژه با تکرار در 10581 سند و واژه قوم نگاری با دریافت 67.2 از متوسط استنادات، بیشترین تکرار و استناد را کسب نمودند؛ ضمن آنکه ظهور کلیدواژگان روزآمدی چون تحول دیجیتال، انقلاب صنعتی چهارم و بازی وارسازی، بیانگر آن بود که تحقیقات متاخر، به سوی مدیریت پروژه های فناوارانه و نوآورانه متمایل شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت پروژه، تحلیل علم سنجی، تحلیل واژگان، تحلیل استنادی، اسکوپوس
  • رضا رجبی سهیلی، الهام رجبی*، یاسر گلستانی صفحات 28-49

    ضریب بزرگنمایی تغییرمکان (Cd) در آیین نامه های لرزه ای بر مبنای وقوع یک زلزله ی منفرد برآورد و پیشنهاد گردیده است؛ در حالی که سازه های ساختمانی واقع در مناطق لرزه خیز، به طور معمول پس از وقوع یک لرزه ی اصلی، در معرض تعدادی پس لرزه نیز قرار می گیرند. از آنجا که در اکثر مواقع، پس لرزه ها با فاصله ی زمانی اندک، پس از وقوع لرزه ی اصلی به وقوع می پیوندند، تعمیر و مرمت سازه، پیش از قرارگیری در معرض پس لرزه ها، عملا امکان پذیر نخواهد بود. از این رو در این مقاله، ضریب بزرگنمایی تغییرمکان برای تعدادی قاب خمشی بتن آرمه ی مجهز به دیوار برشی بتن آرمه (سیستم دوگانه با شکل پذیری ویژه)، در معرض توالی های لرزه ای بحرانی، مورد ارزیابی قرار گرفته است. بدین منظور، 3 عدد قاب ساختمانی، با تعداد طبقات 3، 7 و 11 در نرم افزار OpenSees پیاده سازی و تحت تحلیل های دینامیکی خطی، غیرخطی و استاتیکی خطی واقع گردیده و ضریب Cd برای هر یک از این قاب ها، تحت دو حالت تک لرزه و متوالی، محاسبه و استخراج شده است. نتایج به دست آمده، عدم تاثیر قابل توجه پس لرزه ها بر روی افزایش ضریب Cd، در مقایسه با لرزه ی نخست را، برای توالی های لرزه ای بحرانی، نشان داده است. به علاوه به منظور ارایه ی نتایج قابل اتکا، ارزیابی های صورت گرفته، مجددا برای یک سری سناریو لرزه ای منفرد دیگر (زلزله های حوزه ی نزدیک به گسل معرفی شده در FEMA P695) نیز انجام شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که مقادیر پیشنهادی آیین نامه های ASCE7-16 و استاندارد 2800 (ویرایش 4) برای ضریب یادشده کافی نمی باشند.

    کلیدواژگان: پدیده توالی لرزه ای، ضریب بزرگنمایی تغییرمکان، قاب خمشی بتن آرمه ویژه، دیوار برشی بتن آرمه، تحلیل دینامیکی غیرخطی
  • سعید گیاه چی، سید عظیم حسینی*، مهدیه اخباری، ابراهیم صفا، عباس اکبرپور صفحات 50-76

    هنگامیکه جنبه بهینه سازی بهره وری انرژی در مدیریت پروژه های ساختمانی مد نظر قرار داده شود، یکی از بهترین معیارهای ارزیابی، تحلیل انرژی چرخه عمر ساختمان، شامل انرژی نهفته در ساخت وساز و انرژی بهره برداری در طول عمر ساختمان است. پژوهش حاضر شامل دو گام؛ 1- مطالعه کتابخانه ای، آماری و توصیفی (انتخاب گزینه های مناسب جهت بهینه سازی انرژی چرخه عمر ساختمان) و 2- مطالعه موردی (تحلیل انرژی نهفته ساخت وساز و بهره برداری ساختمان از طریق مدلسازی در نرم افزار شبیه ساز انرژی دیزاین بیلدر) است. نتایج تحلیل انرژی چرخه عمر یک ساختمان آموزشی واقعی در شهر تهران با طول عمر 50 سال، با در نظر گرفتن گرمایش زمین، در سه حالت پایه ی موجود، بهینه و بهینه ی دارای بام سبز نشان داد؛ که مقدار انرژی چرخه عمر ساختمانهای مورد مطالعه بترتیب معادل 51.86، 44.82 و 43.89 گیگاژول بر متر مربع می باشد. همچنین مصرف انرژی سالیانه در دوره بهره برداری ساختمان آموزشی پایه ی موجود در اقلیم تهران، معادل 0.80 گیگاژول بر متر مربع برآورد گردید، گرچه این مقدار در بازه مقادیر ارایه شده در تحقیقات جهانی قرار داشت ولی مقدار مصرف انرژی دوره بهره برداری این ساختمان در مقایسه با ارقام جهانی مقدار زیاد و قابل توجهی می باشد. نتایج کلی حاکی از آن بود؛ که مصرف انرژی در طول عمر ساختمان مورد مطالعه، در حالت بهینه و بهینه ی دارای بام سبز نسبت به ساختمان پایه موجود، بترتیب حدود 24220 گیگاژول (معادل 3958 بشکه نفت خام) و 27420 گیگاژول (معادل4480 بشکه نفت خام) کمتر می باشد.

    کلیدواژگان: بهره وری انرژی، صرفه جویی در انرژی، انرژی چرخه عمر، صنعت ساختمان، دیزاین بیلدر
  • مهرداد خوشنویس، فرامرز عالمی*، امیرپویا صراف صفحات 77-100

    در سال های اخیر استفاده از رویکرد مشارکت عمومی- خصوصی (3P) جهت اجرای پروژه های زیربنایی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. شناسایی و تحلیل ریسک در این پروژه ها همواره یکی از چالش های اصلی این رویکرد بوده است. هدف مقاله حاضر تعیین سطوح مختلف ریسک در پروژه های پروژه های 3P آب و فاضلاب کشور ایران با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و پیمایش میدانی است. با به کارگیری یک پروتکل سه فازه و توسعه یک روش تلفیقی تحلیل ریسک، ضمن شناسایی و تفکیک ریسک ها، به ارزیابی سطوح مختلف ریسک در این پروژه ها پرداخته شد. در فاز اول، 49 عامل ریسک شناسایی و در 6 گروه اصلی شامل ریسک های فنی (R1)، اقتصادی (R2)، سیاسی (R3)، قوانین (R4)، محیطی (R5) و مدیریتی (R6) تفکیک گردید. در فاز دوم جهت استخراج ریسک های بحرانی تر، به تحلیل و غربالگری ریسک ها با ترکیب تکنیک های دلفی فازی(FD) و آنالیز خطا و آثار آن (FMEA) با بهره گیری از نظرات خبرگان پرداخته شد. براساس نتایج، 23 عامل فرعی ریسک با مقدار RPNNormalized بیشتر از 5/0 به عنوان ریسک های بحرانی معرفی شدند. در فاز سوم با روش ارزیابی مصنوعی فازی (FSE) در ترکیب با روش FMEA، سطوح مختلف کل ریسک ها (ORL) تعیین شد. براساس نتایج گروه های ریسک R2، R1، R3،R4 ، R6 و R5 به ترتیب با ORL برابر 468/7، 262/7، 132/7، 992/6، 815/6 و 670/6 به عنوان بحرانی ترین گروه های ریسک در پروژه های 3P آب و فاضلاب شناسایی شدند. ریسک های تخصیص منابع مالی و تعهدات سرمایه گذار (R2-6)، عدم شفافیت مسایل اجرایی و تغییر در مشخصات طرح (R1-1)، مشکلات فرآیند نظام دولتی در انعقاد قرارداد (R3-5)، طولانی شدن زمان اخذ مجوزها و تمدید آنها (R4-6)، مدیریت، کنترل و بهره برداری منسجم از منابع آب (R6-8) و تغییرات آب وهوایی و الگوی بارندگی (R5-2) در هر یک از گروه های فوق به عنوان مهمترین عامل ریسک بحرانی تعیین گردید. درنهایت مقدار ORL پروژه های 3P آب و فاضلاب در کشور برابر با 077/7 تعیین شد که این موضوع بیانگر سطح ریسک کل زیاد این پروژه ها می باشد.

    کلیدواژگان: تحلیل ریسک، مشارکت عمومی- خصوصی (3P)، پروژه های زیربنایی آب و فاضلاب، توسعه روش تلفیقی، تکنیک های FD-FMEA-FSE
  • اکبر جوینده میرزا، محمدهادی علیزاده الیزئی*، محسن آدابی صفحات 101-121

    بتن ژیوپلیمری در سال های اخیر به عنوان یک جایگزین سبز برای بتن پرتلند مطرح شده است که می تواند از اثرهای منفی زیست محیطی تولید سیمان پرتلند بکاهد. ژیوپلیمرها از دو بخش اصلی منبع آلومیناسیلیکاتی و محلول فعال کننده قلیایی ساخته می شوند که رایج ترین منابع آلومیناسیلیکاتی متاکایولن و خاکستر بادی است. در این مطالعه، تاثیر سه عامل مختلف نظیر، درصد جایگزینی متاکایولین، نسبت Na2Sio3/NaOH و درصد الیاف PP بر مقاومت فشاری این نمونه های بتنی دوستدار محیط زیست در سنین 7 و 28 روزه مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش نسبت وزنی محلول سیلیکات سدیم به هیدروکسید سدیم مقاومت فشاری بتن افزایش قابل توجهی تا 22 درصد دارد. همچنین در تحلیل مقدار جایگزینی ماده متاکایولین در ازای خاکستر بادی، اینگونه استنتاج شد که با افزایش درصد جایگزینی متاکایولین تا 30 درصد، مقاومت فشاری نسبت به نمونه شاهد تا حدود 14 درصد افزایش یافت. همچنین به عنوان یک نتیجه کلی، اضافه کردن الیاف PP بیشتر از 5/0 درصد حجمی ، تاثیر چندانی بر مقاومت فشاری بتن ژیوپلیمری نداشته است. در ادامه این مطالعه با استفاده از روش های شبکه عصبی مصنوعی و آنالیز رگرسیون چندمتغیره مقاومت فشاری مدل سازی و رابطه ای جهت تخمین مقاومت فشاری بتن ژیوپلیمری ارایه گردیده است. بر اساس نتایج بدست آمده در مرحله و آزمایش، روش شبکه عصبی مصنوعی در ترم RMSE و MAE به ترتیب با داشتن مقادیر 998/1 و 589/1 دارای عملکرد قابل قبولی نسبت به روش آنالیز رگرسیون چندمتغیره در پیش بینی مقادیر مقاومت فشاری بتن ژیوپلیمری از خود نشان داده اند. همچنین، نتایج آنالیز حساسیت نشان داد که Na2Sio3/NaOH و سن نمونه بیش ترین تاثیر و الیاف PP کمترین تاثیر را در پیش بینی مقاومت فشاری بتن ژیوپلیمری داشته اند.

    کلیدواژگان: کلمات کلیدی، بتن ژئوپلیمر، مقاومت فشاری، الیاف پلی پروپیلن، سنگدانه بتن بازیافتی، شبکه عصبی مصنوعی
  • یعقوب بابائی، سید آرش موسوی قاسمی*، یوسف زندی صفحات 122-139
    بتن مسلح یکی ازپرکاربردترین مصالح ساختمانی درصنعت ساخت وساز است. حمله سولفات ها به سازه های بتنی ازعوامل تاثیرگذاردرکاهش دوام بتن و خرابی سازه ای است. درطراحی و ساخت سازه های بتنی، عمرسرویس دهی، توسعه پایدار ومباحث زیست محیطی از شاخص های مهمی هستندکه محققین جهت دست یابی به بتنی پایدار با مقاومت بالا، درصدد بهینه سازی مصالح با جایگرینی انواع پوزولان ها به جای سیمان شده اند. تحقیق حاضربه بررسی ارزیابی مقایسه ای تاثیرمقادیرمختلف خاکستربادی و میکروسیلیس بر روی دوام بتن وروندرشددوام درسنین مختلف با انجام آزمایشات مقاومت فشاری ومقاومت الکتریکی بتن های ساخته شده با انواع طرح اختلاط درمعرض آب های سولفات دار پرداخته است. طرح های این تحقیق به دو بخش بتن های معمولی و بتن های دارای ماده پوزولانی تقسیم شده اند که طرح های اختلاط بتن ها درمحیط سولفاتی در11 گروه اصلی دسته بندی گردیدند. گروه اول بدون هیچ گونه مواد افزودنی جایگزین سیمان، شامل یک طرح به عنوان طرح مبنا شد ودر 10گروه بعدی، هرگروه شامل 8 طرح با جایگزینی پودرهای میکروسیلیس و خاکستربادی با درصدهای متفاوت به جای سیمان شدند. با این شرح 81 طرح که هر کدام شامل 4 نمونه برای آزمون های مقاومت فشاری در سنین 7، 14، 28 و 42 روزه با جمع کل 324 طرح ساخته شده و بررسی شدند. نتایج این پژوهش نشان داد در محیط-سولفاتی، بتن با سنگدانه استانداردکه باپوزولان های خاکستربادی و میکروسیلیس تقویت شده با ارایه طرح اختلاط بهینه ای توانست درمقایسه با بتن بدون ترکیب با هیج گونه ماده پوزولانی مقاومت بالاتری داشته باشد. به گونه ای که نمونه های طرح های 5 و6 ازگروه 2 تقریبا با 8% کاهش مقاومت دارای بیش ترین دوام و طرح های 30 و 31 تقریبا با 28% کاهش مقاومت دارای کم ترین دوام نسبت به نمونه شاهد شدند. ومقاومت الکتریکی با جایگزینی 15% میکروسیلیس در سنین90روزه در مقایسه با سنین 28 روزه، 58/1 برابرافزایش یافت.
    کلیدواژگان: دوام بتن، سازه های بتنی، محیط های سولفاتی، خاکستر بادی، میکروسیلیس، مقاومت الکتریکی بتن
  • مرتضی قلیزاده، سینا فرد مرادی نیا* صفحات 140-164

    نقش منابع انسانی در کاهش ریسک‎های منابع انسانی و به تبع آن ریسک‎های سازمانی و سودآوری سازمان، نقشی غیر قابل انکار و بسیار مهم است و نقش منابع انسانی چیزی فراتر از نقش های اداری و دفتری می‎باشد که متاسفانه این دیدگاه راجع به نقش مدیریت منابع انسانی در اکثر سازمان‎های پروژه محور وجود دارد و تاکنون ریسک اقدامات استراتژیک منابع انسانی، به خصوص در پروژه های صنعت ساخت کشور به صورت نظام مند ارزیابی نشده است. تحقیق حاضر با هدف شناسایی ریسک‎های موثر بر مدیریت منابع انسانی در پروژه های عمرانی و ارایه الگویی یکپارچه مبتنی بر سیستم استنتاج فازی- شبکه عصبی تطبیقی (ANFIS) جهت ارزیابی ریسک‎ها به نگارش درآمده است. با تعیین میزان احتمال، شدت اثر و نرخ وقوع ریسک ها، در مجموع 9 عامل ریسک شامل (1) کمبود و فقدان بلوغ و دانش کارکنان متخصص، (2) تنش های شغلی، (3) بی انگیزگی کارکنان، (4) عدم توجه به فرآیند مدیریت عملکرد و ارایه بازخورد، (5) کمبود منابع مالی برای تخصیص پاداش به فعالیت های نوآورانه، (6) اتخاذ سیاست های پرداخت نامناسب، (7) عملکرد تبعیض آمیز بین منابع انسانی، (8) عدم برخورداری از دانش و مهارت های فنی و (9) عدم برخورداری از مهارت اعتمادسازی بین کارکنان به عنوان ریسک های بحرانی (غیرمجاز) شناسایی شد. نتایج معیارهای ضریب همبستگی جهت تعیین مقدار خطای دو روش ارایه شده نشان داد که داده های تصادفی نسبت به داده های واقعی خبرگان، ضریب همبستگی بیشتری داشته و نتایج حاصل از آنها با دقت بالایی رضایت بخش است. همچنین تحلیل کیفی و کمی ریسک ها با روش انفیس و براساس نظرات خبرگان و داده های تصادفی نشان داد که اگر ریسک ها در پروژه هایی که برای اولین بار اجرا می شوند یا دسترسی به خبرگان به تعداد مورد نیاز موجود نباشد، با اتخاذ و انتخاب داده های ورودی تصادفی مناسب از بین بازه های فازی به جای نظر خبرگان و تحلیل آنها با روش انفیس، نتایج قابل قبولی حاصل می گردد.

    کلیدواژگان: تحلیل ریسک، ریسک منابع انسانی، پروژه &lrm، های عمرانی، انفیس، متلب
  • میثم رجبی*، حمزه قربانی، سحر لجم اورک صفحات 165-185
    فشار منفذی یکی از مهم ترین پارامترهای مخزنی-حفاری به شمار می رود و آگاهی از این فشار، برای کاهش هزینه های حفاری، افزایش ایمنی چاه و پیشگیری از خطرات احتمالی ضروری می باشد. تحقیقات نشان داده است که معادلات تجربی تنها برای نواحی خاصی دقت مطلوبی دارند زیرا، اکثر معادلات تجربی بر اساس مجموعه داده های محدود، جمع آوری و توسعه یافته اند. بنابراین، روش های هوشمند جای خود را به این معادلات داده اند. مطالعه پیش رو، از 2827 داده ست مربوط به سه چاه از میادین نفتی واقع در جنوب غرب ایران بهره برده است. متغیرهای ورودی مورد استفاده به منظور پیش بینی فشار منفذی شامل 9 متغیر بوده که با استفاده از روش انتخاب ویژگی، برگزیده شده اند. در این مطالعه از چهار الگوریتم هوش مصنوعی شامل الگوریتم جنگل تصادفی ، الگوریتم رگرسیون بردار پشتیبان ، الگوریتم شبکه عصبی مصنوعی و الگوریتم درخت تصمیم به منظور پیش بینی فشار منفذی استفاده شده است. پس از بررسی نتایج مشخص گردید که دقت عملکرد الگوریتم درخت تصمیم، بیشتر از سه الگوریتم دیگر می باشد به طوری که برای این الگوریتم مقدار مربع ضریب همبستگی (R^2) 9985/0 و مجذور میانگین مربعات خطا (RMSE) 460/14psi به دست آمده است. از جمله مزیت های این الگوریتم، ارایه بهترین نتیجه بدون نیاز به دانش آماری، جدا کردن داده های غیرضروری، آماده سازی داده ها در زمان کوتاه و کاهش خطای نسبی با یافتن گره اصلی تصمیم گیر می باشد. بنابراین می توان چنین نتیجه گرفت که با توسعه این تکنیک، برای تعداد داده های کم از هر میدان، دقت عملکرد بالایی نتیجه می شود.
    کلیدواژگان: فشار منفذی، الگوریتم های هوش مصنوعی، داده های پتروفیزیکی، الگوریتم درخت تصمیم، انتخاب ویژگی
  • محمدمهدی ریاحی، ایمان بهرامی چگنی* صفحات 186-214

    نگاه تک بعدی به مسیله ی بهینه سازی و در نظر نگرفتن سایر جنبه ها از جمله ریسک و عدم قطعیت در طراحی های مهندسی ممکن است باعث ایجاد خطراتی در حین بهره برداری از آن سیستم مهندسی شود. در این مقاله به بررسی تاثیر عدم قطعیت و ریسک بر روی ضرایب اطمینان دیوار حایل وزنی پرداخته شده است. در این مقاله نشان داده شده است که وجود عدم قطعیت در پارامترهای طراحی همیشه باعث عملکرد نامطلوب سیستم نمی شود بلکه ممکن است در جهت تقویت آن سیستم مهندسی نیز عمل کند. بدین منظور از یک مثال از دیوار حایل وزنی زده شده است و در ابتدا با استفاده از بهینه سازی، ابعاد بهینه محاسبه و سپس با استفاده از تیوری مجموعه فازی، تاثیرعدم قطعیتهای پارامترهای ورودی بر پایداری دیوار حایل وزنی بهینه شده نشان داده شده است. در انتها نیز با استفاده از مفهوم اعتمادپذیری، ریسک موجود در ضرایب اطمینان دیوار حایل وزنی به دست آمده است در این مقاله نشان داده شده است که با وجود 10± درصد عدم قطعیت در پارامترهای طراحی، ممکن است تا %(345+،80-) عدم قطعیت در ضریب اطمینان ایجاد شود اما این عدم قطعیت باعث افزایش اعتماد پذیری به میزان 98.6039 درصد و باعث ایجاد ریسک با احتمال 1.3961 درصد می شود. در انتها نیز با استفاده از بلوک دیاگرام اعتماد پذیری مقدار اعتماد پذیری و ریسک کل برای دیوار حایل وزنی به ترتیب برابر با 79.3169 و 20.6830 درصد محاسبه شده است. استفاده از الگوریتم های Self-Adaptive Genetic Algorithm و Many Objective Genetic Algorithm که به ترتیب برای بهینه سازی دیوارحایل وزنی و محاسبه ی مقادیر حداقل و حداکثر ضرایب اطمینان استفاده شده است و همچنین محاسبه ی اعتمادپذیری و ریسک با استفاده از تیوری مجموعه فازی و استفاده از بلوک دیاگرام اعتماد پذیری برای محاسبه ی اعتماد پذیری و ریسک کل از نوآوری های مقاله ی حاضر می باشد.

    کلیدواژگان: دیوار حائل، بهینه سازی، عدم قطعیت، تئوری مجموعه فازی، اعتمادپذیری، ریسک
  • هومان فاضلی، اسماعیل ایزدی زمان آبادی*، سید جلیل حسینی صفحات 215-231
    با توجه به اهمیت زیاد سازه های سنتی و مصالح بنایی و کاربرد زیاد آن ها، می بایست پارامترهای اثرگذار در باربری این فرم های سازه ای مورد بررسی قرار گیرد. برای بررسی رفتار مصالح بنایی در ساختمان های بنایی و سازه های سنتی با توجه به پر هزینه بودن و زمان بر بودن مطالعات آزمایشگاهی لزوم استفاده از روش های نرم افزاری با معیار شکست دقیق حایز اهمیت می باشد. برای رسیدن به نتایج قابل قبول و واقعی تر در تحلیل سازه های مصالح بنایی آجری عموما از معیار شکست ویلام-وارنک که مخصوص مصالح ترد و شکننده است استفاده می شود. در این مقاله هدف به دست آوردن پارامترهای معیار شکست ویلام-وارنک برای ترکیب مصالح آجر و ملات در مدل سازی ماکرو می باشد. بدین منظور به کمک مطالعات آزمایشگاهی روی مصالح ترکیبی آجر و ملات خصوصیات مکانیکی این مصالح به دست آمده است، در ادامه بر مبنای روابط تیوریک پارامترهای معیار شکست ویلام-وارنک بر اساس نتایج آزمایشات ترکیبی آجر- ملات محاسبه شده است. در نهایت به منظور صحت سنجی پارامترهای بدست آمده، این پارامترها در مدل سازی عددی یک قوس نیم دایره مصالح بنایی وارد شده و با نتایج آزمایشگاهی مقایسه شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد پارامترهای توسعه یافته ی معیار شکست ویلام-وارنک با حداکثر خطای حدود ده درصد رفتار مصالح بنایی را پیش بینی کرده و انطباق مناسب و قابل قبولی بین نتایج مدل تحلیلی و آزمایشگاهی مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: مصالح بنایی، المان محدود، معیار شکست ویلام-وارنک، قوس نیم دایره، مطالعه ی آزمایشگاهی
  • سید فتح الله ساجدی*، محمدمراد راغ پور صفحات 232-257

    در این تحقیق به مقایسه نتایج آزمایشگاهی و عددی رفتار ستون های بتن آرمه با مقطع بیضی ساخته شده از بتن های معمولی و پرمقاومت که توسط غلاف پلاستیکی تقویت شده با الیاف شیشه و دورپیچ الیاف پلیمری تقویتی کربن ، محصور شدند، پرداخته شد. منظور از رفتار، ظرفیت فشاری و شکل پذیری ستون ها است. تاثیر نوع بتن، غلاف، دورپیچ و تعداد لایه های آن بررسی شدند. 12 ستون به قطرهای 200 و120 و ارتفاع 600 میلی متر ساخته شدند. ستون ها به دو گروه شش تایی از بتن های معمولی و پرمقاومت، و هر گروه نیز به دو بخش سه تایی تقسیم شدند؛ بخش اول دارای غلاف و بخش دوم فاقد غلاف بودند. از هر بخش یک ستون فاقد دورپیچ، یک ستون یک لایه و ستون دیگر دو لایه داشتند. مدل سازی عددی با نرم افزار آباکوس انجام گردید و نتایج حاصله با نتایج آزمایشگاهی مقایسه شدند که تطابق خوبی بین آن ها به دست آمد. نتایج تحقیق نشان داد که دورپیچ و غلاف باعث بهبود رفتار ستون ها گردیدند. افزودن یک لایه و دو لایه دورپیچ به طور میانگین در روش آزمایشگاهی سبب افزایش %7/19 و %7/28 در ظرفیت فشاری در گروه اول و %11و %7/28 در گروه دوم و در روش عددی سبب افزایش %9/19 و %6/36 در ظرفیت فشاری در گروه اول و % 8/16و %9/30 در گروه دوم گردید؛ کاربرد غلاف میانگین افزایش ظرفیت ستون ها در روش آزمایشگاهی در گروه اول به میزان 15/4 برابر و در گروه دوم 51/3 برابر و در روش عددی در گروه اول به میزان 26/4 برابر و در گروه دوم 25/3 برابر را نتیجه داد. هرچند که دورپیچ و غلاف هر دو محصوریت ایجاد می کنند، اما مقایسه اثر محصوریت غلاف با دورپیچ نشان داد که غلاف به خاطر محصوریت بیشتر، تاثیر بسیار زیادتری بر بهبود رفتار ستون ها به ویژه ستون های ساخته شده از بتن معمولی دارد.

    کلیدواژگان: ستون بتن آرمه بیضی شکل، رفتار، بتن پرمقاومت، غلاف GRP، دورپیچ CFRP، آباکوس
  • حمید میرزاحسینی، سید محمد میرحسینی *، احسان الله ضیغمی صفحات 258-279

    سازه های بتنی با سیستم قاب خمشی بخش وسیعی از سازه‌های کشورمان را در بر می گیرد. عدم توجه به موضوع خرابی پیشرونده در این نوع از سیستم های سازه ای می تواند هزینه های گزاف جانی و مالی در پی داشته باشد. در اکثر آیین نامه‌های مربوط به سیستم قاب خمشی بتنی تدابیر جامعی جهت مقاومت در برابر نیروهای لرزه ای اندیشه شده اما تنها به ارایه چند راهکار کلی جهت افزایش مقاومت در برابر خرابی پیشرونده بسنده شده است. در این مطالعه به ارزیابی تاثیرات بکارگیری مصالح کامپوزیتی پایه سیمانی الیافی در نواحی اتصال تیر – ستون و اثرات استفاده از آن بر مقاومت سازه های بتنی در برابر خرابی پیشرونده پرداخته شده است. به این منظور بعد از صحت سنجی مدل سازی ها با نتایج آزمایشگاهی با استفاده از نرم افزار Opensees عملکرد مقاومتی دو سازه 10 طبقه بتنی تحت شرایط خرابی پیشرونده مورد ارزیابی قرار گرفته است. عملکرد نمونه ها با استفاده از شاخص مقاومت پیشنهادی توسط فستی و همکاران سنجیده شده است. شاخص مقاومت فستی تلفیقی از تحلیل های دینامیکی و استاتیکی غیرخطی می باشد که مقاومت سازه در برابر خرابی پیشرونده را مورد ارزیابی قرار می دهد. نتایج حاصل از تحلیل نمونه ها نشان می دهد استفاده از مصالح کامپوزیتی پایه سیمانی الیافی در نواحی اتصال تیر- ستون می‌تواند شاخص های مقاومتی سیستم های قاب خمشی در برابر خرابی پیشرونده را به میزان چشمگیری بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: خرابی پیشرونده، مصالح کامپوزیتی پایه سیمانی الیافی، شاخص مقاومت در برابر خرابی پیشرونده، تحلیل های غیر خطی دینامیکی، تحلیل های غیر خطی استاتیکی پوش دآن
|
  • Mohammad Sargoli, Abdalsamad Keramatfar, Yaser Goldust * Pages 5-27
    The purpose of this study is to evaluate the scientific outputs of the project management literature and draw a scientific map. The target population of this research is all documents indexed in Scopus database which have used the keywords of project management in their title, abstract or keywords. In this regard, 107438 documents were extracted and their process of citation was examined using BibExcel and VOSViewer software. The results showed that the project management research process has been growing exponentially, especially in the last two decades; so that 86% of scientific productions belong to this period and English language with 86% was the dominant language of published scientific documents. Also in the development of this branch of science, the international journal of project management was the most prominent publication with the most documents (2154) and the most citations (105959), and the United States was the most prominent country with 29,271 documents and 360,708 citations. In addition, the analysis in the evaluation of the role of institutions and researchers in the development of project management knowledge, showed that the American institute of electrical and electronics engineers with 133 documents and the department of building and real estate of Hong Kong polytechnic university with 3787 citations, respectively, were in the first place of the most active and influential institutions; And researchers Scott and Keil, with 100 documents and 5,625 citations, respectively, were among the top active and influential researchers. Finally, keyword analysis showed that the word project management with the repetition in 10581 documents and the word ethnography with 67.2 of the average citations, obtained the most repetitions and citations; At the same time, the emergence of up-to-date keywords such as digital transformation, the industry 4.0 and gamification, indicated that recent research has shifted towards the management of technological and innovative projects.
    Keywords: project management, Scientometric Analysis, Keyword Analysis, Citation analysis, Scopus
  • Reza Rajabi Soheyli, Elham Rajabi *, Yaser Golestani Pages 28-49

    In most seismic design codes, lateral loads are reduced by applying the response modification coefficient in the linear static analyses. Hence, the lateral displacements of the structure should be increased to obtain a realistic estimation of the actual displacements. In this regard, static drifts are multiplied by a deflection amplification factor (Cd). This factor is proposed based on single earthquakes in seismic codes such as ASCE 7 and Standard No. 2800 (4th Edition) while structures in seismic regions will typically be exposed to a number of aftershocks after a major earthquake. Since, the repair of the structures will not be practically possible before exposing to aftershocks, ensuring the proper performance of structures under successive earthquakes is essential. Accordingly, in this paper, deflection amplification factor has been evaluated for dual system of special moment-resisting frame with shear wall under critical seismic sequences. For this purpose, 3 RC building frames with the number of 3, 7 and 11 story have been subjected to linear static, linear and nonlinear dynamic analyses and the deflection amplification factor has been calculated and extracted for each of them under two states of successive and single earthquakes. The results show that successive shocks do not significantly affect the Cd compared to a single earthquake. In addition, a supplementary study has been performed for a number of single earthquakes (near-fault earthquakes which have been introduced in FEMA P695) to provide more reliable results. This investigation reveals that the proposed values in ASCE7-16 and Standard 2800 are not sufficient for Cd coefficient.

    Keywords: Seismic Sequence Phenomenon, Deflection amplification factor, Special Reinforced Concrete Frame, Shear wall, Nonlinear dynamic analysis
  • Saeid Giahchy, Seyed Azim Hosseini *, Mahdieh Akhbari, Ebrahim Safa, Abbas Akbarpour Pages 50-76

    When considering energy efficiency optimization in construction project management, one of the best evaluation criteria is the building life cycle energy analysis; that, includes the embodied energy in the building and the operating energy during the life of the building. The present study consists of two steps; 1- Library, statistical and descriptive study (selection of suitable options for life cycle energy optimization of buildings) and 2- Case study (analysis of embodied energy of construction and operation of the building through modeling in energy simulator software design Builder). The results of the life cycle energy analysis of a real educational building in Tehran with a lifespan of 50 years, taking into account ground heating, in the three states of this building; basic available, optimal and optimal with a green roof showed; That, the amount of life cycle energy of the studied buildings is 51.86, 44.82 and 43.89 GJ / m2, respectively. Also, the annual energy consumption during the operation period of the basic educational building in Tehran was estimated to be equal to 0.80 GJ / m2, although this amount was in the range of values provided in global research, but the amount of energy consumption during the operation period of this building Compared to global cultivars, it is a large and significant amount. The overall results indicated; that, The energy consumption during the life of the studied building in the optimal and optimal with a green roof state was less about 24,220 GJ (equivalent to 3958 barrels of crude oil) and 27,420 GJ (equivalent to 4480 barrels of crude oil), respectively, compared to the existing base state.

    Keywords: Energy efficiency, Energy Saving, Life Cycle Energy, Builder Industry, Design Builder
  • Mehrdad Khoshnevis, Faramarz Alami *, Amirpouya Sarraf Pages 77-100

    In recent years, use of Public-Private-Partnerships(3P) approach has received much attention to implementation of infrastructure projects. Risk identification and analysis in these projects has always been one of the main challenges of this approach. The purpose of this paper is to determine the different levels of risk in 3P water and wastewater projects in Iran using library studies and field surveys. Using a three-phase protocol and developing an integrated method of risk analysis, while identifying and separating risks, different levels of risk in these projects were evaluated. In the first phase, 49 risk factors were identified and divided into 6 main groups including technical(R1), economic(R2), political(R3), legal(R4), environmental(R5) and managerial(R6) risks. In the second phase, in order to extract more critical risks, the risks were analyzed and screened by combining Fuzzy Delphi(FD) techniques and Failure Mode Analysis and Effects(FMEA) using the opinions of experts. Based on the results, 23 sub-risk factors with RPNNormalized values greater than 0.5 were identified as critical risks. In the third phase, different levels of total risks(ORL) were determined by Fuzzy synthetic evaluation (FSE) method in combination with FMEA method. Based on the results of risk groups R2, R1, R3, R4, R6 and R5 with ORL of 7.468, 7.262, 7.132, 6.992, 6.815 and 6.670, respectively, as the most critical risk groups in 3P projects were identified. Risks of allocating financial resources and investor obligations (R2-6), lack of transparency in executive issues and changes in project specifications(R1-1), problems of the government system(R3-5), prolongation of licenses and their renewal(R4-6), integrated management, control and utilization of water resources(R6-8) and climate change and rainfall pattern(R5-2) in each of the above groups were identified as the most important critical risks. Finally, the ORL of 3P projects was set at 7.077, which indicates the high level of total risk of these projects.

    Keywords: Risk Analysis, Public-Private Partnership (3P), Water, Wastewater Infrastructure Projects, Integrated Method Development, FD-FMEA-FSE Techniques
  • Akbar Jooyandeh Mirza, MohammadHadi Alizade Elizei *, Mohsen Adabi Pages 101-121

    Geopolymer concrete has been proposed in recent years as a green alternative to conventional concrete, which can reduce the negative environmental effects of Portland cement production. In this study, the effect of three different factors such as metakaolin replacement, Na2Sio3/NaOH ratio and polypropylene fiber percentage on the compressive strength of geopolymer concrete at 7 and 28 days was evaluated. The results showed that with increasing the ratio of sodium silicate solution to sodium hydroxide, the compressive strength of concrete increases significantly up to 22%. Also, in the analysis of the metakaolin replacement per fly ash, it was concluded that with increasing the percentage of metakaolin replacement up to 30%, the compressive strength of the control sample increased to about 14%. Also, as a general result, adding polypropylene fibers up to 1.5% by volume did not have much effect on the compressive strength of geopolymer concrete. Moreover, the mixed designs obtained along with the compressive strength of the specimens were modeled using the artificial neural network and multivariate regression analysis. Based on the training and testing results, the artificial neural network method in the RMSE and MAE semesters with values of 1.998 and 1.5899, respectively, has an acceptable performance compared to the multivariate regression analysis in predicting compressive strength of geopolymer concrete. In addition, the results of sensitivity analysis showed that Na2Sio3 / NaOH and sample age had the most effect and polypropylene fibers had the least effect in predicting the compressive strength of geopolymer concrete.

    Keywords: Geopolymer concrete, Compressive strength, Polypropylene Fibers, Recycled Concrete Aggregate, Artificial Neural Network
  • Yaghoub Babaei, Seyed Arash Mousavi Ghasemi *, Yousef Zandi Pages 122-139
    Reinforced concrete is one of the most widely used building materials in the construction industry. The sulfate attack on concrete structures is one of the factors effectively causing the reduced durability of concrete and structural damage. In the design and construction of concrete structures, service life, sustainable development, and environmental issues are important indicators considered by researchers in optimizing materials to achieve sustainable concrete with high strength by substituting various types of pozzolans for cement. The present study aims to compare the effects of fly ash and micro-silica on the development of the compressive strength, and electrical resistance of concretes exposed to sulfate-rich waters. The plans of this study include two types of conventional concretes and concretes containing pozzolanic material. Concrete mixing plans in sulfate medium were divided into 11 groups. The first group, with no additive material as a substitution for cement, included one plan (control plan), and the other 10 groups included 8 plans with the substitution of different percentages of micro-silica and fly ash powders for cement in concrete. Accordingly, 81 plans, each with 4 samples (7, 14, 28, and 42-day ages), were constructed to test compressive strength (N=324 plans). The results indicate that in the sulfate medium, with an optimal mixing design, the concrete containing standard sand reinforced with fly ash and microsilica pozzolans had higher strength compared to the concrete with no pozzolan, Moreover, the maximum (a 6% reduction in strength) and minimum (a 28% reduction in strength) durability was obtained for Samples # 5 and 6 of Group 2 and Samples #30 and 31, respectively. Also, with the substitution of 15% microsilica, a 1.58-fold increase in the electrical resistance was observed in the 90 day-old concrete sample compared to the 28 day-old sample
    Keywords: Durability of Concrete Concrete Structure, Sulfate Medium, Fly ash, Microsilica, Concrete Electrica lResistanc
  • Morteza Gholizadeh, Sina Fard Moradinia * Pages 140-164

    The role of human resources in reducing human resource risks and, consequently, organizational risks and organizational profitability, is an undeniable and very important role, and the role of human resources is something beyond administrative and office roles, which unfortunately this view There is a role for human resource management in most project-oriented organizations and so far the risk of strategic human resource actions, especially in the country's manufacturing industry projects has not been systematically assessed.The present paper aimed to identify the risks affecting human resource management in construction projects and provide an integrated model based on Adaptive Network-based Fuzzy Inference System (ANFIS) for risk assessment. By determining the probability, severity and rate of occurrence of risks, a total of 9 risk factors including (1) lack of maturity and knowledge of specialized staff, (2) job stress, (3) employee motivation, (4) lack of attention to the management process Performance and feedback, (5) lack of financial resources to reward innovative activities, (6) inappropriate payment policies, (7) discriminatory performance between human resources, (8) lack of technical knowledge and skills, and (9) lack of Possession of trust-building skills among employees was identified as critical (unauthorized) risks. The results of correlation coefficient criteria to determine the error value of the two methods presented showed that random data had a higher correlation coefficient than the actual data of experts and the results were satisfactory with high accuracy. Also, qualitative and quantitative analysis of risks by ANFIS method and based on experts' opinions and random data showed that if the risks are not available in projects that are being implemented for the first time or access to the required number of experts, by adopting and selecting appropriate random input data. Fuzzy intervals, instead of experts' opinions and their analysis by ANFIS method, obtain acceptable results.

    Keywords: Risk Analysis, Human resource risks, Construction projects, ANFIS, MATLAB
  • Meysam Rajabi *, Hamzeh Ghorbani, Sahar Lajmorak Pages 165-185
    Pore pressure is one of the most important reservoir-drilling parameters and knowledge of this pressure is essential for drilling costs, well safety and prevention of potential hazards. Research has shown that experimental equations have good performance accuracy only for certain regions. Most of these experimental equations have been compiled and developed based on a limited data set. Therefore, these correlations are valid in the range of changes in the parameters of those fields and are not valid for other areas. Therefore, artificial intelligent methods have given way to empirical equations. In this study, 2827 data related to three wells from one of the oil fields located in the southwest of Iran have been used. The input variables used in this paper to predict the pore pressure include 9 variables that have been selected using the feature selection method. In this study, 4 artificial intelligence algorithms include; random forest algorithm, support vector regression algorithm, artificial neural network algorithm and decision tree algorithm have been used to predict the pore pressure. After reviewing the results, it was found that the performance accuracy of the decision tree algorithm is higher than the other three algorithms (performance accuracy for the entire data set including R2 = 0.9985 and RMSE = 14.460 psi). Among the advantages of this algorithm compared to other algorithms are the best results without the need for statistical knowledge, separation of unnecessary data, short time to prepare data and reduction of relative error by finding the main node of the decision maker and analyzing it. Therefore, it can be concluded that with the development of this technique, it is possible to have high performance accuracy for a small amount of data from each field.
    Keywords: pore pressure, Artificial intelligence algorithms, Petrophysical data, Decision tree algorithm, Feature selection
  • MohammadMehdi Riyahi, Iman Bahrami Chegeni * Pages 186-214

    One-dimensional view of optimized design of engineering systems focusing on costs without considering other aspects such as risk and uncertainty in engineering design can increase risks during the operation of that engineering system. This paper indicates that if there are uncertainties in design parameters this cannot always cause poorly system operation, whereas may strengthen that system operation. For this purpose a gravity retaining wall is optimized and the optimal dimensions of that retaining wall are calculated. Then the effect of uncertainties, which are in the design parameters of that optimal gravity retaining wall, on the stability factors is calculated. Finally, using the concept of reliability, the risk in the safety factors of the retaining wall is obtained. In this paper, it is shown that if there is 10% uncertainty in design parameters the uncertainty propagation on safety factors is about (-80,+345)%, but this uncertainty propagation can increase the reliability(positive aspect of uncertainty) and risk(negative aspect of uncertainty) with a probability of 98.6039% and 1.3961% respectively. Then using the reliability block diagram, the total amount of reliability and risk for the gravity retaining wall is calculated which are equal to 79.3169 and 20.6830%, respectively. The innovations of this paper can be listed as below: 1) using Self-Adaptive Genetic Algorithm and Many Objective Genetic Algorithm, which have been used to optimize the retaining wall and calculate the uncertainty propagation on safety factors respectively. 2) calculating reliability and risk using fuzzy set theory.3) using reliability block diagram (RBD) to calculate the overall reliability and risk.

    Keywords: Retaining wall, optimization, Uncertainty, Fuzzy Set Theory, Reliability, risk
  • Houman Fazeli, Esmaeel Izadi Zaman Abadi *, Seyed Jalil Hosseini Pages 215-231
    Due to the great importance of traditional structures and masonry materials and their high application, the effective parameters in the load-bearing capacity of these structural forms should be examined. In order to study the behaviour of building materials in traditional buildings and structures, due to the high cost and time-consuming laboratory studies, it is necessary to use software methods with accurate failure criteria. To achieve more acceptable and realistic results in the analysis of brick masonry structures, the Willam-Warnke fracture criterion, which is specific to brittle materials, is generally used. In this paper, the aim is to obtain the Willam-Warnke fracture criterion parameters for the combination of brick and mortar materials in macro modelling. For this purpose, with the help of laboratory studies on the combined materials of brick and mortar, the mechanical properties of these materials have been obtained. Finally, in order to validate the obtained parameters, these parameters were included in the numerical modelling of a semi-circular arch of building materials and compared with laboratory results. The results show that the developed parameters of Willam-Warnke fracture criterion predict the behaviour of building materials with a maximum error of about ten percent and a suitable and acceptable agreement is observed between the results of the analytical and laboratory model.
    Keywords: Masonry materials, Finite elements, William-Warnke criterion, Semi-circular arch, experimental study
  • Seyed Fathollah Sajedi *, Mohamad Morad Raghpour Pages 232-257

    In this study, the numerical and experimental results of the behaviour of RCC’s with an elliptic cross- section made of NC and HSC enclosed by a GRP casing and a CFRP wrapping were compared. Behaviour refers to the compressive capacity and ductility of columns. The effect of concrete type, casing, wrapping and layers number, were investigated. 12 columns with 200*120 diameter and 600 mm height were made. The columns were divided into two groups from NC and HSC, and each group was divided into two part of three; the first part had a casing and the second without casing. Each part had a column without wrapping, 2nd with one layer, and 3rd column with two layers. Numerical modelling was performed with ABAQUS software and the results were compared with experimental results, which were well matched. The results showed that the wrapping and casing improved the behaviour of the columns. Addition of one layer and two layers of wrapping on average in the experimental method causes an increase of 19.7% and 28.7% in the CC in the 1st group and 11% and 28.7% in the 2nd group and in the numerical method causes an increase of 19.9% and 36.6% in CC in the 1st group and 16.8% and 30.9% in the 2nd group. Averagely, the use of casing increased the capacity in the experimental method by 4.15 times in the 1st group and 3.51 times in the 2nd group; in the numerical method; this increase in the capacity in the 1st group was 4.26 times and in the 2nd group was 3.25 times. Although the casing and the wrapping both create confinement, comparison showed that the casing, due to its greater confinement, has a much greater effect on improving the behaviour of columns, especially columns made of NC.

    Keywords: Elliptic reinforced concrete column, Behavior, High strength concrete (HSC), GRP casing, CFRP wrapping, Abacus
  • hamid mirzahosseini, S.Mohammad Mirhosseini *, Ehsanollah Zeighami Pages 258-279

    Reinforced Concrete (RC) Frames cover a large part of our country's structures. Neglect progressive collapse in this type of structures can lead to significant human and financial costs. Most of the regulations related to RC frames have comprehensive measures for resistance to seismic forces but there are only a few general solutions to increase the robustness to progressive collapse have been provided. In this study the effects of using High Performance Fiber Reinforced Cementitious Composite materials (HPFRCC) in the beam-column joints and the effects of its use on the robustness of RC frames against progressive collapse have been evaluated. For this purpose, after verifying the simulations with experimental tests using Opensees software the robustness of two 10-story RC frames under progressive collapse has been evaluated. The performance of the samples was measured using the robustness index proposed by Fascetti et al. The Fascetti robustness index is a combination of nonlinear dynamic and nonlinear static analyzes that evaluate the structural robustness to progressive collapse under multi columns removing scenario. The results of the sample analysis show the use of HPFRCCs materials in the joints beam-column can dramatically improve the robustness of concrete frames against progressive collapse by increasing the stiffness and ductility of the beam-column joints.

    Keywords: progressive collapse, HPFRCC materials, Reinforced Concrete Frame, Nonlinear Dynamic Analyze, ECC materials