فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات فرهنگی و ارتباطات
پیاپی 67 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید حسین نبوی، فرهنگ ارشاد، سورن مصطفائی* صفحات 11-38
    استبداد شرقی یکی از نظریه های شرق شناسانه ای است که درپی توضیح شرق از دیدگاه غربی است. در این پژوهش به بررسی نظریه ی استبداد شرقی ویتفوگل از منظر تفاوت های جغرافیایی در ایران پیشامدرن پرداختیم. مبانی نظری و روش شناسی این پژوهش تحت تاثیر مکتب تاریخ نگاری آنال، با تاکید بر تفاوت های جغرافیایی نوشته شده است. انجام این پژوهش به صورت کتابخانه ای بوده و یافته های آن از آثار نویسندگان ایرانی استخراج شده است. برای نشان دادن چگونگی مواجهه ی صاحب نظران ایرانی با نظریه ی استبداد شرقی، سنت مردم شناسی (تاریخ نگاری میدانی) مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته که در این سنت آثار جواد صفی نژاد و مرتضی فرهادی، مورد تاکید قرار گرفته است. حاصل این پژوهش، مشخص شدن نسبت صاحب نظران ایرانی و نظریه ی استبداد شرقی است. براساس یافته های این پژوهش، سنت تاریخ نگاری میدانی روایتی متفاوت از سازوکار کشاورزی، زمین داری و آبیاری در نقاط مختلف ایران بدست می دهد که متفاوت با پیش فرض ها و بنیادهای نظریه ی استبداد شرقی ویتفوگل است و می تواند مقدمه ای برای نگارش تاریخ میدانی و تاریخ های محلی باشد و مواد نگارش تاریخ های انتقادی را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: استبداد شرقی، ایران پیشامدرن، ویتفوگل، مردم شناسی، تاریخ نگاری میدانی
  • علی محمد حاضری، امیر صفری* صفحات 39-61
    نوشتار حاضر سعی می کند با بررسی خاستگاه های شرق شناسانه جامعه شناسی، امکان های نظری برای پژوهش درون ماندگار تاریخ و جامعه شناسی را ردیابی کند. بر همین اساس، ابتدا به خواستگاه های هگلی و اروپامحور جامعه شناسی می پردازیم و تناظر ماتریال آن در نظریه مارکس را نشان می دهیم. در گام بعدی پیوند جامعه شناسی و شرق شناسی را مورد توجه قرار می دهیم و نشان می دهیم با غلبه نظریه مدرنیزاسیون در جامعه شناسی و با ابتاء بر تاریخ هگلی و تناظر مارکسیتی اش، تاریخ جوامع شرقی در فرایندی تک خطی قرار گرفت که پیش فرض هایش بر «سکون»، «ایستایی» و در نهایت «تاریخ غیاب» استوار بود. بر همین اساس، این ادعا را مطرح می کنیم که جامعه شناسی در رایج ترین گونه هایش چیزی جز مطالعه آنچه غرب دارد و شرق فاقد آن است، نیست. در گام بعدی به این نکته اشاره می کنیم که فرد تاریخی وبر می تواند مسیری را برای برون رفت از این مخمصه نظری ارایه دهد ولی فرد تاریخی به دلیل تنش ها و تناقض های درونی وبر، در نهایت به نفع سوژه نوکانتی به عقب می نشیند. در گام نهایی به تبارشناسی فوکویی اشاره می کنیم و استدلال می کنیم که تبارشناسی فوکویی امکان نظری برای تاریخ درونماندگار را فراهم می کند.
    کلیدواژگان: تاریخ غیاب، جامعه شناسی، شرق شناسی، فرد تاریخی، تبارشناسی
  • نرگس ایمانی مرنی*، سوسن باستانی، شراره مهدی زاده صفحات 63-86

    در متن حاضر کوشیده ایم به بررسی رویکرد تبارشناسانه فوکو و کلیت پروژه انتقادی اش درمقام نوعی روش اندیشه انتقادی بپردازیم. ویژگی سرشت نمای این روش اندیشه انتقادی آن است که درمقام نوعی استراتژی، به «موضع گیری» دگرگونه سوژه پژوهنده در برابر جهان و پروبلماتیزه شدن اکنون می انجامد. بااین همه، این اکنون اکنونی گسسته از گذشته و آینده نیست که بشود آن را در یک انزوای روش شناسانه به بحث نشست. به عکس، به یک تعبیر می توان یکی از شاخصه های انتقادی روش تبارشناسی را نگاه همزمانش به گذشته و حال و آینده، آن هم تحت لوای مفهوم «قدرت»، دانست. لذا در متن حاضر، برای تشریح و توضیح همین مدعا سعی نموده ایم مواجهه فوکو با زمان گذشته، از خلال مقاله «نیچه، تبارشناسی، تاریخ»، مواجهه اش با زمان حال، از خلال مقاله «نقد چیست؟»، و مواجهه اش با زمان آینده، از خلال مقاله «روشنفکرها و قدرت»، را واکاویم و تاملی نیز داشته باشیم بر مفهوم قدرت که هر سه این مواجهات را در یک کلیت واحد و معنادار گرد هم می آورد و کلید فهم آن در گروی درک این نکته است که قدرت فوکویی از حیث هستی شناسانه نه به صورت مایملک گروه یا نهادی خاص، بلکه به صورت مناسبات نیرو قابل توجه و پیگیری است.

    کلیدواژگان: تبارشناسی، اکنون، گذشته، آینده، قدرت
  • میرزا محمدمهدی فرقانی*، علیرضا نظری صفحات 87-111

    اعتراضات دی ماه سال 96 نمونه ای از شگل گیری جنبشهای نوین اجتماعی در ایران است. ویژگی این جنبش ها، غیر ایدیولوژیک بودن، فقدان رهبری واحد، پراکندگی، داشتن ساختاری شبکه ای در اعضا و نیز استفاده از شیوه های نوین ارتباطی بر بستر فضای مجازی است. این اعتراضات در مدت زمان کوتاهی ده ها نقطه از کشور را در برگرفت و موجب شد تا صدا و سیما ظرف دو روز از شروع ناآرامی ها در بخش خبری 20:30 به آن واکنش نشان دهد. در این تحقیق از روش تحلیل محتوای کیفی بهره برده ایم. روش کیفی بر مبنای الگوی جان فیسک در مطالعه متون تصویری، الگویی ترکیبی برای تحلیل متون ارایه میشود که مرکب از الگوهای کیت سلبی، ران کادوری، رولان بارت، نورمن فرکلاف و تیو ون دایک است. نتایج این تحقیق نشان میدهد که تصویری که از معترضان در پر مخاطب ترین بخش خبری سیمای جمهوری اسلامی نشان داده میشود، با شیوه هایی همراه است که از خلال آنها، معترضان به مثابه «دیگری» سازمان یافته به دست دشمنان نمایش داده می شوند. بازنمایی مطالبات صورت گرفته در این اعتراضات نیز در روند تقلیل و طبیعی سازی قرار گرفته و عملا نمی تواند موضوعی برای گفتگو و نزدیکی معترضان و مسیولان شود.

    کلیدواژگان: ایدئولوژی، بازنمائی، نشانه شناسی، اعتراضات خیابانی، بخش خبری 20:30
  • ابریشم عارف، باقر ساروخانی*، مجید کاشانی صفحات 113-137
    احساس شادی و نشاط از جمله اساسی ترین نیازها و خواسته های انسان است و می تواند تاثیرات انکارناپذیری بر جنبه های گوناگون زندگی همه افراد از جمله معلمان داشته باشد. با توجه به نقش و جایگاه مهم معلمان در تربیت و جامعه پذیری دانش آموزان، تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر اعتماد اجتماعی خانواده بر نشاط اجتماعی معلمان متاهل دبیرستان های شهر تهران در سال 1398 انجام گرفته است. روش پژوهش حاضر پیمایش و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته می باشد. تعداد 382 نفر از جامعه مورد مطالعه بر اساس فرمول کوکران تعیین گردیده که لینک پرسشنامه در اختیار پاسخگویان قرار گرفته است. همچنین برای تعیین پایایی گویه ها از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شده است. از نرم افزار 22 SPSS و نرم افزار LISREL 8.5 برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است. نتایج نشان داد که سطح اعتماد اجتماعی بین خانواده معلمین و همچنین نشاط اجتماعی معلمین مطلوب و بالاتر از میانگین معیار مورد بررسی (نمره 3 میانگین طیف لیکرت) است؛ همچنین نتایج آزمون رگرسیون نشان داد که اعتماد اجتماعی خانواده تاثیری معنادار و افزایشی بر نشاط اجتماعی معلمان دارد. به عبارت دیگر با زیادشدن میزان اعتماد اجتماعی، میزان نشاط اجتماعی معلمان افزایش پیدا می کند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، نشاط اجتماعی، خانواده، اعتماد اجتماعی
  • قاسم مشکینی*، اصغر احمدی، سجاد مرجانی صفحات 139-168

    شبکه اجتماعی را می توان عرصه پیچیده از روابط انسانی قلمداد کرد که در عصر حاضر و در میان کنشگران اجتماعی ظهور کرده است. هدف پژوهش حاضر بررسی مولفه های اصلی تشکیل دهنده حوزه عمومی و تطبیق آن با شبکه اجتماعی تلگرام می باشد. این تحقیق با روش کیفی و بهره گیری از رویکرد تحلیل محتوا صورت گرفته است؛ برای این پژوهش در بازه زمانی یک هفته تعداد 9 گروه تلگرامی بصورت هدفمند انتخاب شده و مورد بررسی قرار گرفته اند. مطالعات نشان می دهد شبکه اجتماعی تلگرام علارغم ظرفیت های بالقوه و بالفعل خود که فرصت مناسبی برای انتشار و نقد و بررسی مطالب مربوط به واقیعت های اجتماعی، امکان آزادی بیشتر و... را دارد. این شبکه را نمی توان به مثابه حوزه عمومی قلمداد کرد، اما می تواند به امر شکل گیری حوزه عمومی کمک شایانی داشته باشد. قابل ذکر است که از میان مولفه های حوزه عمومی؛ " مطرح شدن موضوعات مدنی" بیش از سایر مولفه ها به حوزه عمومی نزدیک شده است اما مولفه" آزادی بیان، برابری در گفتگو و ایجاد فضای گفتمانی" شکل تضیف شده و تغییر شکل یافته ای از حوزه عمومی را به نمایش می گذارند.

    کلیدواژگان: حوزه عمومی، شبکه های اجتماعی، اینترنت، تلگرام، گفتگو
  • سید نبی سجادی، ریحانه حیدری، سیده فرزانه سیاسی راد، بردیا مختاری، علی قشمی* صفحات 169-198
    در این مقاله، نتایج گزارش کارگروه اجتماعی، فرهنگی و رسانه هیات ویژه گزارش ملی سیلاب ها در خصوص عملکرد مطبوعات، خبرگزاری ها، رادیو و تلویزیون، شبکه های اجتماعی و روابط عمومی ها در مدیریت بحران سیلابهای سال 98 ارزیابی و به صورت مقایسه ای مطالعه شده است. روش، اسنادی و از نوع «مروری» با رویکرد مقایسه ای در داخل و خارج از کشور بوده است. ارزیابی نتایج گزارش مذکور و مقایسه آن با دیگر مطالعات مشابه داخلی در ایران حاکی از آن است که اگرچه جنبه های مهمی از «مدیریت بحران» با محوریت مخاطرات طبیعی در عرصه نظری- تحلیلی، سیاستگذاری و ارایه مدل و نیز تحقیقات تجربی مبتنی بر محوریت نقش رسانه های مختلف در مراحل سه گانه بحران به صورت پراکنده و منفک همواره مورد توجه بوده، اما نکته متمایز و برجسته گزارش «رسانه» هیات ویژه گزارش ملی سیلاب ها، پرداختن همه جانبه به رسانه ها در سه مرحله پیش، حین و پس از بحران بوده است. همچنین مقایسه با یک نمونه خارجی در رابطه با پژوهش زلزله 2015 نپال، نقاط اتصال خوبی را با گزارش «رسانه» هیات ویژه گزارش ملی سیلابها نشان می دهد که از جمله آنها می توان به «عدم تمهیدات لازم برای مواقع بحرانی توسط رسانه ها»، «ضرورت تعامل بین مسیولان و روزنامه نگاران»، «سطح ضعیف آموزش رسانه ها»، «عدم حمایت مناسب دولت از زیرساختهای رسانه ای و نیز روزنامه نگاران»، «فقدان آموزش روزنامه نگاری بحران» و «نگاه سطحی رسانه ها به رویدادها» اشاره کرد. اگر پیشنهادهای گزارش مذکوردر سطوح مختلف مدیریتی اجرایی گردد، می توان انتظار داشت سازمانها و رسانه های ایرانی در بحرانهای بعدی بتوانند بر اساس ساختار و ماهیت خود، نقش موثرتری ایفا کنند.
    کلیدواژگان: ارتباطات بحران، هیات ویژه گزارش ملی سیلابها، مدیریت بحران، روزنامه نگاری بحران، روابط عمومی
  • مریم رحمانیان*، حسینعلی افخمی صفحات 199-223
    رسانه ها به کمک تکنیک های برجسته سازی، میزان اهمیت یک مسیله و اینکه افکار عمومی و سیاستمداران باید به چه موضوعاتی بیندیشند را تعیین می کنند. پژوهش های علمی بسیاری درباره ی نحوه پوشش اخبار اقلیمی در رسانه های مختلف کشورهای دیگر صورت گرفته اما در ایران به عنوان یکی از 10 کشور نخست انتشاردهنده گازهای گلخانه ای که به دلیل موقعیت جغرافیایی خود جزء کشورهای آسیب پذیر جهان در برابر تغییر اقلیم نیز است چنین پژوهش هایی به ندرت انجام شده و این پژوهش یکی از اولین مطالعات علمی جهت فهم دقیق این مسیله است که تغییرات آب وهوایی چگونه و به چه میزان در روزنامه های ایران برجسته شده اند. برای رسیدن به این هدف، از نظریه برجسته سازی و روش تحلیل محتوای کمی استفاده شد و با مرور 15 روزنامه شناخته شده ایران طی دو هفته خبری قبل تا دو هفته خبری بعد از برگزاری نشست های تغییر اقلیم بن 2017، پاریس 2015، کپنهاگ 2009 و مونترال 2005 ، 3905 مطلب زیست محیطی سرشماری شد که 388 مطلب آن درباره تغییر اقلیم بود. یافته های این پژوهش نشان داد که مطبوعات ایران در برجسته سازی تغییر اقلیم عملکرد ضعیفی داشته اند و تنها 9/9 درصد از مطالب زیست محیطی مربوط به تغییر اقلیم بوده است. میزان پوشش خبری نشست ها از کپنهاگ تا بن کاهش یافته بود و این نشان می دهد که با افزایش گرمایش جهانی و پیامدهای آن، توجه مطبوعات ایران به این موضوع کاهش یافته است. همچنین، دیدگاه سیاسی روزنامه ها در نحوه برجسته سازی اخبار اقلیمی تاثیرگذار ارزیابی شد و تفاوت معناداری در نحوه پوشش اخبار اقلیمی بین روزنامه ها وجود داشت.
    کلیدواژگان: برجسته سازی، تغییر اقلیم، گرمایش جهانی، محیط زیست، مطبوعات ایران
  • فریبا میرزایی نژاد اوجانی* صفحات 225-257

    شناسایی فضای سیاسی و اجتماعی حاکم بر جریان انتخابات و سوژه های تبلیغاتی احزاب، گروه ها و شخصیت های سیاسی حایز اهمیت است، زیرا در مبارزه انتخابی از ترفندهای مختلف برای توجیه و توضیح ایده های خود استفاده می کنند. این پژوهش برآن است تا با استفاده از روش نشانه شناسی بر اساس الگوی بارت و تحلیل گفتمان الگوی پدام (دکتر بشیر)، سکانس های برگزیده شده از فیلم های تبلیغاتی نمایندگان دو جریان اعتدال طلب واصول گرا را در دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران بررسی کند تا ضمن تعیین محورهای مهم گفتمانی هر کدام از دو نامزد حاضر در انتخابات، دالهای مرکزی گفتمان آنان را نیز شناسایی کند. درجریان مستند تبیلغاتی دکتر رییسی مشاهده می شود با قرار گرفتن " عدالت" به عنوان دال مرکزی مفصل بندی گفتمان جناح اصول گرا، نظم گفتمانی "نفی اشرافی گری"، " کرامت"، "مبارزه با فساد" ،" ساده زیستی" و"رعایت انصاف" مفصل بندی شده است. آقای روحانی نیز با قرار دادن "تعادل" به عنوان دال مرکزی مفصل بندی جناح اعتدال طلب، نظم گفتمانی"شور و مشورت"،" برابری در حقوق قومیت هاو جنسیت ها "،"مبارزه با سانسور و فیلترینگ"،"نقد و انتقاد"،"صلح و آشتی بین المللی و مبارزه با ایران هراسی"،"میانه روی ودوری ازتند روی و افراطی گری"و"دیپلماسی جایگزین نظامی گری"را تشکیل داده است.

    کلیدواژگان: نشانه شناسی، تحلیل گفتمان، انتخابات دوازدهم ریاست جمهوری ایران، رئیسی، روحانی
  • فرزانه فولادبند، سیده زهرا اجاق* صفحات 259-283

    با توجه به اهمیت تربیت جنسی در توانمندسازی و آگاه سازی کودکان، والدین به عنوان تسهیلگر نیازمند دریافت اطلاعات صحیح و متناسب با ویژگی های فرهنگی جامعه هستند. هدف این پژوهش دستیابی به الگوی بومی تربیت جنسی ازطریق رسانه برای آموزش، آگاه سازی و توانمندسازی والدین است؛ به طوری که ویژگی های فرم و محتوای تربیت جنسی رسانه ای شناسایی شوند. رویکرد پژوهش، کیفی است و از نظریه زمینه ای استفاده می کند. داده های حاصل از مصاحبه نیمه ساختاریافته با 13 نفر از صاحب نظران و دست اندرکاران آموزش تربیت جنسی در رسانه به روش تحلیل خرد شامل کدگذاری باز و محوری تحلیل، و 646 برچسب مفهومی یا کدباز استخراج می شوند. این یافته ها بر اساس پرسش ها و اهداف پژوهش طبقه بندی و در مقوله ها و زیرمقوله ها جای گذاری می شوند. محاسبه ضریب کاپای کوهن (0.6) حاکی از پایایی قابل قبول داده هاست. نتایج نشان می دهند که وضعیت آموزش تربیت جنسی در رسانه های داخلی نیازمند توجه است. استفاده از قالب های رسانه ای مختلف با ارجحیت تلویزیون و پیام رسان های موبایلی، آموزش غیرمستقیم و متناسب سازی فرم ارایه اطلاعات با گروه های مختلف مخاطبان به عنوان ویژگی های فرمی در تربیت جنسی از طریق رسانه شناسایی می شوند. به لحاظ محتوایی نیز، متناسب بودن با فرهنگ و عرف جامعه، اتخاذ نگاه علمی به موضوع، لزوم آموزش خودمراقبتی و بدن آگاهی، پرهیز از افراط و تفریط و آموزش تدریجی واجد اهمیت معرفی می شوند. همچین نتایج نشان می دهند که برای توانمندسازی کودکان آموزش بهنگام، آموزش نقش های جنسیتی و ارایه الگوهای مناسب لازم هستند. در پایان براساس تحلیل داده ها «الگوی ارتباطی برنامه های آموزش تربیت جنسی در رسانه» ترسیم می شود.

    کلیدواژگان: تربیت جنسی، مدل بومی، پیام های رسانه ای، والدین، کودک
  • نیلوفر آقایی*، احسان آقابابایی صفحات 285-308
    « غیرت» نوعی احساس و ارزش فرهنگی در نظام خانوادگی ایران است. با وقوع تغییرات فرهنگی در طول چند دهه گذشته، مواجهه زنان با این انگاره دچار دگرگونی شده است. مقاله حاضر به دنبال این هدف است که درک زنان از غیرت مردان را تفسیر کند و بدین منظور مخاطبان فیلم سینمایی «ملی و راه های نرفته اش» را مبنا قرار داده است. روش جمع آوری اطلاعات، مصاحبه نیمه ساختار یافته است؛ برای نیل به هدف، از روش تحلیل روایت استفاده می‏شود و تکنیک تحلیل، روش ویلیام لبوف است. باتوجه به اینکه تفسیر زنان از غیرت، روایی است، یافته ها نشان می دهد که زنان، غیرت را به مثابه «حمایت الزامی» درک می کنند؛ یعنی حمایتی همه جانبه که همراه با اعتماد، عدم حرمت شکنی، عدم بدبینی و عدم شکاکیت است. زنان این نوع غیرت را برای زندگی خود لازم می دانند زیرا آن را نماد دوست داشتن و علاقه همسر تلقی می کنند. از نظر زنان، مردان غیرت را نوعی کنترل بر زنان دانسته و نتیجه آن تحمیل خشونت است. این عدم تقارن در فهم غیرت برای زوج ها، بحران ساز است. خوانش مخاطبان از فیلم نیز دوگانه است. برخی از راویان، با شخصیت «ملیحه» در فیلم احساس همدلی می کردند چون زندگی شبیه او را تجربه کرده بودند و برخی دیگر فیلم را اغراق آمیز می دانستند. این امر نشان می دهد که درک مخاطبان از فیلم ملهم از تجربیات واقعی زندگی شان است.
    کلیدواژگان: تحلیل روایت، تفسیرمعنا، سینمای ایران، غیرت، مخاطب پژوهی
  • نازنین محمدوند، علی رشید پور*، مجتبی شاهنوشی صفحات 309-325

     در سال های اخیر، تامین مالی فعالیت های فرهنگی به دلیل کاهش درآمد شهرداری ها ناشی از وقوع پدیده رکود تورمی با مشکل مواجه شده است. به علاوه، شرایط نامناسب اقتصادی جامعه باعث شده تا شهروندان تخصیص بودجه به سازمان های فرهنگی دولتی و عمومی را با حساسیت بیشتری دنبال کنند و به آن واکنش نشان دهند. از این رو، افزایش بهره وری و رشد نسبت ستاده به نهاده با کاهش هزینه ها و افزایش کارایی و اثربخشی سازمان های فرهنگی دولتی و عمومی نه یک ضرورت، بلکه به یک الزام تبدیل شده است. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف ارایه یک الگوی سنجش بهره وری در سازمان های فرهنگی ایران، به شناسایی مولفه های سنجش بهره وری در سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران در سال 1398 پرداخته است. برای این منظور، داده های لازم از مطالعات تجربی مرتبط با کلید واژه بهره وری و ابعاد آن جمع آوری و با بهره گیری از روش تحلیل مضمون تجزیه وتحلیل شد. نتایج نشان داد عوامل مرتبط با سنجش بهره وری در سازمان های فرهنگی را می توان ذیل 5 مولفه اصلی (1) سبک مدیریت، (2) عوامل فردی، (3) عوامل اقتصادی، (4) عوامل محیطی و (5) عوامل فرهنگی و اجتماعی و 58 مولفه فرعی دسته بندی کرد. خاطرنشان می شود، استفاده از این نتایج می تواند بهره وری در سازمان های فرهنگی را افزایش دهد و زمینه صرفه جویی در منابع دولتی و بخش عمومی را فراهم نماید. مضافا، کارایی و اثربخشی فعالیت های فرهنگی را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: بهره وری، کارایی، اثربخشی، روش تحلیل مضمون
|
  • Seyed Hosein Nabavi, Farhang Ershad, Soren Mostafaie * Pages 11-38
    Oriental Despotism is one of the orientalist theories that seeks to explain the East from a Western perspective. In this study, we examined Wittfogel's theory of Oriental Despotism from the perspective of geographical differences in premodern Iran. The theoretical and methodological foundations of this research are influenced by the school of anal historiography, with an emphasis on geographical differences. This research is a library and its findings have been extracted from the works of Iranian authors. To show how Iranian scholars deal with the theory of Oriental Despotism , the tradition of anthropology (field historiography) has been analyzed and in which the works of Javad Safinejad and Morteza Farhadi have been emphasized. The result of this research is to determine the relationship between Iranian experts and the theory of Oriental Despotism . Based on the findings of this study, the tradition of field historiography provides a different narrative of the mechanism of agriculture, land and irrigation in different parts of Iran, which differs from the presuppositions and foundations of Wittfogel's Oriental Despotism theory and can be a prelude to writing field history and local histories.
    Keywords: Oriental Despotism, premodern Iran, Witfogel, Anthropology, field historiography
  • Ali Mohammad Hazeri, Amir Safari * Pages 39-61
    This article examines the theoretical possibilities of writing the history of the present. In order to do so, it examines Eurocentric origins of Hegelian philosophy and its materialist counter- concepts in Marx and his philosophy. The article then tries to problematize sociology as a “scientific” discourse which is heavily reliant on the orientalist discourse with its Hegelian conceptions of history and society in the Orient. The article then argues that historical sociology is inherently western-oriented and reduces oriental histories and societies to their “absent” elements. In order to escape this theoretical dilemma, the article proposes Weber’s “historical individual” as a theoretical concept that’s capable of offering a perspective to study the history of nonwestern societies immanently. But, it’s argued, Weber’s historical individual ultimately rests on Weber’s neo-Kantian subject which deprives it of its potential to offer an immanent critique. The article then argues that Foucault’s genealogy is the best strategy to study the histories and society of non-western non-reductively and immanently.
    Keywords: “history of the absent”, “sociology, orientalism”, “historical individual”
  • Narges Imani Marani *, Susan Bastani, Sharareh Mehdizadeh Pages 63-86

    In this essay we try to study Focaults genealogical approach and his critical project as a kind of critical method-thinking and not a logical-formal method-instrument. The key character of this kind of critical method-thinking as a strategy is to positioning differently against the world and to appear reality differently and through it problematizing the presentness. However this present isn’t discrete from past and future than can be studied in a methodological isolation. By the way to an interpretation, one of critical indicators of genealogical method is to study simultaneously the past, the present and the future under the concept of power. So in this passage we study Focaults confrontation with the past through the essay “Nitsche, Genealogy, History”, the present through the essay “What is Critique?”, and the future through the essay “Intellectuals and Power”. The key concept that unifies these three confrontation is power. It is the concept that from the ontological respect isn’t owned by someone, but it is in the form of power relations.

    Keywords: Geneology, Present, Past, Future, power
  • Mirza MohammadMehdi Forghani *, Alireza Nazari Pages 87-111

    The protests of January 2018 are the samples of the emergence of new social movements in Iran. The characteristics of these movements are being non-ideological, lack of single leadership, dispersion, having a network structure among the members and using modern communication techniques on cyberspace platform. These protests travelled to dozens of points in Iran in a short time and led IRIB to react within two days of the start of the protests on 20:30 news section. According to the constructivist approach in representation theory, the media narratives of events are a representation within their ideological and discursive contexts rather than an objective account of reality, as the representation of the protests in the media can lead to the control and guidance of the protests, and increase the trust and reference nature of that medium. The study tried to examine the representation of the involved parties, internal and external officials, as well as the demands made at these gatherings in 20:30 news section one month after the start of the events, using the representation theory. The study used qualitative content analysis methods.This method section based on John Fisk's model in the study of visual texts. The combined model is presented for text analysis, which is a combination of the models of Selbi, Cadouri, Barthes, Fairclough and Van Dijk. The results of the qualitative section indicated that the image of the protesters in the most popular news section of IRIB is accompanied by approached presenting the protesters as “others” organized by enemies.

    Keywords: ideology, Representation, Semiotics, street protests, 20:30 news section
  • Abrisham Aref, Bagher Saroukhani *, Majid Kashani Pages 113-137
    Feeling happy and cheerful is one of the most basic human needs and desires and can have undeniable effects on various aspects of life of all people, including teachers. Considering the important role and position of teachers in the education and socialization of students, the present study was conducted to investigate the effect of family social trust on the social vitality of married high school teachers in Tehran in 1398. The research method is survey and the data collection tool is a researcher-made questionnaire. A total of 382 people from the study population were determined based on the Cochran's formula and the questionnaire link was provided to the respondents. Cronbach's alpha test was also used to determine the reliability of the items. SPSS 22 software and software LISREL 8.5 were used for data analysis. The results showed that the level of social trust among teachers' families as well as teachers' social vitality is desirable and higher than the average of the criterion (score 3 of the average Likert scale); Also, the results of regression test showed that family social trust has a significant and increasing effect on teachers' social vitality.
    Keywords: Social Capital, Social vitality, Family, Social Trust
  • Ghasem Meshkini *, Asghar Ahmadi, Sajjad Marjani Pages 139-168

    The social network can be seen as a complex arena of human relationships that has emerged in the present and among social activists. The purpose of this research is to study the main components of the general field and its adaptation to the telegram social network. This research has been conducted using qualitative method and using content analysis approach. For this research, nine groups of telegrams have been selected and targeted for a week. Studies show that the social telegram network, despite its potential and actual capacities, offers a good opportunity to publish and critique social-rights issues, to have more freedom, and more. This network can not be considered as a public sphere, but it can contribute to the formation of the public sphere. It should be noted that among the components of the public sphere, the "raising of civil matters" has become more closely related to the public sphere than the other components, but the component of "freedom of speech, equality in dialogue and the creation of discursive space" is shaped and deformed Finds out the public sphere.

    Keywords: Public Sphere, Social networks, Internet, telegram, conversation
  • Seyyed Nabi Sajjadi, Reihaneh Heidari, Seyyede Farzaneh Siasirad, Bardia Mokhtari, Ali Ghashami * Pages 169-198
    The results of the report of the social, cultural and media working group of the special committee of the national flood report regarding the performance of the press, news agencies, radio and television, social networks and public relations in the management of the flood crisis of 1998 were evaluated and A comparative form has been studied. The method of this research was documentary and of the "review" type with an interactive approach. The results indicate that although important aspects of "crisis management" centered on natural hazards in the theoretical-analytical field, policymaking and model presentation, as well as empirical research based on the centrality of the role of different media in the three stages of the crisis, are Scattered and separated have always been of interest, but the distinctive and outstanding point of the "media" report of the National Flood Report Special Committee was the comprehensive treatment of the media in the crisis. A comparison with a foreign example in relation to the research of the 2015 earthquake in Nepal, shows that among them are "lack of necessary preparations for crisis situations by the media", "necessity of interaction between officials and journalists", "level Weak training of the media", "lack of proper government support for media infrastructure and journalists", "lack of training in crisis journalism" and "superficial view of the media on the events" pointed out. If the suggestions of the mentioned report are implemented, we can expect Iranian organizations and media to play a more effective role in the next crises.
    Keywords: Crisis communication, special commission for national flood report, crisis management, Crisis Journalism, public relations
  • Maryam Rahmanian *, Hoseinali Afkhami Pages 199-223
    Media determine for public opinion or politicians that should think about what topics and the amount of importance of issues by using agenda-setting theory. There has been a lot of scientific researches on how to cover climate change news in different media in other countries, but in Iran as one of the top ten emitters of greenhouse gases that is also one of the world's most vulnerable countries to climate change due to its geographical location, such researches have rarely been done. This study is one of the first scientific researches that attempt to understand precisely how climate change news has highlighted in Iranian dailies.The theory of agenda-setting and quantitative content analysis has been used to achieve this goal, and fifteen well-known Iranian dailies reviewed from two weeks before to two weeks after holding the United Nations climate change conferences of Bonn 2017, Paris 2015, Copenhagen 2009 and Montreal 2005). Finally, have been gathered 3905 environmental articles that 388 articles were about climate change issues.The findings showed that the Iranian dailies had got a poor performance in highlighting climate change subjects. The news coverage of the conferences has decreased from Copenhagen to Bonn, indicating that as global warming and its consequences increased, the Iranian press's attention to the issue has diminished. As well as the political perspectives of dailies have been evaluated influential on how to highlight climate change news, and there were significant differences between them in the ways of covering climate change news too.
    Keywords: Agenda-setting, Climate change, environment, Global warming, Iranian dailies
  • Fariba Mirzayi Nejad Ujani * Pages 225-257

    It is important to identify the political and social atmosphere governing the electoral process and the subjects of the political parties, groups and political figures, since in the campaign they use different tricks to justify and explain their ideas. The present study seeks to study the sequences selected from the propaganda films of the representatives of the two voluntary and influential volunteers in the 12th presidential election in Iran, using the method of semiotics based on Barthes's model and the analytical account of the pattern of Paddam (Dr. Bashir), while identifying the major discursive axes Each of the two electoral candidates also identifies the central slogans of their discourse.In the course of the documentary, Dr. Reesey is seen to be articulated by placing "justice" as the central axis of articulation of the fundamentalist discourse, the discursive order of "negation of aristocracy," "dignity," "anti-corruption," "simplistic," and "fairness" are articulated. Mr. Rouhani also put the "balance" as the centerpiece of the articulation of the oppressive wing, the discourse order of the Soviet Consultation, "equality in the rights of ethnicity and gender," the fight against censorship and filtering, "" critique of criticism, "" international reconciliation and The struggle against air pollution, "" moderation and overcoming extremism, "and" alternative militarism diplomacy ".

    Keywords: Semiotics, Analytical Discourse, 12th Iranian Presidential Election, Ebrahim Raisi, Hassan Rouhani
  • Farzaneh Fouladband, Seyyed Zahra Ojagh * Pages 259-283

    Considering sexual education as an empowerment factor for children, parents as facilitators need to receive true and reliable information which be in line with cultural considerations. The objective of this study is recognizing native model of media sexual education that uncover characteristics of its form and content for educating, informing and empowering parents. For this, we used qualitative approach and grounded theory. Data gathered from 13 experts and practitioners, and analysed by using micro-analysis method including open and axical coding. 646 open codes and conceptual labels extracted. Cohen's kappa coefficient was calculated (0.6) which showed the acceptable reliability of the data. Research indicated that it is needed to pay attention to sexual education of children. Using of different media formats with the preference of television and mobile messengers; indirect education; and adaptation of information with different groups of audiences were identified as formal features in sexual-ity education through the media. being appropriate to the culture and customs of society; adopting a scientific view on the subject; the need for self-care and body awareness training; avoiding extreems; and gradual and step-by-step education were introduced as content’s attributes. also, timely education and awareness; education of gender roles; and providing role models are necessary in order to empower children. Finally, the "communication model of sexual education programs in the media" was drawn.

    Keywords: Sexual-ity Education, Native Model, Media messages, Parents, Children
  • Niloofar Aghaei *, Ehsan Aqababaee Pages 285-308
    "Jealousy" is a kind of cultural feeling and value in the Iranian family system. As cultural change has taken place over the past few decades, women's exposure to this notion has changed. This article seeks to interpret women's understanding of men's jealousy, and to this end the audience is based on the "Mali And Its Untraveled Paths Film". The data collection tool was semi-structured interview. To achieve the goal, the method of narrative analysis is used and the analysis technique is the method of William Lebow.Given that women's interpretation of Jealousy is narrative, the findings show that women perceive Jealousy as a "necessary support."; That is, comprehensive support that comes with trust, lack of respect, lack of skepticism, and lack of skepticism. Women find this kind of jealousy necessary for their lives because they see it as a symbol of love and affection for their spouse. For women, men see jealousy as a kind of control over women and the result is violence. This asymmetry in understanding Jealousy for couples is a crisis. Audience reading is also a dual film. Some narrators sympathized with the character of "Malihea" in the film because they had lived through her life, while others considered the film exaggerated. This shows that the audience's perception of the film is inspired by their real-life experiences.
    Keywords: Narrative Analysis, Interpretation of meaning, Iranian Cinema, jealousy, Audience Research
  • Nazanin Mohammadvand, Ali Rashidpoor *, Mojtaba Shahnoushi Pages 309-325

    in recent years, funding for cultural activities has been hampered by declining municipalities' revenue due to the inflationary recession. In addition, the unfavorable economic conditions of the society have caused the citizens to follow and react more sensitively to the allocation of the budget to the governmental and public cultural organizations.Thus, increasing productivity and growth in the ratio of output to input, along with reducing costs and increasing the efficiency and effectiveness of public and governmental cultural organizations, has become not a necessity but an obligation. In this regard, the present study, with the aim of providing a model for measuring productivity in Iranian cultural organizations, has identified the components of measuring productivity in the Cultural and Artistic Organization of Tehran Municipality in 1398. For this purpose, the necessary data were collected from experimental studies related to the keyword of productivity and its dimensions and analyzed using the method of thematic analysis. The results showed that the factors related to productivity measurement in cultural organizations can be classified in 5 main components with 58 sub-categories as follows: (1) leadership style, (2) individual factors, (3) economic factors, (4) environmental factors and (5) Cultural and social factors. It should be noted that the use of these results can increase productivity in cultural organizations and provide savings in government and public sector resources. In addition, increase the efficiency and effectiveness of cultural activities. 

    Keywords: Productivity, Efficiency, Effectiveness, thematic analysis