فهرست مطالب

نشریه پژوهش در آموزش مطالعات اجتماعی
سال سوم شماره 3 (پیاپی 9، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد عباسی دره بیدی صفحات 1-22

    هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی چالش های آموزش مطالعات اجتماعی در دوران کرونا از دیدگاه دانش آموزان است. روش پژوهش کیفی با رویکرد پدیدارشناسانه است. اطلاعات از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته جمع آوری و تحلیل اطلاعات به شیوه تحلیل محتوای تفسیری انجام شد. جامعه آماری کلیه دانش آموزان متوسط اول شهر نجف آباد هستند که در سال تحصیلی 1399-1400 مشغول به تحصیل بوده اند و با شیوه نظری، با توجه به اشباع داده ها به صورت هدفمند 20 نفر از آنان نمونه گیری و مورد مصاحبه ها قرار گرفتند. نتایج حاصل از تجزیه تحلیل داده ها نشان داد که مهم ترین چالش های آموزش مطالعات در دوران کرونا از نگاه دانش آموزان عبارت اند از؛ چالش های تدریس از طریق شبکه ها (10 زیر مضمون)، چالش های مربوط به سنجش و ارزیابی (5 زیر مضمون)، چالش های مربوط به معلمان و سواد رسانه ای و مجازی آنان (5 زیر مضمون)، چالش های مربوط به دانش آموزان (5 زیر مضمون)، چالش های مربوط به خانواده (5 زیر مضمون) هستند که باعث کاهش یادگیری و کیفیت آموزش مطالعات اجتماعی شده و لازم است تا در این رابطه شیوه های بهتر و راهکارهای مناسبی اندیشیده شود.

    کلیدواژگان: مطالعات اجتماعی، آموزش مجازی، دانش آموزان، دوران کرونا
  • شیرین پورقاز*، عبدالجلال توماج صفحات 23-43
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش ترکیبی و چندرسانه ای بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان است. روش پژوهش حاضر شبه آزمایشی با سه گروه (دو گروه آزمایش و یک گروه گواه) با طرح پیش آزمون و پس آزمون است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان مقطع ابتدایی شهرستان آق قلا بود. روش نمونه گیری به صورت خوشه ای بود بدین صورت که از بین دانش آموزان شهرستان آق قلا دانش آموزان دوره دوم به تعداد 60 نفر به عنوان نمونه پژوهشی انتخاب شدند و به صورت همگن ازنظر معدل و نمره ریاضی در سه گروه (دو گروه آزمایش و یک گروه گواه) تقسیم شدند ابزار پژوهش شامل پرسشنامه ی پیشرفت تحصیلی فام تیلور (1994) با 48 گویه است؛ که پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ 84/0 به دست آمد که نشان از پایایی خوب پرسشنامه دارد و روایی آن نیز به کمک استادان و متخصصان حوزه علوم تربیتی مورد بررسی و تایید قرار گرفت. پس از جمع آوری داده ها جهت تجزیه وتحلیل داده های به دست آمده از نرم افزار spss نسخه 26 در دو قسمت تحلیل توصیفی (فراوانی و درصد فراوانی) و تحلیل استنباطی (کولموگروف اسمیرنف و کواریانس) استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که آموزش ترکیبی و چندرسانه ای تاثیر مثبت و معناداری بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دارد (00/0>p). بنابراین می توان بیان کرد که آموزش ترکیبی و چندرسانه ای سبب پیشرفت تحصیلی دانش آموزان می گردد.
    کلیدواژگان: آموزش ترکیبی، چندرسانه ای، پیشرفت تحصیلی، دانش آموزان، مطالعات اجتماعی
  • سید علی سید پورآذر* صفحات 45-66

    آموزش مطالعات اجتماعی با مسایل اساسی عمده ای ازجمله؛ محدودیت در روش تدریس، اجرای غیراصولی روش های محدود، عدم توسعه ابزارهای یادگیری و عدم خلاقیت در طراحی تجارب یادگیری روبرو می باشد. همین امر عموما فضای کلاس درس مطالعات اجتماعی را خسته کننده و غیرکاربردی کرده و دانش آموزان را دچار بی انگیزگی و بی تفاوتی نموده است. این روند نه تنها به تربیت شهروند آگاه و مسیول منجر نمی گردد بلکه به تدریج الزامات دانشی، نگرشی و مهارتی موردنیاز برای تحقق آن را نیز به چالش می کشاند. بر همین مبنا مقاله حاضر باهدف کاربرد اصول برنامه درسی صریح و خلاق، الگویی عملیاتی در شش گام، برای رفع این مسایل ارایه می نماید. مقاله پیش رو، با رویکرد کیفی و روش تحلیل ثانویه در مطالعات اسنادی، ابتدا با بررسی و مطالعه منابع و مقالات علمی، اصول برنامه درسی صریح و خلاق در آموزش مطالعات اجتماعی را تنظیم و سپس گام های عملی آن را در کلاس درس، با ذکر مثال های کاربردی ارایه نموده است. بنا بر یافته های این پژوهش، در کنار اجرایی کردن گام های شش گانه؛ تدوین اهداف صریح، توجه به سطح درک و فهم دانش آموزان، توجه به زمینه های تجربه یادگیری، توجه به ابعاد روانشناختی، تاکید بر تجربیات روزمره و ملموس، طراحی سازوکارهای ارتباط آزادانه و موثر در کلاس درس به گونه ای صریح و خلاقانه، خواهد توانست کلاس درس مطالعات اجتماعی را متحول نماید.

    کلیدواژگان: برنامه درسی صریح و خلاق، آموزش اجتماعی، طراحی آموزشی، گام های شش گانه
  • علی شیروانی شیری*، ساجده جهرمی، زهرا دهقانی صفحات 67-94
    هدف این پژوهش شناسایی مهارت‏ها و شایستگی‏های موردنیاز معلمی در آموزش و تربیت سیاسی و اجتماعی دانش‏آموزان است. پژوهشگران در این مطالعه تلاش کردند تا به این پرسش که مهارت‏ها و شایستگی‏های موردنیاز معلمی در آموزش و تربیت سیاسی و اجتماعی دانش‏آموزان کدم اند؟، پاسخ دهند. برای پاسخ به این پرسش اساسی، از روش بررسی اسنادی در جمع‏آوری اطلاعات و از روش تحلیلی- تفسیری در تحلیل اطلاعات استفاده شده است. یافته ها حاکی از آن است که نظام آموزش‏وپرورش نقش مهمی در آموزش و تربیت سیاسی و اجتماعی دانش‏آموزان دارد. معلم با ایجاد و تقویت مهارت‏های اجتماعی پایه در دانش‏آموزان سعی می‏کند تا با راهنمای عمل قرار‏دادن اصول تربیت اجتماعی که عبارت اند از؛ وحدت، مسیولیت، عدالت و مشارکت به اهداف تربیت اجتماعی نایل شود. در تربیت سیاسی دانش‏آموزان نیز انتظار می‏رود که معلم به مولفه های تربیت سیاسی که عبارت اند از؛ آزادی، استقلال، عدالت و دادن آگاهی سیاسی، توجه جدی داشته باشد چراکه تربیت سیاسی منجر به توسعه سیاسی در سطح جامعه می‏شود که آن نیز به معنای افزایش مشارکت مسیولانه آحاد افراد جامعه در سرنوشت سیاسی خود و جامعه خود خواهد بود.
    کلیدواژگان: تربیت اجتماعی، تربیت سیاسی، معلم، دانش ‏آموزان
  • عثمان هدایت*، مسعود بیننده، اسرین فیضی صفحات 95-118

    هدف این پژوهش بررسی رابطه ی فعالیت های انجمن های مردم نهاد در گرایش به طبیعت و احترام به محیط زیست در میان دانش آموزان بانه و مریوان (استان کردستان) است. این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است. تعداد 381 نفر دوره دوم متوسطه از دانش آموزان به عنوان حجم نمونه انتخاب و بین آن ها پرسشنامه استاندارد به روش نمونه گیری طبقه ای توزیع شد. روایی پرسشنامه توسط اساتید و متخصصین مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ محاسبه شد. روش تجزیه وتحلیل داده ها با توجه به ماهیت داده های گردآوری شده از آماره های ضریب همبستگی پیرسون و آزمون t تک نمونه ای در نرم افزار SPSS انجام شد. نتایج حاکی از آن است که متغیری که از سایر متغیرها در بین پاسخگویان از میانگین بالاتری برخوردار بود، متغیر فعالیت انجمن های زیست محیطی مردم نهاد بود. همچنین نتایج نشان داد که ارتباط میان عملکرد و فعالیت های انجمن های زیست محیطی مردم نهاد و دانش آموزان رابطه ای مثبت و مستقیم در جامعه موردبحث بوده است.

    کلیدواژگان: گرایش به طبیعت، آگاهی زیست محیطی، انجمن های زیست محیطی مردم نهاد
  • سید مرتضی عرب*، علی پژهان، پرتوسادات یزدانی صفحات 119-146

    معلولیت شرایطی است که در توانایی فرد در انجام کارهای روزانه اختلال ایجاد می کند. امروزه آموزش، نقش تعیین کننده ای در سبک زندگی جمعیت معلولان دارد. آموزش معلولان یکی از موضوعاتی است که موردعلاقه صاحب نظران رشته های مختلف ازجمله جامعه شناسی، روانشناسی و جمعیت شناسی و... قرارگرفته است. مقاله حاضر به آموزش سبک زندگی جمعیت دانش آموزان معلول بر اساس نیازها و اولویت زندگی آن ها می پردازد. در مبانی نظری، تکیه اصلی بر مطالعات جمعیت شناسی با رویکرد جامعه شناختی و آموزش و معلولیت می باشد. پیش فرض نظری این است که سبک زندگی دانش آموزان معلول، تحت تاثیر آموزش و همچنین فرهنگ بوده و مهم ترین متغیر تاثیرگذار بر سبک زندگی معلولان آموزش می باشد. این پژوهش یک مطالعه کیفی و از نوع کاربردی است. جامعه آماری این مطالعه پایان نامه های دانشجویی و مقالات علمی - پژوهشی و کتاب های مرتبط در حوزه آموزش مهارت آموزی و توانمندی در رابطه با آموزش مسایل و نیازهای جمعیت معلولان می باشد که از سایت های SID جهاد دانشگاهی، Magiran.com، Noormags.ir و Ensani.ir استفاده شده است. با توجه به ماهیت و موضوع تحقیق علاوه بر مرور مقالات از روش اسنادی و کتابخانه ای و از نرم افزار تحلیل داده های کیفی MAXQDA استفاده گردید. هدف اصلی این تحقیق، سبک آموزش زندگی، نیازها و اولویت های زندگی دانش آموزان معلول است که یافته های زیر استخراج شد: 1. نامناسب بودن امکانات آموزشی و عدم مهارت آموزی برای دانش آموزان معلول و امکانات شهرسازی 2. ضعف خدمات و فضاهای آموزشی و اجتماعی از قبیل فضای آموزش مجازی و... اشتغال.

    کلیدواژگان: آموزش، سبک زندگی، جمعیت شناختی، نیازها و اولویت ها، معلولان
  • ناصر کمالپورخوب*، خسرو نظری، کبرا کمالپورخوب صفحات 147-171

    این پژوهش با هدف شناسایی مولفه های تربیت شهروندی در بین دانش آموزان متوسطه پسرانه شهر تهران انجام گرفت. روش اجرای تحقیق میدانی با راهبرد پیمایشی است. داده ها به کمک ابزار پرسشنامه محقق ساخته از 210 نفر از معلمان شهر تهران با شیوه نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای و تصادفی ساده جمع آوری شد. با توجه به هدف پژوهش از تحلیل عامل اکتشافی برای تجزیه وتحلیل داده ها و شناسایی مولفه های زیربنایی استفاده شد. تحلیل داده های پژوهش با استفاده از تحلیل عامل اکتشافی و به کمک آزمون kmo و ضریب بارتلت تایید شد (≥p%05). این ضریب نشان می دهد که، هم همانی بودن ماتریس رد شد و هم متغیرها امکان کاهش به حداقل عامل ها را داشتند. درنهایت متغیرهای موردبررسی به 6 عامل کاهش پیدا کردند که درمجموع با فراوانی تجمعی 54/55 توانستند واریانس کل متغیرها را تبیین کنند. این عامل ها به ترتیب اولویت در مولفه های اعتماد و مسیولیت پذیری با مقدار ویژه (012/6)، تعهد دینی و سازمانی با مقدار ویژه (072/2)، هنجارپذیری اجتماعی با مقدار ویژه (657/1)، نقش آفرینی فعالانه با مقدار ویژه (500/1)، منتقد با مقدار ویژه (416/1) و آگاهی تربیتی راهبردی با مقدار ویژه (226/1) نام گذاری و مشخص شد. ازاین رو می توان گفت که دانش آموزان بیشترین نقش و یادگیری شهروندی خود را در مولفه ی اعتماد و مسیولیت پذیری به عنوان عامل اول با واریانس (049/24) نشان دادند.

    کلیدواژگان: تربیت شهروندی دانش آموزان، معلمان، مولفه های شهروندی، تحلیل عامل اکتشافی
|
  • Ahmad Abbasi Darehbidi Pages 1-22

    The main purpose of this study is to identify the challenges of teaching social studies during the corona from the perspective of students. The research method is qualitative with a phenomenological approach. Data were collected through semi-structured interviews and data analysis was performed by interpretive content analysis. The statistical population is all junior-high school students (grade 7, 8, and 9) in Najafabad who were studying in the academic year 1399-1400. According to the theoretical method, using the data saturation, 20 of them were sampled and interviewed. The results of data analysis showed that the most important challenges of teaching studies during the corona from the students' point of view are; Challenges of teaching through networks (10 sub-themes), Challenges related to assessment and evaluation (5 sub-themes), Challenges related to teachers and their media and virtual literacy (5 sub-themes), Challenges Student-related issues (5 sub-themes) are family-related challenges (5 sub-themes) that reduce learning and the quality of social studies education, and it is necessary to think of better ways and appropriate solutions in this regard.

    Keywords: Social Studies, Virtual Education, Students, Corona Age
  • Shirin Pourghaz *, Abdoljalal Toomaj Pages 23-43
    The purpose of the present study was to investigate the impact of blended and multimedia education on students' academic achievement. The research method is quasi-experimental with three groups (two experimental groups and one control group) with pre-test and post-test design. The statistical population of the study included all elementary school students in Aq Qala city. A cluster sampling method was used to select 60 students from second grade students in Aq Qala city and homogeneously in terms of grade point average and mathematical score in three groups (two experimental and one control group). They were divided. The research instrument consisted of Pham Taylor (1994) Academic Achievement Questionnaire with 48 items. The reliability of the questionnaire was estimated to be 0.84 using Cronbach's alpha. And approved. Data were analyzed by SPSS software version 26 in two parts: descriptive analysis (frequency and percentage) and inferential analysis (Kolmogorov-Smirnov and Covariance). Findings showed that multimedia and multimedia education had a positive and significant effect on students' academic achievement (p <0.01). Therefore, it can be stated that multimedia and multimedia education improve students' academic achievement.
    Keywords: Mixed Education, Multimedia, academic achievement, Students, Social Studies
  • Seyyed Ali Seyyed Pouirazar * Pages 45-66

    Teaching social studies with major basic issues including; limitations in teaching methods, incorrect implementation of limited methods, lack of development of learning tools and lack of creativity in designing learning experiences. This has generally made the social studies classroom atmosphere boring and useless, leaving students with the lack of motivation and indifference. This process not only does not lead to the education of an informed and responsible citizen, but also gradually challenges the knowledge, attitude, and skill requirements required to achieve it. Accordingly, the present article aims to apply the principles of explicit and creative curriculum and provides an operational model in six steps to address these issues. The present article, with a qualitative approach and secondary analysis method in documentary studies, first by reviewing and studying scientific sources and articles, sets the principles of explicit and creative curriculum in social studies education and then practical steps in the classroom, with mentioning practical examples. According to the findings of this study, in addition to implementing the six steps; formulate explicit goals, pay attention to students' level of understanding, pay attention to the fields of learning experiences, pay attention to psychological dimensions, emphasize on every day and tangible experiences, and design free and effective communication mechanisms in the classroom in an explicit and creative way,  so it will be able to transform the social studies classroom.

    Keywords: Explicit, creative curriculum, Social Studies Education, Educational Design, six steps
  • Ali Shiravani Shiri *, Sajede Jahromi, Zahra Dehghani Pages 67-94
    The purpose of this study is to study the skills and competencies required of a teacher in the students' political and social education. In this study, researchers tried to answer the question of what skills and competencies does a teacher need in the students' political and social education? To answer this basic question, the method of documentary documentation in data collection and the analytical-interpretive method in data analysis have been used. Findings indicate that the education system has an important role in the students' political and social education .By creating and strengthening basic social skills of students, the teacher tries to put into practice the principles of social education, which include; unity, responsibility, justice and participation  to achieve the goals of social education .In student's political education, the teacher is also expected to address the components of political education, which include; freedom, independence, justice and giving political awareness, pay serious attention to political education leads to political development at the community level
    Keywords: Social education, Political education, Teacher, Students
  • Osman Hedayat *, Masoud Binnandh, Asrin Faizi Pages 95-118

    The aim of this study was to investigate the effects of the activities of non-governmental organizations in the tendency towards nature and respect for the environment among students in Baneh and Marivan (Kurdistan Province). This research has been done by descriptive-analytical method. 381 high school students were selected as the sample size and a standard questionnaire was distributed among them by stratified sampling. The validity of the questionnaire was confirmed by professors and experts and its reliability was calculated using Cronbach's alpha. Data analysis method was performed according to the nature of data collected from Pearson correlation coefficient statistics and one-sample t-test in SPSS software. The results showed that the variable that had a higher mean than other variables among the respondents was the activity variable of non-governmental environmental associations. Another result of the present study was that the relationship between the performance and activities of the association was Environmental aspects of non- governmental institutions and students have been a positive and direct relationship in the society in question.

    Keywords: Tendency to Nature, Respect for the Environment, Environmental awareness, Environmental Associations
  • Seyed morteza Arab *, Ali Pezhhan, Partosadat Yazdani Pages 119-146

    Disability is a condition that interferes with a person's ability to perform daily tasks. Today, education plays a decisive role in the lifestyle of the disabled population. Education of the disabled is one of the topics that is of interest to experts in various fields such as sociology, psychology , demography,and etc. In theoretical foundations, the main reliance is on demographic studies with a sociological approach and education and disability. The theoretical premise is that the lifestyle of students with disabilities is influenced by education as well as culture. The most important variable affecting the lifestyle of the disabled is "education". This research is a qualitative and applied study. The statistical population of this study is student theses and scientific-research articles and related books in the field of skills training and empowerment in relation to teaching the issues and needs of the disabled population, which are from the SID sites of Jihad Daneshgahi, Magiran.com, Noormags.ir and Ensani.ir Used. Due to the nature and subject of the research, in addition to reviewing the articles, documentary and library methods and MAXQDA qualitative data analysis software were used. Therefore, the main purpose of this study is the lifestyle education and needs and life priorities of students with disabilities. The following findings were extracted: 1.Inadequate educational facilities and lack of skills training for students with disabilities and urban planning facilities. 2. Weakness of services and educational and social spaces such as: virtual education space, employment and etc.

    Keywords: Education, lifestyle, demographics, needs, priorities, people with disabilities
  • Nasser Kamalpourkhob *, Khosro Nazari, Kobra Kamalpourkhob Pages 147-171

    The aim of this study was to identify the components of citizenship education among male high school students in Tehran. The method of conducting field research is with a survey strategy. Data were collected using a questionnaire from 210 teachers in Tehran by multi-stage cluster sampling and simple random sampling. According to the purpose of the research, exploratory factor analysis was used to analyze the data and identify the underlying components. The applicability of exploratory factor analysis for this study was confirmed by kmo test(%p 05%).This indicates that both the matrix homogeneity is rejected and the variables can be reduced to a minimum of factors. Finally, the studied variables were reduced to 6 factors, which in total with a cumulative frequency of 55.54 were able to explain the total variance of the variables. These factors are given priority in the components of trust and responsibility with special value (6.012),religious and organizational commitment with special value(2.072). Active planning with special value(1.500),Critic with special value(1.416) and Strategic educational awareness with special value(1.226)were identified and specified. Therefore, it can be said that students showed the greatest role and learning of their citizenship in the component of trust and responsibility as the first factor with variance (249/04).

    Keywords: Student Citizenship Education, Teachers, Citizenship Components, Exploratory factor analysis