فهرست مطالب

مطالعات راهبردی در صنعت نفت و انرژی - سال چهاردهم شماره 55 (زمستان 1401)

نشریه مطالعات راهبردی در صنعت نفت و انرژی
سال چهاردهم شماره 55 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمدعلی حسنی*، اشرف شاه منصوری، قاسمعلی بازایی صفحات 1-24

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی استراتژی های فناوری زنجیره بلوکی در صنعت نفت و گاز است. در این تحقیق از روش تحقیق آمیخته استفاده شده است. در بخش کیفی، جامعه پژوهش، خبرگان حوزه فناوری زنجیره بلوکی بودند که تعداد 12 نفر از میان آن ها به صورت هدفمند جهت انجام مصاحبه عمیق انتخاب شدند. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از کدگذاری باز و محوری، استفاده شد. در بخش کمی، نمونه آماری شامل 232 نفر از متخصصان فناوری اطلاعات بودند که از بین جامعه به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. جهت تجزیه وتحلیل داده ها در بخش کمی از معادلات ساختاری واریانس محور استفاده شده است. نتایج تحلیل کیفی گویای آن است که 42 گزاره مفهومی اولیه (فراوانی 604) با 36 مقوله فرعی، 6 گزاره مقوله ای اصلی و یک کد محوری، استراتژی های فناوری زنجیره بلوکی ترسیم و ارایه شد. نتایج کمی نشان می دهد مدل نیاز به اصلاح ندارد.

    کلیدواژگان: زنجیره بلوکی، استراتژی های زنجیره بلوکی، روش آمیخته
  • احمدرضا حسین زاده، محمدابراهیم محمدپورزرندی*، محمدعلی افشارکاظمی صفحات 25-38

    هدف پژوهش حاضر، ارزیابی رویکردهای رقابتی مدیریت زنجیره تامین سه سطحی (تامین‌کننده، تولیدکننده و توزیع‌کننده) با تمرکز بر سطح 2 یعنی تولید و عملیات به‌منظور پایداری زنجیره تامین لارج شرکت عملیاتی تولید نفت و گاز است. این تحقیق مبتنی بر رویکرد تصمیم‌گیری چندمعیاره با به‌کارگیری روش‌های دلفی فازی و فرایند تحلیل شبکه‌ای است. ازاین‌رو با استفاده از مرور ادبیات و نظرسنجی تیم 15 نفره خبرگان، 33 مولفه موثر بر زنجیره تامین لارج استخراج و با 4 رویکرد دسته‌بندی شد. برای پالایش و ارزیابی عوامل مستخرج با زمینه‌ها و فضای واقعی زنجیره تامین لارج، طی سه مرحله نظرسنجی طبق روش دلفی فازی و با نظر تیم خبرگان منتخب استفاده شد که منجر به شناسایی 28 مولفه شد. سپس اهمیت نسبی هر یک از مولفه‌ها و ابعاد زنجیره تامین بر اساس روش | سال چهاردهم | شماره 55 | زمستان 1401 | صفحات 1 تا 24 | فرایند تحلیل شبکه‌ای در محیط نرم‌افزار سوپر دیسیژن تعیین شد. | سال چهاردهم | شماره 55 | زمستان 1401 | صفحات 1 تا 24 | نتایج مطالعه حاکی از آن است که راهبرد تاب‌آوری با وزن 36466/0 بالاترین رتبه اثرگذار و سپس راهبردهای چابک با وزن 25385/0، ناب با وزن 23963/0، سبز با وزن 14187/0، به ترتیب رتبه‌های دوم، سوم و چهارم را دارا می‌باشند | سال چهاردهم | شماره 55 | زمستان 1401 | صفحات 1 تا 24 | . لذا استفاده هم‌زمانی این راهبردها با توجه به اولویت رویکردها و عوامل کلیدی درون هر رویکرد، می‌تواند به‌عنوان یک راهبرد جدید جهت پایداری زنجیره تامین لارج تلقی شود.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین لارج، رویکردهای زنجیره تامین، روش تحلیل شبکه ای، دلفی فازی، مناطق عملیاتی نفت و گاز
  • امید فرهودی، علی رضائیان*، رضا رادفر، طهمورث سهرابی صفحات 39-60

    هدف از پژوهش حاضر، ارایه الگوی راهبرد مبتنی بر فناوری با رویکرد ساختاری تفسیری در شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی بود. مطالعه از منظر ماهیت پژوهش، توصیفی، پیمایشی و از نظر هدف، کاربردی بوده و با مرور ادبیات تحقیق و نظرسنجی خبرگان، 10 عامل موثر به همراه زیر عوامل شناسایی و سپس الگوی ساختاری تفسیری بر اساس عوامل تحقیق و نقشه راه، ارایه شد. عوامل مدیریت، مالی، سیاست گذاری، دانش فنی، سرمایه انسانی، فناوری اطلاعات، عملیات، تولید، تجاری سازی و بازار در سطوح مختلف قرار گرفتند. سپس الگو از طریق اعتباریابی کمی و کیفی مورد بررسی و حایز اعتبار تشخیص و مورد تایید قرار گرفت. درنهایت بر اساس هفت سطح الگو راهبرد فناوری محور که به معنای استفاده از فناوری در راهبرد سازمان در جهت تقویت و حفظ جایگاه و نقش مناسب آن در دگرگونی های بازار است، پیشنهاد هایی مطرح شد. نتایج به دست آمده نشان داد که برای پیاده سازی راهبرد مبتنی بر فناوری در سازمان مذکور، عوامل مدیریت و مالی زیربنایی و سپس سیاست گذاری و دانش فنی به عنوان عوامل کلیدی و در گام سوم منابع انسانی به عنوان عامل تحول، نگاه ویژه ای اعمال شود.

    کلیدواژگان: راهبرد مبتنی بر فناوری، رویکرد ساختار تفسیری، پژوهش و فناوری
  • احسان صالحی، زهرا علیپور درویش*، عادل آذر، ناصر میرسپاسی صفحات 61-78

    این پژوهش با هدف تعیین سبک های رهبری بر اساس تفکر خلاف واقع در ارتباط با خویش و دیگران است. روش پژوهش شبه آزمایشی و جامعه آماری پژوهش را رهبران شرکت نفت فلات قاره تشکیل دادند که از بین آن ها سی ودو نفر بر پایه ویژگی، مدیران بلافصل مدیرعامل انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل هشت سناریوی اندازه گیری سبک رهبری مبتنی بر تفکر خلاف واقع، پرسشنامه تفکر خلاف واقع فزاینده و کاهنده، پرسشنامه سبک های رهبری و پرسشنامه خویش و دیگران بودند. داده ها با استفاده از آزمون t گروه های مستقل (برای تعیین تاثیر دست کاری اعمال شده) و تحلیل واریانس چند متغیری (MANOVA)تحلیل شدند. نتایج حاصل از آزمون t گروه های مستقل نشان داد که دو سناریوی اندازه گیری تفکر خلاف واقع فزاینده و کاهنده دارای تاثیر معنادار بر هر یک از چهار سبک رهبری مدیران داشته اند. نتایج تحلیل واریانس چند متغیری (MANOVA) نیز نشان داد که بین تفکر فزاینده و کاهنده در سبک های رهبری و نیز با خویش و دیگران تفاوت معنادار وجود دارد (05/0<p) ولی در سبک های رهبری تفاوت معناداری بین دو تفکر فزاینده و کاهنده به دست نیامد.

    کلیدواژگان: تفکر خلاف واقع، سبک های رهبری، سناریو رهبری، شرکت نفت فلات قاره
  • هادی افراسیابی، ملیکه بهشتی فر*، محمد ضیاءالدینی صفحات 79-98

    هدف از این تحقیق اعتباریابی پیامدها و نتایج حاصل از ایجاد بلوغ منابع انسانی سبز در مناطق درجه یک شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران است. این تحقیق یک تحقیق توصیفی و از نوع مطالعات همبستگی است. پس از تایید روایی و پایایی  پرسشنامه جامعه آماری که کارکنان دارای پایه سازمانی 14 و بالاتر مناطق درجه یک شرکت بوده و حجم نمونه 300 نفر برآورد شده، توزیع و با استفاده از نرم افزار SPSS و AMOS به تجزیه وتحلیل داده ها پرداخته شده است. درنهایت با استفاده از پرسشنامه مذکور می توان به طور قابل قبولی خصیصه پیامدها و نتایج ایجاد بلوغ منابع انسانی سبز در مناطق درجه یک شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران را مورد اندازه گیری قرار داد.

    کلیدواژگان: اعتباریابی، تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی، بلوغ منابع انسانی سبز
  • عباس ایاران، مهدی فدایی*، مهدی همایون فر، حسین عموزاد خلیلی صفحات 99-122

    هر نوع اخلال در استخراج، فروش، واردات و صادرات نفت و گاز نقش انکار نشدنی در ثبات اقتصادی کشور دارد؛ بنابراین در این تحقیق، با استفاده از یک مدل پویایی شناسی سیستم ها به بررسی نحوه تاثیر تحریم ها بر زنجیره تامین صنعت نفت ایران پرداخته شده است. نمودار زیرسیستم ها و نمودار علت و معلولی با در نظر گرفتن متغیرهایی که با کمک نظریه داده بنیاد شناسایی شده اند، تدوین شده و تاثیر واردات مواد اولیه مصرفی بر روی توسعه ظرفیت و تاثیر افزایش هزینه مواد اولیه بر بومی سازی تولید مواد اولیه در صنعت نفت مدل سازی شده است. نتایج نشان داد تلاش جهت خنثی سازی تحریم های صنعت نفت با کمک شرکت های دانش بنیان، می تواند در عرض ده سال آینده درآمد را تا 418% افزایش دهد اما با سرمایه گذاری جهت توسعه ظرفیت تولید فراورده های نفتی می تواند تا 27% افزایش درآمد را متاثر سازد و کشور را در مقابل تحریم مقاوم نماید.

    کلیدواژگان: تحریم های نفتی، زنجیره تامین شرکت صنعت نفت، پویایی شناسی سیستم ها
  • سوگل رانور، محمد قهرمانی*، اباصلت خراسانی، شاهرخ قاسمی صفحات 123-136

    پژوهش حاضر با هدف بررسی مولفه اخلاق حرفه ای مدیران شرکت نفت ملی ایران بر مبنای الگوی تراز جهانی از حیث روش شناسی، کاربردی و بر اساس ماهیت روش، توصیفی و در دسته تحقیق پیمایشی است. جامعه آماری 440 نفر از مدیران شرکت ملی نفت بودند که بر اساس فرمول کوکران 242 انتخاب شدند. به دلیل شیوع ویروس کرونا تعداد 156 پرسشنامه کامل عودت و تحلیل شد. روایی ابزار پژوهش با نظر 8 نفر از صاحب نظران حوزه نفت مورد تایید قرار گرفت. بر اساس آزمون آلفای کرونباخ، ضریب پایایی پرسشنامه 91/0 برآورد شد. نتایج نشان داد که به ترتیب گویه های شیوه های عملیاتی عادلانه (مسیولیت اجتماعی)، صلح در محیط کار و تقویت و گسترش رعایت موازین اخلاقی دارای بیشترین میانگین و گویه های توجه به محیط زیست، مهارت شناخت تعارض و حل تعارض و پایبندی به قوانین مالیاتی، ضوابط بودجه بندی، قانون بودجه کمترین میانگین را به خود اختصاص دادند.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، مسئولیت اجتماعی، شرکت ملی نفت ایران
  • ناصر سیاه تیری، افسانه قنبری پناه*، فریبا حسنی، مژگان مردانی راد صفحات 137-152

    هدف این مقاله بررسی نقش سرسختی روان شناختی به عنوان متغیر میانجی برمدار فرسودگی شغلی با حضور متغیرهای مستقل اضطراب سلامت، تعارض کار و خانواده و تحمل ابهام در نمونه 502 نفری از کارکنان ستاد تهران شرکت نفت فلات قاره ایران است. برای تحلیل داده ها از تحلیل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار AMOS24 استفاده شد. داده ها بر اساس پرسشنامه های استاندارد سرسختی روان شناختی کوباسا (1988)، فرسودگی شغلی مسلش (1981)، اضطراب سلامت سالکوسیس و وارویک (2002)، سنجش تعارض کار و خانواده کارلسون و همکاران (2000) و سنجش تحمل ابهام مک لین (1998) جمع آوری شد. نتایج تحقیق نشان داد به غیراز متغیر تحمل ابهام دو متغیر اضطراب سلامت، تعارض کار خانواده باوجود نقش متغیر میانجی سرسختی روان شناختی به ترتیب با ضریب 340/0 و 316/0 بر میزان فرسودگی شغلی تاثیر مستقیم دارند

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، سرسختی روان شناختی، اضطراب سلامت، تعارض کار خانواده، تحمل ابهام
  • مهدی سبک رو*، سید محمد طباطبایی نسب، مریم احمدی زهرانی، علیرضا اسدزاده فیروزآبادی صفحات 153-174

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر نشاط سازمانی در شرکت گاز استان یزد با استفاده از رویکرد مدل سازی ساختاری تفسیری انجام شد. در این پژوهش، برای جمع آوری اطلاعات در بخش کیفی از ادبیات موضوع و انجام مصاحبه با خبرگان مدیریتی شامل اساتید دانشگاه، مدیران و کارشناسان شرکت گاز استان یزد به تعداد 15 نفر استفاده شد و داده های بخش کمی با استفاده از پرسشنامه گردآوری و با روش دلفی فازی تحلیل شد. یافته های پژوهش در بخش کیفی با استفاده از مصاحبه ها در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی تحلیل شد که 11 عامل اصلی و 54 شاخص شناسایی شدند. اعتبارسنجی شاخص های شناسایی شده با استفاده از روش دلفی فازی مورد تایید قرار گرفت. در بخش مدل سازی ساختاری تفسیری، پرسشنامه مقایسات زوجی از مولفه های انتخاب شده در بخش کیفی طراحی شد و مدل سازی انجام شد. نتایج مدل سازی ساختاری تفسیری نشان داد که متغیرهای مدیریتی و سازمانی به ترتیب اولین و دومین متغیرهای کلیدی و استراتژیک محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: نشاط سازمانی، مدل سازی ساختاری تفسیری، شرکت گاز
|
  • Mohammadali Hassani*, Ashraf Shahmansouri, Ghasemali Bazaee Pages 1-24

    The purpose of the research is to identify blockchain technology strategies in the oil and gas industry. In this research, the mixed research method has been used. In the qualitative part of the research community, there were experts in the field of blockchain technology, 12 of whom were purposefully selected for in-depth interviews. Open and axial coding was used to analyze the data. The statistical sample consisted of 232 IT professionals who were randomly selected from the community. To analyze the data in a small part, variance-based structural equations have been used. The results of qualitative analysis show that 42 initial conceptual propositions (frequency 604) were drawn and presented with 36 sub-categories, 6 main categorical propositions and a central code of blockchain technology strategies. Quantitative results indicate that the model does not need to be modified.

    Keywords: Blockchain, Blockchain Strategies, Mixed method
  • AhmadReza Hosseinzadeh, MohammadIbrahim Mohammad Pourzarandi*, MohammadAli Afshar Kazemi Pages 25-38

    The purpose of this study is to evaluate the competitive approaches of large supply chain management of the oil and gas operating company.This research is based on a multi-criteria decision-making approach using fuzzy Delphi method and network analysis process.Using literature review and a survey of a 15-member team of experts, 33 components affecting the large supply chain were extracted.It was used to refine and evaluate the extracted factors with the real contexts and space of the large supply chain, according to the fuzzy Delphi method and with the opinion of the selected team of experts.Then, the relative importance of each of the components and dimensions of the supply chain was determined based on the network analysis process method in the Super Design software environment.The results of the study, resilience strategy (0.36466) has the highest rank and then agile strategies (0.25385), lean (0.23963), green (0.14187), second,
    third and fourth ranks.

    Keywords: Large supply chain, supply chain approaches, network analysis method, fuzzy Delphi, Oil, gas operational areas
  • Omid Farhoudi, Ali Rezaeian*, Reza Radfar, Tahmoores Sohrabi Pages 39-60

    The purpose of this study was to provide a technology driven strategy model with an interpretive structure approach in the Petrochemical Research and Technology Company. The present study is descriptive, survey in terms of the nature of the research and applied in terms of purpose. By reviewing the research literature and expert opinion polls, 10 effective factors were identified along with the following factors and then an interpretive structural model based on research factors and roadmap was presented. The factors of management, finance, policy-making, technical knowledge, human capital, information technology, operations, production, commercialization and market were at different levels. The model was then examined and validated through quantitative and qualitative validation. Finally, based on seven levels of technology-oriented strategy model, which means the use of technology in the organization's strategy to strengthen and maintain its position and appropriate role in market changes, some suggestions were made. The results showed that for the implementation of technology-based strategy in the organization, management and financial factors, then policy and technical knowledge as key factors and in the third step, human resources as a factor of change, a special look should be applied.

    Keywords: Technology driven strategy, interpretive structural approach, Research, Technology
  • Ehsan Salehi, Zahra Alipour Darvish*, Adel Azar, Naser Mirsepasi Pages 61-78

    This research aims to determine leadership styles based on counterfactual thinking in relation to oneself and others. The research method was semi structure and the statistical population of the research were formed by the leaders of the Offshore Oil Company, among whom thirty-two people based on characteristics, managers The CEO was immediately elected. The research tools included eight leadership style measurement scenarios based on counterfactual thinking, upward and downward counterfactual thinking questionnaire, leadership styles questionnaire and self and others questionnaire. The data were analyzed using independent groups t-test (to determine the effect of applied manipulation) and multivariate analysis of variance (MANOVA). The results of the independent groups t-test showed that the two scenarios of upward and downward counterfactual thinking had a significant effect on each of the four leadership styles of managers. The results of the multivariate analysis of variance (MANOVA) also showed that there is a significant difference between upward and downward thinking in leadership styles, as well as with oneself and others (p<0.05), but in leadership styles, there is a significant difference between upward and downward thinking. It was not obtained.

    Keywords: Counterfactual thinking, leadership styles, leadership scenario, Iranian Offshore Oil Company
  • Hadi Afrasiabi, Malikeh Beheshtifar*, Mohammad Zia-Addini Pages 79-98

    The purpose of this study is to validate the consequences and results of creating a maturity of green human resources in the first class areas of the National Iranian Petroleum Products Distribution Company. This research is a descriptive research and correlational studies. After confirming the validity and reliability of the statistical population questionnaire, the employees have an organizational base of 14 and above in the first-class areas of the company and the sample size is estimated at 300 people. The questionnaire reliably measured the characteristics of the consequences and results of creating green human resources in the first-class areas of the National Iranian Petroleum Products Distribution Company.

    Keywords: Validation, Exploratory Factor Analysis, Confirmatory Factor Analysis, Green Human Resources
  • Abbas Ayaran, Mehdi Fadaei*, Mehdi Homayun Far, Hossein Amouzad Khalili Pages 99-122

    Any kind of disturbance in extraction, sale, import and export of oil and gas has an undeniable role in the economic stability of the country. Therefore, in this research, using a systems dynamics model, the impact of sanctions on the supply chain of Iran's oil industry has been investigated. The subsystems diagram and the cause and effect diagram have been compiled by considering the variables identified with the help of foundation data theory, and the effect of importing raw materials on capacity development and the effect of increasing the cost of raw materials on the localization of raw material production in the oil industry has been modeled. The results showed that the effort to neutralize the sanctions of the oil industry with the help of knowledge-based companies can increase the income by 418% within the next ten years, but by investing in the development of the production capacity of petroleum products, it can increase the income by 27% and make the country against Resist sanctions.

    Keywords: Oil Sanctions, Supply Chain of National Company for Southern Oilfields, System Dynamics
  • Sogol Ranvar, Mohammad Ghahramani*, Abasalt Khorasani, Shahrokh Ghasemi Pages 123-136

    This study with the aim of investigating the professional ethics component of managers of the national Iranian oil company based on the global ranking model. In terms of methodology, is applied research and based on the nature of the method, it is descriptive and in the category of survey research. The statistical population included 440 people, 242 people were selected based on Cochran's formula, and due to spread of corona, and 156 complete questionnaires were returned. The validity of the tool was confirmed with the supervision of 8 experts. Based in Cronbach's alpha, the reliability coefficient of questionnaire was estimated at 91%. The results of the analysis showed that social responsibility, creating peace in the work environment and strengthening and expanding the observance of ethical standards, have the highest mean and the items of attentions to the environment; conflict recognitions skills, conflict and adherence to tax laws, budgeting, Regulations and budget law had the lowest average.

    Keywords: Professional Ethics, Social Responsibility, Managers of National Iranian Oil Company
  • Naser Siahtiri, Afsaneh Ghanbary Panah*, Fafiba Hassani, Mojgan Mardani Rad Pages 137-152

    The research aimed to explore the role of psychological hardiness as a mediating variable on job burnout in the presence of the independent variables of health anxiety, work-family conflict, and tolerance of ambiguity in a sample of 502 employees in the headquarters of the Iranian Offshore Oil Company in Tehran, Iran. Data were analyzed by structural equation analysis in the AMOS24 software package. They were collected with Kobasa’s (1988) psychological hardiness questionnaire, Maslach’s (1981) job burnout inventory, Salkovskis and Warwick’s (2002) health anxiety inventory, Carlson et al.’s (2000) work-family conflict questionnaire, and McLain’s (1998) tolerance of ambiguity questionnaire. The results showed that except for the variable of the tolerance of ambiguity, the variables of health anxiety and work-family conflict directly affect job burnout in the presence of the mediating variable of psychological hardiness with coefficients of 0.340 and 0.316, respectively.

    Keywords: health anxiety, job burnout, psychological hardiness, tolerance of ambiguity, work-family conflict
  • Mehdi Sabokro*, Seyed Mohammad Tabatabai Nasab, Maryam Ahmadi Zahrani, Alireza Asadzadeh Firoozabadi Pages 153-174

    Vitality and welfare can be considered as one of the strategic needs for long-term success of the organization. Accordingly, the present study was conducted with the aim of interpretive structural modeling of factors affecting organizational vitality in Yazd Gas Company. Statistical sample in the qualitative section, management experts including university professors, managers and experts of Yazd Province Gas Company are 15 people. This section was done by interviewing experts and three stages of open coding, axial coding and selective coding. Finally, the selected codes were filtered by fuzzy Delphi method. The statistical sample in the quantitative section is 144 official and employed employees of Yazd Province Gas Company. The results of the section showed that the factors affecting organizational vitality include 11 main components and 54 sub-components. Finally, using fuzzy Delphi technique, the consensus of experts on the importance of each factor was calculated. The validation of the identified indicators was confirmed by the consensus of experts and the fuzzy Delphi method. This section was performed by method of interpretive structural modeling. In the interpretivestructural modeling section, a pairwise comparison questionnaire was selected from the selected components in the qualitative section and modeling was performed. The results of interpretive structural modeling showed that managerial and organizational variables are the first and second key and strategic variables, respectively.

    Keywords: Organizational Vitality, Interpretive Structural Modeling, Gas Company