فهرست مطالب

نشریه پژوهش در آموزش مطالعات اجتماعی
سال دوم شماره 4 (پیاپی 6، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی صادقی صفحه 0

    انتخابات مهم ترین، بارزترین و قابل اندازه گیری ترین نوع مشارکت سیاسی افراد در عرصه سیاسی جامعه است. در ایران، پیش از انقلاب اسلامی هر چند انتخاباتی در سطح محلی (و ملی) برگزار می شد، اما مشارکت گسترده مردمی در تصمیم گیری های ملی مشاهده نمی شد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی با توجه به تغییر نظام سیاسی و نوع حکومت انتخابات به صورتی گسترده در سطوح محلی، منطقه ای و ملی برگزار می گردد. امروزه بر اساس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، انتخاباتی چهارگانه در کشور برگزار ما می شود؛ - انتخابات ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی، شوراهای اسلامی شهر و روستا و انتخابات مجلس خبرگان رهبری- در این میان «انتخابات ریاست جمهوری» مطابق قانون اساسی هر چهار سال یک بار، با رای مستقیم مردم و با اکثریت مطلق آرای شرکت کنندگان انجام می شود و انتخاب مجدد رییس جمهور به صورت متوالی تنها برای یک دوره بلامانع است. امروزه بر اساس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، انتخاباتی چهارگانه در کشور برگزار ما می شود؛ - انتخابات ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی، شوراهای اسلامی شهر و روستا و انتخابات مجلس خبرگان رهبری- در این میان «انتخابات ریاست جمهوری» مطابق قانون اساسی هر چهار سال یک بار، با رای مستقیم مردم و با اکثریت مطلق آرای شرکت کنندگان انجام می شود و انتخاب مجدد رییس جمهور به صورت متوالی تنها برای یک دوره بلامانع است. بر این مبنا ایرانیان هر 4 سال یک بار تبلیغات سیاسی و آرای همگانی را در مقیاس بزرگ (کشور) تجربه می کنند. بدون شک رفتار مردم در جریان این انتخابات نشان دهنده واکنش های آنان به مسایل داخلی و حتی متاثر از رخدادهای جهانی از جمله تبلیغات بیگانگان محسوب می شود. تاکنون دوازده دوره انتخابات ریاست جمهوری در ایران برگزار شده است که هر چند فراز و فرودهایی در تعداد کاندیداها، میزان مشارکت و تغییراتی در انگیزه مشارکت شهروندان شاهد هستیم؛ اما بررسی این انتخابات نشان از اهمیت آن و حضور گسترده مردم در انتخابات ریاست جمهوری دارد.

  • سجاد جلیلیان*، امیر کریمی، محمدامین شیخی صفحات 1-32

    شناخت ارتباط بین آموزش تاریخ و روش حل مسیله از مهمترین ضروریات بررسی کاربرد فضای مجازی در آموزش مسیله محور می باشد. در این نگاه به مسیله آموزش که به مثابه روش یاددهی امکان ایجاد آزمایش، خطا و فرضیه سازی ایجاد گردیده است، فضای مجازی با ظرفیت ها و کارکردهای موجود در خود دارای جایگاه ویژه ای می باشد. بر این اساس هدف کلی این نگاشته تاملی بر اثربخشی آموزش مسیله محور در آموزش مفاهیم تاریخی در بستر فضای مجازی است. از این رو، مقاله حاضر به بررسی ظرفیت ها و محدودیت های موجود در روش مسیله محور و اینکه فضای مجازی با توجه به فرامتغیرهای هشت گانه موجود در خود امکان مناسبی را جهت این نوع از آموزش به منصه ظهور می رساند، پرداخته است. در این پژوهش، روش توصیفی مورد استفاده قرار گرفته از نوع کیفی و تحلیلی است که با استفاده از ابزار فیش برداری برای جمع آوری داده ها اقدام شده است. یافته های مقاله نشان می دهد که فرامتغیرهای فضای مجازی شامل: سرعت، فرازمانی و فرامکانی بودن، جهانی بودن، سیال بودن، تشدید واقعیت، چندرسانه ای بودن، فراگیری و دسترسی دایم دارای ظرفیتی بالقوه و گسترده بوده و ابزارهای متنوعی برای آموزش تاریخ می باشند. بنابراین بهره گیری مناسب از بستر و ظرفیت های موجود در آن می تواند بر اثربخشی آموزش تاریخ، تاثیری توسعه بخش و تسهیل گر داشته باشد.

    کلیدواژگان: آموزش تاریخ، آموزش مسئله محور، فضای مجازی
  • ستاره موسوی* صفحات 33-62
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر برنامه درسی معنوی بر آموزش مهارت های اجتماعی دانش آموزان است. این تحقیق نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است و نمونه گیری آن در دسترس به شیوه تصادفی انجام گرفته است. 30 دانش آموز شاغل به تحصیل در دبیرستان های دخترانه شهرضا به طور تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش جای گرفتند. از هر دو گروه دانش آموزان، برای تعیین سطح مهارت های اجتماعی بوسیله پرسشنامه محقق ساخته، پیش آزمون گرفته شد. برای گروه آزمایش، 8 جلسه برنامه درسی معنوی  و بر روی گروه کنترل هیچ روش آموزشی اعمال نگردید. پس از پایان دوره، در گروه آزمایش از مجموع شرکت کنندگان 5 نفر ریزش به وجود آمد. مجددا پرسشنامه ها به عنوان پس آزمون در دو گروه آزمایش و کنترل  اجرا شد. به دلیل ریزش در گروه آزمایش، به طور تصادفی از گروه کنترل هم 5 نمونه حذف گردید و با استفاده از روش تحلیل کواریانس چندمتغیری مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش مبین آن است که آموزش برنامه درسی معنوی بر آموزش مهارت های اجتماعی (ارتباط مثبت با دیگران، استدلال و نقد، همدلی و هنجارپذیری) در سطح (p <0/01) موثر است.
    کلیدواژگان: برنامه درسی معنوی، مهارت های اجتماعی، دانش آموزان، آموزش
  • قاسم فتاحی*، سیده آزیتا رضوی، محمد نیکخواه صفحات 63-90
    هدف این پژوهش بررسی میزان توجه محتوای آموزشی مطالعات اجتماعی دوره اول متوسطه به نمادها، مولفه ها و عناصر هویت ملی بوده است. روش پژوهش توصیفی- تحلیل محتوایی بوده، جامعه آماری پژوهش، تمامی مطالب کتاب های مطالعات اجتماعی دوره اول متوسطه بوده که از طریق چند چک لیست تمامی محتوای آنها (به عنوان واحد تحلیل) از نظر میزان توجه به نمادها و مولفه های هویت ملی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهد، توجه کتاب های مورد بررسی به تقویت هویت ملی گذرا بوده است، به این معنا که به برخی از نمادها مانند آثار و مکان های تاریخی و مشاهیر ملی بیش از حد توجه شده و به برخی مانند پرچم و سرود ملی یا اصلا توجهی نشده و یا بسیار کم توجه شده است. در میان درس ها، صفحه ها و تصویرهای این کتاب ها برخی نمادهای هویت ملی مورد بی توجهی قرار گرفته اند. با توجه به اهمیت هویت ملی و تاثیر آن در ایجاد همگرایی و انسجام در جامعه استفاده از این تحقیق می تواند به عنوان یکی از رسالت های مهم نظام آموزشی مورد توجه ویژه سیاست گزاران و مولفان کتاب های درسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کتاب های درسی، دوره اول متوسطه، مطالعات اجتماعی، نظام آموزشی، هویت ملی
  • ولی الله نظری*، حسین اینانلو، سعیده سلیمیان صفحات 91-114

    آموزش در دانشگاه فرهنگیان در حوزه جغرافیا، سابقه ای به قدمت شکل گیری اولیه پایه های این دانشگاه دارد که توانسته است در تربیت دانشجویان علاقه مند به حوزه آموزش جغرافیا نقش داشته باشد. آموزش جغرافیا در دانشگاه فرهنگیان در دو محور دروس تخصصی و تربیتی انجام می شود که هر دو مکمل یکدیگر و در جهت کسب تجربه برای دانشجومعلمان هستند. با توجه به این که آموزش جغرافیا در دانشگاه فرهنگیان استان البرز در قالب دو پردیس&s

    کلیدواژگان: جغرافیا، تجربه زیسته، دانشگاه فرهنگیان، استان البرز، نومعلمان
  • فاطمه امیری*، علیرضا فقیهی صفحات 115-142

    هدف پژوهش حاضر، بررسی وضعیت مطلوب و موجود در برنامه درسی مطالعات اجتماعی با توجه به دو مولفه ی تربیت اجتماعی و سیاسی در دوره اول متوسطه و ارایه الگوی مطلوب است. ماهیت تحقیق توصیفی و پیمایشی و با توجه به هدف تحقیق، کاربردی است. روش پژوهش کیفی (اکتشافی- قیاسی) است. جامعه آماری پژوهش اسناد بالادستی آموزش وپرورش، راهنمای معلم، برنامه درسی مطالعات اجتماعی دوره اول متوسطه است. حجم نمونه به صورت تمام شمار از جامعه آماری به شیوه هدفمند و در دسترس انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها: چک لیست، سیاهه تحلیل محتوا، فیش برداری، فرم مصاحبه با متخصصان و فرم نظرسنجی از آن ها بود. در جریان پژوهش بعد از واکاوی اسناد بالادستی به بررسی محتوای برنامه درسی مطالعات اجتماعی پرداخته شده و الگوی مطلوب طراحی شد. به منظور اعتباریابی الگو، فرم نظرسنجی طراحی شد و پس از بررسی روایی سوالات، پایایی آن ها با استفاده از آلفای کرونباخ 98/0 درصد برآورد گردید. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار spss و آزمون t گروهی استفاده شد. نتایج حاکی از آن است که این الگو با اعتبار 99 درصد مورد تایید متخصصان قرار دارد.

    کلیدواژگان: تربیت سیاسی، تربیت اجتماعی، برنامه درسی مطالعات اجتماعی، دوره اول متوسطه
  • فاطمه ساکی صفحات 143-158

    این پژوهش با هدف «تحلیلی بر روش های تدریس در آموزش مطالعات اجتماعی» به روش کتابخانه ای و از طریق منابع کتابخانه، اسناد و مدارک چاپ شده و بانک های اطلاعاتی انجام شده است. ازاین رو، در پژوهش حاضر به تحلیل و مقایسه ی برخی از روش های تدریس متداول در آموزش مطالعات اجتماعی پرداخته شده است. نتایج نشان داد، با توجه به اینکه اطلاعات و توانایی های افراد متفاوت است، باید از روش های تدریسی بهره جست که به تفاوت های فردی دانش آموزان توجه نماید. در بین برنامه های درسی مدارس، برنامه درسی «مطالعات اجتماعی» با توجه به ساختار و مفاهیم این رشته، فرصت های غنی و فراوانی را برای رشد گرایش ها و مهارت های موردنیاز فراگیران در زندگی فردی و اجتماعی آنان فراهم می سازد. دستیابی به این اهداف نیازمند حضور معلمان توانمند در به کارگیری روش های متنوع و تدارک فرصت های مناسب یادگیری است که بتوانند واحدهای یادگیری را با تاکید بر مهارت مساله یابی و ظرفیت های محیطی فراگیران به شیوه های مختلف و با بهره گیری از روش های جدید، طراحی و تدوین نمایند. همچنین معلمان این درس، باید مهارت تحلیل برنامه درسی و تطبیق آن با نیازهای یادگیرندگان را داشته باشند و بتوانند با شناختی مناسب نسبت به برنامه درسی مطالعات اجتماعی، فرصت های یادگیری اثربخشی را طراحی نموده و به دانش آموزان کمک کنند تا درکی بنیادین از مفاهیم علمی به دست آورند؛ سوال کنند، به کاوش بپردازند، استدلال کنند، با یکدیگر همکاری و مشارکت نمایند، دانسته هایشان را با یکدیگر در میان بگذارند و نظرات خود را ارایه نمایند با توجه به یافته های تحقیق، به کارگیری روش های تدریس پرسش و پاسخ، پروژه، رویدادهای اجباری، ایفای نقش، روش مشارکتی و بازدید علمی به تناسب درس و به صورت تلفیقی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: تدریس، آموزش، مطالعات اجتماعی، روش ایفای نقش، روش مشارکتی
|
  • Sajjad Jalilian *, Amir Karimi, MohammadAmin Sheikh Pages 1-32

    Examining the use of cyberspace in problem-based history teaching requires, above all, understanding the relationship between history teaching and problem-solving methods. In this type of education, which has been created as a teaching method, the possibility of creating trial, error and hypothesis has been created, cyberspace has a special place with its capacities and functions. This study is mainly aimed at investigating the effectiveness of problem-based teaching in teaching historical concepts in the context of cyberspace. In response to the article's question about the capacities and limitations of the problem-oriented method, the hypothesis that cyberspace is a suitable platform for this type of teaching is proved due to the existing eight variables and is a suitable platform for this type of teaching. This study is performed by a Descriptive method of qualitative and analytical type and using the note-taking tool to collect data. The findings suggest that cyberspace has a vast potential and a variety of tools for teaching history through its variables including speed, beyond-time beyond-place peculiarities, universality, fluidity, augmented reality, multimedia, pervasiveness, and permanent accessibility. Also, it is possible to have a developmental and facilitating effect on history teaching by making proper use of the context and capacities of cyberspace

    Keywords: Teaching history, problem-based education, cyberspace
  • Setareh Mousavi * Pages 33-62
    The aim of this study was to investigate the effect of spiritual curriculum on teaching students social skills. This is a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group and its available sampling has been done by random assignment. Thirty students studying in Shahreza girls' high schools were randomly assigned to the control and experimental groups. Both groups of pre-test students were used to determine the level of social skills by a researcher-made questionnaire of social skills. For the experimental group, 8 sessions of spiritual curriculum and no educational methods were applied to the control group. At the end of the course, 5 participants in the experimental group had a fall. Questionnaires were administered as post-test in both experimental and control groups. Due to the drop in the experimental group, 5 samples were randomly removed from the control group and analyzed using multivariate analysis of covariance. And criticism, empathy and normativeness) are effective at the level (P <0.01).
    Keywords: Spiritual curriculum, Social Skills, Students, Education
  • Ghasem Fatahi *, Azita Razavi, Mohamad Nikkhah Pages 63-90
    The purpose of this study is to investigate the amount of educational content of social studies in the first grade of high school to the symbols, components and elements of national identity. The research method is descriptive-analytic-content analysis. The statistical population of the study included all the books of social studies of the first grade of elementary school, which, through a series of checks, all their content (as a unit of analysis) in terms of attention to symbols And the components of national identity were examined. The results of the research show that the attention of the reviewed books has been incomplete and transient in strengthening national identity. Means that Some of the symbols, such as monuments and national celebrities, are overrated and some like national flags and anthems are either ignored or neglected. Among the lessons, the pages and images of these books have been neglected.  Considering the importance of the issue of national identity and its impact on creating convergence and cohesion in society, the use of this research can be considered as one of the important missions of the educational system to be paid special attention to policymakers and authors of textbooks.
    Keywords: Textbooks, Secondary School, Social Studies, educational system, National identity
  • Valiollah Nazari *, Hossein Inanloo, Saeideh Salimiyan Pages 91-114

    Education at Farhangian University in the field of geography has a history dating back to the initial formation of the foundations of this university, which has been able to play a role in educating students interested in the field of geography education. Geography education at Farhangian University is done in two areas: specialized and educational courses. Both are complementary to each other in terms of gaining experience for student-teachers. Therefore, geography education at Farhangian University of Alborz Province is being conducted in the form of male and female campuses, and the relevant practical and theoretical courses have been researched. Based on this research in the form of a survey of two campuses, the biological experience of geography student- teachers (accepted 2016) who spend the first year of their teaching experience, have been evaluated in the form of 60 specialized educational questions that are considered in several main indicators by researchers. The answers received in the form of questionnaires were 26 cases, which show the differences in the effectiveness of educational and specialized courses for new teachers of geography education. Also, research findings have shown that new teachers of geography education who are teaching in many Iranians schools in this field. However they were interested in this field ,they were dissatisfied with the performance of some courses and considered their effect as weak during their learning experience and believed that specialized courses had the greatest effect on their teaching experience and internship. Up to %50 of the valuable experiences of a teacher have been through practicum. Another important result obtained in the present study and a negative role in reducing teacher motivation for new teachers of geography education is the unrelated teaching courses of the first year of teaching. It has the most negative effect on the interest and motivation of the statistical community.

    Keywords: geography, Lived experience, Farhangian University, Alborz province, New Teachers
  • Fatemeh Amiri *, Alireza Faghihi Pages 115-142

    In this research, the aim is to study the desirable and available status of social studies curriculum with regard to the two components of social and political education in the first period of high school and provide a desirable pattern. The nature of the research is descriptive and survey and according to the purpose of the research is an applied type. Exploratory-deductive research method. The statistical society of the research is the high-level education of the teacher, the teacher's guide, the curriculum of social studies of the first grade secondary school. A sample of all the numbers of statistical community that was targeted and selected in a sample. The data mining tool was a checklist, a content analysis log, a vector snippet, an interview form with experts, and a survey form. In the course of the research, after reviewing the upstream documents, the content of the social studies curriculum was studied and a desirable model was designed. In order to validate the questionnaire model, the validity of the questionnaire was evaluated and their reliability was estimated using Cronbach's alpha of 0.98%. For data analysis, SPSS software and one group T test were used. The results indicate that this template was approved by experts with a credibility of 99%.

    Keywords: Optimal pattern, Social studies curriculum, Secondary education, Social education, Political education
  • Fatemeh Saki Pages 143-158

    This research was conducted with the aim of "exploring teaching methods in teaching social studies" using the library method. The results showed that the information and abilities of individuals are different, so teaching methods should be used that take into account the individual differences of students. In the meantime, among the school curricula, the "Social Studies" curriculum, according to the structure and concepts of the field, provides rich and abundant opportunities for the development of the required tendencies and skills. To this end, teachers are able to use a variety of methods and provide learning opportunities. They should be able to use learning units with an emphasis on problem-solving skills and environmental capacities of learners in different ways and using Design and develop new methods. They should also have the skills to analyze the curriculum and adapt it to the needs of learners and be able to design effective learning opportunities and help students with a proper knowledge of the social studies curriculum. To gain a basic understanding of scientific concepts, to ask questions, to explore, to argue, to collaborate, to share knowledge, to express opinions, to present content and subject matter in a way that Understand different.

    Keywords: Teaching, Education, Social Studies, Role-playing method, Participatory method