فهرست مطالب

مهندسی جغرافیایی سرزمین - پیاپی 12 (تابستان 1401)

نشریه مهندسی جغرافیایی سرزمین
پیاپی 12 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/18
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سعید نصیری زارع*، وحید ریاحی صفحات 247-259
    مقدمه

    نابرابری درون ناحیه ای و بین ناحیه ای در بسیاری از کشورها چالشی اساسی در مسیر توسعه می باشد. این نابرابری یکی از مظاهر بارز کشورهای جهان سوم بوده و ناشی از شرایط اقتصادی، اجتماعی و سیاسی این کشورها می باشد. بنابراین تبیین این نابرابری ها و تلاش برای رفع این نابرابری ها یکی از اهداف اصلی برنامه های توسعه اقتصادی و اجتماعی بوده که به رغم اجرای چندین برنامه توسعه در کشورمان، همچنان بسیاری از مناطق، الگوی توسعه یکسانی ندارند.

    هدف

    با توجه به ضرورت برنامه ریزی و سیاست گذاری برای توسعه مناطق که نیازمند شناخت همه جانبه از الگوی توسعه و محرومیت مناطق دارد، این تحقیق به بررسی میزان محرومیت در مناطق کشور و توزیع جمعیت سکونتگاهی مناطق روستایی و شهری آن می پردازد.

    روش شناسی

     این تحقیق در زمره مطالعات کاربردی و از نوع ماهیت توصیفی- تحلیلی و اطلاعات آن به صورت اسنادی جمع آوری شد. برای سنجش محرومیت اجتماعی 18 شاخص، محرومیت اقتصادی20 شاخص و برای محرومیت محیطی از 11 شاخص استفاده شد. اطلاعات شاخص ها به صورت اسنادی جمع آوری و به روش بهنجارسازی فازی، نرمال سازی و به منظور تحلیل مناسب تر، اطلاعات هر یک از شاخص ها در SPSS به روش مک گراناهان وزن دهی شدند و با احتساب وزن آن ها امتیاز هر شاخص در Excel محاسبه و با جمع امتیاز هر شاخص میزان محرومیت مناطق به دست آمد.

    قلمرو جغرافیایی

     قلمرو پژوهش از یک سو شامل تمام استان های کشور براساس آخرین تقسیمات سیاسی کشور در سال 1395 و در سوی دیگر برای تحلیل مناسب تر استان های کشور براساس پیوستگی جغرافیایی و پیوندهای فضایی و مکانی به 5 منطقه، شمال، غرب و شمال غرب، میانی و مرکزی، جنوب و جنوب غربی و شرق و جنوب شرقی تقسیم شدند.

    یافته ها

     نتایج تحقیق نشان داد، سکونتگاه های روستایی به لحاظ محرومیت اجتماعی و اقتصادی محرومیت بیشتری نسبت به سکونتگاه های شهری داشته اند و این سکونتگاه ها تنها به لحاظ محرومیت محیطی، نسبت به سکونتگاه های شهری محرومیت کمتری دارند. همچنین به لحاظ شاخص ترکیبی محرومیت که از روش تجزیه و تحلیل خوشه ای استفاده شد. استان های کشور به لحاظ محرومیت در سه گروه محرومیت پایین، متوسط و بالا طبقه بندی شدند و به موجب این تحلیل، استان های با سطح محرومیت پایین بیشتر در نواحی میانی و مرکزی کشور متمرکز داشتند و این مناطق بیشترین جمعیت شهرنشین کشور را شامل می شوند و در مقابل مناطق سطح محرومیت متوسط، بیشر در نواحی شرقی و غربی کشور بوده اند و این استان ها بیشترین جمعیت روستانشین کشور را دارند.

    نتیجه گیری

     سطح محرومیت مناطق روستایی در مقایسه با مناطق شهری بیشتر بوده و این موضوع علی رغم برنامه ریزی که برای کاهش این سطح در برنامه های عمرانی و توسعه در کشورمان انجام شده، اما همچنان موفقیت آمیز نبوده است.

    کلیدواژگان: نابرابری فضایی، محرومیت، سکونتگاه های شهری، سکونتگاه های روستایی
  • نسرین نیکدل، رفعت شهماری اردجانی*، سیده صدیقه حسنی مهر، حسین اصغری صفحات 261-276
    مقدمه

    مفهوم زیست پذیری از جمله مفاهیم نوین و نوظهور در ادبیات جغرافیا و برنامه ریزی روستایی است که بر قابلیت مکان تمرکز دارد. درحال حاضر شرایط نامناسب زندگی درسکونتگاه های روستایی کشور ما موجب شده تا روستاه ها با چالش های بسیاری در زمینه های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی مواجه شوند. به تبع این شرایط توجه به زیست پذیری سکونتگاه های روستایی ضروری است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل زیست پذیری اقتصادی، سکونتگاه های روستایی شهرستان صومعه سرا را مورد بررسی قرار داده است.

    روش شناسی

     این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش شناسی توصیفی- تحلیلی  است. جامعه آماری این پژوهش روستاهای شهرستان صومعه سرا است. برای دستیابی به هدف، از منابع کتابخانه ای و مطالعات میدانی مبتنی بر توزیع پرسش نامه و مصاحبه با 377 نفر از سرپرستان خانوارهای ساکن در روستاهای نمونه (20 روستای منتخب به روش نمونه گیری طبقه ای و به طور تصادفی ساده) بهره گرفته شد.

    قلمرو جغرافیایی

     قلمرو جغرافیایی پژوهش، سکونتگاه های روستایی شهرستان صومعه سرا می باشد.

    یافته ها

     برای ارزیابی زیست پذیری اقتصادی، پنج مولفه اشتغال و درآمد، هزینه های خانوار، وضعیت کشاورزی، ارزش زمین و مسکن، وضعیت گردشگری شناسایی شد. در این پژوهش از تحلیل های آزمون T تک نمونه ای برای اثبات معناداری و قابلیت تعمیم نتایج پژوهش، تحلیل رگرسیون چندگانه جهت مشخص شدن تاثیر شاخص های اقتصادی بر زیست پذیری سکونتگاه های روستایی و از تحلیل مسیر جهت میزان اثرگذاری شاخص ها بر زیست پذیری استفاده شده است.

    نتیجه گیری

     کمک آزمون  Tتک نمونه مشخص شد میزان زیست پذیری اقتصادی از میانگین مورد انتظار کمتراست. نتایج تحلیل مسیر نشان داد میزان زیست پذیری تحت تاثیر مستقیم شاخص اشتغال و درآمد (به میزان 422/0) و شاخص گردشگری (به میزان 269/0) می باشد. اگر چه شاخص های ارزش زمین و مسکن، هزینه خانوار و وضعیت کشاورزی به طور مستقیم بر زیست پذیری سکونتگاه های روستایی شهرستان صومعه سرا موثر نبوده است و میزان اثر کل در هر سه شاخص پایین و در شاخص ارزش زمین و مسکن پایین و منفی است، اما به طور غیر مستقیم می توانند بر وضعیت اشتغال و درآمد روستاها تاثیرگذارده و بر افزایش یا کاهش زیست پذیری موثر واقع گردند. شاخص وضعیت گردشگری علی رغم تاثیر مستقیم بر میزان زیست پذیری از طریق شاخص اشتغال و درآمد نیز می تواند منجر به افزایش زیست پذیری گردد.

    کلیدواژگان: تحلیل، زیست پذیری، زیست پذیری اقتصادی، سکونتگاه های روستایی، شهرستان صومعه سرا
  • پریسا محمدپور* صفحات 277-287
    مقدمه

    تولید محصول سالم در عصر حاضر یکی از دغدغه های اصلی حوزه کشاورزی و صنعت غذایی است. روستاها بستر اصلی تولید محصولات غذایی هستند و زنان روستا یکی از مهمترین گروه های تاثیرگذار بر این مقوله هستند.

    هدف

    با توجه به ضرورت تولید محصول سالم و نقش پررنگی که زنان روستایی در این مهم دارند در این پژوهش به بررسی عملکرد زنان در روستاهای شهرستان های شفت و صومعه سرا در تولید محصول سالم پرداخته شد.

    روش شناسی

    روش تحقیق از نوع توصیفی-تحلیلی است و در گردآوری داده ها از دو روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. اطلاعات ماخوذه از طریق آزمون های همبستگی پیرسون و اسپیرمن در بستر نرم افزار SPSS مورد ارزیابی قرار گرفت.

    قلمرو جغرافیایی

    شهرستان های شفت و صومعه سرا در غرب استان گیلان.

    یافته ها

    ویژگی های فردی پاسخگویان همچون سن، تعداد اعضای خانواده و میزان درآمد تاثیر معنی داری بر متغیر نقش زنان درتولید محصول نداشت. در مقابل زنان روستایی در میزان آگاهی از مضرات سموم و کودهای شیمیایی، ایجاد انگیزه برای شرکت در کلاس های ترویجی، افزایش انگیزه تولید محصول سالم به واسطه برگزاری دوره های آموزشی-ترویجی، افزایش آگاهی در زمینه تولید محصول سالم به واسطه استفاده از نشریات آموزشی-ترویجی و میزان انتقال تجربیات درزمینه تولید محصول سالم به سایرکشاورزان نقش موثری را در جهت تولید سالم ایفا می نمایند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش می توان نقش زنان روستایی را در حصول محصول سالم تر موثر و اساسی دانست.

    کلیدواژگان: زنان روستایی، کلاس های ترویجی، محصول سالم، غرب گیلان
  • فاطمه اسماعیلی، ملیحه باباخانی*، مجید زارعی صفحات 289-308
    مقدمه

    بازآفرینی پایدار شهری از جمله راهکارهایی است که در سال های اخیر به واسطه ی رویکردهای مختلفی که در راستای کاهش و رفع معضلات ناشی از بافت های ناکارآمد شهری ارایه نموده، از سوی جغرافیدانان، برنامه ریزان و طراحان شهری بسیار مورد توجه و اهمیت قرار گرفته است که محرک توسعه به جهت مزایایی که در رابطه با رشد درونی شهرها به همراه دارد، به عنوان یکی از راهبردهای مهم و موثر آن، شناخته شده است.

    هدف

    تبیین چارچوبی برای بکارگیری راهبرد محرک توسعه در بازآفرینی پایدار نواحی ناکارآمد شهری و بکارگیری راهبرد محرک توسعه در بازآفرینی محله پنبه ریسه است.

    روش شناسی

     پژوهش حاضر بر مبنای هدف از نوع کاربردی-توسعه ای و از نظر رویکرد روش شناختی، کیفی-کمی است که در دو بخش مطالعات نظری و عملی با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی انجام شده و تجزیه و تحلیل از طریق ماتریس تحلیلی SWOT و ماتریس کمی QSPM صورت گرفته است.

    قلمرو جغرافیایی

     محله پنبه ریسه یکی از کهن ترین محلات شهر قزوین است که در منطقه یک و در محدوده ی جنوب مرکزی این شهر قرار گرفته است.

    یافته ها

     با بررسی مطالعات پیشین، چارچوب نظری پژوهش در چهار حوزه کالبدی، اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی تبیین شده و با استناد به آن، سایر مراحل تحقیق از جمله شناخت، تجزیه، تحلیل و ارایه راهبردها انجام گرفته است که در بخش شناخت، نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید محله ی پنبه ریسه در قالب ماتریس سوات مورد واکاوی قرار گرفته و به کمک آن، استراتژی های محرک بیان گردیده است و در نهایت با استفاده از ماتریس برنامه ریزی کمی، راهبردها در راستای بازآفرینی پایدار بافت، الویت بندی و ارایه شده اند.

    نتیجه گیری

     نتایج به دست آمده از یافته ها گویای آن است که ناکارآمدی یک بافت به عوامل گوناگونی وابسته است که در صورت شناسایی درست و به موقع آن ها، می توان محدوده را از خطر افول و مرگ تدریجی در امان نگه داشت. یکی از راهکارهای نجات اینگونه بافت ها، بازآفرینی با راهبرد محرک توسعه است که به کمک پروژه های محرک کوچک و بزرگ مقیاس، با بازگرداندن پویایی، جنب و جوش، نشاط و سرزندگی دوباره به بافت های ناکارآمد، بر بازآفرینی پایدار آن ها تاثیر می گذارد. راهبردهای محرک توسعه و پروژه های مستخرج از آن ها، در صورت اجرای صحیح، می توانند رونق و پویایی را به بافت تزریق نموده و نقش به سزایی در بازآفرینی پایدار بافت های ناکارآمد از جمله محله ی پنبه ریسه شهر قزوین، ایفا کنند.

    کلیدواژگان: بازآفرینی پایدار شهری، بافت های ناکارآمد شهری، محرک توسعه، تحلیل SWOT، مدل QSPM، محله پنبه ریسه
  • منا فخرقاضی، عیسی پوررمضان*، نصرالله مولائی هشجین صفحات 309-325
    مقدمه

    مخاطرات محیطی از جمله زلزله، درسکونتگاه های روستایی آسیب های جبران ناپذیری به همراه دارد. یکی از مهم ترین آسیب ها، آسیب های اجتماعی است. می توان با تاب آوری اجتماعی در کاهش صدمات و آثار مخرب زلزله گام برداشت.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل فضایی تاب آوری اجتماعی سکونتگاه های روستایی در برابر مخاطره زلزله را مورد بررسی قرار داده است.

    روش شناسی

    تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و روش انجام آن، توصیفی- تحلیلی است. به منظور گردآوری داده های مورد نیاز دو روش اسنادی و میدانی (ابزار پرسش نامه) به کار رفته است. جامعه آماری پژوهش، روستاهای واقع در شهرستان آوج و واحد تحلیل سرپرستان خانوارهای ساکن در روستاهای این شهرستان است که براساس روش کوکران، تعداد 370 سرپرست به صورت تصادفی انتخاب شده اند.

    قلمرو جغرافیایی

    قلمرو جغرافیایی پژوهش، سکونتگاه های روستایی شهرستان آوج می باشد.

    یافته ها

    پس از مطالعات اسنادی، به کمک روستاییان و مدیران روستایی 7 شاخص اجتماعی کلی و 20 شاخص جزیی در محدوده مورد مطالعه شناسایی و به کمک شاخص ها نمرات تاب آوری محاسبه شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد گویه وحدت و انسجام جامعه محلی با میانگین 76/3 و گویه برنامه های آموزشی مقابله با وقوع حوادث با میانگین 11/2 به ترتیب بیشترین و کمترین تاثیر را برتاب آوری اجتماعی روستاهای مورد مطالعه داشته اند. روستاهای حسین آباد، شهرباز و عبداله مسعود سفلی (0149/0) در بهترین و روستاهای میلاق، اک، یمق (0029/0) در پایین ترین سطح  تاب آوری اجتماعی قرارگرفته اند. همچنین نتایج حاصل از مدل کوپراس نشان داد 40 روستا در وضعیت مطلوب، 24 روستا در وضعیت متوسط و 38 روستا در وضعیت نامطلوب قرار دارد.

    نتیجه گیری

    بنابراین با توجه به وجود پتاسیل های مطلوب اجتماعی در روستاهای آوج، افزایش تاب آوری اجتماعی می تواند با ارتقای سطح زندگی مانند آموزش و تحصیلات، افزایش امکانات بهداشت و سلامت و بهبود آن، وجود سکونتگاه های ایمن، حفظ هنجارها در منطقه مورد مطالعه محقق گردد و رشد و توسعه سکونتگاه های روستایی آوج در میان تهدیدات ناشی از مخاطرات محیطی به صورت پیوسته و پایدار ادامه می یابد و بلایای بعدی نمی تواند زندگی مردم را مختل سازد.

    کلیدواژگان: تاب آوری اجتماعی، زلزله، سکونتگاه های روستایی، شهرستان آوج
  • حامد شهرکی مقدم، مریم کریمیان بستانی*، محمود رضا انوری صفحات 327-343
    مقدمه

    جهت کاهش آسیب پذیری سکونتگاه ها، شناسایی مهمترین مخاطرات منطقه از جمله مخاطرات محیطی ضرورت دارد تا با تاب آور نمودن شهرها و کاهش خطرات و پیش گیری از وقوع آنها اقدامات لازم انجام شود.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر تحلیل توسعه اقتصادی مناطق شهری از طریق مبادلات ترانزیت جاده ای (مطالعه موردی: سیستان) می باشد.

    روش شناسی

     پژوهش حاضر، تحقیقی تحلیلی-کاربردی است. روش مورد استفاده در مرحله جمع آوری داده ها، مبتنی بر مرور منابع معتبر خارجی و داخلی و میدانی (پرسشنامه) می باشد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، توصیفی و استنباطی از نرم افزار (SPSS) استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل ساکنین منطقه سیستان می باشد که با استفاده از فرمول کوکران (383) نفر به عنوان حجم نمونه تعیین شد. که به نسبت جمعیت بین شهرهای منطقه سیستان توزیع شد.

    قلمرو جغرافیایی

     شامل 5 شهرستان منطقه سیستان (زابل، زهک، هیرمند، نیمروز  و هامون)، در شمال استان سیستان و بلوچستان می باشد.

    یافته ها

     نتایج اولویت بندی متغیر های توسعه اقتصادی منطقه سیستان (درآمدزایی و اشتغال) از طریق مبادلات ترانزیت جاده ای با استفاده از ضریب تغییر نشان داد که متغیرهای (رونق فعالیت های تجاری موثر) و (ایجاد تقاضا برای محصولات منطقه (کشاورزی و غیر کشاورزی) و دیگر محصولات حاصل از فرآوری) به ترتیب قوی ترین و ضعیف ترین مقیاس ها به خود اختصاص داده اند. در مطالعه همبستگی بین مولفه های اقتصادی منطقه سیستان و افزایش مبادلات ترانزیت، بررسی مقادیر ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین تمامی متغیر های مستقل (مولفه ها) با مبادلات ترانزیت رابطه مثبت و معنی داری در سطح اطمینان 99 درصد وجود دارد. در نهایت نتایج تحلیل رگرسیون، نشان داد که متغیر افزایش مبادلات ترانزیت به عنوان متغیر وابسته با 20 مولفه اقتصادی منطقه سیستان به عنوان متغیر های مستقل رابطه مستقیمی دارد.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد مبادلات ترانزیتی باعث رونق فعالیت های تجاری موثر، جذب و اشتغال بومیان محلی و ایجاد واحد های تولیدی و گسترش مبادلات مرزی، در شهرهای منطقه سیستان شده است.

    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی، مناطق شهری، مبادلات، ترانزیت جادهای، سیستان
  • علی افشاری آزاد، بهمن رمضانی*، آتوسا بیگ دلی، محمدرضا افشاری آزاد صفحات 345-361
    مقدمه

    آلودگی هوا به ویژه در دو آلاینده ذرات معلق کمتر از 5/2 میکرون و دی اکسیدگوگرد از معضلات مهم شهرهای بزرگ و صنعتی ایران از جمله در تهران به ویژه در نیمه سرد سال است که بر سلامت و آسایش شهروندان موثر است. شدت و ضعف آلودگی هوا در تهران با الگوهای اقلیمی و تسلط توده های هوا بر روی شهر تهران در ارتباط است.

    هدف

    این پژوهش با دنبال کردن آلودگی هوا در طول سال 1399 متغیرهای آلاینده را به صورت ماهانه، روزانه و ساعتی برای 4 منطقه 2، 5، 9 و 18 شهر تهران در پنج ایستگاه آلودگی سنجی بررسی کرده و بر اساس سه سناریوی اقلیمی: اثر پایداری، ناپایداری و وارونگی، روزهای پاک و آلوده را جدا کرده و نقش توده های هوای مسلط بر شهر را برای هر دو شرط بررسی نماید.

    روش شناسی

     برای درک بهتر رابطه بین الگوهای هوای حاکم بر محدوده مطالعه، شرایط جو در ترازهای 1000 و 500 میلی بار و همینطور نقشه سطح زمین مورد تحلیل قرار گرفته است. فشار هوا، دما، باران و باد عناصری هستند که مورد بررسی قرار گرفته اند. داده های آلاینده سنجی از ایستگاه های مستقر در مناطق چهارگانه شهرداری تهران و از شرکت کنترل کیفیت هوا وابسته به شهرداری تهران بدست آمده است و داده های هواشناسی از سازمان هواشناسی کشور گرفته شده و در نهایت از داده های رادیوسوند ایستگاه مهرآباد برای مطالعه وارونگی استفاده شده است.

    قلمرو جغرافیایی

     این پژوهش برای شهر تهران و چهار منطقه شهرداری 2، 5، 9 و 18 برای بازه زمانی سال 1399 انجام شده است.

    یافته ها

     کیفیت هوای محدوده مطالعه وابستگی شدیدی به توسعه پشته ژیوپتانسیل در تروپوسفرمیانی،  فقدان وزش باد با سرعت قابل توجه در سطح زمین، پایداری شدید هوا و ایجاد لایه وارونگی از نوع دینامیک یا فرونشینی با ارتفاع زیاد دارد. به عبارت دیگر دوره های شدت آلودگی هوا با گرادیان فشار ضعیف، باد آرام، فرونشینی هوا و وارونگی دما در رابطه است.

    نتیجه گیری

     نتایج این تحقیق نشان می دهد که  در زمان آلودگی شدید و بحرانی هوا پرفشار بر سطح شهر حاکم است و هوا پایدار است و باد یا وجود ندارد و یا کمتر از 3 متر بر ثانیه است که قدرت پالایندگی هوا ندارد. در سنازیوهای تعریف شده وجود باد پرقدرت (بالای 6 متر بر ثانیه) بهترین راه حل برای داشتن هوای پاک است و بارندگی تنها زمانی که با شدت و مدت طولانی ندام داشته باشد در زدودن آلودگی موثر است.

    کلیدواژگان: سینوپتیک جو، شدت ناپایداری، وارونگی دما، ژئوپتانسیل، پارامترهای اقلیمی
  • غلامحسن حیدری*، خال نظر محبت اف صفحات 363-381
    مقدمه

    با تنوع و پیچیدگی انگیزه گردشگران، انجام بررسی های منظم درباره مقاصد گردشگری جهت کمک به نیازها و علایق مسافران امری ضروری قلمداد می شود. بنابراین آگاهی از رفتار و علایق گردشگران نیز در بازاریابی موثر بوده و می تواند باعث افزایش بازدیدکنندگان از محصولات طبیعی گردشگری گردد.

    هدف

    بدین منظور در تحقیق حاضر انگیزه و هدف اکوتوریست ها و نقش شیوه های تبلیغاتی در افزایش جذب گردشگران مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش شناسی

    برای این کار 42 پرسشنامه بین گردشگران پخش گردید. روایی پرسشنامه (49 گویه) با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ برای شاخص تبلیغاتی، انگیزشی و شناختی-اجتماعی به ترتیب برابر 855/0، 892/0 و 918/0 محاسبه و در حد خوب و عالی تعیین شد. سپس با استفاده از تحلیل عاملی به روش مولفه های اصلی و چرخش به روش واریماکس، گویه های شاخص های تبلیغاتی، انگیزشی و شناختی-اجتماعی به ترتیب در 5، 6 و 3 مولفه قرار گرفتند.

    قلمرو جغرافیایی

    ایران 

    یافته ها

    بنابراین اولویت های اول تا پنجم شاخص تبلیغاتی "مراکز اطلاع رسانی داخلی"، "نقشه معرف مناطق"، "سایر موارد"، "دفترچه راهنمای گردشگری" و "تابلو جاده ای"، اولویت اول تا ششم شاخص انگیزشی"فرصت های پیاده روی، کوه پیمایی و غواصی"، "استراحت و آسایش"، "تجربه طبیعت"، "مشاهده حیات وحش"، "بازدید از یکی از محل های نمادین ایران" و "نزدیکی به محل اقامت"، و در نهایت مولفه اول تا سوم شاخص شناختی-اجتماعی"علاقمندی به کسب اطلاعات از مناطق اکوتوریستی"، "رضایت از تماشای مناطق تحت حفاظت/شکار ممنوع " و "تبلیغات برای بازاریابی مناطق اکوتوریستی" تعیین شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به شناختی که از نوع تبلیغات بدست آمده باید گفت استفاده از رسانه تبلیغی مذکور و همچنین رسانه های نو ظهور در فضای مجازی از قبیل تلگرام، اینستاگرام و...، زمینه های لازم برای تبلیغ مناطق طبیعت گردی داخلی را فراهم می آورد و مانع خروج ارز از کشور می شود. همچنین معرفی مکان های مناسب با در نظر گرفتن سلایق و علایق گردشگران و همچنین میزان شناخت گردشگران از مفهوم اکوتوریسم و هدف نهایی بازدید آنها از این مناطق می تواند در تدوین سیاست ها و برنامه های جامع گردشگری موثر واقع بیافتد.

    کلیدواژگان: اکوتوریسم، شاخص، آزمون t، تحلیل عاملی، ایران
  • احترام یاری*، آئیژ عزمی، سمیه امیری پریان صفحات 383-396
    مقدمه

    کوه ها و سیستم های کوهستانی با داشتن ویژگی های متنوع توپوگرافیک و جغرافیایی، زیستی، اقلیمی، فرهنگی و اجتماعی با اکسیژن بالای محیط، زهکشی دمایی مناسب، رطوبت نسبی مطلوب و چشم اندازهای بدیع به یکی از مقاصد گردشگری تبدیل شده است.

    هدف

    هدف از این تحقیق، بررسی و شناسایی پتانسیل های گردشگری کوهستان شهر کرمانشاه است.

    روش شناسی

    روش تحقیق توصیفی - تحلیلی است. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از مدل SWOT انجام شده است.

    قلمرو جغرافیایی

    پرآو رشته کوهی امتداد یافته از شمال غرب تا شمال شرق شهر کرمانشاه، با طول تقریبی 80 کیلومتر و وسعت تقریبی حدود 980 کیلومترمربع و بخشی از رشته کوه زاگرس در غرب ایران می باشد.

    یافته ها

    یافته‎ها نشان داد میانگین رتبه ای برای مجموع عوامل داخلی (قوت) 3/1 و وزن نهایی آن 15/1 است، میانگین رتبه ای مجموع عوامل داخلی(ضعف) 37/1 و وزن نهایی 634/0 می باشد. این بیانگر بالا بودن تاثیر نقاط قوت در توسعه پتانسیل های گردشگری کوهستان شهر کرمانشاه است. میانگین رتبه ای مجموع عوامل خارجی (فرصت) برابر با 46/1 و وزن نهایی 54/0 است. میانگین رتبه ای مجموع عوامل خارجی (تهدید) 34/1 و وزن نهایی 824/0 می باشد.

    نتیجه‎گیری

    پرآو قوت ها و فرصت های خوبی دارد که می توان با راهبردهای تاثیر گذار بر محیط کوهستان در جهت تقویت و رشد پتانسیل های آن کوشید.

    کلیدواژگان: پتانسیل، گردشگری کوهستان، پرآو، SWOT، شهر کرمانشاه
  • مریم بیرانوندزاده*، اسماعیل نجفی، مصطفی شاهینی فر صفحات 397-410
    مقدمه

    بازآفرینی شهری پایدار فرآیند توسعه ای همه جانبه در عرصه های  اجتماعی، اقتصادی، محیطی و کالبدی به منظور ارتقای کیفیت زندگی در محدوده ها و محله های هدف در پیوند با کل شهر است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی سیاست گذاری یکپارچه شهری و نقش آن در بازآفرینی بافت های ناکارآمد شهر خرم آباد انجام شده است.

    روش شناسی

     این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی مبتنی بر منابع اسنادی- پیمایشی تدوین شده است. جامعه آماری شامل کارشناسان شش دستگاه سیاست گذار در حیطه بازآفرینی در شهر خرم آباد(شهرداری، راه و شهرسازی، میراث فرهنگی، سازمان بهسازی و نوسازی، اداره کل اوقاف و اداره کل مدیریت بحران) و برخی اساتید دانشگاه و شهروندان ساکن در بافت ناکارآمد در شهر خرم آباد بود، که جمعا 30نفر(از هر دستگاه سیاست گذار شهری 5 نفر) به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه محقق ساخته 24 سوالی در طیف پنج گزینه ای لیکرت بود.  پایایی داده‎ها، به وسیله روش آلفای کرونباخ مورد محاسبه قرار گرفت و با ضریب آلفای کرونباخ 843/0 پایایی آن نیز تایید گردید. برای سنجش  داده ها، از روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.

    قلمرو جغرافیایی

     شهر خرم آباد مرکز استان لرستان.

    یافته ها

     نتایج  حاصل از تحلیل های حاصل از تحلیل ضریب مسیر نشان داد که در بین دستگاه های سیاست گذار شهری و اثر گذار بر بازآفرینی شهر خرم آباد، بیشترین اثرگذاری مربوط به اقدامات اداره راه و شهرسازی و کمترین میزان اثرگذاری ناشی از اقدامات صورت گرفته توسط اداره کل اوقاف و امور خیریه است به عبارت دیگر می توان بیان داشت که بعد از اداره راه و شهرسازی، سازمان بهسازی و نوسازی، شهرداری، میراث فرهنگی و گردشگری،  اداره کل مدیریت بحران و اداره اوقاف و امور خیریه در مرتبه های بعدی اثرگذاری قرار دارند.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری شهری، بازآفرینی، بافت ناکارآمد، خرم آباد
  • سمیه عمادالدین*، فاطمه سلیم زاده، صالح آرخی صفحات 411-427
    مقدمه

    زمین لغزش جابجایی به سمت پایین توده ای از مواد خاکی و سنگی به روی شیب می باشد. این پدیده تاکنون باعث خسارات جانی و مالی زیادی در سراسر دنیا شده است. امروزه روش های مختلفی برای پهنه بندی خطر حرکات توده ای زمین لغزش ارایه شده است، که هریک از این روش ها عوامل مختلفی را مدنظر قرار می دهند. درک مکانیسم زمین لغزش و پهنه بندی مناطق مستعد به خطر وقوع زمین لغزش برای برنامه ریزی های کاربری زمین ضروری است. بدیهی است که تولید نقشه حساسیت به زمین لغزش می تواند بینشی برای مدیران کاربری اراضی و تصمیم گیران باشد.

    هدف

    هدف از مطالعه حاضر بررسی عوامل موثر در وقوع زمین لغزش در منطقه مورد مطالعه است.

    روش شناسی

     در این پژوهش به منظور ارزیابی خطر وقوع زمین لغزش در محدوده مطالعاتی خانیان از دو روشAHP  که یک روش تصیم گیری چند متغیره می باشد و ANP که یک روش فراگیر و چند منظوره تصیم گیری است، استفاده شده است. پس از تعیین تاثیر و وزن هر کدام از این عوامل در وقوع زمین لغزش با استفاده از دو روش AHP و ANP و تجزیه وتحلیل و وارد کردن هریک از این عوامل به صورت لایه اطلاعاتی در نرم افزار Arc GIS و تلفیق آن ها بر اساس وزن های تعیین شده، نقشه پهنه بندی مخاطره زمین لغزش در محدوده مطالعاتی تهیه شده است.

    قلمرو جغرافیایی

     محدوده مطالعاتی خانیان یکی از زیر حوضه های سه هزار تنکابن است که در غرب استان مازندران و جنوب شرقی شهرستان تنکابن قرار دارد.

    یافته ها

     در این پژوهش از ده لایه اطلاعاتی شامل لیتولوژی، فاصله از گسل، شیب، جهت شیب، تراز ارتفاعی، کاربری اراضی، فاصله از جاده، بارش، فاصله از رودخانه و تراکم چشمه ها به عنوان عوامل موثر در وقوع زمین لغزش در نظر گرفته شده است. بیشتر زمین لغزش ها در کنار جاده ها مشاهده شد. بررسی وقوع زمین لغزش با فاصله از رودخانه نشان داد که بیشتر در فاصله کمتر از 150 متر از شبکه رودخانه و در ارتفاعات مرتفع رخ داده است، همچنین سنگ شناسی به عنوان یکی از مهم ترین عوامل در پهنه بندی خطر زمین لغزش در نظر گرفته شده است.

    نتیجه گیری

     نتایج مدل نشان داد که روش ANP از دقت بیشتری نسبت به روش AHP برخوردار می باشد، زیرا ترتیب اولویت بندی عوامل موثر در آن منطقی تر و قابل قبول تر بوده  که در این میان با توجه به عوامل موثر زمین لغزش در روش ANP، پارامترهای شیب زمین، کاربری اراضی و لیتولوژی بیشترین اهمیت را در توسعه زمین لغزش به خود اختصاص داده اند، چون امکان مقایسه زیر معیارها را فراهم می کند. بازدیدهای میدانی هم این موضوع را ثابت کرده است. اما نتایج حاصل از روش AHP نشان می دهد که عامل لیتولوژی و کاربری اراضی بیشترین نقش را در شکل گیری زمین لغزش و گسترش آن در محدوده مطالعاتی دارد و سایر عوامل نقش کنترل کننده و تشدید کننده دو عامل مذکور را دارند.

    کلیدواژگان: زمین لغزش، روش تحلیل سلسله مراتبی، روش تحلیل شبکه ای، حوضه آبخیز خانیان، شهرستان تنکابن
  • فرزانه طولابی، آئیژ عزمی*، امیدعلی مرادی صفحات 429-447
    مقدمه

    اقامتگاه های بوم گردی چند سالی است در روستاهای مختلف کشور شکل گرفتند و سازمان های متولی از آن ها حمایت می کنند. از سویی نیز مشکلات شهرنشینی و فطرت طبیعت دوست آدمی، او را به دامان طبیعت و مناطق آرام می کشاند و این اقامتگاه مکانی مناسب برای پاسخ به این فطرت طبیعی انسانی است؛ بنابراین این عامل فرصت خوبی است تا اسباب توسعه روستایی با گردشگری و خدمات آن فراهم آید.

    هدف

    تحلیل عوامل موثر بر احداث اقامتگاه های بومگردی در دهستان گودرزی شهرستان بروجرد است.

    روش شناسی

     روش تحقیق توصیفی تحلیلی از نوع پیمایشی است که با ابزار پرسشنامه اطلاعات لازم جمع آوری شده است. جامعه آماری شامل 1745 خانوار از مردم بومی دو روستای ونایی و کرکیخان در دهستان گودرزی استان لرستان است که حجم نمونه توسط فرمول کوکران برابر با 322 نفر در نظر گرفته شده است. نمونه گیری شامل روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک است.

    قلمرو جغرافیایی

     این تحقیق در دو روستای دارای جاذبه های گردشگری ونایی و کریکخان در شهرستان بروجرد است.

    یافته ها

     یافته های تحقیق نشان می دهند که احداث اقامتگاه بوم گردی از نظر اقتصادی(با میانگین22/3)، اجتماعی و فرهنگی(با میانگین09/3) و کالبدی(با میانگین13/3) منجر به توسعه گردشگری روستایی در دهستان مزبور می شود. همچنین یافته ها نشان می دهند که عدم تعادل جمعیتی و ناهنجاری های اجتماعی و مشکلات زیست محیطی از جمله تاثیرات منفی احداث اقامتگاه های بومگردی است. در ادامه نیز مشخص شد که 5 مولفه اشتغال زایی(با وزن 293/31)، افزایش تولید و درآمد(با وزن663/15)، تقویت هویت محلی(با وزن811/11)، بهبود نگرش و آگاهی جامعه(با وزن 480/9) و کالبدی- معماری(با وزن855/6) از جمله مولفه های موثر در توسعه اقامتگاه های بومگردی است.

    نتیجه گیری

     نتایج تحلیل نشان داد که از عوامل مثبت سرمایه گذاری در خصوص احداث اقامتگاه، بالا بردن سطح ایمنی و امنیت در محدوده مورد مطالعه، معرفی جاذبه ها. استقبال اهالی از ایجاد اقامتگاه و اشتغال زایی در روستا، در نظر گرفتن امکانات اولیه گردشگری روستا، تشویق سازمان های مربوطه در خصوص احداث اقامتگاه و گسترش گردشگری در دهستان موثر هستند و از عوامل منفی وجود برخی تعصبات بین روستاییان، روند پیچیده و سخت اداری، بی توجهی مسیولان نسبت به ویژگی های گردشگری روستا، روند نزولی هزینه های مرتبط با مسافرت در سبد هزینه های خانوار شهری و روستایی استان مطرح هستند.

    کلیدواژگان: اقامتگاه بومگردی، گردشگری روستایی، استان لرستان، دهستان گودرزی
  • بتول مهرگان صومعه سرایی*، فریدون آزاد غلامی خسمخی، علیرضا مهرگان صومعه سرایی صفحات 449-470
    مقدمه

    گردشگری مذهبی یکی از مهمترین و پر رونق ترین شاخه های صنعت گردشگری است که اثرات قابل توجهی را در ابعاد مختلف جوامع، به ویژه اقتصاد آنها بر جای گذاشته است. 

    اهدف پژوهش

    هدف از این مقاله معرفی و شناسایی اماکن مذهبی و استفاده بهینه از این اماکن مذهبی در راستای توسعه گردشگری در شهر رشت می باشد.

    روش شناسی تحقیق

    این مقاله با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی همراه با مطالعات میدانی و جامعه آماری کلیه ساکنان شهر رشت بوده و شامل کارشناسان گردشگری، سازمان اوقاف، شهرداری، مسکن و شهرسازی، افراد باسواد ساکن در حاشیه مکانهای مذهبی می باشند .حجم نمونه با توجه به فرمول کوکران 384n= نفر انتخاب شد. ابزار اندازه گیری پرسشنامه محقق ساخته بود، به منظور به دست آوردن سنجش دیدگاه ساکنان در خصوص مولفه های ذکر شده از آزمون T تک نمونه ای استفاده شد.

    قلمروجغرافیایی پژوهش

    شهر رشت در استان گیلان و کلیه اماکن مذهبی آن است.یافته ها و بحث: مطالعات اسنادی و میدانی نشان می دهد که در شهر رشت اماکن مذهبی زیادی وجود داردکه با برنامه ریزی درست و تبلیغات مناسب می تواند باعث افزایش درآمد شهر نشینان و اشتغال برخی از جوانان بیکار در این شهر گردد.

    نتایج

    نتایج بدست آمده از تحلیل مولفه های مختلف مرتبط با گردشگری مذهبی از جمله تبلیغات، توسعه شهر، موانع، مشارکت، بعد اقتصادی، بعد معنوی و قابلیت های موجود در شهر رشت نشان می دهد که تفاوت معنی داری بین پاسخ دهندگان به گزینه های مختلف گویه ها وجود دارد.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری مذهبی، توسعه شهری، اماکن مذهبی، شهر رشت
  • تورج سلطانی اصل، فاطمه ادیبی سعدی نژاد*، احمد پوراحمد، رحیم سرور صفحات 471-486
    مقدمه

    امروزه حوادث و بلایای طبیعی بیش از پیش جوامع انسانی را تهدیدمی کنند که در صورت نداشتن آگاهی و آمادگی،صدمه های جبران ناپذیری بر زندگی انسان ها، اعم از حوزه های سکونتی و دیگر ابعاد اقتصادی، اجتماعی، نهادی و کالبدی-محیطی دارد. درنتیجه جوامع برای کاهش اثر بلایای طبیعی رویکردهای متنوعی را در پیش می گیرند.

    هدف

    این مقاله با هدف سنجش و ارزیابی مولفه های اجتماعی، اقتصادی و نهادی تاب آوری در شهرک میان آباد اسلامشهر انجام شده است.

    روش شناسی تحقیق

    با توجه به اهداف تحقیق و مولفه های مورد بررسی نوع تحقیق کاربردی و روش بررسی آن توصیفی- تحلیلی است. روش نمونه گیری به صورت تصادفی ساده و حجم جامعه آماری با مدل کوکران با سطح خطای 5 درصد 381 نفر انتخاب گردیده است. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات و داده های جمع آوری شده از مدلسازی معادلات ساختاری در نرم افزارهای SPSS و SMART PLS استفاده گردیده است.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش

    قلمرو این پژوهش شهرک میان آباد اسلامشهر است.یافته ها و بحث: نتایج حاکی از بود که وضعیت تاب آوری شهرک میان آباد اسلامشهر از لحاظ مولفه های اجتماعی، اقتصادی و نهادی در سطح پایینی قرار دارد. در بین معیارهای مورد بررسی متغیر آگاهی بالاترین میانگین (9218/2) و کمترین میزان انحراف معیار (18715/0) دارد در سوی مقابل متغیر توانایی برگشت به شرایط شغلی با کمترین میانگین (5652/2) و انحراف معیار بالاتر (57549/0) از سایر متغیرهای پژوهش دارد که ضرورت توجه مسیولان و مدیران شهری برای ارتقاء تاب آوری در شهرک میان آباد را دارد.

    نتایج

    نتایج این پژوهش نشان داد که مولفه اقتصادی بیشترین تاثیر را بر وضعیت تاب آوری شهرک میان آباد اسلامشهر داشته است.

    کلیدواژگان: سکونتگاه های غیر رسمی، تاب آوری سکونتگاه های غیر رسمی، شهرک میان آباد، شهر اسلامشهر
  • علیرضا محمدی گرفمی، تیمور آمار*، محمدباسط قریشی میناباد صفحات 487-505

    بومگردی یکی از رویکردهای نوین در توسعه گردشگری به ویژه در مناطق روستایی استان گیلان می باشد. استان گیلان به دلیل ظرفیت های طبیعی بیشمار، آداب و رسوم غنی، صنایع دستی و... یکی از بهترین مکان های کشور جهت اقامتگاه بوم گردی است. از مهمترین و ملموس ترین اثرات ظهور اقامتگاه های بوم گردی در هر مکان، آثار اقتصادی آن است و در حال حاضر درآمدزایی فراوان این فعالیت در بسیاری از کشورهای جهان مردم را به سرمایه گذاری در این بخش ترغیب نموده است. درپژوهش حاضر هدف کاربردی و بررسی و تحلیل نقش اقامتکاه های بومگردی در اقتصاد روستاهای شهرستان رشت که دارای اقامتگاه بوم گردی با بیش از یکسال فعالیت(12 اقامتگاه) می باشند، است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و جمع آوری داده ها بوسیله ابزار پرسشنامه از مدیران روستایی و جامعه محلی انجام شده است. پس از شناسایی و بررسی دو مولفه اشتغال و ارتقاء درآمد(20 متغیر)و حفظ ظرفیت های تولیدو رونق کسب و کار(19 متغیر) و طی مراحل شاخص سازی مشخص شد شاخص ایجاد فرصتهای شغلی جدید برای زنان بیشترین میانگین و سرمایه گذاری در بخش گیاهان دارویی و طب سنتی کمترین میانگین را داراست این بدان معنی است که ایجاد اقامتگاه بوم گردی در شهرستان رشت، بیشترین تاثیر را بر اشتغال زنان داشته است. همچنین به کمک تحلیل رگرسیون مشخص شد که اقامتگاه بوم گردی بر شاخص اشتغال و ارتقاء درآمد ساکنین روستایی بیشتر از شاخص حفظ ظرفیت های تولیدو رونق کسب و کار موثر بوده است.

    کلیدواژگان: تحلیل، اقامتگاه بوم گردی، اقتصاد، شهرستان رشت
|
  • Saeid Nasire Zare *, Vahid Riahei Pages 247-259

    The issue of intra-regional and inter-regional inequality in many countries is a major challenge to development. This inequality is one of the manifestations of the Third World countries and is due to the economic, social and political conditions of these countries. This study examined the extent of deprivation among urban and rural areas and settlements. This research was compiled as a descriptive-analytical nature of the applied studies and its data was documented. To measure social deprivation, 18 indicators were used, economic deprivation of 20 indicators, and 11 indicators were used for environmental deprivation. The results of the study showed that rural settlements have been deprived of social and economic deprivation more than urban residences, and these settlements are less deprived of urban residences in terms of environmental deprivation. Also, in terms of the combination of deprivation index, which was used as a cluster analysis technique. Provinces of the country were classified into three deprived departments: low, medium and high. According to this analysis, provinces with a lower depreciation level were concentrated in the central and central parts of the country, and these regions comprise the largest urban population, and in contrast, The areas of the average deprivation rate have been the highest in the eastern and western parts of the country, and these provinces have the most rural populations in the country.

    Keywords: spatial inequality, deprivation, urban settlements, rural settlements
  • Nasrin Nikdel, Rafat Shahmari *, Sedigheh Hassanimehr, Hossien Asghari Pages 261-276

    The concept of livability is one of the new and emerging concepts in the literature of geography and rural planning that focuses on the ability of place. Currently, the poor living conditions in the rural areas of our country have caused the villages to face many challenges in the economic, social and environmental fields. Consequently, it is necessary to pay attention to the viability of rural settlements. The statistical population of this research is the villages of Sowme Sara county. The aim of this study is to analyze the economic viability of rural settlements in Sowme Sara county by descriptive-analytical method. To achieve this goal, library resources and field studies based on the distribution of questionnaires and interviews with 377 heads of households living in sample villages (20 villages selected by stratified random sampling method) have been used. In order to assess economic viability, five components of employment and income, household expenditure, agricultural status, land and housing value, and tourism status were identified. In this study, one sample t-test analysis, multiple regression and path analysis were used in SPSS software. The results showed that the economic viability is lower than the expected average. Also, the amount of livability is directly affected by the employment and income index (0.422) and tourism index (0.269).

    Keywords: Analysis, viability, Economic viability, rural settlements, Sowme Sara
  • Prisa Mohammadpour * Pages 277-287
    Introduction

    Production of healthy products in the present age is one of the main concerns in the field of agriculture and the food industry. Villages are the main platform for food production and rural women are one of the most important groups influencing this issue.

    Objectives

    Due to the demand to produce a healthy product and the important role of rural women in it, in this study, the role of women in villages of Shaft and Soomehsara counties in producing healthy product was studied.

    Methodology

    The research method is descriptive-analytical, in data collection, both library and field methods have been used. The obtained data were evaluated by Pearson and Spearman correlation tests in SPSS software.Geographical Context: Shaft and Soomehsara Counties, Guilan Province.

    Result and Discussion

    Some Characteristics such as age, number of family members, and income did not significantly affect the role of women in product production. In contrast, rural women are aware of the dangers of pesticides and chemical fertilizers, motivate them to participate in extension classes, increase the motivation to produce a healthy product by holding training courses, increase awareness of producing a healthy product through the use of training publications. And the amount of transfer of experiences in the field of healthy product production to other farmers plays an effective role in healthy production.

    Conclusion

    According to the research findings, the role of rural women in achieving a healthier product can be considered effective and fundamental.

    Keywords: Rural Women, Extension classes, healthy product, West of Giulan
  • Fatemeh Esmaeili, Maliheh Babakhani *, Majid Zarei Pages 289-308
    Introduction

    Urban catalyst is known as one of the important and effective strategies because of its benefits in relation to the inner growth of cities.

    Objectives

    The overall and main purpose of the present study is to explain the framework for applying the catalyst strategy in the sustainable regeneration of inefficient urban areas and the practical purpose of the research is to apply the catalyst strategy in the regeneration of Panbehriseh neighborhood.

    Methodology

    The present study is based on the purpose of applied-developmental type and in terms of methodological approach is qualitative-quantitative, which has been done in two parts of theoretical and practical studies using descriptive-analytical method and analysis has been done through the SWOT analysis matrix and the quantitative strategic planning matrix (QSPM).
    Geographical Context: Panbehriseh Neighborhood, Qazvin City.

    Result and Discussion

    By reviewing previous studies, the theoretical framework of the research has been explained based on physical, social, economic and environmental dimensions, and based on it, other steps of the research including identifying, analysis and presentation of strategies have been done that, in the section of cognition, the strengths, weaknesses, opportunities and threats of Panbehriseh neighborhood have been analyzed in the form of SWOT and with the help of it, catalyst strategies have been expressed. Finally, using QSPM, strategies for sustainable regeneration of textures have been prioritized and presented.

    Conclusion

    The results obtained from the findings indicate that the inefficiency of a texture depends on various factors that, if identified correctly and in a timely manner, the tissue can be protected from the risk of decline and gradual death. One of the ways to save such tissues is to regenerate them with catalyst strategy, which, with the help of small and large scale stimulus projects, affects sustainable regeneration by restoring dynamism and vitality to inefficient textures. Catalyst strategies and projects derived from them, if implemented properly, can help increase prosperity and development in the neighborhood, and inject dynamism and mobility into the texture. Therefore, catalyst strategies, by defining useful and executive stimulus projects, can play an important role in the sustainable regeneration of inefficient tissues, including the Panbehriseh neighborhood of Qazvin city.

    Keywords: Sustainable Urban Regeneration, Inefficient urban textures, Catalyst, Panbehriseh neighborhood, SWOT, QSPM
  • Mona Fakhrghazi, Eisa Pourramzan *, Nasrollah Molaei Hashtjin Pages 309-325

    Environmental hazards, such as earthquakes, cause irreparable damages in rural areas. One of the most important damages is social ones. Social resilience can be used to reduce the damage and destructive effects of earthquakes. The present study is descriptive-analytical in terms of purpose, application and method. In order to collect the required data, two documentary and field methods (questionnaire instrument) have been used. The statistical population of the study is the villages located in Avaj city and the unit of analysis is the heads of households living in the villages. According to the Cochran method, 370 heads have been randomly selected. With the help of villagers and rural managers, after documentary studies, 7 general social indicators and 20 partial indicators in the study area were identified and resilience scores were calculated using the indicators. The results of the study show that the items of unity and cohesion of the local community with an average of 3.76 and the item of educational programs to deal with the occurrence of accidents with an average of 2.11 had the highest and lowest impact on the social resilience of the studied villages, respectively. The villages of Hossein Abad, Shahrbaz and Abdullah Massoud Sofla (0.0149) are in the best and the villages of Milaq, Ek, Yamaq (0.0029) are in the worst level of social resilience. Furthermore, the results of Copras model indicated that 40 villages are in good condition, 24 villages are in medium condition and 38 villages are in unfavorable condition.

    Keywords: Social Resilience, earthquake, rural settlements, Avaj city
  • Hamed Shahraki Moghadam, Maryam Karimian Bostani *, Mahmoud Reza Anvari Pages 327-343
    Introduction

    Transit is an important part of the underlying economy and the various aspects of political, cultural, social and economic interest of most countries. Today, this industry is one of the most profitable business is the world's resources. Full income from the industry, competition in facilitating countries to increase their contribution in these areas has increased.

    Objectives

    The purpose of this study is to analyze the economic development of urban areas through road transit exchanges (Case study: Sistan).

    Methodology

    The present study is an analytical-applied research. The method used in the data collection stage is based on a review of valid external and internal and field sources (questionnaire). Software (SPSS) was used to analyze descriptive and inferential information. The statistical population of the present study includes the residents of Sistan region, which was determined as the sample size using the Cochran's formula (383), which was distributed to the population of any city in the Sistan region
    Geographical Context: Includes 5 township of Sistan region (Zabol, Zahak, Hirmand, Nimroz and Hamoon), in the north of Sistan and Baluchestan province.

    Result and Discussion

    The results of prioritizing the variables of economic development of Sistan region (income generation and employment) through road transit exchanges using the coefficient of change showed that the variables (prosperity of effective business activities) and (creating demand for regional products (agricultural and non-agricultural) and others Processing products) have the strongest and weakest scales, respectively. In this study, the correlation between economic factors Sistan and increase transit exchanges, the Pearson correlation coefficient showed that, between all independent variables (factors) with a positive and significant relationship between the transit exchanges at the level of %99. Finally, regression analysis, showed that increased transit trade as the dependent variable 20 economic components Sistan region as independent variables has a direct relationship.

    Conclusion

    The results showed that transit exchanges have led to the prosperity of effective trade activities, the attraction and employment of local natives and the establishment of production units and the expansion of border exchanges in the cities of Sistan region.

    Keywords: Economic Development, Urban areas, Exchanges, Road transit, Sistan
  • Ali Afshariazad, Bahman Ramezani *, Atosa Bigdeli, Mohammadreza Afshariazad Pages 345-361
    Introduction

    Air pollution, especially in the two pollutants of suspended particles less than 2.5 microns and sulfur dioxide, is one of the important problems of large and industrial cities of Iran, including in Tehran, especially in the cold half of the year, which affects the health and comfort of citizens.

    Objectives

    The severity and weakness of air pollution in Tehran is related to climatic patterns and the dominance of air masses over the city of Tehran.

    Methodology

    By following the air pollution during the year 2019, this research investigated the pollutant variables on a monthly, daily and hourly basis for 4 districts 2, 5, 9 and 18 of Tehran city in five pollution measurement stations and based on three climate scenarios: effect of stability, instability and inversion, separate clean and polluted days and investigate the role of air masses dominating the city for both conditions. To better understand the relationship between the weather patterns governing the study area, atmospheric conditions at 1000 and 500 millibar levels, as well as the earth's surface map, have been analyzed. Air pressure, temperature, rain and wind are the elements that have been investigated. Pollutant measurement data were obtained from stations located in the four districts of Tehran municipality and from the air quality control company affiliated to Tehran municipality, and meteorological data were obtained from the country's meteorological organization, and finally, radiosonde data from Mehrabad station were used for the inversion study.
    Geographical Context: the area of study in this research is Tehran and its 4 municipal zones 2, 5, 9 and 18.

    Result and Discussion

    The research results show that the air quality of the study area has a strong dependence on the development of the geopotential ridge in the middle troposphere, the absence of wind blowing at a significant speed on the surface of the earth, the extreme stability of the air and the creation of a dynamic inversion layer or subsidence at high altitude. In other words, periods of air pollution intensity are related to weak pressure gradient, calm wind, air subsidence and temperature inversion.

    Conclusion

    Finally, during severe and critical pollution, high-pressure air dominates the city surface and the air is stable, and the wind either does not exist or is less than 3 meters per second, which does not have the power to purify the air. In the defined scenarios, the presence of strong wind (over 6 meters per second) is the best solution for having clean air, and rainfall is effective in removing pollution only when it rains heavily and for a long time.

    Keywords: Atmospheric synoptic, intensity of instability, Temperature Inversion, Geopotential, climatic parameters
  • Gholam Hassan Heidary *, Khal Nazar Mohabbat F Pages 363-381
    Introduction

    Due to the diversity and complexity of tourists' motivations, regular surveys of tourism destinations are considered necessary to help the needs and interests of travelers. Therefore, awareness of tourists' behavior and interests is also effective in marketing and can increase visitors to natural tourism products.

    Objectives

    In the present study, the motivation and purpose of ecotourists and the role of advertising methods in increasing tourist attraction have been investigated.

    Methodology

    To do this, 42 questionnaires were distributed among tourists. The validity of the questionnaire (49 items) was calculated using Cronbach's alpha test for advertising, motivational and cognitive-social index equal to 0.855, 0.892 and 0.918, respectively, and was determined to be good and excellent. Then, using factor analysis by principal component method and rotation by Varimax method, the questions of advertising, motivational and cognitive-social indicators were placed in 5, 6 and 3 components, respectively.Geographical Context: This research has been conducted in Iran by collecting questionnaires completed by domestic ecotourists.

    Result and Discussion

    Therefore, the first to fifth priorities of the advertising index "Internal Information Centers", "Area Identification Map", "Other Cases", "Tourism Guide" and "Road Sign", the first to sixth priority of the Motivational Index "Walking opportunities, mountains Hiking and diving "," Rest and comfort "," Nature experience "," Wildlife observation "," Visiting one of the symbolic places of Iran "and" Proximity to the place of residence ", and finally the first to third components of the cognitive-social index "Interest in obtaining information from ecotourism areas", "Satisfaction with watching protected areas / no hunting" and "Advertising for marketing ecotourism areas".

    Conclusion

    According to the knowledge gained from the type of advertising, it should be said that the use of the mentioned advertising media as well as emerging media in cyberspace such as Telegram, Instagram, etc., provides the necessary grounds for advertising indoor nature areas and Prevents currency from leaving the country. Also, introducing suitable places by considering the tastes and interests of tourists, as well as the extent of tourists' knowledge of the concept of ecotourism and the ultimate goal of their visit to these areas can be effective in formulating comprehensive tourism policies and programs.

    Keywords: Ecotourism, Index, t-test, Factor analysis, Iran
  • Ehteram Yari *, Aeizh Azmi, Somayeh Amiri Parian Pages 383-396

    Mountains and mountain systems become one of the tourism destinations having with diverse of features topographic and geographical, biological, climate, cultural and social features with high oxygen content, suitable temperature, favorable relative humidity and sophisticated landscapes. The purpose of the research, investigating and identifying of the mountain tourism potential of the city of kermanshah. The research method is descriptive-analytic. Data analysis was performed using the SWOT model. The results showed that the average score for the total internal factors (strength) is 3.1 and the final weight is 1.15, the mean of total internal factors (weakness) is 1.37 and the final weight is 0.634. This indicates the high impact of the strong points in the development of the mountain tourism potential of the city of kermanshah. The average of the total external factors (opportunity) is 1.46 and the final weight is 0.54. The average of the total external factors (threat) is 1.34 and the final weight is 0.824. Paraw has great strengths and opportunities that can be influenced by strategies that influence the mountain environment in order to strengthen its growth potential.

    Keywords: Potential, Mountain Tourism, Paraw, SWOT, Kermanshah City
  • Maryam Beyranvandzadeh *, Esmaeil Najafi, Mostafa Shahinifar Pages 397-410

    The present study aims to provide an integrated urban policy model and its role in the reconstruction of dysfunctional contexts by descriptive-analytical method based on documentary-survey sources. The statistical population includes experts of six policy-making bodies in the field of regeneration in Khorramabad (Municipality, Roads and Urban Development, Cultural Heritage, Improvement and Renovation Organization, General Directorate of Endowments and General Directorate of Crisis Management) and some university professors and citizens living in dysfunctional context in the city. Khorramabad, where a total of 30 people (5 from each urban policymaker) were selected as the sample size. The instrument used was a researcher-made questionnaire of 24 questions in a range of five Likert options. The reliability of the data was calculated by Cronbach's alpha method and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient of 0.843. Structural equation modeling was used to measure the data. The results of the analysis of the path coefficient showed that among the urban policy-making bodies and the effect on the re-creation of Khorramabad, the most impact is related to the actions of the Road and Urban Development Administration and the least impact is due to the actions taken by the General Administration. In other words, it can be said that after the Road and Urban Development Administration, the Improvement and Renovation Organization, the Municipality, Cultural Heritage and Tourism, the General Directorate of Crisis Management and the Endowment and Charity Administration are in the next ranks of influence.

    Keywords: Urban Policies, Recreational, Inefficient Texture, Khorramabad
  • Somayeh Emadodin *, Fatemeh Salimzadeh, Saleh Arekhi Pages 411-427

    To examine the landslide hazard in the area under study, Khanian (located in the West of Mazandaran province and Southeast of Tonekabon), AHP and ANP methods were used. Ten layers including lithology, distance from fault, slope, Aspect, Elevation, land use, distance to road, rainfall, distance to river, and Density of springs are considered as effective factors on the occurrence of landslide.. Study results showed that ANP is more accurate than AHP. Because prioritizing the effective factors in ANP is more sensible and acceptable; meanwhile, concerning the effective factors on landslide in ANP, land slope, land use, and lithology are the most significant factors on landslide development. As, ANP makes it possible to compare the sub criteria. This is also proved by field visits. However, results of AHP reveals that lithology and land use play the most important role in landslide occurrence and its expansion in the area under study and other factors indeed control and intensify the other two factors.

    Keywords: land slide, AHP, ANP, Khanian watershed, Tonekabon
  • Farzaneh Tolabi, Aeizh Azmi *, Omid Ali Moradi Pages 429-447
    Introduction

    Ecotourism resorts have been established in different villages of the country for several years and are supported by the responsible organizations. On the other hand, the problems of urbanization and nature-friendly nature of man, draws him to nature and quiet areas.Objective of this research: The purpose of this research is to evaluate the feasibility of constructing eco-lodges in Goodarzi district of Boroujerd city.The research method is descriptive-analytical survey that has collected the necessary information with the help of a questionnaire. The statistical population includes 1745 families from the indigenous people of Vanai and Karkikhan villages in Goodarzi rural district of Lorestan province, whose sample size is considered to be 322 people by Cochran's formula. Sampling involves the method of systematic random sampling.

    Findings and Discussion

    The research findings show that the construction of ecotourism accommodation economically (with an average of 3.22), social and cultural (with an average of 3.09) and physical (with an average of 3.13) leads to the development of rural tourism in the village. . The findings also show that demographic imbalances and social anomalies and environmental problems are among the negative effects of eco-lodges. It was further found that 5 components of job creation (with a weight of 31.293), increase in production and income (with a weight of 15.663), strengthening local identity (with a weight of 11.118), improving the attitude and awareness of the community (with a weight of 9.480) ) physical-architecture (weighing 6.855) are among the effective components in the development of eco-lodges

    Keywords: Ecotourism Residence, Rural tourism, Lorestan province, Goodarzi County
  • Batool Mehrgan Sowmesaraei *, Fereydoon Azad Gholami Khosmekhi, Mehregan Soomehsarai Alireza Pages 449-470
    Introduction

    Religious tourism is one of the most important and prosperous branches of the tourism industry that has had significant effects on various aspects of societies, especially their economics. ا
    Aim of the research: The purpose of this article is to introduce and identify religious places and the optimal use of these religious places in order to develop tourism in the city of Rasht.
    Research

    Methodology

    This article uses a descriptive-analytical method with field studies and statistical population of all residents of Rasht and includes tourism experts, endowment organization, municipality, housing and urban planning, literate people living on the outskirts of religious places. According to Cochran's formula, n = 384 people were selected. The measurement tool was a researcher-made questionnaire, in order to obtain residents' views on the mentioned components, a one-sample t-test was used.
    Geographical area of ​​research: Rasht is a city in Gilan province and all its religious places.

    Findings and Discussion

    Documentary and field studies show that there are many religious places in Rasht that with proper planning and proper publicity can increase the income of city dwellers and the employment of some unemployed youth in this city.

    Results

    The results obtained from the analysis of various components related to religious tourism such as advertising, city development, barriers, participation, economic dimension, spiritual dimension and capabilities in the city of Rasht show that there is a significant difference between respondents to different options of items. has it.

    Keywords: Tourism, religious tourism, Urban Development, Religious Places, Rasht
  • Touraj Soltaniasl, Ahmad Pour Ahmad, Rahim Sarvar Pages 471-486
    Introduction

    Today, natural disasters threaten human societies more than ever, which, if left unchecked and unprepared, will cause irreparable damage to human life, including residential areas and other economic, social, institutional and physical-environmental dimensions. As a result, communities take a variety of approaches to reduce the impact of natural disasters.

    Objective

    This article was conducted with the aim of measuring and evaluating the social, economic and institutional components of resilience in the town of Miyanabad, Eslamshahr.

    Methodology

    According to the objectives of the research and the studied components, the type of research is applied and the study method is descriptive-analytical. The sampling method was randomly selected and the statistical population size was selected with Cochran model with an error level of 5% of 381 people. Structural equation modeling in SPSS and SMART PLS software has been used to analyze the collected information and data.Geographical area of research: The area of this research is Mianabad town of Eslamshahr.Findings and

    Discussion

    The results showed that the resilience of Miyanabad town in Eslamshahr is low in terms of social, economic and institutional components. Among the studied criteria, the knowledge variable has the highest average (2.9218) and the lowest rate of standard deviation (0.18715). On the other hand, the variable has the ability to return to working conditions with the lowest average (2.5652) and higher standard deviation (0.57549) Has other research variables that need the attention of city officials and managers to promote resilience in Mianabad town.

    Keywords: Resettlement, Informal Settlements, resettlement of informal settlements, Miyanabad town, Eslamshahr city
  • Alireza Mohamadi Garfami, Teymoor Amar *, Mohammad Baset Goreyshi Pages 487-505

    Ecotourism is one of the new approaches in tourism development, especially in rural areas of Gilan province. its countless natural capacities, rich customs, handicrafts, etc. One of the most important and tangible effects of the emergence of ecotourism residences in any place is its economic effects and now the abundant income of this activity in many countries of the world has encouraged people to invest in this sector. In the present study with the functional goal, aim is investigating and analyzing the role of ecotourism residences in the rural economy of Rasht city, which has ecotourism residences with more than one year of activity (12 residences). The research method is descriptive-analytical and data collection was done by a questionnaire from rural managers and the local community. After identifying and reviewing the two components of employment and income promotion (20 variables) and maintaining production capacity and business prosperity (19 variables) and during the indexing process, it was determined that the index of creating new job opportunities for women has the highest average and investing in plants Medicine and traditional medicine have the lowest average, which means that the establishment of eco-tourism residence in the city of Rasht, has had the greatest impact on women's employment. Also, with the help of regression analysis, it was found that ecotourism residence has been more effective on the index of employment and income promotion of rural residents than the index of maintaining production capacity and business prosperity.

    Keywords: evaluation, Ecotourism Residence, Economic, Rasht city