فهرست مطالب

توسعه علوم انسانی - پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1401)

مجله توسعه علوم انسانی
پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحات 1-2
  • رضا نیلی پور صفحات 3-24

    دراین نوشتاربه منشاء وعلل توسعه ی علوم جدید وعلوم انسانی دراروپا درگذرازقرون وسطی به دوران رنسانس به عنوان رشته های دانشگاهی برای ازاد اندیشی و رهایی ازسلطه الگو های اسطوره ای به اختصاراشاره خواهد شد. همچنین نقش تحولات مختلف مفهومی علوم جدید و علوم انسانی درنتیجه ورود به دوران آزاداندیشی و فرایند توسعه دیدگاه های فلسفی دو تن از فیلسوفان معاصر کانادایی و ایرانی به اختصار بحث خواهد شد. درنتیجه ی ورود به دوران توسعه و گسترش علوم جدید به نقش ظهورانقلاب های صنعتی و تحولات ناشی از ان ها دررفاه زندگی اجتماعی نیزاشاره کوتاهی خواهد شد. همچنین در فرایند توسعه علوم جدید وازجمله علوم انسانی به سبب ویژگی تجربه مندی نتایج خود درطول تاریخ از نظرمعرفت شناختی و روش شناختی با پشتوانه یک نظریه فلسفی جدید برای ورود به افسون زدایی از علم متحول می شوند . علاوه برانقلاب های صنعتی و علمی دردوران آزاداندیشی، درنتیجه تحولات معرفت شناختی درعلوم انسانی از نیمه دوم قرن بیستم دو "انقلاب معرفت شناختی" با محوریت نقش زبان درتحول ذهن و شناخت و آگاهی انسان رواج پیدا کرد. انقلاب اول براساس مبانی معرفت شناختی فلسفه "خرد گرا" و منطق ریاضی شکل گرفت ولی درانقلاب دوم شناختی با تاکید به نا کارآمدی های مبانی مکاتب مختلف فلسفی انقلاب اول و بی توجهی به مبانی فلسفی "تجربه مندی" و نقش زبان درشکل گیری کیفیت آگاهی و توانایی های شناختی انسان در کار برد زبان برای خردورزی آزادی بیان تاکید شده است.

    کلیدواژگان: علوم انسانی، علوم شناختی، فلسفه تجرب هگرا، فلسفه خردگرا، آزادی بیان
  • علی محمد میرآقایی، حمیدرضا پوراعتماد*، محمد علی مظاهری، رضا خسرو آبادی، فرزانه پرهیزکاری صفحات 25-40

    همیاری، سنگ¬بنای حیات اجتماعی است. در غیاب همیاری، طیف وسیعی از مشکلات اجتماعی، اخلاقی، فرهنگی و اقتصادی رخ می-دهد. اصلی¬ترین راهبرد حفظ و ترغیب پایبندی افراد به همیاری، تنبیه¬ نوع¬دوستانه است که واکنش و حساسیت اعضای جامعه افراد به تخطی از هنجارهاست. هدف مطالعه حاضر تفکیک تنبیه¬ نوع¬دوستانه از سایر شکل¬های رفتاری به ظاهر مشابه بود. بدین¬منظور، 60 نفر با جنسیت مذکر از دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی در این مطالعه شرکت کردند و واکنش آنها در بازی¬ آمرانه (بازی دیکتاتور،DG) و بازی زنهار (بازی التیماتوم، UG) مورد مطالعه قرار گرفت. یافته¬ها نشان داد که 75 درصد از شرکت¬کنندگان پیشنهاد¬های ناعادلانه را در بازی زنهار قبول نکردند. به همین میزان افراد در بازی آمرانه، ناعادلانه رفتار کردند. فقط 25 درصد از افراد پیشنهادهای ناعادلانه را در بازی زنهار رد کردند و خود نیز در بازی آمرانه عادلانه رفتار کردند. این رفتار آنها تنبیه نوع¬دوستانه قلمداد می¬شود. حدود 50 درصد افراد پیشنهادهای ناعادلانه را در بازی زنهار رد کردند، ولی خودشان در بازی آمرانه ناعادلانه رفتار کردند. رفتار این افراد در چهارچوب تنبیه کینه¬توزانه که شکلی از تنبیه ضداجتماعی است تعبیر می¬شود. در نهایت 25 درصد از افراد پیشنهاد¬های ناعادلانه را در بازی زنهار پذیرفتند و خودشان نیز در بازی آمرانه ناعادلانه رفتار کردند. این الگوی رفتاری نشانگر سودجویی فردی به بهای پذیرش بی¬عدالتی است. الگویی که تاکنون در مطالعات دیگران گزارش نشده است. گرچه رد هرگونه پیشنهاد ناعادلانه در بازی زنهار را نمی¬توان صرفا تنبیه نوع¬دوستانه قلمداد کرد. اما به هر حال نرخ پایین این الگوی رفتاری در مقابل نرخ بالای تنبیه کینه¬توزانه، نمایانگر کمبود روبه تزاید همیاری اجتماعی است. زیرا اقلیت افرادی که همیارانه رفتار می¬کنند، به تدریج می¬آموزند از همیاری پاداش یا سودی عایدشان نمی¬شود. در عوض، آنها که خودخواهانه، انحصارطلبانه و سودجویانه رفتار می¬کنند، سود زیادی نصیبشان می¬شود. بدین ترتیب سودجویی فردی بیش از پیش بر همیاری تفوق می¬یابد و تبدیل به پاردایم غالب می¬شود. این وضعیت، آفت حیات اجتماعی است.گرچه رد هرگونه پیشنهاد ناعادلانه در بازی زنهار را نمی¬توان صرفا تنبیه نوع¬دوستانه قلمداد کرد. اما به هر حال نرخ پایین این الگوی رفتاری در مقابل نرخ بالای تنبیه کینه¬توزانه، نمایانگر کمبود روبه تزاید همیاری اجتماعی است. زیرا اقلیت افرادی که همیارانه رفتار می¬کنند، به تدریج می¬آموزند از همیاری پاداش یا سودی عایدشان نمی¬شود. در عوض، آنها که خودخواهانه، انحصارطلبانه و سودجویانه رفتار می¬کنند، سود زیادی نصیبشان می¬شود. بدین ترتیب سودجویی فردی بیش از پیش بر همیاری تفوق می¬یابد و تبدیل به پاردایم غالب می¬شود. این وضعیت، آفت حیات اجتماعی است.

    کلیدواژگان: تئوری بازی ها، بازی زنهار (الیتماتوم)، بازی آمرانه (دیکتاتور)، همیاری اجتماعی، تنبیه نوع دوستانه، تنبیه کینه توزانه
  • مهدیه سادات موسوی*، فرشاد مومنی صفحات 43-71

    بزرگترین چالش پیش روی کشورهای در حال توسعه، آماده شدن برای همکاری و رقابت با تولیدکنندگان جهانی در بازارهای داخلی و خارجی است. زیرا در عصر حاضر صنعت داخلی به ارتباط‌های فراملی روزبه روز بیشتر متکی شده و لازم است کشورهای در حال توسعه راهی پیدا کنند تا در اقتصاد جهانی شده، حضور موثری داشته باشند. انتقال فناوری که از ضرویات ارتقاء بنیه تولیدی و توان رقابت اقتصاد ملی در عصر حاضر می‌باشد، به کشورهای در حال توسعه برای حضور فعال در عرصه بین‌المللی کمک شایانی خواهد کرد. بنابراین کشف مهمترین عوامل موثر در کارآمدی فناوری‌های وارداتی در راستای ایجاد شرایط کافی برای اتحاد با شرکت‌های خارجی و انجام فعالیت‌های صنعتی و با ارزش افزوده بالا، به عنوان مساله‌ای مهم در سرنوشت توسعه نیازمند بررسی است. بر اساس شواهد موجود در اقتصاد ایران، شکل‌گیری ناقص و ناکافی بنگاه‌ها و سازمان‌های یادگیرنده، منجر به کاهش توان کشور در تولید محصولات ساخت‌محور و پیچیده‌‌ای شده است که نقش مهمی در تعیین جایگاه سیاسی و اقتصادی کشور در تعاملات بین‌المللی دارند. این پژوهش با روش توصیفی، تحلیلی ضمن بررسی اسناد موجود در بانک‌های اطلاعاتی داخلی و خارجی با استفاده از دستگاه نظری استقرار سیاسی و دولت توسعه‌گرا، به بررسی عوامل موثر در شکل‌گیری بنگاه‌هایی با راهبردهای یادگیری بالا که تلاش خود را به سمت توسعه قابلیتهای سازمانی مولد هدایت می‌کنند، پرداخته است. براساس یافته‌های مقاله عواملی نظیر نظام بوروکراتیک قوی و مستقل، حاکمیت قانون، خودگرانی متکی به جامعه و ساختار بنگاه‌ها در مرحله اول باعث جلوگیری از فعالیت‌های غیرمولد و سپس شکل‌گیری قابلیت‌های سازمانی پویا و درونی‌سازی فناوری وارداتی، نقش موثری ایفا می‌کنند.

    کلیدواژگان: انتقال فناوری، دولت توسعه گرا، بنگاه های یادگیرنده، قابلیت های سازمانی
  • ویدا طبیب نیا، علی حسین نورافروز * صفحات 73-87

    دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی در قرن بیست ویکم با تغییرات چشمگیری مواجه هستند. آنها علاوه بر آموزش و پژوهش در توانمند ساختن دانشجویان برای فضاهای کاری نیز می‌کوشند. با توسعه و کاربرد همه‌جانبه فناوری اطلاعات و ارتباطات، قابلیت و توانمندی نیروی کار برای بهره‌گیری هر چه بیشتر و بهتر از این فناوری‌ها ضرورتی انکارناپذیر است. در قرن حاضرمشاغل در تمامی بخش‌های جامعه با فناوری‌های اطلاعات و ارتباطات سازگار شده‌اند. به لحاظ شغلی گسترش فناوری اطلاعات منجر به رشد روزافزون بخش اطلاعات در مقابل بخش تولید شده است. در این بخش، وظیفه‌ اصلی افراد خلق، پردازش و کار با اطلاعات است. به همین دلیل شاهد نرخ رشد نیروی کار اطلاعاتی، برتری مشاغل اطلاعاتی و جابه‌جایی توزیع مشاغل هستیم. هدف پژوهش حاضر مرور مطالعات پیشین است تا شایستگی‌ها و ارزش‌های غالب برای نیروی کار متناسب با قرن بیست و یکم شناسایی شوند. در این پژوهش از دو روش مرور نظام‌مند ادبیات و تحلیل مضمون استفاده شد. در ابتدا پژوهش‌های مرتبط در پایگاه‌های اطلاعاتی معتبر بازیابی و غربالگری شدند؛ سپس، همه عوامل و مضامین مرتبط با شایستگی‌های فناورانه نیروی کار  شناسایی و استخراج شدند. در مرحله بعد، این عوامل در دودسته شامل مقوله‌های اصلی و مقوله‌های فرعی دسته‌بندی شدند. مضامین اصلی عبارت‌اند از مدیریت اطلاعات، مشارکت، خلاقیت، تفکر انتقادی، حل مسیله، آگاهی‌های اخلاقی، آگاهی‌های فرهنگی، خود جهت‌دهی، یادگیری مادام‌العمر، نگرش.

    کلیدواژگان: جامعه دانشی، اقتصاد دانشی، کارکنان دانشی، نیروی کار شایسته، شایستگی های قرن بیست و یکمی
  • حسین جلیلیان صفحات 89-106

    یکی از حوزه های اصلی نوآوری در نهادهای مالی، «توسعه خدمت جدید» است که در حوزه دانش نظری و کاربردی مدیریت بازاریابی قرار دارد. از دیدگاه مدیریت بازاریابی، طراحی و عرضه خدمات جدید در سازمان ها باید مطابق فرایند نظام مند توسعه خدمت جدید باشد تا عملکرد موفقی در بازار داشته باشند و منجر به توسعه بخش مالی اقتصاد شوند. هدف پژوهش حاضر، ارایه الگویی برای توسعه موفقیت آمیز خدمات جدید در شرکت های تامین سرمایه و کارگزاری ها است که در بازار بورس تهران فعالیت می کنند. پژوهش حاضر یک پژوهش کیفی بوده و با روش تحلیل مضمون (تم) در چارچوب پارادایم تفسیری انجام شده است. جامعه آماری پژوهش، مدیران شرکت های تامین سرمایه و کارگزاری ها هستند. اعضای نمونه به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شده اند و تجربه مشارکت در توسعه خدمات و ابزارهای مالی جدید در شرکت های مذکور را دارند. داده های پژوهش با انجام مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته گردآوری شدند و سپس برای شناسایی الگوهای موجود در آن ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. خروجی نهایی تحلیل داده ها در قالب شبکه مضامین ترسیم شد که شامل 22 مضمون پایه و 4 مضمون سازمان دهنده (الزامات، راهبردها، مراحل و نتایج) حول یک مضمون فراگیر (فرایند NSD مالی) است. یافته های پژوهش نشان می دهد که توسعه موفقیت آمیز خدمت جدید مالی «الزاماتی» مانند شناخت محیط فقهی و قانونی، هوشمندی رقابتی و تحقیقات بازار دارد و مدیران باید با اتخاذ «راهبردهایی» مانند بومی سازی خدمات و نوآوری در فناوری های مالی، «مراحلی» نظیر خلق ایده، آزمایش بازاریابی و بازاریابی درون سازمانی را طی کنند تا «نتایجی» مانند افزایش درآمدها، ارتقای نام و نشان تجاری شرکت، گسترش شبکه مشتریان و توسعه بخش مالی اقتصاد را کسب کنند.

    کلیدواژگان: مدیریت، بازاریابی، خدمات مالی، توسعه خدمت جدید
  • مینا بوستانی راد*، علی حمیدی زاده صفحات 107-121

    امروزه مهارتهای نرم از مهمترین مهارتهایی است که توجه بر ارتقا آن در منابع انسانی سازمان، در کنار توسعه مهارتهای فنی، به شدت توصیه می‌گردد. مشخص بودن دلایل و پیامدهای مثبت حاصل از توسعه مهارتهای نرم منابع انسانی سازمانهای دولتی، موجب اهتمام و جدیت بیشتر مدیران جهت انجام این کار می‌گردد. تحقیق حاضر به‌منظور شناسایی دلایل و ضرورتهای یادگیری و توسعه مهارتهای نرم منابع انسانی در سازمانهای دولتی انجآم شده است. بر این اساس با 23 تن از خبرگان، مصاحبه نیمه‌ساختار یافته صورت‌گرفته و تحلیل تم انجام گردید؛ سپس اعتبار یافته‌ها، با بهره‌گیری از فن دلفی و استفاده‌ از آمار توصیفی محاسبه‌شده و با دستیابی به اجماع حداکثری پانلیست‌های شرکت‌کننده در تحقیق تایید گردید. در نهایت دلایل و ضرورتهای توسعه مهارتهای نرم در سازمانهای دولتی با دو تم اصلی، چهار تم فرعی و ده کد احصا گردید. نتایج حاکی از لزوم و ضرورت یادگیری و توسعه مهارتهای نرم منابع انسانی در سازمان‌های دولتی به دلایل آشکار بودن نشانه‌های ضعف سازمانهای دولتی در حیطه یادگیری و توسعه مهارتهای نرم و استفاده از نتایج مثبت فردی و سازمانی حاصل از توسعه این مهارتها در سازمان می‌باشد.

    کلیدواژگان: ضرورت، یادگیری و توسعه، مهارت های نرم
|
  • Reza Nilipour Pages 3-24

    In this paper the major determinants of development of different branches of sciences and Humanities in Europe as a result of transition from the Middle Ages into Renaissance for demystification and secularization of sciences to be used for human welfare and freedom of thought are briefly discussed. Also, as the result of Western secularization of sciences and humanities some major epistemological conceptual changes are proposed for development by some philosophers. The results of these conceptual changes are briefly discussed with reference to proposals brought up by one Canadian and one Iranian philosophers. As a result of the development of new branches of sciences during secularization period several industrial revolutions brought some positive social changes and welfare in people’s daily life. Since the new branches of sciences and humanities during secularization period were based on experimental evidence, some epistemological and methodological changes have been made in different fields of sciences in order to bring welfare and positive changes in people’s daily life. Besides several industrial revolutions during the process of secularization, there have been two major epistemological revolutions in areas of human sciences with emphasis on the function of language learning in our human cognitive development since the second half of the 20th century. The first cognitive revolution was critical of behavioral approaches in linguistics and psychology which was basically rooted in the analysis of behavior. With respect to methodological and philosophical approaches, the first cognitive revolution was based on symbolic logic and analytical philosophy but the second cognitive revolution was critical of symbolic logic and analytic philosophy. It was claimed that language is basically an embodied epistemological system for major cognitive activities. Therefore, language as a major cognitive system to be learned was meant to be used for cognitive activities and freedom of expression.

    Keywords: Humanities, Cognitive Science, Secularization, Experiential Philosophy, Cognitive Philosophy, Freedom of Expression
  • Alimohammad Miraghaei, Hamidreza Pouretemad, *Mohammadali Mazaheri, Reza Khosroabadi, Farzaneh Parhizkari Pages 25-40

    Cooperation is the cornerstone of social life. Lack of cooperation would lead to a wide range of social, moral, cultural and economic disasters. Altruistic punishment is found to be the major strategy to maintain and to encourage people to adhere to cooperation. The aim of the present study was to separate altruistic punishment from other seemingly similar forms of behavior. For the purpose of study, 60 male students of Shahid Beheshti University participated, were recruited. Their performance at both Dictator Game (DG) and Ultimatum Game (UG) where assessed in a computerized setting. Generally, %75 of participants rejected unfair offers in UG; whilst the same number of participants behaved unfairly in DG. Only, %25 of participants rejected unfair offers in the UG and acted fairly in the DG, which is considered an altruistic punishment. About %50 of participants rejected unfair offers in the UG, but they acted unfairly in the DG. This pattern of behavior is defined as spiteful punishment, which is a form of antisocial punishment. Eventually, %25 of participants accepted the unfair offers in the UG and behaved unfairly in the DG. This behavior pattern shows individual profit seeking at the cost of accepting injustice. A pattern that has not been reported in other studies so far. Although rejecting any unfair offer in the UG cannot be interpreted as altruistic punishment. However, the low rate of this behavior pattern in contrast to the high rate of spiteful punishment predicts a growing lack of social cooperation because the minority of people who behave cooperatively, gradually learn that cooperation is not beneficial. Instead, those who behave selfishly, monopolistically and profit-seeking, get a lot of advantages. In this way, individual profit-seeking surpasses cooperation and becomes the dominant paradigm. This situation is the bane of social life.

    Keywords: Game theory, Dictator Game (DG), Ultimatum Game (UG), Cooperation, altruistic punishment, antisocial punishment
  • Mahdiyeh Sadat Mousavi *, Farshad Momeni Pages 43-71

    The biggest challenge of the developing countries is preparing to cooperate and compete with global manufacturers in domestic and foreign markets. Since in today’s era, the domestic industry is relying more and more on transnational connections, it is necessary for developing countries to find a way to have an effective presence in the globalized economy. The transfer of technology, which is one of the necessities of upgrading the production base and competitiveness base of the national economy in the current era, will help developing countries to actively participate in the international arena. Therefore, discovering the most important effective factors in the efficiency of imported technologies in order to create sufficient conditions for alliance with foreign companies and to carry out industrial activities with high added value, as an important issue in the fate of development, needs to be investigated. Based on the evidence available in Iran’s economy, the incomplete and insufficient formation of enterprises and learning organizations has led to a decrease in the country’s ability to produce complex and manufacturing-oriented products that play an important role in determining the country’s political and economic position in international interactions. This research has been done with the analytical descriptive method and using the theoretical apparatus of political settlement and developmentalist government. Based on the findings of the article, factors such as a strong and independent bureaucratic system, the rule of law, community-based autonomy and the structure of enterprises, play an effective role in preventing unproductive activities and forming dynamic organizational capabilities and internalizing imported technology.

    Keywords: Technology Transfer, Developmental Government, Learning Firms, Organizational Capabilities
  • *Vida Tabibnia, Ali Hosein Noorafrooz Pages 73-87

    Universities and higher education institutions are facing significant changes in the 21st century. In addition to teaching and research, they also try to empower students for working spaces. With the comprehensive development and application of information and communication technology, the ability and capability of the workforce to use these technologies as much and better as possible is an undeniable necessity. In this century, jobs in all sectors of society have adapted to information and communication technologies. In terms of employment, the expansion of information technology has led to the increasing growth of the information sector as compared with the production sector. It seems that the main task of people is to create, process and work with information. For this reason, we see the growth rate of the information workforce, the superiority of information jobs and the shift in the distribution of jobs. The aim of the current research is to review previous studies to identify the dominant competencies and values for the workforce in the 21st century. Two methods involve Systematic Literature Review and Thematic Analysis were used in this research. At first, related studies were retrieved and screened; then, all the factors and themes related to the technological competencies of the workforce were identified and extracted. In the next step, these factors were categorized in two categories including main categories and sub categories. The main themes are: information management, participation, creativity, critical thinking, problem solving, moral awareness, cultural awareness, self-direction, lifelong learning, and attitude.

    Keywords: Knowledge Society, Knowledge Economy, Knowledge Workers, QualifiedWorkforce, 21st Century Competencies
  • Hossein Jalilian Pages 89-106

    One of the main areas of innovation in financial institutions is the New Service Development (NSD), which is in the field of theoretical and practical knowledge of marketing management. From the point of view of marketing management, the design and delivery of new services in organizations should be according to the systematic process of NSD in order to have a successful performance in the market and lead to the development of the financial sector of the economy. The purpose of this research is to provide a model for the successful development of new services in investment banks and brokerages that operate in the Tehran Stock Exchange. This research is a qualitative research and has been done with the theme analysis method in the framework of the interpretive paradigm. The statistical population of the research is the managers of investment banks and brokerages. The sample members were selected by snowball sampling and have the experience of participating in the development of new financial tools and services in the mentioned companies. The research data were collected through in-depth semi-structured interviews and then analyzed to identify the patterns in them. The final output of data analysis was drawn in the form of a thematic network, which includes 22 basic themes, 4 organizing themes (requirements, strategies, steps and results) around a global theme (financial NSD process). The findings show that the successful development of a new financial service has “requirements” such as knowledge of the jurisprudence and legal environment, competitive intelligence. Market research, and managers should adopt “strategies” such as localization of services and innovation in financial technologies to go through “stages” such as idea generation, marketing testing and internal marketing in order to obtain “results” such as increasing revenues, promoting the company’s brand, expanding the customer network and developing the financial sector of the economy.

    Keywords: Management, Marketing, Financial Services, New Service Development
  • Mina Boustani-Rad *, Ali Hamidi Zadeh Pages 107-121

    Today, soft skills are the most important skills that paying attention to improving them in organization’s human resources is highly recommended along with technical skills. Being clear about the positive reasons and consequences of developing the soft skills for human resources in public organizations, makes managers more diligent and serious to do this work. The current research was conducted to identify the reasons and necessities of soft skills learning & development for human resources in public organizations. Based on this, semi-structured interviews were conducted with 23 experts, and content analysis was performed. Then, the findings validity of the content analysis was calculated using the Delphi method and descriptive statistics, and was confirmed by reaching the maximum consensus of the panelists participating in the study. Finally, the reasons and necessities of soft skills learning & development for human resources in public organizations were calculated with two main themes, four sub-themes and ten codes. The results indicate the necessity of soft skills learning & development for human resources in public organizations due to obvious weakness signs of public organizations in the field of soft skills learning and developing and using the positive individual and organizational results obtained from the development of these skills in the organization.

    Keywords: Necessity, Learning, Development, Soft Skills