فهرست مطالب

توسعه علوم انسانی - پیاپی 7 (بهار و تابستان 1402)

مجله توسعه علوم انسانی
پیاپی 7 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحات 1-2
  • علی اصغر مصلح صفحات 3-13

    در سالهای اخیر، عنوان «فلسفه جهانی» مورد توجه قرار گرفته و با معانی و دلالت های جدیدی به کار می رود. در این گونه جهت گیری ها از سویی به شرایط جهانی توجه می شود که بیش از گذشته نیازمند هم گرایی و مشارکت است و از سوی دیگر به ظرفیت فرهنگها برای مشارکت و گفتگو برای رویارویی با مسایل جهان معاصر. به همین جهت اگر رسیدن به تفکر/فلسفه جهانی مقصود قرار گیرد، لازم است استعداد سنت های فلسفی بازخوانی شود، تا بتوان امکان شکل گیری فلسفه/تفکری جهانی را مورد تدقیق قرار داد. در بین سنت های فلسفی معاصر، “فلسفه میان فرهنگی“ بیش از بقیه گرایش های فلسفی بدین موضوع پرداخته است. در تفکر میان فرهنگی، عناصر و بنیاد “گفتگو“ی مبتنی بر مفاهمه مورد بررسی قرار گرفته و موانع گفتگو و مشارکت به بحث گذاشته می شود. از آنجا که این جهت گیری حاوی آموزه ها و تجویز های درخوری برای گفتگو و مشارکت فرهنگ هاست، در ایران نیز می تواند به عنوان دعوتی برخاسته از شرایط زمانی معاصر، مورد توجه و اهتمام قرار گیرد. در مسیر همین پژوهش می توان از نسبت علوم و به خصوص علوم انسانی با جهت گیری فلسفه ای جهانی/میان فرهنگی پرسش کرد و وضع علوم در ایران را در چنین فضایی مورد بررسی قرار داد.

    کلیدواژگان: فلسفه جهانی، فلسفه میان فرهنگی، علوم انسانی، نظام علم، علم در ایران
  • مقصود فراستخواه صفحات 15-30

    کژکارکردهایی در محیطهای آکادمیک مانند مدرک گرایی و دستبرد علمی و رفتارهای طفیلی گرانه می بینیم . دانشگاهیان نمی توانند آنطور که باید وشاید اخلاقیات دانش ورزی را در خود شکوفا بسازند، انجام مسیولیت های اجتماعی بحث انگیز شده و تاثیرات اجتماعی دانشگاهیان درکاستن از مرارت های انسانی و محنت ها و رنج های بشری محل تردید قرار گرفته است. این ها فرجام مخدوش شدن استقلال دانشگاهی وآزادی علمی ونهایتا اخلاق علمی بوده است . دانشگاه، قلمرو مستعمراتی حکومت شده است. برای بررسی این مساله، سه منطق اخلاقی مبنای اصلی مطالعه حاضر قرار گرفته است؛ 1. اخلاق نتیجه و منفعت، 2.اخلاق وظیفه ومسوولیت؛ و 3. اخلاق فضیلت. اخلاق علمی برمبنای سه منطق مزبور همسنجی شده است. آنگاه با استناد به دو فلسفه دانشگاهی یعنی فلسفه ایمانویل کانت و فلسفه ماکس وبر بحث شده است که چگونه در غیاب استقلال دانشگاهی وآزادی آکامیک، کل اخلاق علمی به محاق می رود. اگر آزادی آکادمیک و استقلال دانشگاهی نباشد نه تنها اخلاق علمی بلکه فلسفه وجودی علم، علم آموزی و علم ورزی نیز مخدوش می شود ، فلسفه وجودی علم، چیستی علم، و مقتضیات ساختی و کارکردی علم و سرشت علم، لطمه می بیند و علم اساسا موضوعیت خود را از دست می دهد. در این مطالعه دانشگاهیان به پنج دسته 1.گریزپایان دانشگاهی، 2.رمزپردازان دانشگاهی ،3. عمل-گرایان دانشگاهی، 4. کارمندان دانشگاهی و 5. روشنفکران دانشگاهی تقسیم شده اند . بهترین وضع اخلاق آکادمیک در دسته پنجم امکان پذیر می شود که ترکیب بهینه ای از اخلاق نتیجه، اخلاق مسوولیت و اخلاق فضیلت است.

    کلیدواژگان: اخلاق علمی، استقلال دانشگاهی، آزادی آکادمیک، سنخ شناسی اخلاقی دانشگاهیان
  • ابراهیم بیگ زاده، نیلوفر اشتری صفحات 31-65

    در خصوص مسیله حاکمیت بر سر جزایر سه گانه (ابوموسی و تنب بزرگ و تنب کوچک) خلیج فارس، نوشتار پیش رو درصدد پاسخ به این سوال است که آیا پیش از تشکیل یک دولت مستقل در سال 1971 تحت عنوان امارات متحد عربی، شیخ نشین های ساکن در کرانه ی جنوبی خلیج فارس- طبق حقوق بین الملل- اهلیت حقوقی لازم برای ادعای سرزمینی بر این جزایر را داشته اند؟ به دیگر سخن، کدام دسته از تابعان حقوق بین الملل و تحت چه شروطی از اهلیت اکتساب سرزمین برخوردارند؟ لازم به ذکر است که این نوشتار، به طور عمده به بررسی پیوند قبیله ای، زبانی، خویشاوندی و مذهبی میان قواسم شارجه و راس الخیمه با قواسم ساکن در بندر لنگه می پردازد که یکی از به اصطلاح مستندات ادعای امارات متحده بر این جزایر است. اگر چه با توجه به آرای صادره از محاکم بین المللی و دکترین حقوقی غالب در خصوص مناقشات سرزمینی دو فرض قابل تصور می نمایند؛ معهذا با توجه به ادعای امارات متحده، تحقیق حاضر بر این فرض متکی است که اجتماعات مادون دولت علی الاصول نمی توانند مدعی کسب سرزمین شوند. یافته های این مقاله نشان می دهند که چه طبق عمومات حاکم بر دعاوی سرزمینی و چه طبق ضوابط مستند به آرای بین المللی و دکترین حقوقی که فقط برای کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس ابداع شده اند، قواسم شارجه و راس الخیمه به استناد سابقه حضور تیره ای از این قبیله (قواسم) در بنادر لنگه و کنگ، قادر به اثبات علقه سرزمینی با جزایر سه گانه -به عنوان توابع بندر لنگه- نبوده، اساسا اهلیت ادعای سرزمینی- خارج از محدوده شیخ نشینی خود- را نداشته اند. در این راستا انقطاع و فقدان هر گونه رابطه سازمانی، میان قواسم لنگه از قواسم شارجه و راس الخیمه به اثبات رسیده است. بدیهی است توجه به نقش انگلستان و "رابطه ویژه معاهداتی" این دولت با شیخ نشین های کرانه ی جنوبی خلیج فارس به خصوص در چارچوب معاهده "تحت الحمایگی" سال 1892 در این مطالعه و اثبات فرضیه مطروح دارای اهمیت بسیاری است که از نظر دور نمانده است. عدم توانایی حقوقی امارات در اثبات ادعای سرزمینی خود بر جزایر سه گانه ایرانی در خلیج فارس، سبب شده است که این کشور از سال 2022 میلادی به نقض بدیهی ترین قواعد معاهداتی و عرفی بین المللی نماید که نمونه بارز آن استفاده از جزایر مصنوعی برای تغییر خطوط مبداء مستقیم خود است.

    کلیدواژگان: اجتماعات بومی، اکتساب سرزمینی، اهلیت سرزمینی، بندر لنگه، حاشیه جنوبی خلیج فارس، حاکمیت سرزمینی بر جزایر سه گانه (ابوموسی و تنب بزرگ و تنب کوچک)، رابطه ویژه معاهداتی، قواعد عرفی، کلیت سرزمینی، معاهده تحت الحمایگی
  • فرشاد مومنی، سمیه نعمت اللهی صفحات 67-95

    اهمیت توسعه صنعتی در مباحث توسعه اقتصادی از آن جهت مطرح می شود که فعالیت های تولیدی محرک اصلی رشد اقتصادی و توسعه ملت ها به شمار می رود. توسعه صنعتی، به دگرگونی ساختاری اقتصاد اشاره دارد که افزایش سطوح تولید و پیشرفت های فناوری را توامان دارد. اما کشورها در دستیابی به توسعه صنعتی متفاوت عمل می کنند، چرایی این موضوع تنها با مباحث اقتصادی قابل تحلیل نیست و باید از دریچه اقتصاد سیاسی به آن پرداخته شود. تحلیل عدم توسعه یافتگی صنعت در ایران از منظر اقتصاد سیاسی می تواند ابعاد مختلفی را مشخص کند و به نوعی با مشخص کردن توالی ها از این طریق به تحول ساختار صنعتی کشور کمک کند. دراین مقاله هدف بررسی عوامل موثر بر عدم توسعه صنعت از دریچه اقتصاد سیاسی است. علی رغم تاکید برنامه های توسعه پنج ساله بر توسعه صنعتی، از بررسی صنعت طی دهه گذشته استنباط می شود نوعی ناسازگاری در ساختار صنعتی کشور وجود دارد. منابع ارزان قیمتی که به واسطه تمرکز بر تولید منبع محور در اختیار صنعت قرار می گیرد و توانایی محدود صنعت در تحمل شوک های بیرونی به واسطه وابستگی به این منابع، محدودیت در رقابت پذیری و تنوع کم سبد صادراتی، محیط سرمایه گذاری نامناسب (ریسک بالا) و کاهش سطح تشکیل سرمایه در ابن بخش همگی بر ناکارآمدی ساختار صنعتی کشور دلالت دارد. صنعت کشور طی دهه گذشته علاوه بر این که نتوانسته از ظرفیت های موجود بهره لازم را ببرد، از عدم توان ظرفیت سازی در این بخش نیز متضرر شده است. روندی که تداوم آن تضعیف بخش صنعت و کاهش توان تولید را در پی خواهد داشت. از منظر اقتصاد سیاسی این عدم توسعه یافتگی از طریق ساختار نهادی نامناسب، قدرت های سیاسی و اجتماعی در شکل گیری سیاست های صنعتی، توانمندی پایین فناورانه بنگاه حمایت شونده، توانمندی پایین سازمان های اقتصادی (رقابت پذیری)، عدم مدیریت رانت توزیعی، نفوذ سیاسی بنگاه در لابی گری و دریافت رانت، گسترش مالکیت دولتی و شبه دولتی قابل تحلیل است.

    کلیدواژگان: توسعه صنعتی، اقتصاد سیاسی، ساختار صنعتی
  • حسن دانایی فرد، مرتضی جوانعلی آذر صفحات 97-116

    بر اساس نظریه ی نوین استعاره، استعاره ها با ساختاردهی و طبقه بندی مفاهیم و نظام معنایی ذهن انسان ها در فهم پدیده ها نقشی اساسی ایفا می کنند. بر این اساس با شناخت استعاره های حاکم بر ذهن افراد می توان تا حدودی نوع نگاه آن ها به جهان را فهمیده و کنش های آنان را در قبال محیط پیرامونیشان پیش بینی کرد. از سوی دیگر هدف علوم اجتماعی و از جمله مدیریت فهم، پیش بینی و کنترل کنش های انسانی است. مقایسه ای ساده میان کارکرد بیان شده برای تشخیص استعاره های ذهنی افراد و هدف علوم اجتماعی به خوبی می تواند جایگاه استعاره پژوهی (با هدف توصیف استعاره های ذهنی افراد) در علوم اجتماعی را تبیین کند. با این وجود و علی رغم اهمیت بیان شده، تاکنون روشی منسجم و منظم برای استعاره پژوهی ارایه نشده است و اغلب نتیجه ی این پژوهش ها یعنی استعاره ها بوده اند که مورد توجه قرار گرفته اند. در این مقاله نگارندگان قصد دارند تا ضمن تاکید بر حوزه ی سازمان و مدیریت و در قالب پنج مرحله ی اصلی بیان مسیله و خردمایه ی پژوهش، سوال پژوهش، روش جمع آوری داده، شیوه ی تفسیر داده ها و نحوه ی نگارش نتیجه گیر ی در پژوهش های استعاره ای، روشی منقح را برای استعاره پژوهی ارایه دهند.

    کلیدواژگان: روش شناسی، نظریه ی نوین استعاره، پژوهش های استعاره ای، توصیف استعاره، مطالعات سازمان
  • ابوذر رجبی، محمد اصدق پور صفحات 117-138

    سیدجمال الدین اسدآبادی، شخصیت مهم و اثرگذاری است که با گذشت قریب به 120سال از وفات وی، همچنان درکانون توجه پژوهشگران و تحلیلگران قرار دارد. بر این اساس مقاله حاضر با رویکرد سنخ شناسی مطالعات پژوهی در صدد معرفی طیف های گوناگون پژوهش ها حول محور سیدجمال سامان یافته است. در حقیقت این مقاله عهده دار برجسته سازی و معرفی زوایای گوناگونی است که از آن زوایا به شخصیت سیدجمال توجه گردیده است و مورد پژوهش و تحلیل قرار گرفته است. باید گفت این مقاله در دو گام به معرفی بیش از پیش ابعاد گوناگون حیات علمی اجتماعی سیاسی سیدجمال از منظر مطالعات پیشینی پرداخته است. درگام اول به معرفی آثار ماندگار به جا مانده از قلم و بیان خود سیدجمال و در گام بعدی به معرفی و سنخ شناسی مطالعاتی که پیرامون واکاوی ابعاد شخصیت، شرح حیات، اندیشه و مبانی فعالیت های دینی، علمی، اجتماعی و سیاسی سیدجمال نگارش یافته اند، همت گمارده است. به طور کلی دو رویکرد کلان ایجابی و سلبی درباره بینش، منش و کنش های فردی، اجتماعی و سیاسی سیدجمال مطرح و متصور است و حداقل ثمره سنخ شناسی مصالعات پژوهی درباره سیدجمال، آگاهی و شناخت از دامنه و گستره پیشینه مطالعات و پژوهش های پیرامون وی می باشد که از این طریق، راه وصول به منابع معرفت و کسب اطلاعات بیشتر برای درک بهتر آنان فراهم خواهد بود.

    کلیدواژگان: سنخ شناسی، مطالعات پژوهی، سیدجمال الدین اسدآبادی
  • سمیه قجری صفحات 139-156

    سازمانهای امروزی به صورت روزافزونی با محیط های همراه با عدم اطمینان،پیچیدگی و پویایی مواجه هستند. این نیازهای محیطی سازمانها را ملزم می کند که با سرعت بیشتری در زمینه این تغییرات پیش بینی نشده،پرشتاب، و غیرقابل کنترل تصمیم گیری نمایند(چویون ،2021). بر این اساس، شیوه مدیریت سنتی در سازمانها که کارکنان بدون هیچ سوالی از ساختارهای سازمانی و فرایندهای آن اطاعت کنند دیگر مناسب این شرایط نیست و بجای آن باید شرایطی فراهم شود که در آن افراد بتوانند برای انجام فعالیتهای سازمانی در حوزه تصمیم گیری ها، خلق ایده، و شیوه های جدید نوآوری و ابتکار مشارکت داشته باشند. تحقیقات موسسه جهانی مک کنزی نشان داده است که کارکنان به منظور رقابت در شرایط آینده کاری، به مهارتهای خودرهبری مثل؛ جستجوی تغییرو نوآوری، مالکیت وقاطعیت در مواجهه با عدم اطمینان و ابهام در محیط و به عبارتی رفتار کاری پیش کنش نیاز دارند که اشاره به خودابتکاری،توجه به تغییر، فعال بودن،و آینده مدار بودن دارد(دوندی و کلیر،وپینر ،2021).هدف این مقاله شناخت مفهوم پیش کنشی و زمینه های توسعه مسیر شغلی بر مبنای پیش کنشی است که با استفاده از روش فراترکیب به مطالعه و بررسی مقالات علمی مربوط به این حوزه پرداخته شده است تا چارچوبی برای مفهوم پیش کنشی مسیر شغلی در سازمانهای امروزی ارایه گردد.

    کلیدواژگان: : پیش کنشی، رفتار پیش کنش، پیش کنشی مسیر شغلی
  • لیلا شمس صفحات 157-173

    اصطلاح حکمرانی از منظر تجربی، نهادها، روش ها و شیوه هایی است که در ربع قرن گذشته برای غلبه بر پراکندگی نهادی ناشی از تغییرات بازار محور پدید آمده است. هدف مدل های مختلف حکمرانی دستیابی به هدایت، هماهنگی و کنترل افراد و سازمان ها در جهت دستیابی به نتایج مورد انتظار است که در این مسیر از ظرفیت نهادها و کنشگران و منابع گوناگون فراتر از دولت؛ وابستگی قدرت در روابط بین نهادها؛ شبکه های خودسازمانده اعمال حکمرانی و استفاده از روش های نوین هدایت به جای فرمان دهی و سلسله مراتب استفاده می نماید؛ که البته این مسیر خالی از چالش و مشکلات نیست. لذا در مقاله حاضر که حاصل پژوهشی به روش تحلیل مضمون است؛ کتب و مقالات معتبر از صاحبنظران این حوزه جمع آوری و مسایل و چالش های حکمرانی به سه دسته: چالش های مرتبط با ساختار؛ چالش های مرتبط با فرآیند و چالش های مرتبط با کارایی و نتایج حکمرانی تقسیم و مورد بررسی و کنکاش قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: حکمرانی عمومی، مشارکت، شبکه، ابزارهای نرم حکمرانی، الماس حکمرانی عمومی
|
  • Pages 3-13

    In recent years, the title of “global philosophy” has drawn a lot of attention and is applied to new meanings and connotations. In such orientations, on the one hand, attention is paid to the global conditions, which require more convergence and participation than ever before, and on the other hand, to the capacity of cultures for contribution and dialogue to encounter with the issues of the contemporary world. For this reason, if the purpose is to reach a global thought/philosophy, it is necessary to reread the talent of philosophical traditions, so that the possibility of the formation of a global thought/philosophy can be scrutinized. Among contemporary philosophical traditions, “intercultural philosophy” has dealt with this issue more than other philosophical trends. In intercultural thinking, the elements and foundation of “dialogue” based on mutual understanding have been examined and the barriers to dialogue and participation are discussed. Since this orientation contains teachings and appropriate recommendations for the dialogue and participation of cultures, in Iran too, it can be taken into deliberate consideration as a call arising from contemporary temporal conditions. In the course of this research, it is possible to query the relation of sciences and especially humanities with global/intercultural philosophical orientation and examine the state of sciences in Iran in such an atmosphere.

    Keywords: Global Philosophy, Intercultural Philosophy, Humanities, Science System, Science in Iran
  • Maghsood Farasatkhah Pages 15-30

    There are some observations indicate examples of misconduct in academic environments, such as credentialism, academic plagiarism, and parasitic behaviors in joint activities. Academics cannot actualize academic ethics as they should, carrying out social responsibilities has become controversial and the social impacts of academics in reducing human bitterness, human hardships and sufferings have been doubted. These have been the result of the distortion of academic autonomy and freedom and ultimately academic ethics. The university has been a colonial territory of the government. To investigate this issue, three ethical logics are the main basis of the present study; a. ethics of result and benefit, b. ethics of duty and responsibility; and c. virtue ethics. Academic ethics has been compared based on the three mentioned logics. Then, the author has discussed referring to two academic philosophies, that is, the philosophy of Immanuel Kant and the philosophy of Max Weber. The finding of the study was that in the absence of academic autonomy and freedom, the whole academic ethics goes to waste. If there is no academic autonomy and freedom, not only the academic ethics, but also the existential philosophy of science, scientific teaching and learning and science operation are distorted, the nature of science, the structural and functional requirements of science are damaged, and science basically loses its objectivity. In this study, five categories of academics were observed and typologized: 1. academic emigrates, 2. academic cryptographers, 3. academic pragmatists, 4. academic staff and 5. academic intellectuals. The best situation of academic ethics is possible in the fifth type, which is an optimal combination of ethics of results, ethics of responsibility and ethics of virtue.

    Keywords: Academic Ethics, Autonomy, Freedom, Ethics, Moral Typology of Academics
  • Ebrahim Beygzadeh, Niloofar Ashtari Pages 31-65

    Territorial sovereignty of the three Iranian Islands (Abu Musa, Greater Tunb and Lesser Tunb), has been a matter of concern through UAE’s propaganda, particularly in recent years. The UAE’s legally weak claim, with no compelling evidence and changing straight base line via the artificial islands by this country, has caused severe breaches of certain conventional and customary rules of international law especially since 2022. This article has focused on just one of the multi aspects of UAE’s legal claims with regard to tribal, linguistic, kinship, and religious ties, between Qawasim in Lengeh and Qawasim in Trucial coast. Our findings indicate that Qawasim in Sharjah and Ras Al Khaimah, before 1 :1971) have not had territorial capacity, beyond “shaykhdom” in the lower Persian Gulf region. 2) the presence of Qawasim’s branches in Bandar Lengeh and kangan, is not proving any “territorial ties” with the three Iranian islands (as dependencies of Lengeh). Accordingly, the main question of the article is: whether trucial shaykhs, before establishment of the UAE and transforming to independent State in 1971, had legal capacity for territorial claim on these Islands? In other words, which types of international subjects/entities, under which circumstances have the territorial capacity? – According to jurisprudence of ICJ and other international tribunals, the main argument of the article is: neither general rules of international law nor some criteria which have been made specifically for countries in lower Persian Gulf, support UAE’s claim in respect of the three Iranian islands. In this context, absence of any common institution or establishment, clearly explain complete separation between Qawasim in two sides of the coast. Also, Britain’s role and “special treaty relation”, – particularly 1892 Protection Treaty- entered into force between Britain and shaykhs, has key importance in this case, which has been examined in the article.

    Keywords: Local Communities, Territorial Acquisition, Territorial Capacity, Lengeh port, Lower Persian Gulf, Territorial Sovereignty over the Three Iranian Islands (Abu Musa, Greater Tunb, Lesser Tunb), Special Treaty Relation, Customary Rules, TerritorialEntity, Protection Treaty
  • Farshad Momeni, Somayeh Nematollahi Pages 67-95

    The importance of industrial development in discussions of economic growth is emphasized due to the fact that productive activities are the main drivers of economic growth and national development. Industrial development refers to the structural transformation of the economy, accompanied by increased levels of production and technological advancements. However, countries pursue different paths to achieve industrial development, and analyzing this phenomenon is not solely limited to economic considerations; it requires a political economy perspective. Analyzing the underdevelopment of industry in Iran from a political economy perspective can reveal various dimensions and, to some extent, help identify the sequence of events through political analysis, contributing to the transformation of the country’s industrial structure. This article aims to examine the influential factors contributing to the underdevelopment of industry from a political economy standpoint. Despite the emphasis on development plans for industrialization, an examination of the industrial sector over the past decade suggests an inherent incompatibility in the country’s industrial structure. The availability of cheap resources concentrated on resource extraction and the limited capacity of the industry to withstand external shocks due to its dependence on these resources, limited competitiveness and low diversity of the export basket, inappropriate investment environment (high risk), and reduced capital formation in this sector all indicate the inefficiency of the country’s industrial structure. Over the past decade, the country’s industry has not only failed to utilize existing capacities effectively but has also suffered from the incapacity to enhance its potential in this sector. This trend will continue to weaken the industry and mining sector and reduce production capacity. From a political economy perspective, this underdevelopment can be analyzed through inappropriate institutional structures, the influence of political and social powers in shaping industrial policies, low technological capacity of supported enterprises, low capacity of economic organizations (competitiveness), mismanagement of rent distribution, political influence in lobbying and rent-seeking, and the expansion of state and quasi-state ownership.

    Keywords: Industrial Development, Political Economy, Industrial Structure
  • Hassan Danaeefard, Morteza Jevanali Azar Pages 97-116

    According to the new theory of metaphor, metaphors contribute a crucial role in understanding phenomena by structuring and classifying concepts and the semantic system of the human mind. Based on this, by diagnosing the metaphors governing people’s minds, it is possible to understand their way of looking at the world to some extent and predict their actions towards their surrounding environment. On the other hand, the purpose of social sciences, including management, is to understand, predict and control human actions. A simple comparison between the stated function of identifying people’s mind metaphors and the purpose of social sciences can well explain the status of metaphor research (with the aim of describing people’s mind metaphors) in social sciences. However, despite the stated importance, no coherent and systematic method for metaphor research has been presented so far, and often the results of these researches, i.e., metaphors, have been given attention. The authors intend to present a revised method for metaphor research in organization and management studies in the form of five main steps: statement of the problem and research rationale, research question, data collection method, data interpretation method, and how to write the conclusion in metaphorical research.

    Keywords: Methodology, New Theory of Metaphor, Metaphor Research, Description ofMetaphor, Organization, Management Studies
  • Abuzar Rjabi, Mohammad Asdaghpour Pages 117-138

    Seyyed Jamaluddin Asadabadi is an important and influential personality who, almost 120 years after his death, is still in the focus of researchers and analysts. Based on this, the current article is organized with the genealogical approach of research studies in order to introduce various spectrums of researches around Seyyed Jamal. In fact, this article is responsible for highlighting and introducing various angles from which Seyyed Jamal’s character has been studied and analyzed. It should be said that in two steps, this article introduces various aspects of Seyyed Jamal’s scientific-social-political life from the perspective of previous studies. The first step is dedicated to the introduction of lasting works left by Seyyed Jamal’s pen and expression, and the second step, to the introduction and genealogy of the studies that have been written around the analysis of the aspects of Seyyed Jamal’s personality, biography, thought and the foundations of his religious, scientific, social and political activities. In general, there are two major approaches, positive and negative, about Seyyed Jamal’s vision, character, and individual, social, and political actions, and at least, the result of genealogical research on Seyyed Jamal is awareness and knowledge of the scope and extent of the background of studies and researches around him, which is from this way, the way to access the sources of knowledge and obtain more information will be provided for their better understanding.

    Keywords: Genealogy, Research Studies, Seyyed Jamaluddin Asadabadi
  • Somayeh Ghajari Pages 139-156

    Today’s organizations are increasingly facing environments with uncertainty, complexity and dynamism. These environmental needs require organizations to make decisions faster than these unpredictable, rapid, and uncontrollable changes. Based on this, the traditional management method in organizations where employees obey the organizational structures and processes without question is no longer suitable for this situation and instead, conditions should be provided in which people can make decisions, create ideas, and new methods to participate in organizational activities in order to create innovation and initiative. Recent research by the McKinsey Global Institute indicates that in order to thrive in the future of work, employees need to acquire “self-leadership” skills such as driving change and innovation, ownership and decisiveness, and coping with uncertainty (Dondi et al., 2021). The purpose of this article is to know the concept of projection and to consider the fields of development of career path based on projection, which has been focused on the study and review of scientific articles related to this field by using metacombination method in order to provide a framework for the concept of proactivity of career path in today’s organizations.

    Keywords: Proactivity, Proactive Behavior, Career Proactivity
  • Leila Shams Pages 157-173

    Empirically, the term “governance” is the institutions, methods, and practices that emerged during the last quarter of a century to overcome the institutional fragmentation caused by market-oriented changes. The purpose of different governance models is to achieve guidance, coordination, and control of people and organizations to achieve the expected results. In this path, it uses the capacity of institutions and actors and various sources beyond the government, power dependence in relationships between institutions, self-organizing networks of governing, and new leadership methods instead of command and hierarchy. However, there are issues and challenges on this path. Hence, in the present paper, which is the result of research conducted using the thematic analysis method, authoritative books and articles were collected and governance issues and challenges were divided and were explored into three categories: challenges related to structure, challenges related to the process, and challenges related to the efficiency and the results of governance.

    Keywords: Public Governance, Participation, Network, Soft Governing Tools, PublicGovernance Diamond