فهرست مطالب

رهیافت انقلاب اسلامی - پیاپی 60 (پاییز 1401)

فصلنامه رهیافت انقلاب اسلامی
پیاپی 60 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسین فرزانه پور*، سمیه حمیدی، ریحانه نورمحمدی صفحات 3-28
    هدف این پژوهش بررسی مفهوم حقوق شهروندی پسا انقلاب اسلامی است که در اداور مختلف  تعریفی دوگانه داشته است. ازیک سو بنا براصل جهموریت و استقلال، حقوق ملت به رسمیت شناخته می شود و ازسویی برطبق مفاد قانون اساسی، واژه شهروندی و حقوق شهروندی به طور مستقیم مورد بحث قرار نگرفته است، بنابراین جامعه و حاکمیت ج.ا. ایران نیازمند نگرشی دقیق تری دارد. نوشتار حاضر بر مبنای نظریه برایان ترنر برای فهم شهروندی وحقوق شهروندی در دوره جمهوری اسلامی و با بهره گیری از اسناد و منابع کتابخانه ای و روش توصیفی-تحلیلی درصدد پاسخ به این سوال است، که چرا مفهوم حقوق شهروندی در دوران پساانقلاب اسلامی هیچ گاه نتوانسته تعریف درست و دقیقی را دریافت کند و عوامل و موانع تحقق این امر براساس نظریه ترنر چه بوده-است. این پژوهش در پی یافتن علل و موانعی است که موجب عدم تحقق حقوق شهروندی در جمهوری اسلامی گردیده است.  دستاورد پژوهش گویای این است که به رغم تلاش دولت ها در تحقق این امر، به دلیل عدم اجماع نخبگانی، نبود تعریف صریح در قانون اساسی، بی توجهی به نهادهای غیردولتی و تفرق در ایجاد هویت سیاسی و اجتماعی واحد درمیان جامعه موجب گردید تا درطی این چهار دهه حقوق شهروندی نتوانست در جامعه ایران به طور کامل تحقق یابد.
    کلیدواژگان: ایران، انقلاب اسلامی، شهروندی، حقوق شهروندی، برایان استنلی ترنر
  • محدثه هاشمیان جزی، سید حسین هاشمی*، محمدابراهیم شمس ناتری صفحات 29-44

    ارتباط حقوق و آزادی های بنیادین و امنیت ملی کشورها یکی از موارد چالش برانگیز در حقوق و قانون اساسی است. نقطه اوج مقابله با حقوق و آزادی های بنیادین زمانی است که اتهام یا جرمی علیه امنیت ملی رخ می دهد که براساس آن صدمه و لطمه به حاکمیت، اقتدار، منافع، مصالح، استقلال و تمامیت ارضی کشور مطرح می گردد. که اوج تعارض حقوق و آزادی های بنیادین با جرایم علیه امنیت ملی مطرح می گردد. بنابراین آنچه در حمایت کیفری از حقوق و آزادی های بنیادین اهمیت اساسی می یابد، چگونگی تامین سازوکارهایی برای تحقق امنیت ملی است. هدف پژوهش حاضر، بررسی رویکرد ج. ا. ایران به حقوق و آزادی های بنیادین با تاکید بر جرایم امنیت ملی است. پاسخی که می توان به این سوال داد این است که مقوله مصالح جامعه و مصلحت نظام، امنیت عمومی مردم، حقوق و منافع عمومی و نظام سیاسی، همگی به دنبال تحقق اصل امنیت ملی هستند. در این نگاه، امنیت ملی، مفهومی جدا از حقوق عموم نبوده و اتخاذ مجازات و تعیین جرایم برای مقابله با برهم زنندگان نظم و امنیت شهروندان، همانا تلاش برای محقق ساختن زندگی امن برای مردم است. احکامی نظیر محاربه، بغی و افساد فی الارض که بیشتر در ارتباط با افرادی که به دنبال بر هم زدن نظم و امنیت جامعه هستند، در همین راستا قابل تفسیر است. همچنین، حقوق و آزادی های بنیادین تا زمانی که امنیت عمومی و مصالح نظام را مورد توجه قرار دهند، مشمول جرایم علیه امنیت ملی نمی شوند. پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی-تحلیلی به دنبال بررسی دغدغه مطرح شده در این نوشتار است که با گردآوری مطالب از منابع اسنادی و کتابخانه ای انجام شده است.

    کلیدواژگان: امنیت ملی، حقوق و آزادی بنیادین، امنیت، قانون اساسی، ج. ا.ایران
  • علی کرمی، محمدرضا اقارب پرست*، اسماعیل شفیعی سروستانی صفحات 45-64

    مقاله‏ حاضر به بررسی و مطالعه‏ جایگاه نیروهای مقاومت اسلامی در سیاست ج.ا.ایران در خاورمیانه می‏پردازد. سیوال اصلی مقاله بدین قرار است: گروه های مقاومت اسلامی   چه نقشی در سیاست خارجی ج. ا. ایران در منطقه‏ خاورمیانه ایفا می‏کنند؟ فرضیه‏ای که مطرح می‏شود این است: استفاده از گروه های مقاومت اسلامی   توسط ج. ا. ایران را باید در چارچوب اصل خودیاری در نظر گرفت که سیاست خارجی ج. ا. ایران در قبال همسایگان خود و کشورهای خاورمیانه دنبال می‏کند. نتایج تحقیق نشان می‏دهد که اولا جمهوری اسلامی ایران، سیاست خودیاری را با توجه به اقتضایات ایدیولوژیک، ژیوپلیتیک و امنیتی خود به کار می‏گرد و ج. ا. ایران، در راستای اهداف فراملی خود، حمایت از گروه های مقاومت اسلامی را در اولویت سیاست منظقه ای خود قرار داده است. در پژوهش حاضر، روش تحقیق، روش کیفی از نوع توصیفی تحلیلی است و داده ‏های مورد بحث از طریق منابع کتابخانه‏ای و به شکل فیش‏برداری جمع‏آوری شده‏اند.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، سیاست خارجی، گروه های مقاومت اسلامی، نوواقع‏گرایی، خودیاری
  • حجت الله صفرپور، حسین احمدی*، مرتضی اباذری صفحات 65-84

    انقلاب اسلامی ایران با تکیه بر ارزش ها و هنجارهای دینی و برجسته کردن اسلام سیاسی، هویت تازه ای در منطقه خاورمیانه پدید آورد. این هویت از جهات مختلفی، امنیت ملی کشور را نیز تحت تاثیر خود قرار داده است. بدین معنا که امنیت ملی در ج. ا. ایران دارای ابعاد سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و هویتی است که نه تنها در مرزهای داخلی، بلکه در مرزهای بیرونی و ایجاد هویت انقلابی و مبتنی بر مقاومت شکل گرفته است. به این دلیل که گروه های سیاسی دولتی و غیردولتی متعددی در منطقه خاورمیانه شکل گرفته است که تحت تاثیر آموزه ها و شعارهای انقلاب اسلامی ایران بوده است و از منظر سازه انگاری، هویتی مشترک پدید مبتنی بر مقاومت پدید آمده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش محور مقاومت در هویت بخشی به ابعاد امنیت ملی ج. ا. ایران است. این سوال مطرح است که محور مقاومت از چه جهاتی بر امنیت ملی ج.ا. ایران اثر گذاشته است؟ در پاسخ می توان گفت محور مقاومت در بعد اقتصادی باعث تقویت نفوذ اقتصادی ایران در میان کشورهای منطقه خاورمیانه، در بعد امنیتی باعث گسترش و تعمیق توان نظامی ایران و در بعد سیاسی نیز باعث تداوم پیام انقلاب اسلامی در جهت مقابله با نظام های استکباری می شود. سیاست محور مقاومت در تقابل با تروریسم تکفیری، سیاست های مداخله جویانه ایالات متحده امریکا و رژیم صهیونیستی تفسیر می شود و همچنین قدرت منطقه ای در عراق، سوریه، یمن، لبنان و حتی بحرین را به نفع گروه های شیعی تغییر داده است. محور مقاومت به عنوان دنباله گفتمان انقلاب اسلامی، نقش قابل توجهی در توان منطقه ای ج.ا. ایران و افزایش توان بازدارندگی آن جهت تحقق اصول و اهداف انقلاب از جمله مقابله با استکبار جهانی خواهد شد. در مقاله حاضر از روش توصیفی و تحلیلی و چارچوب نظری سازه انگاری بهره برده گرفته است.

    کلیدواژگان: محور مقاومت، ج. ا.ایران، امنیت ملی، سازه انگاری
  • زهرا علیزاده جدا، علی اکبر خدری زاده*، محمد کلهر صفحات 85-102

    براساس مبانی اسلامی، حاکمیت از آن خداست که سپس به پیامبر تفویض شده، و وفق اعتقادات شیعه و اصل امامت، در ولایت ایمه تداوم یافته است. از همین رو، یکی از موضوعات تاریخ اندیشه سیاسی شیعه غاصب بودن حکومت ها و جواز یا عدم جواز همکاری با حکومت جور بوده است. چنین اصولی موضوع چگونگی همکاری فقها با دستگاه سیاسی مستقر را در کانون تحلیل قرار می داده است. در همین رابطه، پرسش اصلی این مقاله بر آن است که اشکال رابطه سلطان و فقیه تا عصر قاجاری بر چه الگوهایی استوار بوده است؟  فرضیه مقاله بر این است که رابطه سلطان-فقیه به تبع تحول در مناسبات اجتماعی و سیاسی دگرگون شده و توانسته است با توجه به امکاناتی که در فقه شیعه وجود دارد متناسب با اقتضایات زمانه بازسازی شود. یافته های مقاله نشان داده است که الگوی دوگانه سلطان-فقیه، در طی ادوار تاریخی مختلف، از اعراض تا همکاری را پیموده است که مقدمات نظری-تاریخی تحقق ولایت فقیه در دوره نهایی را فراهم کرده است. چارچوب نظری پژوهش از منظر تاریخ اندیشه سیاسی تدوین شده است. روش مقاله توصیفی-تاریخی است و داده ها به صورت کتابخانه ای-اسنادی جمع آوری شده اند.

    کلیدواژگان: : فقه و سیاست، قدرت، سلطان، ولایت فقیه، حکومت جور، عصر غیبت
  • مهناز گودرزی*، علی علینقی پور صفحات 103-124

    این مقاله به تاثیر تحریم های امریکا بر دیپلماسی اقتصادی ایران در قبال روسیه، به عنوان یکی از بازیگران اصلی صحنه سیاست بین الملی خواهد پرداخت. سوال اصلی مقاله این است که  با توجه سیاست های تحریمی آمریکا طی سال های 2012 تا 2020 دیپلماسی اقتصادی ایران و روسیه دارای چه الگویی بوده است؟ براین اساس فرضیه مقاله این است که رویکرد تحریمی غرب و بخصوص آمریکا در قبال ایران باعث گسترش روابط اقتصادی ایران با روسیه شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که سیاست های مبتنی بر تحریم و فشار غرب موجب شده تا سیاست خارجی ج. ا. ایران از ابتدای انقلاب مبتنی بر نگاه به شرق در ابعاد مختلف طراحی شود. این امر در دولت روحانی نیز کمابیش ادامه پیدا کرده است. بررسی داده ها نشان می دهد که این سیاست در بعد اقتصادی بیش از آنکه دارای موازنه باشد مبتنی بر وابستگی ایران به واردات اقتصادی، از روسیه  بوده است از نظر ژیواکونومیکی دو کشور طرح های موازنه بخشی بویژه در حوزه انرژی و در دریای خزر و اورآسیا در مقابل سیاست های غرب به اجرا رسانده اند. این مقاله، با تکیه بر روش توصیفی_ تحلیلی و بهره گیری از منابع کتابخانه ای و با استفاده از چارچوب مفهومی دیپلماسی اقتصادی در پی پاسخ به سوال اصلی بوده است.

    کلیدواژگان: تحریم، دیپلماسی اقتصادی، سیاست خارجی، ایران، روسیه
  • عباس نصیری، سعید منصوری*، محمدرضا پیرهادی صفحات 125-142

    اگرچه بانکداری اصولا یک پدیده جدید است ، معهذا در اسلام برای انواع فعالیت های اقتصادی و مالی، مقرراتی بیان داشته است. با تشکیل دولت مدرن در ایران و ورود نهادهای جدید، از جمله بانک، مسیله نسبت آن و احکام شرعی مورد توجه فقها قرار گرفته که بعد از انقلاب اسلامی این موضوه اهمیت ویژه ای یافته است. ازآانجایی که نظام جمهوری اسلامی مبتنی بر نظریه ولایت فقیه است و فقیه حاکم، نظریه برتر در نظام سازی دارد لذا اختلاف نظر فقها در اینجا مدنظر نیست. پرسش اصلی این مقاله این است که بانکداری اسلامی چگونه نسبتی با دولت مدرن در نظریه ولایت فقیه دارد ؟ فرضیه مقاله بر آن است که فقه شیعه و بصورت خاص نظریه ولایت فقیه بعد از مشروطه با سه نوآوری نظری (موضوع شناسی، منطقه الفراغ شرع، و فقه المصلحه) توانسته است بسیاری از پدیده های عصر جدید را در خود جذب کند و می تواند همین رویکرد را در قبال بانکداری نیز داشته باشد. بنابراین بانکداری و پول گاه از جهاتی، خروج موضوعی از بسیاری از احکام فقهی است که تابعی از اقتضایات دوران مدرن قرار می گیرد و گاه در منطقه الفراغ شرع و بعضا تابعی از مصلحت دولت و عرف زمانه. مقاله به این جمع بندی رسیده که ظرفیت فقه پویای شیعه توانسته این موضوعات مستحدثه را با توجه به بسترهای نهادی آنها تحلیل و تجویز کند. روش مقاله توصیفی-تحلیلی است و داده ها به صورت کتابخانه ای و اسنادی جمع آوری شده است.

    کلیدواژگان: سپرده گذاری، بانکداری اسلامی، منطقه الفراغ شرع، صدر، خمینی، دولت مدرن، فقه المصلحه
  • مهدی کردبچه حسین آباد، ابومحمد عسگرخانی*، مریم مرادی، سید باقر میرعباسی صفحات 143-160

    شورای امنیت سازمان ملل متحد به عنوان نهادی که مسیول حفظ و تامین صلح و امنیت بین المللی است، نقش موثری در بحران جنگ عراق علیه ایران داشته است. پژوهش حاضر به بررسی مسیولیت شورای امنیت در قبال شناسایی متجاوز جنگی پرداخته است. سوال نوشتار این است: بر مبنای عملیات حفظ صلح، شورای امنیت چه وظایفی در قبال جنگ عراق علیه ایران داشته است؟ فرضیه این است: معرفی و شناسایی تهدید از سوی متجاوز، برقراری آتش بس، تعیین خسارت و سپردن متجاوز به نهادهای بین المللی برای برقراری عدالت، به عنوان عناصر عملیات حفظ صلح از سوی شورای امنیت هستند که هرگز به طور دقیق علیه عراق اعمال نشده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بر عهده گرفتن شناسایی متجاوز جنگی و همچنین تامین صلح و امنیت بین المللی، علاوه بر اینکه برای دولت ها مسیولیت زاست، برای سازمان های بین المللی نظیر شورای امنیت نیز مسیولیت ایجاد می کند. از این جهت، علاوه بر کشور عراق که آغازگر جنگ علیه ایران بوده است، شورای امنیت ، چه در زمان جنگ و چه امروزه که بحث دریافت غرامت برای ایران مطرح است، مسیول است. ضمن اینکه کشورهای بی طرفی که اصل بی طرفی را در زمان جنگ رعایت نکردند، شامل مشارکت کنندگان در جنگ می باشند و از این رو ملزم به پرداخت غرامت هستند. پژوهش حاضر از روش توصیفی و تحلیلی و چارچوب نظری عملیات حفظ صلح بهره برده است.

    کلیدواژگان: شورای امنیت، عراق، جمهوری اسلامی ایران، جنگ، شناسایی متجاوز
  • زرآسا رجایی دستغیب، حمیدرضا حقیفت*، محمدکاظم کاوه پیشقدم صفحات 161-180
    این مقاله به بررسی سیر تحول گفتمان ناسیونالیستی در ایل قشقایی پرداخته است. اهمیت موضوع از آن روست که در فضای  پان ترکیستی که امروزه از جانب برخی کشورهای منطقه تبلیغ می شود، ایل قشقایی به عنوان بزرگ ترین اتحادیه ایلی ترک زبان جنوب کشور در معرض این فضاسازی قرار دارد. به منظور تشخیص زمینه های آسیب پذیری ایل قشقایی در این زمینه، ضروری است که پیشینه تاریخی ناسیونالیسم ایرانی در این ایل مورد مطالعه قرار گیرد. پژوهش به این پرسش پرداخت که سیرتحول گفتمان ناسیونالیستی در ایل قشقایی از مشروطه تا انقلاب اسلامی چگونه بوده است. این فرضیه به آزمون گذاشته شد که در بازه زمانی تحت بررسی، شاکله اصلی گفتمان ناسیونالیسم در این ایل هم چنان حفظ و در برخی موارد تقویت گردیده، هر چند عناصری از واگرایی نیز درفرهنگ آن ها باقی مانده است. رویکرد مقاله جامعه شناسی سیاسی و روش گردآوری اطلاعات، بررسی متون تاریخی و مصاحبه با مطلعین قشقایی و مدل پژوهش نظریه گفتمانی اوموت اوزکریملی محقق ترک است. نتایج نشان داد که گفتمان ناسیونالیسم در ایل قشقایی دارای ریشه های عمیق و تاریخی است و نگرانی چندانی نسبت به آسیب پذیری آن در سطح کلان وجود ندارد. هرچند برخی نقاط آسیب پذیر قابل مشاهده است.
    کلیدواژگان: ناسیونالیسم، ایل قشقایی، قاجار، پهلوی، مشروطه، انقلاب اسلامی
|
  • Hossein Farzanepour *, Somaye Hamidi, Reyhaneh Nourmohammadi Pages 3-28
    The purpose of this research is to examine the concept of citizenship rights after the Islamic revolution, which has had a dual definition in different eras. On the one hand, based on the principle of democracy and independence, the rights of the nation are recognized, and on the other hand, according to the provisions of the constitution, the term citizenship and citizenship rights have not been discussed directly, therefore, the society and governance of the Islamic Republic of Iran needs a more accurate approach. The present article is based on Brian Turner's theory to understand citizenship and citizenship rights during the Islamic Republic period and by using library documents and sources and descriptive-analytical method, it tries to answer this question, why the concept of citizenship rights in the post-Islamic revolution period has never been able to be properly defined. and to receive accurate information and what were the factors and obstacles to the realization of this based on Turner's theory. This research seeks to find the causes and obstacles that have caused the non-realization of citizenship rights in the Islamic Republic. The result of the research shows that despite the efforts of the governments to realize this, due to the lack of elite consensus, the lack of explicit definition in the constitution, neglect of non-governmental organizations and differences in the creation of a single political and social identity among the society, during these 4 decades, the rights Citizenship could not be fully realized in Iranian society.
    Keywords: Iran, Islamic Revolution, Citizenship, citizenship rights, Brian Stanley Turner
  • Mohaddeseh Hashemian Jazi, Seyed Hossein Hashemi *, MohammadEbrahim Shams Natri Pages 29-44

    The relationship between fundamental rights and freedoms and the national security of countries is one of the most challenging issues in constitutional law. The climax of confronting fundamental rights and freedoms is when there is an accusation or a crime against national security based on which damage to the sovereignty, authority, interests, interests, independence and territorial integrity of the country is raised. The peak of the conflict between fundamental rights and freedoms is raised with crimes against national security. Therefore, what is of fundamental importance in criminal protection of fundamental rights and freedoms is how to provide mechanisms to realize national security. The aim of the current research is to investigate the approach of c. A. Iran is against fundamental rights and freedoms with an emphasis on national security crimes. The answer that can be given to this question is that the categories of society's interest and system's expediency, people's public security, public rights and interests, and the political system, all seek to realize the principle of national security. In this view, national security is not a separate concept from public rights, and adopting punishment and defining crimes to deal with those who disrupt the order and security of citizens, is an effort to realize a safe life for the people. Rulings such as muharibeh, sedition and corruption in the land, which are mostly related to people who seek to disrupt the order and security of the society, can be interpreted in the same direction. Also, fundamental rights and freedoms are not subject to crimes against national security as long as they take public security and interests of the system into consideration. The current research with a descriptive-analytical approach seeks to investigate the concern raised in this article, which was done by collecting material from documentary and library sources.

    Keywords: National Security, fundamental rights, freedom, Security, Constitution, I.R.Iran
  • Ali Karami, MohammadReza Aqrabparast *, Ismail Shafiei Sarvestani Pages 45-64

    The present article investigates and studies the position of Islamic resistance forces in the politics of Iran in the Middle East. The main question of the article is: What is the role of Islamic resistance groups in foreign policy? A. Iran plays in the Middle East region? The hypothesis that is raised following this question is: the use of Islamic resistance groups by J. A. Iran should be considered in the framework of the principle of self-help, which foreign policy c. A. Iran follows its neighbors and Middle East countries. The results of the research show that, firstly, the Islamic Republic of Iran uses the self-help policy - which the Islamic resistance groups are the means of realizing - according to its ideological, geopolitical and security requirements, and secondly, this regime, in line with its transnational goals. prefers supporting Islamic resistance groups over regional cooperation and alliances in the Middle East. In the present study, the research method is a descriptive-analytical qualitative method and the discussed data were collected through library sources and in the form of surveys.

    Keywords: Islamic Republic of Iran, Foreign Policy, Islamic resistance groups, Neo-realism, self-help.audit
  • Hojjat Elah Safarpour, Hossein Ahmadi *, Morteza Abazari Pages 65-84

    Iran's Islamic Revolution created a new identity in the Middle East by relying on religious values and norms and highlighting political Islam. This identity has affected the country's national security in many ways. This means that national security in c. A. Iran has political, economic, cultural and identity dimensions that have been formed not only in the internal borders, but also in the external borders and the creation of a revolutionary and resistance-based identity. This is because many governmental and non-governmental political groups have been formed in the Middle East region, which have been influenced by the teachings and slogans of the Islamic Revolution of Iran, and from the perspective of constructivism, a common identity based on resistance has emerged. The aim of the current research is to investigate the role of resistance axis in identity-giving to the dimensions of national security c. A. It is Iran. This question is raised, in what ways does the axis of resistance affect J.A.'s national security? Has Iran made an impact? In response, it can be said that the axis of resistance in the economic dimension will strengthen Iran's economic influence among the countries of the Middle East region, in the security dimension it will expand and deepen Iran's military power, and in the political dimension it will continue the message of the Islamic Revolution in order to confront the arrogant regimes. will be The policy of resistance against Takfiri terrorism is interpreted by the interventionist policies of the United States of America and the Zionist regime, and it has also changed the regional power in Iraq, Syria, Yemen, Lebanon and even Bahrain in favor of Shiite groups. The axis of resistance as a continuation of the discourse of the Islamic Revolution has a significant role in the regional power of J.A. Iran and the increase of its deterrence power to realize the principles and goals of the revolution, including confronting global arrogance. In this article, the descriptive and analytical method and the theoretical framework of constructivism have been used.

    Keywords: Axis of Resistance, vol. A. Iran, National Security, constructivism
  • Zahra Alizadehjoda, Ali Akbar Khedrizadeh *, Mohammad Kalhor Pages 85-102

    According to Islamic principles, the sovereignty belongs to God, which was then delegated to the Prophet, and according to Shia beliefs and the principle of Imamate, it has been continued in the authority of Imams. Therefore, one of the issues in the history of Shia political thought has been the usurpation of governments and the permissibility or impermissibility of cooperating with the government. Such principles put the issue of how jurists cooperate with the established political system in the focus of analysis. In this regard, the main question of this article is on what patterns was the relationship between the sultan and the jurist until the Qajar era based on? The hypothesis of the article is that the sultan-jurist relationship has changed due to the evolution in social and political relations and has been able to be reconstructed according to the requirements of the time according to the possibilities that exist in Shia jurisprudence. The findings of the article have shown that the dual model of the Sultan-Faqih, during different historical eras, has progressed from arash to cooperation, which has provided the theoretical-historical foundations for the realization of the Velayat Faqih in the final period. The theoretical framework of the research is developed from the perspective of the history of political thought. The method of the article is descriptive-historical and the data has been collected in a library-documentary manner.

    Keywords: jurisprudence, politics, Power, sultan, Jurisprudence, age of occultation
  • Mahnaz Goodarzi *, Ali Alineqipour Pages 103-124

    This article will deal with the impact of US sanctions on Iran's economic diplomacy towards Russia, as one of the main players in the international political scene. The main question of the article is, what was the pattern of Iran and Russia's economic diplomacy during the years 2012 to 2020 due to the sanctions policies of the United States? Therefore, the hypothesis of the article is that the sanctions approach of the West and especially the United States towards Iran has led to the expansion of Iran's economic relations with Russia. The results of the research show that policies based on sanctions and pressure from the West have led to the foreign policy of c. A. From the beginning of the revolution, Iran should be designed based on looking to the East in different dimensions. This has more or less continued in Rouhani's government. The analysis of the data shows that this policy in the economic dimension is based on Iran's dependence on economic imports from Russia, rather than having a balance. Western policies have been implemented. This article, relying on the analytical-descriptive method and using library resources and using the conceptual framework of economic diplomacy, sought to answer the main question.

    Keywords: Sanctions, economic diplomacy, Foreign Policy, Iran, Russiaeconomy
  • Abbas Nasiri, Saeed Mansouri *, MohammadReza Pirhadi Pages 125-142

    Although banking is basically a new phenomenon, nevertheless, in Islam, there have been regulations for all kinds of economic and financial activities. With the formation of the modern government in Iran and the entry of new institutions, including the bank, the issue of its ratio and Sharia rulings has been the focus of jurists, and after the Islamic revolution, this topic has gained special importance. Since the system of the Islamic Republic is based on the theory of velayat al-faqih and the ruling jurist has a superior theory in system building, therefore, the difference of opinion of the jurists is not considered here. The main question of this article is, how is Islamic banking related to the modern government in the theory of velayat faqih? The hypothesis of the article is that the Shia jurisprudence and specifically the theory of the jurisprudence after the constitution with three theoretical innovations (thematics, the area of freedom of the Sharia, and fiqh al-musleha) has been able to absorb many phenomena of the new age and can adopt the same approach. For banking as well. Therefore, banking and money, in some ways, is a departure from many jurisprudence rulings, which is subject to the requirements of the modern era, and sometimes it is in the area of freedom of the Sharia, and sometimes it is a subject of the expediency of the government and the customs of the time. The article concluded that the capacity of dynamic Shia jurisprudence has been able to analyze and prescribe these new issues according to their institutional contexts. The method of the article is descriptive-analytical and the data has been collected in library and document form.

    Keywords: Deposit, Islamic Banking, al-Faragh Sharia area, Sadr, Khomeini, Modern government, Jurisprudence
  • Mehdi Kurdbache Hossein Abad, AbuoMohammad Asgarkhani *, Maryam Moradi, Seyed Bagher Mirabbasi Pages 143-160

    The United Nations Security Council, as an institution responsible for maintaining and ensuring international peace and security, has played an effective role in the crisis of the Iraq war against Iran. The current research aims to examine the responsibility of the Security Council for the identification of the belligerent aggressor. The question of the article is: Based on the peacekeeping operation, what duties did the Security Council have regarding the war between Iraq and Iran? The hypothesis is: introducing and identifying the threat from the aggressor, establishing a cease-fire, determining damages and handing over the aggressor to international institutions to establish justice, are elements of peacekeeping operations by the Security Council, which have never been strictly implemented against Iraq. has not been The results of the research indicate that taking responsibility for the identification of war aggressors as well as ensuring international peace and security, in addition to being responsible for governments, also creates responsibility for international organizations such as the Security Council. . For this reason, in addition to the country of Iraq, which initiated the war against Iran, the United Nations Security Council is responsible, both during the war and today, when the question of receiving compensation for Iran is raised. In addition, the neutral countries that did not respect the principle of neutrality during the war are participants in the war and are therefore required to pay compensation. The current research has used the descriptive and analytical method and the theoretical framework of peacekeeping operations.

    Keywords: Security Council, Iraq, Islamic Republic of Iran, war, identifying the aggressor
  • Zarasa Rajaee Dastghaib, Hamidreza Haghighat *, Mohamadkazem Kavehpishghadam Pages 161-180
    This article is dedicated to examining the evolution of nationalist discourse in the Qashqa’i tribe. The importance of the issue is that in the pan-Turkism atmosphere that is propagated today by some countries in the region, the Qashqa’i tribe, as the largest Turkic-speaking tribal union in the south of the country, will inevitably be exposed to this atmosphere in order to identify vulnerabilities of the Qashqa’i tribe. In this regard, it is necessary to study the historical background of Iranian nationalism in this tribe and therefore the present article addresses the question of how the evolution of nationalist discourse in the Qashqa’i tribe was from the Mashroteh to the Islamic Revolution. And this hypothesis has been tested that in the period under study, the main structure of the discourse of nationalism in this tribe is still preserved and in some cases strengthened, although elements of divergence remain in their culture. The approach of the article is political sociology and the method of collecting information, reviewing historical texts and interviewing Qashqa’i informants and the research model of discourse theory of Turkish scholar Umut Ozkirimli. The result of the research shows that the discourse of Qashqa’i drill nationalism has deep and historical roots and there is not much concern about its vulnerability at the macro level, although some vulnerabilities can be seen and steps must be taken to address them.
    Keywords: nationalism, Qashqa’i tribe, Qajar, Pahlavi, Constitutional Revolution, Islamic Revolution