فهرست مطالب

نشریه پژوهش در پزشکی
سال چهل و ششم شماره 3 (پیاپی 183، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/17
  • تعداد عناوین: 14
|
  • عسگر ایران پور*، فرشته عبدی، سمیه آذریان، سایه بلبل صفحات 1-13
    سابقه و هدف

    به نظر می رسد اجرای فعالیت در زمان های مختلف روز با پاسخ متفاوتی در عملکرد سیستم اتونوم قلبی همراه باشد. هدف از این پژوهش، بررسی اثرات حاد فعالیت ورزشی درمانده   ساز در ریتم های مختلف شبانه روزی بر تغییرپذیری ضربان قلب دوره ریکاوری مردان کم تحرک با وضعیت پیش پرفشاری خون است.

    روش کار

    در این مطالعه تجربی، تعداد 15 مرد کم تحرک دارای پیش پرفشار خونی استفاده از مقایسه ای درون آزمودنی و طرح متقاطع در سه نوبت صبح، ظهر و بعد از ظهر فعالیت هوازی وامانده ساز را اجرا کردند. تغییرپذیری ضربان قلب پایان پایه، پایان فعالیت و دقایق 5، 10، 20 و 30 دوره ریکاوری در هر نوبت فعالیتی با استفاده از هولتر مانیتور قلبی ثبت شد. داده های اولیه با استفاده از آزمون تحلیل واریانس در اندازه های تکراری و آزمون تعقیبی بونفرونی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     با در نظرگیری مشخصات عمومی آزمودنی ها (انحراف معیار±میانگین سن؛ 87/3 ± 3/35 سال، وزن؛ 73/5 ± 2/89 کیلوگرم و فشار خون متوسط 68/4 ± 2/101 میلی مترجیوه)، نتایج نشان داد اجرای فعالیت ورزشی وامانده ساز در نوبت بعد از ظهر نسبت به نوبت صبح و ظهر سبب تفاوت معنا داری در شاخص های انحراف معیار (1/0=P دقیقه 10 صبح، 01/0=P دقیقه 10 ظهر) و واریانس (01/0=P دقیقه 5 صبح، 001/0=P دقیقه 5 ظهر؛ 03/0=P دقیقه 10 صبح، 001/0=P دقیقه 10 ظهر)  توالی های زمانی و شاخص های فرکانس پایین (03/0=P دقیقه 5 صبح، 01/0=P دقیقه 5 ظهر؛  01/0=P دقیقه 10 صبح) و بالا (01/0=p دقیقه 5 صبح، 01/0=P دقیقه 5 ظهر؛  04/0=P دقیقه 10 صبح، 01/0=P دقیقه 10 ظهر) تغییرپذیری ضربان قلب دقایق 5 و 10 دوره ریکاوری می شود.

    نتیجه گیری:

     در صورت اجرای فعالیت هوازی درمانده ساز توسط مردان کم تحرک دارای پیش پرفشار خونی، اجرای این مدل از فعالیت هوازی در نوبت بعد از ظهر مطلوب است.

    کلیدواژگان: فعالیت هوازی، سیستم اتونوم قلبی، تغییرپذیری ضربان قلب، فشار خون، ریتم های شبانه روزی
  • سجاد محمدیاری*، عباسعلی گائینی، حمدالله هادی صفحات 14-24
    سابقه و هدف

    آسیب اکسایشی لیپیدی واکنشی است که مستلزم حمله بنیان های آزاد به اسیدهای چرب غیر اشباع با پیوندهای چندگانه است. سیر با برخورداری از آثار ضد اکسایشی می تواند ضمن مقابله با آثار نامطلوب فشار اکسایشی ناشی از بیماری ها، سبب کاهش شاخص آسیب های غشای سلولی شود. هدف پژوهش حاضر، پاسخ شاخص پراکسیداسیون لیپیدی به مصرف طولانی مدت سیر متعاقب فعالیت ورزشی وامانده ساز بود.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع تجربی و جامعه آن دانشجویان پسر غیر فعال دانشگاه آزاد اهر با دامنه سنی 23-19 است که تعداد 26 نفر براساس پیشینه تحقیقات انتخاب و به صورت  تصادفی در سه گروه دارونما، مکمل قرص سیر در دو دوز 500 و 1000 میلی گرمی در روز توزیع شدند. نمونه های خونی اول و دوم در حالت پایه و پس از فعالیت ورزشی وامانده ساز و نمونه های سوم و چهارم پس از 8 هفته مکمل سازی و در همان شرایط به منظور سنجش شاخص پراکسیداسیون لیپیدی گرفته شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون تحلیل واریانس با اندازه های تکراری و یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی در سطح معناداری (0/05<p) استفاده شد.

    یافته ها:

     یافته های پژوهش نشان داد یک جلسه فعالیت ورزشی وامانده ساز، سبب افزایش معنادار آسیب لیپیدی (0/05<p) می شود. به علاوه، مکمل سازی دراز مدت قرص سیر با مقادیر 500 و 1000 میلی گرمی در روز، سبب کاهش آسیب  لیپیدی حالت پایه و پس از فعالیت ورزشی وامانده ساز می شود. همچنین، مصرف 1000 میلی گرم قرص سیر نسبت به 500 میلی گرمی، تاثیر بیشتری دارد (0/05<p).

    نتیجه گیری: 

    بنابراین، با احتیاط می توان پیشنهاد کرد که برای جلوگیری از بروز فشار اکسایشی ناشی از فعالیت های ورزشی شدید، از مکمل سازی دراز مدت سیر (به ویژه با دوز بالا) استفاده کنند.

    کلیدواژگان: سیر، فعالیت ورزشی، پراکسیداسیون لیپیدی، مالون دی آلدئید
  • سیده زینب ساداتی، منصور قربانپور*، حسین صالحی ارجمند، یوسف نیک نژاد نائیج آباد صفحات 25-40
    سابقه و هدف

    استفاده از فرآورده های گیاهی دارای خواص ضدمیکروبی در سال های اخیر بسیار مورد توجه محققان قرار گرفته است. عصاره های گیاهی به ویژه عصاره اسطوخودوس به دلیل دارا بودن اسیدهای فنولی و ترکیبات ترپنوییدی موثر از نظر کاربرد آن در صنایع دارویی و پزشکی از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردارند. این مطالعه با هدف بررسی خواص ضد باکتریایی عصاره های اسطوخودوس بر برخی باکتری های شایع بیماری زای بیمارستانی در مقایسه با آنتی بیوتیک ها در شرایط آزمایشگاهی اجرا شد.

    روش کار

    در این مطالعه که یک تحقیق تجربی و از نوع مطالعات آزمایشگاهی است، از سرشاخه های گیاه اسطوخودوس برای تهیه عصاره های اتانولی و متانولی در غلظت های مختلف (500، 250، 125، 5/62، 25/31، 62/15، 81/7  میلی گرم بر دسی لیتر) به روش ماسیراسیون استفاده شد. برای شناسایی و سنجش اسیدهای فنولی از قبیل رزمارینیک اسید و کافییک اسید در عصاره ها از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا (HPLC) استفاده شد. برای تعیین قطر هاله عدم رشد و حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) از روش انتشار از چاهک در آگار و روش میکرودایلوشن بر روی چهار سویه از باکتری های شایع بیماری زا شامل سالمونلا تیفی موریوم (Salmonella typhimurium)، شیگلا دیسانتری (Shigella dysenteriae)، استافیلوکوکوس اوریوس (Staphylococus aureus) و استرپتوکوک پیوژنز (Streptococcus pyogenes) استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصل با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه (One-way ANOVA) در سه تکرار در سطح 0/01>p انجام شد.

    یافته ها:

     میزان هر دو ترکیب رزمارینیک اسید (5/0± 6/4 گرم در 100 گرم وزن خشک) و کافییک اسید (2/0± 7/2 گرم در 100 گرم وزن خشک) در عصاره متانولی بیشتر از عصاره اتانولی بود. بین غلظت های مختلف عصاره اتانولی، تنها غلظت های 500 و 250 میلی گرم بر دسی لیتر عصاره به ترتیب با ایجاد 1/0±12 و2/0± 10 میلی متر قطر هاله عدم رشد موثر بوده است. حداقل غلظت میکروب کشی در همه آنتی بیوتیک ها و باکتری های بیماری زا در غلظت 125 میلی گرم بر دسی لیتر عصاره متانولی به دست آمد. حداقل غلظت مهارکنندگی برای باکتری های استافیلوکوکوس اوریوس و شیگلا دیسانتری در غلظت 250 میلی گرم بر دسی لیتر عصاره ها حاصل شد.

    نتیجه گیری: 

    عصاره متانولی گیاه اسطوخودوس احتمالا به دلیل استخراج بیشتر اسیدهای فنولی تاثیر بازدارندگی بهتری نسبت به عصاره اتانولی علیه باکتری های مورد آزمایش داشت.

    کلیدواژگان: اسطوخودوس، آنتی بیوتیک، عصاره متانولی و اتانولی، اسیدهای فنلی، ضد باکتریایی
  • میلاد محمدیاری، زیبا مظفری*، بهاره رحیمیان ظریف صفحات 41-49
    سابقه و هدف

     امروزه، استفاده از فلزات نظیر نقره، مس، طلا و آلومینیوم در فرم‌های مختلف از‌جمله نانوذرات به عنوان ترکیباتی ضد‌میکروبی و باکتری‌کش رواج پیدا کرده است. این مطالعه به منظور بررسی اثر نانوذره روی بر باکتری ‌سودوموناس آیروژینوزا (ATCC 27853) انجام گرفت.

    روش کار

     در این مطالعه تجربی نانوذره روی از شر‌‌کت نانو پارس، تهران تهیه شد. از باکتری ‌سودوموناس آیروژینوزا (ATCC 27853) به‌عنوان میکروارگانیسم مورد آزمایش استفاده شد. مقایسه فعالیت ضدباکتریایی نانو ذره روی با بنزآلکونیوم با استفاده از روش انتشار در آگار (دیسک دیفیوژن) و  رقت سازی سریالی (دایلوشن) بررسی شد. داده‌های به دست آمده، توسط نرم‌افزار spss ورژن 22 (IBM, Armonk, NY, USA) و با استفاده از روش آماری آنالیز واریانس یکطرفه (One way ANOVA) و آزمون توکی تجزیه و تحلیل آماری  شد.

    یافته‌ها:

     نتایج حاکی از آن بود که با اضافه شدن نانو ذرات روی به حلال بنزآلکونیوم کلراید میزان قطر‌ هاله عدم رشد باکتری ‌سودوموناس از 1±9 به 3/05± 19/66افزایش داشت (0/01P-value =) . میزان MIC  و MBC برای نانوذره روی به ترتیب 0/15 و 0/24 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر  بود. در حالی که میزان MIC  و MBC برای نانوذره روی + حلال بنزآلکونیوم کلراید 10 درصد به ترتیب 0/03 و 0/04 بود.

    نتیجه‌گیری:

     به نظر می‌رسد که استوک نانو ذرات با حلال بنزآلکونیوم کلراید در مقابل باکتری ‌سودوموناس آیروژینوزا در غلظت های مختلف دارای اثر   باکتری کشی یا ممانعت‌کنندگی رشد است و در غلظت های بیشتر از غلظت MIC  دارای اثر باکتری کشی سریع است. از نانوذره اکسید روی می‌توان برای پیشگیری و یا کمک به درمان عفونت‌های سودوموناس آیروجینوزا استفاده کرد.

    کلیدواژگان: نانو ذره اکسید روی، سودوموناس آئروژینوزا، MIC، انتشار در آگار
  • سارا شجاعی، مریم طهرانی پور*، امین کراچیان صفحات 50-59
    سابقه و هدف

    حافظه و یادگیری از مهم ترین فرآیند های رفتاری هستند که در عالی ترین سطوح عملکردی سیستم عصبی مرکزی رخ می دهند. پروبیوتیک ها، میکرو ارگانیسم های زنده ای هستند که در صورت مصرف به اندازه کافی، سبب بهبود سلامت میزبان می شوند. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی اثر پروبیوتیک Bifido bacterium bifidum بر دانسیته نورونی هیپوکامپ در رت های آلزایمری است.

    مواد و روش ها: 

    در این تحقیق تجربی تعداد 30 رت نر نژاد ویستار با وزن حدود 200 تا 250 گرم تهیه شد و به طور تصادفی به 5 گروه کنترل، آلزایمری و 3 گروه تیمار تقسیم شدند. برای القای آلزایمر، استروپتوزوتوسین با دوز 5 میلی گرم/ کیلوگرم با حجم 5 میکرولیتر در هر بطن جانبی موش به روش استریوتاکسی تزریق شد. در گروه های تیمار همزمان با تزریق STZ به مدت 21 روز به صورت درون صفاقی پروبیوتیک با دوزهای ml/CFU6-10، 7-10، 8-10 تزریق شد. پس از 21 روز رت های تیمار شده با رامپون و کتامین بیهوش و پس از انجام متد پرفیوژن، مغز از جمجمه خارج و در فرمالین نمکی10 درصد قرار گرفت. پس از طی مراحل پاساژ بافتی از مغز برش های هفت میکرونی تهیه شد و با آبی تولوییدین و اریتروزین رنگ آمیزی شدند. از نواحی CA1, CA2, CA3 DG عکسبرداری و به طریق دایسکتور و متد استریولوژی دانسیته نورونی محاسبه و نتایج گروه ها با استفاده از آزمون ANOVA با هم مقایسه شدند.

    یافته ها:

     نتایج این مطالعه نشان داد که در گروه های تیمار شده با پروبیوتیک Bifido bacterium bifidum در تمام مناطق هیپوکامپ دانسیته نورونی نسبت به گروه آلزایمری افزایش (معنادار 0/001>P) داشته است.

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد پروبیوتیک Bifido bacterium bifidum با داشتن اثرات ضد التهابی و آنتی اکسیدانتی توانسته از ضایعات سیستم عصبی ممانعت کند.

    کلیدواژگان: پروبیوتیک Bifido bacterium bifidum، هیپوکامپ، دانسیته نورونی
  • مهشید نصرت، اکرم عیدی*، سید پژمان مرتضوی، شهربانو عریان صفحات 60-72
    سابقه و هدف

    زخم معده یک بیماری مزمن دستگاه گوارش است که یکی از عوامل ایجاد آن استفاده از داروی ضدالتهاب غیراستروییدی (NSAID) است که خطر عوارض گوارشی مانند زخم یا خونریزی را افزایش می دهد. استفاده از آنتی اکسیدان ها به عنوان کمک درمانی برای این بیماری بسیار مورد توجه است. اسیدپانتوتنیک نوعی ویتامینB و یک آنتی اکسیدان قوی است که در متابولیسم کربوهیدرات ها، چربی ها و پروتیین ها در بدن نقش مهمی دارد. هدف از این مطالعه بررسی اثر اسیدپانتوتنیک بر فاکتورهای آنتی اکسیدانی در بهبود مدل های تجربی زخم معده القا شده با ایندومتاسین در موش های نر کوچک آزمایشگاهی نژاد  NMRI بود.

    روش کار

    در این مطالعه تجربی، 60 موش نر بالغ NMRI (با وزن 30-25 گرم) به طور تصادفی به 10 گروه تقسیم شدند. موش های گروه کنترل دست نخورده بودند. گروه شاهد، حلال اسیدپانتوتنیک (نرمال سالین) را دریافت کرد. گروه های تجربی، اسیدپانتوتنیک را در دوزهای 100، 200 و 400 میلی گرم/کیلوگرم، امپرازول (40 میلی گرم/کیلوگرم) به عنوان داروی استاندارد و ایندومتاسین (18 میلی گرم/کیلوگرم) را برای ایجاد زخم به صورت گاواژ به مدت دو هفته دریافت کردند. 6 ساعت بعد از دریافت ایندومتاسین و ایجاد زخم، معده موش ها برای ارزیابی ماکروسکوپی زخم در سطح اپیتلیال، ضایعات قابل مشاهده، التهاب به همراه خونریزی و ادم، همچنین ارزیابی بیوشیمیایی آنزیم های آنتی اکسیدانی به وسیله جذب نوری با دستگاه الایزاریدر، خارج و بررسی شدند. داده های آماری بوسیله آنالیز واریانس یکطرفه تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها:

     تجویز ایندومتاسین، میزان آنتی اکسیدان های معده نظیر سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، گلوتاتیون پراکسیداز(GPx) و فعالیت کاتالاز (CAT)را به صورت معناداری کاهش می دهد (0/001>P) و سطح مالون دی آلدیید (MDA) را در مقایسه با گروه کنترل سالم افزایش می دهد (0/001>P). درمان با اسیدپانتوتنیک، میزان SOD و CAT را با دوزهای 200 (0/01>P) و 400 میلی گرم/کیلوگرم (0/001>P) و GPx در هر دو دوز (0/001>P) به طور معناداری افزایش و سطح MDA با دوزهای 200 (0/05>P)  و 400 میلی گرم/کیلوگرم (0/001>P) به طور معناداری کاهش داد. نتیجه حاصل از اسید پانتوتنیک 400 میلی گرم/کیلوگرم هم ارز با امپرازول بود و این دو نسبت به هم اختلاف معناداری ندارند.

    نتیجه گیری: 

    نتایج این مطالعه نشان می دهد که اسیدپانتوتنیک بتواند از معده در برابر زخم ناشی از ایندومتاسین محافظت کند.

    کلیدواژگان: اسید پانتوتنیک، ایندومتاسین، امپرازول، آنزیم های آنتیاکسیدانی، زخم معده
  • کیاندخت کوهستانیان، جینا خیاط زاده*، محمدمهدی فرقانی فرد، علیرضا غریفی، سعیده ظفربالانژاد صفحات 73-83
    سابقه و هدف

    باروری در مردان شامل توانایی تولید اسپرم  نرمال به تعداد کافی است، عوامل متعددی در روند اسچرماتوژنز و کیفیت پارامترهای اسپرم تاثیرگذار است.  از این عوامل می توان به مصرف بعضی داروهای شیمیایی ازجمله زینک و بایولوزاکس- اچ (ترکیب لوزارتان + هیدروکلروتیازید) از داروهای رایج  در درمان فشار خون اشاره کرد. پژوهش  حاضر به بررسی اثر این داروها براسپرماتوژنز و بیان دوژن موثر بر آن در بیضه رت پرداخته است.

    روش کار

    در این مطالعه تجربی32 سر موش نژاد ویستار 10-12 هفته ای تهیه و به طور تصادفی به چهار گروه تقسیم شد (8 =n). گروه شاهد دریافت آب مقطر، گروه تیمار بایولوزاکس- اچ (Lnh) با ترکیب (5/12/50 گرم/کیلوگرم وزن بدن از هیدروکلروتیازید ولوزارتان) و گروه تیمار روی (Zn) با (30 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن) وگروه (LnhZn) (20 میلی گرم بایولوزاکس- اچ + روی) به صورت توام و به روش (مری- معده ای) و به مدت 60 روز، ادامه یافت.پس از اتمام دوره، بافت بیضه، پارامترهای اسپرمی و میزان بیان ژن های AR و DAZL در تمامی گروه ها بررسی شد. تحلیل واریانس یک طرفه آنوا و آزمون های توکی انجام شد.  

    یافته ها:

     در گروه Lnh کاهش معنادار در تعداد  سلول های اسپرماتید(8/1 ± 34/1) در مقایسه با کنترل مشاهده شد. در گروه Zn، همه عوامل مشابه گروه کنترل بودند و تعداد اسپرماتوسیت ها (1/3 ± 75/11) و سلول های سرتولی (3/4 ± 14/63) در این گروه هادر مقایسه با کنترل افزایش یافت اما این افزایش تنها در تعداد اسپرماتوسیت ها به صورت معنادار مشاهده شد. (0/05<p) گروه LnhZn نتایج مشابهی را در تمام عوامل در مقایسه با گروه کنترل داشت، همچنین بیان ژن های  AR(0/001± 0/0048) و DAZL (0/006 ± 0/008) درگروه Lnh نسبت به کنترل (0/04 ± 1)کاهش معنادار داشت (0/05= p). ژن AR در گروه Zn (0/073 ± 1/247) و LnhZn (0/224± 1/354) در مقایسه با کنترل افزایش بیان را نشان داد و ژن DAZL نیز در گروه های تجربی Zn با مقدار (0/4 ± 1/68) و گروه LnhZn (0/54 ± 1/58) افزایش را به صورت معنادار نشان داد (0/05<p).

    نتیجه گیری:

     به نظر می رسد استفاده از مکمل روی سبب بهبود عوارض ناشی از مصرف  بایولوزاکس- اچ بر کیفیت اسپرم شد.

    کلیدواژگان: لوزارتان- هیدروکلروتیازید، زینک، اسپرماتوژنزیز
  • هدیه زند دولتشاهی، احمد شیبانی نیا*، بهنام خسروانی فرد، سید مصطفی فاطمی صفحات 84-94
    سابقه و هدف

    یکی از مشکلات در درمان های ارتودنسی ثابت، تغییر در خشونت سطحی سیم های ارتودنسی است. وجود ناهمواری های سطحی بر روی سیم های ارتودنسی می تواند بر روی خوردگی، اصطکاک، حرکات دندانی، سازگاری نسجی و زیبایی تاثیر بگذارد. این مطالعه به اندازه گیری و بررسی تاثیر نوشابه های گازدار بر خشونت سطحی سیم های نیکل تیتانیوم و استنلس استیل پرداخته است .

    روش کار

    تحقیق به صورت تجربی In vitro بر روی 80 عدد سیم انجام گرفت. بسته های 10 عددی سیم های ارتودنسی نیکل تیتانیوم و استنلس استیل با سطح مقطع دایره با قطر 0/016اینچ و سطح مقطع مستطیل در ابعاد 022/0× 016/0 اینچ از کمپانی American Orthodontics (AO) در قطعات 10 میلی متری به صورت تصادفی آماده شدند  نمونه ها با محلول آلکالینی تمیز شدند و سپس خشونت سطحی سیم ها به وسیله دستگاه پروفیلومتر سنجیده شد. همه نمونه ها ابتدا در ویال پلاستیکی حاوی 10 میلی لیتر نوشابه گازدار (کوکاکولا 2/74 (pH= به مدت 4 دقیقه و سپس در بزاق مصنوعی با 7  pH= قرار گرفتند. این روند به طور روزانه برای مدت30 روز تکرار شد. در نهایت، خشونت سطحی دوباره ارزیابی  شد و با مقدار قبل از مداخله مقایسه شد. در هر گروه تغییرات قبل و بعد توسط آزمون Wilcoxon  اندازه گیری شده و به وسیله آنالیز آماری Mann-u-Whitney معنادار بودن اختلاف بین گروه ها بررسی شد.

    یافته ها: 

    آنالیز نشان داد که میزان تغییرات زبری سطحی در چهار گروه مذکور به لحاظ آماری معنادار نبود (0/9>P) میزان تفاوت همچنین، در مقایسه متغیر های Ra, Rq, Rz ، بین گروه های استنلس استیل و نیکل تیتانیوم قبل و بعد از قرار دادن سیم ها در نوشابه کوکاکولا نشان داد که هر سه متغیر در استنلس استیل بیشتر از نیکل تیتانیوم است. مثلا به عنوان نمونه مقدار متغیر های Ra، RqوRz در سیم های استیل و نیکل تیتانیوم  0/016بترتیب 3/55 ± 18/08، 8/84 ± 105/31، 4/54 ± 95/64 در مقابل 0/34 ± 6/19، 3/66 ± 60/78، 1/91 ± 53/74 است (0/9<p).

    نتیجه گیری:

     به نظر می رسد که نوشابه گازدار نمی تواند بر خشونت سطحی سیم ارتودنسی تاثیر بگذارد.

    کلیدواژگان: آرچ وایر، خشونت سطحی، نیکل تیتانیوم، درمان ارتودنسی، استنلس استیل، پروفیلومتری
  • ریحانه داریوشی، فاطمه اشرفی* صفحات 95-104
    سابقه و هدف

    سودوموناس آیروژینوزا به عنوان یکی از مهم ترین عوامل بیماری زای بیمارستانی مطرح است. یکی از مشکلات درمانی این باکتری، مقاومت آنتی بیوتیکی آن به درمان های رایج آنتی بیوتیکی است که با تولید بیوفیلم مرتبط است. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر نانوذره کورکومین بر روی بیان ژن بیوفیلم در سودوموناس آیروژینوزا در شرایط آزمایشگاهی انجام شده است.

    روش کار

    در مطالعه تجربی (in vitro) حاضر تعداد 50 جدایه سودوموناس آیروژینوزا از بیمارستان فیروزگر جمع آوری شد. شیوع ژن های pilA، algX، lasI و estA با استفاده از PCR،  درت تشکیل بیوفیلم با روش میکروتیتر پلیت وMIC  برای نانوپارتیکل کورکومین با استفاده از روش میکرودایلوشن براث تعیین شد. به منظور بررسی تاثیر بازدارندگی نانوپارتیکل کورکومین بر بیان ژن های مورد بررسی، از تکنیک مولکولی Real-time PCR استفاده شد. در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزارهای آماری REST 2009 وGraphPad Prism 8  (GraphPad Software, Inc) تجزیه و تحلیل شدند. آزمون ناپارامتری کروسکال والیس (Kruskal-Wallis Test) برای بررسی میانگین تغییرات بیان ژن های مورد مطالعه نسبت به نمونه کنترل در حضور ژن کنترل داخلی 16srRNA استفاده شد و (0/05P-value<).  معنادار در نظر گرفته شد.  

    یافته ها: 

    شیوع ژن های pilA، algX،  lasI  و estA به ترتیب 40 درصد، 100درصد، 100درصد و 94 درصد بود. 38 درصد سویه ها تولید کننده بیوفیلم قوی، 54 درصد متوسط و  8درصد ضعیف بودند. مقدارMIC  برای همه جدایه ها و سویه کنترل مثبت PAO1 یکسان و غلظتی معادل 128 میکروگرم در میلی لیتر از نانوذره بود. میزان بیان ژن های pilA،  algX  و lasI  به ترتیب 1/91، 2/9 و 3/98 بار کاهش یافت. اما میزان بیان ژن estA  0/19 افزایش نشان داد. تغییرات مشاهده شده در بیان ژن از لحاظ آماری معنادار بود (0/05 < P-value).

    نتیجه گیری:

     با توجه به تاثیر مهاری نانوکورکومین بر ژن بیوفیلم سودوموناس آیروژینوزا احتمالا بتوان از این نانوذره به عنوان یک گزینه درمانی علیه این باکتری و مهار ژن ویرولانس آن استفاده کرد.

    کلیدواژگان: سودوموناس آئروژینوزا، بیوفیلم، نانوکورکومین، ویرولانس، Real-time PCR
  • عباس ذبیحی، مینو محمودی*، ساناز سلطانی صفحات 105-114
    سابقه و هدف

    سلول های بنیادی در التیام زخم ها نقش موثری دارند، گرچه مکانیسم اثرات ترمیمی این سلول ها هنوز هم روشن نیست. مطالعه حاضر به بررسی اثر تزریق سلول های فیبروبلاست بر التیام زخم های دیابتی و تغییرات ضخامت و کشسانی پوست در موش های صحرایی نر پرداخته است. این تحقیق  طی سال 1399 در آزمایشگاه بیوتکنولوژی جاوید انجام گرفت.

    روش کار

    طی این تحقیق تجربی-آزمایشگاهی سلول های فیبروبلاست از پوست ختنه گاه جداسازی شدند. 12 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار دیابتی شده با استرپتوزوتوسین به دو گروه کنترل (دریافت کننده نرمال سالین) و تیمار شده با سلول های فیبروبلاست تقسیم بندی شدند. زخم هایی به قطر 8/0 سانتی متر به وسیله پانچ بیوپسی در ناحیه پشت موش ها ایجاد شدند. در روز اول تجربه و روزهای 7، 14 و 21 پس از تیمار با استفاده مشاهده مورفولوژیک و سونوگرافی و سنجش الاستیسیته، ترمیم پوست ارزیابی  شد. داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یکطرفه تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    سرعت التیام زخم همراه با میزان ضخامت و کشسانی پوست در گروه تیمار با سلول های فیبروبلاست نسبت به گروه کنترل افزایش معناداری یافت. طی روزهای 14 و 21 پس از تیمار و در مقایسه با روز 7  افزایش معنادار خاصیت ارتجاعی (R2)،  و بهبودی پس از تغییر شکل R7 (به ترتیب 0/01>p  و 0/001>p) و کشسانی خالص (R5 (به ترتیب 0/001>p و 0/01>p) در پوست ناحیه زخم مشاهده شد.

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد که سلول های فیبروبلاست مشتق شده از پوست ختنه گاه می توانند از طریق افزایش ضخامت و کشسانی پوست سبب تسریع التیام زخم دیابتی شوند.

    کلیدواژگان: زخم دیابتی، فیبروبلاست، ضخامت پوست، الاستیسیته، موش صحرایی
  • مینا مرعشی، محمد گله داری* صفحات 115-126
    سابقه و هدف

    VEGF یکی از عوامل آنژیوژنیک مهم است که بیان و سطوح پلاسمایی آن تحت تاثیر چاقی قرار می گیرد و اثرات آن می تواند سلامتی بخش یا القا کننده بیماری باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر شش هفته تمرین تناوبی بر بیان ژن VEGF عضله صاف عروقی در موش های صحرایی نر تحت رژیم پر چرب انجام شد.

    روش کار

    در یک مطالعه تجربی تعداد 40 سر موش صحرایی نر  بر اساس مطالعه پیشینه ها و با استفاده از نرم افزار جی پاور به صورت تصادفی به چهار گروه 1) کنترل (رژیم غذایی استاندارد)، 2) رژیم پرچرب 1 (هشت هفته رژیم پرچرب)، 3) رژیم پرچرب 2 (14 هفته رژیم پرچرب)، 4) رژیم پرچرب و تمرین تناوبی) تقسیم شدند. حیوانات گروه های 2تا 5 ابتدا به مدت هشت هفته رژیم پرچرب  (60 درصد کالری از چربی) مصرف کردند. در هفته هشتم گروه رژیم پرچرب 1 به منظور تعیین سطح VEGF در شروع مداخله تمرینی آسان کشی و نمونه گیری از آن انجام شد.گروه رژیم پرچرب و تمرین از هفته نهم تا 14 به مدت شش هفته تمرین تناوبی را انجام دادند. تمرین تناوبی شامل 5 تا 12 وهله 60 ثانیه ای دویدن  با شدت 24 تا 32 متر بر دقیقه و فواصل کار سبک 75 ثانیه ای به مدت شش هفته (برای اطمینان از سازگاری های اکسایشی با تمرین تناوبی) و پنج روز در هفته بود. برای بررسی بیان ژن VEGF بافت عروقی از ناحیه چادرینه برداشته و با تکنیک PCR Real Time اندازه گیری شد. برای مقایسه گروه ها از آزمون من ویتنی استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد هشت هفته رژیم پرچرب بیان ژن VEGF در عضله صاف عروق موش های صحرایی نر را به طور معنا داری نسبت به گروه کنترل افزایش داد (0/001=P) میزان بیان ژن VEGF پس از 14 هفته رژیم پرچرب به طور معنا داری پایین تر از هشت هفته بود (0/005=P) بیان ژن VEGF پس از شش هفته تمرین تناوبی به طور معنا داری پایین تر از هشت هفته رژیم پرچرب بود (0/001=P) و تفاوت معناداری با گروه های 14 هفته رژیم پرچرب و کنترل نداشت.

    نتیجه گیری:

     احتمالا تمرین تناوبی می تواند با کاهش بیان VEGF در عروق بافت چربی احشایی آنژیوژنز آن را کاهش و درنتیجه از توسعه بافت چربی جلوگیری کند.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی، رژیم پرچرب، VEGF، آنژیوژنز
  • سارا پوستی، کوروش شاه پسند، لیلا ستاریان* صفحات 127-135
    سابقه و هدف

    از دست رفتن برگشت ناپذیر سلول های گانگلیونی شبکیه بر اثر بیماری های تخریب عصبی  منجر به نابینایی می شود. از آنجا که تخریب سلول های عصبی به صورت غیر قابل برگشت و پیش رونده است، شناسایی عوامل تخریب گر و جلوگیری از ایجاد این تخریب اهمیت ویژه ای در حفظ بینایی دارد. مطالعات اخیر، تشکیل تایو پاتوژن در سیستم عصبی مرکزی را به عنوان عامل مهم و پیش برنده تخریب عصبی در پی ضربات مغزی نشان داده اند. به ویژه نشان داده شد که کانفورمر سیس (Cis-p tau)  تایو فسفریله به شدت سمی بوده و نهایتا سبب مرگ سلول های عصبی می شود. در این مطالعه ما به بررسی حضور تایو پاتوژن در جسم سلولی و آکسون آسیب دیده سلول های گانگلیونی شبکیه برای اولین بار پرداختیم.

    روش کار

    روش ما به صورت آزمایش تجربی و با اثر مداخله ای بر سلول های گانگلیونی شبکیه است. موش های کوچک آزمایشگاهی تحت له شدگی عصب بینایی قرار گرفتند و در نتیجه آکسون سلول های گانگلیونی دچار آسیب شده و ارتباط چشم و عصب بینایی تحت تاثیر قرار گرفت. بینایی و رفتار موش پس از جراحی توسط تست رفتاری Visual cliff بررسی شد تا از تاثیر جراحی بر له شدگی عصب بینایی مطمین شویم.  سپس وجود تایو پاتوژن در جسم سلولی و آکسون عصب بینایی به وسیله رنگ آمیزی ایمونوفلورسنت اختصاصی پروتیین تایو در طی 60 روز پس از آسیب بررسی شد.

    یافته ها: 

    اولین نشانه های تجمع تایو پاتوژن 24 ساعت پس از آسیب عصب بینایی در لایه سلول های گانگلیون پس از رنگ آمیزی با آنتی بادی اختصاصی پروتیین تایو دیده شد، به طوری که در طی روزهای بعدی در نواحی بیشتری دیده شد. مشاهده ما در روز 60 پس از آسیب، مبنی بر حضور پروتیین تایو پاتوژن در هسته سلول های گانگلیون بود. همچنین اثبات بالارفتن بیان تایو پاتوژن به صورت کمی شده در مطالعه دیگری انجام شد.

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد که تایو پاتوژن پس از آسیب له شدگی عصب بینایی، در سلول های شبکیه موش کوچک آزمایشگاهی تجمع می کند. بر این اساس می توان حضور تایو پاتوژن را به صورت کیفی به عنوان یکی از عوامل حاضر پس از آسیب عصب بینایی در شبکیه چشم و لایه سلول های عصبی آن نشان داد و همچنین میزان افزایش بیان آن در مطالعه دیگر اثبات شد. این پژوهش تا به حال در هیچ مطالعه ای در شبکیه چشم نشان داده نشده بود.

    کلیدواژگان: سلولهای گانگلیونی، تائو پاتوژن، آسیب عصب بینایی موش، تخریب شبکیه
  • شایان توکلیان، حسین گودرزی، ابراهیم فقیه لو* صفحات 136-144
    سابقه و هدف

    آمارها نشان می دهند که سرطان پستان دومین سرطان شایع در اغلب کشورهای جهان است. فاکتورهای بسیاری را می توان در بروز این بیماری دخیل دانست و احتمالا یکی از این فاکتور های مطرح در ایجاد سرطان پستان، خانواده هرپس ویریده است. هرپس سیمپلکس تیپ 1 یکی از اعضای این خانواده است که دارای DNA دو رشته ای و ساختار بیست وجهی است و با توجه به پروتیین های آنکوژن و توانایی تحریک سیستم ایمنی، در این مقاله شیوع این ویروس در نمونه های پستان بررسی شد.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی، 40 بافت سرطانی پستان و 50 بافت سالم کناری از بیمارستان طالقانی و امام حسین (ع) تهران، بین سال های 2017 و 2021 جمع آوری شد. پس از استخراج DNA با استفاده از فنول و کلروفرم و در نهایت تایید نحوه استخراج توسط ژن β-گلوبین، شیوع هرپس ویروس سیمپلکس تیپ 1 در نمونه های سرطانی پستان و سالم کناری آنها با روش PCR بررسی شد. (در این مطالعه از IBM SPSS نسخه 22 و تست دقیق فیشر برای یافتن ارتباط بین شیوع هرپس ویروس سیمپلکس تیپ 1 و سن بیمار استفاده شد.)

    یافته ها: 

    در نمونه های ارزیابی شده، بیش از 50 درصد از نمونه های سرطانی در فاز III-IV  قرار داشتند. همچنین هیچ یک از بافت های سرطانی آلودگی به هرپس ویروس تیپ 1 را نشان ندادند در صورتی که یکی از نمونه های سالم دارای ژن هرپس ویروس سیمپلکس تیپ 1 بود. (میزان مواجهه بودن با هرپس در دو گروه اختلاف معناداری نداشتند 0/9>p به علاوه بیشتر از 62 درصد از بافت های تومور اندازه ای بیش از 2سانتی متر داشتند و این در صورتی است که در حدود 12 درصد از افراد سابقه خانوادگی این بیماری را داشتند.

    نتیجه گیری:

     شیوع هرپس ویروس سیمپلکس تیپ 1 در نمونه های سرطانی پستان نسبت به نمونه های سالم مشابه کمتر است و این به آن معناست که احتمالا این ویروس در سرطان پستان نقشی ایفا نمی کند هرچند برای مشخص شدن نقش این ویروس با بروز سرطان پستان به مطالعات بیشتری نیاز است.

    کلیدواژگان: هرپس ویروس تیپ 1، بافت پستان، pcr
  • محمد حسنی، علی مرعشی، محمود حسنی، مصطغی نوذری نیا* صفحات 145-150
    سابقه و هدف

    شوانوم تومور غلاف عصبی است که اغلب ماهیت خوش خیم و رشد آهسته داشته و منفرد و کپسول دار است. این تومور می تواند از هر عصب محیطی که دارای سلول شوان است، منشا بگیرد. شوانوما به ندرت در رتروپریتوین ایجاد می شود و2درصد تومورهای رتروپریتوین را شامل می شود و موارد بدخیم از این هم نادرنر هستند. این تومورها به طور معمول تهاجمی نیستند. تشخیص دقیق قبل از عمل دشوار و چالش برانگیز است و جراح ممکن است با آسیب عروق خونی ، اعصاب یا اندام ها هنگام عمل روبه رو شود، زیرا یافته های هنگام عمل متفاوت است. علاوه بر این، پیش آگهی شوانومای بدخیم بسیار ضعیف است.

    گزارش مورد: 

    بیمار خانم 35 ساله ای بود که با شکایت درد مبهم لگن با انتشار به پشت و تکرر ادرار و تاخیر در دفع ادرار یک سال قبل از پذیرش مراجعه کرد. در سی تی اسکن توده لگنی گزارش شد و بیوپسی سوزنی benign spindle cell neoplasm  گزارش شد که تحت جراحی و رزکسیون کامل توده با حفظ امتداد زنجیره سمپاتیک لگنی قرار گرفت و پاتولوژی نهایی شوانوما بود.

    نتیجه گیری:

     تومورهای خلف صفاق در تشخیص افتراقی هر بیمار با درد شکم و پهلو و علایم ادراری در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: شوانومای لگنی، توده رتروپریتونئال، زنجیره سمپاتیک لگنی
|
  • Asgar Iranpour*, Fereshteh Abdei, Somayeh Azarian, Sayeh Bolbol Pages 1-13
    Background and Aim

    It seems that performing exercise at different times of the day is associated with different responses in the functioning of the cardiac autonomic system. The aim of the present study was to investigate the acute effects of exhaustive exercise and circadian rhythms on recovery period heart rate variability in sedentary men with prehypertension.

    Methods

    A total of 15 sedentary men with prehypertension performed exhausting aerobic exercise in three sessions in the morning, noon, and afternoon using intra-subject comparisons and crossover design. Heart rate variability at baseline, end of exercise, and 5, 10, 20, and 30 minutes of recovery period were recorded at each time of exercise using a heart rate Holter-monitor. Preliminary data were analyzed using repeated measures analysis of variance and bonferroni post hoc test.

    Results

    Considering the participants' descriptive data (mean±SD age; 35.3±3.87, weight; 89.2±5.73, and mean blood pressure; 101.2±4.68), the results showed that performing exhausting exercise in the afternoon time compared to the morning and noon time caused a significant difference in standard deviation of RR interval (p=0/01 morning 10 min, p=0/01 noon 10 min), variance of RR interval (p=0/01 morning 5 min, p=0/001 noon 5 min; p=0/03 morning 10 min, p=0/001 noon 10 min) time indices and low-frequency(p=0/03 morning 5 min, p=0/01 noon 5 min; p=0/01 morning 10 min), and high-frequency(p=0/01 morning 5 min, p=0/01 noon 5 min; p=0/04 morning 10 min, p=0/01 noon 10 min) indices of heart rate variability in 5 and 10 min of recovery period.

    Conclusion

    It was found that performing exhaustive exercise by sedentary males with hypertension in the afternoon is desirable.

    Keywords: Exercise, Cardiac Autonomic System, Heart Rate Variability, Blood pressure, Circadian Rhythms
  • Sajjad Mohammadyari*, Abbas Ali Gaeini, Hamdolah Hadi Pages 14-24
    Background and Aim

    Oxidative lipid damage is a reaction that requires the attack of free bases on unsaturated fatty acids with multiple bonds. Garlic with antioxidant effects can reduce the index of cell membrane damage while counteracting the adverse effects of oxidative stress caused by diseases. The aim of the present study was to answer the lipid peroxidation index to long-term consumption of garlic following strenuous exercise.

    Methods

    An experimental study was conducted on inactive male students of Ahar Azad University with an age range of 23-23 years. Totally, 26 people were selected based on research background and randomly divided into three groups of placebo and garlic supplement in two doses of 500 and 1000 Mg distributed on a daily basis. The first and second blood samples were obntained at baseline after strenuous exercise and the third and fourth samples were taken after 8 weeks of supplementation and under the same conditions to measure lipid peroxidation index. For data analysis, repeated measures analysis of variance and one-way Tukey post hoc test were used at the significant level of p <0.05.

    Results

    The findings showed that a session of helpless exercise increases a significant increase in lipid damage (p <0.05). In addition, long-term supplementation of garlic pills with doses of 500 and 1000 mg per day reduces basal lipid damage after strenuous exercise. Also, taking 1000 mg of garlic tablets has a greater effect compared with the 500-mg dose (p <0.05).

    Conclusion

    Therefore, it can cautiously be suggested that long-term garlic supplementation, especially the 1000-mg dose, be used to prevent oxidative stress from strenuous exercise.

    Keywords: Garlic, Exercise, Lipid peroxidation, Malondialdehyde
  • Seyedeh Zeinab Sadaty, Mansour Ghorbanpour*, Hossein Salehiarjmand, Yousef Niknejad Naeij Abad Pages 25-40
    Background and Aim

    The use of herbal products with antimicrobial properties has widely been considered by researchers in recent years. Plant extracts such as lavender extract have a specific importance and role in terms of its application in pharmaceutical and medical industries due to its specific phenolic acids and terpenoid compounds. The aim of the present study was to evaluate the antibacterial properties of lavender extracts on some common nosocomial pathogenic bacteria in comparison with antibiotics in vitro.

    Methods

    In the present empirical study, top flowering part of lavender plant was used to prepare the ethanolic and methanolic extracts at different concentrations (500, 250, 125, 62.5, 31.25, 15.62, 7.81 mg/dl) using maceration method. The high performance liquid chromatography (HPLC) apparatus was used to determine the value of phenolic acids including rosmarinic acid and caffeic acid in the obtained extracts. To determine the diameter of growth inhibition zone and minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) from agar dilution method and microdilution procedure were used against four strains of common pathogenic bacteria including Salmonella typhimurium, Shigella dysenteriae, Staphylococcus aureus, and Streptococcus pyogenes using well diffusion and microdilution techniques. Data were analyzed using One-way ANOVA in three replications at the probability level of p <0.01.

    Results

    The amount of both compounds, rosmarinic acid (4.6±0.5 g/100 g DW), and caffeic acid (2.7±0.2 g/100 g DW) were higher in methanolic extract compared with those of ethanolic. Among the different concentrations of lavender ethanolic extract, only 500 and 250 mg/dl of the extract were efficient by creating 12±0.1 and 10±0.2 mm in diameter of growth inhibition zone, respectively. The MBC of all antibiotics and pathogenic bacteria was obtained at a concentration of 125 mg/dl of methanolic extract. However, the MIC for Staphylococcus aureus and Shigella dysenteriae was 250 mg/dl of the extracts.

    Conclusion

    The methanolic extract of lavender had a better inhibitory effect compared with the ethanolic extract against the tested bacteria mainly due to the higher content of phenolic acids.

    Keywords: Lavender, Antibiotic, Methanolic, Ethanolic extract, Phenolic acids, Antibacterial
  • Milad Mohammadyari, Ziba Mozaffari*, Bahareh Rahimian Zarif Pages 41-49
    Background and Aim

    Nowadays, the use of metals such as silver, copper, gold, and aluminum in various forms including nanoparticles as antimicrobial and bactericidal compounds has become popular. The present study aimed to evaluate the effect of zinc nanoparticles on ‌‌‌‌Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853).

    Methods

    In the current experimental study, zinc nanoparticles prepared from Nano Pars Co. ‌‌‌‌Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 was used as the indicator microorganism. The antibacterial activity of nano-particles was compared with benzalkonium using agar diffusion (disk diffusion) and dilution methods. Data were statistically analyzed using SPSS software, version 22 (IBM, Armonk, NY, USA) running one way ANOVA and Tukey test.

    Results

    The results showed that the addition of zinc nanoparticles to the benzalkonium chloride solvent increased the diameter of the inhibitory zone of Pseudomonas spp. from 9±1 to 19.66 ± 3.05 )P-value =0.001). The MIC and MBC for zinc nanoparticles were 0.15 and 0.24 mg/ml, respectively, while the MIC and MBC for nanoparticles of zinc+benzalconium chloride 10% were 0.03 and 0.04, respectively. This indicates the excellent antibacterial activity of nanoparticles in combination with benzalkonium chloride solvent against Pseudomonas spp.

    Conclusion

    It seems that the stock of nanoparticles with benzalkonium chloride solvent has bactericidal or growth inhibitory effect against ‌‌‌‌Pseudomonas aeruginosa in different concentrations and has rapid bactericidal effect in concentrations higher than MIC concentration. Zinc oxide nanoparticles can be used to prevent or help treat ‌‌‌‌Pseudomonas aeruginosa infections.

    Keywords: Zinc oxide nanoparticles, Pseudomonas aeruginosa, MIC, Agar diffusion
  • Sara Shojaie, Maryam Tehranipour*, Amin Kerachian Pages 50-59
    Background and Aim

    Memory and learning are the most important behavioral processes that occur at the highest functional levels of the central nervous system. On the other hand, probiotics are living microorganisms that, if used adequately, can improve host health. Therefore, the aim of the present study was to evaluate the effect of the probiotic Bifido bacterium bifidum on the neuronal density of the hippocampus in Alzheimer's rats.

    Methods

    In the current experimental study, 30 male Wistar rats, weighing about 200 to 250 g, were prepared and randomly divided into 5 control groups, Alzheimer's, and 3 treatment groups. To induce Alzheimer's disease, streptozotocin was injected at a dose of 5 mg/kg with a volume of 5 μl in each lateral ventricle of mice via stereotaxic method. In the treatment groups, probiotics were injected intraperitoneally with doses of 10-6, 10-7, and 10-8 ml/CFU, simultaneously with STZ injection for 21 days. After 21 days, the rats treated with rampon and ketamine were anesthetized and after perfusion method, the brain was removed from the skull and placed in 10% saline formalin. After tissue passage, seven-micron sections were prepared from the brain and stained with toluidine blue and erythrosine. CA1, CA2, and CA3 DG regions were imaged and neuronal density was calculated using a dissector and stereology method and the results of the groups were compared using ANOVA test.

    Results

    The results showed that in the groups treated with the probiotic Bifido bacterium bifidum in all regions of the hippocampus, neuronal density increased compared to the Alzheimer's group (significant p <0.001).

    Conclusion

    Therefore, the probiotic Bifido bacterium bifidum with its anti-inflammatory and antioxidant effects could prevent lesions of the nervous system

    Keywords: Bifido bacterium bifidum probiotic, Hippocampus, Neuronal density
  • Mahshid Nosrat, Akram Eidi*, Pejman Mortazavi, Shahrbanoo Oryan Pages 60-72
    Background and Aim

    Gastric ulcer is a chronic gastrointestinal disease caused by the use of nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) that increase the risk of gastrointestinal complications, such as ulcers or bleeding. The use of antioxidants as adjunctive therapy for this disease is very important. Pantothenic acid is a B vitamin and a powerful antioxidant that plays an important role in the metabolism of carbohydrates, fats, and proteins in the body. The aim of the present study was to evaluate the effect of pantothenic acid on antioxidant factors in improving experimental models of indomethacin-induced gastric ulcer in NMRI mice.

    Methods

    In the current experimental study, 60 adult male NMRI mice (body weight: 25-30 g) were randomly divided into 10 groups. Mice in the control group were intact. The sham group received pantothenic acid solvent (normal saline). The experimental groups received pantothenic acid at doses of 100, 200, and 400 mg/kg, omeprazole (40 mg/kg) as standard drug and indomethacin (18 mg/kg) to induce ulcers by gavage for two weeks. Six hours after receiving indomethacin and wounding, the mice's stomachs were examined for macroscopic evaluation of the ulcer at the epithelial level, visible lesions, inflammation with bleeding, and edema as well as biochemical evaluation of antioxidant enzymes by light absorption using an ELISA device. Statistical data were analyzed running one-way ANOVA.

    Results

    Administration of indomethacin significantly reduces gastric antioxidants, such as superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GPx), and catalase (CAT) activity (p<0.001), and increases malondialdehyde (MDA) levels as compared with the normal control group (p<0.001). Treatment with pantothenic acid significantly increased the amount of SOD and CAT with doses of 200 (p<0.01), 400 mg/kg (p<0.001), and GPx in both doses (p<0.001) and the level of MDA with doses of 200 (p<0.05) and 400 mg/kg (p<0.001) significantly decreased. The result of pantothenic acid was 400 mg/kg equivalent to omeprazole and no significant difference was observed between the two substances.

    Conclusion

    The results of our study suggest that pantothenic acid can protect the stomach against indomethacin-induced ulceration in mice.

    Keywords: Pantothenic acid, Indomethacin, Omeprazole, antioxidants enzymes, Peptic ulcer
  • Kiandokht Koohestanian, Jina Khayatzadeh*, MohhamadMahdi Forghanifard, Alireza Ghoreifi, Saide Saide Zafar-Balanezhad Pages 73-83
    Background and Aim

    Fertility in men includes the ability to produce a sufficient number of normal sperm. Several factors affect the schermatogenesis-quality of sperm parameters. These factors include the use of certain chemical drugs, such as zinc and bioluxax-H (a combination of losartan + hydrochlorothiazide), common drugs used to treat hypertension. The present study was carried out to investigate the effect of these drugs on spermatogenesis and the expression of Dogen on its effect in rat testis.

    Methods

    In the present experimental study, 32 Wistar rats were randomly divided into four groups (n= 8): Group I (control) received distilled water, Group II (Lnh) was treated with Lnh (losartan and hydrochlorothiazide) (20/5 mg/kg BW/day, Group III (Zn) was treated with the Zn (Zinc gluconate, 30mg/kg BW/day, and Group IV (LnhZn) was treated with Lnh and Zn at the same doses. Treatment was continued in all groups for 60 days. After the treatment, testicular tissue, sperm parameters, and AR and Dazl genes expression in the rats were investigated.

    Results

    In Lnh group, a significant decrease in spermatid cell count (34.1 ± 1.8) was observed as compared to the controls. In Zn group, all factors were similar to those in the control group and spermatocyte count (75.11 ± 1.3) and Sertoli cells (14.62 ± 3.4) increased in these groups compared to those of the controls; however, this increase was observed only in the number of spermatocytes (p < 0.05). Also, the LnhZn group had similar results in all factors compared to the control group. Moreover, the expression of AR (0.0048 ± 0.001) and DAZL (0.008 ± 0.006) genes in the Lnh region was significantly reduced compared to that in the control group (1 ± 0.04) (p= 0/05). AR gene showed increased expression in Zn (1.247 ± 0.073) and LnhZn (1.354 ± 0.224) groups compared to the controls. In addition, DAZL gene in Zn experimental groups (1.68 ± 0.4) and LnhZn (1.58 ± 0.54) showed a significant increase (p < 0/05).

    Conclusion

    The use of zinc supplementation improved the side effects of Bioluxax-H on sperm quality.

    Keywords: Losartan-hydrochlorothiazide, Zinc, Spermatogenesis
  • Hedieh Zand Doulatshahi, Ahmad Sheibani Nia*, Behnam Khosravani Fard, Seyyed Mostafa Fatemi Pages 84-94
    Background and Aim

    One of the problems of the fixed orthodontic treatments is the changes of surface characteristics of the orthodontic wires. Presence of the surface roughness on orthodontic wires can affect the corrosion, friction, dental movement, biocompatibility, and esthetic, which can prolong the treatment and interfere with tooth movement. The present study was carried out to evaluate and measure the influence of the most popular soft drink, Coca Cola, on the surface roughness of nickel titanium and stainless steel wires.

    Methods

    An experimental research was performed in vitro on 80 wires. Orthodontic wire packages of nickel titanium and stainless steel with round (diameter of 0.016 inches) and rectangular (0.016 × 0.022 inches) cross section of American Orthodontic (AO) Company were randomly prepared in 10 millimeter pieces. The samples were cleaned via alkaline solution and then surface roughness of the wires (Rₐ, Rq, Rz) were tested using profilometr machine. This process was repeated daily for 30 days. Eventually, the same surface roughness parameters were re-evaluated and compared with that before the intervention. We used Cronbach's alpha test to evaluate internal consistency of primary data, and in each group before and after changes were measured running Wilcoxon test. Also, to test the meaningfulness of differences between groups, Mann-u-Whitney statistical analysis was used.

    Results

    Statistical analysis showed that the changes on Rₐ, Rq, Rz in all four groups were not significant (P<0.9). Also, Rₐ, Rq, Rz before inserting the wires in Coca Cola revealed that variables in stainless steel group were higher compared with those in Ni-Ti groups. For example, the amount of Rₐ, Rq, Rz of stainless steel and Ni-Ti groups were 18.08  ± 3.55, 105.31 ± 8.84, 95.64 ± 4.54 vs. 6.19 ± 0.34, 60.78 ± 3.66, 53.74 ± 1.91 respectively. These findings were the same after placing the samples in the Coca Cola, too (P<0.9).

    Conclusion

    It can be concluded that the carbonated drinks cannot affect the surface roughness of arch wires neither the treatment duration.

    Keywords: Arch Wire, surface roughness, Nickel Titanium, Orthodontic Treatment, Stainless Steel, Profilometry, soft drink
  • Reyhaneh Dariushy, Fatemeh Ashrafi* Pages 95-104
    Background and Aim

    Pseudomonas aeruginosa is one of the most important nosocomial pathogens. One of the therapeutic problems of this bacterium is antibiotic resistance, which is associated with biofilm production. The aim of the present study was to investigate the effect of curcumin nanoparticles on biofilm gene expression in Pseudomonas aeruginosain vitro.

    Methods

    In the present in vitro study, 50 Pseudomonas aeruginosaisolates were collected from Firoozgar Hospital. The prevalence of pilA, algX, lasI, and estA genes was determined using PCR, biofilm formation ability using microtiter plate, and MIC for curcumin nanoparticles using microdilution broth method. Also, in order to investigate the inhibition effect of curcumin nanoparticle on gene expression, Real-time PCR was run. Data were analyzed using REST 2009 and GraphPad Prism 8 (GraphPad Software, Inc.). The non-parametric Kruskal-Wallis test was used to evaluate the mean changes in the expression of the studied genes compared to the control sample in the presence of 16srRNA internal control gene. P-value <0.05 was considered as significant.

    Results

    The prevalence of pilA, algX, lasI and estA genes were 40%, 100%, 100%, and 94%, respectively. In addition, 38% of strains formed strong biofilm, 54% moderate, and 8% weak. The MIC values for all strains and PAO1 positive control strains were the same with the concentration of 128 μg / ml of nanoparticles. The expression levels of pilA, algX, and lasI decreased by 1.91, 2.9, and 3.98 folds, respectively, but estA gene expression increased by 0.19. These observed changes in gene expression were found to be statistically significant (P-value <.05).

    Conclusion

    Due to the inhibitory effect of nanocurcumin on genes involved in the formation of Pseudomonas aeruginosabiofilm, it is possible that this nanoparticle could be used as a therapeutic option against this bacterium and to inhibit the genes involved in its virulence.

    Keywords: Pseudomonas aeruginosa, Biofilm, Nanocurcumin, virulence, Real-time PCR
  • Abbas Zabihi, Minoo Mahmoodi*, Sanaz Soltani Pages 105-114
    Background and Aim

    Stem cells have a pivotal role in wounds healing; however, the mechanism of the healing effect of these cells is not still clear. The present study was carried out to investigate the effect of fibroblast cells on diabetic wound healing and skin thickness and elasticity in male rats. This research was done in Javid Biotechnology Laboratory in 2021.

    Methods

    In the present experimental laboratory study, fibroblast cells were isolated from the foreskin. Totally, 12 streptozotocin-induced diabetic male Wistar rats were divided into control (normal saline-treated) and fibroblast-treated rats. Wounds with a diameter of 0.8 cm were created via a biopsy puncture in the back of the mice. On days 7, 14, and 21 after treatment, the wound healing was evaluated via morphological observation, sonography, and elasticity assessment. Data were analyzed using one-way analysis of variance.

    Results

    The healing rate and skin thickness and elasticity significantly increased in fibroblast cells treated group compared with control group. Compared with day 7, on days 14 and 21 after treatment, we observed significant increase in wound area skin gross elasticity (R2), recovery after deformation (R7) (p=0.008<0.01 and p=0.0007<0.001, respectively), and net elasticity (R5) (p=0.0008<0.001and p=0.009<0.01, respectively).

    Conclusion

    The results of the present study showed that foreskin derived fibroblast cells can accelerate diabetic wound healing by increasing the skin thickness and elasticity.

    Keywords: Diabetic wound, Fibroblast, Skin thickness, Elasticity, Rat
  • Mina Marashi, Mohamad Galedari* Pages 115-126
    Background and Aim

    VEGF is an important angiogenic factor whose expression and plasma levels are affected by obesity and its effects can be health-promoting or disease-inducing. The aim of the present study was to evaluate the effect of six weeks of interval training on vascular smooth muscle VEGF gene expression in male rats on a high-fat diet. In an experimental study, 40 male rats were randomly divided into four groups: 1) control (standard diet), 2) high fat diet 1 (eight weeks high fat diet), 3) high fat diet 2 (14 weeks high fat diet), and 4) High-fat diet and intermittent exercise. Animals in groups 2 to 5 first ate a high-fat diet (60% of calories from fat) for eight weeks. In the eighth week of the high-fat diet group 1, in order to determine the level of VEGF at the beginning of the training intervention, facilitation and sampling were performed. Periodic training consisted of 5 to 12 60-second runs of 24 to 32 meters per minute and light work intervals of 75 seconds for six weeks (to ensure oxidative compatibility with interval training) and five days a week. Real Time PCR technique was measured. Mann-Whitney test was run to compare the groups.

    Results

    The results of the present study showed that eight weeks of high-fat diet significantly increased the expression of VEGF gene in vascular smooth muscle of male rats compared to the control group (P =0.001 .(VEGF gene expression was significantly lower after 14 weeks of high-fat diet (P =0.005( compared with that in eight weeks. Also, VEGF gene expression after six weeks of interval training was significantly lower than that in eight weeks of high-fat diet (P = 0.001 (and was not significantly different from the 14-week high-fat and control groups.

    Conclusion

    Interval training can possibly reduce angiogenesis by reducing VEGF expression in visceral adipose tissue vessels and thus preventing adipose tissue development.

    Keywords: Interval training, High Fat Diet, VEGF, Angiogenesis
  • Sara Poosti, Koorosh Shahpasand, Leila Satarian* Pages 127-135
    Background and Aim

    Irreversible loss of retinal ganglion cells after neurodegenerative disorders may result in blindness. Thus, it is of crucial importance to identify and suppress the destructive irremediable loss of ganglion cells. Recent studies showed Tau pathology process as a major destructive neurodegeneration factor upon traumatic brain injury. It has recently been demonstrated that Cis-p Tau conformers are extremely neurotoxic and trigger neurodegeneration process. In the current study, we examined pathogenic Tau presence in the crushed cell body and axonal structure of mouse retinal ganglion cells for the first time.

    Methods

    We performed an interventional experiment on retinal ganglion cells. Optic nerve crush injury was induced in C57 mouse, so the axons of the ganglion cells were damaged and the connection between the eye and the optic nerve was affected. Mice vision and behavior was analyzed using Visual cliff test after surgery to confirm the effect of surgery on optic nerve crush. Pathogenic Tau was observed using immunofluorescent staining via specific antibody for Tau on retinal ganglion cell body and optic nerve axons 60 days post crush. The results were analyzed via Prism software.

    Results

    The first signs of pathogenic Tau accumulation were seen 24 hours post-crush in the ganglion cell layer after staining with Tau antibody which increased during the following days in more areas. On the 60th day post-crush, we detected pathogenic Tau presence in the ganglion cell nucleus. Proof of increase in pathogenic Tau expression was also quantified in another study.

    Conclusion

    It seems that the pathogenic Tau accumulates in the retinal cells of C57 mice after optic nerve crush. So, we could consider pathogenic Tau presence as one of the destructive factors of retinal ganglion cells after optic nerve crush qualitatively and, also, the rate of increase in its expression was proved in another study. This is the first time such a finding is reported in retina.

    Keywords: Ganglion cells, Pathogenic Tau, Optic nerve crush, Retinal degeneration
  • Shaian Tavakolian, Hossein Goudarzi, Ebrahim Faghihloo* Pages 136-144
    Background and Aim

    Statistics have shown that breast cancer is the second common cancer in most countries of the world. Many factors can have detrimental effects on this disease and herpes simplex virus type 1 is likely to be one of the items related to breast cancer due to the oncogenic proteins of this virus and its ability to stimulate the immune system. In the present article, we evaluated the prevalence of this virus in breast samples of patients in Tehran.

    Methods

    In the current case-control study, 40 breast cancer tissues and 50 healthy adjacent ones were collected from Taleghani and Imam Hossein Hospitals in Tehran, between 2017 and 2021. After DNA extraction, the prevalence of herpes simplex virus type 1 in breast samples was investigated.

    Results

    Our results showed that more than 50% of the cancer samples were in phase III-IV and one of the healthy tissues showed the herpes simplex virus type 1 infections.

    Conclusion

    It seems that herpes simplex virus type1 prevalence in breast cancerous tissues is likely to be lower in comparison with healthy ones; however, this conclusion requires further research, due to the small number of samples in our study.

    Keywords: Herpes virus type 1, Breast cancer, PCR
  • Mohammad Hassani, Ali Marashi, Mohmoud Hassani, Mostafa Nozarinia* Pages 145-150
    Introduction

    Schwannoma is a nerve sheath tumor that is often benign and slow-growing in nature and is solitary and encapsulated. This tumor can also originate in any peripheral nerve that contains Schwann cells. Schwannoma rarely occurs in retroperitoneum and its prevalence is 2% of retroperitoneal masses and malignant types are rare. This tumor is not normally invasive. Accurate preoperative diagnosis is difficult, and the surgeon may experience damage to blood vessels, nerves, or organs during surgery, because the findings of surgery are different. Diagnosis and treatment of schwannoma in retroperitoneum is more challenging. In addition, the prognosis of malignant schwannoma is very poor.

    Case report:

     The patient was a 35-years- old woman who was first presented with vague pelvic pain by radiation to back and frequency and difficult urination since a year before. CT scan report showed pelvic mass and needle biopsy result was benign spindle cell neoplasm that underwent total surgical resection by sympathetic chain saving and the final diagnosis was schwannoma.

    Conclusion

    Retroperitoneal masses should be considered in every patient by abdominal and back pain and urinary symptoms.

    Keywords: Pelvic schwannoma, Retroperitoneal mass, Pelvic sympathetic chain