فهرست مطالب

مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد
سال چهل و هفتم شماره 1 (پیاپی 124، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مانی آرش راد، محمودرضا خداداد صفایی، خدیجه ابدال* صفحات 1-8
    مقدمه
    تجویز ضددردهایی مانند ناپروکسن و نوافن با اثرات خوب و عوارض جانبی کم تر پس از جراحی دندان مولر سوم نهفته، از دیرباز مورد توجه پژوهشگران بوده است. هدف از این مطالعه، مقایسه اثر دو داروی ناپروکسن و نوافن بر درد، تورم و کیفیت زندگی بیماران بعد از جراحی دندان مولر سوم نهفته مندیبل بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی دو سویه کور می باشد. که بر روی 102 بیمار انجام گرفت. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمونهای آماری Chi-square و T-test و ANOVA در سطح معنی داری 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در این مطالعه، 102 نفر شامل51 زن و 51 مرد با میانگین سنی 03/4±77/24سال مورد بررسی قرار گرفتند. در روز اول پس از جراحی، شدت درد در دو داروی مورد مطالعه دارای اختلاف معنی داری نبود(064/0=P). شدت درد در گروه ناپروکسن بطور چشمگیر و معنی داری نسبت به گروه نوافن کاهش نشان داد (P<0.001). کاهش شدت درد در روز سوم و هفتم با اختلاف معنی داری در گروه ناپروکسن مشاهده شد (P=0.003). در هر دو مسکن ناپروکسن و نوافن مقدار تورم در روز هفتم نسبت به روزهای اول و سوم کاهش معنی داری نشان داد (P<0.05). نوافن نقش کمتری در کاهش تورم نسبت به ناپروکسن ایفا نمود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتاج بدست آمده در مطالعه حاضر، ناپروکسن نسبت به نوافن باعث کاهش موثر درد و تورم بعد از عمل جراحی مولر سوم نهفته می شود و می تواند به عنوان داروی ارزان و بی خطر در کنترل درد پس از درمان به کار رود.
    کلیدواژگان: ناپروکسن، نوافن، درد، تورم، کیفیت زندگی، مولر سوم مندیبل
  • مریم امیدخدا، ندا اسلامی*، فاطمه ملائی صفحات 9-17
    مقدمه
    هدف از این مطالعه بررسی کاربردی بودن پایان نامه های دانشکده ی دندانپزشکی مشهد طی سال های1393 تا 1398بود.
    مواد و روش ها
    تمامی عناوین پایان نامه های موجود در دانشکده دندانپزشکی مشهد از سال 1393 تا 1398 در یازده گروه آموزشی و در دو زیرگروه عمومی و تخصصی تقسیم بندی شدند و سپس طبق اهداف مورد نظر تحقیق و براساس چک لیست تهیه شده، کاربردی بودن پایان نامه ها بررسی شد و به صورت توصیفی ارایه گردید.
    یافته ها
    طی سال های 1393تا 1398 در دانشکده دندانپزشکی مشهد، 595 کار تحقیقی در قالب پایان نامه انجام شده بودکه نتایج حاکی از آن بود که اکثر پایان نامه های مقطع عمومی و تخصصی از نوع مداخله ای بود (3/57 درصد). میزان مشارکت ها و جذب منابع مالی از سایر دانشکده ها یا دانشگاه ها 3/27درصد، پایان نامه های منجر به محصول و یا تولیدی 9/3درصد و موضوعاتی که در جهت افزایش آگاهی جامعه در جهت بهداشتی و درمانی بودند 9/4درصد بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه که عناوین 5 سال تحقیق پایان نامه ای را در دانشکده دندانپزشکی مشهد بررسی کرده بود، نشان داد که بیشتر عناوین، جنبه تولیدی و محصول محور نداشته و موضوعاتی که جهت افزایش آگاهی جامعه در جهت سلامت بهداشت عمومی انجام شده بود به دست آن ها نرسیده بود. این موضوع نشان می دهد که باید اهداف و معیارها بازنگری شود و مسیولین بالادست و طراحان و برنامه نویسان پژوهش کشور به این نکته توجه نمایند که بازخورد اجتماعی و علمی تحقیقات نیز حایز اهمیت است و با رفع موانع مالی و اداری بر سر راه محققین، شرایط را برای پیشبرد تولید و اختراع و نشر اجتماعی تحقیقات مرتبط با سلامت جامعه، فراهم کنند.
    کلیدواژگان: دانشکده دندانپزشکی، پایان نامه، کاربردی بودن
  • دانیال پیروزمند، هدیه توتونی، علی کاظمیان* صفحات 18-26
    مقدمه

    درمان های بیش ازحد یا غیرضروری یکی از مهمترین جلوه های کاهش کارآیی در نظام سلامت به شمار می آیند که با تحمیل هزینه های غیرضروری به بیماران یا نظام سلامت می تواند آسیبهای فیزیکی و روانی را به دنبال داشته باشد. هدف از این مطالعه دستیابی به یک نقشه مفهومی در مورد درمان های غیرضروری و کشف و اولویت بندی مهمترین مصادیق درمان غیرضروری در دندانپزشکی امروز ایران است.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر پژوهشی کیفی بود که از طریق انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته با 17 تن از اعضای هیات علمی دانشکده دندانپزشکی مشهد و برگزاری جلسه گروه اسمی (Nominal Group) انجام شد.

    یافته ها

    این مطالعه به فهرستی شامل 14 مصداق درمان غیرضروری در دندانپزشکی امروز ایران منتج شد که بر اساس نتایج گروه اسمی، درمان های حاصل از تشخیص افراطی (overdiagnosis)، درمان های ترمیمی یا روکش در موارد غیرضروری، و نگهداری دندان غیرقابل نگهداری(hopeless)  مهمترین موارد آن شمرده شدند.

    نتیجه گیری

    برای اقدامات آموزشی و سیاستگذارانه اثربخش در مورد درمان بیش از حد دستیابی به فهم مشترکی از این مفهوم ضروری است. پیشنهاد می شود سه حیطه حداقل درمان های ضروری، سطح بهینه درمان و سطح آرمانی درمان از هم تفکیک شده و درمان های دندانپزشکی بیش از حد در قلمروهای بالاتر از سطح بهینه یا آرمانی درمانی مورد پژوهش و بحث قرار گیرد.

    کلیدواژگان: درمان بیش از حد، دندانپزشکی، درمان غیرضروری
  • منصور جعفرزاده، علی حبیبی کیا*، آرش دباغی، مهدی صباغیان، مهزیار سیحون، پویا کاویانپور صفحات 27-35
    مقدمه
    تحلیل داخلی ریشه از معضلات تشخیصی در درمان اندودنتیک است. تحلیل داخلی معمولا بدون علامت است. موفقیت درمان وابسته به تشخیص زودهنگام است. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر فیلتر پردازش تصویرکنتراست معکوس در تشخیص تحلیل داخلی دندان های تک ریشه بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه آزمایشگاهی، 45 عدد دندان با دیسک فلزی بسیار نازک در جهت مزبودیستالی برش داده شد و دو نیمه دندان به هم متصل و تصاویر اولیه تهیه گردیدند (گروه کنترل). در هر دندان به صورت تصادفی، در یکی از موقعیت های سرویکالی، میانی و یا اپیکال، حفره ای به عمق نیم میلی متر تهیه شد. سپس دو نیمه دندان ها به هم وصل و مجددا تصاویر تهیه شد. تصاویر CBCT در پلن کرونال، اگزیال و مقاطع متعدد کراس سکشنال فراهم و تصاویر فیلتر کنتراست معکوس توسط دو متخصص رادیولوژیست ارزیابی شدند. نتایج با استفاده از نرم افزارهای SPSS نسخه22 و Medcalc نسخه14 تجزیه و تحلیل شد. سطح معنی داری برای تمامی آزمون های آماری 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در مشاهده گر اول حساسیت در حالت با فیلتر کمی بالاتر بود. در مشاهده گر دوم نیز حساسیت و ویژگی در حالت با فیلتر کنتراست معکوس بالاتر بود. صحت کلی مشاهده گرها در حالت با فیلتر کنتراست معکوس بالاتر از حالت بدون فیلتر بود که این اختلاف معنی دار بود (p<0/05).
    نتیجه گیری
    بطور معنی داری تصاویر با فیلتر کنتراست معکوس دارای عملکرد موثری در تشخیص بهتر تحلیل داخلی ریشه می باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل داخلی، تک ریشه، کنتراست معکوس، قدرت تشخیصی، CBCT
  • مریم جلیلی صدرآباد، آرمین ایزدی، علی گلمحمدی، علی خادمیان، راهب قربانی، شبنم سوهانیان* صفحات 36-43
    مقدمه
    دنچر استوماتیت یک ضایعه عفونی مزمن در بیماران دارای دنچر است که توسط قارچ کاندیدا آلبیکنس به همراه دیگر میکروب های موجود در میکروفلورای دهان ایجاد می شود. از آنجایی که این ضایعه ممکن است منجر به مشکلات ثانویه ای برای بیمار گردد، بنابراین تعیین ماده ای موثر بر انواع میکروب ها و همراه با حداقل عوارض در درمان این ضایعه ضرورت دارد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه با انتخاب و تقسیم 31 بیمار دارای دنچر استوماتیت در دو گروه مورد و شاهد، انجام شد. در گروه مورد، دهانشویه پروپولیس و در گروه کنترل، پلاسبو تجویز شد. سپس در روز اول، پنجم و دهم پس از شروع مطالعه، نمونه ها از نظر شدت ضایعات موجود بر اساس روش معاینه بالینی بررسی توسط مجری طرح معاینه و داده ها در دیتا شیت ثبت شدند. از آزمون های شاپیرویلک، آنالیز واریانس یک طرفه، کروسکال والیس، آزمون دقیق فیشر، فریدمن و آزمون مقایسه چندگانه بن فرونی برای تحلیل داده ها استفاده شد. سطح معنی داری 05/0 بود.
    یافته ها
    سه گروه در بدو مطالعه از نظر سن (P=0.282)، جنس (P=0.890) شدت دنچر استوماتیت (P=0.203) همگن بودند. اما با گذشت زمان به مدت 5 روز (P=0.014) و 10 روز (P<0.001) بهبود دنچر استوماتیت در گروه پروپولیس نسبت به گروه شاهد معنی دار بود. یافته ها نشان داد که شدت دنچر استوماتیت در بیماران دریافت کننده دهانشویه پروپولیس کاهش معنی داری داشت.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، پروپولیس دارای خواص ضد باکتریال، ضد قارچی، ضد ویروسی و ضد التهابی به طور همزمان بوده و بدون برجاگذاشتن اثر سوء، در برطرف کردن دنچر استوماتیت موثر واقع شده، می توان به عنوان دارو به پزشکان توصیه نمود.
    کلیدواژگان: پروپولیس، کاندیدا، دنچر استوماتیت، دهانشویه
  • عبدالرحیم داوری، فرناز فراهت، سپیده عباسی* صفحات 44-53
    مقدمه

    عوامل مختلفی در ایجاد پوسیدگی دندان نقش دارند. دندانپزشکی مدرن به دنبال راهی برای بهبود پوسیدگی دندان است و راه های مختلفی برای افزایش رمینرالیزاسیون و بهبود پوسیدگی دندان پیشنهاد می کند. هدف از این مطالعه بررسی اثر وارنیش نانوهیدروکسی آپاتیت بر رمینرالیزاسیون ضایعات اولیه مینایی و انسداد توبولها بود. 

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، تعداد 45 دندان سانترال کشیده شده انسانی استفاده شد. پوسیدگی مصنوعی به وسیله قرار دادن نمونه ها به مدت 72 ساعت در محلول دمینرالیزاسیون در انکوباتور با دمای 37 درجه سانتی گراد ایجاد گردید. سختی چهار نمونه از دندانهای دمینرالیزه شده توسط تست میکروهاردنس سنجیده شد. با توجه به اینکه 1 نمونه پس از SEM اولیه قابل استفاده نبود، در مجموع 46 نمونه در نظر گرفته و این دندان از ادامه مطالعه حذف شد. نمونه ها به طور تصادفی به 3 گروه مساوی 15تایی تقسیم شدند. وارنیش های نانوهیدروکسی آپاتیت، نانوهیدروکسی آپاتیت و سدیم فلوراید و وارنیش سدیم فلوراید اعمال شدند و پس از 4 ساعت از سطح نمونه ها برداشته شدند. برای گروه 3-1 نمونه ها به مدت 14 روز تحت سیکل pH جهت شبیه سازی محیط دهان، قرار گرفتند که شامل 3 ساعت دمینرالیزاسیون و 21 ساعت رمینرالیزاسیون بود. مجددا تست SEM و میکروهاردنس ویکرز انجام و نتایج قبل و بعد مقایسه شد و میزان انسداد توبولی گزارش گردید. سپس با استفاده از نرم افزار SPSS 24 و آمار توصیفی و تحلیل واریانس ANOVA و مقایسه های چندگانه Tukey نتایج تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج آزمون آنالیز واریانس با اندازه های تکراری (Repeated measure) نشان داد که بین گروه های مورد مطالعه اختلاف آماری معنی داری در تغییرات میکروهاردنس وجود داشت (p=0.006). همچنین آنالیز درون گروهی تغییرات میکروهاردنس در گروه های مورد مطالعه نشان داد که اختلاف معنی داری بین این تغییرات وجود داشت (p<0.0001).

    نتیجه گیری

    با توجه به مطالعه حاضر، نانوهیدروکسی آپاتیت می تواند یکی از استراتژی های درمانی جهت ترمیم دندانهای پوسیده باشد و اضافه شدن نانوهیدروکسی آپاتیت به وارنیش سبب افزایش میکروهاردنس دندان می گردد.

    کلیدواژگان: نانوهیدروکسی آپاتیت، میکروهاردنس، دمینرالیزاسیون، رمینرالیزاسیون، وارنیش
  • امیرحسین فتحی، سید معین فقیه، سیده کیمیا زمانی، سیامک صندوقچیان شتربانی* صفحات 54-61
    مقدمه

    بیماری های پریودنتال شامل یک سری پاسخ های التهابی مزمن بافت لثه می باشند که توسط میکروارگانیسم های پریودنتوپاتیک آغاز و از طریق تحریک سیستم ایمنی، موجبات آسیب بافت را فراهم می آورند. طوفان سیتوکین به دلیل یک پاسخ بیش التهابی حاد است که مسیول بیماری های بالینی در مجموعه ای از بیماری ها است، اما در COVID 19، با پیش آگهی بدتر و افزایش مرگ و میر مرتبط است. هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان بیان سایتوکاینهای التهابی IL-1,IL6 و سایتوکاین ضد التهابی TGF-b در افراد واکسینه شده با کووید 19 و مقایسه آن با بیماران پریودونتیت واکسینه نشده بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مورد - شاهدی، روش نمونه گیری به صورت غیراحتمالی بود و نمونه ها از 40 نفر که در دو گروه 20 نفری (گروه اول با تزریق واکسن و گروه دوم بدون تزریق واکسن) تقسیم شدند. تکنیک الایزا جهت تعیین غلظت سایتوکاینها استفاده شد. آنالیز آماری با استفاده از آزمون repeated measurement انجام شد. در ضمن، میزان خطای قابل قبول در این تحقیق، کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

     نتایج این مطالعه افزایش غلظت سایتوکاین های IL-1,IL-6 در افراد واکسینه شده دارای مشکل پریودنتال نسبت به افراد غیر واکسینه شده (به ترتیب 12 به 1/0 و سایتوکاین IL-1 به نسبت 40 به 10) و کاهش غلظت سایتوکاین TGF-b در افراد واکسینه شده دارای بیماری پریودنتال نسبت به افراد غیر واکسینه شده (به تسبت 10 به 1/0) را نشان داد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که میزان سایتوکاین های التهابی در افرادی که دچار بیماری پریودونتیت هستند و واکسن زده اند بیشتر از افراد بدون واکسن میباشد و میزان سایتوکاین ضد التهابی نتیجه بر عکسی را در این مطالعه نشان داد.

    کلیدواژگان: کووید -19، سایتوکاین، پریودونتال
  • امیرعلی فرامرزی، ناصر بهنام پور، الهام فخاری* صفحات 62-70
    مقدمه

    پریودنتیت مزمن در نتیجه تقابل بین میکروارگانیسم های بیوفیلم پلاک و سلول های ایمنی میزبان ایجاد می شود. سطح برخی از ویتامین ها ممکن است در پیشگیری و کنترل این بیماری نقش داشته باشند. هدف از مطالعه حاضر، تعیین ارتباط سطح سرمی ویتامین D با پریودنتیت مزمن در بیماران مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی گلستان بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مورد-شاهدی، 49 فرد سالم از نظر پریودنتال (گروه کنترل) و 49 بیمار مبتلا به پریودنتیت مزمن(گروه مورد) شرکت کردند. نمونه خون از افراد شرکت کننده تهیه شد و سطح ویتامین D با استفاده از روش الایزا اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون من-ویتنی برای مقایسه سطح ویتامین D در دو گروه در سطح اطمینان 05/0 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

     در مجموع (8/37%) 37 مرد و (2/62%) 61 زن وارد مطالعه شدند. سطح ویتامین D سرمی در دو گروه شاهد و مورد به ترتیب برابر با 12/16 ± 61/35 و 54/10 ± 98/24 نانوگرم بر میلی لیتر بود (P˂0.001). نسبت شانس ابتلا به پریودنتیت مزمن در هر واحد تغییر در سطح ویتامین D با حذف عوامل مخدوش کننده برابر با 94/0 (97/0 - 90/0) نانوگرم بر میلی لیتر بود (P˂0.001). 

    نتیجه گیری

    سطح سرمی ویتامین D در افراد دارای پریودنتیت مزمن نسبت به افراد سالم از نظر پریودنتال پایین تر بود. کاهش سطح ویتامین D سرمی، ممکن است شانس ابتلا به پریودنتیت مزمن را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: پریودنتیت مزمن، سرم، ویتامین D
  • فرناز فراهت، زهرا قاسم زاده* صفحات 71-79
    مقدمه
    امروزه جهت کاهش مراحل و حساسیت ترمیم های کامپوزیتی، کامپوزیت های بالک فیل عرضه شده اند. هدف از این مطالعه، تعیین تاثیر PH بر استحکام خمشی کامپوزیت های بالک فیل و معمولی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه آزمایشگاهی، از یک کامپوزیت بالک فیلTetric N Ceram Bulk-Fill (TNCBF) و یک کامپوزیت معمولی Tetric N Ceram (TNC) استفاده شد. 36 نمونه تهیه شد و بر اساس نوع کامپوزیت و PH محلول ذخیره سازی (7، 5 و 5/2) به شش گروه تقسیم شدند(6=n). نمونه ها به مدت 30 روز در دمای 37 درجه سانتی گراد در محلول های مورد نظر نگهداری شدند. سپس استحکام خمشی آنها، با استفاده از یک Universal testing machine اندازه گیری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها در سطح معنی داری 05/0 از Two way ANOVA استفاده شد.
    یافته ها
    کامپوزیت معمولی(TNC) استحکام خمشی بالاتری نسبت به کامپوزیت بالک فیل (TNCBF) نشان داد (02/0P-value=). PH محلول، تاثیر معنی داری بر استحکام خمشی نداشت (11/0 = P-value).
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های مطالعه آزمایشگاهی، می توان نتیجه گرفت که PH محلول، تاثیری بر استحکام خمشی کامپوزیت نداشت. همچنین با وجود اینکه استحکام خمشی TNC بیشتر از TNCBF بود، اما هر دو در محدوده قابل قبول کلینیکی بودند.
    کلیدواژگان: کامپوزیت رزین، استحکام خمشی، pH
  • پرستو نامدار، طهورا اعتضادی، مهدی پوراصغر، حانیه قدمی، طاهره ملانیا* صفحات 80-89
    مقدمه
    هدف از انجام این مطالعه بررسی اضطراب، استرس و اختلال خواب در اساتید و دانشجویان دانشکده دندانپزشکی ساری در دوران همه گیری کرونا بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، 23 استاد دانشگاه و 115 دانشجوی دانشکده دندانپزشکی ساری شرکت کردند، جهت بررسی میزان اضطراب و استرس هر یک از شرکت کننده ها، از پرسشنامه مقیاس اضطراب کووید-19 و جهت بررسی کیفیت خواب از پرسشنامه کیفیت خواب از طریق ایمیل، واتساپ و یا تلگرام استفاده شد. داده ها پس از جمع آوری وارد نرم افزار SPSS 26 شد.
    یافته ها
    میزان شیوع اختلال خواب اساتید و دانشجویان دانشکده دندانپزشکی ساری در دوران همه گیری کووید-19، به ترتیب 5/56 درصد و 6/62 درصد بود. میزان اضطراب و استرس 17 نفر (9/73 درصد) از اساتید و 109 نفر (8/94 درصد) از دانشجویان دانشکده دندانپزشکی ساری در دوران همه گیری کووید-19 در سطح خفیف قرار داشت. تنها میزان اضطراب و استرس 6 نفر (1/26 درصد) از اساتید و 6 نفر (2/5 درصد) از دانشجویان دانشکده دندانپزشکی ساری در دوران همه گیری کووید-19 در سطح متوسط و شدید بود. ارتباط معناداری بین میزان اضطراب و استرس با جنسیت اساتید و دانشجویان در دوران همه گیری کووید-19 وجود داشت (05/0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه حاکی از آن است که نمره کل اضطراب و استرس اساتید و دانشجویان در سطح خفیف قرار داشت. اختلال خواب اساتید و دانشجویان در سطح نامناسب بود و در صورت وجود اختلال خواب، اختلال مختصر بود. همچنین مولفه های کیفیت ذهنی خواب و مولفه علایم روانی در اساتید و دانشجویان دانشکده دندانپزشکی از سطح ایده آلی برخوردار نبودند.
    کلیدواژگان: اضطراب، استرس، اختلال خواب، ویروس کوید 19
  • داود نودهی، مسعود شیعه زاده، مهدیه همتی فریمانی* صفحات 90-97
    مقدمه
    در دندانپزشکی مدرن درمان بهینه تاج دندان های درمان ریشه شده که ساختمان تاجی آنها دچار تخریب شدید شده است، همیشه چالش برانگیز بوده است. استفاده از پست و کور ریختگی راهی برای بازسازی دندان پس از انجام درمان ریشه است که موفقیت طولانی مدت آن ها در مطالعات به اثبات رسیده است و درمان انتخابی برای بازسازی دندان های با تخریب زیاد می باشد. از این رو این مطالعه با هدف بررسی استحکام شکست دندان های درمان ریشه شده که با پست و کور نیکل کروم و آلیاژهای Non-precios Gold Alloy (NPG) مورد بازسازی قرار گرفته اند انجام گردید.
    مواد و روش ها
    تعداد 20 عدد دندان سانترال ماگزیلا جمع آوری شد و درمان ریشه با شرایط و تجهیزات یکسان برای هر دندان به صورت کامل انجام شد. سپس هر دندان در بلاک های آکریلی شفاف مانت شد. پست و کورها به روش مستقیم ساخته شدند. سپس نمونه ها به دو گروه برابر 10 تایی به صورت تصادفی تقسیم شدند (گروه یک: پست و کورهای نیکل کروم، گروه دو: پست و کورهایNPG). پست ها سمان شدند و نمونه ها در شرایط شبیه سازی شده به محیط دهان قرار گرفتند و سپس استحکام شکست نمونه ها، توسط دستگاه Universal Testing Machine با فشار استاتیک 5/0 میلی متر در دقیقه، ثبت شد. برای مقایسه میانگین استحکام شکست از آزمون t استفاده شد.
    یافته ها
    استحکام شکست پست نیکل-کروم با میانگین 19/67±8/233 بیشتر از مقاومت به شکست NPG با میانگین 65/85±0/223 بود. اما بین دو گروه تفاوت معنی داری دیده نشد(757/0=p). در هر دو گروه بیشترین نوع شکست از نوع غیر قابل بازگشت بود و بین دو گروه تفاوتی از نظر نوع شکست دیده نشد(871/0=p).
    نتیجه گیری
    استحکام شکست دندان های بازسازی شده با دو نوع پست و کور ریختگی NPG و نیکل کروم تفاوتی با یکدیگر ندارد.
    کلیدواژگان: پست نیکل کروم، پست NPG، پست و کور ریختگی، مقاومت به شکست
  • محمدحسن اخوان کرباسی، سید مصطفی محمودی، سید حمید پاچناری، آرزو حیدری، فریناز صباغزادگان* صفحات 98-105
    مقدمه

    ادنتوژنیک کراتوسیست (OKC)، یکی از شایع ترین کیست های ادنتوژنیک رشدی تکاملی می باشد و از بقایای سلولی دنتال لامینا منشا می گیرد. حداکثر بروز این کیست در دهه دوم و سوم زندگی می باشد. تمایل بیشتری به بروز در مردان دارد و اغلب در فک پایین به ویژه ناحیه خلفی دیده می شود. از ویژگی های مهم این ضایعه گسترش زیاد آن بدون ایجاد تورم بالینی می باشد. در مواردی که ضایعه کوچک است معمولا بدون علامت است، اما در موارد بزرگتر ممکن است همراه با درد، تورم یا درناژ باشد.

    گزارش مورد

    بیمار خانم 42 ساله ای بود که با شکایت از تورم فک پایین مراجعه کرده بود. بیمار درد را در برخی مواقع با شدت کم تا متوسط بدون الگوی خاصی ذکر می نمود. در معاینه خارج دهانی، آسیمتری صورت همراه با تورم سمت راست مندیبل در ناحیه چانه مشاهده می شد. در معاینه داخل دهانی اکسپنشن باکالی در مندیبل سمت راست از مزیال دندان32تا مزیال  دندان 46 دیده شد. همه دندان های درگیر ضایعه (32-46) به تست سرما و تست الکتریکی پالپ پاسخ مثبت دادند. در رادیوگرافی پانورامیک یک ضایعه رادیولوسنت یونی لاکولار با حدود مشخص و کورتیکه در قدام مندیبل از مزیال دندان 32 تا مزیال دندان 46 و در نمای رادیوگرافی CBCT، پرفوراسیون کورتکس باکال و لینگوال مشاهده شد. بیمار تحت بیوپسی اینسیژنال و مارسوپیالیزیشن قرار گرفت و نمونه جهت بررسی هیستوپاتولوژی به پاتولوژیست ارجاع گردید. در بررسی میکروسکوپی، مشخصات هیستوپاتولوژیک ادنتوژنیک کراتوسیست (OKC) مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    اگرچه ویژگی معمول ادنتوژنیک کراتوسیست، ضایعه ای بدون ایجاد تورم استخوانی است، اما با توجه به مورد گزارش شده، در تشخیص افتراقی این ضایعه، ضایعات همراه با اکسپنشن و پرفوراسیون کورتکس را نیز باید مدنظر قرار داد .

    کلیدواژگان: ادنتوژنیک کراتوسیست، کیست های ادنتوژنیک، کیست های فکی، مندیبل
|
  • Mani Arash Rad, Mahmoodreza Khodadad Safaea, Khadijeh Abdal * Pages 1-8
    Background
    Due to their satisfactory analgesic properties and minor side effects, prescribing medications such as Naproxen and Novafen, has long been an area of clinical research. This study aimed to compare the effect of Naproxen and Novafen on postoperative pain, swelling, and quality of life in patients undergoing mandibular third molar surgery.
    Materials and Methods
    This double-blind randomized clinical trial included all healthy adults within the age range of 18-30 years old referred to a dental clinic in Ilam, Iran in need of third molar surgery. Patients had unerupted mesioangular third molars in the mandible. Participants were randomly allocated to two equal groups, receiving either Naproxen or Novafen postoperatively. Patients were evaluated one, three and seven days, postoperatively in terms of pain, swelling and quality of life. Data were analyzed using Chi-square, T-test, and ANOVA. P-value<0.05 was considered statistically significant.
    Results
    A total of 102 consecutive patients took part in this study, including 51 females and 51 males with a mean age of 24.77 ± 4.03 years. On the first day after surgery, there was no significant difference regarding pain intensity between the two groups (P=0.064). There was a significantly greater reduction in pain intensity values in the Naproxen group compared to the Novafen group (P<0.001). On the third and seventh days postoperatively, pain intensity reduced significantly in the Naproxen group (P=0.003). In both Naproxen and Novafen analgesia groups, the degree of swelling on the seventh day was significantly less compared to the first and third days (P<0.05). Novafen showed less reduction in swelling in comparison to Naproxen.
    Conclusion
    According to the obtained results, Naproxen is able to induce a greater reduction in postoperative pain and swelling compared to Novafen, and could therefore be used as a cost-effective and relatively safe medication for pain management after third molar surgery.
    Keywords: Naproxen, Novafen, Pain, Quality of life, Swelling, Third mandibular molar
  • Omidkhoda Maryam, Neda Eslami *, Fatemeh Molaei Pages 9-17
    Background
    The present study aimed to evaluate the applicability of dissertations of Mashhad Dentistry School, Mashhad, Iran, during 2014-2019.Methods and Materials: The pertaining titles of all theses conducted in Mashhad Dentistry School within the years 2014 to 2019, were evaluated. The theses were divided into 11 educational groups and two subgroups of under-graduate and post-graduate theses. Then, applicability of the dissertations was examined according to the research objectives and based on the prepared checklist. The results were presented descriptively.
    Results
    During 2014-2019, 595 dissertations were completed at Mashhad Dentistry School. The results showed that most under- and post-graduate dissertations were interventional studies (57/3%). The rate of participation or funding from other faculties or universities was 27.3%. Moreover, 3.9% of dissertations led to material production, and 4.9% aimed at increasing public awareness of health and treatment.
    Conclusion
    Evaluation of Mashhad Dentistry School theses during the last five years revealed that most theses did not lead to production; other dissertations aiming to raise public awareness failed to reach the targeted audience. This finding indicates that the ultimate goals and criteria should be revised, and involved authorities should be concerned about the social and scientific feedback of conducted research. They should attempt to overcome the associated financial and administrative barriers for conducting health-related research and promote the production, innovation, and publication of health-related studies.
    Keywords: Applicability, Dental School, Thesis
  • Danial Piroozmand, Hediyeh Toutouni, Ali Kazemian * Pages 18-26
    Background

    Overtreatment or unnecessary treatment is one of the major reasons for inefficiency in health systems. It imposes unnecessary costs on the patients or the health systems and could result in physical and psychological harm. The present study aims at achieving a concept map of overtreatment and prioritizing its most important manifestations.Materials &

    Methods

    This qualitative study was conducted by interviewing 17 professors at Mashhad Dental School and running a nominal group session.

    Results

    The study resulted in a list of 14 fields in which overtreatment occurs in dental practice in Iran. According to the results of the nominal group, the most important cases on the list were treatments following overdiagnosis, unnecessary restorations or crowns, and saving hopeless teeth.

    Conclusion

    Approximation to a common understanding of the overtreatment concept is needed for effective educational and policy interventions. It is suggested to distinguish between the least necessary treatments and optimum and ideal levels of treatment. Overtreatment in dentistry could be discussed in areas higher than the optimum or ideal level of treatment.

    Keywords: Dentistry, Overtreatment, Unnecessary Treatment
  • Mansour Jafarzadeh, Ali Habibikia *, Arash Dabbaghi, Mehdi Sabaghian, Mahziar Seyhoon, Pouya Kavianpour Pages 27-35
    Background
    One of the diagnostic problems in endodontic treatment is internal root resorption. Internal resorption is usually asymptomatic. The success of treatment depends on early diagnosis. This study aimed to investigate the effect of a reverse contrast image processing filter in detecting internal resorption of single root teeth.Methods and Materials: In this in vitro study, 45 teeth were cut with a very thin metal disk in the mesiodistal direction and two halves of the teeth were connected and preliminary images were prepared (Control group). In each tooth, a 0.5 mm deep hole was randomly prepared in one of the cervical, middle, or apical positions. Afterward, the two halves of the teeth were connected and the images were taken again. Cone-beam computed tomography images were provided in coronal, axial, and cross-sectional planes, and inverse contrast filter images were evaluated by two radiologists. The results were analyzed using SPSS software version 22 and MedCalc Statistical Software version 14. The significance level for all statistical tests was considered 0.05.
    Results
    According to the first observer, the sensitivity was slightly higher in the filter mode. According to the second observer, the sensitivity and specificity were higher in the case with the reverse contrast filter. The overall accuracy of the observers was higher in the reverse contrast mode than in the unfiltered mode, which was a significant difference (P<0.05).
    Conclusion
    Significantly, images with reverse contrast filters had an effective performance in better detecting internal root resorption.
    Keywords: CBCT, Diagnostic power, Internal resorption, Inverse contrast, Single root
  • Maryam Jalili Sadrabad, Armin Izadi, Ali Golmohammadi, Ali Khademian, Raheb Ghorbani, Shabnam Sohanian * Pages 36-43
    Background
    Denture stomatitis is a chronic infectious lesion caused by Candida albicans along with other oral microflora in patients wearing dentures. A substance with fewer side effects should be established for the treatment of this lesion since it may lead to secondary complications for the patient.
    Materials and Methods
    The present study was conducted by selecting and dividing 31 patients with denture stomatitis into case and control groups. Propolis mouthwash and Placebo were prescribed in the case and control groups, respectively. The participants were evaluated according to the severity of the lesions based on the clinical examination which was recorded in the datasheet by the examiner on the first, fifth, and tenth days after the start of the study. The results were statistically analyzed by SPSS software (version 24.0) using Shapiro-Wilk, Fisher’s Exact, One-Way ANOVA, Kruskal-Wallis, Friedman, and Bonferroni tests. A P-value less than 0.05 is statistically significant.
    Results
    The two groups were homogeneous in terms of age (P=0.282), gender (P=0.890), and denture stomatitis severity (P=0.203) at the beginning of the study. However, the improvement of denture stomatitis in the case group was significant compared to that of the control group after 5 days (P=0.014) and 10 days (P<0.001). The results displayed that the severity of the lesions significantly reduced in patients who received Propolis mouthwash.
    Conclusion
    Consequently, Propolis simultaneously offers antibacterial, antifungal, antiviral, and anti-inflammatory properties, and it relieves denture stomatitis without any side effects. Therefore, it can be recommended to physicians as a routine medication.
    Keywords: Candida, Propolis, Mouthwash, Stomatitis Denture
  • Abdolrahim Davari, Farnaz Farahat, Sepideh Abbasi * Pages 44-53
    Background

    Various factors contribute to tooth decay. Modern dentistry suggests different ways to enhance remineralization and prevent caries progression. The present study aimed to evaluate the effect of nano-hydroxyapatite toothpaste and mouthwash on the remineralization of primary enamel lesions and occlusion of dentinal Tubules.

    Materials and Methods

    A total of 45 extracted human central teeth were used in this study. Artificial decay was induced by placing samples in a demineralization solution in an incubator at 37°C for 72 h. The hardness of four samples of demineralized teeth was determined by a microhardness test. The samples were divided into three equal groups according to the table of random numbers. The samples were subjected to pH cycling for 14 days, which included 3 and 21 h of demineralization and remineralization, respectively. SEM and Vickers microhardness tests were performed and the results were compared and the degree of occlusion of dentinal tubules was reported. Then the results were analyzed using SPSS software (version 24) and descriptive statistics, ANOVA, and Tukey's multiple comparison test.

    Results

    The results of repeated measures ANOVA indicated a statistically significant difference in microhardness changes between the studied groups (P=0.006). Also, in-group analysis of microhardness changes in the groups demonstrated a significant difference between these changes (P<0.0001).

    Conclusion

    According to the obtained results, using nanohydroxyapatite can considered as a therapeutic approach to repair decayed teeth and it increases dental microhardness when added to varnish.

    Keywords: Demineralization, microhardness, Nanohydroxyapatite, Remineralization, varnish
  • AmirHossein Fathi, Seyyed Moin Fagih, Seyedeh Kimia Zamani, Siamak Sandoghchian Shotrbani * Pages 54-61
    Background

    Periodontal diseases include a series of chronic inflammatory responses of gingival tissue that are initiated by periodontal pathogenic microorganisms and cause tissue damage by stimulating the immune system. Cytokine storms are due to an acute hyperinflammatory response which is responsible for clinical disease; however, it is associated with a poor prognosis and increased mortality in patients with COVID-19. The present study aimed to evaluate the expression of inflammatory cytokines IL-1, IL6, and anti-inflammatory cytokine TGF-B in patients vaccinated against COVID-19 and compare it with patients diagnosed with periodontitis who failed to be vaccinated.

    Materials and Methods

    This was a case-control study. Non-probabilistic sampling method was used in this in vitro analytical laboratory study. The samples included 40 participants who were divided into two groups of 20 (vaccinated, and unvaccinated). ELISA technique was used to determine the concentration of cytokines. Statistical tests were analyzed using a repeated-measure design. Multiple comparisons were performed using SPSS software (version 16). The significance level was set at 0.05.

    Results

    The results of the study indicated an increase in IL-1 and IL-6 levels in individuals who were vaccinated. We also observed a lower concentration of TGF-B cytokines in vaccinated patients with periodontitis.The present study is descriptive and without mechanical support.

    Conclusion

    The present study revealed that the level of inflammatory cytokines in vaccinated patients with periodontitis is higher than that in those who failed to be vaccinated, and the level of anti-inflammatory cytokines demonstrated an opposite pattern in this study.

    Keywords: COVID-19, Cytokines, Periodontal
  • Amirali Faramarzi, Nasser Behnampour, Elham Fakhari * Pages 62-70
    Background

    Chronic periodontitis is caused by the interaction between plaque biofilm microorganisms and host immune cells. The serum level of some vitamins may play a role in the prevention and control of the disease. This study aimed to determine the relationship between serum vitamin D levels and chronic periodontitis in patients referring to Dental School, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran.

    Materials and Methods

    A total of 49 individuals with healthy periodontium (control group) and 49 patients with chronic periodontitis (case group) participated in this case-control study. Blood samples were taken from the participants, and serum vitamin D levels were measured using an enzyme-linked immunosorbent assay. Serum vitamin D levels were compared between the two groups using the Mann-Whitney test. Data were analyzed in SPSS 22 software at a 0.05% confidence level.

    Results

    A total of 37 (37.8%) males and 61 (62.2%) females were included in the study. Serum vitamin D levels in the control and case groups were 35.61±16.12 ng/ml and 24.98±10.54 ng/ml, respectively (P˂0.001). The odds ratio of periodontitis per unit change in vitamin D level with the removal of confounders was 0.94 (95% confidence interval: 0.90-0.97) (P˂0.001).

    Conclusion

    Serum vitamin D levels were lower in patients with chronic periodontitis than in healthy individuals. It seems that decreased serum vitamin D levels may increase the chances of developing chronic periodontitis.

    Keywords: chronic periodontitis, Serum, Vitamin D
  • Farnaz Farahat, Zahra Ghasemzadeh * Pages 71-79
    Background
    Bulk-fill composites were introduced to reduce the number of clinical stages and the technique sensitivity of composite restorations. This study aimed to determine the effect of PH on the flexural strength of bulk-fill and conventional resin-based composites (RBCs).
    Materials and Methods
    In this in vitro study, one bulk-fill RBC (Tetric N Ceram Bulk-Fill [TNCBF]) and one conventional RBC (Tetric N Ceram [TNC]) were used. Thirty-six samples were prepared and divided into six groups (n=6), according to the type of RBC and the PH of the storage solution (7, 5, and 2.5). Specimens were stored in the designated solutions for 30 days at 37°C. Their flexural strength was then measured using a universal testing machine. One-Way ANOVA and post hoc Tukey’s test were used to analyze data at the significance level of P<0.05.
    Results
    Conventional RBCs showed a significantly higher flexural strength than bulk-fill RBCs (P=0.02). On the other hand, the PH of the solution had no significant effect on the flexural strength (P=0.11).
    Conclusion
    Considering the limitations of laboratory studies, it can be concluded that the PH of the solution does not affect the flexural strength of composites. Although the flexural strength of TNC is higher than that of TNCBF, both are within the clinically acceptable range.
    Keywords: Composite Resin, Flexural strength, pH
  • Parastoo Namdar, Tahura Etezadi, Mehdi Pourasghar, Hanieh Ghadami, Tahereh Molania * Pages 80-89
    Background
    This study aimed to investigate the levels of anxiety, stress, and prevalence of sleep disorders in professors and students of Sari Dental School, Sari, Iran, during the COVID-19 pandemic.
    Materials and Methods
    This descriptive-analytical study was conducted on 23 university professors and 115 students of Sari Dental School. The required data were collected through questionnaires, namely the Corona Disease Anxiety Scale to check the level of participants' anxiety and stress, and the PSQI-Pittsburgh Sleep Quality Index to check the quality of participants' sleep. The questionnaires were sent and completed via Email, WhatsApp, or Telegram. The collected data were analyzed in SPSS 26 software.
    Results
    The prevalence of sleep disorders in professors and students of Sari Dental School during the COVID-19 pandemic was 56.5% and 62.6%, respectively. Anxiety and stress levels of 17 (73.9%) professors and 109 (94.8%) students of Sari Dental School were mild during the COVID-19; however, it was at moderate and severe levels only in 6 (26.1%) professors and 6 (5.2%) students. Stress and anxiety of university professors and students demonstrated a significant relationship with their gender (P<0.05).
    Conclusion
    The results of this study indicated that the total score of anxiety and stress of professors and students was at a low level. Sleep disorders of professors and students were at an inappropriate and poor level, and if a sleep disorder existed, it was not serious. The components of mental quality of sleep and the component of psychological symptoms in professors and students did not have an ideal level.
    Keywords: Anxiety, COVID-19, sleep disorder, stress
  • Davood Nodehi, Masood Shiezadeh, Mahdiye Hemmati Farimani * Pages 90-97
    Background
    In modern dentistry, reconstruction of endodontically treated teeth with severely damaged crown structure has always been challenging. The use of post and cores are means to restore teeth after endodontic treatment, and its long-term success has been accepted as the treatment of choice for reconstructing highly damaged teeth. Therefore, the present study was conducted to evaluate the fracture resistance of endodontically treated teeth that have been restored with Nickel-Chromium (Ni-Cr) and Non-Precious Gold Color Alloy (NPG) post and core.
    Materials and Methods
    Twenty maxillary central teeth were collected, and root canal treatments were performed with the same conditions and equipment for each tooth. Then each tooth was mounted in clear acrylic blocks. After post-space preparation, posts and cores were fabricated using the direct method, then the samples were randomly divided into two groups of 10 samples. (Group One: Ni-Cr posts and cores and Group Two: NPG posts and cores). After preparing the posts and root canal for the post cementation, the Ni-Cr and NPG posts were cemented, and the samples were placed in the simulated condition to the oral environment. Then, a universal testing machine was used to measure the fracture resistance of the restored teeth with static pressure of 0.5 mm/min. T-test analyses and SPSS software was used to compare the mean resistance.
    Results
    Fracture resistance in the Ni-Cr post with an average of 233.8±67.19 was higher than that of the NPG post with an average of 223.0±85.65. However, no significant difference was observed between the two groups (P=0.757). In both groups, most fractures were irreversible, and there was no difference between the two groups in terms of failure type (P=0.871).
    Conclusion
    The fracture resistance of endodontically treated teeth with NPG cast post was not different from that of the endodontically treated teeth with Ni-Cr cast post.
    Keywords: casting post, Core, endodontically treated teeth restore, fracture resistance, Nickel-Chromium post, NPG post
  • Mohammadhasan Akhavankarbasi, Seyed Mostafa Mahmoodi, Seyedhamid Pachenari, Arezoo Heidary, Farinaz Sabaghzadegan * Pages 98-105
    Background

    One of the most common odontogenic cysts is odontogenic keratocyst (OKC), which originates from the cell rests of the dental lamina. The peak incidence of this cyst is in the second and third decades of life. It tends to occur more in males and is often seen in the mandible, especially the posterior area. One of the important features of this lesion is its high expansion without clinical swelling. In cases where the lesion is small, it is usually asymptomatic; however, in larger cases, it may be accompanied by pain, swelling, or drainage.

    Case Report

    A 42-year-old woman referred with a complaint of mandibular swelling. The patient described pain in some cases with low to moderate intensity without any specific pattern. An external oral examination showed face asymmetry with right mandibular swelling in the chin area. Intraoral examination revealed buccal expansion in the right mandible from dental mesial 32 to 46 mesial. All teeth involved in the lesion (32-46) responded positively to the cold test and pulp electrical test. In panoramic radiography, a unilocular radiolucent lesion with well-demarcated and corticated borders was observed in the mandible anterior from 32 to 46 mesial, and in the cone beam computed tomography radiographic view, the perforation of the buccal and lingual cortex was observed. The patient underwent incisional biopsy and marsupialization, and the sample was referred to the pathologist for histopathological examination. In the microscopic examination, histopathological characteristics of OKC were observed.

    Conclusion

    Although the usual feature of OKC is a lesion without bone swelling, according to this case report, in the differential diagnosis of this lesion, lesions with expansion and perforation of the cortex should also be considered.

    Keywords: jaw cysts, Mandible, Odontogenic cysts, Odontogenic keratocyst