فهرست مطالب

مجله محیط زیست و توسعه فرابخشی
پیاپی 77 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه ایزدی، عاطفه چمنی*، رسول زمانی احمدمحمودی صفحات 1-12
    پیشینه و هدف

    یکی از مهم ترین گونه های گیاهی مهاجم ایران، درخت کهور آمریکایی (Prosopis juliflora) است که گستره بزرگی از جنوب و جنوب شرق ایران را تحت کنترل خود در آورده است. اثر این گونه به حدی است که کهور آمریکایی، گونه غالب و در مواردی تنها گونه درختی در بیشتر اکوسیستم های ساحلی جنوب ایران بشمار می آید. صرف نظر از تخلیه آب های زیر زمینی به عنوان تنها منبع آب شرب جوامع محلی و از بین بردن غذای دام ، ساده سازی اکوسیستم به تنها یک گونه درختی، زنگ خطر جدی برای از دست روی تعادل آن و بروز اثرات جدی اقتصادی و اجتماعی است.  با توجه به اهمیت مدیریت درختان کهور آمریکایی در جنوب ایران، این تحقیق به شناسایی گستره ی انتشار درختان کهور آمریکایی با استفاده از پردازش تصاویر ماهواره ای پرداخته است.

    مواد و روش ها

    از میان 45 گونه ی شناسایی شده از جنس Proposis، تعداد کمی از آن ها مخصوصا کهور آمریکایی به عنوان گونه های مهاجم شناخته می شوند. این گیاه در اروپا به عنوان تهدید کننده ترین گیاه مهاجم شناخته می شود. در فهرست قرمز اتحادیه بین المللی حفاظت از محیط زیست، از کهور آمریکایی به عنوان یکی از 100 گونه ی مهاجم تهدید کننده دنیا نام برده شده است. در این مطالعه، منطقه ای به وسعت 1850 کیلومتر مربع در حد فاصل دو شهر سیریک تا جاسک کهنه مورد بررسی قرار گرفت. برای تهیه نقشه پوشش درختی منطقه، از پردازش سلول-مبنای تصاویر ماهواره لندست 8 (سنجنده OLI) استفاده شد. واحدهای اراضی (نواحی با پوشش خاک و گیاه همکن) با بهره گیری از پردازش شی گرای تصاویر ماهواره لندست 8 تولید گردید. در آخر، طبقات غالبیت کهور آمریکایی نسبت به سایر درختان در هر واحد محاسبه و تغییرات تراکم تاج پوشش هر طبقه با استفاده از شاخص گیاهی سنجنده مودیس در یک دوره 20 ساله مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    بر اساس نتایج حاصل، 13417 هکتار از منطقه مورد مطالعه توسط انواع درختان پوشیده شده است. طبقه درختان کهور آمریکایی به عنوان دومین طبقه درختی وسیع (وسعت 3991 هکتار، 29 درصد از کل پوشش درختی) با توزیعی ناهمگن و اغلب در نواحی با خاک های سبک و شور موجود در مسیر آبراهه ها قرار گرفته اند. مناطقی با غالبیت شدید کهور (بیش از 60 درصد)، معادل 11 درصد وسعت منطقه دیده شد که بیشتر در قسمت های مرکزی منطقه قرار دارند. 

    بحث: 

    نتایج حاصل از طبقه بندی تصاویر ماهواره ای نشان داد که نواحی به شدت اشغال شده توسط درختان کهور آمریکایی بیشتر در امتداد رودخانه ها و مسیل های اصلی است که از ارتفاعات شرقی به سمت آب های تنگه هرمز امتداد یافته است. بدین ترتیب، نزدیکی به رودخانه ها و آبراهه ها را می توان به عنوان یکی از مهم ترین عوامل محیطی موثر در شیوع این درختان در نظر گرفت. در نواحی با غالبیت شدید درختان کهور آمریکایی، انتظار می رود تا زیست توده گیاهی افزایش چشمگیری داشته باشد. در این مطالعه، اعداد بالای NDVI در واحدهای طبقه 4 نیز گویای این مطالب است. با این حال، نکته قابل توجه، نرخ افزایشی مقادیر متوسط این شاخص گیاهی در طول 20 سال گذشته در واحدهای طبقه 4 است که هم اکنون نیز با سرعت بالایی در حال افزایش و متوسط NDVI آن از سال 2017 میلادی از مقدار 5/0 عبور کرده است. این امر نشان دهنده ی روند رو به رشد گسترش کهور آمریکایی در منطقه و حتی در نواحی است که در طول دهه های پیش میزبان این گونه مهاجم بوده اند.

    کلیدواژگان: گونه مهاجم، کهور آمریکایی، سنجش از دور
  • محدثه فریدونی، منا صراحی نوبر*، خدیجه کیارستمی صفحات 13-31
    پیشینه و هدف

     صنعت نفت یک صنعت مهم، مادر و اشتغال زا است که به عنوان صنعت تغذیه کننده بسیاری از صنایع محسوب می شود. یکی از مشکلات مهم محیط زیستی مرتبط با این صنعت این است که در طی فرایندهای مختلف استخراج، انتقال، پالایش و فراوری آن امکان ورود نفت به محیط زیست وجود دارد. آلودگی نفتی محیط زیست، تهدیدی بزرگ برای سلامت اکوسیستم و انسان ایجاد می کند. از این رو حذف آلاینده های نفتی وارد شده به محیط زیست و به ویژه خاک برای سلامت آن، ضروری است. هدف از این مقاله، علاوه بر ارایه اطلاعات کلی در مورد گیاه پالایی، مرور آخرین پژوهش ها در مورد استفاده از گیاهان مختلف برای حذف آلاینده های نفتی از محیط زیست می باشد. همچنین در این پژوهش تعدادی از گونه های گیاهی دارای قابلیت حذف آلاینده های نفتی معرفی شده است.

    مواد و روش ها

    برای انجام این مطالعه، کتابخانه های الکترونیکی الزویر، اشپرینگر و مرکز اطلاعات جهاد دانشگاهی (SID)  با استفاده از کلیدواژه هایPhytoremediation ، Oil Contamination، گیاه پالایی، آلودگی نفتی و آلاینده نفتی مورد کاوش قرار گرفت. منابع پس از استخراج و دسته بندی موضوعی مورد بررسی قرار گرفتند.

    نتایج

    با انجام کاوش در منابع اطلاعات علمی 10 مقاله مروری به عنوان هسته اصلی و در مجموع 99 منبع استخراج شد و مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس مطالعات صورت گرفته، استفاده از گیاهان برای حذف انواع آلاینده ها یکی از روش های مقرون به صرفه و سازگار با محیط زیست معرفی شده است. از جمله مزایای گیاه پالایی می توان به نیاز به سرمایه گذاری کم، امکان حذف آلاینده در محل، زیبایی شناسی مناسب، جلوگیری از فرسایش خاک ، جلوگیری از انتشار مواد سمی و امکان استفاده به ویژه در مناطقی که غلظت آلاینده پایین است اشاره کرد. طبق مطالعات انجام شده، گیاهان از پنج مکانیسم مختلف شامل گیاه استخراجی، گیاه تثبیتی، گیاه تبدیلی، گیاه تبخیری و  ریزوفیلتراسیون برای حذف آلاینده ها از محیط استفاده می کنند. در این مطالعه تعداد 12 گیاه موثر در حذف فلزات سنگین و 30 گیاه دارای قابلیت گیاه پالایی نفت و ترکیبات سمی مرتبط با آن یعنی هیدروکربن های چندحلقه ای آروماتیک معرفی شدند.

    بحث: 

    گیاه پالایی یک روش دوستدار محیط زیست و مبتنی بر انرژی خورشید است که از نظر اقتصادی نیز مقرون به صرفه است و امکان  تجاری سازی آن نیز فراهم می باشد. در حال حاضر، فناوری گیاه پالایی در مراحل اولیه خود است و مشکلات فنی زیادی برای توسعه آن وجود دارد که باید برطرف شود. در میان گیاهان، گیاهان علفی با سطح ریشه بالا برای حذف هیدروکربن های چندحلقه ای آروماتیک کارآمد هستند، زیرا سیستم ریشه فیبری آن ها سطح بسیار خوبی را برای میکروب ها و ریزوفیلتراسیون فراهم می کند. در حال حاضر و به ویژه در کشور ما نیاز مبرمی به کشف گونه های گیاهی جدید با توانمندی تحمل و حذف آلاینده های محیطی به ویژه آلودگی های نفتی وجود دارد. همچنین انجام تحقیقات برای بهینه سازی فرآیندهای گیاه پالایی، درک فعل و انفعالات گیاهی، فعل و انفعالات میکروبی و تجهیزات مناسب برای انجام آن ضروری می باشد. علاوه بر این، استفاده از تکنیک های مولکولی و توسعه گیاهان تراریخته برای افزایش کارامدی گیاه پالایی در حال گسترش است. بنابراین، انتظار می رود مهندسی ژنتیک نقش مهمی در افزایش کاربرد فن آوری های گیاه پالایی ایفا کند. مطالعات مربوط به این استراتژی ها در توسعه ابزارهای ساده تر و مقرون به صرفه برای گیاه پالایی بسیار مفید خواهد بود.

    کلیدواژگان: آلاینده های نفتی، گیاه پالایی، محیط زیست، هیدروکربن های نفتی
  • شهرام محمدزاده* صفحات 32-48
    پیشینه و هدف

    مفهوم سرمایه اجتماعی بعد از مطرح شدن موضوع توسعه پایدار در دهه های پایانی قرن بیستم از طرف صاحب نظران مطرح شد. مفهوم محوری سرمایه اجتماعی این است که تعاملات اجتماعی باعث ایجاد شبکه های اجتماعی، تقویت اعتماد، شکل گیری ارزش ها، حمایت از هنجارها و فرهنگ و ایجاد اجتماع می شود. سرمایه اجتماعی و مولفه های آن بسیاری از دیدگاه ها، نگرش ها و رفتارهای حفاظت محیط زیست افراد را تحت تاثیر قرار می دهند. رفتار حفاظت از محیط زیست را رفتار طرفدار محیط زیست نیز می نامند. هدف این پژوهش سنجش میزان سرمایه اجتماعی کشاورزان و تاثیر آن در تمایلات رفتاری طرفدار محیط زیست (ترطم) آن ها می باشد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق با دیدمان کمی و روش پیمایش انجام شده است. جامعه آماری شامل کلیه کشاورزان شهرستان ارومیه بود که تعداد 184 نفر از آن ها به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن توسط 4 نفر از اساتید مرتبط دانشگاه ارومیه و پایایی آن با ضریب کرونباخ آلفا (75/0 تا 83/) مورد تایید قرار گرفت. داده های میدانی با روش مصاحبه جمع آوری و با نرم افزار SPSSversion26 و با بهره گیری از آزمون مقایسه میانگین تک نمونه ای و دو نمونه t، مدل سازی رگرسیونی و تحلیل مسیر تحلیل شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که میزان سرمایه اجتماعی در بین کشاورزان کمتر از متوسط است. نتایج مولفه های سرمایه اجتماعی هم نشان داد که اعتماد به جامعه درونی، انسجام اجتماعی، مشارکت و تعامل با جامعه درونی (شبکه روابط داخلی) به طور معنی داری بالاتر از میانگین اما اعتماد به جامعه بیرونی، اعتماد به نهادها (بخش دولتی، مدنی و خصوصی) و تعامل روستاییان با جامعه بیرونی (شبکه روابط خارجی) به طور معنی داری پایین تر از میانگین است. اکثریت قریب به اتفاق (95 درصد) کشاورزان تمایلات رفتاری مخرب محیط زیست دارند. متغیرهای اعتماد به نهادهای اجتماعی، شبکه روابط بیرونی، سطح تحصیلات کشاورزان و فرزندان آن ها و میزان بهره مندی از نشریات ترویجی و اینترنت رابطه مثبت معنی دار و متغیرهای سن و تعداد فرزندان رابطه منفی معنی داری با ترطم دارند. به علاوه سطح ترطم در بین کشاورزان شهری و دارای شغل غیر کشاورزی از کشاورزان روستایی و با شغل اصلی کشاورزی بیشتر است. متغیرهای شبکه روابط بیرونی و سطح تحصیلات کشاورزان و فرزندان آن ها در مجموع بیش از 15 درصد تغییرات ترطم کشاورزان را تبیین می کنند که دو متغیر سطح سواد کشاورزان و فرزندان آن ها نقش تعدیل کننده را بازی می کنند.

    بحث:

     بر اساس نتایج پیشنهاد می شود سازمان های دولتی مرتبط با بخش کشاورزی برای تقویت اعتماد و سرمایه اجتماعی، شفافیت و پاسخگویی و مبارزه با فساد را در اولویت کاری خود قرار دهند. دولت با سیاست گذاری و ایجاد بازار مناسب برای محصولات ارگانیک و تدوین سازوکارهای مناسب، رفتار کشاورزان را به سمت رفتارهای طرفدار محیط زیست سوق دهند. هم زمان دست اندرکاران بخش آموزش ترویج سعی نمایند با کانال های ترویجی که در اختیار دارند اطلاع رسانی و آموزش های بیشتری را به ویژه برای کشاورزان مسن ارایه نمایند و این قشر را به فراموشی نسپارند؛ چرا که بیشتر کشاورزان جزء کشاورزان معیشتی و خرده پا و سنتی هستند و آموزش ترویجی باید به این قشر در اولویت باشد. بالاخره توسعه منابع انسانی در نواحی روستایی با سرعت بیشتری ادامه پیدا کند تا با ارتقاء سطح تحصیلات کشاورزان، رفتارهای آن ها به سمت رفتارهای محیط زیست پسند سوق پیدا کند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، رفتار طرفدار محیط زیست، کشاورزان، شبکه روابط خارجی
  • طاهره نیک پور، علی اصغر کیا*، محمدرضا رسولی صفحات 49-62
    پیشینه و هدف

    بروز انقلاب صنعتی امروزه جهان را در آستانه رویارویی با بحران های محیط زیستی قرار داده است که یکی از اساسی ترین معضلات جهانی است و مواجهه با آن به عنوان یک تلاش جمعی مستلزم ایجاد نگرش محیط زیستی در جامعه است. یکی از حوزه هایی که به شدت تحت تاثیر رسانه های اجتماعی قرار دارد، حوزه محیط زیست است. وجود رسانه های مجازی به مثابه کاتالیزوری است که اهداف محیط زیستی را پیش برده و کاربران شبکه های اجتماعی را که به ویژه تعداد فزاینده ای از آنان را نسل های جوان تشکیل می دهند و فعالیت های آنلاین به عنوان بخشی از زندگی روزمره شان می باشد را به عنوان متولیان اصلی حفظ محیط زیست وارد این چرخه ساخته است.هدف از انجام این مطالعه بررسی نقش قابلیت اطلاع رسانی و مشارکت اجتماعی رسانه های اجتماعی بر یادگیری محیط زیست و آگاهی زیست محیطی بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه با روش توصیفی از نوع همبستگی و با تکیه بر مدل معادلات ساختاری  انجام گرفته است. همچنین این مطالعه از لحاظ هدف از نوع کاربردی بود. جامعه آماری این مطالعه شامل کلیه کاربران فعال در شبکه های اجتماعی مرتبط با مسایل محیط زیستی بودند که با توجه به روش نمونه گیری تصادفی 230 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته شامل قابلیت های رسانه های اجتماعی و ابعاد اطلاع رسانی و مشارکت اجتماعی و یادگیری و آگاهی محیط زیستی بود که پس از تایید روایی سازه و پایایی از طریق ضریب آلفای کرونباخ مورد استفاده قرار گرفت. تجزیه و تحلیل، آزمون مدل ارایه شده و بررسی فرضیه های مطالعه با استفاده از روش معادلات ساختاری انجام گردید.

    نتایج

    یافته های این مطالعه نشان دهنده اثرات مثبت اطلاع رسانی و مشارکت اجتماعی ابزارهای رسانه های اجتماعی بر یادگیری مسایل محیط زیست و آگاهی زیست محیطی بین کاربران شبکه های اجتماعی بود. همچنین در این مطالعه نقش یادگیری محیط زیست بر آگاهی بخشی مسایل محیط زیستی نیز مورد تایید قرار گرفت.

    بحث: 

    با توجه به نتایج این مطالعه سازمان ها و نهادهای فعال در حفظ محیط زیست به جهت آموزش و ارتقای فرهنگ محیط زیست باید به نقش رسانه های اجتماعی توجه نمایند.

    کلیدواژگان: رسانه های اجتماعی، اطلاع رسانی، مشارکت اجتماعی، یادگیری مسایل محیط زیستی
  • کاظم امین زاده، صادق بختیاری*، سعید دائی کریم زاده صفحات 63-87
    پیشینه و هدف

    ارتباط میان رشد اقتصادی و کیفیت محیط زیستی در یک بستر زمانی بلندمدت، می تواند به صورت مستقیم، معکوس و یا ترکیبی از هر دو باشد. این بحث (جریان ارتباط میان رشد اقتصادی و کیفیت محیط زیستی)، موضوع بسیاری از مطالعات و تحقیقات قرار گرفته است. آثار رشد اقتصادی بر محیط زیست یکی از مهم ترین بحث های مطرح امروز در اقتصاد محیط زیست است. صنعتی شدن جوامع امروزی منجر به بهره برداری بیشتر و فشرده تر از سوخت های فسیلی شده است. احتراق این سوخت ها منجر به افزایش انتشار مواد آلاینده سمی و خطرناک می شود و آسیب های جهانی نظیر گرم شدن کره زمین و تغییرات آب و هوایی، از پیامدهای غیرقابل اجتناب آن به شمار می رود. هدف از این مطالعه بررسی اثرات U شکل معکوس و N شکل تولید ناخالص داخلی واقعی سرانه در قالب سه شکل مختلف از این متغیر؛ در سطح، با توان دو و با توان سه بر حجم انتشار آلاینده های بخش صنعت شامل؛ دی اکسیدکربن، دی اکسیدگوگرد، تری اکسیدگوگرد با بهره گیری از روش اقتصادسنجی پانلی بلندمدت حداقل مربعات پویا طی دوره زمانی 1376- 1399 برای 12 استان صنعتی کشور می باشد. نتایج برآوردها به گونه ای است که فرضیات محیط زیستی کوزنتس برای هر سه آلاینده برقرار است و با افزایش تولید ناخالص داخلی واقعی سرانه، ابتدا آلودگی افزایش یافته، سپس با رسیدن به نقطه اوج شروع به کاهش نموده و در نهایت با افزایش بیشتر تولید مجددا روند صعودی افزایش آلودگی ادامه می یابد و با استفاده از تکنیک DOLS و با تصریح روابط درجه دوم و سوم رشد اقتصادی در 12 استان صنعتی کشور و طی دوره زمانی یاد شده، منحنی N شکل مورد تایید واقع شده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه ابتدا با استفاده از آزمون های ریشه واحد پانلی، مانایی متغیرها مورد بررسی قرار می گیرد. سپس با استفاده از آزمون هم انباشتگی کایو، رابطه هم جمعی بین متغیرها و وجود و عدم وجود رگرسیون کاذب مورد ارزیابی قرار می گیرد. در نهایت با بهره گیری از روش حداقل مربعات کاملا اصلاح شده و حداقل مربعات پویا به برآورد ضرایب متغیرها پرداخته شده است.

    نتایج

    بررسی اثرات U شکل معکوس و N شکل تولید ناخالص داخلی در قالب سه شکل مختلف از این متغیر؛ در سطح، با توان دو و با توان سه بر حجم انتشار آلاینده های موجود در بخش صنعت شامل؛ دی اکسیدکربن، دی اکسیدگوگرد، تری اکسیدگوگرد با بهره گیری از روش اقتصادسنجی پانلی بلندمدت حداقل مربعات پویا طی دوره زمانی 1376- 1399 برای 12 استان صنعتی کشور پرداخته شود. نتایج برآورد به گونه ای است که فرضیات محیط زیستی کوزنتس برای هر سه آلاینده برقرار است.

    بحث:

     باتوجه به نتایج بدست آمده از تخمین مدل ها به روش DOLS در بررسی منحنی محیط زیستی کوزنتس و با تصریح روابط درجه دوم و سوم رشد اقتصادی در 12 استان صنعتی کشور و طی دوره زمانی انتخابی، منحنی N شکل مورد تایید واقع شده است. همچنین وجود متغیر شهرنشینی در مدل، باعث ایجاد اثرات مثبت و افزایشی بر آلودگی شده است، این موضوع بدان معنی است که گسترش شهرنشینی موجب افزایش مصرف سوخت های فسیلی شده و در نتیجه آلودگی هوای ناشی از آن را نیز تشدید نموده است.باتوجه به ضرایب بالای رابطه تولید و آلودگی، مشخص می شود ایران در مرحله اول آلودگی و در قسمت صعودی منحنی محیط زیستی کوزنتس قرار دارد. هم چنین با توجه به نرخ مثبت رشد آلودگی در ایران در بلندمدت شاهد انباشت آلودگی در محیط زیست خواهیم بود.

    کلیدواژگان: آلودگی محیط زیستی، رشد اقتصادی، منحنی کوزنتس، استان های صنعتی ایران
  • محمد شاه محمدی*، یارمحمد بای، پروانه کیانی صفحات 88-98
    پیشینه و هدف

    آلودگی هوا بحرانی است که در حال حاضر بسیاری از کشورهای جهان با آن روبرو هستند. شهر تهران، مدت ها است که با مشکل آلودگی هوا مواجه است و حل آن به یکی از مطالبات مهم اجتماعی تبدیل شده و ابعاد بین المللی نیز یافته است. پدیده آلودگی هوای تهران سال هاست که تهران را درگیر کرده و در چندین سال گذشته با ورود به فصل سرد و زمستان پایتخت نشینان را با معضل جدی روبه رو می کند و با وجود تمام اقدامات انجام شده برای جلوگیری از ورود آلودگی باز هم شاهد روزهایی هستیم که مدارس تعطیل می شود و طرح زوج و فرد کردن ماشین ها نیز هم چنان ادامه می یابد؛ اما آلودگی قرص و محکم پابرجاست. نتایج مطالعات پیشین حاکی از تاثیر عوامل مختلفی از جمله عوامل جغرافیایی، ویژگی های طبیعی شهر، وارونگی دمایی و آلاینده های صنعتی در آلودگی هوا دارد. هدف از این پژوهش، ارایه مدلی برای شاخص های آلودگی هوای شهر تهران است.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر از لحاظ نوع و هدف پژوهش، کاربردی و از جنبه روش جمع آوری داده ها، توصیفی- تحلیلی می باشد. در این مطالعه، پژوهشگر پس از شناسایی عوامل موثر بر آلودگی هوای شهر تهران با بهره گیری ازنظر خبرگان مربوطه، تکنیک مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) را برای سطح بندی و تفسیر روابط مفهومی شاخص های مذکور به کاربرده است. با مرور ادبیات پژوهش و اخذ نظر خبرگان، موضوع در قالب شش شاخص (وارونگی دمایی، موقعیت جغرافیایی- اقلیمی، آلایندگی کارخانه ها و پالایشگاه ها، کیفیت پایین وسایل نقلیه و سوخت مصرفی، پایین بودن سرانه فضای سبز، تراکم بالای جمعیت تهران) مورد شناسایی قرار گرفت. سپس پرسشنامه ماتریسی ساخت یافته برای تعیین ارتباطات بینابینی این شاخص ها تدوین گردید. داده های حاصل از پرسشنامه با استفاده از مدل سازی ساختاری تفسیری، تحلیل و در پنج سطح در یک شبکه تعاملی ترسیم شد.

    نتایج

    نتایج این پژوهش نشان داد هم عوامل صنعتی و هم عوامل اقلیمی می توانند بر آلودگی هوای تهران موثر باشند. با توجه به نتایج حاصل از مدلسازی، شاخص «آلایندگی کارخانه ها و پالایشگاه ها» در بالاترین سطح قرار گرفته است لذا انتقال کارخانجات سطح شهر و جلوگیری از احداث کارخانجات جدید داخل شهر به عنوان یک راهکار می تواند به کاهش آلودگی هوای شهر تهران کمک کند.

    بحث:

     هنگام وقوع وارونگی دمایی، هوا پایدار شده و ذرات در محدوده لایه وارونگی تجمع پیدا کرده و بر شدت آلودگی هوا می افزاید. در خصوص آلایندگی کارخانه ها و پالایشگاه ها بیشترین فرایند تولید کننده آلودگی هوا در صنایع، پس از فرایند گرمایش، به فرایند ترکیب مواد اختصاص داشته و آلاینده های هوا به حالت دود و ذرات معلق بیشترین موارد را در بر می گیرد. همچنین عمل احتراق در موتور خودروهای قدیمی و بی کیفیت به خوبی انجام نمی شود و این اصلی ترین دلیل تولید مونوکسید کربن است. اقلیم از طریق تغییر عناصر آن مانند دما، بارش، فشار و باد شرایط آلودگی شهر تهران را کنترل می کند. هم چنین در مقایسه با شهرهای بزرگ جهان و جمعیت در آن ها، تهران از نظر وسعت رتبه 120 تا 130 را به خود اختصاص داده است لکن از نظر تراکم در هر کیلومترمربع، بین رتبه 25 تا 30 قرار گرفته است. این به آن معناست که در این شهر جمعیتی بیش از توان اکولوژیک و مساحت شهری انباشت شده که باعث ایجاد بحران هایی از جمله آلودگی هوا می شود.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، مدل سازی ساختاری تفسیری، آلاینده های صنعتی، پالایشگاه، وارونگی دما
  • سید قاسم قربانزاده زعفرانی، سید کرامت هاشمی عنا*، امین احمدی گیوی، مهدی بلوکی، محمدامین طلاب، اردوان زرندیان، فرهاد حسینی طائفه صفحات 99-110
    پیشینه و هدف

    نظر به اهمیتی که مرجان ها در ابعاد مختلف زندگی بشر دارند بررسی و مطالعه آن ها بیش از پیش ضرورت پیدا خواهد کرد. جزایر خارک و خارگو از لحاظ محیط زیستی به خصوص پوشش های مرجانی خاص بسیار حایز اهمیت است. در چند دهه ی گذشته بسیاری از تهدیدهای بالقوه مانند فعالیت های انسانی مخرب مرتبط با صنعت نفت و پسماندهای ناشی از آن در محیط های ساحلی، آلودگی نفتی و هیدروکربنی، آلودگی صنعتی و شهری، آلودگی هوا، تخلیه پساب های شهری و فاضلاب ها، تنش های حرارتی ناشی از تغییرات اقلیمی و نوسان سطوح میانی و بالایی آب، صید با تور توسط صیادان و شکار ماهی توسط غواصان در مناطق مرجانی و همین طور بی احتیاطی غواصان زیستگاه های مرجانی را با چالش های زیادی مواجه کرده است. یکی از فعالیت هایی که در تعارض نسبی با اکوسیستم دریایی جزیره خارک و به خصوص موقعیت سواحل مرجانی قرار دارد، فعالیت ها و تحرکات مربوط به صید و صیادی در جزیره خارک و خارگو است. قدمت این فعالیت ها به چندین دهه می رسد. بیکاری و نبود اشتغال پایدار در بسیاری از مناطق ساحلی سبب شده که تعداد زیادی از مردم به ماهیگیری بپردازند. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی چالش های محیطی- انسانی با جنبه های مختلف چالش صید و صیادی است که قلمرو جغرافیایی آبسنگ های مرجانی را تهدید می نماید.

    مواد و روش ها:

     در این پژوهش جهت ارزیابی و بررسی تهدیدات ایجاد شده در حوزه جغرافیای جزیره خارک ابتدا به بررسی چالش های فعالیت صیادی با استفاده از مشاهدات میدانی و تحلیل پرسشنامه ای پرداخته شد. سپس این چالش ها طبقه بندی شدند و در نهایت سهم هریک از جنبه های آن در جوامع صیادی نزدیک به زیستگاه مرجانی جزایر خارگ و خارگو تحلیل و بررسی شدند. جهت بررسی چالش های صید و صیادی با استفاده از روش آماری تحلیل آلفای کرونباخ و طیف لیکرت درصد اعتماد را محاسبه تا در صورت تایید بتوان به نتایج و تحلیل های نهایی اعتماد کرد. وزن های هر کدام از معیارها توسط آزمون فازی-عددی سوارا (SWARA)، نهایی گردید.

    نتایج

    در پرسشنامه این پژوهش 21 سوال مطرح و میزان آلفای کرونباخ در سطح قابل قبول و خوب 729/. بدست آمد که اعتماد به محتوای پرسشنامه تایید می کند. اثرگذاری و وزن هرکدام از معیارها در میزان پایایی نشان داد که بیشترین درصد صید از طریق قایق های موتوری در فصل زمستان و اوایل صبح انجام می شود (93 درصد). نتایج نشان داد که بیش از 85 درصد صیادان هیچ گونه آموزش لازم جهت صید در مناطق مرجانی را ندیده اند و این چالش جدی و اساسی شناخته می شود. طبق نتایج نهایی وجود پاسخگویی در ابعاد انسانی و محیطی (مانند فصل، ابزار و زمان صید)، ابزار صید با 8/30 درصد بیشترین و زمان صید با 3/23 درصد کم ترین وزن معیارها را شامل می شوند.

    بحث: 

    خروجی حاکی از آن است که ابزار صید به عنوان معیاری با رتبه اول ارزش گذاری می شود به عبارتی 31 درصد از وزن گویه ها را تبیین می نماید. در مقابل زمان صید با 23 درصد کمترین وزن را در تبین معیارها دارد. این پردازش های آماری بیانگر این موضوع است که در بررسی چالش ها و تهدید های گستره ی مرجانی در جزیره خارک عوامل انسانی- محیطی بایستی در اولویت بررسی باشد. به عبارتی کنترل و مدیریت چالش های انسان ساخت و عوامل وابسته به آن می تواند محیط های امن مرجانی را خلق نماید.

    کلیدواژگان: فعالیت صیادی، SWARA، مرجان، خارک، خارگو
  • زهرا سلطانیان زاده، محسن میرمحمدی*، محمدعلی زاهد صفحات 111-124
    پیشینه و هدف

    هیدروکربن های معطر مانند بنزن، تولوین، اتیل بنزن و ایزومرهای زایلن (BTEX) از آلاینده های موجود در کارخانه های صنعتی هستند که در منابع مختلف به ویژه هوا مشکلاتی را ایجاد می کنند. حذف این ترکیبات سمی حتی به میزان بسیار کم از این منابع ثابت آلاینده ها نه تنها از نظر محیط زیستی بلکه از نظر اقتصادی نیز حایز اهمیت است. امروزه صنعتی شدن سریع جوامع به ویژه کشورهای در حال توسعه برای رفع نیازهای شهروندان به عنوان عامل اصلی آلودگی هوا شناخته شده است. بنابراین، حفظ استانداردهای محیط زیستی برای کاهش پتانسیل آلودگی و حمایت از توسعه پایدار ضروری است. کارخانه های تولید عایق رطوبتی یکی از منابع اصلی انتشار این گروه از آلاینده ها هستند، لذا اجرای اقدامات کنترلی و بهینه سازی عملکرد این واحدهای صنعتی در شهرستان دلیجان به عنوان پایتخت تولید عایق رطوبتی ضروری و غیرقابل انکار است.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق فرآیند حذف آلاینده های BTEX از کارخانه ایزوگام پارسیان دلیجان از طریق شبیه سازی و اصلاح فرآیند بر اساس طراحی کوره و با استفاده از روش اکسیداسیون حرارتی آلاینده ها مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفته است. سوالات مربوط به کارایی و مزایای محیط زیستی طراحی زباله سوز به عنوان انگیزه اصلی کار حاضر است. هدف از این مطالعه کمک به این شواهد با ارزیابی محیط زیستی و فنی عملکرد واحد زباله سوز در یک کارخانه تولید عایق حرارتی واقع در دلیجان ایران است. هم چنین در این مطالعه با تغییر دما و زمان اقامت زباله سوز با استفاده از نرم افزار SPSS، مصرف انرژی و انتشار آلاینده های سیستم بهینه شده است. لازم به ذکر است که فرآیند حذف آلاینده های BTEX با شبیه سازی با استفاده از نرم افزار Aspen Hysys انجام شده است. در این راستا، اصلاح فرآیند بر اساس طراحی کوره سوزاننده و با استفاده از روش اکسیداسیون حرارتی مورد ارزیابی قرار گرفته است.

    نتایج

    بر اساس نتایج، دما و زمان ماند در شرایط بهینه به ترتیب 732 و 84/0 است. علاوه بر این، راندمان کنترل زباله سوز (CF) نشان می دهد که 5/98 درصد از ترکیبات BTEX در گازهای خروجی حذف شده است. لازم به ذکر است که بهره وری انرژی سیستم نیز بهبود چشمگیری داشته است به گونه ای که میزان سوخت مصرفی سیستم در شرایط بهینه نسبت به حالت اولیه 23 درصد کاهش یافته است. عناصر سخت افزاری نتایج استفاده از دستگاه زباله سوز در این مطالعه، میزان راندمان کنترل (CEF) دستگاه در حذف ترکیبات مورد نظر5 /98 درصد گزارش شده است. هم چنین شاخص مصرف انرژی در این حالت نسبت به عملکرد سیستم بدون عایق در همان حالت باعث کاهش 23 درصدی مصرف سوخت شده است.

    بحث:

     نتایج بهینه سازی نشان داد که استفاده از زباله سوز در شرایط خاص می تواند به عنوان یک راه حل کاربردی برای حذف ترکیبات BTEX از فعالیت های صنعتی در نظر گرفته شود. در این راستا، دما و زمان ماند را می توان به عنوان دو شاخص عملیاتی مهم موثر بر انتشار آلاینده ها و مصرف انرژی تعیین کرد. با توجه به نتایج، روش پیشنهادی عملکرد محیط زیستی و اقتصادی قابل قبولی دارد، بنابراین امکان سرمایه گذاری های کلان برای کاهش اثرات آلاینده های BTEX در منطقه از طریق جفت کردن آن ها به انرژی های تجدیدپذیر پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: ترکیبات BTEX، بهینه سازی، آلودگی هوا، اکسیداسیون حرارتی
|
  • Fatemeh Izadi, Atefeh Chamani *, Rasool Zamani Ahmadmahmoodi Pages 1-12

    One of the most important invasive plant species in Iran is the American mesquite tree (Prosopis juliflora) which has taken the control of a large area of ​​south and southeast Iran. The invasive effect of this species is profound such that it is the dominant species in some areas and the only tree species in most coastal ecosystems of southern Iran. Regardless of draining underground water as the only source of drinking water for local communities and destroying livestock feed, simplifying the ecosystem to only one tree species is a serious alarm of losing the ecosystem balance and causing serious economic and social effects. Considering the importance of the management of American mesquite trees in the south of Iran, this research investigated the spread of American mesquite trees using satellite image processing.

    Materials and Methods

    Among the 45 identified species of the genus Proposis, few of them, especially the American mesquite, are known as invasive species. This plant is known as the most threatening invasive plant in Europe. In the red list of the International Union for Environmental Protection, American mesquite is mentioned as one of the world’s 100 invasive species threatening. In this study, an area of ​​1850 km2 between the two cities of Sirik and old Jask was investigated. Pixel-based processing of Landsat 8 satellite images (OLI sensor) was used to extract the tree cover map of the area. The land units (areas covered with similar soil and vegetation characteristics) were produced using the object-oriented processing of Landsat 8 satellite images. Finally, the dominance of American mesquite compared to other trees was calculated in each unit and their canopy density changes were investigated and analyzed using the MODIS vegetation index in a 20-year period. 

    Results

    According to the results, 13417 ha of the study area is covered by various trees. The American mesquite tree class was the second largest tree class (3991 ha, 29% of the total tree cover) with a heterogeneous distribution and is often located in areas with light and salty soils along the streams. Areas with a strong predominance of mesquite (more than 60%) accounted for 11% of the area which was mostly located in the central parts of the region. 

    Discussion

    The results of the image classification showed that the American mesquite heavily occupied areas are mostly located along the main rivers and channels, extending from the eastern highlands towards the waters of the Strait of Hormuz. Thus, proximity to rivers and waterways can be considered as one of the most important environmental factors affecting the spread of these trees. In areas with a strong dominance of American mesquite trees, it was expected that the plant biomass will increase significantly as observed by their high NDVI values. However, the noteworthy point is the increasing rate of the average values ​​of the NDVI index during the last 20 years in the most dominant units, which is now increasing at a high rate with an average NDVI exceeding 0.5 since 2017. This indicates the increasing spread of the American mesquite in the region and even in the areas that have hosted this invasive species for decades.

    Keywords: invasive species, Mesquite, Remote Sensing
  • Mohaddese Fereydooni Gavasaraei, Mona Sorahinobar *, Khadijeh Kiarostami Pages 13-31
    Introduction

    The oil industry is an important, job-creating, and feeder industry whose products are used as raw materials for other industries. One of the important environmental problems related to this industry is that oil can leak into the environment during extraction, transfer, refining, and processing. Environmental oil pollution poses a major threat to the ecosystem and human health. Therefore, the elimination of oil contaminants entering the environment, especially soil, is essential for environmental health. The current study aims to provide general information about phytoremediation and review the latest research on the use of different plants to remove oil pollutants from the environment. Additionally, several plant species with the ability to remove oil pollutants have been introduced.

    Materials and Methods

    To conduct this study, the electronic libraries of Elsevier, Springer, and Science Information Center (SID) were searched using the keywords Phytoremediation, Oil Contamination, Plant Remediation, Oil Pollution, and Oil Pollutant. The sources were analyzed after extraction and subject classification.

    Results

    By exploring the sources of scientific information, 10 review articles were extracted as the core and a total of 99 references were extracted and analyzed. Based on the findings, the use of plants to remove all kinds of pollutants has been introduced as one of the cost-effective and environmentally friendly methods. Among the advantages of phytoremediation, the following were mentioned: The need for small financial investment, the possibility of removing pollutants on site, proper aesthetics, preventing soil erosion, preventing the release of toxic substances, and the possibility of using this method in areas with low pollutant concentrations. According to studies, plants utilize various mechanisms, including phytoextraction, phytovolatilization, phytostabilization, phytodegradation, rhizodegradation, or rhizofiltration to remove pollutants from environments. In this study, 12 plants effective in removing heavy metals and 30 plants capable of phytoremediation of oil and related toxic compounds, i.e. polycyclic aromatic hydrocarbons, were introduced. 

    Discussion

    Phytoremediation is an environmentally friendly method that is based on solar energy. It is economically reasonable and its commercialization is possible. Currently, phytoremediation technology is in its early stages and there are many technical problems to be overcome for its development. Among plants, herbaceous plants because of their high root surface area are efficient in the removal of polycyclic aromatic hydrocarbons. Currently, especially in our country, there is an urgent need to discover new plant species with the ability to tolerate and remove environmental pollutants such as oil pollution. It is also necessary to carry out research to optimize plant treatment processes, understand plant–environment interactions, and microbial interactions and finding appropriate equipment to do it. In addition, the use of molecular techniques and the development of transgenic plants to increase the efficiency of the plant to remove toxic materials are expanding. Therefore, genetic engineering is expected to play an important role in increasing the application of plant breeding technologies. Studies on these strategies will be very useful in developing simpler and cost-effective tools for phytoremediation.

    Keywords: Oil Contaminants, Phytoremediation, Environment
  • Shahram Mohammadzadeh * Pages 32-48
    Introduction

    The concept “social capital” was proposed by experts after the topic of “sustainable development” was raised in the last decades of the 20th century. The central concept of social capital is that social interactions create social networks, strengthen trust, form values, support norms and culture, and create community. Social capital and its components influence many people's views, attitudes and behaviors of environmental protection. Environmental protection behavior is also called pro-environmental behavior. The purpose of this research is to measure the amount of social capital of farmers and its effect on their Pro-Environmental Behavioral Tendencies (PEBT). The purpose of this research is to measure the extent of social capital of farmers and its effect on their PEBT.

    Materials and methods

    This research was done with a quantitative paradigm and survey method. The statistical population included all farmers of Urmia, 184 of them were selected by random sampling. The research tool was a researcher-made questionnaire, whose validity was confirmed by 4 related faculty members of Urmia University and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient (0.75 to 0.83). Data were collected by interview technique and analyzed with SPSS version 26 software and by using one-sample and two-sample t tests, regression modeling and path analysis.

    Results

    The findings showed that in overall, the extent of social capital among farmers is lower than average. The results of the components of social capital also showed that internal social capital includeing, trust in the internal society, social cohesion, participation and interaction with the internal society (internal relations network) were significantly higher than the average, but external social capital including, trust in the external society, trust in public, civil, and private institutions, and the interaction of the villagers with the external society (external relations network) is significantly lower than the average. Overwhelming majority (95%) of farmers had destructive environmental behavioral tendencies. The variables of trust in social institutions, external relations network, the educational levels of farmers and their children (ELFCH), and using extension publications and the Internet have a significant positive relationship, and the variables of age and number of children have a significant negative relationship with PEBT. In addition, the level of PEBT among urban farmers with non-agricultural occupations is higher than rural farmers with agricultural occupations. The variables of the external relations network and ELFCH, explain more than 15% of the changes in farmers' PEBT, and the two variables of ELFCH play a moderating role.

    Discussion

    Based on the results, it is suggested that the agricultural governmental and non-govermental organizations put transparency and accountability and fight against corruption in their work priorities in order to strengthen trust and social capital. By making policies, creating a suitable market for organic products and formulating suitable mechanisms, the agricultural governmental organization should drive the behavior of farmers towards pro-environmental behavior. At the same time, using extension channels, agricultural extension officiers should try to provide more information and training, especially for the elderly farmers, and do not forget this group because most of these farmers are subsistence, small-scale and traditional farmers, and extension training should be a priority for this group. Finally, the development of human resources in rural areas should continue at a faster pace so that by improving the education level of farmers, their behaviors will be directed towards environmentally friendly behaviors.

    Keywords: Social Capital, Social trust, Pro-Environmental Behavior, farmers, External Relations Network
  • Tahereh Nikpoor, Aliasgher Keya *, MohammadReza Rasouli Pages 49-62
    Introduction

    The emergence of the industrial revolution today has put the world on the verge of facing environmental crises, which is one of the most fundamental global problems, and facing it as a collective effort requires creating an environmental attitude in society. One of the areas that are heavily influenced by social media is the environment. The existence of virtual media acts as a catalyst that promotes environmental goals and social network users, especially an increasing number of them are young generations, and online activities are part of their daily lives. As the main custodians of environmental protection, it has entered this cycle.The purpose of this study was to investigate the role of information and social participation of social media on environmental learning and environmental awareness.

    Materials and Methods

    This study was conducted with a descriptive method of correlation and relying on the structural equation model. Also, this study was applied in terms of purpose. The statistical population of this study included all users active in social networks related to environmental issues, and according to the random sampling method, 230 people were selected as a statistical sample. The tool for data collection was a researcher-made questionnaire including social media capabilities and dimensions of information and social participation and learning and environmental awareness, which was used after confirming construct validity and reliability through Cronbach's alpha coefficient. The analysis, test of the presented model and study hypotheses were done using the structural equation method.

    Results

    The findings of this study showed the positive effects of information and social participation of social media tools on learning environmental issues and environmental awareness among social network users. Also, in this study, the role of environmental learning on raising awareness of environmental issues was also confirmed.

    Discussion

    According to the results of this study, organizations and institutions active in preserving the environment should pay attention to the role of social media in order to educate and promote environmental culture.

    Keywords: Social Media, Information, Social participation, Environmental Learning
  • Kazem Aminzadeh, Sadegh Bakhtiari *, Saeed Daei-Karimzadeh Pages 63-87
    Introduction

    Over a long period of time, there can be a direct correlation between economic growth and environmental quality, a negative correlation, or a combination of the two. Many studies and research have been conducted on this topic (the relationship between economic growth and environmental quality). In the field of sustainability economics, one of the most significant debates involves the effects of economic growth on the environment. Currently, fossil fuels are being used more and more intensively due to the industrialization of our societies. The combustion of these fuels results in the emission of a wide range of toxic and hazardous substances. This has a detrimental effect on the environment, including global warming and climate change.  As a result of this study, three different forms of real GDP per capita have been examined: an inverted U shape, an N shape, and a combination of each of these three shapes. In terms of the volume of pollutants emitted from the industrial sector, the power of two and the power of three were calculated for 12 industrial provinces of the country during the period of 1376-1399 using the long-term panel econometric method of dynamic least squares. The results of the estimations are such that the environmental assumptions of Kuznets are valid for all three pollutants. In addition, an increase in real GDP per capita is associated with an increase in pollution. After reaching the maximum, the amount of pollution decreased. Finally, with a further increase in production, the rate of pollution decreased. According to the DOLS technique, the upward trend of increasing pollution continues, and the N-shaped curve has been confirmed by specifying the second and third-degree relationships of economic growth in 12 industrial provinces during the specified period by using the DOLS technique.

    Materials and Methods

    The first objective of this study is to investigate the mean of the variables using panel unit root tests. After that, with the Kao cointegration test, we determine whether or not there is a cointegration relationship between the variables. To conclude, the coefficients of variables have been estimated using the fully modified least squares method and dynamic least squares.

    Results

    An inverted U and an N shape of GDP were examined in three different ways; at first glance, the power of two and the power of three affected pollution levels in the industry sector. Using long-term panel econometric methods of dynamic least squares, 12 industrial provinces between 1376 and 1399 will be examined for carbon dioxide, sulfur dioxide, and sulfur trioxide. In all three cases, the estimation results are such that Kuznets' assumptions about the environment are valid.

    Discussion

    As a result of the estimation of the models using the DOLS method in the investigation of Kuznets' environmental curve, and by specifying economic growth relationships at the second and third degree in 12 industrial provinces in the country during the selected period, the N-shaped curve has been confirmed. The inclusion of the urbanization variable in the model has led to an increasing correlation between pollution and urbanization. The consumption of fossil fuels has increased as a result of urbanization, resulting in a rise in air pollution. In the ascending part of the Kuznets environmental curve, Iran is clearly in the first stage of pollution. Furthermore, it is at the beginning of the relationship between production and pollution. Additionally, we will witness long-term pollution accumulation in the environment as pollution in Iran continues to grow at a positive rate.

    Keywords: Environmental pollution, Economic Growth, Kuznets curve, Industrial Provinces of Iran
  • MOHAMMAD SHAHMOHAMMADI *, Yarmohammad Bay, PARVANEH Kiani Pages 88-98
    Introduction

    Air pollution is a crisis that many countries around the world are currently facing. The city of Tehran has been facing the problem of air pollution for a long time and its solution has become one of the important social demands and has found international dimensions. The phenomenon of air pollution in Tehran has been affecting Tehran for many years, and in the past several years, with the arrival of the cold and winter season, the residents of the capital face a serious problem, and despite all the measures taken to prevent pollution, we still see days when schools are closed and the plan of even and odd cars also continues; but pollution is strongly standing. The results of previous studies indicate the influence of various factors including geographical factors, natural features of the city, temperature inversion and industrial pollutants in air pollution.The purpose of this study is to provide a model for individuals with air pollution in Tehran.

    Materials and Methods

    The current research is applied in terms of the type and purpose of the research, and descriptive-analytical in terms of the data collection method. In this research, after identifying the factors affecting the air pollution of Tehran city, using the opinion of relevant experts, the researcher has used the interpretive structural modeling (ISM) technique to level and interpret the conceptual relationships of the mentioned indicators. By reviewing the research literature and taking the opinion of experts, the issue is identified in the form of six indicators (temperature inversion, geographical-climatic location, pollution of factories and refineries, low quality of vehicles and fuel consumption, low green space per capita, high population density of Tehran) Took; Then, a structured matrix questionnaire was developed to determine the interrelationships of these indicators. The data obtained from the questionnaire were analyzed using interpretive structural modeling and plotted on five levels in an interactive network.

    Results

    The results of this research showed that both industrial factors and climatic factors can be effective on air pollution in Tehran. According to result of the modeling, "pollution of factories and refineries" index was at the highest level. Therefore, transferring factories in the city and preventing the construction of new factories in the city as a solution can help reduce air pollution in Tehran.

    Discussion

    When a temperature inversion occurs, the air becomes stable and particles accumulate in the range of the inversion layer and increase the intensity of air pollution. Regarding the pollution of factories and refineries, most of the processes that produce air pollution in industries, after the heating process, are dedicated to the process of combining materials, and air pollutants in the form of smoke and suspended particles include the most cases. Also, the combustion process in the engine of old and low-quality cars is not done well, and this is the main reason for the production of carbon monoxide. Climate controls the pollution conditions of Tehran city through changing its elements such as temperature, precipitation, pressure and wind. Also, compared to the big cities of the world and their population, Tehran is ranked 120 to 130 in terms of size, but in terms of density per square kilometer, it is ranked between 25 and 30. This means that in this city, the population has accumulated more than the ecological capacity and urban area, which causes crises such as air pollution.

    Keywords: Air pollution, Interpretive structural modeling, Industrial pollutants, Refinery, Temperature Inversion
  • Seyed Ghasem Ghorbanzadeh Zaferani, Seyed Keramat Hashemi Ana *, Amin Ahmadi Gaevi, Mehdi Blouki, MohammadAmin Tolab, Ardavan Zarandian, Farhad Tayefeh Pages 99-110
    Introduction

    Considering the importance of corals in different dimensions of human life, their investigation and study will become more necessary. Kharg and Khargo islands are very important from the point of view of the environment, especially the unique coral covers. In the past few decades, many potential threats such as destructive human activities related to the oil industry and the resulting wastes in coastal environments, oil and hydrocarbon pollution, industrial and urban pollution, air pollution, discharge of municipal effluents and sewage, thermal stresses caused by changes Climatic and fluctuating middle and upper water levels, fishing with nets by fishermen and hunting fish by divers in coral areas, as well as carelessness of divers, have faced many challenges in coral habitats. One of the activities that is in relative conflict with the ecosystem of Khark Island and especially the location of the coral beaches, is the activities and movements related to fishing in Khark and Khargo Island. These activities date back several decades. Extreme poverty in many areas has caused a large number of people to go fishing. Therefore, the purpose of this study is to examine the various aspects of the fishing challenge that threatens the geographical territory of coral reefs. The aim of this study is to emphasize the investigation of human-environmental challenges.

    Materials and Methods

    In this research, for evaluate and investigate the threats created in the geographical area the first step we investigated the challenges of fishing activity of Khark Island. Then these challenges were classified and finally analyzed and investigated the contribution of each of its aspects in the fishing communities near the coral habitat of Kharg and Khargo islands. In order to investigate fishing and fishing challenges, using the statistical method of Cronbach’s alpha analysis and Likert scale. For trust final results and analyzes must the confidence percentage was calculated and confirmed. The weights of each of the criteria were finalized by the SWARA fuzzy-numerical test. In this questionnaire, there are 21 questions and Cronbach’s alpha is at an acceptable and good level of 0.72.

    Results

    In the questionnaire of this research, there are 21 questions and the Cronbach's alpha level is at an acceptable and good level of 0.72. It was found that trust in the content of the questionnaire confirms. The effectiveness and weight of each of the criteria showed that the highest percentage of fishing is done by motor boats in the winter season and early in the morning (93%). The results showed that more than 85% of fishermen have not received any necessary training for fishing in coral areas, and this challenge is considered serious and fundamental. The results showed that more than 85% of fishermen have not received any necessary training for fishing in coral areas, and this challenge is considered serious and fundamental.

    Discussion

    The output indicates that the fishing tool is valued as a criterion with the first rank, in other words, it explains 31% of the weight of the items. On the other hand, fishing time has the lowest weight in the criteria definition with 23%. These statistical processes show that human-environmental factors should be prioritized in examining the challenges and threats of the coral reef in Khark Island. In other words, the control and management of man-made challenges and related factors can create safe coral environments.

    Keywords: Fisheries, Activities, SWARA, Coral, Khark, Khargo
  • Zahra Soltanian Zade, Mohsen Mirmohammadi *, MohammadAli Zahed Pages 111-124
    Introduction

    Aromatic hydrocarbons such as benzene, toluene, ethylbenzene and xylene isomers (BTEX) are pollutants in industrial plants that cause problems in various sources, especially air. Elimination of these toxic compounds, even to a very small extent, from these constant sources of pollutants is important not only from an environmental but also from an economic point of view. Nowadays, the rapid industrialization of societies, especially developing countries, to meet the needs of citizens is recognized as the main cause of air pollution. Therefore, maintaining environmental standards is necessary to reduce the potential for pollutions and support sustainable development. Waterproofing production plants are one of the main sources of emissions of this group of pollutants, so the implementation of control measures and optimization of the performance of these industrial units in Delijan city as the capital of Waterproofing production is necessary and undeniable.

    Material and Methods

    In this study, the process of removing BTEX contaminants from Izogam Parsian Delijan factory has been evaluated and studied through simulation and process modification based on insulator design and using thermal oxidation of pollutants (BTEX) method. Questions related to the efficiency and environmental benefits of designing incinerator serve as the primary motivation for the present work. The purpose of this study is to help this evidence by assessing the environmental and technical evaluation of the performance of the incinerator unit in a BW production plant located in Delijan-Iran. Moreover, energy consumption and pollutant emissions of system have been optimized by changing the temperature and residence time of incinerator using SPSS software. It should be noted that the process of removing BTEX contaminants has been accomplished by simulation using Aspen Hysys software. In this regard, the process modification based on the Incinerator designing and using the thermal oxidation method has been evaluated.

    Results

    Based on the results, the temperature and residence time in optimal conditions are 732 and 0.84, respectively. Furthermore, the incinerator's control efficiency (CF) reveals that 98.5% of BTEX compounds in the exhaust gases were removed. It should be noted that the system's energy efficiency has also improved significantly in such a way that the amount of fuel consumed by the system in optimum condition has decreased by 23% compared to the initial state.have been optimized by implementing software such as SPSS and hardware elements. The results of using the incinerator in this study, the rate of control efficiency (CEF) of the device in removing the desired compounds is reported to be 98.5%. Also, the energy consumption index in this case, compared to the performance of the system without insulator in the same mode, has caused a 23% reduction in fuel consumption.

    Discussion

    The optimization results revealed that using incinerator in certain condition can be considered as an applicable solution for removing BTEX from industrial activities. In this regard, temperature and residence time can be determined as two significant operating indexes affecting the pollutants emission and energy consumption. According to the results, the proposed method has acceptable environmental and economic performance thus, It is also suggested the possibility of large investments to reduce the effects of BTEX pollutants in the region by coupling them to renewable energies.

    Keywords: BTEX, optimization, Air pollution, Thermal Oxidation