فهرست مطالب

نشریه مطالعات میان رشته ای فقه
پیاپی 4 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ایوب میلکی، مهدی هداوند*، محمد دارابی صفحات 1-21
    جهانی شدن در کلیه عرصه های حیات بشر از جمله در حوزه های مختلف علم حقوق تاثیرات خود را بر جای گذاشته است. می توان جهانی شدن حقوق مالکیت فکری و آثار آن در نظام حقوقی بسیاری از کشور ها را از وجود پاره ای چالش ها دور دانست اما در ایران، به دلیل تعارض برخی نظرات در محدود کردن حوزه های علمی و ادبی و هنری و به نوعی انحصار قایل شدن برای آن چالش هایی در پذیرش این شاخه از علم در نظام حقوقی قابل مشاهده است. توسل به شیوه های جهانی برای اعمال قواعد شکلی و قواعد ماهوی حقوق مالکیت فکری و تاثیر پذیری نظام های مدرن حقوقی از معاهدات قانون ساز جهانی و در نهایت آثاری که این شاخه از علم حقوق کشور ها را به تبعیت از قواعد جهان شمول حقوق مالکیت فکری وادار ساخته، واقعیتی است که نمی توان از آن اجتناب نمود. از این روی، تعهدات دولت ها از جمله ایران در حیطه حقوق مالکیت فکری تعهد به نتیجه ای است که ابزار آن از سال ها پیش برای همکاری مشترک دولت ها با نهاد های تخصصی سازمان تجارت جهانی فراهم شده است. در نوشتار حاضر ضمن بهره گیری از روش توصیفی-تحلیلی، ابتدا مفهوم "جهانی شدن" و ارتباط آن با "حقوق مالکیت فکری" تشریح شده، سپس، ضمن بررسی دلایل موافقان و مخالفان جهانی شدن در این حوزه، موانع پیش رو در این خصوص مورد بررسی قرار گرفته است. در نهایت این پرسش مطرح می گردد که آیا رویه های جاری در نظام حقوقی ایران همسوی نیازهای جامعه معاصر بوده یا اینکه دولت ایران نیز در این عرصه باید تفسیر های کهنه را کنار گذاشته و با تاثیرات جهانی شدن بر حقوق مالکیت فکری با رویکردی واقع گرایانه برخورد نماید.
    کلیدواژگان: تزاحم حق ها، جهانی شدن، حاکمیت بین الملل، حاکمیت ملی، مالکیت فکری
  • ولی الله صفری*، سید محمدرضا آیتی، اصغر عربیان صفحات 21-46

    شمولیت حقوق شهروندی برای زنان موضوع مهمی است که به خاطر جذابیت، منشاء مباحثی جدی برای مکاتب مختلف بوده است.در این پژوهش پس از جمع آوری اطلاعات مرتبط از متون فقهی، رویکرد اسلام در مقوله حقوق شهروندی زنان مورد کنکاش و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل نشان می دهد حقوق شهروندی زنان در اسلام شامل سه بعد حقوق اولیه، اجتماعی و زناشویی است. همچنین تبعیض مثبت به نفع زنان عنوان یکی از شیوه های سیاستگذاری اجتماعی در تعالیم اسلامی راهکاری برای جبران رویه های تبعیض آمیز و تحقق حقوق شهروندی زنان است. شبهات وارد بر رویکرد فقه شیعی در برابری حقوق زن و مرد از آنجا ناشی می شود که بسیاری از مکاتب اومانیستی بین شباهت و برابری حقوقی تمایزی قایل نیستند. این مساله را می توان در مسایل مختلفی چون ارث، قصاص، شهادت و گواهی، طلاق، قضاوت و مرجعیت تحلیل نمود. به علت برتری رویکرد اسلامی، در تدوین منشور حقوق شهروندی زنان می توان از آموزه های اسلامی بهره گرفت و آن را به عنوان الگویی برای مکاتب حقوقی معرفی نمود.

    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، زنان، اسلام، فقه شیعه، قرآن کریم
  • سید رضا اسدی پور، مسعود راعی*، هرمز اسدی کوه باد صفحات 47-64

    قواعد حقوقی در ماهیت خود قواعدی انسانی بوده و در راستای حمایت از بشر وضع شده اند. به کار بردن قواعد یاده شده برای انسان متصف به صفت کرامت است که در هیچ زمانی نباید به عنوان ابزار تلقی گردد. اما در مواردی ، قوانین و رویه های موجود، زمینه مخدوش نمودن، کرامت آدمی را فراهم ساخته اند. از حیث مبنایی در نظام حقوقی اسلام و در رویکرد فقهای معاصر کرامت انسانی به عنوان مبنا و نقطه پیوند حمایت از حقوق بشر و حقوق شهروندی مطرح شده است. با علم به وجود تفاوت بین دو مفهوم حقوق شهروندی و حقوق بشر، در سطوح داخلی دکترین حمایت از حقوق انسانی موید نظریه هایی است که کرامت را به عنوان سنگ بنای وضع و اجرای قواعد حقوقی تلقی کرده‏اند. اکنون مسیله اساسی این است که: کرامت انسانی در قرایت فقهی و فلسفی نسبت به به حقوق شهروندی چگونه است؟ در این مقاله نگارندگان کوشیده اند تا با تحلیل مبانی فقهی و فلسفی به تبیین این دیدگاه ‏ها پرداخته و رابطه آن را با حقوق شهروندی بررسی کنند.

    کلیدواژگان: کانت، اخلاق، شهروند، کرامت انسانی، فقه، حقوق شهروندی
  • سید محمد کیکاوسی* صفحات 65-87
    مطابق معیار و ضابطه قرآنی در آیه ششم سوره مبارکه نسا، بلوغ پدیده ای است طبیعی با به فعلیت رسیدن استعداد جنسی و قوای تولید مثل که در مبانی فقهی و حقوقی، رسیدن دختران به سن 9 سال و پسران به 15 سالگی به منزله آن و آغاز تکلیف به تعهدات و مسیولیت های دینی، مدنی و کیفری در نظر گرفته شده است. با این حال، آمادگی پذیرش مسیولیت و محدودیت های ناشی از بلوغ برای آحاد دختران و پسران در نژاد های متفاوت ، اقلیم آب و هوایی متنوع محل زندگی و هم چنین متاثر از اختلاف در فرهنگ جوامع و وضعیت سلامت اجتماعی و دیگر عوامل، یکسان نیست و تعیین یک معیار ثابت برای همه ایشان ناصواب به نظر می رسد. از این رو، پژوهش گر با هدف بازخوانی در مبانی فقهی و حقوقی در مقوله معیار بلوغ، ضمن توجه به مخاطب شناسی احادیث در نقد استناد فقهی به روایات بلوغ، میزان متغیر بلوغ در اقلیم های ناهمگون آب و هوایی را مطابق یافته پژوهش های میدانی و مولفه های پزشکی اندازه گیری و بررسی نموده است. بر اساس برآیند پژوهش پیش رو، دختران و پسران ساکن در اقلیم و شرایط آب و هوایی سردسیر به مراتب با تاخیر قابل ملاحظه از هم نوعان خود در مناطق گرم سیری به مرحله بلوغ رسیده و در سنین بالاتر درک صحیحی نسبت به مسیولیت ها و وظایف اجتماعی خود پیدا می کنند.
    کلیدواژگان: بلوغ جنسی، ضابطه قرآنی، اقلیم آب و هوایی، داده های میدانی
  • قاسم کرباس فروش*، حبیب اسدی صفحات 89-101

    بدون تردید حمایت از بزه‏دیده امری ضروری و غیرقابل انکار در رسیدگی‏های کیفری است. این حمایت مظاهر مختلفی دارد که معمولا دولت‏ها برای تامین حداقل آن تلاش می‏کنند. قانونگذار ایران نیز در قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392، با تعریف واژه‏ی «بزه‏دیده» و پرداختن به حقوقی مانند حق شناسایی و تکریم بزه دیده حق آگاه سازی بزه‏دیده، حق دسترسی فوری و آسان به نظام عدالت کیفری؛ تامین امنیت بزه‏دیده، حق محرمانگی تحقیقات، جبران خسارت بزه‏دیدگان، حق برخورداری از وکیل و معاضدت حقوقی و اعطای نمایندگی خاص به بزه‏دیدگان، هم ترازی حقوق بزه دیده با متهم تساوی سلاح‏ها، حق برخورداری از حمایت‏های پزشکی و روانی، حقوق بزه‏دیده در مرحله‏ی تجدیدنظر ،با در نظر گرفتن اصول اخلاقی مسیر خویش را بیشتر به سمت سیستم حقوق اخلاقی چرخانده است. و از انجا که این اخلاق مداری در سیستم کیفری ایران دارای سابقه زیادی در این حد نبود است جای تامل و پژوهش زیادی دارد .بررسی‏های تطبیقی در این نوشتار نشان می‏دهد که حقوق مذکور منطبق با حقوق بزه‏دیده در اساسنامه و آیین دادرسی دیوان کیفری بین‏المللی است؛ لذا قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 علیرغم ایراداتی که به لحاظ نظری دارد و اشکالاتی که ممکن است در عمل به بار بیاورد، سعی نموده است که نسبت به مقررات سابق دادرسی کشورمان، نگاه یکسانی و اخلاقی را به حقوق متهم و بزه‏دیده داشته باشد. به این منظور تضمین‏ هایی را مقرر نموده است که تحقق این مهم را در عالم واقع میسر نماید. از یک سو با مقرر نمودن تضمین‏های عام و کلی، در صدد حمایت از طرفین شکایت کیفری بر آمده و از سوی دیگر تضمین‏های متناسب با وضعیت هریک از طرفین، به آنها اختصاص داده است.بررسی های تطبیقی در این نوشتار نشان می دهد که حقوق مذکور منطبق با حقوق بزه دیده در اساسنامه و آیین دادرسی دیوان کیفری بین المللی است؛ لذا قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 علیرغم ایراداتی که به لحاظ نظری دارد و اشکالاتی که ممکن است در عمل به بار بیاورد، سعی نموده است که نسبت به مقررات سابق دادرسی کشورمان، نگاه یکسانی و اخلاقی را به حقوق متهم و بزه دیده داشته باشد. به این منظور تضمین هایی را مقرر نموده است که تحقق این مهم را در عالم واقع میسر نماید. از یک سو با مقرر نمودن تضمین های عام و کلی، در صدد حمایت از طرفین شکایت کیفری بر آمده و از سوی دیگر تضمین های متناسب با وضعیت هریک از طرفین، به آنها اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: بزه‏دیده، حقوق بزه‏دیده، اخلاق، آیین دادرسی کیفری، دیوان کیفری بین ‏المللی
  • سهراب نشاسته ریز، محمود مالمیر*، مسعود حیدری صفحات 103-125

    فرآیند افتراقی شدن آیین دادرسی کیفری در قلمرو بزهکاری اقتصادی، مرهون عواملی همچون: جهانی‏شدن حقوق کیفری، درماندگی نظام عدالت کیفری و ناکارآمدی اصول و کلیشه های سنتی آیین‏دادرسی کیفری در پاسخ دهی موفق به این پدیده می باشد. در این فرآیند معیارهایی همچون تخصص گرایی، کارایی، سرعت و شدت در پاسخ کیفری دنبال می شود. تصویب آیین نامه اجرایی نحوه رسیدگی به جرایم عمده و کلان اخلال گران در نظام اقتصادی کشور مصوب 08/07/1399 در دوران جنگ اقتصادی پسابرجام، از جمله مظاهر این فرآیند است که بموجب ماده 19 آن، با فقد مرحله تجدیدنظر و قطعیت اکثریت آراء صادره از دادگاه های موضوع این آیین نامه علی رغم سنگینی اتهامات و محکومیت ها مواجه هستیم که هدف آن حتمیت اجرای مجازات است. این مساله با به رسمیت شناختن حق بر تجدیدنظر خواهی بعنوان یکی از اصول ناظر بر تحقق کامل دادرسی منصفانه تلایم ندارد. نوشتار حاضر به شیوه توصیفی- تحلیلی انجام گرفته است. در این نوشتار به این نتیجه نایل گشتیم که این موضوع با معیارهای توصیف وضعیت اضطراری در برخی از اسناد بین المللی تلایم داشته و قابل توجیه بنظر می رسد. همچنین به نظر نویسندگان، تبدیل آیین نامه مذکور به قانون و به رسمیت شناختن حق بر تجدیدنظر خواهی از تمام آراء صادره از دادگاه های موضوع آیین نامه، مشابه آنچه در قانون آیین دادرسی کیفری 1392 در خصوص دادگاه های نظامی زمان جنگ پیش بینی گردیده ضروری بنظر می رسد.

    کلیدواژگان: افتراقی شدن آیین دادرسی کیفری، بزهکاری اقتصادی، دادرسی منصفانه، حق بر تجدیدنظرخواهی، وضعیت اضطراری
|
  • Ayoub Milaki, Mehdi Hadavand *, Mohammad Darabi Pages 1-21
    Globalization has had its effects on all areas of human life, including various fields of jurisprudence. The globalization of intellectual property rights and their effects in the legal system of many countries can be exempted from this challenge, but in Iran due to the conflicting views of some jurists by limiting the scientific, literary and artistic fields and somehow monopolizing it to some extent, which presented a serious challenge in accepting this branch of science in the legal system. Recourse to universal methods for applying formal and substantive rules of intellectual property rights and the influence of modern legal systems on global legislative treaties and finally the texts that have forced this branch of law to follow the universal rules of intellectual property rights, is a fact that cannot be ignored. Therefore, the commitments of governments, including Iran, in terms of intellectual property rights are to the result that its tools have been provided for the states for many years with the joint cooperation of specialized institutions of the World Trade Organization. In this article the descriptive-analytic method was adopted, and we tried to clarify the concept of Globalization and its connection to intellectual property was explained, then after analyzing the reasons that advocates and opponents set out; we considered the obstacles in this area. In this regard, the Iranian government must abandon the old interpretations of jurisprudence and deal with a new understanding of the effects of globalization on intellectual property rights as a fact.
    Keywords: The law of Intellectual property, Globalization, International Governance, Domestic Governance, Conflict of rights
  • Vali Allah Safari *, MohammadReza Ayati, Asghar Arabian Pages 21-46

    To include women for citizenship rights is an important matter and it has been a subject of serious discussions in various schools. In the present research, after gathering related and relevant data from jurisprudential texts, Islamic approach to the women´s rights of citizenship were explored and analyzed. The results showed that, in Islam, the women´s rights of citizenship are of three aspects including primary rights, social rights and marital rights. Also, positive discrimination in favor of women is one of the social policymaking methods in Islamic Teachings as a solution for compensation for discriminative behaviors and realization of the women´s rights of citizenship. Ambiguities ascribed to Shiite jurisprudential approach regarding equal rights to women and men results from the fact that many humanistic schools don’t believe in distinctions between the similarities between women´s and men´s rights and the equality of those rights. This point can be analyzed in various issues such as heritage, punishment, testimony, divorce, judgment, and authority. Due to superiority of Islamic approach, in developing the women´s rights of citizenship its teachings can be followed and introduced as a model for legal schools.

    Keywords: rights of citizenship, Women, Islam, Shiite jurisprudence, Quran
  • Reza Asadipour, Masoud Rai *, Hormoz Asadi Koohbad Pages 47-64

    Legal rules are human in nature and are designed to protect human beings. Applying the mentioned rules to human beings is characterized by the attribute of dignity, which should never be considered as a tool. But in some cases, existing laws and procedures have violated human dignity. As a basis in the Islamic legal system and in the approach of contemporary jurists, human dignity has been proposed as the basis and point of connection between the protection of human rights and civil rights. Knowing the difference between the two concepts of civil rights and human rights, at the domestic level, the doctrine of human rights protection confirms theories that have considered dignity as the cornerstone of the establishment and implementation of legal rules. In this article, the authors have tried to explain these views by analyzing the existing principles and have discussed its relationship with citizenship rights. The research method is descriptive-analytical.

    Keywords: Government, Ethics, citizen, human dignity, jurisprudence
  • Sayed Mohammad Keykavosi * Pages 65-87
    According to the Quranic criteria in the sixth verse of Surah An-Nisa, puberty is a natural phenomenon with the actualization of sexual talent and reproductive powers, which in jurisprudential and legal principles, girls reach the age of 9 years and boys reach the age of 15 as the beginning. The duty is considered to be religious, civil and criminal obligations and responsibilities. However, the willingness to accept the responsibilities and limitations of puberty for girls and boys of different races, diverse climates, as well as differences in community culture and social health status and other factors, is not the same. Setting a fixed standard for all of them seems inappropriate. Therefore, the researcher with the aim of re-reading the jurisprudential and legal principles in the category of maturity criteria, while paying attention to the audience of hadiths in the critique of jurisprudential citations to maturity narrations, the rate of maturity variable in heterogeneous climates according to field research and Measured and examined medical components. According to the results of the present study, girls and boys living in cold climates and weather conditions have reached puberty with a considerable delay of their kind in the warm regions of Siri and at an older age have a correct understanding of social responsibilities and duties. They find themselves.
    Keywords: Sexual Maturity, Quranic norms, climate, field data
  • Ghasem Karbasfrosh *, Habib Asady Pages 89-101

    With the emergence of victim protection and the emergence of supportive victimology in the twentieth century, the forgotten position of the victim in the criminal process was restored and its findings expressed in the form of universal standards for victim protection. Victim support is an indispensable and indisputable factor in criminal proceedings. This support has various manifestations that governments usually try to provide at least. The Iranian legislator also in the Criminal Procedure Code of 2013, defining the word "victim" and addressing rights such as the right to be recognized and to be given the right to be victimized have the right to be informed, have immediate and easy access to the criminal justice system; , The right to confidentiality of investigations, compensation of victims, the right to legal aid and assistance and special representation to the victims, the equality of rights of the accused with the equality of arms, the right to medical and psychological protection, the rights of the victim at the stage. Appeal, in line with ethics, has shifted its course toward the moral rights system. There is much to think and research about since this orbital ethic in the Iranian penal system has not had such a long history.Comparative studies in this article show that the above rights are in line with the rights found in the Statute and Rules of Procedure of the International Criminal Court; therefore, the Code of Criminal Procedure adopted in 2013, despite its theoretical objections and possible drawbacks He has tried to have a uniform and ethical view of the rights of the accused and the victim in relation to the previous rules of our country. To this end, it has made assurances that this realization will be possible in the real world. On the one hand, by providing ...

    Keywords: Victims, Victims Rights, Ethics, Criminal Procedure Code, International Criminal Court
  • Sohrab Neshastehriz, Mahmoud Malmir *, Masoud Heidary Pages 103-125
    Fields and Aims

    The process of differentiation of criminal procedure in the field of Economic criminality is due to factors such as globalization of criminal law, inability of the criminal justice system and inefficiency of traditional principles of criminal procedure in responding successfully to it. In this process some of criteria such as specialization,rapidity and severity of the criminal response are followed. Approval of executive by-law on how to deal with major crimes disrupting the countries economic system which was approved on 29/09/2020 during the Economic War of post (JCPA) is one of the examples of this process, which according to Article 19 the majority of the rulings of courts subject to this article are final and despite severity of charges and convictions they lack appeal stage and sole purpose is to ensure execution of the sentence. This issue is not compatible with the recognition of the right to appeal as one of the principles of governing a fair trial.

    Methodology

    the present Article has been done by descriptively-analytically method.

    Findings  and Conclusion

    we have come to the conclusion that this issue is in the line with the criteria for describing the State of Emergency in some international documents and seems to be justifiable. Also, in the opinion of the authors it seems to be essential the recognition of the right to appeal against all rulings issued by-law in the courts subject to this regulation which is similar to that provided for in the Code of Criminal Procedure (2013) for Wartime Military Courts.

    Keywords: Differentiation of Criminal Procedure, Economic Criminality, Fair trial, Right to Appeal, state of emergency