فهرست مطالب

نشریه مطالعات میان رشته ای فقه
پیاپی 15 (تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امید ابراهیمی، حسن پوربافرانی*، محسن شکرچی زاده صفحات 1-20
    نقش اعتبارات بانکی در تزریق نقدینگی به اقتصاد، ضرورت حمایت حقوقی از اخذ اعتبار و اتخاذ راهبردهای ترمیمی در قبال اخلال در آن را ضروری میسازد. مطالعه تحلیلی و مقایسه‏ای «داوری در دعاوی بانکی»، «مسیولیت مدنی بانک» و «ساز و کارهای مرتبط با ورشکستگی اعتبارگیرنده» به عنوان مهمترین راهبردهای ترمیمی اتخاذی در سیاست جنایی ایران و اتحادیه اروپا، حاکی است که درمقایسه با تصریح به داوری در منشور حقوق اساسی اتحادیه اروپایی، اصل 139 قانون اساسی ایران، ارجاع دعاوی مرتبط با اخذ اعتبارات از بانکهای دولتی به داوری را با چالش مواجه نموده است. درخصوص مسیولیت مدنی بانک، هردو نظام حقوقی، به نظریه «مسیولیت بدون تقصیر» متمایل گردیده اند. درخصوص ورشکستگی اعتبارگیرنده، قابلیت اجرایی گسترده مقررات اتحادیه اروپا در زمینه ورشکستگی و مقررات ویژه ی موسسات اعتباری و قایل شدن امتیاز برای طلبکاران با وثیقه در نظام حقوقی ایران حاکی از اهمیت حقوق اعتباردهندگان در هردو نظام حقوقی است.
    کلیدواژگان: اعمال مخل اخذ اعتبار، راهبردهای ترمیمی، داوری، سیاست جنایی، مسئولیت مدنی، ورشکستگی
  • رسول ملکوتی* صفحات 21-33
    برگه‏ی بلیط به عنوان سند احراز هویت مسافر و مجوز عبور وی، مثبت رابطه‏ی قراردادی شفاهی یا کتبی قبلی وی با متصدی حمل و نقل است. در این مقاله تلاش شده ضمن تبیین حقوقی ماهیت بلیط در حقوق داخلی و اسناد بین‏المللی، اعتبار شروط و تعهدات مندرج در آن که اغلب علیه مسافر است، مورد تبیین قرار گیرد. حاصل این است تعهدات مندرج در بلیط تا جایی که قابلیت احراز به عنوان تعهد قانونی داشته باشد، برای مسافر لازم الاتباع است اما چون در قوانین داخلی و کنوانسیون‏های بین المللی مربوط، بلیط به عنوان قرارداد به رسمیت شناخته نشده است بنابراین شروط و تعهدات مندرج در آن علیه مسافر منشاء اثر نیست و اقدام وی در قبول و تصرف بلیط نیز از این حیث انشای قبول محسوب نمی‏گردد. رویه قضایی کشور ما نیز جسته و گریخته در جهت حمایت از مسافر موید همین نظر می‏باشد
    کلیدواژگان: بلیط، سند عبور، متصدی حمل و نقل، مسافر، کنوانسیون
  • مهسا فهیمی آزاد، سهیل سهیلی نجف آباد*، محسن دیانت صفحات 35-50

    حفظ هنجارها و قواعد حقوق بین الملل و تضمین تعهدات کنشگران در سطح بین‏المللی و تامین حقوق شهروندی افراد در سطح داخلی، مستلزم پیش بینی نظام مسیولیت بین‏المللی برای کنشگران مورد اشاره است که به طور اختصار میتوان آنها را مشتمل بر دولت‏ها و سازمان‏های غیردولتی دانست. در این پژوهش، به شیوه توصیفی - تحلیلی و با استناد به داده ‏های کتابخانه‏ای، نخست به واکاوی مبانی فقهی مسیولیت بین‏المللی دولت‏ها و سازمان‏های غیردولتی پرداخته‏ ایم و در گام بعدی، چالش‏های سیاسی پیش روی آن، مورد مطالعه و تبیین قرار گرفته است. یافته‏ های پژوهش موید آن است که با وجود عدم سابقه موضوع در فقه، از قواعد فقهی متعددی میتوان به مثابه مبنا درجهت توجیه مسیولیت بین‏ المللی دولت‏ها و سازمان‏های غیردولتی بهره جست که قاعده نفی عسر و حرج، قاعده حرمت اعانه بر اثم و قاعده لاضرر از مهمترین آنهاست. با وجود این، چالش های سیاسی متعددی پیش روی مسیولیت بین‏ المللی دولت‏ها و سازمان‏های غیردولتی وجود دارند. منفعت طلبی دولت‏ها، مدخلیت آنها در ایجاد قواعد بین المللی و همچنین تاثیر ملاحظات سیاسی در تعیین قضات محاکم بین المللی از شاخص ترین چالش‏های سیاسی پیش گفته است.

    کلیدواژگان: چالش سیاسی، دولت، سازمان غیردولتی، مبانی فقهی، مسئولیت بین‏المللی
  • محسن شکری، علی کمیلی پور* صفحات 51-78
    یکی از ارزشمندترین مفاهیم در دنیای امروز، رفع دغدغه مالکیت معنوی در فضای واقعی و بخصوص فضای دیجیتال است. چرا که برای رفع دغدغه مالکیت معنوی نیاز است که راه‏حل‏های به‏روزی بر بستر بلاکچین عرضه شود تا در قالب آن‏ها این فضای حقوق مالکیت معنوی به حوزه ای امن و مطمین تبدیل شود. در جهت عملی کردن این امر، امروزه توکن‏های غیرقابل تعویض برای تصاحب حق مالکیت یک دارایی واقعی یا دیجیتال تحت عنوان یک سند دیجیتالی مورد استفاده قرار می‏گیرند. و بلاکچین با ایجاد توکن‏های غیر قابل معاوضه که روی بلاکچین ارزهای دیجیتال ساخته و جابه‏جا می‏شوند باعث شده هنرمندان دنیا اعم از نقاشان، معماران، موسیقیدانان، دیجیتال آرتیست‏ها، گرافیست‏ها، انیماتورها و فیلم سازان که عمدتا از آثار هنری خلق شده خود کسب درآمد داشتند و یا بعضا مالکیت معنوی آن‏ها را به جهت کسب درآمد از آثار هنری واگذار می‏کردند. همواره با مشکل کپی شدن آثار و ناکارآمدی قوانین کپی رایت و همچنین مشکل فروش آثار تقلبی و واسطه گری آثار هنری مواجه بودند، به راه‏حل ویژه‏ای دست پیدا کنند.این پژوهش به دنبال تبیین رفع دغدغه مالکیت معنوی در فضای واقعی و دیجیتال است. لذا در این پژوهش به دنبال واکاوی کاربرد توکن‏های غیر مثلی و تاثیرآن در مالکیت معنوی با توجه به الهام‏گیری از مطالب مشابه با روش توصیفی - تحلیلی می‏باشیم که به عنوان نتیجه می‏توان بیان کرد که توکن‏های غیرمثلی نیازمند رواج گسترده در جوامع، وضع قانون گذاری مناسب، بسترسازی سیستماتیک و ایجاد تمایل در نهادهای دولتی و غیردولتی جهت استفاده توکن‏های غیرمثلی در حمایت بیشتر از حقوق مالکیت معنوی است.
    کلیدواژگان: مالکیت معنوی، توکن‏های غیرمثلی، ضمانت اجرا، حمایت، ارز دیجیتال
  • مهسا ابراهیمی، محمدجواد عبداللهی* صفحات 77-100
    متن اولیه لایحه پیشگیری از آسیب دیدگی زنان و ارتقای امنیت آنان در برابر سوء رفتار ، در سال 1392 در معاونت امور زنان و خانواده دولت دهم تهیه و برای تصویب به دولت ارسال شد. سرانجام پس از بررسی این لایحه در بین دولت ها و مجالس های مختلف، لایحه نهایی بالاخره در دی ماه سال 1399 به تصویب هییت دولت رسید. و نهایتا در 29 اردیبهشت 1400 اعلام وصول و با قید یک فوریت به کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس ارجاع شده است. در  فروردین  1402 کلیات طرح به تایید مجلس شورای اسلامی رسید و نام آن بصورت لایحه « پیشگیری از آسیب دیدگی زنان و ارتقای امنیت آنان در برابر سوء رفتار» تغییر یافت. سوالی که وجود دارد این است که چه نوآوری هایی به لحاظ حقوقی قابل بحث و گفتگو است. نگارنده در پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی در پی پاسخ به سوال فوق معتقد است که:  نوآوری هایی همچون یکپارچگی تمام دستگاه ها برای حمایت از زنان، تاسیس صندوق حمایت از زنان، تامین هزینه های درمانی و توجه ویژه به زنان زندانی، توسعه مراکز مشاوره برای حفظ سلامت روان زنان خشونت دیده، نحوه برخورد مناسب با زنان، جرم انگاری مسیولیت ناشی از انتقال بیماری از طریق رابطه جنسی، اشاره به تمکین نامشروع و نشوز مردان برای اولین بار و همچنین اذن خروج از کشور زنان در موردی که مرد بی دلیل مخالف است، به عنوان نوآوری و نکات قوت لایحه است.
    کلیدواژگان: حقوق زنان، خشونت علیه زنان، وظایف دستگاه ها
  • ساره دلشاد، محمدحسین پوریانی*، محمود شهیدی صفحات 101-124

    جامعه پذیری دینی جریانی است که از طریق آن فرهنگ دینی از یک نسل به نسل دیگر منتقل می گرد. هدف پژوهش حاضر آن است که عوامل جامعه شناختی موثر بر جامعه پذیری دینی را بررسی نماید. چارچوب نظری پژ‍وهش حاضر تلفیقی از نظریه‏های ابعاد دینداری گلاک و استارک، گروه مرجع، گیدنز، و بوردیو است. جامعه پذیری دینی جریانی است که از طریق آن فرهنگ دینی از یک نسل به نسل دیگر منتقل می گرد. هدف پژوهش حاضر آن است که عوامل جامعه شناختی موثر بر جامعه پذیری دینی را بررسی نماید. چارچوب نظری پژ‍وهش حاضر تلفیقی از نظریه‏های ابعاد دینداری گلاک و استارک، گروه مرجع، گیدنز، و بوردیو است. روش تحقیق در پژوهش حاضر پیمایشی از نوع توصیفی -تحلیلی است و داده‏ها از دو روش اسنادی- کتابخانه ای و پیمایشی با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شده است. جامعه مورد مطالعه این تحقیق 384 نفر از جوانان 18-28 سال استان مرکزی است. نتایج نشان می‏دهد سرمایه اقتصادی، سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی، میزان ترغیب مدرسه به فعالیت‏های دینی، میزان بهره گیری اخبار و مباحث دینی رسانه ها، میزان مذهبی بودن دوستان، میزان دموکراتیک بودن تربیت خانوادگی، خانواده مذهبی و وضعیت رفاهی منطقه زندگی از عوامل موثر بر جامعه پذیری دینی هستند. یافته های تحلیل رگرسیون حاکی از آن است که اثر خالص متغیر سرمایه اجتماعی بیش از دیگر متغیرهای مستقل می باشد. مقدار ضریب همبستگی (R) بین متغیرها 722/0 نشان می‏دهد بین مجموعه متعیرهای مستقل و متغیر وابسته همبستگی نسبتا قوی وجود دارد. مقدار ضریب تعیین تعدیل شده 508/0 نیز نشان می‏دهد مجموعه متغیرهای مستقل، 8/50 درصد یعنی نیمی از واریانس متغیر میزان جامعه پذیری دینی را پیش بینی می کنند.

    کلیدواژگان: جامعه پذیری دینی، جوانان، دین، خانواده، گروه دوستان، رسانه، مدرسه
  • زهرا حسینی تبار، امان الله علیمرادی*، محمدرضا آیتی صفحات 125-144

    ظن و گمان در احکام، به حکم اولی فاقد اعتبار در استدلال و اثبات بوده و در منطق جایگاهی ندارد کتاب و سنت نیز آن را غیرقابل تمسک در اثبات حق و احکام شرع قلمداد نموده مگر موارد خاصی از ظنون به تاکید شارع رسیده و در اثبات حکم شرعی و یا در باب قضا و ترافعات اعتبار یافته مانند خبر واحد و شهادت. سوءظن به طریق اولی مورد نهی شارع قرار گرفته و حکم اولی آن به ویژه در تصمیمات مرتبط به دیگران حرمت است تا جایی که در تعیین، بسیاری از عناوین جرم و تخلف مانند: تهمت و افتراء و نشر اکاذیب بیشتر متکی به سوء ظن بوده حتی جنایاتی مانند قتل نیز با این خاستگاه شکل می‏گیرد. با این وصف، بایستی اذعان داشت که بسیاری از اصول و قواعد حقوقی ناظر به تضمین منع سوءظن (همچون اصل برایت و قاعده تفسیر شک به نفع متهم) و همچنین حقوق تضمین کننده آن (همچون حق دادخواهی، حق سکوت، حق تفهیم اتهام و مصونیت از بازداشت) تحت تاثیر مقتضیات زمانی و مکانی مختلف، دچار جرح و تعدیل‏ هایی گشته ‏اند.

    کلیدواژگان: ظن، سوء ظن، برائت، مقتضیات زمان و مکان
  • صابر صدقی، رحمت فرحزادی*، جبرئیل امیدی صفحات 145-168
    ازدواج یکی از حساس ترین وقایع زندگی انسان و از مهم ترین نهادهای حقوقی جوامع بشری است. لزوم آمادگی و بلوغ جسمانی و رشد قوای عقلانی افراد برای آغاز زندگی مشترک و اقدام به ازدواج تا حدی است که بسیاری از نظام های حقوقی جهان، حداقلی از سن را برای آغاز این مرحله از زندگی، ضروری دانسته اند. نظام حقوقی ایران از ابتدا تاکنون درخصوص شرط حداقل سن برای اقدام به ازدواج، دستخوش تحولات متعددی شده و مقررات متنوعی را تجربه نموده است. ازدواج کودک یکی از مسایلی است که تعداد زیادی از کودکان را از حقوق خود محروم می نماید. ازدواج زود هنگام در سنینی روی می دهد که افراد در آن به مرحله بلوغ فکری وعقلانی نرسیده اند. درنتیجه اسلام قوانین مربوط به حقوق زنان را به طور کامل و همه جانبه ذکر کرده، و بر اجرای آن به شدت تاکید دارد، به شخصیت انسان ارج می نهد، آنان را مورد حمایت قرار می دهد و در مواردی نیز در جهت احقاق حقوق زنان، تاکید بیشتری می ورزد و از آنان پشتیبانی می کند. در این پژوهش با استفاده از منابع کتابخانه ای، مقالات، سایت های اینترنتی مرتبط و نظرات اساتید این رشته بعد از تبیین سن نکاح و رشد، به بررسی اجمالی تحولات نظام قانونگذاری ایران، آثار و تبعات آن پرداخته شده است.نتایج پژوهش نشان می دهد کودک همسری از مسلمات فقهی است؛ اما انتقادات نه به حکم شرعی جواز کودک همسری، بلکه سوءاستفاده از آن مربوط می شود. بر این اساس با توجه به وضعیت اخلاقی و فرهنگی جامعه، نظارت حقوقی و قانونی بر نهاد کودک همسری باید بیشتر مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بلوغ فکری، بلوغ جسمانی، ازدواج، حقوق، کودک
|
  • Omid Ebrahimi, Hasan Poorbafrani *, Mohsen Shekarchizadeh Pages 1-20
    the role of bank credit in giving liquidity into the economy, necessitates need for legal protection of credit and the adoption of remedial measures against its disruption. the analytical and comparative study of "arbitration in banking lawsuits", "bank liability" and "mechanisms related to the bankruptcy of creditors" as the most important remedial measures against the disruption of bank lending in the criminal policy of Iran and the European Union, shows that in comparison with the stipulation of arbitration in (CFR), article 139 of the iranian constitution, has faced a challenge reference claims related to obtaining loans from state-owned banks to arbitration. Regarding the bank's civil liability, both legal systems have tended to the theory of "fault-free liability". Regarding the bankruptcy of the creditor, the wide applicability of the EU regulations on bankruptcy and the special rules of credit institutions and the granting of privileges to creditors with collateral in the Iranian legal system indicate the importance of the rights of creditors in both legal systems.
    Keywords: Disruptive practices of obtaining credit, remedial measures, Arbitration, criminal policy, Civil liability, bankruptcy
  • Rasool Malakooti * Pages 21-33
    The ticket slip as the passenger's identity authentication document and his/her passage permit is a proof of his/her previous verbal or written contractual relationship with the transport operator. In this article, while explaining the legal nature of the ticket in domestic law and international documents, the validity of the terms and obligations included in it, which are often against the passenger, have been explained. As a result, the obligations contained in the ticket are mandatory for the passenger to the extent that it can be verified as a legal obligation, but because the ticket is not recognized as a contract in the relevant domestic laws and international conventions, therefore the conditions and obligations contained in the ticket are not recognized as a contract. In it, there is no effect against the passenger, and his action in accepting and taking possession of the ticket is not considered acceptance. The legal procedure of our country also supports the same opinion in order to protect the traveler.
    Keywords: Ticket, passage document, Carrier, passenger, convention
  • Mahsa Fahimi Azad, Soheil Soheily Najafabad *, Mohsen Dianat Pages 35-50

    Recognizing the norms and regulations of international law and guarantying the international activists’ commitments necessitate a provisioning of international responsibility system for them. Using the descriptive and analytical methods and library data, the present research studied and explained the Islamic jurisprudential fundamentals of and political challenges for the governments’ and NGOs’ international responsibilities. The research findings showed that despite the lack of discussion on the subject in the Islamic jurisprudence, several jurisprudential regulations – such as the negation of hardship, the rule of prohibition of helping to commit a crime, the prohibition of detriment, as the most important ones - can be used as the fundamentals to justify the governments’ and NGOs’ international responsibilities. Despite this, there are several political challenges – the governments search for profits, their intervention in establishing the international laws, and political considerations effects on the election of judges for the international trials, as the most prominent ones - for the governments’ and NGOs’ international responsibilities.

    Keywords: political challenges, Government, NGO, jurisprudential fundamentals, international responsibility
  • Mohsen Shekrai, Ali Komeylipour * Pages 51-78
    One of the most valuable concepts in today's world is to solve the concern of intellectual property in the real space and especially in the digital space. Because in order to solve the concern of intellectual property, it is necessary to offer up-to-date solutions on the platform of blockchain, so that in their form this space of intellectual property rights becomes a safe and secure area. In order to implement this, today non-fungible tokens are used to acquire the right of ownership of a real or digital asset under the title of a digital document. And blockchain, by creating NFT tokens that are created and moved on the blockchain of digital currencies, has made the artists of the world, including painters, architects, musicians, digital artists, graphic artists, animators and filmmakers, who are mainly created from works of art. They earned their own money. Or sometimes they gave away their intellectual property in order to earn money from works of art. They were always faced with the problem of copying works and the ineffectiveness of copyright laws, as well as the problem of selling fake works and mediation of works of art, to find a special solution. This research seeks to explain the solution to the concern of intellectual property in the real and digital space. Therefore, in this research, we seek to analyze the use of NFT tokens and its impact on intellectual property by taking inspiration from similar materials with a descriptive-analytical method. enactment of appropriate legislation, systematic foundation and creation of desire in governmental and non-governmental institutions to use non-proprietary tokens in further protection of intellectual property rights.
    Keywords: Intellectual Property, NFT tokens, Guarantee, protection, Cryptocurrency
  • Mahsa Ibrahimi, Mohammafjavad Abdellahi * Pages 77-100
    The initial text of the bill for preventing women's injuries and improving their safety against abuse was prepared in 1392 in the vice-minister of women and family affairs of the 10th government and sent to the government for approval. Finally, after examining this bill among different governments and parliaments, the final bill was finally approved by the government board in December 2019. And finally, on May 29, 1400, the receipt was announced and it was referred to the legal and judicial commission of the parliament with a condition of urgency. In April 1402, the details of the plan were approved by the Islamic Council and its name was changed to "Prevention of women's injuries and promotion of their safety against abuse". The question that exists is what innovations can be legally discussed. In the present study, the author believes in the descriptive-analytical method following the answer to the above question that: innovations such as the integration of all institutions to support women, the establishment of a women's support fund, the provision of medical expenses and special attention to imprisoned women, the development of counseling centers for maintaining The mental health of abused women, the proper way to deal with women, the criminalization of responsibility due to the transmission of diseases through sexual intercourse, referring to the illegitimate submission and non-violence of men for the first time, as well as the permission for women to leave the country in the case that the man is against it for no reason. The title is innovation and strengths of the bill.
    Keywords: women', s rights, Violence against women, duties of institutions
  • Sare Delshad, MohamadHosein Poryani *, Mahmood Shahidi Pages 101-124

    Religious socialization is a process through which religious culture is transferred from one generation to another. The aim of the current research is to investigate sociological factors affecting religious socialization. The theoretical framework of the current research is a combination of Glock and Stark, reference group, Giddens, and Bourdieu theories of religiosity dimensions.The research method in the present study is a descriptive-analytical survey, and the data was collected from two documentary-library and survey methods using a researcher-made questionnaire tool. The study population of this research is 384 young people aged 18-28 years old in Central Province. The results show that economic capital, social capital, cultural capital, the degree of encouragement of the school to religious activities, the degree of use of news and religious topics in the media, the degree of religiousness of friends, the degree of democratic family upbringing, religious family and the welfare state of the living area are among the effective factors. They are based on religious socialization. The findings of the regression analysis indicate that the net effect of the social capital variable is more than other independent variables.The value of the correlation coefficient (R) between the variables is 0.722, which shows that there is a relatively strong correlation between the set of independent variables and the dependent variable. The adjusted coefficient value of 0.508 also shows that the set of independent variables predicts 50.8 percent, i.e. half of the variance of the variable of religious socialization.

    Keywords: religious socialization, Youth, Religion, Family, group of friends, Media, school
  • Zahra Hosainy Tabar, Amanullah Ali Moradi *, MohammadReza Ayati Pages 125-144

    As a priority, suspicion bears no credit to be used as an argument and prove in lawsuits and they give no place for it in logics. Unless some certain cases of suspicion to be empathized by shaare', Quran and tradition too consider suspicion as unreliable in proving a truth and using it in Sharia verdicts. Suspicion is also prohibited by shaare' as a proof for a sharia verdict or in jurisdiction and credit litigation such as tradition with a single narrator; and, the priority is to prohibit it especially in relation with decisions on other people. Therefore, many of accusations, calumnies, roorbacks are mostly based on suspicion. For example, accusation for a murder may have its roots in suspicion. Notwithstanding, it should be acknowledged that, affected by time and place necessities, many of legal principles and rules governing the guarantee for the prohibition of suspicion (such as the presumption of innocence and in dubio pro reo) and also the rights for its guarantee (such as the right for litigation, the right to remain silent, the right for arraign and privilege from arrest) have gone under modifications.

    Keywords: Opinion, suspicion, innocence, time, place necessities
  • Saber Sedghi, Rahmat Farahzadi *, Jebraeal Omidi Pages 145-168
    Marriage is known as one of the most outstanding events during lifetime and family is considered as the most important legal foundations in human societies. The requirement to get prepared for it and physical maturity and the growth of wisdom strengths of individuals to commence a joint life and getting married are so important that many of legal systems throughout the world have predetermined a minimum of age range to start such a stage in life. The legal system in Iran has experienced several changes and different regulations from many years ago regarding the minimum age requirement to get married. Child marriage is one of the issues that have deprived many of the children of their rights. Early marriage occurs in ages through which individuals have not reached intellectual and logical maturity. Islam has provided rules related to human rights completely and comprehensively and has emphasized their enactment seriously. It values the human personality and supports human beings and sometimes it emphasizes on women’s rights more and supports their rights specifically. In the present research and using library resources, articles, internet websites, and the viewpoints of the scholars in the field and after the identification of proper marriage age and maturity, the changes in legislations in Iran, the results and outcomes of their implementation were investigated. The results showed that Islam values women greatly in a way that women are considered as human beings with thoughtfulness, faith, action, morals, and independent outlooks and methods and responsive as men. Therefore, considering the fundamentals of Islamic law and human rights foundations and the ranking of the genuine Islamic principles regarding all schools of thought in family rights of the women issues seem necessary and prerequisite.
    Keywords: intellectual maturity, physical maturity, marriage, Law, child