فهرست مطالب

پژوهش های روابط بین الملل - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 47، زمستان 1401)

نشریه پژوهش های روابط بین الملل
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 47، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد ابوالفتحی، جواد بیگلری* صفحات 7-37
    با آغاز اصلاحات اقتصادی از سال 1978 میلادی در چین توسط دنگ شیایوپینگ، تاکنون این کشور رشد فزاینده ای را تجربه کرده است؛ به طوری که بسیاری از سازمانهای بین المللی مانند سازمان همکاری و توسعه اقتصادی و نظریه پردازانی همچون راچمن بر این باورند که مرکز ثقل اقتصادی جهان به سمت شرق و کشورهای جنوب به رهبری چین کشیده شده است و این کشور هژمونی ایالات متحده را با چالشی جدی مواجه ساخته است؛ اما مطابق یافته های پژوهش و دیدگاه برخی از اندیشمندان حوزه اقتصاد سیاسی همچون کیلی، از آنجا که رشد چین مبتنی بر تولید انبوه و صادرات کالاهای مونتاژی می باشد، این کشور توسعه فناورانه که سایر کشورها را به خود وابسته سازد را تجربه نکرده و چین همچنان نقش یک دولت پیرامون را در تقسیم کار بین المللی ایفا می کند که به کشورهای صنعتی وابسته است و مفاهیم مرکز- پیرامون همچنان مهم و کاربردی هستند. حال سوال مطرح این است که چالش های اقتصادی چین در تبدیل به هژمونی چیست؟ در پاسخ به سوال فوق این فرضیه مطرح گردید که با توجه به مشکلات و وابستگی اقتصادی پکن به کشورهای صنعتی به ویژه اروپا و آمریکا، نیل به هژمونی توسط چین امکان ناپذیر است. در این مقاله از نظریه مکتب وابستگی برای نشان دادن عدم استقلال اقتصاد چین از کشورهای مرکز و صنعتی استفاده شده و از روش تبیینی جهت نشان دادن چالش های پیش روی چین استفاده خواهیم نمود. هدف این پژوهش نیز اشاره به نقش پیرامونی چین در تقسیم کار بین المللی با وجود رشد اقتصادی آن می باشد.
    کلیدواژگان: وابستگی، چالش های اقتصادی، هژمونی، چین، مرکز- پیرامون
  • علی خاطرخواه آناقیز، زهره پوستینچی* صفحات 39-67
    داشتن کشوری مستقل، یکی از آرزوهای اقلیم کردستان عراق است که علی رغم مخالفت کشورهای همسایه اقلیم و دولت مرکزی عراق، همواره با حمایت گسترده اسراییل همراه بوده است. این پژوهش به دنبال آن است تا با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی جهت آزمون فرضیه و روش کتابخانه ای و فیش برداری برای گردآوری داده ها، و بهره برداری از گزاره های نظریه واقع گرایی تدافعی با تاکید بر موازنه تهدید، دریابد نقش اسراییل در استقلال خواهی کردستان عراق چه می باشد و این عامل چه تاثیری بر امنیت ملی ایران دارد؟ نتایج حاصل، حاکی از آن است که برای اسراییل حمایت گسترده از تمایلات استقلال خواهانه کردستان عراق در چارچوب استرتژی اتحاد پیرامونی بن گوریون، همواره اصلی مهم در راهبرد سیاست خارجی این رژیم برای مشروعیت-بخشی به موجودیت خود و خروج از انزوا در منطقه و تثبیت اتحاد با موجودیتی غیر عرب و هم مرز با ایران بوده است. با توجه به اینکه امنیت ملی ایران تابعی از مجموعه تحولات داخلی و تحرکات حادث در محیط امنیتی پیرامونی آن است، لذا پیشبرد تمایلات استقلال خواهانه اقلیم کردستان عراق با حمایت اسراییل، پیامدهای متعددی برای ایران به دنبال خواهد داشت که از مهم ترین آن می توان به ایجاد مطالبات جدید در میان کردهای ایران، گسترش اختلافات قومی و فرقه ای، نگرانی از شکل گیری کردستان بزرگ، تشدید اقدام های کنترلی اسراییل بر علیه ایران و ایجاد بازدارندگی در مقابل حضور و نفوذ ایران در منطقه و تهدید یکپارچگی و انسجام ایران اشاره نمود.
    کلیدواژگان: اسرائیل، اقلیم کردستان عراق، استقلال خواهی، جمهوری اسلامی ایران، امنیت ملی
  • سمیه کریم دوست، فرهاد قاسمی* صفحات 69-101
    سیستم بازدارندگی به دلیل کاربردهای ارزشمندی که در امنیت سازی ایفا می کند، همواره مورد توجه بوده است. یکی از موضوعات مهم در سیستم های بازدارندگی، سازوکار های ایجاد کننده چنین سیستم هایی است. به تناسب تغییر ساختارها در نظام بین الملل و تحول در الگوهای نظم، بازدارندگی نیز تغییر یافته است. از جمله این تغییرات، تاثیر گروه های غیر دولتی بر بازدارندگی در بستر شبکه است که در تیوری های بازدارندگی مورد توجه قرار نگرفته است. بنا براین دغدغه و پرسش اساسی این پژوهش این است که کنشگران غیر دولتی چگونه بر ایجاد و الگوی سیستم بازدارندگی اثر می گذارند. در چارچوب الگوی نظم نامتقارن، شبکه های غیر دولتی از طریق تبدیل قدرت به تهدید و با بهره گیری از ساختار نظم هیترارشیک، بر بازدارندگی تاثیر گذاشته، منجر به شکل گیری پانارکی بازدارندگی در نظام بین الملل می شوند. این نوشته، از طریق اصلاح تیوری نسل پنجم بازدارندگی و انطباق آن با مبانی نظریه پیچیدگی - آشوب و نظم شبکه ای، زمینه های نظری تبیین بازدارندگی شبکه ای غیر دولتی را فراهم سازد. در این راستا، مفاهیم بازدارندگی شبکه ای -مقاومتی و پانارکی بازدارندگی مفاهیم جدید مطرح شده در مقاله هستند که می تواند سرآغازی برای دستورکارهای پژهشی در حوزه بازدارندگی و امنیت باشند. در خاتمه، استفاده ایران و پاکستان از بازدارندگی شبکه ای غیر دولتی نیز به منظور عینیت بخشیدن به مباحث مطرح شده مورد بررسی قرار گرفته است. در این مسیر از روش ابداکتیو که مبتنی بر تعامل مستمر نظریه و تجربه است استفاده شده است
    کلیدواژگان: نوپدیدگی بازدارندگی غیر دولتی، نظم هیترارشیک، شبکه سازی، پانارکی بازدارندگی، بازدارندگی کشسانی
  • مهدی امیری*، مهرشاد غفاری زاده، احسان فلاحی صفحات 103-133
    ایندو- پاسیفیک در جهان کنونی تبدیل به یکی از مهمترین کانون های رقابت میان قدرت های بزرگ شده است و توجه بازیگران کلیدی منطقه ای و فرامنطقه ای را به خود جلب کرده است. یکی از مهمترین بازیگران در این زمینه بریتانیا است که پس از برگزیت فعالانه در حال بازنگری جایگاه خود در جهان است. به همین منظور سندی تحت عنوان «بررسی یکپارچه» منتشر شده است که مهمترین هدف آن بازسازی وجهه بریتانیا به عنوان یک قدرت بزرگ در جهان و تثبیت جایگاه امنیتی و اقتصادی این کشور در ایندو- پاسفیک است. لذا در سند مذکور از لفظ «بریتانیای جهانی» استفاده شده است. به عبارت دیگر بریتانیا با هدف تثبیت هویت در حال تحول خود به عنوان یک قدرت بزرگ اروپایی و بازیگر بین المللی به سوی ایندو- پاسیفیک خیز برداشته است. از این رو جای سیوال است که منطقه ایندو-پاسیفیک چه جایگاهی در استراتژی جدید بریتانیا دارد؟ و دلایل خیز بریتانیا به سوی این منطقه چیست؟ با استمداد از نظریه برنارد کوهن تحت عنوان «ژیوپلیتیک نظام جهانی» استدلال شده است که با ظهور چین و روسیه به عنوان بازیگران تجدیدنظرطلب روند حاکم بر نظام بین الملل تغییر کرده و ایندو- پاسیفیک تبدیل به صحنه رقابت قدرت های بزرگ شده است. لذا با تغییر روند حاکم بر نظام بین الملل توجه لندن نیز به این منطقه جلب شده است. بریتانیا قصد دارد که تبدیل به یک کنش گر فعال در منطقه مذکور شود تا بدین وسیله نقش برجسته خود در نظام بین الملل در حال گذار را حفظ نماید. از مهمترین دلایل خیز بریتانیا به سوی ایندو- پاسیفیک می توان به پیامدهای اقتصادی برگزیت، تغییر رویکرد بریتانیا نسبت به چین، اولویت دادن به روابط نزدیک بریتانیا و آمریکا، اهداف امنیتی- نظامی و همچنین تقویت روابط دوجانبه با قدرت های منطقه ای مانند هند اشاره کرد.
    کلیدواژگان: بریتانیای جهانی، سیاست خارجی، ایندو- پاسفیک، ژئوپلیتیک نظام جهانی
  • محمدمهدی آباده ای زاده، رضا سیمبر*، فریدون اکبر زاده صفحات 135-162

    با بررسی سیر تاریخ معاصر ایران می توان به دولت رانتی و نقش آن در عقب راندن فرآیند توسعه خاصه حکمرانی مطلوب اشاره نمود این موضوع با کشف نفت و متکی شدن دولت به صادرات و درآمد حاصل از آن برحسته شده و پیامدهای فراوانی در پی داشته است نماد بارز این نوع از دولت در دوران ریاست جمهوری احمدی نژاد و روحانی مصداق پیدا کرده است. مقاله حاضر درصدد بررسی «تاثیرات دولت رانتیر بر عدم تحقق حکمرانی مطلوب در دولت احمدی نژاد و روحانی» است از این منظر پس از بسط فضای مفهومی موضوع و بیان جنبه مسیله مند بودن آن، به بررسی ابعاد و جنبه های مختلف تاثیر دولت رانتیر بر توسعه سیاسی خواهد پرداخت. مطابق با مستندات موضوعی ارایه شده در این پژوهش، روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات در این پژوهش، تحلیل اسنادی می باشد. یافته های این مطالعه، حاکی از آن است که «تقویت دولت رانتیر در ایران در دوران احمدی نژاد و روحانی سه بازوی حکمرانی مطلوب یعنی دولت کارآمد مبتنی بر قانون مداری و اعتماد سازی جامعه مدنی نهادینه شده و بخش خصوصی فعال، توسعه سیاسی را در ایران با چالش مواجه نموده است.

    کلیدواژگان: دولت رانتیر، حکمرانی مطلوب، دولت احمدی نژاد، دولت روحانی
  • آرزو زارع عسکری، ابراهیم انوشه*، محمود بابایی صفحات 163-186
    منطقه خلیج فارس به واسطه جایگاه ژیوپلیتیک و دارا بودن ذخایر غنی انرژی، یکی از مهم ترین مناطق جهان محسوب می شود. تحولات و پویایی های این منطقه مهم و حیاتی تحت تاثیر عوامل مختلف قرار دارد و از زوایای گوناگون می توان آن را تحلیل کرد و توضیح داد. یکی از مهم ترین مباحث در حوزه خلیج فارس مقوله امنیت است که پژوهش های بسیاری را به خود اختصاص داده است. این پژوهش در نظر دارد با استفاده از نظریه مجموعه امنیت منطقه ای به تاثیر توافق عادی سازی بر الگوهای دوستی و خصومت در منطقه خلیج فارس بپردازد. یافته های پژوهش نشان می دهند توافق عادی سازی از طریق ایجاد دو بلوک متخاصم و رقیب و همچنین تراکم بیشتر عوامل بحران ساز و تنش زا می تواند موجب بی ثباتی بیشتر در مجموعه امنیتی خلیج فارس شود و الگوی روابط خصمانه را در این منطقه تشدید کند. علاوه بر این، این توافق می تواند سایر عوامل مانند اختلافات سرزمینی یا مقوله انرژی را نیز امنیتی کرده و بر عوامل بحران زا در این مجموعه امنیت منطقه ای بیفزاید. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی و تحلیلی و روش گردآوری داده ها نیز اسنادی و کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، مجموعه امنیت منطقه ای، توافق عادی سازی
  • حسن یوسفی، حسن خداوردی*، گارینه کشیشیان سیرکی صفحات 187-219
    سیاست خارجی یکی از وجوه مهم زندگی ملت ها و کشورها به شمار می رود. بررسی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در قبال مصر و تاثیرات آن می تواند به تدوین راهبردهایی در روابط خارجی در دولت های مختلف کشورمان کمک کند و شرایط را برای رفع مشکلات و نقایص احتمالی فراهم آورد. پس از بیداری اسلامی دولت هایی در مصر روی کار آمدند که بر روابط با ایران تاثیرگذار بودند. در این پژوهش سعی شده است تا با نگاهی سازه انگارانه به روابط ایران و مصر، سیاست خارجی کشورمان در دولت های احمدی نژاد و روحانی مورد نقد و بررسی قرار گیرد و به این سیوال پاسخ داده شود که روابط ایران و مصر بین سال های 2005 تا 2021 چگونه بوده؟ و با چه راهبری می توان مشکلات موجود را در روابط دو جانبه برطرف کرد؟ در پاسخ باید گفت؛ در دولت موسوم به عدالت محور احمدی نژاد، درگیر بودن در برخی تنش های داخلی و فقدان رویه ای ثابت در سیاست خارجی و در دولت موسوم به اعتدال گرا روحانی، تمایل بیش از حد به روابط با غرب و درگیر بودن با برجام، توسعه روابط را با کشورهایی مانند مصر کند کرد و زمینه های تاریخی، اشتراکات فرهنگی و سیاسی به همراه فرصت شکل گرفته از قیام مردمی دراین کشور نیز نتوانست به این روابط کمک چندانی بکند. هدف این مقاله کنکاش دریافتن دلایل بروز مشکلات در روابط دوکشور و ارایه راهبردی برای حل این مشکل است. دراین پژوهش با اتکا به روش (SWOT) این نتیجه حاصل شد که برای بهبود روابط با مصر می توان از راهبرد «رقابتی یا تنوع بخشی» (ST) استفاده کرد.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، عدالت محور، اعتدال گرا، جمهوری اسلامی ایران، مصر
  • مریم کمائی، سلامه ابوالحسنی*، نغمه فرهود صفحات 221-244
    با رشد پژوهش ها و مطالعات بین رشته ای فمنیسم، عدالت کیفری و سیاستگذاری چشم اندازهایی جدید جهت بهبود عملکرد بوروکراسی دولتی و سازمان های غیر دولتی گشوده شده است در این راستا به طور غالب تحقیقات درباره نقش جنسیت زنان در جنایات یقه سفید بر عدم انگیزه مالی، فرصت سازمانی و تمایل کمتر آن ها به رفتارهای مجرمانه متمرکز شده است. این پژوهش دیدگاه مخالف تحقیقات جنسیتی سنتی در مورد جنایت یقه سفید را از نظر انگیزه، فرصت و تمایل ویژه زنان به کار می گیرد و تحقیقات قبلی در مورد دخالت زنان در جرایم یقه سفید را به چالش می کشد. این پژوهش موضوعات مثلث آسایش که مخصوص جنسیت به نفع مجرمان یقه صورتی است را مشخص می کند. در بعد انگیزشی بر اساس نظریه آسایش، احساس نگرانی برای دیگران و فشارهایی را که باعث افسردگی و اضطراب می شوند، و زنان و مردان را برای ارتکاب جرم قانع می کند پیدا می کنیم. در بعد فرصت، متوجه می شویم که موقعیت زنان در سازمان ها این مزیت را دارد که در مقایسه با مردان کمتر مورد سوظن به انجام جرم توسط دیگران قرار بگیرند. در بعد تمایل، به این نتیجه می رسیم که زنان اعمال جنایتکارانه خود را بهتر از مردان می توانند توجیه کنند، روش پژوهش در این مقاله روش تبینی که به رابطه متغیر مستقل جنسیت بر متغیر وابسته جرایم در بوروکراسی دولتی و سازمان های غیر دولتی می پردازد.
    کلیدواژگان: فمنیسم، مفهوم یقه صورتی، عدالت، نروژ، ایران
  • احسان جعفری فر، حبیب الله ابوالحسن شیرازی* صفحات 245-271

    کشورهای قفقاز جنوبی پس از فروپاشی شوروی به استقلال رسیدند. در این میان تشدید اختلافات ارضی بین آذربایجان و ارمنستان باعث به وجود آمدن نزاع های سخت بر سر قره باغ شده است. هم زمان ترکیه نیز باسیاست های منطقه ای خود درصدد است تا به عنوان برادر بزرگ ترک با ترکیب قدرت نرم و سخت یا به عبارتی قدرت هوشمند، در حمایت از آذربایجان نقش برجسته ای را ایفا کند. مقاله حاضر به روش توصیفی و تحلیلی به دنبال پاسخ به این پرسش است که در راهبردهای عمده ترکیه بحران قره باغ ، از منظر قدرت هوشمند چیست؟ در پاسخ به این سوال، فرضیه مقاله بیانگر آن است که ترکیه با درک اینکه بحران قره باغ فرصت مناسبی را برای نفوذ این کشور بعد از یک صد سال دوری از این منطقه فراهم می سازد تلاش کرد تا با ترکیبی از سیاست های سخت شامل تقویت قدرت نظامی آذربایجان از یک سو و سیاست های نرم شامل تاکید بر هویت قومیتی و نژادی به نفوذ خود در منطقه قفقاز دست یابد. در این راستا، قدرت هوشمند ترکیه سعی داشته تا با کمترین هزینه بیشترین سود را از شرایط بحرانی قره باغ به دست آورد ولی درنهایت با در نظر گرفتن تاثیر روسیه در حل بحران و منابع نفوذ، ترکیه نتوانسته است در منطقه قفقاز جنوبی با موفقیت کامل به اهداف سیاست خارجی دست یابد.

    کلیدواژگان: ایران، بحران قره باغ، ترکیه، قدرت هوشمند
  • مرمر اسدیان، سید باسم موالی زاده*، سید حسن حسینی صفحات 273-300

    اندیشه مقابله با اختلافات بین المللی که در پی ایجاد جامعه ی جهانی ماهیت یافته اند، موضوعی است که به صورت پیوسته ذهن و فعالیت کارشناسان و دانشمندان عرصه عدالت کیفری را در جهت تاسیس مرجع کیفری بین المللی معطوف به خود نموده است. در کنار این فعالیت ها، کشورها تمایل خود را به تاسیس مراجع قضایی جدید در درون ساختار سازمانهای بین المللی یا در درون مراکز قضایی دیگر، در جهت این که مورد به مورد در باب دعاوی، بر اساس قانونی که نسبت به آن دعاوی قابل اجراست تصمیم گیری کنند، نشان داده اند. سازمان همکاری اسلامی تنها نهادی است که بر پایه های مذهبی بنا شده که فراتر از تعهدات منطقه ایی و ایدیولوژیهای ملی می باشد و بطور بالقوه هر کشوری که در آن اسلام مذهب اکثریت جامعه است می تواند عضو این سازمان گردد. کشورهای اسلامی تشکیل دهنده این سازمان، شریعت اسلامی را در جهت گسترش و تقویت چهار چوب حقوق بین الملل برای حل و فصل اختلافات در نظر گرفته اند. ولین نشست اعضای این نهاد در پی مناقشه ایجاد شده در منطقه مسجد الاقصی در سال 1969 میلادی با هدف الزام کشورهای عضو به حل مساله فلسطین برگزار گردیده است. در طول سال های دهه هشتاد میلادی، در خلال گسترش جنگ بین کشورهای ایران و عراق(1988-1980) و کمی قبل از تهاجم عراق به کشور کویت تاسیس دیوان بین المللی دادگستری اسلامی به عنوان رکن قضایی سازمان پیشنهاد شده و مسیولیت حل مسالمت آمیز اختلافات بین دولت های عضو برای آن در نظر گرفته شد.

    کلیدواژگان: دادگاه عدل اسلامی، دادگاه های بین المللی، مطالعه تطبیقی، کشورهای اسلامی، اختلافات بین المللی
|
  • Mohammad Abolfathi, Javad Biglari * Pages 7-37
    since the economic reforms in China in 1978 by Deng Xiaoping, the country has experienced increasing growth. So that many international organizations such as the OECD and theorists such as Rachman believe that the world's economic center of gravity has shifted to the east and the southern countries under the leadership of China, and this country will challenge the hegemony of the United States seriously faced; But according to the research findings and the views of some political economy theorists such as Kiely, since China's growth is based on mass production and the export of assembled goods, this country has not experienced the technological development that makes other countries dependent on it, and China continues to plays the role of a peripheral state in the international division of labor, which is dependent on industrialized countries, and the concepts of center-periphery are still important and practical. the question is, what are China's economic challenges in becoming a hegemony? In response to the above question, the hypothesis was raised that considering Beijing's problems and economic dependence on industrialized countries, especially Europe and USA, it is impossible for China to achieve hegemony. In this article, the dependency school theory is used to show the lack of independence of China's economy from the central and industrialized countries, and we will use the explanatory method to show the China challenges . The purpose of this research is to point out the peripheral role of China in the international division of labor despite its economic growth.
    Keywords: Dependence, Economic Challenges, Hegemony, China, Center-Periphery
  • Ali Khatar Khah Anaghiz, Zohre Poustinchi * Pages 39-67
  • Somayyeh Karimdoost, Farhad Ghasemi * Pages 69-101
    Due to its significant applications in security building, deterrence system has always been an issue of consideration. One of the important issues in deterrence systems is the mechanisms that these systems are built upon. In accordance with the changes in structures and patterns of international order, deterrence has also evolved. One of these changes, is the networked base effect of non- state actors on deterrence. This evolution has not been considered in recent theories of deterrence. So, the main concern of article is on the way on which non- state actors affect the formation and patterns of deterrence. It is concluded that in the context of asymmetric patterned of order, non-state networks effect on deterrence-based policies by benefiting from heterarchical order structures and converting power to threat. They can finally form the panarchy of deterrence in international relations. By updating the fifth wave of deterrence theory and complying It with the principles of complex- chaotic theory and networked order, this article could provide theoretical bases for elucidation of non- state networked deterrence. The concepts of resilient- networked deterrence and panarchy of deterrence are newly used in this article and can be a proper ground for further research in the field of security and deterrence. At the end, the resort of Iran and Pakistan to non- state networked deterrence has been analyzed to realize the theoretical founding arguments of the article. An abductive method of research that is based on close interaction between theory and practice is used in this work.
    Keywords: emergent of non- state deterrence, heterarchical order, networking, panarchy of deterrence, resilient deterrence
  • Mehdi Amiri *, Mehrshad Ghafarizade, Ehsan Fallahi Pages 103-133
    Indo-Pacific Region has become a center of competition between the leading powers, and it has drawn the attention of key international and local players. One of these major powers is the UK actively revisiting its position in the world, particularly after Brexit. British government has published the “Global Britain” vision in the Integrated Review in order to reconsider its position as a major power in the world. The Integrated Review makes the UK government to deepen its engagement and consolidate its place in Indo-Pacific Region for a long-term. The Integrated Review document obliges the government to strengthen the UK’s persistent presence in Indo-Pacific Region. Hence, UK has tilted its strategy toward the region in order to consolidate its changing identity as a leading European power and as an international political player.  In this study, the main questions are “what is the position of Indo-Pacific Region in Britain’s new strategy? and what are the Britain's reasons for tilt toward the region?” Referring to the Bernard Cohen's theory "Geopolitics of the World System", it has been argued that the international order has been changed due to China and Russia revisionism, and Indo-Pacific Region is now considered as the arena of competition for great powers. This change has made the UK to shift its strategy toward this global hotspot and play an active and independent role at international environment. The main goal of Integrated Review is to deepen the UK’s engagement in the Region as a European nation for gaining economic and security advantages in the coming decade. The main reasons of Britain’s strategic orientation toward the region could be the economic consequences of Brexit, changing in China stance, prioritizing the US-Britain relations, achieving security-military goals, and boosting bilateral relations with Japan and India, as two regional powers. This study employed a descriptive-analytical approach in research conduction.
    Keywords: Global Britain, Foreign Policy, Indo-pacific, Geopolitics of the World System
  • Mohammad Mahdi Abadeh Yazadeh, Reza Simbar *, Ferydon Akbarzadeh Pages 135-162

    By examining the course of contemporary history of Iran, we can point out the rentier government and its role in pushing back the development process, especially good governance. It has been a clear symbol of this type of government during the presidency of Ahmadinejad and Rouhani. The present article aims to investigate "the effects of the rentier government on the failure to achieve the desired governance in the government of Ahmadinejad and Rouhani". From this point of view, after expanding the conceptual space of the subject and expressing its problematic aspect, it will examine the various dimensions and aspects of the influence of the rentier government on political development. the payment. According to the subject documents presented in this research, the research method is descriptive-analytical and the method of gathering information in this research is document analysis. The findings of this study indicate that "the strengthening of the rentier government in Iran during the era of Ahmadinejad and Rouhani, the three arms of desirable governance, i.e. the efficient government based on the rule of law and the trust building of the institutionalized civil society and the active private sector, have contributed to the political development in Iran with has faced a challenge".

    Keywords: Rentier state, Good Governance, Ahmadinejad period, Rouhani period
  • Arezoo Zare Askari, Ebrahim Anoosheh *, Mahmoud Babaie Pages 163-186
    The Persian Gulf region is considered one of the most important regions of the world due to its geopolitical position and rich energy reserves. The developments and dynamics of this important and vital region are influenced by various factors and can be analyzed and explained from various angles. One of the most important topics in the Persian Gulf is the security category, which has been the subject of many studies. This research intends to deal with the effect of the normalization agreement on the patterns of friendship and hostility in the Persian Gulf region by using the regional security complex theory. The findings of the research show that the normalization agreement through the creation of two hostile and competing blocs, as well as a greater concentration of crisis- and tension-causing factors, can cause more instability in the security complex of the Persian Gulf and intensify the pattern of hostile relations in this region. In addition, this agreement can secure other factors such as territorial disputes or the energy category and add to the crisis-causing factors in this regional security complex. The research method in this research is descriptive and analytical and the data collection method is documentary and library.
    Keywords: Persian Gulf, Regional Security Complex, normalization agreement
  • Hassan Yousefi, Hassan Khodaverdi *, Garineh Keshishyan Siraki Pages 187-219
    Foreign policy is one of the important aspects of the life of nations and countries. Examining the foreign policy of the Islamic Republic of Iran towards Egypt and its effects can help formulate strategies in foreign relations in different governments of our country and provide the conditions for solving possible problems and defects. After the Islamic awakening, governments came to power in Egypt that had an impact on relations with Iran. In this research, an attempt has been made to take a constructive look at the relations between Iran and Egypt, the foreign policy of our country in the governments of Ahmadinejad and Rouhani, and to answer the question that the relations between Iran and Egypt between How were the years from 2005 to 2021? And with what guidance can existing problems in bilateral relations be solved? In response, it should be said; In the so-called justice-oriented government of Ahmadinejad, being involved in some internal tensions and the lack of a fixed procedure in foreign policy, and in the so-called moderate Rouhani government, too much desire for relations with the West and being involved with JCPOA slowed down the development of relations with countries like Egypt, and the historical background, cultural and political commonalities along with the opportunity created by the popular uprising in this country could not help these relations much. In this research, relying on the SWOT method, the conclusion was reached that "competitive or diversification" (ST) strategy can be used to improve relations with Egypt.
    Keywords: Foreign Policy, justice-oriented, Moderate, Islamic Republic of Iran, Egypt
  • Maryam Kamaei, Salameh Abolhasani *, Naghmeh Farhood Pages 221-244
    By entering the field of etiology of crimes, a logical separation can be found between the crimes of women and men. All over the world, the study of crimes committed by women and men shows the existence of a positive relationship between these crimes and the gender role of the perpetrators. Usually, research on the role of women's gender In white-collar crimes, it is focused on women's lack of financial motivation, organizational opportunity and their willingness for criminal behavior. This research uses the opposite perspective of traditional gender research on white-collar crime in terms of women's special motivation, opportunity and willingness, and challenges previous research on women's involvement in white-collar crimes. This research identifies the issues of the convenience triangle, which is specific to gender in favor of pink collar criminals. In the motivational dimension based on the convenience theory, we find the feeling of concern for others and the pressures that cause depression and anxiety, and convince men and women to commit crimes. In terms of opportunity, we realize that the position of women in organizations has the advantage that, compared to men, they are less likely to be suspected of committing a crime by others and In the willingness dimension, we come to the conclusion that women can justify their criminal acts better than men.
    Keywords: feminism, concept of pink collar, Justice, Norway, Iran
  • Ehsan Jafari Far, Habibolah Abolhasan Shirazi * Pages 245-271

    South Caucasus countries gained independence after the collapse of the Soviet Union. Meanwhile, the aggravation of territorial disputes between Azerbaijan and Armenia has led to severe conflicts over Karabakh. At the same time, Turkey, with its regional policies, is trying to play a prominent role in supporting Azerbaijan as the Turkish big brother by combining soft and hard power, or in other words, smart power. The present article, in a descriptive and analytical way, seeks to answer the question, what is the Nagorno-Karabakh crisis in Turkey's major strategies from the point of view of intelligent power?In response to this question, the hypothesis of the article states that Turkey, realizing that the Nagorno-Karabakh crisis provides a good opportunity for the influence of this country after a hundred years of being away from this region, tried to use a combination of hard policies including strengthening the military power of Azerbaijan on the one hand. and soft policies including emphasis on ethnic and racial identity to gain influence in the Caucasus region. In this regard, Turkey's intelligent power has tried to get the most benefit from the crisis situation in Karabagh with the least cost, but finally, taking into account the influence of Russia in solving the crisis and the sources of influence, Turkey has not been able to achieve its goals with complete success in the South Caucasus region. achieve foreign policy.

    Keywords: Iran, crisis, Turkey, South Caucasus, Karabagh
  • Marmar Asadian, Seyed Basem Mavalizadeh *, Seyed Hassan Hosseini Pages 273-300

    The idea of ​​dealing with international disputes that have arisen after the creation of the world community is a subject that has continuously focused the minds and activities of experts and scientists in the field of criminal justice in order to establish an international criminal authority. In addition to these activities, countries show their desire to establish new judicial authorities within the structure of international organizations or within other judicial centers, in order to make a case-by-case decision regarding claims based on the law applicable to those claims. have shown. The Organization of Islamic Cooperation is the only organization based on religious foundations that goes beyond regional obligations and national ideologies, and potentially any country where Islam is the religion of the majority of society can become a member of this organization. The Islamic countries that make up this organization have considered Islamic Sharia in order to expand and strengthen the framework of international law to resolve disputes. The first meeting of the members of this body was held following the conflict created in the Al-Aqsa Mosque area in 1969 with the aim of forcing the member states to resolve the Palestinian issue. During the eighties, during the expansion of the war between Iran and Iraq (1980-1988) and shortly before Iraq's invasion of Kuwait, the establishment of the International Islamic Court of Justice was proposed as the judicial pillar of the organization and responsible for the peaceful resolution of disputes. It was considered for it between the member states.

    Keywords: Islamic Court of Justice, International Courts, comparative study, Islamic countries, International Disputes