فهرست مطالب

جستارهای اقتصادی ایران - پیاپی 37 (بهار و تابستان 1401)

نشریه جستارهای اقتصادی ایران
پیاپی 37 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهدی رزم آهنگ*، حسن سبحانی صفحات 9-32
    در این پژوهش توضیح داده شده است که تلقی اقتصاد متعارف از بانک به‎عنوان نهاد واسطه‎گر وجوه، ضمن عدم‎تطابق با واقعیت بیرونی، تحلیل نوسانات پولی و نابسامانی‎های اقتصادی متعاقب آن را دچار کژتابی می‎کند؛ اما در نگاه بدیل، نهاد بانک به‎عنوان مهم‎ترین بازیگر نظام پولی، قدرت خلق منعطف اعتبار دارد. سوال مشخص پژوهش حاضر آن است که آیا می‎توان گفت در ساخت فعلی نظام پولی و بانکی، منافع بانک و جامعه، در تزاحم با یکدیگر هستند.
    برای پاسخ به این سوال، روش کتابخانه‎ای و اسنادی استفاده شده و سرانجام این نتیجه حاصل شده است که بانک نهادی است که می‎تواند هزینه‎های مرتبط با بسط منعطف و بی‎قاعده اعتبار را برون‎سازی کرده و منافع اقتصادی آحاد جامعه را تحت‎تاثیر قرار داده و درمقابل، منافع حاصل از خلق منعطف اعتبار را نصیب خود کند. این نتیجه مهم، بر پایه تبیین مینسکی از پویایی روابط بانک و بنگاه به‎دست ‎آمده است. در نگاه وی، سازوکارهای درونی اقتصاد سرمایه‎داری مبتنی بر مدیریت پول و به‎ویژه نحوه تعامل بنگاه و بانک باعث می‎شود که «ثبات زمینه‎ساز بی‎ثباتی شود».
    نتیجه پژوهش حاضر آن است که اولا تزاحم منافع بانک و جامعه، خروجی طبیعی فهم غیرواقع‎بینانه دانش متعارف اقتصادی از «بانک» است و ثانیا مصادیق این تزاحم در سه مقطع زمانی تکرارشونده قابلمشاهده است: 1. پیش از بروز نشانه‎های اولیه بحران پولی و بانکی؛ 2. پس از بروز نشانه‎های اولیه بحران و 3. بروز بحران فراگیر و سرایت آن به دیگر بخش‎های اقتصاد.
    کلیدواژگان: خلق پول، بانک، بحران بانکی، سفته‎بازی، مینسکی
  • حسین کفشکر*، ناصر الهی صفحات 33-59
    یکی از مهم‎ترین چالش‎های اساسی نظام بانکی، نرخ سود بانکی و شیوه تعیین آن است. بسیاری از کشورهای درحال‎توسعه بدون ساختارهای کارآمد، نرخ‎های بهره معمولا بدون توجه به وضعیت بازار، به‎صورت دستوری و با درنظرگرفتن شاخص‎های کلی اقتصادی ازجمله تورم و با دیدگاه حمایتی نسبت به بعضی از بخش‎های اقتصادی تعیین می‎شوند. در ایران نیز با توجه به برخی ملاحظات سیاسی و اقتصادی، تعیین نرخ سود به‎صورت دستوری به شورای پول و اعتبار واگذار شد تا با صلاحدید خود بتواند زمینه رشد یا تقویت تولید یا کنترل تورم را فراهم نماید. اما در واقعیت این شیوه نخست، به‎دلیل تحت تاثیر قرار گرفتن از سیاست‎های دستوری دولت‎های گوناگون و دوم، عدم تحقق برخی اهداف اساسی موردنظر نظام بانکی، نمی‎توانند معیار مناسبی از تعیین نرخ سود بهینه باشد.
    تعیین نرخ سود عقود مبادله‎ای در نظام بانکی بدون ربای ایران با الهام از قاعده تیلور و به‎صورت قاعده‎مند می‎تواند سیاست‎گذاران اقتصادی کشور را در دستیابی به اهداف تصریح‎شده در قانون پولی و بانکی کشور کمک کند و اثرات تثبیت‎کننده‎ای بر اقتصاد کشور داشته باشد؛ ازاین‎رو در این تحقیق برای مدل‎سازی تعیین نرخ سود سیاستی و به‎دست‎آوردن ضرایب متغیرها، از سیستم معادلات هم‎زمان و از روش حداقل مربعات سه‎مرحله‎ای (3sls) استفاده شد.
    نتایج تحقیق برای دوره 1368−1399 نشان می‎دهد که نخست، واکنش مقامات پولی نسبت به شکاف تولید و تورم انتظاری سازگار با قاعده تعمیم‎یافته تیلور نیست و دوم، انتخاب بهترین شیوه‎ها از تعیین اهداف کمی برای اقتصاد ایران در برنامه‎های توسعه تا زمانی که شیوه قاعده‎مند برای تعیین نرخ سود اجرا نشود، بی‎معنا خواهد بود.
    کلیدواژگان: نرخ سود، عقود مبادله‎ای، قاعده تیلور، قاعده‎مندی و صلاحدیدی، سیستم معادلات هم‎زمان
  • حمید حسن پور، محمد واعظ برزانی*، عبدالحمید معرفی محمدی، سید مهدی امامی جمعه صفحات 61-92

    نظریه‎پردازی اقتصاد مالی کلاسیک بر فردگرایی روش‎شناختی در چارچوب معرفت‎شناسی دکارتی استوار شده است. بر مبنای این ساختار عقل‎گرا، سرمایه‎گذار بهره‎مند از عقلانیت نامحدود، خودخواهی نامحدود و اراده نامحدود است. براساس این سه فرض، اصول اولیه رفتار سرمایه‎گذار در قالب یک مجموعه اصل موضوعی، صوری‎سازی شده و همه قضایا و نظریات با استنتاج منطقی از اصول موضوعه تولید می‎شوند. این رویکرد روش‎شناختی مدعی است توانسته به شکل توصیفی و تجویزی، رفتار سرمایه‎گذار را در قالب اصل عامل بهینه‎یاب توصیف، تبیین و پیش‎بینی نماید؛ اما درعمل، رفتار مشاهده‎شده بازارهای مالی با آنچه این نظریات پیش‎بینی کرده‎اند فاصله معناداری دارد؛ به‎ویژه آنکه مشاهده بحران‎های مالی متعدد و ناتوانی این دانش در توضیح دلایل بروز آنها، اعتبار این دانش را خدشه‎دار نموده است.
    دیدگاه‎های رقیب ازجمله ابزارگرایان، ساختارگرایان، نهادگرایان، رفتارگرایان و... تلاش کرده‎اند مبتنی بر باورهای خود توضیحی برای بحران‎های مالی ارایه نمایند. در این میان دیدگاه رفتاری دلیل عدم‎تحقق پیش‎بینیها را به وجود انواع سوگیری‎های رفتاری سرمایه‎گذاران نسبت می‎دهد؛ یعنی انتخاب واقعی افراد تحت تاثیر عوامل درونی و بیرونی منطبق با الگوی عامل بهینه‎یاب نیست و رفتار آنان فاصله قابل پیش‎بینی از الگوهای مدنظر مالی کلاسیک دارد. در سه دهه گذشته نظریه‎پردازان مالی رفتاری انواع سوگیری در رفتار سرمایه‎گذاران را شناسایی و دسته‎بندی کرده و ادبیات غنی دراینباره فراهم آورده‎اند؛ اما پرسش این مطالعه آن است که چرا باید توجه خود در یافتن منشا بحران‎ها را به رفتار سرمایه‎گذاران محدود نموده و دراینمیان نظریه‎پردازان را بری از هر نوع سوگیری بدانیم؟ ازآنجاکه نظریه‎پردازان انسان هستند و روش نظریه‎پردازی در مالی کلاسیک نیز مبتنی بر عقلانیت است، احتمال وجود سوگیری در رفتار نظریه‎پردازان وجود ندارد؟
    این مطالعه با روش استفهامی به بررسی مبانی، فرایند تکامل و چگونگی وفاداری اقتصاددانان به مبانی روش‎شناختی این دانش پرداخته و مواقعی را که محتمل است نظریه‎پردازان درگیر سوگیری‎هایی از روش این دانش شوند بررسی کرده است. براساس یافته‎های این پژوهش، نظریه‎پردازان مالی کلاسیک در دو موضوع انتخاب «روش نظریه‎پردازی «و انتخاب «ابزار ریاضی» درگیر سوگیری بوده‎اند و این عامل در کنار سوگیری‎های سرمایه‎گذاران، منتج به بحران اعتبار شده است. پیش‎نیاز رفع این اشکال، بازنگری در روش‎شناسی دانش اقتصاد مالی کلاسیک است که تحقق آن در ساختار فلسفی دانش مرسوم اقتصاد ممکن نیست.

    کلیدواژگان: فلسفه اقتصاد، سوگیری، تناسب فلسفی، حکمت متعالیه
  • عزت الله عباسیان، محمد خاکی*، محسن ابراهیمی صفحات 93-115

    هدف:

     ضرورت و اهمیت مسیله تحقیق: دارایی‎های خانوار مصرف آتی را تقویت و آنان را از خطرات عدم‎قطعیت محافظت می‎کند؛ بنابراین سیاست‎های مبتنی بر دارایی اهمیت بیشتری پیدا می‎کند. همچنین، سیاست‎های این حوزه باعث انباشت مستمر ارزش دارایی‎های خانوار می‎شود. این مقاله شواهد تجربی در مورد رفتار مالی خانوارهای ایرانی را ارایه می‎دهد و هدف آن بررسی رابطه بین مالکیت دارایی‎ها و ویژگی‎های اجتماعی و اقتصادی خانوارها، به‎منظور یافتن ویژگی‎هایی می‎باشد که می‎توانند تفاوت‎های رفتاری را بهتر توضیح دهند.

    روش تحقیق:

     برای رسیدن به هدف تحقیق و پاسخ به این سوال که چه عواملی بر روی برنامه مالی و الگوی رفتاری خانوارهای ایرانی موثر می‎باشد یک مدل رگرسیون لجستیک بر روی متغیرهای جنسیت، سطح تحصیلات، وضعیت تاهل، سن، وضعیت اشتغال، تعداد فرزندان خانوار، منطقه زندگی، نوع بیمه زندگی، وضعیت مالکیت واحد مسکونی، گرفتن تسهیلات بانکی و وضعیت درآمد و ثروت خانوارها که به‎وسیله پرسشنامه موردسنجش قرار گرفته‎اند، برازش شده است. نتایج نشان می‎دهد جنسیت، سطح تحصیلات، سن، تعداد فرزندان خانوار، منطقه زندگی، وضعیت مالکیت واحد مسکونی، گرفتن تسهیلات بانکی و وضعیت درآمد و ثروت خانواده از جمله متغیرهایی هستند که بر انتخاب مالی خانوارها تاثیر می‎گذارند.

    کلیدواژگان: مدیریت دارایی‎های‎ مالی، الگوی رفتاری خانوارهای ایرانی، عوامل موثر بر برنامه‎های مالی خانوارها
  • سید صفدر حسینی، حسن مافی، سید فخرالدین فخرحسینی* صفحات 117-145

    هدف مقاله برآورد هزینه مبادله تسهیلات پرداختی بانک ملی ایران در چارچوب عقود اسلامی منتخب و عوامل موثر بر این هزینه مبادله است. هزینه‎های مبادله بالا یکی از عواملی است که سبب محدودیت خانوارها در دسترسی به اعتبارات در کشورهای درحالتوسعه می‎شود. داده‎های مورداستفاده از بانک ملی و نیز از طریق مصاحبه و تکمیل پرسشنامه در یک نمونه‎گیری طبقه‎بندی دو مرحله‎ای در سال 1399 جمع‎آوری شده است. در این مطالعه ضمن برآورد و محاسبه هزینه‎های مبادله در بخش تسهیلات پرداختی، با استفاده از الگوهای اقتصادسنجی آثار عوامل موثر بر هزینه‎های مبادله استفاده از تسهیلات بررسی شده است. نمونه مورد بررسی 483 نفر از مشتریان بانک ملی بوده است. یافته‎های پژوهش نشان می‎دهد متوسط نرخ هزینه مبادله تسهیلات بانک ملی، 4.8 درصد است که معادل 43 درصد متوسط نرخ سود تسهیلات پرداختی است. در تسهیلات خرد و یارانه‎مند مانند عقد قرض‎الحسنه نیز نرخ هزینه مبادله 6 درصد برآورد شده که معادل 150 درصد کارمزد آن است.

    کلیدواژگان: اقتصاد هزینه مبادله، عقود اسلامی، تسهیلات پرداختی، بانک ملی، نرخ سود
  • حمید سپهردوست*، مرضیه رسولی، سید احسان حسینی دوست صفحات 147-175
    در چند دهه گذشته، اثر زیان‎بار وابستگی دولت‎ها به درآمد منابع فراوان نفتی در اقتصاد کشورهای درحال‎توسعه مورد توجه زیادی قرار گرفته است؛ به‏طوری‎که بحث در مورد نتایج آن ازجمله این موضوع مطرح شده است که ثروت منابع فراوان نفتی می‎تواند بر حاکمیت و وضعیت دموکراسی یک کشور تاثیر منفی بگذارد. ناکارآمدی سیاسی و اقتصادی معروف به «نفرین نفت» نشان‏دهنده یک پدیده پیچیده و ساختاری است که به‎طورعمده ناشی از مدیریت یا سرمایه‎گذاری ضعیف درآمدهای نفتی توسط دولت‎های کشورهای تولیدکننده نفت است.
    هدف از این پژوهش، بررسی مقایسه‏ای رابطه درآمدهای نفتی و درآمدهای مالیاتی بر دموکراسی در کشورهای وابسته به نفت با درآمد متوسط و کشورهای وابسته به نفت با درآمد بالا با استفاده از رویکرد گشتاورهای تعمیم‎یافته سیستمی (SYS−GMM) است. برای این منظور داده‎های مرتبط با متغیر وابسته دموکراسی و متغیرهای مستقل، درآمدهای نفتی، درآمدهای مالیاتی، رشد اقتصادی، تولید ناخالص داخلی سرانه و جمعیت برای 10 کشور با درآمد بالای نفتی و 21 کشور با درآمد متوسط نفتی شامل ایران طی سال‏های 1980 الی 2018 تجزیه‎وتحلیل شد. به‏طورخلاصه، نتایج مطالعه و تخمین مدل نشان داد که با افزایش درآمدهای نفتی و مالیاتی در کشورهای با درآمد بالای نفتی، سطح دموکراسی بهبود یافته است؛ درحالی‎که برای کشورهای با درآمد متوسط نفتی، افزایش درآمدهای نفتی و مالیاتی به کاهش سطح دموکراسی منجر و پدیده نفرین نفت تایید می‎شود.
    کلیدواژگان: دموکراسی، درآمدهای نفتی، درآمدهای مالیاتی، کشورهای نفت‎خیز، روش گشتاورهای تعمیم‎یافته سیستمی (GMM)
  • محمد توحیدی*، میثم حامدی صفحات 177-202

    طی سالیان اخیر بازار اوراق بهادار اسلامی در ایران رشد قابلتوجهی یافته است. یکی از مهم‎ترین انواع اوراق بهادار اسلامی، اوراق اجاره است که مورد استقبال بانیان متقاضی تامین مالی قرار گرفته و توانسته است سهم بازار قابل‎توجهی را در ایران و جهان به خود اختصاص دهد. اوراق اجاره، اوراق بهادار با نام قابل نقل و انتقالی است که نشان‎دهنده مالکیت مشاع دارنده آن در دارایی مبنای انتشار اوراق اجاره است.
    یکی از دارایی‎های مبنای انتشار اوراق اجاره سهام است که طبق نظر کمیته تخصصی فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار درصورتی‎که غالب دارایی‎های شرکتی که سهام آن مبنای انتشار اوراق قرار گرفته، دارایی‎های ثابت باشد، انتشار اوراق اجاره روی آن به اندازه میزان ارزش سهام در تملک مجاز است. سوال اساسی در این پژوهش آن است که معیار غلبه در سهام مبنای انتشار اوراق اجاره چیست و چگونه محاسبه می‎شود.
    این مقاله از منظر هدف کاربردی و از منظر ماهیت و روش گردآوری داده‎ها، توصیفی محسوب می‎شود. در این پژوهش ابتدا به روش توصیفی تحلیلی مصوبه کمیته فقهی در زمینه معیار غلبه بررسی و نقد شده و سپس سنجه‎های پیشنهادی برای تشخیص غلبه دارایی‎های قابل‎اجاره ارایه، بررسی و تحلیل و سرانجام معیار منتخب غلبه ارایه می‎شود

    کلیدواژگان: اوراق اجاره، سهام، معیار غلبه، دارایی قابل اجاره، فقه امامیه
  • سید رضا حسینی*، مصطفی کاظمی نجف آبادی صفحات 203-233

    نهادهای خیریه از جمله نهادهای غیرانتفاعی هستند که بر مبنای سوددهی شخصی‎‎ پایه‎ریزی نشده اند و اهدافی خیرخواهانه و عمومی را تعقیب می‎کنند. غیردولتی بودن، غیرانتفاعی بودن، غیرسیاسی بودن، داوطلبانه بودن و مستقل بودن از ویژگی‎های مورد اتفاق برای نهادهای خیریه مردمی است. پژوهش حاضر می کوشد تا با استفاده از تکنیک SWOT به این پرسش‎ها پاسخ دهد: «نهادهای خیریه در کشور دارای چه نقاط ضعف و تهدیدهایی هستند؟ و از چه نقاط قوت و فرصت‎هایی بهره مند هستند؟ چه راهبردهایی می‎تواند با بهره‎مندی از نقاط قوت و فرصت‎ها در نهادهای خیریه، نقاط ضعف را به حداقل ممکن رسانده و از آسیب زنی تهدیدات ممانعت کند؟». نتایج این تحقیق که از روش کتابخانه‎‎ای در گردآوری داده‎ها و تحلیل محتوا در استنتاج‎ها و به‎کارگیری ابزار سنجش cvi و cvr در روایی نتایج استفاده کرده است، بیانگر آن است که با اتخاذ راهبردهایی همچون نهادسازی بخش‎های مردمی امور خیریه با رویکرد شبکه‎ای، نهادسازی بخش‎های حاکمیتی امور خیریه با رویکرد شبکه‎ای، توسعه فرهنگی و مدیریتی در بخش خیرخواهی کشور و شبکه‎سازی موسسات خیریه‎‎ می‎توان ضمن تقویت نقاط قوت موجود، نقاط ضعف نهادهای خیریه را به کمترین حد رسانده، تهدیدهای موجود را به فرصت تبدیل کرد

    کلیدواژگان: آسیب‎شناسی، نهادهای خیریه، راهبردهای ارتقابخش خیریه، راهکارهای ارتقابخش خیریه
  • محمود دهقانی* صفحات 235-264
    اعتبار بحث از نظام اقتصادی اسلام با چالش‎های نظری در دو سطح امکان تحقق و کیفیت تکون مواجه است. در مقاله پیش‎رو، این دو چالش با استناد به مبانی اندیشه اسلامی مورد کاوش قرار گرفته و پاسخ داده شده است. اسلام و حاکمیت برانگیخته از آن، یک کل نظام‎مند بوده و شامل زیرنظام‎های متنوع از جمله نظام اقتصادی است و هنگام تحقیق درباره هر یک از اجزای اسلام، باید جزء مورد نظر را در درون آن کل مطالعه کرد. دراینجا این سوال مطرح می‎شود که آیا این موضوع در مورد زیرنظام‎ها نیز صادق است؟ رویکردهای مطالعاتی مربوط به اقتصاد اسلامی چیست و چه وضعیتی را ترسیم می‎کند؟
    به نظر نگارنده، اقتصاد اسلامی مجموعه‎ای از ایده‎ها در حوزه‎های متنوع است و برای اینکه به‎صورت چارچوب منسجم علمی درآید، لازم است با رویکردی جامع و نظام‎مند مورد توجه واقع شود؛ وگرنه رویکردهای تک بعدی− هرچند ارزشمند− نیل به مقصود را از دسترس خارج می‎کند. پیش از بررسی این موضوع، لازم است به این پرسش پرداخته شود که آیا اساسا اقتصاد اسلامی امکان تحقق خارجی دارد؟ غالبا گفته می‎شود که اقتصاد علمی اثباتی است؛ ولی اسلام شامل آموزه‎های هنجاری می‎باشد؛ ازاین‎رو همان‎گونه‎که فیزیک با وصف اسلامی بی‎معناست، اقتصاد نیز چنین است. فرضیه ما این است که اقتصاد اسلامی کاملا ممکن و شدنی است و با روشی نوین به اثبات آن خواهیم پرداخت؛ بنابراین متون علمی مرتبط با اقتصاد اسلامی می‎تواند شکل گرفته، به‎تدریج گزاره‎های این علم به محک آزمون درآید و سپس در مسیر اجرا قرار گیرد.
    کلیدواژگان: امکان‎سنجی، رویکرد جامع و نظام‎مند، علم اقتصاد اسلامی، رویکردهای مطالعاتی، اثباتی و هنجاری
  • سید محمدکاظم رجایی* صفحات 265-290
    بازار در صورتی اسلامی است که با مبانی اسلام و اصول مبتنی بر مبانی و برگرفته از هنجارهای اسلامی سازگار باشد. این بازار از ویژگی‎های «تطابق با شرع»، «حاکمیت اخلاق»، «صداقت» و «هدایت، سیاست‎گذاری و نظارت دولت» برخوردار است. انسان اقتصادی در این بازار، به‎عنوان تقاضاکننده «لذت و رنج فطری، ارادی، راستین و بادوام» را ملاک انتخاب و به‎عنوان تولیدکننده به دنبال «کسب سود حلال منصفانه برای تامین هزینه‎های خانواده و انجام تکالیف شرعی و اجتماعی است».
    انسان اقتصادی در این بازار منابع و امکانات محدود خود را به‎خوبی با رعایت ارزش‎های ایجابی و سلبی اسلامی و رعایت حقوق دیگران تخصیص می‎دهد. سه اصل راهبردی برگرفته از هنجارهای اسلامی؛ یعنی «رعایت ارزش‎ها»، «تقدیر معیشت» و «تکافل اجتماعی» −که به ترتیب در «معنویت»، «رشد» و «عدالت» تجلی می یابند− به صورت همزمان، هماهنگ و هم افزا هستند و با زیرساخت مبانی، رفتارها و درنتیجه بخش اثباتی بازار را متاثر ساخته و سبب می‎شوند این بازار بسته به درجه مطابقت با شرع، حاکمیت اخلاق و هدایت، سیاست گذاری و نظارت دولت، نسبت به بازار رقابت کامل از ثبات بیشتر و کارایی بالاتری برخوردار باشد.
    کلیدواژگان: بازار اسلامی، کالای ضروری، عرضه بازار اسلامی، تقاضای بازار اسلامی، تعادل
  • سید سعید ملک الساداتی*، ناهید چشمه قصابانی، عباس خندان صفحات 291-313

    بیمه های بیکاری ازجمله مهم‎ترین برنامه‎های تامین اجتماعی در بسیاری از کشورها به شمار می‎روند. باوجوداین، این بیمه‎ها به‎صورت بالقوه با مشکل کژمنشی و کژگزینی روبه‎رو بوده و ازهمین‎روی، اغلب بسیار دیرتر از دیگر انواع بیمه ها رواج یافته و ارایه آن همچنان به گروه های شغلی خاصی محدود است. اما به نظر می‎رسد در ایران مشکلات ناشی از عدم‎تقارن اطلاعات دامنه پوشش شدیدتری دارد. تاآنجاکه طبق اطلاعات مرکز آمار ایران در سال 1398 تنها 5/2 درصد بیکاران توانسته‎اند از بیمه بیکاری برخوردار شوند.
    جالب آن است که همین سیستم موجود با این دامنه پوشش محدود نیز با مشکلات مالی روبه‎رو بوده و اکنون با زیان انباشته مواجه است. مطالعات تجربی پیشین وجود کژمنشی را در نظام بیمه بیکاری کشور به خوبی تایید کرده و شواهد کافی مبنی بر گرایش مقرری‎بگیران بیمه بیکاری برای بازنگشتن به بازار کار را تا حداکثر مدت ممکن منعکس می‎کنند. با این توضیحات، مسیله کژگزینی در نظام بیمه بیکاری کشور کمتر مورد توجه قرار گرفته است. این مقاله با برآورد ریسک بیکاری به ‎لحاظ رخداد و مدت برای گروه‎های مختلف شغلی، سنی و دیگر مشخصه های جمعیتی، به بررسی وجود کژگزینی و کارآمدی سیستم فعلی بیمه بیکاری در پوشش این ریسک می‎پردازد.
    نتایج این مطالعه از وجود کژگزینی در نظام بیمه بیکاری حکایت دارد و نشان می‎دهد که در واکنش به این مشکل مقررات بیمه بیکاری در ایران ناگزیر بسیاری از فعالیت ها و افراد را ازجمله برخی مشاغل آزاد و بیکاران بدون سابقه شغلی به صورت گروهی از دامنه پوشش حذف کرده‎اند. این رویکرد منفعلانه که موجب شده بیش از 97 درصد بیکاران از دایره پوشش بیرون بیفتند نشان از ناکارآمدی شدید و نیاز به اصلاح سیستم بیمه بیکاری ایران دارد..

    کلیدواژگان: بیمه بیکاری، کژگزینی، ریسک بیکاری، مدت بیکاری
  • ابراهیم انسان*، یاور دشتبانی صفحات 315-338

    گری بکر به عنوان مبدع علم اقتصاد خانواده بر آن است که انسان ها در همه رفتارهایشان براساس دسته‎ای از ترجیحات پایدار و مقدار بهینه‎ای از اطلاعات، مطلوبیتشان را حداکثر می‎کنند. اگر نشان داده شود افراد در حیطه‎هایی از زندگی خود براساس حداکثرسازی مطلوبیت رفتار نمی‎کنند، کارآمدی رویکرد اقتصادی در تحلیل آنها مورد تردید قرار می‎گیرد. این نوشتار نظریه‎های تصمیم‎گیری را معرفی و تناسب هریک از آنها را در مورد انتخاب های خانوادگی با توجه به ویژگی های خاص آن بررسی می‎کند.
    این پژوهش در تبیین چگونگی تاثیرگذاری ارزش های انسانی و اسلامی بر تصمیم‎گیری های خانوادگی از شیوه تحلیلی‎−‎توصیفی استفاده می‎کند و برای شناخت حیطه رفتار حداکثرسازانه در انتخاب همسر از تحلیل مضمون آیات و روایات و تطبیق آن با استنباط های مشهور فقهای شیعه استفاده می‎کند و نتیجه می‎گیرد رفتارهایی که مشمول احکام واجب یا حرام است، در حیطه رفتار زمینه‎ای و خارج از دامنه کاربرد رویکرد اقتصادی است؛ رفتارهایی که مشمول احکام مستحب یا مکروه است هم می‎تواند زمینه‎ای و هم می‎تواند بهینه‎سازانه باشد و رویکرد اقتصادی در تحلیل آنها تا حدی کاربردپذیر است و رفتارهایی که مشمول احکام یادشده نیست در حیطه رفتار عقلایی است و انتظار می‎رود رویکرد اقتصادی در تحلیل آنها به خوبی کاربردپذیر باشد.

    کلیدواژگان: علم اقتصاد خانواده، تصمیم ‎گیری عقلانی، حداکثرسازی، رفتار زمینه ‎ای، شهود
|
  • Mehdi Razmahang *, Hasan Sobhani Pages 9-32
    In this study, it is explained that the perception of the conventional economics of the bank as an intermediary institution of funds, while not conforming to reality, distorts the analysis of monetary fluctuations and subsequent economic turmoil; But in the alternative approach, the bank, as the most important player in the monetary system, has the power to create flexible credit. The specific question of the present study is whether it can be said that in the current form of the monetary and banking system, the interests of the bank and society are inherently in conflict with each other. To answer the above question, the library and documentary method has been used and Finally, it is concluded that the bank is an institution that can outsource the costs associated with the flexible and irregular expansion of credit and affect the economic interests of individuals in society, and in return, Gain the benefits of creating credit; This important result is based on Minsky's explanation of the dynamics of bank-firm relations; In his view, the internal mechanisms of the money manager capitalism and specifically the way the firm and the bank interact, cause "stability to create instability". The result of the current research is that, firstly, the conflict between the interests of the bank and the society is the natural outcome of the unrealistic understanding of the conventional economic knowledge of the "bank", and secondly, the examples of this conflict can be seen in three recurring periods of time: 1. Before the appearance of the initial signs of the monetary and banking crisis. 2. After the initial signs of the crisis appear. 3. The occurrence of a widespread crisis and its spread to other sectors of the economy.
    Keywords: Money creation, bank, banking crisis, Speculation, Minsky
  • Hossein Kafshgar *, Naser Elahi Pages 33-59
    One of the most important challenges of the banking system is the bank interest rate and how it is determined.In many developing countries, without efficient structures, interest rates are usually set by order, regardless of the market situation, taking into account general economic indicators, including inflation, and with a supportive view towards some economic sectors.In Iran, due to some political and economic considerations, the determination of the interest rate was assigned to the Money and Credit Council by order, so that it can provide the basis for growth or strengthening of production or inflation control at its own discretion.  But in reality, this method, firstly, due to being influenced by the directive policies of various governments, and secondly, the failure to achieve some basic goals of the banking system, cannot be a suitable criterion for determining the optimal interest rate.Determining the interest rate of exchange contracts in Iran's usury-free banking system, inspired by Taylor's rule, can help the country's economic policymakers in achieving the goals specified in the country's monetary and banking law and has stabilizing effects on the country's economy. Therefore, in this research, the system of simultaneous equations and the three-stage least squares method (3sls) was used to model the determination of the policy interest rate and obtain the coefficients of the variables.The results of the research for the period 2018-2019 show that firstly, the monetary authorities' reaction to the production gap and expected inflation is not compatible with Taylor's generalized rule and second, choosing the best methods of setting quantitative goals for Iran's economy in development programs will be meaningless until the regular method for determining the interest rate is implemented.
    Keywords: Interest rate, Exchange contracts, Taylor's rule, Regularity, discretion, System
  • Hamid Hasanpour, Mohammad Vaez Barzani *, Abdolhamid Moarefi Mohammadi, Seyed Mahdi Emami Jomeh Pages 61-92

    Standard finance, is based on methodological individualism within the framework of Cartesian epistemology. Based on this rationalist structure, the investor enjoys Perfect rationality, Perfect selfishness and Perfect willpower. Based on these three assumptions, the basic principles of investor's behavior are formalized in the form of a thematic principle, and all theories are produced with a logical inference of this thematic principles. This methodological approach claims to have been able to descriptively and prescriptively describe, explain and predict the investor's behavior in the form of the principle of Optimizer Agent, but in practice, the observed data is significantly different the theories predict, especially since the observation of numerous financial crises and the inability of this knowledge to explain them, makes a skepticism approach into validity of standard finance. Heterodox paradigms such as structuralism, institutionalism, behaviorism, etc have tried to provide an explanation for financial crises. Behavioral finances, meanwhile, claims that the agents don’t choice in accordance with the standard model. Actually their behavior has a predictable bias. In the past three decades, behavioral finance has identified and categorized the types of biases in investors' behavior and provided rich literature in this regard. The question that why should we focus on investors' behavior and consider the Economists as rational agents? Since classical finance theorists are human beings and their method of study is based on rationality. This study examines historical process of methodological and philosophical foundations of standard finance in abductive approach. According to the results of the research, classical financial theorists have been involved bias in two ways: "methodology " and "mathematical tools" that along with investors' biases, has resulted validation crisis. The prerequisite for solving these problems is methodological modification, which is not possible in the philosophical structure of conventional economics.

    Keywords: Philosophy of financial, Methodology, bias, philosophical appropriateness, transcendent wisdom
  • Ezatollah Abbasian, Mohammad Khaki *, Mohsen Ebrahimi Pages 93-115

    Household assets can boost future consumption and protect households from the risks of uncertainty, so asset-based policies become more important. Also, policies in this field can cause the continuous accumulation of the value of household assets. This article provides empirical evidence on the financial behavior of Iranian households. The purpose of this research is to examine the relationship between property ownership and social and economic characteristics of households, to find characteristics that can better explain behavioral differences.
    To achieve this goal, logistic regression was performed on the variables of gender, education level, marital status, age, employment status, number of children in the household, living area, type of life insurance, housing unit ownership status, obtaining bank facilities, and income and wealth status of households that They have been measured by a questionnaire and fitted. The results show that gender, education level, age, number of children in the household, living area, housing unit ownership status, obtaining bank facilities, and family income and wealth status are among the variables that affect the financial choice of households. The findings of this study can help financial planners and consultants to better understand the behavior of households in choosing different financial assets to effectively satisfy the needs of their clients.

    Keywords: financial assets, Iranian households, Investment, logistic regression, financial behavior
  • Seyed Safdar Hoseini, Hassan Moafee, Seyed Fakhreddin Fakhrhosseini * Pages 117-145

    This study was conducted to examine the transaction costs of obtaining credit in selected Islamic contracts from Melli Bank, and to determine the factors that affect the transaction costs on this credits. Transaction costs are high in developing countries, especially in credit sector, and the high cost reduces banking system efficiency and its performance. The data collected by a survey in a two-stage sampling technique in 1399, that this sample is 483 customers of Melli Bank. After estimating transaction costs of borrowing and lending, the econometric models used to determine the factors that affect the transaction costs of access to credits. The sample was. The results show that the average of transaction cost rate is 4.8% which equals 43% of average of interest rate on lending facilities. Also, this rate in micro and subsidy facilities like interest-free, transaction cost rate is estimated to be 6%, equivalent to 150% of the commission.

    Keywords: Transaction Cost Economics, Efficiency, Islamic banking operations, Institutionalism, Melli bank
  • Hamid Sepehrdoust *, Marzieh Rasuli, Seyed Ehsan Hosseinidoust Pages 147-175
    In the past few decades, the harmful effect of dependence of governmentson the income of abundant oil resources in the economy of developing countries has received a lot of attention; So that the discussion about its results, such as the wealth of abundant oil resources, can negatively affect the governance and state of democracy of a country has been raised. The political and economic inefficiency known as "curse of oil" is a complex and structural phenomenon which is mainly caused by poor management or poor investment of oil revenues by the governments of oil producing countries. The purpose of this research is to compare the relationship between oil revenues and tax revenues on democracy in oil-dependent countries with medium income and also oil-dependent countries with high income using the Systemic Generalized Moments (SYS-GMM) approach. For this purpose, data related to the dependent variable of democracy and independent variables, oil revenues, tax revenues, economic growth, GDP per capita and population for 10 countries with high oil income and 21 countries with medium oil income including Iran during the years 1980 to 2018 was analyzed. In summary, the results of the study and estimation of the model showed that with the increase of oil and tax revenues in countries with high oil income, the level of democracy has improved; While for countries with medium oil income, the increase in oil and tax revenues leads to a decrease in the level of democracy and the phenomenon of oil curse is confirmed.
    Keywords: democracy, Oil Revenues, Tax Revenues, Oil-rich Countries, GMM
  • Mohammad Tohidi *, Meisam Hamedi Pages 177-202

    In recent years, Islamic securities market has grown significantly in Iran. One of the most important types of Islamic securities is Ijarah sukuk, which have been welcomed by founders seeking financing and have been able to acquire a significant market share in Iran and the world. Ijarah Sukuk are certificates of equal value which are issued by the owner of an existing property or asset either on his own or through a financial intermediary, for the purpose of leasing it against a rental from the subscription proceeds. One of the assets that is the basis for the issuance of Ijarah Sukuk is shares, which according to the shariah committee of the Securities and Exchange Organization of Iran, if the majority of the company's assets, whose shares are the basis for the issuance of sukuk, are fixed assets, the issuance of Ijarah sukuk on it equal to the value of the shares in Possession is allowed. The basic question in this research is what is the criterion of dominance in shares and how is it calculated. The current research is considered descriptive and practical. In this research, firstly, the decision of shariah committee on the predominance criterion is examined and criticized, then the proposed criteria for determining the predominance of rentable assets are presented and analyzed, and finally the selected predominance criterion is presented

    Keywords: ijarah sukuk, stock, predominance criterion, Rentable property, Imamiah jurisprudence
  • Seyed Reza Hosseini *, Mostafa Kazeminajafabadi Pages 203-233

    Charities are among non-profit organizations that are not based on personal profit and pursue charitable and public goals. Being non-governmental, non-profit, non-political, voluntary, and independent are common characteristics of public charity organizations. The current research tries to answer these questions using the SWOT technique: What are the weaknesses and threats of charity organizations in the country? And what strengths and opportunities do they benefit from? What strategies can minimize the weaknesses and prevent those threats from causing harm by taking advantage of the strengths and opportunities in charitable organizations? The results of this research, which used the library method in data collection and content analysis in the inferences, and applied CVI and CVR measurement tools in the validity of the results, indicated that by adopting strategies such as the institutionalization of the public sectors of charity affairs with a network approach, institutionalization of the governance sectors of charity affairs with a network approach, cultural and managerial development in the country's charity sector, and the networking of charitable institutions, the existing strengths will be strengthened, the weaknesses of charity organizations will be reduced to the minimum and existing threats will be turned into opportunities.

    Keywords: Pathology, Charities, strategies, SWOT, CVI, CVR
  • Mahmoud Dehghani * Pages 235-264
    The credibility of the Islamic economic system is faced with theoretical challenges on the two levels of the possibility of realization and the quality of implementation.  In the following article, these two challenges have been explored and answered by referring to the foundations of Islamic thought. Islam and the sovereignty derived from it is a systematic whole and include various sub-systems, including the economic system, and when researching each of the components of Islam, one must study the desired component within that whole. Here the question arises whether this issue is also true for the sub-systems? What are the study approaches related to Islamic economy and what situation does it depict? In the writer's opinion, Islamic economy is a collection of ideas in various fields, and in order for it to become a coherent scientific framework; it needs to be considered with a comprehensive and systematic approach. Otherwise, one-dimensional approaches - although valuable - will leave the goal out of reach. Before examining this issue, it is necessary to address the question of whether Islamic economics is fundamentally possible to achieve objectively. It is often said that economics is a positive science; but Islam includes normative teachings; therefore, just as physics is meaningless with the Islamic definition, so is economics. Our hypothesis is that the Islamic economy is completely possible and we will prove it with a new method. Therefore, scientific texts related to Islamic economics can be formed; the propositions of this science can be gradually put to the test and then put into practice.
    Keywords: Feasibility Study, Comprehensive, systematic approach, Islamic Economics, Study approaches, Positive, normative
  • Mohammad Kazem Rajaee * Pages 265-290
    The market theory is Islamic if it is compatible with Islamic principles and principles based on Islamic norms and with the "method of deducing Islamic economic theory" from the book and tradition. This market is characterized by: "adherence to Sharia", "rule of ethics", "honesty" and "guidance, policy, and government supervision". The economic man in this market, as a demander, has chosen the criterion of "indulgent, voluntary, true and lasting pleasure" and as a producer seeks "to obtain a fair solvent profit for the cost of the family and to perform religious and social duties."
    The economic man in this market allocates his limited resources and capacities well, per Islamic positive and negative values ​​, and with respect for the rights of others. The three strategic principles derived from Islamic norms, namely 'observance of values', 'livelihood', and 'social Islamic insurance "Takaful" ', which are manifested in 'spirituality', 'growth', and 'justice', respectively, are coordinated and synergistic, simultaneously. Therefore, with the basics that act as infrastructure, they affected the behaviors and consequently the positive segment of the market and they cause this market to be more stable and more efficient than the market of complete competition depending on the degree of compliance with Sharia, governance of ethics and guidance, policy-making and government supervision.
    Keywords: Islamic, market, Essential Goods, Islamic Market Supply, Islamic Market Demand, Balance
  • Seyed Saeed Malek Sadati *, Nahid Cheshme Ghasabani, Abbas Khandan Pages 291-313

    Unemployment insurance is the most basic social security plan in the world. However, the problems of moral hazard and adverse selection have confined unemployment insurance to low-risk occupational groups. The coverage of unemployment insurance in Iran seems to be even less extensive. In 2017, According to the Statistics Center of Iran, only 2/5 % of the unemployed were covered by unemployment insurance. However, even with this limited coverage, unemployment insurance funds are exposed to financial difficulties. The presence of moral hazard among the Iranian unemployed, insured for unemployment, is well confirmed in the literature. They provide a negative association between unemployment benefits and unemployed incentives to return to the labor market.
     They also found that unemployed workers with more statutory duration of unemployment benefits have less motivation to find new jobs. This study addresses the problem of adverse selection in the unemployment insurance plan neglected in the literature. So, we first estimate the unemployment risk in terms of incidence and duration of unemployment. Then, considering the relation between workers' risk of unemployment and their insurance coverage, we investigate adverse selection in the labor market.
     The results confirm adverse selection in the Iranian insurance plan that forces insurance funds to exclude a broad group of employees, e.g., self-employed workers and labor forces who lack the skills necessary to get hired.

    Keywords: Unemployment insurance, Adverse Selection, unemployment risk, unemployment duration, insurance coverage
  • Ebrahim Ensan *, Yavar Dashtbani Pages 315-338

    Gary Becker, as the creator of family economics, believes that humans maximize their utility in all their behaviors based on a set of stable preferences and an optimal amount of information. If it is shown that people do not behave based on the maximization of utility in some areas of their lives, the efficiency of the economic approach in their analysis will be doubted. This article introduces decision-making theories and examines the appropriateness of each of them regarding family choices according to its specific characteristics. This research uses analytical-descriptive method to explain how human and Islamic values affect family decisions. This study uses the content analysis of verses and narrations and its comparison with the famous inferences of Shia jurists to understand the scope of maximalist behavior in choosing a spouse. It concludes that behaviors that are subject to mandatory or haram rulings are within the scope of contextual behavior and outside the scope of application of the economic approach. The behaviors that are subject to the rules of recommended or prohibited can be both contextual and optimization, and the economic approach is applicable to some extent in their analysis. Behaviors that are not subject to the mentioned rules are in the scope of rational behavior and it is expected that the economic approach can be used well in their analysis.

    Keywords: Family economics, Rational decision-making, Maximization, Contextual behavior, intuition