فهرست مطالب

بهداشت مواد غذایی - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 47، پاییز 1401)

نشریه بهداشت مواد غذایی
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 47، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم شریفی، محمد گلی*، محدثه رمضانی صفحات 1-18
    جوانه گندم منبع غنی از اسیدهای آمینه و اسیدهای چرب ضروری، مواد معدنی، ویتامین ها، توکوفرول ها و فیتواسترول ها است که به عنوان محصول فرعی از صنعت آسیاب به دست می آید. وجود فعالیت های آنزیمی بالا همراه با محتوای بالای روغن غیراشباع، باعث کاهش ارزش غذایی جوانه گندم در طول ذخیره سازی شده و در نتیجه ماندگاری محصول را به شدت محدود می کند. هدف از این پژوهش، درون پوشانی جوانه گندم و باکتری پروبیوتیک باسیلوس لیکنیفورمیس توسط صمغ گوار و مالتودکسترین به روش خشک کردن انجمادی جهت افزایش عمر نگهداری جوانه گندم است. در این راستا از سه نسبت مختلف مالتودکسترین به صمغ گوار شامل 1 به 3/0، 1 به 1/0 و 1 به 03/0 استفاده شد و ماندگاری جوانه گندم پروبیوتیک درون پوشانی شده طی 360 روز نگهداری مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمون ها در قالب طرح کاملا تصادفی اجرا شد و میانگین ها با روش دانکن در سطح معنی داری پنج درصد مقایسه گردید. اثر زمان بر تغییرات شاخص های اکسایشی جوانه گندم درون پوشانی شده مثبت ارزیابی شد و تیمار درون پوشانی شده با مالتودکسترین و گوار در همه نسبت های مورد بررسی در طی زمان 360 روز نگه داری، به طور معنی داری سبب کاهش مقادیر عدد اسیدی کل شد (05/0>P). افزودن باسیلوس لیکنیفورمیس به صورت معنی داری سبب کاهش مقادیر عدد اسیدی کل و شاخص تیوباربیتوریک اسید در مقایسه با تیمارهای بدون پروبیوتیک شد (05/0>P). با افزایش زمان نگهداری، مقادیر پراکسید، آنیزیدین، توتوکس، کپک و مخمر در تیمار پروبیوتیک بصورت معنی داری افزایش یافت (05/0>P).
    کلیدواژگان: جوانه گندم پروبیوتیک، شاخص های اکسایش، شمارش میکروارگانیسم، نسبت صمغ گوار به مالتودگسترین
  • فاطمه همتی، زهرا مطلوبی نژاد، سید محمد مظلومی، الهام باباعلی، سعید یوسفی نژاد، عنایت بریزی* صفحات 19-30
    امروزه مسیله آلودگی مواد غذایی به آلاینده های شیمیایی، از مهمترین مسایل بهداشتی است که سبب نگرانی جوامع مختلف گردیده است. آرسنیک و جیوه از مهمترین فلزات سنگین هستند که سبب عوارض مختلفی در انسان می شوند. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان دریافت رژیمی فلزات سنگین جیوه و آرسنیک به روش Total Diet Study در جمعیت بزرگسالان شهر شیراز انجام گرفت. بدین منظور 580 ماده غذایی تهیه و پس از آماده سازی در 129 نمونه غذایی طبقه بندی شد. سپس آماده سازی و هضم اسیدی نمونه ها انجام گرفت و در نهایت میزان جیوه و آرسنیک مواد غذایی با اسپکترومتری نشری پلاسمای جفت شده القایی اندازه گیری شد و میزان دریافت رژیمی آرسنیک و جیوه بر اساس میزان مصرف هر یک از مواد غذایی محاسبه گردید. نتایج نشان داد ماهی بالاترین غلظت آرسنیک و اسنک بالاترین غلظت جیوه را داشتند. اما با بررسی میزان مصرف هر ماده غذایی مشخص گردید بالاترین سهم در دریافت آرسنیک مربوط به آب آشامیدنی و میوه و در خصوص جیوه مربوط به گروه سبزیجات خام و لبنیات بود. با این وجود میانگین دریافت روزانه جیوه و آرسنیک در رژیم غذایی مردم شیراز به ترتیب برابر 65/8-2/0 میکروگرم در روز و 81/8-5/6 میکروگرم در روز به دست آمد که این دریافت رژیمی کمتر از مقدار دریافت قابل تحمل هفتگی (PTWI) استاندارد است. بر اساس نتایج این مطالعه، دریافت رژیمی جیوه و آرسنیک تهدیدی برای سلامتی افراد بزرگسال شهر شیراز محسوب نمی شود.
    کلیدواژگان: جیوه، آرسنیک، Total Diet Study، آنالیز مواد غذایی، ICP
  • دانیال عباسی طادی، ابراهیم رحیمی* صفحات 31-39
    پنیر یکی از محصولات شیر است که محیط مناسبی برای رشد و تکثیر میکروارگانیسم هاست. یکی از این عوامل بیماری زا، نیوسپورا کانینوم تک یاخته عامل سقط جنین در گاو است. هدف از مطالعه حاضر شیوع نیوسپورا کانینوم در پنیرهای سنتی تولیدشده از شیر نشخوارکنندگان به روش مولکولی است. در این مطالعه 86 نمونه پنیر سنتی شامل پنیر گاوی 42، پنیر گوسفندی 20 ، پنیر بز 12 و پنیر گوسفندی سنتی رسیده در آب نمک 12 نمونه ، از گله های شیری واقع در استان چهارمحال و بختیاری به شکل تصادفی در لوله های آزمایش استریل جمع آوری شد. نمونه ها در شرایط سترون در کنار یخ و بلافاصله پس از نمونه گیری، به آزمایشگاه منتقل شدند. از تکنیک Nested-PCR روی ژن Nc5 جهت بررسی مولکولی استفاده شد. نتایج نشان داد که از مجموع 86 نمونه مورد بررسی، تعداد 8 نمونه (3/9 درصد) آلوده به نیوسپورا کانینوم بودند. بالاترین میزان آلودگی در نمونه های پنیر سنتی شیر گاو (5/12درصد) بود و در پنیرهای سنتی تولیدشده از شیر بز و پنیر گوسفندی سنتی رسیده در آب نمک هیچ آلودگی مشاهده نشد. مقایسه میزان آلودگی در پنیرهای مختلف نشان داد که بین هیچ کدام از گروه ها تفاوت معنی داری وجود ندارد. از آن جایی که شیر و محصولات لبنی جایگاه بالایی در سبد غذایی انسان دارد؛ بنابراین سلامت این مواد غذایی و عاری از عوامل بیماری زا بودن بسیار حایز اهمیت است.
    کلیدواژگان: Nested-PCR، نئوسپورا کانینوم، پنیر محلی، چهارمحال و بختیاری
  • اسماعیل زنگانه، حمید میرزایی*، سید مهدی جعفری، محمدرضا افشار مقدم، افشین جوادی صفحات 41-52
    وجود ترکیبات مغذی در انواع پنیر، این محصول را مستعد رشد انواع میکروارگانیسم ها می نماید لذا استفاده از نگهدارنده ها برای حفظ کیفیت این فراورده پرمصرف شیری اجتناب ناپذیر است. در این مطالعه اثر غلظت های 3/0 و 5/0 درصد عصاره های آبی و متانولی ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس در مهار رشد لیستریا مونوسایتوجنز، استافیلوکوکوس اریوس و اشریشیا کولای و همچنین رشد آسپرژیلوس فلاووس در پنیر سفید فراپالایشی در مدت 60 روز دوره نگهداری در یخچال، مورد بررسی قرار گرفته است. به علاوه اثر عصاره ها بر ویژگی های بافت، طعم و مزه، رنگ و پذیرش کلی محصول ارزیابی شد. طبق نتایج حاصله اثر مهاری معنی دار (05/0p≤). غلظت های 3/0 و 5/0 عصاره های آبی و متانولی روی لیستریا مونوسایتوجنز و اشریشیا کولای از روز 15ام دوره نگهداری و روی استافیلوکوکوس آریوس از روز 30 دوره نگهداری مشاهد شد. اثر ضدباکتریایی غلظت 5/0 عصاره متانولی بطور معنی دار بیشتر از سایر تیمارها بود (05/0p≤). تمام تیمارها اثر ضدقارچی معنی دار روی پرگنه آسپرژیلوس فلاووس داشتند (05/0p≤). طبق نتایج تحقیق حاضر عصاره های مورد استفاده اثر سوء معنی دار روی ویزگی های حسی نمونه ها پنیر نداشتند هر چند غظلت 5/0 عصاره متانولی به طور غیر معنی دار باعث کاهش کیفیت ویژگی های حسی نمونه های پنیر گردید. در مجموع می توان گفت که غلظت های 3/0 و 5/0 عصاره آبی و غلظت 3/0 عصاره متانولی اسپیرولینا پلاتنسیس می توانند به عنوان نگهدارنده طبیعی در پنیر سفید فراپالایشی مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: پنیر سفید فراپالایشی، خواص ضدمیکروبی، مواد نگهدارنده طبیعی، عصاره، اسپیرولینا پلاتنسیس
  • محمدجواد رشیدی، لیلا روزبه نصیرایی، شهین زمردی*، سارا جعفریان صفحات 53-66
    با توجه به اثرات نامطلوب احتمالی در ویژگی های حسی مواد غذایی در اثر کاربرد اسانس ها در غلظت های موثر جهت فعالیت ضدمکیروبی و آنتی اکسیدانی، استفاده از روش های ترکیبی می تواند موثر باشد. در این مطالعه، تاثیر پوشش حاصل از ژلاتین و موسیلاژ جاوشیر حاوی 5/0 درصد نانوذرات اکسیدروی، غنی شده با غلظت های صفر، 2/1، 6/1 و 0/2 درصد اسانس نعناع فلفلی و بسته بندی اصلاح شده برای جلوگیری از رشد جمعیت میکروبی فیله ماهی در یخچال در طی 20 روز نگهداری مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در تمام تیمارها تعداد باکتری های مزوفیل هوازی، سرمادوست، اسید لاکتیک و کلی فرم ها و هم چنین pH در طول مدت نگهداری افزایش یافت که بار میکروبی در تیمارهایی با پوشش حاوی نانوذرات، بسته بندی اصلاح شده و هم چنین با افزایش اسانس نعناع فلفلی نسبت به نمونه شاهد به طور معنی داری کمتر بود (05/0p<). نتایج حاصل از ارزیابی خواص حسی نمونه ها نیز نشان داد که امتیاز بو و رنگ ماهی در طول نگهداری کاهش یافت که این کاهش در تیمار کنترل بیشترین مقدار و در تیمار NPEO3 کمترین مقدار بود (05/0p<). نتایج حاصل از ارزیابی حسی با نتایج حاصل از آزمون های میکروبی مطابقت داشت. بر اساس نتایج حاصل از این بررسی، استفاده از روش ترکیبی نانوذرات اکسید روی به مقدار 5/0 درصد با اسانس نعناع فلفلی به مقدار 2 درصد در پوشش خوراکی متشکل از ترکیب ژلاتین و موسیلاژ جاوشیر برای افزایش عمر نگهداری فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان تا روز 15 پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: اسانس نعناع فلفلی، پکتین، پوشش، ماهی قزل آلا، موسیلاژ جاوشیر، نانواکسیدروی
  • علی خدادادی بایقوت، افشین جوادی*، صدیف آزادمرد دمیرچی، حمید میرزایی، یونس انزابی صفحات 67-80
    تخم مرغ به دلیل داشتن رطوبت و مواد مغذی زیاد، فسادپذیری بالایی دارد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر پوشش دهی با روغن سیاهدانه به تنهایی و در حضور عصاره رزماری بر ویژگی های فیزیکی، شیمیایی، عملکردی و میکروبی تخم مرغ انجام گرفت. برای این منظور 300 تخم مرغ در گروه های نمونه شاهد، نمونه پوشش دهی شده با روغن سیاهدانه، و نمونه های پوشش دهی شده با روغن سیاهدانه حاوی 1، 2 و 3 درصد عصاره رزماری تهیه شدند. ویژگی های تخم مرغ شامل ضخامت، کاهش وزن، واحد هاو، pH ، میزان تولید کف سفیده در 7 زمان و ویژگی های میکروبی به مدت 6 هفته نگهداری در یخچال مورد ارزیابی قرار گرفت. میزان کاهش وزن در نمونه کنترل 64/6  گرم بود ولی این میزان در گروه تیمار با سه درصد عصاره 80/4 گرم برآورد شد. میزان واحد هاو نیز از حدود 75 در روز اول در نمونه کنترل به 38/31 پس از شش هفته رسید. اما در نمونه پوشش داده شده با سه درصد عصاره، 76/41 بود. میزان آلودگی پوسته بعد از 6 هفته در نمونه کنترل log CFU/g 59/4 رسید. در نمونه های پوشش دهی شده با روغن سیاهدانه به تنهایی و در حضور عصاره رزماری با درصدهای 1، 2 و 3 میزان آلودگی به ترتیب 32/4، 99/3، 27/3، log CFU/g 30 /2 تخمین زده شد. به دلیل خاصیت میکروب کشی ترکیبات پوشش ، بار میکروبی پوسته کاهش یافت. پوشش دهی استفاده شده به خوبی توانست ماندگاری تخم مرغ را تا شش هفته افزایش دهد.
    کلیدواژگان: تخم مرغ، پوشش دهی، روغن سیاهدانه، عصاره رزماری
|
  • Maryam Sharifi, Mohammad Goli *, Mohaddaseh Ramezani Pages 1-18
    As a byproduct of the milling process, wheat germ provides a rich source of minerals, vitamins, tocopherols, phytosterols, amino acids, and important fatty acids. However, the high levels of unsaturated oil and high levels of enzymes lead to a reduction in wheat germ's nutritional value during storage, which severely reduces the product's shelf life. The purpose of this study was to use guar gum and maltodextrin together with the freeze-drying encapsulation technique to extend the shelf life of probiotic wheat germ containing Bacillus licheniformis. In this regard, the durability of the encapsulated probiotic wheat germ was assessed for 360 days of storage using three different ratios of maltodextrin to guar gum, including 1 to 0.3, 0.1, and 0.03. The tests were carried out using a completely random design, and the averages were assessed using Duncan's test with a significance level of 5%. The effect of time on the changes in oxidation indices of the encapsulated wheat germ was evaluated positively. During 360 days of storage, the encapsulated sample with maltodextrin and guar gum in all examined ratios significantly reduced the total acid value (P< 0.05). In comparison to samples without probiotics, the inclusion of B. licheniformis probiotic considerably reduced the values of the total acid number and TBA index (P< 0.05). In the probiotic treatment, the levels of peroxide, anisidine, totox, mold, and yeast significantly increased with longer storage times (P< 0.05).
    Keywords: Probiotic wheat germ, Oxidation indices, Microorganism counting, Guar gum to maltodextrin ratio
  • Fatemeh Hemmati, Zahra Matloubinezhad, Seyed Mohammad Mazloomi, Elham Babaali, Saeid Yousefinezhad, Enayat Berizi * Pages 19-30
    Nowadays, chemical food contaminants are considered among the serious health concerns in various countries. Arsenic and mercury are the most important heavy metals which cause different complications in humans. The present study aimed to determine the dietary intake of mercury and Arsenic using total diet study (TDS) method in the adult population of 20-50 years old in Shiraz. Total of 580 food items were prepared and classified into 129 composite samples. After preparation, the samples were digested. The concentration of mercury and Arsenic were measured using inductively coupled plasma–optical emission spectrometry (ICP-OES). The dietary intake of Arsenic and mercury was calculated based on the mean food intake. Fish had the highest concentration of Arsenic, and the snack samples contained the highest concentration of mercury. But it was found that the heavy metal intake is more affected by the quantity of the food consumed. Therefore, the highest contributor to dietary intake of Arsenic was drinking water and fruit, and the highest contributor to dietary intake of Arsenic was related to raw vegetables and dairy products. However, the mean daily intake of mercury and Arsenic was 0.2-8.65 µg/d and 6.5-81.81 µg/d, respectively, which is lower than the provisional tolerable weekly intakes (PTWI). Therefore, there is no health risk due to Mercury and Arsenic investigated in this research for the total diet in adult population in Shiraz.
    Keywords: Mercury, Arsenic, Total Diet Study, Food analysis, ICP
  • Danial Abbasi Tadi, Ebrahim Rahimi * Pages 31-39
    Cheese isamong ther dairy products and is a suitable environment for the growth and reproduction of microorganisms. One of these pathogens, Neospora caninum, causes abortion in cows. This study aimed to investigate the prevalence of N. caninum in traditional cheeses produced from ruminant milk using molecular method. In this study, 86 traditional cheese samples consisting 42 cow cheese, 20 sheep cheese, 12 goat cheese, and 12 sheep cheese ripened in brine were randomly collected from dairy herds in Chahar Mahal and Bakhtiari provinces. The samples were transferred to the laboratory in sterile conditions next to ice an, and Nested-PCR technique was used on Nc5 gene for molecular analysis. The results showed that 9.3% (8/86) of the samples were contaminated with N. caninum. The highest contamination (12.5%) was found in cow milk cheese samples. No contamination was observed in traditional cheeses produced from goat milk or sheep brined cheese. The comparison of contamination levels in different cheeses showed no significant difference between the groups. Since milk and dairy products have a high place in the human food basket; therefore, the healthiness of these foods is crucial.
    Keywords: Nested-PCR, Neospora caninum, local cheese, Chaharmahal, Bakhtiari
  • E. Zanganeh, H. Mirzaei *, S.M. Jafari, M. R. Afshar Mogaddam, A. Javadi Pages 41-52
    One of the most widely used cheeses in Iran is UF white cheese. The presence of nutrients in different types of cheese, make that susceptible to the growth of various microorganisms. Therefore, the use of preservatives to maintain the quality of this high-consumption dairy product is inevitable. In this study, the effect of concentrations of 0.3 and 0.5% aqueous and methanolic extracts of Spirulina platensis on growth inhibition of Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus and Escherichia coli and also the effect of these extracts in preventing the growth of A.flavus in the UF white cheese has been investigated during 60 days of storage of the product in the refrigerator. In addition, the effect of extracts on texture, taste, color and overall acceptance of the product was evaluated. According to the results, a significant inhibitory effect (p≤0.05) of concentrations of 0.3 and 0.5 aqueous and methanolic extracts was observed on Listeria monocytogenes and Escherichia coli from the 15th day of the storage period and on Staphylococcus aureus from the 30th day of the storage period. The antibacterial effect of 0.5 concentration of methanolic extract was significantly higher than other treatments (p≤0.05). All treatments had a significant antifungal effect on Aspergillus flavus strains (p≤0.05). According to the results of the present research, the used extracts did not have a significant adverse effect on the sensory characteristics of the cheese samples, although the concentration of 0.5 methanolic extract insignificantly decreased the quality of the sensory characteristics of the cheese samples. In general, it can be said that concentrations of 0.5 aqueous extract and 0.3 concentration of methanolic extract of Spirulina platensis can be used as natural preservatives in UF white cheese.
    Keywords: UF white cheese, Antimicrobial Effects, Natural preservatives, Extract, Spirulina platensis
  • Mohammad Javad Rashidi, Leila Roozbeh Nasiraie, Shahin Zomorodi *, Sara Jafarian Pages 53-66
    Considering the possible adverse effects on the sensory properties of food due to the use of essential oils in effective concentrations for antimicrobial and antioxidant activity, the use of combined methods can be effective. In this study, the effect of coating combination of gelatin and Opopanax mucilage containing 0.5% zinc oxide nanoparticles, enriched by concentrations of 0, 1.2, 1.6, and 2.0 % of peppermint essential oil and modified atmospheric packaging (MAP) on preventing the growth of microbial population rainbow trout fillets were evaluated during 20 days of storage in the refrigerator. The results showed that in all treatments the number of aerobic mesophilic bacteria, psychrotrophs, lactic acid bacteria, and coliforms as well as pH increased during the storage period but decreased by increasing peppermint essential oil (p<0.05). Also, the microbial load in treatments with a coating containing nanoparticles and MAP was significantly lower than in the control sample (p<0.05). The results of sensory evaluation also showed that the odor and color scores of the samples decreased during storage, which was the highest in the control and the lowest in the NPEO3 treatment (p<0.05). The results of the sensory evaluation were consistent with the results of microbial analysis. According to the results obtained in this study, using the mixture of 0.5 % zinc oxide nanoparticles and 50% peppermint essential oil in edible coating composed of Opopanax mucilage and gelatin for increasing the shelf life of rainbow trout fillet up to the 15th day is recommended.
    Keywords: Edible coating, Pectin, Peppermint essential oil, opopanax mucilage, Zinc Oxide Nanoparticles, Rainbow trout
  • Ali Khodadadi Baighout, Afshin Javadi *, Sodeif Azadmard, Hamid Mirzaei, Younes Anzabi Pages 67-80
    Eggs are highly perishable due to high moisture content and nutrients. This study aimed to investigate the effect of coating with black seed oil and rosemary extract on egg physical, chemical, functional and microbial characteristics. For this purpose, 300 eggs consisted of control group, eggs coated with black seed oil, and samples coated with black seed oil and 1, 2, and 3% rosemary extract were prepared. Throughout the six weeks of storage at 4 °C, thickness, weight loss, Haugh unit, yolk index, pH, amount of egg white foam production and microbial features were investigated. The weight loss in the control group was 6.64 and 4.80 g in the control group and the treatment with 3% rosemary extract, respectively. In the control group, Haugh unit was decreased from about 75 on the first day to 31.38 after six weeks storage. Haugh unit in the egg group coated with 3% rosemary extract was 41.76. The microbial load of shell after six weeks of storage in the control sample was 4.59 log CFU/g, and in the samples coated with black seed oil alone and in the presence of 1%, 2% and 3% rosemary extract were 4.32 and 3.99, 3.27, 2.30 log CFU/g, respectively. Due to the bactericidal effect of coating components, egg-shell microbial load was decreased. The coating was able to increase the shelf life up to six weeks.
    Keywords: egg, Coating, black seed oil, Rosemary extract