فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات اقتصاد انرژی
پیاپی 76 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سهیل رودری، امیرمنصور طهرانچیان، سید هادی عربی، امیدعلی عادلی* صفحات 1-27

    در سال های پس از انقلاب اسلامی ایران به دلایل مختلف اقتصاد ایران همواره تحت تحریم های اقتصادی آمریکا، سازمان ملل و یا اتحادیه اروپا بوده است که بعضا توسط کشور آمریکا به تنهایی و در برخی دوره ها نیز توسط هر سه مورد تحریم شده است. در پژوهش حاضر تاثیر شوک مثبت و منفی  شاخص تحریم از طریق دو مسیر تاثیر بر بودجه دولت و هم چنین تاثیر بر نرخ ارز بر نقدینگی در دوره زمانی 1399-1358 با استفاده از الگوی خودرگرسیون برداری ساختاری آستانه ای (TSVAR) بررسی شده است. بر اساس نتایج پژوهش، آستانه رشد تحریم در اثرگذاری بر نقدینگی از مسیر نرخ ارز و تورم، 162/5 درصد و از طریق تغییر کسری بودجه دولت، 057/3 درصد بوده است و نشان می دهد آستانه رشد شاخص تحریم در اثرگذاری بر نقدینگی در قالب مسیر نرخ ارز و تورم بزرگ تر است. هم چنین، تفاوت پاسخ نقدینگی در کشور به درآمدهای نفتی به آستانه تحریم مرتبط است. بر این اساس و در راستای کاهش اثرات شوک برونزای نفت بر نقدینگی، بایستی نقش تثبیتی صندوق توسعه ملی در کنار مدیریت انتظارات تورمی مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تحریم، کسری بودجه، نرخ ارز، درآمدهای نفتی، الگوی TSVAR
  • هادی طالبیان مقدم*، سعید شیرکوند، رضا دهقان، شاپور محمدی صفحات 29-56

    در این پژوهش با استفاده از رویکرد برنامه ریزی پویای تصادفی، مولفه های قراردادی برای دو قراردادIPC  وPSC  [1]معرفی و در ساختار مدل برای یک دوره بیست ساله با قیمت نفت تصادفی منظور گردید. همچنین مدل سازی بر اساس پارامترهای میدان نفتی فروزان دیگر نوآوری این کار است. نتایج در خصوص قرارداد IPC نشان می دهد که از بین مولفه های اقتصادی قرارداد شامل تغییر در نرخ دستمزد، دوره تقسیط و سقف بازپرداخت هزینه های پیمانکار؛ کاهش سقف بازپرداخت هزینه ها از 50 به30 درصد، منجر به افزایش در تولید انباشتی می شود. این موضوع به مفهوم تولید تا سرحد نزدیک شدن به پوشش هزینه ها در رژیم داشتن سقف بازپرداخت هزینه های پایین می باشد. به بیانی تغییر در سقف بازپرداخت هزینه را می توان مهم ترین عامل موثر در تولید انباشتی میدان دانست اما این عامل سود انباشتی را تا حدی می کاهد که می توان آن را به دلیل افزایش هزینه های تولید انباشتی دانست که منجر به سود انباشتی کم تر و به مفهوم ناهم سویی سود انباشتی و تولید انباشتی در این قرارداد است. با توجه به نتایج حاصله در مقاله، کاهش سقف بازپرداخت در قرارداد IPC موجب افزایش تولید انباشتی نشده است و بهترین حالت تقسیط به 5 قسط برای تولید انباشتی می باشد. در خصوص تاثیر مولفه های اقتصادی قرارداد PSC که شامل تغییر در نرخ بهره مالکانه، سهم دولت در نفت فایده و سقف بازپرداخت هزینه های پیمانکار می باشد، طبق نتایج اجرای مدل، کاهش سهم دولت در نفت فایده از 50 به 30 درصد منجر به افزایش تولید انباشتی گردید. با این حال بالا بردن سقف بازپرداخت هزینه برای این مدل قرارداد به 80 درصد باعث شد که تولید انباشتی به کمینه میزان در بین سناریوهای دیگر و در نتیجه آن کاهش سود انباشتی طی دوره منجر شود. یعنی افزایش سقف بازپرداخت هزینه به 80 درصد توجیه اقتصادی ندارد. همچنین افزایش نرخ بهره مالکانه به 20 درصد گرچه منجر به کاهش تولید نسبت به سناریوی مرجع می شود اما بیشینه سود انباشتی را نسبت به سایر سناریوها نصیب دولت خواهد کرد. همچنین افزایش سهم دولت در نفت فایده به 80 درصد و نیز کاهش سقف بازپرداخت هزینه از 50 به 30 درصد، کمینه اثر کاهشی را بر تولید انباشتی در قرارداد داشته است. در قرارداد PSA نیز نتایج نشان می دهد افزایش سهم دولت در نفت فایده و افزایش سقف بازپرداخت هزینه بیشترین اثر کاهشی در تولید انباشتی را دارد. ضمنا نکته مهم آن است که الزاما سودانباشتی و تولیدانباشتی در قراردادهای مختلف هم سو نیستند و به نوعی یک ناسازگاری بین منافع دولت و پیمانکاران ایجاد می شود.   [1] از آن جا که قرارداد نفتی ایران (IPC) نسلی جدید از قراردادهای ارایه خدمات نفتی است و قرارداد مشارکت در تولید (PSC) نیز مدل قراردادی متداول و رایجی در جهان برای سرمایه گذاری، توسعه، تولید و بهره برداری میادین نفتی می باشد؛ لذا تمرکز این مقاله بر این دو مدل قراردادی می باشد.

    کلیدواژگان: IPC، PSC برنامه ریزی پویای تصادفی، نفت فایده(Profit Oil)، نفت هزینه(Cost Oil)
  • کیومرث شهبازی، هادی جعفرزاده، خدیجه حسن زاده* صفحات 57-86

    این مقاله با استفاده از مدل اتو رگرسیون با وقفه های توزیعی غیرخطی (NARDL)، تاثیر شوک های مثبت و منفی اقتصاد سایه و توسعه مالی بر مصرف انرژی را طی دوره زمانی 1353 تا 1394 در کوتاه مدت و بلندمدت، مورد بررسی قرار داده است. از شاخص توسعه ی مالی چندبعدی و حجم اقتصاد سایه محاسبه شده توسط پیرایی و رجایی (1394) با استفاده از شاخص چندگانه-علل چندگانه بهره گیری شده است. نتایج تحقیق، نشان می دهد که تاثیر شوک های مثبت و منفی اقتصاد سایه و توسعه مالی بر مصرف انرژی در بلندمدت و کوتاه مدت، نامتقارن بوده و این عدم تقارن به این صورت است که در کوتاه مدت و بلندمدت، شوک منفی اقتصاد سایه، تاثیر بیشتری نسبت به شوک مثبت آن دارد. در بلندمدت، شوک مثبت توسعه ی مالی نسبت به شوک منفی آن، اثر بیشتری بر مصرف انرژی دارد. شوک منفی اقتصاد سایه با یک وقفه، منجر به افزایش 04/0 در مصرف انرژی می گردد؛ اما شوک مثبت آن، تنها 02/0 مصرف انرژی را کاهش می دهد. همچنین رابطه ی بین شوک های مثبت و منفی توسعه ی مالی بر مصرف انرژی مستقیم بوده است. لذا، به منظور کنترل مصرف انرژی، سرمایه گذاری در بهبود توسعه ی مالی از طریق بهبود تکنولوژی منجر به کاهش آلودگی محیط زیست و صرفه جویی در مصرف انرژی خواهد شد.

    کلیدواژگان: مصرف انرژی، اقتصاد سایه، تاثیر نامتقارن، مدل NARDL، توسعه ی مالی _
  • احسان سعادت زاده*، سپیده عصاریان، ابوذر سلیمان زاده صفحات 87-115

    ارزیابی فنی اقتصادی در یک میدان نفتی به معنای بهره گیری از تکنولوژی های متفاوت و برنامه ریزی صحیح در جهت حداکثر سازی میزان استحصال هیدروکربور و حداقل سازی ریسک ها و هزینه هاست. تحقیق حاضر شامل ارزیابی فنی، مدلسازی و اقتصادی بر روی یکی از مخازن توسعه نیافته در جنوب غربی ایران است. تخمین میزان هیدروکربور قابل استحصال با استفاده از روش مونت کارلو و با در نظر گرفتن عملکرد دینامیک مخزن و سپس مدلسازی اقتصادی مخزن در قالب مدیریت هزینه ها و آنالیز حساسیت تعریف شده است. از میان سناریوهای تعریف شده، سازگارترین سناریو که دارای بیشترین میزان ضریب بازیافت مخزن و بهترین شاخصه های اقتصادی است به عنوان سناریوی برتر توسعه برگزیده شده است. در این سناریو تولید از مخزن نفتی با حفر 14 چاه جدید طی 14 سال و با حفظ نرخ تولید حداکثر 10 هزار بشکه در روز با ضریب بازیافت 7/29 درصد با کل هزینه نهایی 995/0 میلیارد دلار و ارزش فعلی تجمعی 136/2 میلیارد دلار صورت می پذیرد. می توان به این نکته اشاره کرد که سرمایه گذاری در مخازن توسعه نیافته بر مبنای تحلیل های دقیق اقتصادی می تواند بسیار سودآور بوده و به نگهداشت منابع حیاتی کشور کمک شایان توجهی نماید.

    کلیدواژگان: ارزیابی فنی اقتصادی، مخزن توسعه نیافته، مدلسازی دینامیک، ارزش فعلی تجمعی، ضریب بازیافت، مونت کارلو
  • حوا محمدپرست*، جواد شهرکی، مصطفی مردانی نجف آبادی صفحات 117-156

    رشد اقتصادی باعث برخی از مشکلات زیست محیطی همچون کمبود انرژی و آلودگی محیط زیست شده است. در همین راستا، در مطالعه حاضر تحلیل کارآیی انرژی و زیست محیطی با مجموع ثابت برای دستیابی به کارآیی پایدار در بخش حمل و نقل ایران تحت محدودیت مصرف انرژی و آلودگی های زیست محیطی با استفاده از رویکرد تحلیل پوششی داده ها با مرز کارآیی تعادل عمومی (CEEFDEA) انجام شده است. برای این منظور، ابتدا مقدار معینی از مصرف انرژی و انتشار دی اکسیدکربن درنظر گرفته شد. سپس، بر اساس این مقادیر و با در نظرگرفتن مینیمم- ماکزیمم مجموع ثابت آنها، مرز کارآیی تعادل عمومی ساخته شد. نتایج بدست آمده نشان می دهد که همه استان ها دارای درجه رضایت یکسان 979/0 می باشند. بر اساس نتایج مرز کارآیی تعادلی از طریق درجه رضایت، همه استان ها می بایست مصرف انرژی و انتشار دی اکسیدکربن را تعدیل نمایند. همچنین، ارزش کارآیی پایداری اکثر استان ها در بخش حمل و نقل کمتر از یک شد. با توجه به نتایج، بخش حمل و نقل کشور از نظر کارآیی انرژی و زیست محیطی ناکارآمد است. لذا لازم است با اتخاذ و اجرای سیاست های منطقی و سازگار با نقش انرژی و محیط زیست در این بخش زمینه توسعه پایدار را فراهم نمود.

    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، توسعه پایدار، درجه رضایت، کارآیی انرژی و زیست محیطی، مرز کارآیی تعادل عمومی
  • سعید شکیبایی، محمود مدیری*، کیامرث فتحی هفشجانی، چنگیز والمحمدی امامچائی صفحات 157-197

    یکی از دغدغه های کشور در بخش انرژی های تجدیدپذیر برای توسعه پایدار، مسایل مربوط به تامین مالی آن ها می باشد. پژوهش حاضر با هدف درک عمیق از ابعاد، مولفه ها و شاخص های تامین مالی انرژی های تجدیدپذیر و تبیین روابط علی میان آن ها به منظور طراحی مدل مناسب با استفاده از رویکردی آمیخته (کیفی کمی) انجام شده است. در بخش کیفی ابعاد، مولفه ها و شاخص ها از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته شناسایی  و با روش تحلیل محتوا و تکنیک کدگذاری استخراج شد. سپس در بخش کمی، ابعاد استخراج شده با روش دلفی فازی تایید شدند و مدل به روش مدلسازی تفسیری-ساختاری جامع طراحی شد. جامعه تحقیق 21 نفر از خبرگان شامل مدیران و کارشناسان ارشد در حوزه انرژی-های تجدیدپذیر می باشند که با روش نمونه گیری غیراحتمالی هدفمند و تکنیک گلوله برفی انتخاب شدند. یافته های بخش کیفی نشان داد که مدل دارای 13 بعد به همراه 39 مولفه و 82 شاخص می باشد. در بخش کمی نیز یافته ها نشان داد که مدل دارای هفت سطح می باشد به گونه ای که بعد«حمایت های مستقیم و غیر مستقیم دولت از صنعت انرژی»، در بهبود تامین مالی انرژی های تجدیدپذیر تاثیرگذارترین می باشد.

    کلیدواژگان: تامین مالی، انرژی های تجدید پذیر، توسعه اقتصادی پایدار
  • سید جلال میرشمسی، آفرین اخوان*، علی صدری اصفهانی، مهدی افخمی اردکانی صفحات 199-221

    هدف از پژوهش حاضر شناسایی و اولویت بندی مشکلات و موانع اجرایی در اجرای کامل بند "ق" در خصوص گازرسانی به واحدهای صنعتی و تولیدی مصرف کننده سوخت مایع می باشد. از نظر نوع روش شناسی، پژوهش حاضر از نوع کاربردی -پیمایشی محسوب می شود. استراتژی پژوهش از نوع آمیخته اکتشافی است. به طوری که در مرحله اول روش کیفی با تکنیک تحلیل مضمون و در مرحله دوم روش کمی و تکنیک ماتریس مقایسات زوجی مورد استفاده قرار گرفته است. جامعه آماری 12 نفرشامل خبرگان شرکت گاز استان یزد و صاحبان صنایع استان یزد می باشند. نمونه آماری به روش هدفمند قضاوتی و با روش گلوله برفی انتخاب شده است. ابزار مورد استفاده در پژوهش مصاحبه و پرسشنامه می باشد که به ترتیب در مرحله اول و دوم پژوهش استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که مشکلات و موانع اجرایی اصلی را می توان به ترتیب اولویت درپنج دسته مانع شامل: نقدینگی، تامین کالا، عدم استقبال متقاضیان، انتخاب پیمانکار و مهندسی، طراحی واجرا دسته بندی نمود. ضمنا در هر دسته عوامل فرعی نیز شناسایی گردید.

    کلیدواژگان: اولویت بندی، گازرسانی به صنایع، موانع اجرایی، شرکت گاز یزد، رویکرد آمیخته
  • پروانه کمالی دهکردی*، عبداخالق غبیشاوی، فرشته عبدالهی صفحات 223-254

    در طول چند دهه گذشته، ترغیب برنامه های توسعه اقتصادی ایران یک سری عوارض جانبی مانند کاهش منابع  ، خالی شدن ذخایر اقتصادی و به دنبال آن تخریب های  محیط زیست را به همراه داشته است فرایندی که توسعه پایدار اقتصادی و اجتماعی  را به یک چالش بزرگ تبدیل کرده است. از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی اثر رشد سبز بر آلودگی محیط زیست در ایران با تاکید بر انرژی هسته ای طی دوره زمانی 2020-2000 می باشد. تاکید بر انرژی هسته ای با این پیش فرض می باشد که انرژی هسته ای ، بهره وری انرژی را در فرایند تولید افزایش خواهد داد و نه تنها از هرز روی منابع جلو گیری می شود بلکه تا حد زیادی از آسیب های زیست محیطی  خواهد کاست. مطابق با یافته های تخمین مدل خودرگرسیونی با وقفه های توزیعی (ARDL) جمعیت و رشد سبز اثر مثبت بر انتشار دی اکسیدکربن داشته اند ولی انرژی هسته ای، انتشار دی اکسیدکربن را کاهش می دهد. یافته های این پژوهش ، عوامل تامین کنند ه رشد سبز را نشان می دهد که این یافته ها  سیاست گذاران را قادر می سازد تا بر برخی از فعالیت های  اقتصادی کشور که منجر به رشد سبز می شود بیش از  پیش تمرکز نموده و برنامه ریزی کنند.

    کلیدواژگان: رشد سبز، انرژی هسته ای، آلودگی زیست محیطی
|
  • Soheil Roudari, Amirmansour Tehranchian, Seyed Hadi Arabi, Omid Ali Adeli* Pages 1-27

    In the years after the Islamic Revolution of Iran, for various reasons, Iran's economy has always been under the economic sanctions of the United States, the United Nations, or the European :union:, sometimes by the United States alone, and in some periods by all three. In the present research, the impact of positive and negative shocks on the sanctions index through two paths of impact on the budget deficit and also the impact on the exchange rate and inflation on liquidity in the period of 1979-2020 has been investigated using the Threshold Structural Vector Autoregressive model (TSVAR). According to the research results, the threshold of sanctions growth through the path of exchange rate and inflation was 5.162 % and through the government budget deficit channel was 3.057%, which shows that the threshold of sanction growth in the exchange rate channel and inflation is greater. Also, the difference in the country's liquidity response to oil revenues is related to the sanctions threshold. Based on this, and to reduce the effects of exogenous oil shocks on liquidity, the stabilizing role of the National Development Fund should be considered along with the management of inflationary expectations.

    Keywords: Sanctions, Budget Deficit, Exchange rate, Oil Revenues, TSVAR Model
  • Hadi Talebian Moghaddam*, Saeed Shirkavand, Reza Dehghan, Shapour Mohammadi Pages 29-56

    Iran's new petroleum contract, dubbed as IPC, is a new generation of oil service contracts.The most significant flaw observed in various contracts is that cumulative profits and cumulative production do not necessarily follow the same direction, a kind of incompatibility arises between the interests of governments and contractors. In this research, using stochastic dynamic programming approach, the researcher introduces contractual components for IPC and PSC contracts and includes them in the model structure.The results of this study indicate that reducing the cost recovery ceiling in the IPC contract leads to the maximum reduction in cumulative production. In addition, increasing the government's share of profit oil as well as reducing the cost recovery ceiling, has had the greatest impact on cumulative production in the PSC contract. Innovation of this research is in the randomization of oil prices. Also modeling based on the parameters of Foroozan field is another innovation of this article.

    Keywords: IPC (Iranian Petroleum Contract), PSC (Production Sharing Contract), stochastic dynamic programming, profit oil, cost oil
  • Kuimars Shahbazi, Hadi Jafarzadeh, Khadijeh Hasanzadeh* Pages 57-86

    This paper investigates the effect of positive and negative shocks from the shadow economy and financial development on energy consumption during the period of 1974–2014 in the short and long term using the non-linear Autoregressive Distributed Lag. The ratio of liquidity to GDP has been used as an indicator of financial development, and the volume of the shadow economy calculated by Piraee and Rajaee (2015) has also been used, using a multiple indicators, multiple causes (MIMIC) model. The results show that the effect of positive and negative shadows of the shadow economy and financial development on energy consumption in the long and short term is asymmetric, and this asymmetry is that in the short and long term, a negative shadow economy shock has a greater effect than a positive shock. In the long term, the positive shock of the financial development has a greater effect on energy consumption than its negative shock. The negative shock of the shadow economy with an interruption leads to an increase of 0.04 in energy consumption, but its positive shock reduces energy consumption by only 0.02. Also, the relationship between positive and negative shocks of financial development on energy consumption is direct. Therefore, in order to control energy consumption, investing in improving financial development through improved technology will lead to reducing environmental pollution and saving energy consumption.

    Keywords: Energy Consumption, Shadow Economy, Asymmetric Impact, NARDL Model, multiple Financial Development
  • Ehsan Saadatzadeh*, Sepideh Assarian Pages 87-115

    Technical and economic evaluations in an oil field means that by different technologies and correct planning, maximize the amount of extraction of hydrocarbons and minimize risks and costs. The current research includes technical evaluation and economic analysis on one of the undeveloped reservoirs in the southwest of Iran. The amount of recoverable hydrocarbon was estimated using the Monte Carlo method and based on the dynamic modeling of the oil reservoir, economic modeling was applied. Among the scenarios defined for the development of the reservoir, the most compatible scenario that has the highest rate of recovery of the reservoir and the best economic indicators has been selected as the best development scenario. In this scenario, production from the oil reservoir by drilling 14 new wells in 14 years and maintaining a maximum production rate of 10,000 barrels per day in order to produce 430 million barrels of oil and a recovery factor of 29.7% with total final cost of 0.995 billion dollars and The cumulative current value is 136.2 billion dollars. Investing in small, undeveloped reservoirs based on detailed analysis of performance and economic indicators can be very profitable and help to maintain the vital resources of the country.

    Keywords: Technical economic evaluation, Undeveloped reservoir, Dynamic modeling, NPV, Recovery factor, Monte Carlo
  • Hva Mohammadparast*, Javad Shahraki, Mostafa Mardani Najafabadi Pages 117-156

    Economic growth has caused some environmental problems such as energy shortage and environmental pollution. In this regard, in the present study, the analysis of a fixed-sum energy and environmental efficiency to achieve sustainable efficiency in the transport sector of Iran under the limitation of energy consumption and environmental pollution using the Common equilibrium efficient frontier data envelopment analysis (CEEFDEA) is carried out. For this purpose, first, a certain value of energy consumption and carbon dioxide emission was considered. Then, based on these values and considering the minimum-maximum of their fixed sum, the general equilibrium efficiency boundary was built. The obtained results show that all provinces have the same satisfaction level of 0.979. Based on the results of the equilibrium efficiency boundary through the degree of satisfaction, all provinces should adjust energy consumption and carbon dioxide emissions. Also, the sustainable efficiency value of most provinces in the transportation sector was less than one. According to the results, the transportation sector is inefficient in terms of eco-efficiency score. Therefore, it is necessary to provide the basis for sustainable development by adopting and implementing rational policies compatible with the role of energy and environment in this sector.

    Keywords: Data Envelopment Analysis, Equilibrium Efficiency Frontier, Energy, Environmental Efficiency Satisfaction Degree, Sustainable Development
  • Saeed Shakibaei, Mahmoud Modiri*, Kiamars Fathi Hafshjani, Ghanghiz Valmohammadi Imamchaei Pages 157-197

    One of the country's issues in the renewable energy sector for sustainable development is their financing. The current research was carried out with the aim of deeply understanding the dimensions, components and indicators of renewable energy financing and explaining the causal relationships between them in order to design a suitable model using a mixed (qualitative-quantitative) approach. In the qualitative part, the dimensions, components, and indicators were identified through semi-structured interviews and extracted using content analysis and coding techniques. then, in the quantitative part, the extracted dimensions were confirmed by the fuzzy Delphi method and the model was designed by the comprehensive structural-interpretive modeling method. The research community consists of 21 experts, including managers and senior experts in the field of renewable energy, who were selected by targeted non-probability sampling and snowball technique. The findings of the qualitative section showed that the model has 13 dimensions with 39 components and 82 indicators. In the quantitative part, the findings showed that the model has seven levels in such a way that "direct and indirect support of the government to the energy industry" dimension are the most effective in improving the financing of renewable energy.

    Keywords: financing, renewable energy, sustainable economic development
  • Seyed Jalal Mirshamsi, Afarin Akhavan*, Ali Sadri Esfahani, Mehdi Afkhami Ardakani Pages 199-221

    The aim of this study is to identify and prioritize the problems and barriers in the full implementation of article "k" concerning gas supply to industrial and production units consuming liquid fuel. In terms of methodology, the present study is an applied-survey type. The research strategy is of the exploratory Synthesis type. In the first stage, the qualitative method has been used with the content analysis technique and in the second stage, the quantitative method and the pairwise comparison matrix technique have been used. The participants were 12 experts of Yazd Province Gas Company and industry owners of Yazd Province. The participants were selected by purposive judgmental and snowball method. The instruments used for collection of data were interviews and questionnaires in the first and second stages of the research, respectively. The results showed that the main problems and executive barriers can be categorized in order of priority in five categories, respectively: liquidity, supply of goods, lack of applicants’ acceptance, selection of contractor and engineering, design and implementation. In addition, sub-factors were also identified in each category.

    Keywords: Executive barriers, Gas supply to industries, Synthesis approach, Prioritization, Yazd gas company
  • Parvaneh Kamali Dehkordi*, Abdolkhalegh Ghobeyshavik, Fereshteh Abdollahi Pages 223-254

    During the past few decades, the encouragement of Iran's economic development programs has brought a series of side effects such as the reduction of resources, the depletion of economic reserves and the subsequent destruction of the environment, In this process, sustainable economic and social development has become a big challenge. Therefore, the aim of the present study is to investigate the effect of green growth on environmental pollution in Iran with emphasis on nuclear energy during the period of 2000-2020. Emphasis on nuclear energy is based on the assumption that nuclear energy will increase energy efficiency in the production process and not only prevent waste on resources, but also prevent environmental damages to a large extent. According to the findings of the auto regression model with distribution breaks (ARDL), population and green growth have a positive effect on carbon dioxide emissions, but nuclear energy reduces carbon dioxide emissions. The findings of this research introduce the factors that provide green growth, and these findings enable policy makers to focus more on some of the country's economic activities that lead to green growth. And plan.

    Keywords: Green Growth, Nuclear Energy, Environmental Pollutio