فهرست مطالب

علوم مدیریت ایران - پیاپی 67 (پاییز 1401)

فصلنامه علوم مدیریت ایران
پیاپی 67 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نیلوفر صفویان*، علی محمدی، علی نقی مصلح شیرازی، مسلم علی محمدلو صفحات 1-26

    جامعه انسانی امروزه با تهدیدات بنیادینی در زمینه تولید، تامین و توزیع آب انرژی و غذا دست به گریبان است. کشور ما نیز از این قاعده مستثنی نمی باشد. موقعیت جغرافیایی ایران در منطقه ای نیمه خشک، به ویژه کشور را در زمینه منابع آبی آسیب پذیر کرده است. وسعت و پیچیدگی ارتباطات میان منابع آبی و سایر حوزه ها، مدیریت و سیاست گذاری در این زمینه را با چالش مواجه نموده و خطر سیاست گذاری های بخشی، بدون در نظر گرفتن تبعات آن بر سایر حوزه ها، رویکردی یکپارچه و کل نگر را در این زمینه می طلبد. رویکرد یکپارچه شبکه آب-انرژی-غذا در سالهای اخیر در دنیا جهت تسهیل سیاستگذاری در این زمینه مورد توجه قرار گرفته است. عملیاتی نمودن چنین دیدگاهی، روش های متناسب با آن را می طلبد. از این میان، رویکرد پویایی شناسی سیستمها به عنوان ابزاری که توانایی تبیین و تحلیل ارتباط پیچیده متغیرهای متعدد با روابط غیر خطی را دارد، می تواند به عنوان ابزاری کارا مورد استفاده قرار بگیرد. پژوهش حاضر با در نظر گرفتن و تبیین ارتباطات در شبکه آب-انرژی-غذا به توسعه مدلی مفهومی و عملیاتی نمودن آن پرداخته است. برای این منظور حوضه آبریز دریاچه مهارلو در استان فارس به عنوان نمونه ای از حوضه های آبریز کشور با چالش های مشابه، مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصله بیان گر این واقعیت است که چنانچه وضعیت موجود ادامه یابد در آینده ای نزدیک، سطح آب های زیرزمینی در منطقه به مرحله بحرانی می رسد و می تواند تهدیدی جدی برای ادامه حیات در منطقه باشد. دخالتهای بالقوه مدیریت و نتایج آنها در تغییر این وضعیت به وسیله مدل پژوهش سنجیده شده است. نتایج نشان می دهد که تغییر در مصارف آب کشاورزی به وسیله انتخاب هوشمند محصولات جهت کشت و بهینه سازی سیستمهای آبیاری به همراه توسعه سیستم فاضلاب شهری موثرترین راهکارها در کاهش روند تحلیل منابع آبهای زیرزمینی می باشند

    کلیدواژگان: مدیریت منابع آبی، شبکه آب-انرژی-غذا، پویایی شناسی سیستم ها، حوضه آبریز دریاچه مهارلو
  • محمد امیری، رضا رادفر*، فرشاد فائزی رازی صفحات 27-46

    بانکها به عنوان واسطه گر مالی، باید سرمایه را به پروژه ها و صنایع مختلف هدایت نموده تا از این طریق نقش مثبتی بر توسعه پایدار در جامعه داشته و به مسیولیت های اجتماعی خود عمل نمایند. اما، مدل های کسب و کار بانکی در ایران نتوانسته طوری طراحی شوند تا منافع مالی بنگاه ها و بانکها در تزریق منابع بانکی به تولید، به طور همزمان تامین شود. علیرغم تحقیقات انجام شده در زمینه مشکلات نقدینگی بنگاه های تولیدی، موضوع تضاد منافع مالی بین بانکها و بنگاه های تولیدی تقریبا مغفول مانده است. در این راستا برای شناسایی متغیر های اصلی از مبانی نظری و نظریات پشتیبان بهره گرفته شد و توسط خبرگان با استفاده از تکنیک دلفی فازی، نهایی سازی شده است. در ادامه برای شناسایی روابط موجود بین متغییرها، از پرسشنامه تکمیل شده توسط 40 نفر از  اعضای تیم چند وظیفه ای استفاده شده و نتایج پرسشنامه با استفاده از تکنیک دیماتل فازی مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان دهنده این است که در فرآیند توسعه بانکداری اجتماعی، نقش عوامل ارزش آفرینی پایدار، تقویت نظام بانکی و تامین مالی پروژه های پایدار، بسیار پر رنگ بوده و اثر گذاری روی عوامل تاثیرپذیر تر نظیر تخصیص بهینه منابع، شفافیت و دسترسی افراد جامعه به تسهیلات بانکی منجر به ارزش آفرینی پایدار و تخصیص بهینه منابع بانکی خواهد شد.از طرفی، این ارزش آفرینی، بستری برای رشد کسب و کارها بخصوص کسب و کارهای خرد و کوچک، فراهم شده و این موضوع منجر به توسعه کارآفرینی اجتماعی و در نهایت کاهش تعارض موجود بین بانکها و بنگاه های تولیدی خواهد شد.

    کلیدواژگان: تضاد منافع مالی، بانکداری اجتماعی، دیماتل فازی
  • فاطمه سادات غفوریان*، قنبر محمدی الیاسی، محمود احمدپور داریانی، جهانگیر یدالهی فارسی صفحات 47-74

    ایده پردازی مرحله اول و هسته محوری کارآفرینی است، اما در پژوهش های پیشین توجه اندکی به تسهیل گری آن شده است. پژوهش حاضر در جستجوی روش هایی است که می توانند ایده پردازی کارآفرینانه را تسهیل کنند. برای نیل به این هدف یک مرور جامع نظام مند بر روی یافته های پژوهش های مرتبط پیشین انجام شده است. چهل و دو مقاله در این مرور مورد مطالعه قرار گرفتند که با استفاده از تحلیل مضمون، مجموعه ای از روش های تسهیل ایده پردازی شناسایی و دسته بندی شدند. پژوهشگران، آموزش، یادگیری از تجربه، ارتباط با تسهیل گر، شبکه سازی، شرکت در چالش و رقابت، اجرای پروژه و استفاده از تکنیک های تحریک ذهن را برای تسهیل ایده پردازی پیشنهاد داده اند. مشاهده شد که با به کارگیری روش هایی که ابعاد "شناختی" و "رفتاری" کارآفرینان بالقوه را تحت تاثیر قرار می دهند می توان ایده پردازی کارآفرینانه را تسهیل نمود و نتایج آن در کمیت و کیفیت ایده های فرد نمود پیدا می کنند. در نتیجه این مرور، یک چارچوب منسجم از روش ها در قالب طیفی از شناختی تا رفتاری شکل گرفته است که می تواند سرآغاز سلسله پژوهش هایی جهت بررسی روش های تسهیل گری معرفی شده و اثرات متقابل آنها بر یکدیگر باشد.

    کلیدواژگان: ایده پردازی کارآفرینانه، تسهیل گری، روش های تسهیل گری شناختی، روش های تسهیل گری رفتاری، مرور سیستماتیک
  • ندا ابطحی، الهام فریدچهر*، نادر غریب نواز صفحات 75-103

    در این مطالعه به طراحی و اعتباریابی مدل پیشایندها و پیامدهای بازاریابی تجربی در صنعت بانکی ایران پرداخته ایم. نمونه آماری جهت طراحی مدل مشتمل بر خبرگان حوزه مدیریت ارتباط با مشتری (29=n) بوده و نمونه آماری جهت اعتباریابی مدل طراحی شده به روش کوکران، مشتریان بانک رفاه استان تهران (384=n) تعیین شد. جهت طراحی مدل پیشایندها و پیامدهای بازاریابی تجربی در صنعت بانکی ایران از روش داده بنیاد و جهت اعتباریابی آن از مدل معادلات ساختاری در قالب روش حداقل مربعات جزیی (PLS) استفاده شد. نتایج کدگذاری باز مدل داده بنیاد، نشان داد که در مجموع 70 کد باز و مقوله از مصاحبه با خبرگان حاصل شده است. نتایج کدگذاری محوری نشان داد، پنج مقوله: (عوامل فردی، عوامل روانشناختی، عوامل فرهنگی- اجتماعی، آمیخته بازاریابی و عوامل موقعیتی)، شرایط علی، سه مقوله: (تجربه برند، تجربه استفاده از خدمات بانکی و تجربه پس از استفاده خدمات بانکی)، عوامل زمینه ای، سه مقوله: (شرایط کلان اقتصادی، توانمندسازی مشتریان و ویژگی های صنعت بانکداری) عوامل مداخله گر، بازاریابی تجربی صنعت بانکی ایران می باشند. همچنین، مقوله محوری فرایند بازاریابی در صنعت بانکداری، ادراک و انتظارات مشتری از بازاریابی مبتنی بر انواع تجربه: احساسی، عاطفی، شناختی، رفتاری و رابطه ای بوده و راهبرد بازاریابی تجربی در صنعت بانکی «ارزش آفرینی چندگانه برای مشتریان بانک» می باشد. از طرف دیگر، بازاریابی تجربی در صنعت بانکی ایران می تواند پیامدهایی در سه بخش مربوط به: بانک، مشتری و جامعه داشته باشد.

    کلیدواژگان: مدل بازاریابی تجربی، صنعت بانکداری، نظریه پردازی داده بنیاد
  • محمد کارگر شورکی*، سید حامد وارث، عباس غفاری صفحات 103-133
    حوزه های تحول دیجیتال و پایداری دو چالش بنیادین در کسب و کارهای ملی و بین اللملی قرن 21 می باشند. با توجه به اینکه این دو موضوع مهم در بین کسب و کارهای کشور، نوپا و جدید می باشند؛ لذا کسب و کارها نیازمند داشتن مشاور و اپراتورهای تخصصی در این دو حوزه می باشند. برای اینکه سازمان های مشاوره و استقرار دهنده این حوزه بتوانند در پیاده کردن هوشمندسازی صنایع اثربخشی لازم را داشته باشند؛ نیاز دارند ابتدا سطح شایستگی (بینش، دانش و مهارت) رهبری مدیران خود را در دو حوزه پایداری و تحول دیجیتال مورد سنجش قرار داده و ارتباط آن با اثربخشی در مشتریان را بررسی نمایند. هدف این پژوهش سنجش شایستگی پایداری دیجیتال مدیران و تاثیر آن بر  نتایج پایداری کسب وکارها در راستای تحول و هوشمند سازی در پیاده سازی نسل چهارم صنعت در شرکت فناپ زیرساخت است. در این پژوهش از روش تحقیق معادلات ساختاری (PLS) استفاده شده است. مدل انتخاب شده در پژوهش شامل 3 بعد توانمندساز شایستگی های فکری، مدیریتی و هیجانی بوده و در بخش نتایج پایدار هم شامل پایداری اقتصادی، محیط زیستی، اجتماعی و کارکنان می باشد. نتایج کسب شده نشان می دهد که هر یک از ابعاد شایستگی با ابعاد نتایج پایداری رابطه معنی دار دارد.
    کلیدواژگان: شایستگی های رهبری دیجیتال، شایستگی های رهبری پایداری، پایداری دیجیتال
  • آمنه خدیور*، فاطمه مجیبیان، سیده غزل جعفری صفحات 135-164
    امروزه بیش از هر زمان دیگری، بر ضرورت یک سیستم توزیع یکپارچه و هماهنگ برای کلیه صنایع، خصوصا کالاهای تند گردش مصرفی تاکید می شود. هدف این پژوهش شناسایی معیارهای تاثیرگذار در انتخاب کانال توزیع، اولویت بندی این معیارها، بر مبنای اهمیت آن ها، در بستر زنجیره تامین الکترونیک در شرکت ویرا روش پایا است. در مرحله تعیین چارچوب پژوهش و بررسی کانال های توزیع فیزیکی موجود، ادبیات مرتبط مورد بررسی قرار گرفت و با استفاده از یک پرسش نامه با طیف لیکرت و نظرسنجی از 10 خبره در حوزه فروش و توزیع محصولات تند گردش مصرفی که به زنجیره تامین الکترونیک شناخت و آگاهی کامل دارند، 2 معیار اصلی و 11 زیر معیار شناسایی و نهایی شد. سپس با استفاده از تکنیک تصمیم گیری بهترین - بدترین فازی وزن هر یک از معیارها استخراج و معیارها اولویت بندی شدند. در مرحله بعد با استفاده از وزن های استخراج شده در مرحله قبل، از تکنیک تصمیم گیری واسپاس فازی و نظرسنجی از 3 تصمیم گیرنده در شرکت مورد مطالعه، انتخاب کانال توزیع انجام شد. با توجه به نتایج، در بیان معیارهای اصلی هزینه و خدمات، معیار خدمات با وزن 607/0 مهم ترین معیار و معیار هزینه با وزن 394/0 به عنوان معیار با اهمیت کمتر تعیین شدند. همچنین از میان زیر معیارها، زیر معیار هزینه حمل ونقل با وزن 402/0 مهم ترین زیر معیار و قابلیت مشاهده سفارش با وزن 066/0 کم اهمیت ترین زیر معیار انتخاب کانال توزیع است و دیگر زیر معیارها به ترتیب تنوع محصول، تجربه مشتری، زمان پاسخگویی، هزینه انبار و موجودی، هزینه تجهیزات و تسهیلات، دسترسی به محصول، بازگشت پذیری، هزینه اطلاعات، زمان عرضه به بازار و قابلیت مشاهده سفارش تعیین شدند.
    کلیدواژگان: انتخاب کانال بهینه توزیع، زنجیره تامین الکترونیک، محصولات تند گردش مصرفی
|
  • Niloofar Safavian *, Ali Mohammadi, Ali Naghi Mosleh Shirazi, Moslem Alimohammadlo Pages 1-26

    In recent years, the humane society has been faced with fundamental threats of production, supply and distribution of Water, Energy and Food. The geographical location of the country in a semi-arid area, has made the country more vulnerable, specifically in water resources. The extend and complexity of interrelationships amongst water resources and other domains, has made the management and policy-making tasks, extremely challenging. The danger of sub sectional policy making without taking into consideration the consequences of those policies on other related areas, calls for an integrated and holistic view. The Food-Energy-Water nexus (FEW) approach has gained a momentum in the recent years. System dynamics methodology as an effective tool that is capable of analyzing complex and nonlinear relations among variety of variables can be utilized. The current research tries to develop a conceptual model, taking into consideration, the interrelations in the FEW nexus. In order to operationalize the conceptual model, a system dynamics model has been developed and run. The results suggest that, if the current situation were to be continued, the stress on water resources in the area would reach a critical point to extent of the destabilization of a normal life, in the near future. Several scenarios of management intervention have been developed and tested in the research model. The outcome indicates that the reduction in agricultural water usage as well as development and enhancement of waste water treating systems, combined, would have the most effect on reducing the decreasing rate of the water resources.

    Keywords: Water resources management, Food-Energy-Water Nexus, system dynamics, Maharlu Lake Basin
  • Mohamad Amiri, Reza Radfar *, Farshad Faezi Razi Pages 27-46

    Banks, as financial intermediaries, should direct capital to various projects and industries in order to play a positive role in sustainable development in societies and fulfill their social responsibilities. However, the banking business models in Iran have not been designed in a way that assure the financial interests of companies and banks through injecting banking resources into production at the same time. Despite the existence of researches on the area of liquidity problems of manufacturing companies, the issue of conflict of financial interests between banks and manufacturing companies has not been resolved yet. This study is aimed at presenting how a model of social banking will reduce the financial conflict between banks and manufacturing firms in Iran. We reviewed theoretical and supporting theories in order to determine the major variables to become finalized by experts through the fuzzy Delphi technique. In order to identify the existing relationships between the variables, we used a questionnaire that were completed by 40 members of a multitasking team. Then, in order to analyze data, we used the fuzzy DMAT technique. The results indicated that in the process of social banking development, the role of sustainable value created factors, strengthening the banking system and financing sustainable projects becomes highlighted and effective factors such as optimal allocation of resources, transparency and access to Banking facilities will lead to sustainable value creation and allocation of banking resources. On the other hand, this value creation, a platform for the growth of businesses, especially in micro and small businesses, has been increased. This process will lead to the development of social entrepreneurship and ultimately will reduce the existing conflict between banks and manufacturing companies ..

    Keywords: Financial Conflict, Social Banking, Fuzzy Dimatel
  • Fatemeh Sadat Ghafourian *, Qanbar Mohammadi Elyasi, Mahmud Ahmadpur Dariani, Jahangir Yadollahi Farsi Pages 47-74

    Idea generation is considered as a core to entrepreneurship, but it has not been researched enough compared to other related phases, nor has its facilitation stage been studied adequately. The purpose of this study is to search and studies the methods that lead to facilitating entrepreneurial ideation. We did conduct a comprehensive systematic literature review over previous researches that has been indexed in Scopus database. Following a screening of 111 related documents, we found 42 related journal papers to be studied by thematic analysis approach. The results indicate that the methods were grouped into 7 categories and 39 sub-categories. The main categories include: Education, Networking, Practical Experiences, Performing Projects, Communicating Facilitators, Challenges and Mind Stimulating Techniques. These methods affect ideas quantity and quality through cognitive and behavioral changes. As the studies in the field are not integrated and structured, a spectrum from cognitive to behavioral methods is defined as the contribution of this research. Future researches are required to test each method and combinations of them and their effects on ideation skills and results.

    Keywords: entrepreneurial ideation, facilitation, cognitive facilitation methods, Behavioral facilitation methods, Systematic Literature Review
  • Neda Abtahi, Elham Faridchehr, nader gharibnavaz Pages 75-103

    The purpose of this study is to design and validate the model of antecedents and consequences of experimental marketing in the banking industry of Iran. The statistical sample for designing the model consisted of experts in the field of customer relationship management was (n=29) and the sample size for validating the designed model using (Cochran method) included (n=384) customers of Refah Bank of Tehran province. In order to design and validate the model we used grounded theory approach and, the structural equation model in the form of partial least squares (PLS) respectively. The results of grounded theory approach was70 open codes that were classified into five categories (individual, psychological, cultural-social, marketing mix and situational factors). The causal conditions, included three categories: (brand experience, experience of using banking services and experience after using banking services), the background factors included three categories: (macroeconomic conditions, customer empowerment and banking industry characteristics), intervention factors were experimental marketing of Iran's banking industry. Also, the axial category of the marketing process was customer perception and expectations based on types of their experience: emotional, cognitive, behavioral, relational, and the experimental marketing strategy in the banking industry was "creating multiple values ​​for bank customers". The experimental marketing in Iran's banking industry may have consequences in the bank, customer and society sectors as well.

    Keywords: experiential marketing model, banking industry, foundation data model, structural equation model
  • Mohammad Kargar Shouraki *, Hamed Vares, Abbas Ghaffari Pages 103-133
    Digital transformation and sustainability are two principal challenges in national and worldwide businesses of the 21st century. Considering that these two vital issues among the country's businesses are nascent and new; businesses need to seek experts and specialists to get advice in these two areas. In order to be effective in the process of intellectualizing industries and their customers, the counseling organizations dealing with the issues ought to assess the level of their leadership’s competencies (insight, knowledge and skill) of their managers over areas of sustainability and digital transformation and determine its relationship to customers effectiveness. The purpose of this study is to assess the digital sustainability competencies of business managers and its effects on businesses sustainability in line with transformation and intellectualization of executing the fourth generation of the industry (industry 4.0) in Fanap Infrastructure Company. In this research, we used structural equation modeling (PLS). The  research model comprises of three dimensions of competencies: intellectual, managerial and emotional and sustainable section includes: economic, environmental, social and employee sustainability. The results indicates that each of competence dimensions have significant positive relationship with sustainable dimension.
    Keywords: Digital Leadership Competency, Sustainable Leadership Competency, Digital Sustainability
  • Ameneh Khadivr *, Fatemeh Mojibian, Seyedeh Gazal Jafari Pages 135-164
    Due to the globalization of industries and its becoming more competitive, today more than ever, the necessity of an integrated and coordinated distribution system is emphasized for all industries, especially for fast moving consumer goods. The purpose of this study is to identify the influencing criteria in selection of distribution channel based on their importance in the context of electronic supply chain of fast moving consumer goods and prioritize them based on their importance in Vira Ravesh Paya Company which is operating in the field of sales and distribution in e-commerce space. At the stage of determining the research analytical framework, we reviewed the relevant literature and distributed a questionnaire among 10 experts in the field of sales and distribution of fast-moving consumer goods who had adequate knowledge in the electronic supply chain area. The analysis of data revealed there are 2 main criteria and 11 sub-criteria. Then, we applied the best-worst fuzzy decision making technique in order to find the weight of each criterion. Lastly, the information from the weights extracted in the previous step, using a fuzzy WASPAS technique and using  a survey by 3 decision-makers who had participated in the company’s previous study,  the distribution channel has been selected. According to the results, in expressing the main cost and service criteria, the service criterion with a weight of 0.607 was determined as the most important criterion and the cost criterion with a weight of 0.394 was determined as the least important criterion. Also, among the sub-criteria, the transportation cost sub-criterion with a weight of 0.402 is the most important sub-criterion and the order visibility with a weight of 0.066 is the least important sub-criterion of choosing the distribution channel. The other sub-criteria are product variety, customer experience, response time, warehouse and inventory cost, equipment and facilities cost, product availability, returnability, information cost, time to market and order visibility were determined. Then, as a result of the fuzzy WASPAS feedback decision making technique, the distribution channel option, which is storage by the manufacturer/distributor and pickup by the customer, won the first place regarding the optimal distribution channel in the electronic supply chain of fast moving consumer goods.
    Keywords: optimal distribution channel selection, electronic supply chain, fast moving consumer products