فهرست مطالب

مجله مدیریت بهداشت و درمان
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 45، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زینب محمدی، حسین دیده خانی* صفحات 7-17
    مقدمه

    در کشورهای مختلف تا به امروز روش ها و ابزار متنوعی جهت ارتقا مراقبت های سلامت به کارگرفته شده است که یکی از این شیوه ها حاکمیت بالینی است. در این مطالعه ابعاد موثر بر اجرای موفق حاکمیت بالینی از نگاه مدیران سلامت بررسی گردید.

    روش پژوهش: 

    در این مطالعه کیفی، الگوی جامع عوامل اثرگذار بر حاکمیت بالینی با روش دلفی فازی ارایه گردید. با استفاده از بررسی متون و نظرات 30 نفر از خبرگان و مدیران حوزه سلامت دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، و بیمارستان خصوصی فلسفی موارد موثر بر ابعاد هشت گانه حاکمیت بالینی در بیمارستان فلسفی انتخاب و به صورت یک مدل طراحی و سپس با روش آنالیز فازی مورد سنجش قرار گرفتند. 

    یافته ها: 

    ابعاد و متغیرهای موثر مدل پیشنهادی در سه گروه محرک ها، توانمندسازها و چالش ها قرار گرفتند. مقدار سطح معناداری بر اساس میانگین ستون مقدار معناداری 8/31 به دست آمد. بر این اساس بعد بازاریابی داخلی با دارا بودن بیشترین سطح معناداری (10/88) و پس از آن ابعاد آموزش (تحقیق و توسعه) و توانمندسازی کارکنان با سطح معناداری به ترتیب 10/54 و 10/48 بیشترین تاثیر را در اجرای حاکمیت بالینی داشته اند. کمترین اثر در اجرای موفق حاکمیت بالینی را بعد آموزش با سطح معناداری 2/95 دارا بود.

    نتیجه گیری: 

    یافته های پژوهش پیشنهاد می کند که استقرار حاکمیت بالینی در بیمارستان مورد مطالعه به طور ویژه نیازمند تقویت بازاریابی داخلی، آموزش (تحقیق و توسعه) و توانمندسازی کارکنان است و می توان از حاکمیت بالینی در بهبود عملکرد مراکز درمانی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: حاکمیت بالینی، رقابت در بخش خدمات، سیستم اطلاعات، توانمند سازی کارکنان، بازاریابی داخلی
  • علیرضا رضوانی چمن زمین، ناصر فقهی فرهمند*، موسی رضوانی چمن زمین، یعقوب علوی متین صفحات 19-38
    مقدمه

    بازار محصولات دارویی از بزرگترین و پردرآمدترین بازارهای دنیاست که ارقام بالایی هر ساله در آن رد و بدل می شود. بازاری که هر تصمیم گیری نادرست درباره آن به سرعت بازار سیاه را رونق می بخشد و دلالان دارو را قوی تر می کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل تاثیرگذار بر بازار مصرف داروهای تخصصی در ایران صورت پذیرفته است.

    روش پژوهش: 

    نتایج پژوهش پیش به روش کمی مورد بررسی قرار گرفته است. روش مورد استفاده در این پژوهش مبتنی بر مطالعات بنیادی است. پژوهش حاضر بر اساس روش گردآوری داده ها یک پژوهش پیمایشی - مقطعی است. در این مطالعه از روش نمونه گیری هدفمند برای انتخاب خبرگان و روش تصادفی ساده به تعداد 385 مورد استفاده قرار گرفته است.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که دو عامل تعدیلگری کاهش سود انحصاری بر روابط بین فرآوری و سهولت مصرف بر پیش بینی بازار مصرف دارو با ضریب 414/4 با سطح معناداری 0/0001 که از حد تعیین آلفا = 0/05 کوچکتر است، به عنوان مهم ترین عامل و تعدیل گری کاهش سود انحصاری بر روابط بین دسترسی به مطب و پزشک بر پیش بینی بازار مصرف دارو با ضریب 2/355 و سطح معناداری 0/0001 به دو عامل مهم در تاثیر گذاری بر پیش بینی بازار مصرف داروهای تخصصی در ایران قابل شناسایی هستند.

    نتیجه گیری: 

    در نهایت می توان گفت با توجه به تاثیر زیاد ویژگی های دارو و خصوصیات بیمار در انتخاب دارو بهتر است شرکت های بازاریابی وقت و انرژی خود را روی بازاریابی داروهایی با پروفایل دارویی مطلوب تر (از نظر پزشکان) بالا قرار دهند.

    کلیدواژگان: دارو، بازار مصرف دارو، داروهای تخصصی، الگوی مصرف
  • صلاح الدین دلشاد، اباذر حاجوی، فرخنده اسدی*، سید محسن لعل موسوی، مریم علی دادی صفحات 39-49
    مقدمه

    شکاف های دهانی از ناهنجاری های مادرزادی شایع هستند و میزان بروز آن در بین گروه های نژادی یا قومی متفاوت است. علی رغم اهمیت ناهنجاری های مادرزادی، اطلاعات آماری دقیقی از این بیماری در دسترس نیست، بنابراین با استفاده از سامانه های رجیستری می توان اطلاعات کافی در اختیار تصمیم گیرندگان برای کنترل این بیماری قرار داد.

    روش پژوهش: 

    مطالعه حاضر، بصورت توصیفی مقطعی از داده های سامانه رجیستری است؛ که داده های 1461 بیمار مبتلا به شکاف کام در بازه زمانی 15 ساله بررسی گردیده است. داده های جمع آوری شده شامل متغیرهای مختلفی به همراه پراکندگی جغرافیایی می باشد.

    یافته ها: 

    یافته های مطالعه حاضر حاکی از آن است نسبت جنسیت پسر به دختر 1.3 به 1 است. در 4.79 درصد از مادران نوزادان دارای شکاف کام سابقه بیماری زمینه ای داشتند، که هیپوتیروییدیسم با 0.9 بیشترین آن می باشد. در 54 درصد از موارد والدین روابط خویشاندی داشتند. 58.31 درصد از نوزادان دارای شکاف کام، علاوه بر مشکل مزبور، ناهنجاری های دیگری نیز داشتند.

    نتیجه گیری: 

    میزان بروز شکاف کام در نقاط مختلف جهان متفاوت است و در کشور ما این تنوع ممکن است متاثر از عوامل اجتماعی و نژادی در مناطق مختلف باشد.

    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، ناهنجاری های مادرزادی، شکاف کام
  • محسن محمدی، علی پژهان*، مجید رادفر صفحات 51-63
    مقاله حاضر با هدف بررسی روند تحولات مرگ و میر در سه دهه اخیر نگارش شده است مجموع پژوهش‏ها و مقالات مورد بررسی 79 مقاله، پژوهش، رساله و پایان‏نامه بوده است که به روش فراتحلیل با استفاده از نرم افزارهای Cm2 و Max q data به تحلیل اطلاعات اقدام شد که نتایج حاصل از پژوهش نشان داد تحولات مرتبط با کاهش مرگ و میر در کشورهای مرجع به شکلی کاملا کند و بطیی که فرایند آن نزدیک به دویست تا دویست پنجاه سال طول کشیده اما در همه کشورها روند یکنواخت نبوده اما عمده کشورهای غربی این مراحل را طی کرده اندکه منجر به شکل گیری نظریه گذار جمعیتی شود، با پایان این دوره به دلیل انتقال تجربیات و دانش علمی در حوزه بهداشت از کشورهای مرجع به سایر کشورها مانند ایران بازه زمانی بسیار کوتاهتری را طی کرده، مثلا در کشور ما ایران از شروع تحولات پیشگیری، درمان و انجام امور مرتبط با کنترل مرگ و میر بازه ای 60 تا 65 سال یان مهم رخ داده است. یافته‏های پژوهش نشان داد در ایران روند تحولات از بیماری‏های زمینه‏ای و مسری به تناوب با تحولات سبک زندگی همسو شده است و امروز مهم ترین عوامل مرگ و میر، عامل مربوط به بیماری‏هاست اما بیماری‏های قلبی عروقی دارای بیشترین درصد که ارتباط مستقیم با سبک زندگی دارد و در ادامه تایید این تحلیل، بعد از آن سوانح و تصادفات در رتبه دوم قرار گرفته است و سهم مرگ و میر مردان در همه موارد که همین موضوع باعث تفاوت امید به زندگی زنان با مردان بین دو تا سه سال آن هم با تغییر به نفع زنان شده است.
    کلیدواژگان: مرگ و میر، فراتحلیل، سبک زندگی، کشورهای مرجع، بیماری‏های قلبی و عروقی و سوانح و تصادفات
  • زهرا معین، فریده هاشمیان نژاد*، محمود قربانی صفحات 65-82
    مقدمه

    یکی از ابزارهایی که سازمان ها را در تامین اهداف به ویژه اهداف مرتبط با سلامتی یاری می کند، شفافیت سازمانی می باشد. بدلیل افزایش نقش روزافزون شفافیت سازمانی و سلامت سازمانی در نیل به اهداف سازمانی، بویژه تاثیر این دو بعد در سازمانهای بهداشتی درمانی مانند دانشگاه های علوم پزشکی که هدف شان ارتقای سلامت جامعه است،  این مطالعه با هدف شناسایی ابعاد و مولفه های شفافیت سازمانی با رویکرد ارتقای سلامت سازمانی در دانشگاه علوم پزشکی انجام شد.

    روش پژوهش: 

    این مطالعه از نظر هدف کاربردی بود که به روش دلفی انجام شد. جامعه پژوهش خبرگان آشنا به موضوع پژوهشی بودند که طبق اصل اشباع نظری تعداد 25 نفر از آنها با روش های نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی به عنوان انتخاب شدند. داده های پژوهش حاضر با ابزارهایی شامل مرور منابع کتابخانه ای و مصاحبه با خبرگان گردآوری و پس از سه دور دلفی تحلیل شدند.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که ابعاد و مولفه های موثر بر شفافیت سازمانی شامل ابعاد: شفافیت سازمانی با هشت مولفه، مدیریت اطلاعات، پاسخگویی سازمانی و مدیریت منابع انسانی هر کدام با هفت مولفه، اعتماد و نظارت پذیری و اتوماسیون اداری هر کدام با شش مولفه، آموزش دینی و معنوی، کنترل سازمانی، مشارکت، و ‏مسیولیت پذیری هر کدام با چهار مولفه، نبود پنهان کاری، فناوری اطلاعات، فرهنگ سازی و سوت زنی سازمانی هر کدام با سه مولفه بودند. هم چنین، ابعاد و مولفه های موثر بر سلامت سازمانی شامل ابعاد: اثربخشی با هفت مولفه، انسجام با شش مولفه، توزیع بهینه قدرت با پنج مولفه، روحیه، نوآوری، خودمختاری، کفایت ارتباط، و تمرکز اهداف هر کدام با سه مولفه بودند.

    نتیجه گیری:

     طبق نتایج این مطالعه، متخصصان سلامت می توانند برنامه هایی جهت بهبود شفافیت سازمانی با رویکرد ارتقای سلامت سازمانی طراحی و اجرا نمایند و دانشگاه علوم پزشکی برای سلامت سازمانی و شفافیت سازمانی مولفه های فوق را شناسایی نماید.

    کلیدواژگان: شفافیت سازمانی، سلامت سازمانی، مسئولیت پذیری
  • مصطفی رجبی باقرآباد، زهره نیک فرجام*، ظهمورث شیری صفحات 83-95
    مقدمه

    همواره یکی از عوامل تهدیدکننده سلامت جامعه انسانی، شیوع ‏بیماری های واگیردار بوده است. اگرچه با پیشرفت علم پزشکی بسیاری از این خطرات کاهش چشم‏گیری داشته است اما باز شاهدیم که بیماری‏ای نظیر کروناویروس، سلامت جوامع را با خطر جدی مواجه می‏نماید و در این راستا، هدف پژوهش حاضر، بررسی وضعیت شیوع ‏بیماری های فراگیر به منظور بازنگری در تحلیل وضعیت مذکور، انتخاب شده است. 

    روش پژوهش: 

    این پژوهش، با روش توصیفی - تحلیلی است.

    یافته‏ ها:

     برداشت‏ها از قلمروی قاعده لاضرر و لاضرار در پرتوی برداشت‏های متفاوت از مفاد آن بسیار متنوع است؛ به گونه‏ای که کاربرد آن را بسیار دشوار ساخته است. بنابراین به دنبال یافتن یک معیار مشخص پیشنهاد می‏شود که لاضرر را نفی نفس ضرر و لاضرار را منع ایراد ضرر بواسطه سوءاستفاده از حق تلقی کرده و معیار سوءاستفاده از حق نیز تخطی از رفتار متعارف در نظر گرفته شود.

    نتیجه‏ گیری:

     مادامی که وضعیت شیوع ‏بیماری های فراگیر وجود دارد، انتقال بیماری به مثابه ایراد ضرر است و بواسطه جریان قاعده لاضرر، انتقال و تسهیل سرایت بیماری ممنوع است و حتی اگر عملی که در وضعیت عادی، در حوزه حقوق اشخاص است، زمینه‏ساز انتقال بیماری و ایراد ضرر تلقی گردد، در وضعیت شیوع بیماری، رفتاری نامتعارف به شمار آمده و به واسطه بخش دوم قاعده که لاضرار باشد محدود و ممنوع می‏شود. ‏هم چنین با توجه به آنکه در وضعیت مذکور، ضرر فردی در مقابل ضرر جامعه قرار می‏گیرد و ضرر جامعه اهم است، تعارض ضررها چالشی ایجاد نمی‏کند.

    کلیدواژگان: قاعده لاضرر و لاضرار، شیوع ‏بیماری های فراگیر، اعمال حقوقی و اجتماعی
  • الهام فتح الهی* صفحات 97-117
    مقدمه

    توسعه بخش اجتماعی یکی از اهداف کلیدی دولت هر کشوری به ویژه کشورهای کمتر توسعه یافته یا در حال توسعه است. اهمیت سلامت به عنوان یکی از جنبه های کلیدی توسعه و رفاه اقتصادی افراد و ملت ها به طور فزاینده ای در جهان شناخته می شود. این را می توان از مجموعه ای از اصلاحات انجام شده توسط کشورها برای افزایش سرمایه گذاری در سلامت به منظور دست یابی به اهداف توسعه هزاره سلامت مشاهده کرد. فقدان سرمایه گذاری در حوزه سلامت و اقداماتی برای رسیدگی به عوامل تعیین کننده محیطی و اجتماعی سلامت یک محدودیت جدی برای ارتقای نتایج سلامت در این کشورها است. با توجه به این که همگرایی دولت ها در سرانه هزینه های بهداشتی منجر به کاهش میزان نابرابری یا افزایش برابری در سراسر مناطق می شود که یک هدف بزرگ توسعه ای یک ملت یا دولت ها خواهد بود، این تحقیق فرآیند همگرایی را از نظر هزینه های بهداشتی سرانه ارزیابی می کند.

    روش پژوهش:

     در این تحقیق همگرایی مخارج بهداشتی سرانه در استان های ایران با استفاده از روش پانل پویا مورد مطالعه قرار می گیرد. لذا بدین منظور از داده های مربوط به 30 استان کشور طی سال های 1386 تا 1398 استفاده شده است. بدلیل جداسازی استان البرز از سال 1390 به بعد، داده های مربوط به این استان با استان تهران محاسبه شده است. جهت تجزیه و تحلیل روند همگرایی هزینه های بهداشتی سرانه استان ها از روش همگرایی بتا و سیگما و الگوی گشتاور تعمیم یافته پانلی پویا (Panel GMM) استفاده خواهد شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد همگرایی بتای مطلق و شرطی در سرانه مخارج بهداشتی در استان های ایران وجود دارد. سرعت همگرایی در مخارج سرانه دولتی بر بهداشت بالاتر از مخارج سرانه خصوصی است و همین امر در روند همگرایی کلی هزینه های سرانه بهداشتی هر استان اثر گذار بوده است. هم چنین بررسی پراکندگی هزینه های سرانه بهداشت هر استان حاکی از وجود همگرایی سیگما در استان های ایران می باشد.

    نتیجه گیری:

     اگرچه مسیری برای همگرایی وجود دارد، اما این تحلیل نیاز به سرمایه گذاری بیشتر منابع در حوزه بهداشت و درمان را آشکار کرده است. در واقع، سطوح فعلی سرمایه گذاری هایی که بر بهداشت کشور صورت گرفته است برای گسترش پروژه عظیم حوزه بهداشت و سلامت، کافی نیست. همان طور که همگرایی سیگما در رابطه با هزینه های خصوصی و دولتی بر بهداشت هر فرد نشان داد پراکندگی مولفه های ذکر شده کاهش یافته است. این بدان معنی است که متغیری که انحراف معیار کمتری دارد (هزینه های بهداشتی سرانه دولتی) هزینه های یکدست و همگنی در بخش بهداشت ایجاد کرده است. هزینه های دولت به تنهایی پاسخگوی هزینه‎های بهداشت و درمان نیست و نیاز به سرمایه‎گذاری بخش خصوصی در این امر است. به طور کلی بخش بهداشت نیازمند هزینه هایی بیشتر از درآمدهای عمومی است. نتیجه این که یک مشکل در سیستم های بهداشت و درمان بیشتر کشورها مشاهده می گردد و آن فشار بر درآمدهای دولتی است. در نتیجه، از نظر توصیه هایی برای سیاست های بهداشتی، متنوع سازی منابع مالی برای این سطح از بهداشت، درمان و سلامت یکی از راهکارهایی است که باید در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: همگرایی بتا، همگرایی سیگما، هزینه های بهداشتی، گشتاور تعمیم یافته پانلی
|
  • Zeinab Mohammadi, Hosein Didekhani * Pages 7-17
    Introduction

    Different countries have used methods and tools for promotion of health care to date. One of these methods is clinical governance. In this study, effective dimensions on clinical governance were evaluated in the point of view of health managers.

    Methods

    In this qualitative study, a comprehensive model of effective agents on clinical governance was presented by Delphi Fuzzy method. Using literature review and opinion of 30 experts and health managers of Golestan University of Medical Sciences, Goragn, and Phalsaphi privet hospital, impaired items on eight dimensions of clinical governance in Phalsaphi hospital were selected, designed as a model and assessed by Fuzzy analysis.

    Results

    According to suggested model, effective dimensions and variables were in three groups including stimuluses, enablers and challenges. The significance level was 8.31 based on the mean of significance level column. According to it, the internal marketing dimension with the highest significance level (10.88) and after that dimensions including education (research and development) and empowering employees with the significance level 10.54 and 10.48, respectively, had the highest effect on clinical governance implementation. The lowest effect on successful implementation of clinical governance was belong to the education dimension with the significance level 2.95. 

    Conclusion

    The findings suggest that establishment of clinical governance in studied hospital specially needs strengthen internal marketing, education (research and development) and empowering employees and clinical governance can be used to improve the performance of the treatment centers.

    Keywords: Clinical Governance, Competition in Services, Information Systems, Empowerment of Internal, Marketing Staff
  • Alireza Rezvani Chaman Zamin, Nasser Feghi Farahmand *, Muosa Rezvani Chaman Zamin, Yaghoub Alavi Matin Pages 19-38
    Introduction

    The pharmaceutical product market is one of the largest and highest -paid markets in the world in which the upper figures are exchanged every year. A market where any inaccurate decision on it quickly boosts the black market and makes the drug dealers stronger. The purpose of this study was to investigate the factors affecting the market for specialized drugs in Iran.

    Methods

    The results of the study have been examined in a quantitative method. The method used in this study is based on fundamental studies. The present study is based on the data collection method. In this study, targeted sampling methods used to select experts and simple random methods in 385.

    Results

    The results showed that the two modulations of the proprietary profit reduction on the relationship between processing and ease of consumption on the drug market prediction of 4.414 with a significant level of 0.0001, which is less than alpha = 0.05, As the most important factor and adjustment of proprietary profit reduction on the relationship between the office and the physician on the anticipation of the drug use market with a coefficient of 2.355 and the significant level of 0.0001 to two important factors in impact on the anticipation of the drug use market Specialized in Iran are identifiable.

    Conclusion

    Finally, the drug market is very attractive in many ways. Drug manufacturers must persuade physicians to sell the drug to the final consumer who are patients, in other words, the final decision maker here. Therefore, given the high impact of the drug characteristics and the patient's characteristics on the drug selection, it is better to marketing their time and energy on the marketing of more desirable drug profiles (for physicians).

    Keywords: Medication, Drug Market, Specialized Medicines, Pattern of Use
  • Salahadin Delshad, Abazar Hajavi, Farkhondeh Asadi *, Seyed Mohsen Laal Mousavi, Maryam Alidadi Pages 39-49
    Introduction

    Oral clefts are common congenital malformations and their incidence varies among racial or ethnic groups. Despite the importance of congenital abnormalities, accurate statistical information about this disease is not available, so by using registry systems, enough information can be provided to decision makers to control this disease.

    Methods

    The current study is a cross-sectional descriptive study of registry system data; that the data of 1461 patients with cleft palate have been analyzed in a period of 15 years. The collected data includes various variables along with geographical distribution.

    Findings

    The findings of the present study indicate that the gender ratio of boys to girls is 1.3 to 1. In 4.79% of the mothers of babies with cleft palate, there was a history of underlying disease, of which hypothyroidism was the highest with 0.9%. In 54% of cases, parents were related. 58.31% of babies with cleft palate had other abnormalities in addition to this problem.

    Conclusion

    The incidence rate of cleft palate is different in different parts of the world and in our country this variation may be affected by social and racial factors in different regions.

    Keywords: Epidemiology, Congenital abnormalities, Cleft palate
  • Mohsen Mohamadi, Ali Pezhhan *, Majid Radfar Pages 51-63
    The current article was written with the aim of investigating the trends of mortality in the last three decades. The total number of researches and articles reviewed was 79 articles, researches, dissertations and theses, which were analyzed using Cm2 and Maxq software. data was analyzed, and the results of the research showed that the developments related to the reduction of mortality in the reference countries were quite slow and gradual, the process of which took nearly two hundred to two hundred and fifty years, but the process was not uniform in all countries, but the major Western countries have gone through these stages that lead to the formation of population theorists. At the end of this period, due to the transfer of experiences and scientific knowledge in the field of health from reference countries to other countries such as Iran, a much shorter period of time has passed. For example, in our country, Iran, since the beginning of the developments of prevention, treatment and doing things related to mortality control, a period of 60 to 65 years has happened. The findings of the research showed that in Iran, the process of changes from underlying and contagious diseases has alternately aligned with lifestyle changes, and today the most important causes of death are related to diseases, but cardiovascular diseases have the most The percentage that is directly related to the lifestyle and further confirming this analysis, after accidents and accidents is ranked second, and the share of men's deaths in all cases, which causes the difference between the life expectancy of women and men between two Three years have changed in favor of women
    Keywords: Mortality, meta-analysis, Lifestyle, Reference Countries
  • Zahra Moein, Faredeh Hashemian Nejad *, Mahmod Ghuorbani Pages 65-82
    Introduction

    Organizational transparency is one of the tools that helps organizations in achieving goals, especially health-related goals. Due to the increasing role of organizational transparency and organizational health in achieving organizational goals, especially the impact of these two dimensions in healthcare organizations such as universities of medical sciences whose goal is to improve society's health, this study aims to identify the dimensions and components of organizational transparency with a health promotion approach It was organized in the University of Medical Sciences.

    Methods

    This study was applied in terms of purpose, which was carried out using the Delphi method. The research community was experts who were familiar with the research subject, and according to the principle of theoretical saturation, 25 of them were selected by purposeful and snowball sampling methods. The data of the current research were collected with tools including review of library resources and interviews with experts and analyzed after three rounds of Delphi.

    Results

    The results showed that the dimensions and components affecting organizational transparency include dimensions: organizational transparency with eight components, information management, organizational accountability and human resource management with seven components each, trust and monitor ability and administrative automation with six components each. Religious and spiritual education, organizational control, participation, and responsibility were each with four components, lack of secrecy, information technology, culture building, and organizational whistle-blowing were each with three components. Also, the dimensions and components affecting organizational health included: effectiveness with seven components, cohesion with six components, optimal distribution of power with five components, morale, innovation, autonomy, adequacy of communication, and goal focus with three components each.

    Conclusion

    According to the results of this study, health professionals can design and implement programs to improve organizational transparency with the approach of promoting organizational health, and the University of Medical Sciences can identify the above components for organizational health and organizational transparency.

    Keywords: Organizational Transparency, organizational health, Responsibility
  • Mostafa Rajabi Bagherabad, Zohreh Nikfarjam *, Tahmures Shiri Pages 83-95
    Introduction

    The spread of infectious illnesses has been one of the elements that endangers society's health. Although many of these hazards have been greatly decreased as a result of medical science advancements, we have seen that diseases like the COVID-19, nevertheless constitute a severe threat to the health of all societies. This study aims to analyze the prevalence of widespread illnesses in order to evaluate the analysis of the aforementioned situation, taking into account the evolution of social and legal systems in societies.

    Methods

    This study was conducted using a descriptive-analytical approach.

    Findings

    In light of various interpretations of its contents, the domain of innocuous and harmless regulations has many distinct meanings, which makes its application highly challenging. After establishing a particular criterion, it is suggested that harmlessness is the absence of injury and the prohibition of producing harm as a result of the abuse of rights, with the criterion of abuse of rights being seen as a breach of accepted conduct.

    Conclusion

    As long as there is a broad illness outbreak, the disease's transmission is seen as damage, and because of the rule of harmlessness, the disease's transmission and facilitation are forbidden. Even though an act that falls under the purview of an individual's rights in a typical circumstance is thought to be the source of disease transmission and harm, in the event of a disease outbreak, it is regarded as unusual behavior and is limited or prohibited due to the second part of the rule that it is harmless. The conflict between losses does not provide a problem since, in the circumstances described, the individual loss is contrasted to society's loss, and society's loss is significant.

    Keywords: Job regeneration, Hospital, Social security, health system
  • Elham Fatholahi * Pages 97-117
    Introduction

    The development of the social sector is one of the key goals of the government of any country, especially less developed or developing countries. The importance of health as one of the key aspects of development and economic well-being of individuals and nations is increasingly recognized in the world. This can be seen from a series of reforms carried out by countries to increase investment in health in order to achieve the health Millennium Development Goals. The lack of investment in health and measures to address environmental and social determinants of health is a serious limitation to improve health outcomes in these countries. Considering that the convergence of governments in per capita health costs leads to a decrease in inequality or an increase in equality across regions, which will be a major development goal of a nation or governments, this research examines the process of convergence in terms of health costs. It evaluates per capita.

    Methods

    In this research, the convergence of health expenditures per capita in the provinces of Iran is studied using the dynamic panel method. Therefore, for this purpose, the data related to 30 provinces of the country during the years 2007 to 2019 have been used. Due to the separation of Alborz province since 2010, the data related to this province has been calculated with Tehran province. In order to analyze the convergence process of per capita health costs of the provinces, the beta and sigma convergence method and the dynamic panel generalized moment model (Panel GMM) will be used.

    Results

    The results showed that there is absolute and conditional beta convergence in health expenditure per capita in the provinces of Iran. The speed of convergence in government per capita expenditures on health is higher than private per capita expenditures, and this has been effective in the general convergence process of per capita health expenditures in each province. Also, the examination of the distribution of per capita health costs in each province indicates the existence of sigma convergence in the provinces of Iran.

    Conclusion

    Although there is a path for convergence, this analysis has revealed the need to invest more resources in the field of healthcare. In fact, the current levels of investments that have been made in the health of the country are not enough to expand the huge project of the health sector. As the convergence of sigma in relation to private and public spending on each person's health showed, the dispersion of the mentioned components has decreased. This means that the variable that has a lower standard deviation (state health expenditures per capita) has created uniform and homogeneous expenditures in the health sector. Government expenses alone are not responsible for healthcare expenses, and the private sector needs to invest in this matter. In general, the health sector requires more expenses than public revenues. As a result, a problem is observed in the healthcare systems of most countries, and that is the pressure on government revenues. As a result, in terms of recommendations for health policies, diversification of financial resources for this level of health, treatment and health is one of the strategies that should be considered.

    Keywords: Beta Convergence, Sigma Convergence, health costs, generalized panel moment