فهرست مطالب

فصلنامه زیبایی شناسی ادبی
سال سیزدهم شماره 53 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/19
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مظاهر زمانی نعمت سرا* صفحات 9-36

    سلمان هراتی از جمله شاعران برجسته ی معاصر است که با بهره ‏گیری از زبان ساده و ساخت ترکیبات ناب و تازه توانست بسیاری از دغدغه ‏های اجتماعی و سیاسی، آیینی، مذهبی و آرمانی خود را در سروده هایش جلوه گر کند. او هیچ گاه محتوا و مضمون اشعارش را قربانی لایه های سطحی و ظاهری شعر (قافیه و وزن...) نکرده است، اما همیشه اشعارش از نظر آفرینش های ادبی، خوش آهنگی، زبان ساده و صریح، دقت در انتخاب واژه ها، توصیفات زیبا، تخیل قوی، هماهنگی تصویر و عاطفه، شگردهای هنری و داستانی، استفاده از عناصر تاریخی و اسطوره ای، و داشتن بار معنایی و مفهومی ژرف، شایسته توجه بوده است. در این مقاله که به شیوه ی تحلیلی-توصیفی نوشته شده است به شاخص ترین نمودهای محتوایی و مفهومی از منظر زیبایی شناسی اندیشگانی در اشعار سلمان هراتی توجه شده است. نتایج به دست آمده بیانگر آن است که سلمان به مفاهیم و رویکردهایی چون آرمان‏ خواهی و آزادی طلبی، نگرش های آیینی و مذهبی، شهید و شهادت، وطن دوستی، انقلاب، جلوه‏های مقاومت و پایداری، طبیعت، قیامت و مرگ، عشق، عدالت و استعمار ستیزی و برخی مولفه‏ های اجتماعی مانند مردم دوستی توجه ویژه ای داشته است و از میان این موارد به مضامین مذهبی و آیینی و همچنین ادب پایداری توجه خاص تری نشان داده است.

    کلیدواژگان: دیوان اشعار، زیبایی شناسی، محتوا، مفاهیم
  • تورج دشمن زیاری، سید محمود سیدصادقی*، سید احمد حسینی کازرونی صفحات 37-64

    به دلیل ماهیت جنگ در ذهن زنان و مردان، شباهت ها و تفاوت های قابل توجهی میان استعاره های مفهومی و طرحواره های به کار رفته در روایت زنانه و مردانه از جنگ وجود دارد. در شکل گیری استعاره های مفهومی در روایت های زنانه و مردانه از حوزه های مبدا مختلفی در روایت های زنانه و مردانه از دفاع مقدس استفاده شده است. معنای فرهنگی دفاع مقدس در روایت های زنانه دارای تفاوتهایی با معنای فرهنگی این پدیده در روایت های مردانه دارد. پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی- تحلیلی است که با روش کتابخانه ای به بررسی استعاره های مفهومی و طرحواره های فرهنگی در روایت های زنانه و مردانه از دفاع مقدس پرداخته است، محقق در این پژوهش در پی پاسخگویی به این پرسش هاست که تفاوت مفهوم سازی های مردانه و زنانه از جنگ را می توان در قالب نظریه استعاره مفهومی و طرحواره ها بررسی کرد؟ چه شباهت ها و تفاوت هایی میان استعاره های مفهومی و طرحواره های به کار رفته در روایت زنانه و مردانه از جنگ وجود دارد؟ در شکل گیری استعاره های مفهومی در روایت های زنانه و مردانه از چه حوزه های مبدا استفاده شده است؟ معنای فرهنگی جنگ در روایت های زنانه چه تفاوتی با معنای فرهنگی این پدیده در روایت های مردانه از جنگ دارد؟ نتایج پژوهش بیانگر آن است که تفاوت های مفهوم سازی های مردانه و زنانه از جنگ، در قالب نظریه استعاره مفهومی و طرحواره ها قابل بررسی هستند.

    کلیدواژگان: استعاره های مفهومی، طرحواره های فرهنگی، روایت زنانه، روایت مردانه، دفاع مقدس
  • احمد نظری، مسعود سپه وندی*، قاسم صحرایی صفحات 65-86
    استخراج نکات و زیبایی های ادبی، بخاطر اعجاز آمیز بودن قرآن، همواره در بین بلاغیون پر رونق بوده است. بر همین اساس، بسیاری از مفسران اولیه قرآن، در نوشته های خود ضمن بحث از دیگر مسایل قرآنی، از بلاغت نیز در جهت فهم وجوه اعجاز این کتاب کریم و یافتن صنایع هنری آن سخن گفته اند که متاسفانه برخی از زیبایی های ادبی کلام آنان، تا کنون از چشم اصحاب بلاغت به دور مانده و یا کمتر مورد توجه قرار گرفته است. از آنجایی که دریافت نکات و لطایف تفسیری نه تنها پرده از وجوه اعجاز بلاغی این کتاب کریم بر می دارد، بلکه معانی نهفته و گنجینه های پنهان آن را نیز آشکار می سازد تا اصحاب بلاغت در شناخت بیشتر زیبایی های ادبی متون و معانی پنهان بتوانند از آن ها بهره گیرندکشف، بررسی و تحلیل این زیبایی ها از لابه لای نوشته های آنان، ضروری می نماید. نوشتار حاضر پژوهشی است که در آن نگارندگان کوشیده اند پس از بررسی کتب بلاغت فارسی با روش تحلیلی - توصیفی و نیز از طریق مطالعات کتابخانه ای و رجوع مستقیم به تفاسیر فارسی قرآن کریم، زیبایی های ادبی که از چشم بلاغیون به دور مانده و یا کمتر به آنها پرداخته شده را یافته و مورد بررسی و تحلیل قرار دهند.. نگارندگان پس از تجزیه و تحلیل نمونه ها، نتیجه می گیرند که در تفاسیر اولیه قرآن از صنایع خاصی همچون: مناسبت، قول مقلوب، سحر حلال، فضل ذکر و فضل مذکور و... استفاده شده است
    کلیدواژگان: زیبایی شناسی، ادبیات، بلاغت، مغفول، تفسیر
  • جان محمد افرازی، حمید طبسی*، ابوالقاسم رادفر صفحات 87-110
    بلاغت روشی است که با رعایت آن می توان بر شنونده یا خواننده تاثیر گذاشت و به سه بخش معانی، بیان و بدیع، تقسیم می شود. علم معانی، یکی از ابزارهای شناخت زیبایی یک متن، می تواند معیار مناسبی در ارزیابی شعر و متن شاعر و یا نویسنده باشد. در این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی و با ابزار کتابخانه ای؛ اغراض ثانویه در کاربرد بلاغی احوال مسندالیه در تقدیم یا تاخیر و معطوف، ذکر یا حذف، معرفه یا نکره، صفت و مقید بودن بر اساس کتب علوم بلاغی، تجزیه و تحلیل شده است. تجزیه و تحلیل کتاب انس التایبین نشان می دهد که ذکر مسندالیه بیش از حذف آن، مورد توجه شیخ احمد جام نامقی بوده و به نظر می رسد، هدف او در هر دو حالت ذکر یا حذف مسندالیه، بیشتر بیان محتوا در کمترین زمان، همراه با بیشترین تاکید بوده است و در تقدیم و تاخیر مسندالیه، تقدیم مسندالیه بیشتر از تاخیر آن، مورد توجه است و انگیزه شیخ از تقدیم و تاخیر مسندالیه برای اهداف«قرار دادن مسندالیه در ذهن مخاطب» و بیان «درد و اندوه» بوده است. شیخ احمد جام برای تاکید بیشتر، مسندالیه را با افزودن به یک اسم، ضمیر یا صفت، معرفه کرده و از مسندالیه نکره کمتر از مسندالیه معرفه استفاده نموده است.
    کلیدواژگان: شیخ احمد جام نامقی، انس التائبین، علم معانی، مسندالیه
  • علی قائم پناه تاج آبادی، مریم غلامرضابیگی*، مجید حاجی زاده عسکری صفحات 111-138

    زیان، پدیده ای پویا و زنده است که در طول زمان، تحول می یابد و در وسعت و دامنه آن، دگرگونی های زیادی رخ می دهد. یکی از مهم ترین ویژگی های آن، وام گیری از سایر زبان هاست که در دوره مشروطه، این مساله در اشعار شاعرانی چون ایرج میرزا، بر اثر عواملی مانند رواج صنعت چاپ در ایران، آشنایی ایرانیان با ادبیات اروپایی، نهضت ترجمه و نشر آثار اروپایی و غیره صورت گرفته است. نویسندگان در این پژوهش به روش توصیفی - تحلیلی و با ابزار کتابخانه ای به «بررسی واژگان و اصطلاحات غربی در تصویرسازی و مضمون-آفرینی اشعار ایرج میرزا» پرداخته اند. یافته های پژوهش، بیانگر این است که ایرج، در اشعار خود به وفور از واژگان غربی استفاده نموده و بسامد واژگان فرانسوی در اشعار او در رابطه با اصطلاحات اداری، بیشترین واژگان غربی را به خود اختصاص داده است و اصطلاحات اجتماعی و سیاسی، نظامی، وسایل غربی در زندگی روزمره، مکان های مدرن، فرهنگی و ادبی، علمی، به ترتیب در رتبه بعدی قرار دارند. شاعر در این راستا، بیشتر به شیوه طنز، از صنایع بدیعی و بیانی استفاده نموده تا از این طریق بتواند مردم را با اوضاع زمانه اش بهتر آشنا سازد.

    کلیدواژگان: ایرج میرزا، تصویرسازی، مضمون آفرینی، واژگان فرانسوی، واژگان روسی
  • روناک جوهرزاده، شاهرخ حکمت*، مجید عزیزی صفحات 139-162

    ورود جریان شعری پست مدرن به ادبیات ایران، برخی شاعران دهه ی هفتاد را بر آن داشت تا درصدد اصلاح ایستایی شعر و قواعد شعری برآیند. علی باباچاهی، با طرح شعر پسانیمایی؛ به تبیین مولفه های آن پرداخت. مولفه هایی چون : عدم قطعیت، سفیدخوانی، مرگ مولف و تناقض؛ که در دو مجموعه ی شعر "نم نم بارانم" و " عقل عذابم می دهد" از بسامد بالایی برخوردارند. در این جستار تلاش شده است با بررسی سبکی این دو مجموعه در سه سطح زبانی، محتوایی و ادبی؛ ضعف ها و قوت های این نوع شعر مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد.ورود جریان شعری پست مدرن به ادبیات ایران، برخی شاعران دهه ی هفتاد را بر آن داشت تا درصدد اصلاح ایستایی شعر و قواعد شعری برآیند. علی باباچاهی، با طرح شعر پسانیمایی؛ به تبیین مولفه های آن پرداخت. مولفه هایی چون : عدم قطعیت، سفیدخوانی، مرگ مولف و تناقض؛ که در دو مجموعه ی شعر "نم نم بارانم" و " عقل عذابم می دهد" از بسامد بالایی برخوردارند. در این جستار تلاش شده است با بررسی سبکی این دو مجموعه در سه سطح زبانی، محتوایی و ادبی؛ ضعف ها و قوت های این نوع شعر مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پست مدرنیسم، پسانیمایی، باباچاهی، شعر معاصر، سبک
  • علی خوشه چین*، کورس کریم پسندی، نعیمه کیا لاشکی، وجیهه ترکمانی باراندوزی صفحات 163-182

    موسیقی یکی از ویژگی ها و شاخصه های برجسته زبان و موسیقی کلام یکی از برجسته ترین تجلیات شعر، است. شعر، بدون داشتن جنبه های موسیقایی جلوه و زیبایی چندانی ندارد. یکی از مشخصه های اصلی شعر نیمایی، در مقایسه با شعر کلاسیک، تحول در انواع موسیقی کلام و کاربرد انواع آن است. در این مقاله که به شیوه توصیفی- تحلیلی انجام شده است، به بررسی انواع موسیقی (بیرونی، کناری، درونی و معنوی) در مجموعه «کوچ و کویر» نصرت رحمانی پرداخته شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که رحمانی در این مجموعه از موسیقی درونی (انواع تکرار و جناس) برای ایجاد نوعی وحدت در محور هم نشینی و تاثیر کلام خود، استفاده کرده است. برای ایجاد تناسب، زیبایی و موزون بودن اشعار خود از موسیقی بیرونی و کناری استفاده کرده است. در این بخش رحمانی از حدود دوازده وزن عروضی استفاده کرده است. بیشتر چهارپاره های او در این مجموعه بدون «ردیف» هستند و تنها قافیه، موسیقی کناری را شکل داده است. همچنین برای افزودن غنای معنایی و تقویت موسیقی معنوی کلام خود از عناصر زیبایی سخن همچون (تشبیه، استعاره، تناسب، پارادوکس،حس آمیزی، نماد، مجاز و تضاد) استفاده کرده است. و بالاخره اینکه به کار گیری ترکیبات ناب و زیبا با رعایت تناسب و پیوند با موسیقی و تخیل، باعث شده است که هرچه بیشتر به هدف غایی شعر نزدیک تر شود.

    کلیدواژگان: زیبایی شناسی، کوچ و کویر، موسیقی، نصرت رحمانی
  • یعقوب نوروزی* صفحات 183-208

    اصطلاح«جادوی مجاورت»، اصطلاحی است که شفیعی‏ کدکنی آن را بر پاره‎ای توازن‎های آوایی و موسیقیایی در زبان اطلاق کرده است. او این اصطلاح را به شکلی مبسوط در مقاله «جادوی مجاورت» شرح و توضیح داده است. در برخی موارد، آوای مشترک بین کلمات، فارغ از بعد معنایی آن ها، عامل حضورشان در کنار هم می‎گردد و این ویژگی آوایی و سحر موسیقیایی است که توجیه‎ کننده ارتباط بین این کلمات است. همنشینی و جادوی مجاورت بین کلماتی که آواهای مشترک دارند، مخاطب را مسحور خود می‎کند تا بعد معنایی بین این واژگان را احساس نکنند و آن‎ها را به مثابه واژگانی وحدت یافته و مرتبط، بپذیرند. جلوه‎ های جادوی مجاورت در شعر فارسی بسیار گسترده است. شفیعی‎کدکنی در مقاله جادوی مجاورت و دیگر پژوهشگران به نمودهای آن در شعر فارسی پرداخته ‎اند. با اینکه شفیعی‎ کدکنی خود مبدع این اصطلاح بوده و در شعرش نمونه ‎های بی‎بدیلی از کاربرد این صنعت را می‎توان دید، ولی پژوهشی در جلوه‎ های جادوی مجاورت در شعرشان صورت نگرفته است. این خلا ما را برآن داشت تا پژوهش حاضر را به این موضوع اختصاص داده و نمودها و کارکردهای متفاوت جادوی مجاورت در شعر او را مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار دهیم. نتیجه پژوهش حاضر نشان از کاربرد گسترده این صنعت در شعر شفیعی‎ کدکنی و نمونه‎ های شگفت این صنعت با کارکردهای متفاوت در شعر او دارد.

    کلیدواژگان: شفیعی‎کدکنی، موسیقی شعر، جادوی مجاورت
  • حمیرا خانجانی، مریم محمودی*، مرتضی رشیدی صفحات 209-232
    رمانتیسم از پیچیده ترین و گسترده ترین مکتب های ادبی جهان است که به عنوان پدیده ای انقلابی، در اواخر قرن هجدهم به وجود آمد. این مکتب زمانی ظهور کرد که تحولات مهم علمی، اجتماعی و سیاسی تمام اروپا را فراگرفته بود. در ایران نیز از عهد مشروطه، رمانتیسم به عنوان رویکردی فکری در ادبیات فارسی مطرح شد. اگرچه سیمین را نمی توان از پیروان این مکتب دانست اما بسیاری از تصاویر شعری وی ویژگی های تصویرسازی مکتب رمانتیسم را دارد. تصاویری که بیان گر اندیشه و ذهنیت شاعر است و در انتقال احساس شاعر نقشی برجسته دارند. در این مقاله که به روش توصیفی - تحلیلی انجام شده است؛ برخی ویژگی های تصاویر رمانتیسم چون: استحاله در طبیعت، فردیت گرایی، سایه واری و ابهام در تصاویر، پویایی و بالندگی تصاویر و اندوه در اشعار سه دفتر؛ خطی ز سرعت و آتش، دشت ارژن و یک دریچه آزادی بررسی شده است. ترکیب ها و تصویرهای سایه وار، القای معنی و در انتقال احساس، طبیعت گرایی، وجود اندوه فردی و اجتماعی در تصاویر شعری و شخصی کردن نمادهای مختلف ویژگی هایی است که نشان می دهد، سیمین در تخیل شعری خود تحت تاثیر رمانتیک ها بوده است.
    کلیدواژگان: رمانتیسم، تصویر، سیمین بهبهانی، طبیعت
  • ناصر فخری طباطبایی* صفحات 233-248
    رنگ عنصر اساسی طبیعت محسوب میشود و اگر رنگ را از طبیعت بگیریم مفهومی باقی نخواهد ماند با توجه به اهمیت رنگ و ارتباط آن با طبیعت به مقایسهی میان دو شاعر طبیعت، منوچهری دامغانی شاعر سبک خراسانی و سهراب سپهری شاعر معاصر میپردازیم و تفاوت نگاه این دو شاعر را در کاربردرنگ بررسی مینماییم. با توجه به این نکته که اصوال شاعر سبک خراسانی برونگراست و جزیینگر و هرچه از شعر سبک خراسانی دورتر میشویم به دورهی معاصر نزدیک با کلیت گرایی و مفاهیم ذهنی و سمبلیک بیشتر روبرو میشویم. از انجایی که رنگ از دیر باز مورد توجه و علاقه بسیاری از هنر مندان به میژه شاعران بوده،نویسندی این متن بر ان است تا با نوشتن این مقاله که ازدل پایان نامه استخراج نموده تفاوت نگاه دو شاعر معاصر و سنتی را نشان دهد و خواننده را وادار کند که خود به قضاوت بنشیند وداوری کند که ایا این دو شاعر چه اشتراکات و اختلافاتی باهم دارند.
    کلیدواژگان: کاربرد رنگ، مفهوم طبیعت، تفاوت نگاه، سهراب سپهری، منوچهری دامغانی
  • جلیل نیک نژاد* صفحات 249-271
    عرفان مناسب ترین و کوتاه ترین راه ممکن برای وصول به حق است. پدیده ای نافذ، پرجذبه و مبهم که حالات وتغییراتی را سبب می شود که از نگاه دیگران سوال برانگیز است . این تحولات آنچنان موثر و مداوم است که زبان و کلام عارف نیز از آن تاثیر می پذیرد و در وجوه مختلف از زبان عمومی دور می شود و البته این بیگانگی لذت بخش را بیش از همه مدیون به کارگیری استعاره است. استعاره از مهم ترین نقش محوری و عوامل ابهام سازی در متون عرفانی است؛ لفظی که در معنای اصلی خود به کار نرفته است و به طبع می تواند برداشت های چندگانه ای به ذهن پویای خواننده القا کند. اما به راستی نقش محوری استعاره در متون عرفانی چیست و عارفان چگونه از آن در کلام خود بهره گرفته اند؟ در مقاله ی حاضر سعی شده است که به نقش محوری و مرکزی و نیز جایگاه این آرایه و شیوه ی به کارگیری آن در زبان و متون عرفانی پرداخته شود
    کلیدواژگان: عرفان، تصوف، استعاره، تجربه، زبان عرفان
  • محبوبه شیرگردون* صفحات 271-314

    زیبایی پیوند عمیقی با شعر دارد، در زیبایی شناسی شعر، صور خیال، موسیقی و عناصر بدیعی از مهم ترین عوامل زیبایی شعر محسوب می شوند. این عوامل زیبایی مختص به یک دوره و شاعر نیست بلکه در دوران معاصر هم نقش این عوامل پر رنگ تر شده است. یکی از این شاعران معاصر علی باباچاهی است، او اهل بوشهر و از سرزمین موج و دریا و شاعری طبیعت گرا است؛ از این جهت می توان جلوه های زیبایی شناسی را در اشعار او بررسی کرد. در بررسی های انجام شده به این نتیجه رسیدیم که بیشتر اشعار او متکی بر توصیف و تشبیه است و عناصر طبیعی در تشبیهات و استعاره های او بیشترین کاربرد را دارد. و بیشتر تشبیهات حسی به حسی هستند. از نظر موسیقی معنوی تضاد در شعر او بیشتر شامل تضاد بین دو اسم و صفت است که بیان کننده تقابل خوبی ها و بدی ها در زندگی اوست. تلمیحات ادبی جایگاه ویژه ای دارد، او از طریق حس آمیزی بین شعر و حواس خودش پیوند عمیقی بر قرار کرده است. عناصر آوایی و صوتی از جمله واج آرایی و جناس نقش مهمی در انسجام درونی شعر او دارد به وسیله ی تناسب صامت ها و مصوت ها و تکرار جمله و واژه ها، موسیقی درونی شعرش را مضاعف کرده است. تکرار پرکاربردترین روش در شعر اوست. در موسیقی بیرونی بیشتر وزن های معهود شعر فارسی را به کار برده است و بیشتر وزن ها ملایم و آرام هستند. قافیه و ردیف برای غنای شعر و کشش موسیقایی سخن او بسیار موثر بوده است ردیف در شعر او ساده و بیشتر از نوع ردیف فعلی است.

    کلیدواژگان: زیبایی شناسی، بیان، بدیع، موسیقی شعر، علی باباچاهی
  • اسماعیل اسلامی* صفحات 315-340
    جناس یکی از فنون مهم ادبی و از آرایه های لفظی است که سبب افزایش موسیقی شعر و زیبایی آن می شود. با توجه اهمیت این صنعت در حوزه شعر و ادب و تاثیر آن در زیبایی شعر، پژوهش حاضر به بررسی زیبایی جناس در شعر یکی از شاعران توانمند عرب زبان سرزمین سوریه به نام شاب الظریف اختصاص یافته است؛ زیرا این شاعر اشعاری دلنشین و لطیف می سرود و در به کار انواع صناعات بدیعی مهارت بسیار داشت تا آنجا که اشعارش میان اهل ادب مقبول بود. این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی و بر اساس مطالعات کتابخانه ای انجام شده است. حاصل پژوهش نشان می دهد، شاب الظریف از انواع جناس در بیان مفاهیم و مضامین مورد نظر خویش بهره برده است. وی این آرایه را به شیوه های مختلف و به نحو بسیار زیبا و مطلوبی در دیوان خویش به کار برده و در این زمینه بسیار موفق بوده است. همچنین استفاده از این آرایه تاثیر زیادی در خوش آهنگی شعر، ضرب‎آهنگ کلام، استحکام پیوند لفظ و معنا، افزایش جنبه موسیقایی شعر و در نهایت جذب مخاطب داشته است.
    کلیدواژگان: زیبایی شناسی، جناس، شاب الظریف، دیوان شعر
|
  • Mazaher Zamani Nematsara * Pages 9-36

    Salman Herati is one of the prominent contemporary poets who, by using simple language and creating pure and fresh compositions, was able to express many of his social and political, ritual, religious and idealistic concerns in his poems. He has never sacrificed the content and theme of his poems to the surface and external layers of the poem (rhyme and weight...), but his poems are always in terms of literary creations, melody, simple and clear language, careful choice of words, beautiful descriptions, imagination. Strong, the harmony of image and emotion, artistic and story techniques, the use of historical and mythological elements, and having a deep meaning and concept, have been worthy of attention. In this article, which is written in an analytical-descriptive way, attention is paid to the most significant content and conceptual expressions from the perspective of intellectual aesthetics in Salman Herati's poems. The obtained results show that Salman is interested in concepts and approaches such as idealism and libertarianism, ritual and religious attitudes, martyrdom and martyrdom, patriotism, revolution, manifestations of resistance and stability, nature, resurrection and death, love. , justice and anti-colonialism and some social components such as philanthropy have paid special attention, and among these things, religious and ritual themes as well as politeness have shown more special attention.

    Keywords: Divan Poems, aesthetics, Content, concepts
  • Touraj Doshman Ziyari, Seyyed Mahmoud Seyed Sadeghi *, Seyed Ahmad Hosseini Kazerouni Pages 37-64

    Due to the nature of war in the minds of men and women, there are significant similarities and differences between the conceptual metaphors and schemas used in the male and female narratives of war. In the formation of conceptual metaphors in female and male narratives, different areas of origin in female and male narratives of sacred defense have been used. The cultural meaning of sacred defense in female narratives is different from the cultural meaning of this phenomenon in male narratives. The present study is a descriptive-analytical study that has studied the conceptual metaphors and cultural schemas in the feminine and masculine narratives of the sacred defense with the help of the library method. And the femininity of war can be examined in the form of conceptual metaphor theory and schemas? What are the similarities and differences between the conceptual metaphors and schemas used in the male and female narratives of war? What areas of origin have been used in the formation of conceptual metaphors in male and female narratives? What is the difference between the cultural meaning of war in female narratives and the cultural meaning of this phenomenon in male narratives of war? The results indicate that the differences between male and female conceptualizations of war can be examined in the form of conceptual metaphor theory and schemas.

    Keywords: conceptual metaphors, cultural schemas, female narrative, male narrative, Sacred Defense
  • Ahmad Nazari, Masood Sepahvandi *, Ghasem Sahraei Pages 65-86
    Extracting literary points and beauties, due to the miraculousness of the Quran, has always been prosperous among rhetoricians. Based on this, many early commentators of the Quran, in their writings, while discussing other Quranic issues, have also spoken about rhetoric in order to understand the miracles of this holy book and to find its artistic crafts, unfortunately, some of the literary beauties of their words, Until now, it has remained far from the eyes of the scholars of rhetoric or has been given less attention. Since receiving the explanatory notes and subtleties not only reveals the rhetorical wonders of this holy book, but also reveals its hidden meanings and hidden treasures, so that rhetoricians can learn more about the literary beauty of texts and hidden meanings. It is necessary for them to benefit from the discovery, examination and analysis of these beauties from their writings. The present article is a research in which the authors have tried after examining the books of Persian rhetoric with an analytical-descriptive method, as well as through library studies and direct reference to the Persian interpretations of the Holy Qur'an, the literary beauties that have remained away from the eyes of the rhetoricians, or After analyzing the examples, the authors conclude that in the early interpretations of the Qur'an, there are special crafts such as: the occasion, the suitable word, the halal dawn, the grace of zikr and the grace. The mentioned and... have been used
    Keywords: aesthetics, Literature, rhetoric, neglect, commentary
  • Jan Mohammad Afrazi, Hamid Tabasi *, Abolghasem Radfar Pages 87-110
    Rhetoric is a method that can be used to influence the listener or reader, and it is divided into three parts: meaning, expression, and innovation. The science of semantics, one of the tools to understand the beauty of a text, can be a suitable criterion in evaluating the poem and text of a poet or writer. In this research, in a descriptive-analytical way and with library tools; The secondary purposes in the rhetorical use of Musnadali's situations in presenting or delaying and addressing, mentioning or omitting, knowing or rejecting, adjectives and binding have been analyzed based on the books of rhetorical sciences. The analysis of the book of Anas al-Taibin shows that the mention of the Musnadaliyya was more important than its removal, and it seems that his goal in both cases of mentioning or removing the Musnadaliyya was to express the content more in the shortest time, with the greatest emphasis. and in presenting and delaying the Musnadali, the presentation of the Musnadali is more important than its delay, and the Sheikh's motivation for presenting and delaying the Musnad Aliya was for the purposes of "putting the Musnad Aliya in the audience's mind" and expressing "pain and sorrow". For more emphasis, Sheikh Ahmad Jam introduced the Musnad Aliyah by adding it to a noun, pronoun, or adjective, and used the Musnad al-Nakrah less than the Masnad al-Marafa.
    Keywords: Sheikh Ahmad Jam Namghi, Anas al-Taibin, Alam Ma'ani, Musandaliyyah
  • Ali Ghaempanah Tajabadi, Maryam Gholamreza Beigi *, Majid Hajizadeh Askari Pages 111-138

    Loss is a dynamic and living phenomenon that changes over time and in its extent, many changes occur. One of its most important features is borrowing from other languages. In the constitutional period, this issue was done in the poems of poets such as Iraj Mirza, due to factors such as the prevalence of printing industry in Iran, familiarity of Iranians with European literature, translation and publication of European works, etc. Is. In this research, the authors have used a descriptive-analytical method and with the help of library tools to "study Western words and expressions in the illustration and thematic creation of Iraj Mirza's poems". The findings of the study indicate that Iraj used Western words in his poems and the frequency of French words in his poems in relation to administrative terms is the most Western words and social and political terms, military, Western tools. In everyday life, modern, cultural, literary, and scientific places are next in order. In this regard, the poet, more in a humorous way, has used novel and expressive industries in order to be able to acquaint people better with the situation of his time.

    Keywords: : Iraj Mirza, Illustration, content creation, French words, Russian words
  • Ronak Joharzadeh, Shahrokh Hekmat, Majid Azizi Pages 139-162

    The entry of postmodern poetry to Persian Literature, led to some poets of the seventies making some modifications to the statistics and literary rules. Ali Babachahi has decided on the clarification of some features by presenting a postmodern poem scheme. The features read as uncertainty, free verse reading, death of the author and paradox all if which being fully traceable in poem collections called “Drizzling” and “ Mind tortures me” .It ‘s been meant to analyze the weaknesses and strengths of this kind of poetry by perusing the stylistics studying them in three aspects of linguistic, content and literariness in this research .

    Keywords: Postmodernism, Pasanimayi, Babachahi, Modern poetry
  • Ali Khooshechin *, Koros Karimpasandi, Naeeme Kia Lashaki, Vajihe Torkamani Barandoozi Pages 163-182

    Music is one of the prominent features of language and music of speech is one of the most prominent manifestations of poetry. Poetry does not have much effect and beauty without having musical aspects. One of the main characteristics of Nimayi poetry, in comparison with classical poetry, is the evolution in the types of verbal music and the use of its types. In this article, which has been done in a descriptive-analytical manner, the types of music (external, lateral, internal and spiritual) in Nosrat Rahmani's "Koch va Kavir" collection have been studied. The results show that Rahmani in this collection has used internal music (types of repetitions and puns) to create a kind of unity in the axis of companionship and the effect of his words. To create fit, beauty and rhythm of his poems, he has used external and side music. In this section, Rahmani has used about twelve prosody weights. Most of his quatrains in this collection are without "rows" and only the rhyme forms the side music. He has also used the aesthetic elements of speech such as (simile, metaphor, proportion, paradox, sensuality, symbol, permissible and contradiction) to add semantic richness and strengthen the spiritual music of his words. And finally, the use of pure and beautiful combinations with respect to the connection with music and imagination, has caused it to be closer to the ultimate goal of poetry.

    Keywords: aesthetics, Migration, Desert, music, Nusrat Rahmani
  • Yagub Noruzi * Pages 183-208

    The term " Magic vicinity " is a term that Shafi'i Kadkani applied to some Phonetic and musical balances in the language. He has described and explained this term extensively in the article " Magic vicinity". In some cases, the common sound between words, regardless of their semantic dimension, becomes the reason for their presence together, and this phonetic feature and musical magic justifies the connection between these words. The companionship and Magic vicinity between words that have common sounds, fascinates the audience so that they do not feel the meaning distance between these words and accept them as a unified and related words.The effects of magic vicinity in Persian poetry are very wide. Shafii Kadkani in his article on magic vicinity and other researchers have discussed its manifestations in Persian poetry. Even though Shafii Kadkani himself is the creator of this term and in his poetry we can see unique examples of the use of this literary device, but no research has been done on the effects of magic vicinity in his poetry. This defect caused we dedicate the present research to this topic and analyze the different manifestations and functions of the magic vicinity in his poetry. The result of the present research shows the wide application of this literary device in Shafii Kadkani's poetry and the amazing examples of this literary device with different functions in his poetry.

    Keywords: Shafii Kodkani, music of poem, Magic vicinity
  • Homeira Khanjani, Maryam Mahmoodi *, Mortaza Rashidi Pages 209-232
    Romanticism, one of the most complex and widespread literary schools, emerged as a groundbreaking phenomenon in the late eighteenth-century. The school developed in an era of outstanding scientific, social and political changes in Europe. In the same vein, Iranian constitutional movement introduced Romanticism as a novel intellectual approach in Persian literature. Although Simin Behbahani cannot be regarded as a follower of this literary school, many of her poetic imageries enjoy attributes associated with imagery employed in Romantic poetry. Her poems are similarly replete with imagery which express the poet’s attitude and vision and outstandingly convey her emotions.This article takes a descriptive-analytical approach to Simin Behbahani’s poetry in her three outstanding collection of poems: A case of A Line from Speed and Fire, Arzhan Plain, and A Window of Freedom. The article is an endeavor to study some attributes of romanticism in Simin’s poetry as transformation of nature, individualism, ambiguity in imageries, dynamics of language and transcendence of the images, and melancholy.Ambiguous combinations and imageries, implied meaning and expressions of feelings, transcendence of nature, individual and social melancholy, and personalization of various symbols are amongst attributes which reveal Simin’s poetry to bear influences of romanticism.The findings yield significant implications on Simin Behbahani’s poetry with regards to Persian modifications introduced to romanticism which most visibly concentrate on transcendence of nature and individualism.
    Keywords: romanticism, nature, Space, Time, individualism
  • Naser Fakhri Tabs Tabs Ei * Pages 233-248
    The color is a fundamental element of nature, and if we get the color of nature, it will not remainStaying with regard to the importance of color and its relation to nature, the comparison between the two poets of nature, Manouchehri DamaghaniThe poet Khorasani style and contemporary poet Sohrab Sepehri discuss the differences between the two poets in the application.Check color. Given the fact that the poet is basically an outspoken Khorasani style,We move away from Khorasani style poetry to a close contemporary era with totalitarianism and subjective and symbolic concepts.We face more. Since the color has long been the interest of many of the artists in the paradise of poets, the writing of this text is intended to illustrate the difference between the views of both contemporary and traditional poets by writing this article, Forcing himself to judge and share what these two poets share and disagree with.
    Keywords: Color Application, Nature Concept, Difference Look, Sohrab Sepehri, Manoochehri Damghani
  • Jalil Nicknezhad * Pages 249-271
    Irfan is the most suitable and shortest possible way to reach the truth. A penetrating, passionate and ambiguous phenomenon that causes states and changes that are questionable from the eyes of others. These developments are so effective and continuous that the language and words of the mystic are also affected by it and in many ways deviate from the common language, and of course, this pleasant alienation is mostly due to the use of metaphors. . Metaphor is one of the most important central roles and obscuring factors in mystical texts; A word that has not been used in its original meaning and can naturally induce multiple impressions to the reader's dynamic mind. But what is the central role of metaphor in mystical texts and how have mystics used it in their words? In the present article, an attempt has been made to discuss the pivotal and central role and the position of this array and its use in mystical language and texts.
    Keywords: mysticism, metaphor, Experience, The Language of Mysticism
  • Mahboobeh Shirgardoon * Pages 271-314

    Beauty has a deep connection with poetry. In the aesthetics of poetry, imagination, music and novel elements are the most important factors in the beauty of poetry. These beauty factors are not specific to a period and the poet, but in the contemporary era, the role of these factors has become more colorful. One of these contemporary poets is Ali Babachahi, he is from Bushehr and is from the land of waves and sea and is a naturalist poet; For this reason, one can examine the aesthetic effects in his poems. In our studies, we have come to the conclusion that most of his poems are based on descriptions and similes, and that natural elements are most used in his similes and metaphors. Most metaphors are sensory to sensory. In terms of spiritual music, the contradiction in his poetry mostly includes the contradiction between two names and adjectives, which expresses the opposition of good and bad in his life. Literary allusions have a special place, he has established a deep connection between his poetry and his senses through sensuality. Phonetic and phonetic elements such as phonetics and puns play an important role in the inner coherence of his poetry. Repetition is the most widely used method in his poetry. In foreign music, he has used most of the usual weights of Persian poetry and most of the weights are gentle. Rhyme and line have been very effective for the richness of the poem and the musical appeal of his speech.

    Keywords: aesthetics, expression, novelty, poetry music, Ali Babachahi
  • Esmaeil Eslami * Pages 315-340
    Punishment is one of the most important literary techniques and verbal arrays that increase the music of poetry and its beauty. Given the importance of this industry in the field of poetry and literature and its impact on the beauty of poetry, the present study is dedicated to examining the beauty of puns in the poetry of one of the most powerful Arabic-speaking poets of the Syrian land named Shab Al-Zarif; Because this poet wrote pleasant and delicate poems and was very skilled in using all kinds of novel crafts to the extent that his poems were accepted by the literati. This research has been done in a descriptive-analytical manner and based on library studies. The result of the research shows that Shab Al-Zarif has used all kinds of puns in expressing his desired concepts and themes. He has used this array in different ways and in a very beautiful and desirable way in his divan and he has been very successful in this field. The use of this array has also had a great impact on the melody of the poem, the rhythm of the words, the strength of the link between word and meaning, increasing the musical aspect of the poem and finally attracting the audience.
    Keywords: aesthetics, puns, Shab Al-Zarif, poetry divan