فهرست مطالب

فصلنامه زیبایی شناسی ادبی
سال چهاردهم شماره 57 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه یوسف پورسیفی * صفحات 9-28

    سیمین بهبهانی از غزل;سرایان نوگرای معاصر اوست. سیمین را به سبب نوآوری;هایش در وزن غزل، نیمای غزل دانسته ;اند. مهمترین بعد نوآوری سیمین در وزن غزل است. با این همه در سایر ابعاد هنر شعر نیز سیمین شاعری نوگراست. بخصوص نوگرایی و تلاش او برای نوکردن تصویر در شعرش را می;توان دید. او تلاش داشته منطبق با رویکرد نوگرایی تصویری در شعر، تصاویری را در شعر خود به کار گیرد که حاصل دید فردی، تجارب شخصی، تکیه بر عینیت;گرایی و فردیت;گرایی باشد. بر این اساس او آنطور که دیده به تصویر کشیده و از کلیشه;ها و تکرارها تا حد ممکن در تصویرسازی اجتناب کرده است. عناصر امروزین و پدیده;های معاصر منطبق با این دید فردی و تجربه;گرایی، در تصویرسازی او جایگاهی برجسته دارند و یکی از اصلی;ترین خاستگاه;های نوآوری تصویری شاعر به حساب می;آیند. پژوهش حاضر تلاش داشته تا ابعاد این نوآوری تصویری را مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار داده و نتایج این نگاه و نگرش نو در تصویرسازی را آشکار سازد. یافته;های پژوهش تاکید بر نوآوری در تصویرپردازی را در شعر سیمین به اثبات می;رساند.

    کلیدواژگان: غزل معاصر، سیمین بهبهانی، تصویر، نوگرایی
  • زری خدائی، مهری تلخابی*، تورج عقدائی، حیدر حسنلو، حسین آریان صفحات 29-60

    موضوع مقاله حاضر، بررسی وجهیت فعل در شعرفروغ فرخزاد با تامل بر وجه التزامی است. از آن جایی که براساس نظریه های مختلف، وجه افعال، ازجایگاه های بنیادین بازتاب دیدگاه نویسنده است؛ از این رو، از این ابزار، می توان برای بررسی درونیات و افکار مولف سودجست. هدف این مقاله، بررسی وجهیت فعل در راستای تبیین نگرش فروغ و کالبدشکافی ژرفای ذهن و روح اوست، تا به این سوال اساسی پاسخ دهد که بازتاب افکار و اندیشه های فروغ فرخزاد در وجه فعل چگونه است و آیا می توان سمت وسوی حس و شناخت فروغ را در میان وجوه افعال شعرش بازکاوید؟ اهمیت تحقیق در این است که با بررسی و تحلیل وجهیت فعل، به سبک و شناخت و حس فروغ می توان دست یافت. این مقاله ضمن تحلیل نظریه های گوناگون در مورد وجه فعل، به بررسی وجه افعال در مجموعهتولدی دیگر پرداخته و با ذکر شاهد مثال هایی به این نتیجه می رسد که فروغ در اکثر مواقع از وجه التزامی برای بیان افکار، احساسات نوستالژیک، گریز به روزگار کودکی، بیان حسرت ها، آرزوها وشکست ها، بهره جسته است. روش تحقیق در این مقاله توصیفی- تحلیلی بوده که پس از جمع آوری شواهد شعری به بررسی و تحلیل آن ها پرداخته است.

    کلیدواژگان: وجهیت فعل، وجه التزامی، سبک، تولدی دیگر، فروغ فرخزاد
  • پرنیا امان، هادی حیدری نیا*، محمود صادق زاده صفحات 61-84

    نازک الملایکه به عنوان یکی از بنیان گذاران شعر آزاد، از نظریه پردازان شعر نو و همچنین از شاعران صاحب سبک در ادبیات معاصر عربی به شمار می رود. نازک در شعر خود از عناصر بلاغی برای برجسته سازی مضمون و تاثیرگذاری بیشتر بر خواننده، بهره برده است. تشبیه یکی از ارکان بلاغی می باشد که سایر صورت های بلاغی از آن نشات گرفته است. در مباحث بیانی، اولین عامل تصویرآفرین، آرایه تشبیه است؛ به گونه ای که می توان آن را ساده ترین و ابتدایی ترین نوع صور خیال به حساب آورد؛ زیرا فهم و درک آن برای ذهن از دیگر صورت های خیالی آسان تر است. نازک الملایکه در سروده های خود به نحو کارآمد و موثری از ابزارهای بلاغی بهره برده است. او به شیوه های گوناگون، با بهره گیری از تشبیه، اندیشه های خود را به خواننده منتقل ساخته و تشبیه را با تصاویر و هنرنمایی های ویژه ای مقرون ساخته است. این پژوهش به شیوه توصیفی و تحلیلی و با ابزار کتابخانه ای به بررسی کارکرد تشبیه و انواع آن در سروده های نازک الملایکه پرداخته است. همچنین از رهگذرهای مختلف از لحاظ طرفین حسی یا عقلی بودن، از نظر ارکان و غیره، تقسیم بندی نموده، ظرایف و لطایف این تصویر هنری، واکاوی شده است. نتایج پژوهش، بیانگر آن است که تشبیه بعد از آرایه استعاره، پرکاربردترین صنعت ادبی در شعر نازک می باشد و از بین انواع تشبیه، تشبیه بلیغ، پربسامدترین نوع تشبیه است.

    کلیدواژگان: تشبیه، صور خیال، نازک الملائکه، شعر معاصر عرب
  • جلال براری*، محمدرضا اسعد، محسن ایزدیار صفحات 85-110

    در این پژوهش زیبایی شناسی عنصر پیرنگ رمان های منتخب از سه نویسنده معاصر(عباس معروفی، زویا پیرزاد و منیرو روانی پور) برمبنای ساختار آن (شروع و پایان بندی داستان، کشمکش، تعلیق و...) مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. هدف این پژوهش بررسی مقایسه زیبایی شناسی و میزان کاربست تکنیک های ادبی در انواع طیف پیرنگ رمان های منتخب است. این پژوهش از نوع نظری است که با رویکرد توصیفی – تحلیلی انجام شده است. در بخش توصیفی اطلاعات ازطریق منابع کتابخانه ای گردآوری شده است و در بخش تجزیه وتحلیل محتوا، زیبایی شناسی عنصرپیرنگ رمان های منتخب مورد مطالعه دقیق قرار گرفته است. با مطالعه زیبایی شناسی عنصر پیرنگ رمان های منتخب و تاکید ویژه برساختار آن، این نتیجه حاصل شده است که زیبایی شناختی پیرنگ رمان های منتخب درطیفی به پنج نوع قابل تقسیم است: الف) پیرنگ پیچیده با استفاده از تکنیک های ادبی. ب) پیرنگ پیچیده بدون استفاده از تکنیک های ادبی. ج) پیرنگ متوسط. د) پیرنگ ساده با استفاده از تکنیک های ادبی. ه) پیرنگ ساده بدون استفاده از تکنیک های ادبی. زیبایی شناسی در پیرنگ رمان "پیکر فرهاد" سبب ایجاد پیرنگ پیچیده با استفاده از تکنیک های ادبی فراوان شده است. در رمان های "ذوب شده" و "فریدون سه پسر داشت" پیرنگ رمان ها پیچیده بدون استفاده از تکنیک های ادبی قرار دارد. "رمان کولی کنار آتش" رمانی با پیرنگ متوسط است. رمان های "تماما مخصوص" و "چرغ ها را من خاموش می کنم" رمان هایی با پیرنگ ساده با استفاده از تکنیک های ادبی است و درنهایت رمان "عادت می کنیم" دارای پیرنگی ساده اما بدون استفاده از تکنیک های ادبی می باشد.

    کلیدواژگان: ساختار و زیبایی شناسی، پیرنگ، رمان
  • طیبه علیزاده* صفحات 111-139

    در ادبیات فارسی وسیع ترین افق معنایی ، افق شعر غنایی است ؛ اشعاری که به بیان عواطف و احساسات شخصی پرداخته است . شعر غنایی در فارسی در قالب غزل،مثنوی،رباعی،دوبیتی و حتی قصیده مطرح می شود اما مهم ترین قالب آن غزل است. ادبیات غنایی انواعی دارد که شعر بث الشکوی یکی از این موارد می باشد. شعر شکواییه درواقع نوعی پرده برداری از رنج ها و آلام درونی است که شاعر را می آزارد هر چند شاعر در حسب حال ها و سوگ سروده ها و زندان سروده ها غم و اندوه خود را بیان می دارد و در هجوها و طنزپردازی ها خشم و انزجار خود را نسبت به عوامل غم و اندوهش فریاد می زند اما در شکواییه ها با معرفی این عوامل ناله سر می دهد. اهمییت شکواییه ها بیشتر در شناساندن روحیات سرایندگان آنهاست ؛ زیرا هر شکواییه علاوه بر آشکار ساختن وضع نامطلوب زندگی شاعر، از جامعه آرمانی او نیز تصویر روشنی به دست می دهد. (سرامی 2008). از آن جا که موضوعاتی که موجب اندوهگینی انسان و نیز شکایت و گله مندی او می شود بی شمار است لذا طبقه بندی آن ها دشوار می شود با این همه از نظر محتوایی می توان شکواییه ها را به 5 دسته تقسیم کرد:1-شخصی 2- فلسفی ،3- اجتماعی ، 4- عرفانی ، 5 – سیاسی.

    کلیدواژگان: سبک هندی، شکواییه، ادبیات غنایی، سبک عراقی
  • آزیتا مرادی، منصوره تدینی*، مسعود پاکدل، سیما منصوری صفحات 139-166

    نظریه نوین استعاره در پرتو دانش معنا شناسی شناختی، استعاره را از زاویه متفاوتی تفسیر می کند. این نظریه که توسط جانسون و لیکاف مطرح شده است، کمابیش با بخشی از گفته های ارسطو درباره استعاره مطابقت دارد. در پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی به بررسی استعاره های مفهومی عواطف (عشق، امید و ناامیدی و خشم) در اشعار احمد شاملو پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد که یکی از مهم ترین حوزه های هدف در شعر شاملو احساسات و عواطف هستند که عشق، امید و ناامیدی و خشم از پربسامدترین آن هاست. شاملو برای بیان هرکدام از این عواطف، از حوزه های مبدایی چون ساختمان، نور، گرما، فضا، گیاهان، موجودات زنده (پرنده و حیوانات)، آب، موسیقی، خوراکی، تجارت، درمان، نیرو، انواع مزه ها (تلخ و شیرین و...)، کلید، جادو، کیمیا، ابزار، راز، اشیاء (آینه، زنجیر و...) بهره برده است. در میان این عواطف، عشق بیشترین موارد را به خود اختصاص داده است. شاملو هرچند در بسیاری از حوزه های مبدا از مواردی آشنا استفاده کرده است، لیکن نگاشت ها (عبارات و اشعار) او به گونه ای است که تناظرات جدیدی را در حوزه استعاره مفهومی ایجاد کرده است. او در حوزه مبدا نیز تا حدودی نوآور است و از زاویه فردی و شخصی خود به عواطف می نگرد و آنها را جسمی سازی می کند.

    کلیدواژگان: استعاره مفهومی، عواطف، احمد شاملو، عشق، امید و ناامیدی
|
  • fateme yusefpur seyfi * Pages 9-28

    Simin Behbahani is one of her contemporary modern lyricists. Simin has been considered Nimas of ghazal (Nimaye Ghazal) due to his innovations in the metre of Ghazal. The most important aspect of Simin's innovation is the metre of the sonnet(ghazal). However, Simin is a innovator poet in other aspects of the art of poetry. You can see especially her innovation and her effort to the innovation of poetic imagery. she has tried to use images in his poetry that are the result of individual vision, personal experiences, relying on objectivity and individualism, in accordance with the approach of imagery innovation in poetry. Based on this, he depicted as he saw and avoided clichés and repetitions as much as possible. Modern elements and contemporary phenomena in accordance with this individual vision and empiricism have a prominent place in his imagery and are considered one of the main origins of the poet's imagery innovation. The current research has tried to examine and analyze the dimensions of this imagery innovation and reveal the results of this new look and attitude in imagegry. The research findings prove the emphasis on innovation in imagery in Simin's poetry.

    Keywords: Iranian Contemporary Ghazal, Simin Behbahani, Imagery, innovation
  • zary khodaei, mehri talkhabi *, toraj aghdaie, heidar hasanlo, hosein Arian Pages 29-60

    This study is on of Examining the verb modal in Forough Farrokhzad's poetry by considering the verb modal. Based on different theories and from fundamental positions, the verb modal reflects the writer's point of view. So, this tool can be used to examine the inner thoughts and thoughts of the author. This study aims to examine the the verb modalto explain Forough’s attitude and point of view and study his mind and soul deeply, to answer this fundamental question, how dose Forough Farrokhzad's thoughts and ideas reflect in the syntax of words and can Forough's thought be received among the the modal of his poetic actions? The importance of this research is in examining and analyzing the the verb modal, it is possible to achieve the style, knowledge and sense of forough.In this article, we study the the verb modalin Forough Farrokhzad's poems collection, called "Another Birth", while analyzing various theories about the the verb modal. By providing samples, we concluded that in most cases, Forough used obligation aspect to express thoughts, nostalgic feelings, escape to childhood , to express regrets, wishes and failures. The research method is descriptive-analytical, and after collecting poetic evidence it has been studied and analyzed.

    Keywords: Another Birth, the verb modal, Obligatory aspect, Method, Forough Farrokhzad
  • Parnia Aman, Hadi Heydariania*, Mahmoud Sadeghzadeh Pages 61-84

    As one of the founders of free poetry, Nazz Al-Malaika is considered one of the theorists of new poetry as well as one of the poets with style in contemporary Arabic literature. In his poem, Naz used rhetorical elements to highlight the theme and have a greater impact on the reader. Simile is one of the pillars of rhetoric from which other rhetorical forms are derived. In expressive topics, the first image-creating factor is the simile array; in such a way that it can be considered the simplest and most basic type of fantasy; Because it is easier for the mind to understand than other imaginary forms. Nazul Al-Malaika has used rhetorical tools efficiently and effectively in his poems. He has conveyed his thoughts to the reader in various ways by using similes and made the simile compatible with special images and performances. This research has investigated the function of simile and its types in Nazq al-Malaika's poems in a descriptive and analytical way and with library tools. Also, it has been divided from different passages in terms of sensory or intellectual sides, in terms of elements, etc., and the subtleties and subtleties of this artistic image have been analyzed. The results of the research show that after metaphor, simile is the most used literary technique in thin poetry, and among the types of simile, eloquent simile is the most frequent type of simile.

    Keywords: contemporary Arab poetry, imaginary images, Nazq al-Malaika, simile
  • jalal barari *, assd mohammareza, mohsen izadyar Pages 85-110

    In this research, the aesthetics of the plot element of selected novels from three contemporary authors (Seyed Abbas Maroofi, Zoya Pirzad and Moni Ravanipour) based on its structure (beginning and ending of story, conflict, suspense, etc.) has been studied and analyzed.The purpose of this study is to compare aesthetics and the application of literary techniques in different types of plots of selected novels. This research is a theoretical type which has been done by descriptive-analytical approach. In the descriptive section, information has been collected through library resources and in content analysis, aesthetics of the elements of the selected novels have been studied accurately. By studying the aesthetics of the plot element of selected novels and special emphasis on its structure, it has been concluded that the aesthetics of the plots of selected novels can be divided into five types: a) complex plot using literary techniques. b) Complicated plot without the use of literary techniques. (c) Medium size. d) Simple plot using literary techniques. E) Simple plot without using literary techniques. Aesthetics in the plot of the novel "Paykar Farhad" have caused the creation of a complex plot using many literary techniques. In the novels "Melted" and "Fereydoun Had Three Sons," the plot of novels is complex without the use of literary techniques. ""The Gypsy by the Fire" is a novel with a mediocre plot. The novels "All Special" and "I Turn Off the Lights" are novels with simple plots using literary techniques.

    Keywords: structure, aesthetics, Plot, novel
  • tayebeh alizadeh * Pages 111-139

    ReviewIn Persian literature, the widest semantic horizon is the horizon of lyrical poetry; Poems that express personal feelings and emotions. Lyrical poetry in Persian is presented in the form of lyric, Masnavi, quatrain, couplet and even ode, but the most important format is lyric. There are many types of lyrical literature, and Beth al-Shukwa's poetry is one of them. Shokouyeh's poem is in fact a kind of revelation of inner sufferings and pains that afflicts the poet, although the poet expresses his sorrow in terms of the moods and mourning of the poems and the imprisonment of the poems. And in satires and satires, he shouts his anger and disgust towards the factors of his sorrow, but in the complaints, he complains by introducing these factors. "The importance of complaints is more in recognizing the spirits of their poets, because each complaint, in addition to revealing the unfavorable situation of the poet's life, also gives a clear picture of his ideal society." (Cerami 2008). Since there are many issues that cause human grief as well as complaints and grievances, it is difficult to classify them.However, in terms of content, complaints can be divided into 5 categories: 1- personal 2- philosophical, 3- social, 4- mystical, 5- political.

    Keywords: lyrical literature, Iraqi Style, Complaint, Indian style
  • azita moradi, mansooreh tadayoni*, masoud pakdel, sima mansouri Pages 139-166

    The new theory of metaphor interprets metaphor from a different angle in the light of cognitive semantics. This theory, proposed by Johnson and Lakoff, is more or less in line with some of Aristotle's statements about metaphor. In the present study, using the descriptive-analytical method, the conceptual metaphors of emotions (love, hope, despair, and anger) in the poems of Ahmad Shamlou have been investigated. The results show that one of the most important target areas in Shamul's poetry are "feelings and emotions", of which love, hope, despair, and anger are the most frequent. In order to express each of these emotions, from the primary areas such as building, light, heat, space, plants, living beings (birds and animals), water, music, food, business, treatment, power, all kinds of tastes (bitter and Shirin, etc.), keys, magic, alchemy, tools, secrets, objects (mirror, chains, etc.) have been used. Among these emotions, "love" has the most cases. Although Shamlou has used familiar things in many fields of origin, his mappings (phrases and poems) are such that he has created new correspondences in the field of conceptual metaphor. The domains that Shamlu used to materialize love are water and its metaphors (sea, river, spring, thirst, dew, river), light and its metaphors (fire, morning, sun, moon, star, dawn, flame, light), animals (horse, bird, butterfly, bee), plant and its metaphors (grass, tree, forest, branch), secret, key, music, nutrition , power, tool, peak, mirror, building, madness, travel, business and therapy.

    Keywords: Ahmad Shamlou, hope, despair, hatred, emotions, conceptual metaphor