فهرست مطالب

فصلنامه انتظام اجتماعی
سال چهاردهم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن کرمی صفحات 1-6
    زمینه و هدف

    پیشگیری از بروز و شکل گیری اجتماعات غیرقانونی منجر به کاهش هزینه های اجتماعی، اقتصادی و حتی سیاسی خواهد شد. هدف از تحقیق حاضر، یافتن الگویی کارآمد در پیشگیری از شکل گیری و کنترل اجتماعات غیرقانونی بر اساس دانش بومی خبرگان بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی؛ به لحاظ ماهیت، اکتشافی و از نوع توصیفی - تحلیلی با تکنیک دلفی در دو دور انجام شد و بین خبرگان تحقیق به اجماع رسید. جامعه آماری شامل خبرگان پلیس در تهران بود که نمونه به تعداد 15 نفر با روش هدفمند به اشباع نظری رسید. ابزار پژوهش شامل مصاحبه و پرسش نامه محقق ساخته بر اساس نظرات خبرگان بود. اعتبارسنجی و اطمینان بخشی مصاحبه ها با ملاک گوبا و لینکلن و روایی پرسش نامه ها با روش صوری و محتوایی تایید شد. مصاحبه با استفاده از روش تحلیل مضمونی، و پرسش نامه با استفاده از محاسبه میانگین با نرم افزار SPSS تحلیل شد.

    یافته ها:

     یافته های تحقیق نشان داد برای پیشگیری از شکل گیری اجتماعات غیرقانونی و کنترل آن می توان الگویی انتظامی در دو بعد اجتماعات غیرقانونی صنفی - کارگری و سیاسی - امنیتی مفهوم سازی کرد. در بعد اجتماعات غیرقانونی صنفی -کارگری، مولفه های «اصول چهارگانه سلسله مراتبی (مسیول سازی، هدایتی، حمایتی و اقدامی)؛ هدایت معترضان به داخل دستگاه مربوطه و پیش بینی محل مناسبی برای معترضان» شناسایی شد. در بعد اجتماعات غیرقانونی سیاسی - امنیتی، مولفه های «عملیات روانی و روشنگری، عملیات فضای مجازی، عملیات اطلاعاتی و عملیات انتظامی» شناسایی شد.

    نتیجه گیری:

     نتایج پژوهش حاکی از آن است که برای پیشگیری و کنترل اجتماعات غیرقانونی قبل از این که اجتماع تبدیل به اغتشاش شود و مجبور به مقابله با هزینه های مضاعف شد، بر اساس الگوی تدوین شده اقداماتی ازجمله مسیول سازی، هدایتی، حمایتی و عملیات های انتظامی، عملیات روانی و روشنگری، فضای مجازی و اطلاعاتی لازم است.

    کلیدواژگان: الگوی انتظامی، پیشگیری، کنترل، اجتماعات غیرقانونی
  • ابراهیم داودی دهاقانی، محمد ولیان، هادی رفیعی کیا، علی قنبری صفحات 7-30
    زمینه و هدف

    جرم قاپ زنی (کیف قاپی و موبایل قاپی) یکی از خشن ترین جرایم رایج در سطح شهر مشهد است. با بررسی آمارها، روند رو به رشد جرایم خشن - هر سال نسبت به سال قبل - را می توان مشاهده کرد؛ نکته ای که برای کلان شهری مثل مشهد که سالانه پذیرای بیش از پنج میلیون زایر از سراسر کشور و حتی کشورهای همسایه است، موضوع خوشایندی نیست و تبعات منفی به دنبال خواهد داشت؛ بنابراین پژوهش حاضر به دنبال آن است تا با رویکرد اکتشافی، عوامل موثر در پیشگیری انتظامی از جرم خشن قاپ زنی در شهر مشهد را مورد کاوش قرار داده و همچنین راهکارهایی در این خصوص ارایه دهد.

    روش:

      این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر نوع تحقیق، توصیفی - تحلیلی است که با رویکرد کیفی انجام شد. مشارکت کنندگان پژوهش برای شناسایی عوامل موثر در پیشگیری از جرم خشن قاپ زنی، مدیران و کارشناسان انتظامی مرتبط با موضوع بودند که از سیزده نفر از آن ها تا اشباع نظری مصاحبه نیمه ساختاریافته به عمل آمد. به منظور افزایش روایی درونی و بیرونی، از مشارکت کنندگان متخصص استفاده شد. همچنین در دورهای متعدد مصاحبه ها تکمیل شد. داده های متنی به روش تحلیل محتوای مضمونی با استفاده از نرم افزار مکس کیودا، تحلیل شد.

    یافته ها:

      با استفاده از نظرات خبرگان، عوامل «کیفری»، «وضعی» و «اجتماعی» در پیشگیری از جرم خشن قاپ زنی در شهر مشهد احصا شد. تعداد عوامل کیفری، وضعی و اجتماعی شناسایی شده به ترتیب 25، 75 و 51 بوده است.

    نتایج

    با نگرش به نتایج حاصل از تحقیق، عوامل کیفری شامل عوامل قضایی و عوامل قانونی بوده و عوامل وضعی شامل منابع انسانی و سازمانی، سامانه های اطلاعاتی، اصول مدیریتی و آموزش کارکنان بوده است. ذیل عوامل اجتماعی نیز آگاه سازی عمومی، تعاملات درون سازمانی، تعاملات برون سازمانی و عوامل محیطی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: پیشگیری از جرم، پیشگیری انتظامی از جرائم خشن، جرائم خشن، عوامل و راهکارها، شهر مشهد
  • وحید نقدی دورباطی صفحات 31-56

    زمینه و هدف:

      انضباط اجتماعی عمدتا به سه روش برقرار می شود که عبارت اند از: ایجاد فشار و ترس، انفعال و عدم مشارکت افراد جامعه و نهایتا تمایل به رعایت هنجارهای جامعه. این مقاله، به منظور کشف زمینه های اجتماعی پرورش جوانان در جهت رعایت انضباط اجتماعی و در مسیر تمایل داوطلبانه آنان نسبت به رعایت هنجارهای جامعه تنظیم شده است. رویکرد نظری این مقاله، بخش تربیتی نظریه «نظم اجتماعی» است که در قالب دیدگاه «دانش محتوای آموزشی» بیان شده است.

    روش

    روش انجام پژوهش، روش تلفیقی «سنجش اجتماعی» است. البته عمده گزارش این مقاله براساس نتایج کمی است؛ که با تکیه بر شواهد کیفی مورد تایید و توصیف قرار گرفته اند. جامعه آماری متشکل از 607 دانش آموز از شهر تهران است. گردآوری و تحلیل داده ها در وجه کمی به روش پیمایش و تکنیک های آماری؛ و در وجه کیفی، با استفاده از تکنیک های مشاهده و مصاحبه عمیق انجام شده است.

    یافته ها

    یافته های تحقیق، چگونگی تایید فرضیه های تحقیق را آشکار می سازد. طبق مدل های ریاضی، در سطح نظام شخصیت، ویژگی های عام گرا تمایل جوانان به هنجارهای جامعه را تقویت می کنند. متغیرهایی همچون هویت دانش آموزی، هویت ملی و هویت مذهبی تمایل به رعایت هنجارهای جامعه را افزایش می دهد؛ در مقابل، ویژگی های خاص گرا تمایل جوانان به رعایت هنجارهای جامعه را تضعیف می کند. در سطح نظام آموزشی، اقتدار اخلاقی کادر مدرسه، به ویژه مدرسان ادبیات فارسی و دروس اختصاصی در این مهم نقش تقویت کننده ای ایفا می کنند. همچنین، در سطح کلان ارزیابی مثبت از عملکرد عاملان قانون، تمایل جوانان در رعایت هنجارهای رسمی و غیررسمی را افزایش می دهد.

    نتیجه گیری:

     توجه برنامه ریزان راهبردی در سطوح آموزش وپرورش، رسانه و عاملان قانون می تواند تمایل جوانان به رعایت هنجارهای رسمی و غیر رسمی جامعه را تقویت و ارتقاء دهد.

    کلیدواژگان: هنجار غیررسمی، هنجار رسمی، اجتماع جامعه ای، جامعه مدنی، هویت عام گرا
  • جواد معدنی صفحات 57-92
    زمینه و هدف

    امروزه جوامع در راستای توسعه خویش به منظور ایجاد و ارتقای سطح کیفی زندگی انسان ها تلاش های بسیاری را به عمل می آورند که توجه به برخی از مفاهیم اجتماعی، یکی از مهم ترین این اقدامات است. در این راستا، هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی و تبیین پیوند مفهومی امنیت اجتماعی و سرمایه اجتماعی در بستر مشارکت و نظارت عمومی سالم است.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع توسعه ای است که با استفاده از روش ترکیبی یا آمیخته به بررسی موضوع می پردازد. رویکرد به کاررفته در این روش، رویکرد نسبی متوالی با وزن نابرابر است که در سه مرحله کیفی کیفی کمی انجام می شود. در این تحقیق، به ترتیب از سه روش «مصاحبه یک به یک نظریه داده بنیاد پیمایش» جهت بررسی و تبیین موضوع استفاده شده است. مشارکت کنندگان مرحله اول (مصاحبه یک به یک) و مرحله دوم (نظریه داده بنیاد) با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، از بین خبرگان شناسایی شد و از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته، اطلاعات و داده های مربوط به ترتیب در نفر 6 و 15 به اشباع نظری رسید. ابزار اصلی گردآوری اطلاعات در مرحله کمی، پرسش نامه بود که با استفاده از نمونه گیری سیستماتیک، تعداد 25 نفر به سوالات پاسخ دادند و نتایج با استفاده از تجزیه وتحلیل های میانگین و انحراف معیار در نرم افزار SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها:

    یافته های تحقیق نشان می دهد که عوامل و شرایط علی به عنوان علل اصلی پیوند مفهومی امنیت اجتماعی و سرمایه اجتماعی در بستر مشارکت و نظارت عمومی سالم هستند که با عطف به عوامل زمینه ای مانند عوامل فردی و آموزشی؛ عوامل اجتماعی و خانوادگی؛ عوامل فرهنگی و ایدیولوژیکی؛ عوامل مدیریتی و ساختاری؛ عوامل نهادی و دولتی می توانند در راستای ایجاد امنیت اجتماعی و سرمایه اجتماعی پایدار ثمربخش باشند. در فاز کمی نیز خبرگان پاسخ دهنده، تمامی ابعاد و مولفه ها را مورد تایید قرار دادند.

    نتیجه گیری:

    مطابق با نتایج، می توان به نقش و ماهیت همپوشانی ابعاد سرمایه اجتماعی، امنیت اجتماعی، مشارکت و نظارت عمومی سالم اشاره کرد که به عنوان ارزش های جدایی ناپذیر جامعه ایفای نقش می کنند. پیوند مفهومی امنیت اجتماعی و سرمایه اجتماعی در بستر مشارکت و نظارت عمومی سالم موجب می شود تا تعامل متقابل، اعتماد عمومی، مشارکت عمومی سالم، نظارت همگانی به عنوان مولفه هایی مهم برای مشروعیت بخشیدن به جامعه و ایجاد رفاه و آسایش شهروندان باشد و در سایه این پیوند مفهومی، جامعه بتواند به سرمایه اجتماعی پایدار دست یابد.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، سرمایه اجتماعی، مشارکت عمومی، نظارت عمومی
  • حسین توکلی، فرشید خسروپور، علیرضا منظری توکلی، علیرضا ملازاده صفحات 93-120

    زمینه و هدف:

      مطلوبیت اجتماعی فرایندی است که به انسان می آموزد توانایی هایش را در جهت ایفای وظایف فردی به عنوان عضوی از جامعه توسعه بخشد. هدف پژوهش حاضر، ارایه مدل پیش بینی مطلوبیت اجتماعی بر مبنای سخت رویی و جهت گیری مذهبی درونی و بیرونی در نوجوانان بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و توصیفی و همبستگی بود. روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و میدانی است. جامعه آماری شامل 6371 نفر دانش آموز مشغول به تحصیل دوره متوسطه دوم مدارس عادی استان مرکزی بود که به صورت غیرتصادفی و در دسترس، 360 دانش آموز انتخاب شدند و پرسش نامه های مطلوبیت اجتماعی کارلو و همکاران (2003)، سخت رویی لانگ و گولت (2003) و جهت گیری مذهبی آلپورت و راس (1967) در اختیار آنان قرار گرفت. داده ها با آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان دهنده آن است که مطلوبیت اجتماعی به طور مستقیم بر سخت رویی در دانش آموزان تاثیر دارد (01/0>p). همچنین مطلوبیت اجتماعی به طور غیرمستقیم از طریق جهت گیری مذهبی بر سخت رویی تاثیر دارد (01/0>p).

    نتیجه گیری

    با افزایش جهت گیری مذهبی درونی و بیرونی، سخت رویی افزایش می یابد و درنتیجه میزان گرایش نوجوانان برای مطلوبیت اجتماعی بیشتر می شود.

    کلیدواژگان: مطلوبیت اجتماعی، سخت رویی، جهت گیری مذهبی
  • مریم ولی زاده، شهرداد دارابی، سامان عبدالهی صفحات 121-150
    زمینه و هدف

    مسایل اجتماعی بسته به نوع آن ها هرکدام دارای آثار و تبعات مختلفی برای جامعه هستند. فرار از خانه به ویژه فرار دختران از خانه یکی از آسیب های مهم اجتماعی است که برای کلیت جامعه تهدیدی جدی محسوب می شود. کودک یا نوجوانی که بدون اجازه والدین یا سرپرست خانه را ترک می کند، کودک یا نوجوان فراری قلمداد می شود. بر همین اساس، هدف این پژوهش بررسی پیشگیری جرم شناختی از پدیده فرار دختران از منزل در شهر تهران است.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع کمی و در گروه تحقیقات کاربردی قرار دارد و به لحاظ روشی از نوع تحقیقات توصیفی است. در این پژوهش، داده ها به صورت میدانی گردآوری شده اند. جامعه آماری پژوهش، همه دختران فراری شهر تهران هستند که به دلیل نامشخص بودن تعداد دختران فراری، با استفاده از فرمول حجم نمونه جامعه نامحدود، تعداد 180 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته دارای روایی صوری و پایایی بالای 7/0 بوده است. در این تحقیق، از داده های تصنعی و معادل میانگین استفاده شده است. تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی و پیش بینی انجام شده و به منظور سنجش اثر متغیرهای مستقل تحقیق بر وابسته از آزمون های همبستگی و مدل معادله ساختاری از نرم افزارهای آماری Spss و Amos استفاده شده است.

    یافته ها: 

    یافته های حاصل از آزمون فرضیات در سه فرضیه کلی نشان داده شد که حوزه های اجتماعی، حوزه های روان شناختی و حوزه های جرم شناختی در پیشگیری از فرار دختران با ضرایب مثبت و معناداری مورد تایید واقع شد و با توجه به سطح معناداری کمتر از 5 درصد، نتایج قابلیت تعمیم به جامعه آماری را داشت. علاوه بر این، در مدل سازی معادله ساختاری نیز همه بارهای عاملی با ضرایب بالایی توانسته اند متغیرهای پنهان را تعریف کنند و در بحث مدل سازی نیز حوزه های جرم شناختی با ضریب 61/0 بالاترین اثر را بر روی پیشگیری از فرار دختران دارد و همچنین حوزه های روان شناختی با ضریب 32/0 و حوزه های اجتماعی با ضریب 29/0 بر روی پیشگیری از فرار دختران اثر دارد.

    نتیجه گیری: 

    فرار دختران از منزل می تواند به دلایل مختلفی رخ دهد؛ و برای پیشگیری از آن اتکا به راهبردهای اجتماعی، روان شناختی و جرم شناسی یک ضرورت غیرقابل انکار است.

    کلیدواژگان: فرار دختران، پیشگیری جرم شناختی، عوامل اجتماعی، عوامل روان شناختی
|
  • hasan karami Pages 1-6
    Background and objectives

    Preventing the occurrence and formation of illegal gatherings will lead to the reduction of social, economic and even political costs. The aim of the current research was to find an efficient model in preventing the formation and control of illegal gatherings based on the local knowledge of experts.

    Method

    In terms of its objectives this study is of an applied research type and in terms of its nature, it is considered as an exploratory research that is conducted using descriptive-analytical method with Delphi technique in two rounds and a consensus was reached among the research experts. The statistical population included police experts in Tehran, and the sample was 15 individuals who were selected using a targeted sampling method. The research tools included interviews and researcher-made questionnaires based on experts' opinions. The reliability of the interviews was confirmed using Guba and Lincoln criteria and the validity of the questionnaires was confirmed by the face and content methods. The interview was analyzed using the theme analysis method, and the questionnaire was analyzed using mean calculation with SPSS software.

    Findings

    The findings of the research showed that in order to prevent the formation of illegal gatherings and control them, a law enforcement model can be conceptualized in two dimensions of illegal union-labor and political-security gatherings. In the dimension of illegal union-labor gatherings, the components of the four principles of hierarchy (responsibility, guidance, support and action), and directing the protesters to the relevant apparatus and predicting a suitable place for the protesters were identified. In the dimension of illegal political-security gatherings, the components of "psychological and enlightenment operations, virtual space operations, intelligence operations and law enforcement operations" were identified.

    Results

    The results of the research indicate that in order to prevent and control illegal gatherings before the gathering turns into a disturbance and is forced to face additional costs, based on the developed model, measures such as accountability, guidance, support and law enforcement operations, psychological operations and enlightenment, virtual and intelligence space are necessary.

    Keywords: Law enforcement model, Prevention, Control, Illegal gatherings
  • ebrahim davoodi dehaghani, mohammad valian, Hadi Rafiei Kia, ali qanbari Pages 7-30
    Background and objectives

    The crime of snatching (pickpocketing and mobile-pickpocketing) is one of the most violent crimes common in Mashhad city. By examining the statistics, the growing trend of violent crimes - every year compared to the previous year - can be seen; a point that is not pleasant for a metropolis like Mashhad, which annually welcomes more than five million pilgrims from all over the country and even neighboring countries, and will have negative consequences. Therefore, the current research seeks to explore the effective factors in police prevention of the violent crime of snatching in the city of Mashhad with an exploratory approach and also provide solutions in this regard.

    Methodology

    In terms of its objectives this study is of an applied research type and in terms of methodology it is considered as a descriptive-analytical type that was conducted using a qualitative approach. The participants of the research to identify effective factors in the prevention of the violent crime of snatching were managers and law enforcement experts related to the subject, and a semi-structured interview was conducted with thirteen of them until theoretical saturation. In order to increase internal and external validity, expert participants were employed. Also, multiple rounds of interviews were completed. Textual data was analyzed by thematic content analysis using MAXQDA software.

    Findings

    Using experts' opinions, "criminal", "situational" and "social" factors in preventing the violent crime of snatching in Mashhad city were calculated. The number of identified criminal, situational and social factors was 25, 75, and 51, respectively.

    Results

    Looking at the results of the research, criminal factors include judicial factors and legal factors, and situational factors include human and organizational resources, information systems, management principles, and employee training. Public awareness, intra-organizational interactions, extra-organizational interactions and environmental factors were included under social factors

    Keywords: Crime prevention, Police prevention of violent crimes, Violent crimes, Factors, solutions, Mashhad city
  • vahid naghdi dorbati Pages 31-56
    Background and objectives

    Social discipline is mainly established in three ways, which are: creating pressure and fear, passivity and non-participation of community members, and finally the desire to comply with community norms. This article has been prepared in order to discover the social contexts of educating young people in order to observe social discipline and in the direction of their voluntary desire to observe the norms of society. The theoretical approach of this article is the educational part of the "social order" theory, which is expressed in the form of the "educational content knowledge" perspective.

    Methodology

    The research method is the mixed method of "social measurement". Of course, the main report of this article is based on quantitative results, which have been confirmed and described based on qualitative evidence. The statistical population consists of 607 students from Tehran. Collecting and analyzing quantitative data by survey method and statistical techniques, qualitatively, has been conducted using observation and in-depth interview techniques.

    Findings

    Research findings reveal how research hypotheses are confirmed. According to mathematical models, at the level of the personality system, generalist characteristics strengthen the tendency of young people to the norms of society. Variables such as student identity, national identity and religious identity increase the desire to comply with society's norms. On the contrary, particularistic characteristics weaken the desire of young people to comply with society's norms. At the level of the educational system, the moral authority of the school staff, especially the teachers of Persian literature and special courses play a strengthening role in this matter. Also, at the macro level, a positive evaluation of the performance of law enforcement officers increases the willingness of young people to comply with official and unofficial norms.

    Results

    The attention of strategic planners at the levels of education, media and law enforcers can strengthen and promote the desire of young people to comply with the official and unofficial norms of the society.

    Keywords: Unofficial norm, Official norm, Social community, Civil society, Universalist identity
  • Javad Madani Pages 57-92
    Background and objectives

    Today, societies make many efforts in line with their development in order to create and improve the quality of human life, and paying attention to some social concepts is one of the most important measures. In this regard, the main goal of the current research is to examine and explain the conceptual link between social security and social capital in the context of healthy public participation and supervision.

    Methodology

    The current research is of a development type that examines the issue using a mixed method. The approach used in this method is a sequential relative approach with unequal weight, which is done in three stages: qualitative-qualitative-quantitative. In this research, three methods of "one-to-one interview - grounded theory - survey" have been used to investigate and explain the issue. The participants of the first stage (one-to-one interview) and the second stage (grounded theory) were identified from among the experts using the purposeful sampling method, and through a semi-structured interview, the information and data related to the order reached theoretical saturation in 6 and 15 people, respectively. The main tool of data collection in the quantitative phase was the questionnaire, which was used by systematic sampling, 25 people answered the questions and the results were analyzed using mean and standard deviation analysis in SPSS software.

    Findings

    The findings of the research show that causal factors and conditions are the main causes of the conceptual link of social security and social capital in the context of healthy public participation and supervision, which, by referring to background factors such as individual and educational factors, social and family factors, cultural and ideological factors, managerial and structural factors, institutional and governmental factors can be effective in creating social security and sustainable social capital. In the quantitative phase, the responding experts confirmed all dimensions and components.

    Results

    According to the results, we can point out the overlapping role and nature of social capital, social security, participation and healthy public supervision, which play a role as inseparable values of society. The conceptual link of social security and social capital in the framework of healthy public participation and supervision leads to mutual interaction, public trust, healthy public participation, and public supervision as important components for legitimizing the society and creating the well-being and comfort of citizens, and in the shadow of this conceptual link society can achieve sustainable social capital.

    Keywords: Social security, Social capital, Public participation, Public supervision
  • hossein tavakoli, farshid khosropour, alireza manzari tavakoli, Alirerza Mollazadeh Pages 93-120
    Background and objectives

    Social desirability is a process that teaches people to develop their abilities to fulfill individual duties as a member of society. The aim of the present study was to present a model for predicting social desirability based on strictness and internal and external religious orientation in teenagers.

    Methodology

    The current research was of an applied research, and descriptive and correlational type. The data collection method is library and field studies. The statistical population consisted of 6,371 students studying in the second year of secondary school in central province. 360 students were selected using non-probability and available sampling method, and the social desirability questionnaires of Carlo et al. (2003), strictness of Long and Gullet (2003) and Allport and Ras' (1967) religion orientation were provided to them. Data were analyzed by Pearson correlation test and path analysis.

    Findings

    The results of the research show that social desirability has a direct effect on the severity of students (p<0.01). Also, social desirability has an effect on strictness indirectly through religious orientation (p<0.01).

    Results

    With the increase of internal and external religious orientation, strictness increases and as a result, the tendency of teenagers for social favorability increases

    Keywords: Social desirability, Strictness, Religious orientation
  • maryam vlizade, shahrdad Darabi, saman abdollahi Pages 121-150
    Background and objectives

    Depending on their type, social issues have different effects on and consequences for the society. Running away from home, especially girls running away from home, is one of the most important social harms, which is considered a serious threat to society as a whole. A child or teenager who leaves home without the permission of parents or guardian is considered a runaway child or teenager. Based on this, the aim of this research is to examine the criminological prevention of the phenomenon of girls running away from home in Tehran

    Method

    The present research is of a quantitative type and is in the group of applied research, and in terms of method, it is a descriptive research type. In this research, the data were collected using field study. The statistical population of the research is all the runaway girls in Tehran and due to the uncertainty of the number of runaway girls, 180 people were selected as the sample size using the unlimited population sample size formula. The data collection tool, researcher-made questionnaire, has a face validity and reliability of 0.7. In this research, artificial and equivalent average data have been used. Data analysis was done at two descriptive and predictive levels, and in order to measure the effect of independent research variables on dependent variables, correlation tests and structural equation models were used using SPSS and AMOS statistical software.

    Findings

    The findings of the hypothesis test in three general hypotheses showed that the social fields, psychological fields and criminological fields in preventing the escape of girls were confirmed with positive and significant coefficients and according to the significance level of less than 5%, the results could be overgeneralized to the statistical society. In addition, in structural equation modeling, all factor loadings with high coefficients have been able to define latent variables, and in the discussion of modeling, criminological fields with a coefficient of 0.61 have the highest effect on preventing girls from running away, as well as psychological fields with a coefficient of 0.32 and social fields with a coefficient of 0.29 have an effect on preventing girls from running away.

    Results

    Girls running away from home can happen for various reasons; and to prevent it, relying on social, psychological and criminological strategies is an undeniable necessity.

    Keywords: The girls running away from home, Criminological prevention, Social factors, Psychological factors