فهرست مطالب

فصلنامه راهبرد دفاعی
پیاپی 80 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • خسرو بوالحسنی*، سیروس نعمت زاده، احسان سروش کاشانی صفحات 12-35

    ماموریت اصلی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، دفاع از استقلال و تمامیت ارضی کشور، نگهبانی از انقلاب و دست آوردهای آن و مقابله با تهدیدات نظامی امنیتی بوده و براساس عوامل متفاوت و بر روی بستر جغرافیایی کشور ساماندهی شده و استقرار یافته اند. باتوجه به وسعت و تنوع جغرافیای طبیعی و انسانی کشور، تنوع و کثرت تهدیدات خارجی، آسیب پذیری های داخلی و ماموریت های متنوع نیروهای مسلح، توجه به آمایش دفاع سرزمینی از ملزومات حوزه ی دفاعی کشور محسوب می شود.هدف اصلی این پژوهش «تبیین مولفه ها و ویژگی های توان نظامی موثر بر آمایش دفاع سرزمینی در برابر تهدایدات نظامی» است با توجه به اینکه این پژوهش مبانی فکری و نظری آمایش دفاع سرزمینی را تولید می نماید از نوع کاربردی- توسعه ‏ای بوده و روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات به دو روش کتابخانه ای و استفاده از ابزار فیش برداری و روش میدانی با استفاده از ابزار مصاحبه و پرسش نامه می باشد.به منظور تجزیه وتحلیل داده ها، ابتدا با فیش برداری از مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه با خبرگان و صاحب نظران، مولفه ها و ویژگی های توان نظامی موثر بر آمایش دفاع سرزمینی در برابر تهدیدات نظامی تعیین و مجددا از هم پوشانی اسناد و مدارک، مصاحبه ها و ادبیات تحقیق، این مولفه ها و ویژگی ها احصاء گردید، سپس از طریق توزیع پرسش نامه بین جامعه آماری، نتیجه از طریق سطح معناداری با ضریب اطمینان 95 % و خطای 5 % مورد تایید قرار گرفت. نتایج حاصله از این تحقیق نشان می دهد که 4 مولفه و 16 ویژگی توان نظامی بر آمایش دفاع سرزمینی در برابر تهدایدات نظامی موثر هستند که، به ترتیب «فضای مانوری»، «ماموریت»، «پشتیبانی» و «تجهیزات و تسلیحات و فناوری ها»، بیشترین تاثیر را بر آمایش دفاع سرزمینی در برابر تهدیدات نظامی دارند.

    کلیدواژگان: آمایش، آمایش دفاع سرزمینی، تهدیدات نظامی، توان نظامی
  • محسن رستمی، امیرسام کیانی مقدم*، عباس مسجدی آرانی، علی جهانشاهی، مریم بختیاری صفحات 39-60

    امروزه جنگ روانی به ابزاری پرکاربرد در جهت تغییر دادن فرهنگ، باورها و ارزش های یک ملت و جامعه تبدیل شده که هر گونه غفلت از آن خسارات جبران ناپذیری بر پیکره ملت ها وارد خواهد کرد. بنابراین هدف از این پژوهش بررسی تاثیر جنگ روانی بر اضطراب و ناکامی جامعه تهران بود. تحقیق حاضر از نوع توصیفی، تحلیلی و داده ها با استفاده از رگرسیون چند متغیره تحلیل شدند. جامعه آماری پژوهش از میان مردم عادی کلان شهر تهران بود. بدین ترتیب که تعداد 1000 آزمودنی از 5 منطقه ی تهران و به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و پرسشنامه ها در اختیارشان گذاشته شد. ابزارهای پژوهش، پرسشنامه اضطراب بک (BAI) و مقیاس احساس ناکامی گیلبرت بود که دارای دو بعد ناکامی درونی و بیرونی است و برای بررسی تاثیر جنگ روانی از پرسشنامه محقق ساخته جنگ رسانه ای که دارای دو بعد شایع پردازی و تحریف واقعیت است استفاده گردید.نتایج پژوهش نشان داد که بعد شایع پردازی پیش بینی کننده خوبی برای متغیرهای اضطراب، ناکامی درونی و بیرونی است و دارای یک رابطه مثبت معنادار با آنها است در حالی که بعد تحریف واقعیت هیچ گونه ارتباط معناداری با متغیرهای اضطراب، ناکامی درونی و بیرونی ندارد و پیش بینی کننده خوبی در رابطه با این موضوعات نیست.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج بدست آمده جنگ روانی می تواند بر روی اضطراب و هر یک از ابعاد ناکامی مردم عادی تاثیرگذار باشد و وجود این امر نشانه توجه بیش از پیش سیاستگذاران در این زمینه است.

    کلیدواژگان: اضطراب، ناکامی، جنگ روانی، جنگ رسانه ای، تهران
  • علیرضا سعادتمندی*، ناصر پورصادق، سید مهدی فرحی صفحات 60-88

    کارکنان وظیفه نیروهای مسلح در کنار تامین امنیت یک جامعه، انسان هایی مولد امنیت هستند که شایسته  بهره مندی از وضعیتی مطلوب و دور شدن از فرایند ها و چرخه های ایجاد کننده نارضایتی و فرسودگی هستند.پژوهش کاربردی حاضر با هدف واکاوی و ارایه الگوی مطلوب خدمت وظیفه عمومی مبتنی بر کارکردهای منابع انسانی و با رویکردی آمیخته انجام شده و به لحاظ نوع پژوهشی توصیفی است.در بخش نخست با تحلیل محتوای کیفی جهت دار و ارزیابی پایایی و روایی یافته ها، کارکردهای اصلی در قالب 5 مضمون  تعیین گردید و 36 مقوله استخراج شدند و در بخش دوم مضمون های استخراج شده با روش ساختاری تفسیری، مدلسازی و روابط بین آن ها تعیین گردید. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه طرف های مرتبط (نیروهای مسلح ،سیاستگذاران،مشمولان،کارکنان وظیفه) و نمونه آماری  جهت انجام مصاحبه نیمه ساختار یافته، هدفمند با رویکرد گلوله برفی انتخاب شدند. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که جبران خدمت کارکنان و بکارگیری صحیح اثر گذار ترین کارکردها در شکل گیری وضعیت مطلوب و در سطح چهارم الگو بودند.فراخوان و پذیرش در سطح سوم و آموزش و توسعه در سطح دوم قرار گرفتند و کارکرد پایان خدمت به عنوان اثرپذیرترین مضمون برای وضعیت مطلوب خدمت وظیفه عمومی در سطح اول قرار گرفت.

    کلیدواژگان: خدمت وظیفه عمومی، مدیریت منابع انسانی، نیروی نظامی، سرباز، سربازی
  • حسین سبزی*، افشار محبی، حمیدرضا همتی صفحات 89-112

    فرهنگ به عنوان وجه نرم افزاری قدرت همواره بیش ترین تاثیرگذاری را در میان مولفه های قدرت داشته است و یکی از بنیادی ترین ملزومات قدرت دفاعی هر کشوری به شمار می رود. قدرت فرهنگی ضمن اینکه خود وسیله ای برای دفاع و غلبه است، می تواند سایر مولفه های قدرت را تحت تاثیر تحولات خود قرار داده و آن را تقویت یا تضعیف نماید. و این مهم در اسناد بالادستی و فرمایشات بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران و مقام معظم رهبری مشهود می باشد. هدف اصلی این مقاله تدوین راهبردهای کسب قدرت برتر دفاعی منطقه در حوزه فرهنگ بر اساس سند 1404 و عوامل و شاخص های مرتبط با آن می باشد. در این پژوهش از روش توصیفی و استنباطی استفاده شده است. جامعه آماری شامل کارشناسان و خبرگان در امور فرهنگی و دفاعی می باشند و حجم نمونه به صورت هدفمند 60 نفر انتخاب گردیده اند. بر این اساس، با استفاده از روش تجزیه و تحلیل SWOT ، هر یک از نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید با توجه به محیط داخلی و خارجی کشور شناسایی و راهبردهای مناسب انتخاب گردیدند و با استفاده از روش TOPSIS راهبردها، اولویت بندی و در نهایت 8راهبرد برتر در حوزه فرهنگ انتخاب و پیشنهاد شدکه تحلیل انجام شده نشان  می دهد  که از لحاظ قدرت برتر دفاعی منطقه در حوزه فرهنگی، در حالت تهاجمی قرار داریم؛.بنابراین می توان نتیجه گرفت که راهبرد یکم از مناسب ترین راهبردها به شمار می رود. بنابراین  مناسب ترین راهبرد برای بعد فرهنگی قدرت برتر دفاعی« پیوند نسل های کنونی و آینده کشور با نسل سرافراز انقلاب اسلامی از طریق تبیین مبانی نظری و معرفت شناسی و توسعه تجربیات حاصل از فرهنگ دفاع مقدس با برنامه ریزی صحیح جهت انگاره سازی برای آیندگان» می باشد

    کلیدواژگان: راهبرد دفاعی، فرهنگ، قدرت برتر دفاعی، قدرت منطقه ای، سند چشم انداز، راهبرد اقتار فرهنگ دفاعی
  • علیرضا غلامعلیان*، فتح الله کلانتری، رضا جلیلی نیکو صفحات 115-138

    برای موفقیت در رزم قبل از هر چیز وجود یک سیستم پشتیبانی آتش موثر و کارآ امری ضروری و اجتناب ناپذیر است. هر کشوری برای مقابله با تهدیدات باید دارای تدابیر، خط مشی ها و تمهیدات خاص باشد تا بتواند تلاش های دفاعی و امنیتی خود را هم جهت با تهدیدات به روز نموده و به مورداجرا گذارد. هدف اصلی این مقاله تبیین مولفه های الگوی عملیات توپخانه در جنگ ناهمتراز است. این پژوهش از نوع کاربردی و توسعه ای بوده و به روش توصیفی و زمینه ای- موردی انجام شده است. جامعه آماری 40 نفر بوده و گردآوری اطلاعات به دو روش، میدانی و کتابخانه ی انجام شده است. داده ها در محیط نرم افزار SPSS وارد و با استفاده از روش های آمار توصیفی تجزیه وتحلیل شده است. تجزیه وتحلیل سوال های پرسشنامه به کمک فنون آمار توصیفی و استنباطی انجام شده و تعداد 4 بعد و 10 مولفه و 33 شاخص عامل نقش آفرین در یگان های توپخانه جهت جنگ ناهمتراز به دست آمده است. بر اساس نتایج تحقیق ابعاد نقش آفرین برای یگان های توپخانه در جنگ ناهمتراز به ترتیب اولویت عبارتند از: هوشمند سازی توپخانه در جنگ ناهمتراز، آموزش توپخانه در جنگ ناهمتراز، تدوین و اصلاح راهبرد و راهکنش ها و تاکتیک های توپخانه در جنگ ناهمتراز، ساختار سازمانی توپخانه در جنگ ناهمتراز. مولفه های نقش آفرین به ترتیب اولویت عبارتند از: تجهیزات، سامانه ی هوشمند، خلاقیت و نوآوری به همراه با غافلگیری، چالاکی و  تحرک، آموزش انفرادی و یگانی، ویژگی های جنگ ناهمتراز، ماموریت، محیط، سازمان برای رزم و معنویت.

    کلیدواژگان: الگو، عملیات توپخانه، جنگ ناهمتراز، پشتیبانی آتش
  • خلیل کولیوند*، ابراهیم ایجابی، مجید رجب پور، زهرا کوهی صفحات 141-175

    جایگاه آینده پژوهی در سازمان های تحقیقاتی که ماموریت اصلی و فلسفه وجودی آن ها، شناسایی نیازهای تسلیحاتی، تجهیزاتی، تحقیق و ارایه محصولات جدید می باشد، بمراتب از سایر سازمان ها پررنگ تر است. لذا سازمان های تحقیقات و جهاد خودکفایی آجا با توجه به ابلاغ ستاد کل ن.م ملزم به ایجاد مراکز آینده پژوهی به منظور دیده بانی علوم و فناوری به منظور ایجاد سامانه های برترساز دفاعی گردیده اند. این پژوهش با هدف بررسی الزامات مورد نیاز تشکیل مراکز آینده پژوهی در سازمان های مذکور انجام شد. روش انجام پژوهش توصیفی است که برای رسیدن به هدف مورد نظر و پاسخ به سوالات پژوهش، پرسشنامه ای دارای 17 سوال با طیف لیکرتی 5 گزینه ای تدوین و اعتباریابی شد. سپس نمونه ای شامل 78 نفر از طریق فرمول برآورد حجم نمونه شامل کارشناسان و مدیران حوزه تحقیقات صنعتی آجا که با موضوع تحقیق آشنایی داشتند به روش تصادفی چند مرحله ایی انتخاب و به پرسشنامه پاسخ داده اند. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که پیش بینی سازمانی با رسمیت، تمرکز کم و پیچیدگی زیاد در بدنه سازمان های مذکور تشکیل گردد که برخوردار از زیرساخت های اداری مجهز به تجهیزات رایانه ای و بستر اینترنت پرسرعت با دسترسی به منابع و مستندات کتابخانه ای قوی باشد. مرکز مذکور اصلح است که برخوردار از نیروی انسانی متخصص و کیفی با تخصیص اعتبارات ویژه سازمانی جهت انجام امور جاری باشد. استفاده از افراد ذی نفوذ و دارای اعتبار بالای سازمانی به صورت پاره وقت، برگزاری دوره ها، کارگاه های آینده پژوهی، فراهم نمودن کرسی های دانشگاهی و زمینه تحصیل کارکنان در علوم نوین در پیشبرد اهداف مراکز آینده پژوهی مثمرثمر خواهد بود.

    کلیدواژگان: مراکز آینده پژوهی، سازمان تحقیقات و جهادخودکفایی اجا، زیرساخت، سرمایه انسانی
|
  • Khosro Bolhasani *, Cyrus Nematzadeh, Ehsan Soroush Kashanii Pages 12-35

    The main mission of the Armed Forces of the Islamic Republic of Iran is to defend the independence and territorial integrity of the country, to guard the revolution and its achievements, and to counter military and security threats, And based on different factors and on the geographical context of the country are organized and established. Due to the vastness and diversity of the country's natural and human geography, the diversity of foreign threats, internal vulnerabilities and various missions of the armed forces, attention to land defense planning is one of the requirements of the country's defense.The main aim of this research is to "explain the components and characteristics of the military capability of land defense planning in the face of military threats" considering that this research produces the intellectual and theoretical foundations of land defense planning, The Kind of survey is practical-development, method of research is descriptive-analytical and gathering information method with use of library method and fishing (taking notes) tool, and field method with use of interview and questionnaire tools.In order to analyze the data, first by taking notes from library studies and interviewing experts, the components and characteristics of military capability effective in preparing the territorial defense against military threats were determined and Again, from the overlap of documents, interviews, and research literature, these components and characteristics were counted and Then, by distributing the questionnaire among the statistical population, the result was confirmed through a significant level with a 95% confidence interval and a 5% error. The results of this research show that 4 main components and 16 characteristics of military capability are effective in preparing the territorial defense against military threats. among the components listed, "maneuver space", "mission", "support" and "equipment, weapons and technology", respectively, have the greatest impact on the preparation of territorial defense against military threats

    Keywords: Preparation, Territorial defense preparation, Military Threats, Military Power
  • Mohsen Rostami, Amirsam Kiani Moghadam *, Abbas Masjidi Arani, Ali Jahanshahi, Maryam Bakhtiari Pages 39-60

     Today, psychological warfare has become a widely used tool to change the culture, beliefs and values of a nation and society, and any neglect of it will cause irreparable damage to the bodies of nations. Therefore, the purpose of this research was to investigate the effect of psychological warfare on the anxiety and frustration of Tehran society. The current research is descriptive and analytical and the data were analyzed using multivariate regression. The statistical population of the research was among the ordinary people of Tehran. In this way, 1000 subjects were selected from 5 regions of Tehran and the questionnaires were given to them. The research tools were Beck's anxiety questionnaire (BAI) and Gilbert's feeling of failure scale, which has two dimensions of internal and external failure, and to investigate the effect of psychological warfare, the researcher made a media warfare questionnaire that has two dimensions of rumor mongering and reality distortion. is usedThe results of the research showed that the rumination dimension is a good predictor for the variables of anxiety, internal and external failure and has a significant positive relationship with them, while the dimension of reality distortion has no significant relationship with the variables of anxiety and failure. It has no internal or external and is not a good predictor in relation to these issues.

    Conclusion

    Based on the obtained results, war mentality can have an effect on anxiety and every dimension of failure of ordinary people, and the existence of this is a sign of more attention of policy makers in this field.

    Keywords: anxiety, failure, psychological war, media war, Tehran
  • Alireza Saadatmandi*, Nasser Poursadegh, Seyyed Mehdi Farhi Pages 60-88

    In addition to ensuring the security of a society, public service employees are people who create security and deserve to benefit from a favorable situation and stay away from the processes and cycles that cause dissatisfaction and burnout. The general task is based on the functions of human resources and has been carried out with a mixed approach. In the first part, by analyzing the qualitative content and evaluating the reliability and validity of the findings, the main functions were counted in the form of 5 themes and 36 categories, and in the second part, the themes of the statistics The statistical population of the present study is all the interested parties (armed forces, policy makers, employees, duty workers) and the statistical sample to conduct a semi-structured, targeted interview with a snowball approach. were selected. The results of the research showed that the compensation of the employees and the correct use of the most effective functions in the formation of the desired situation were in the fourth level of the model. Calling and acceptance were in the third level and training and development were in the second level and the end function Service as the most effective theme in the desired state of duty service Wami was placed in the first level

    Keywords: military service, human resource management, Army Forces, soldier
  • Hossein Sabzi *, Afshar Mohebi, Hamidreza Hatami Pages 89-112

    Culture, as a software aspect of power, has always been the most influential among the components of power and is considered one of the most fundamental requirements for the defense power of any country. Cultural power, while being a means of defense and conquest, can influence other components of power and strengthen or weaken it. And this importance is evident in the documents and orders of the founder of the Islamic Republic of Iran and the Supreme Leader. The main purpose of this article is to formulate strategies for gaining the superior defense power of the region in the field of culture based on document 1404 and factors and indicators related to it. Descriptive and inferential methods have been used in this research. The statistical population includes experts in cultural and defense affairs, and the sample size is 60 people. Based on this, by using the SWOT analysis method, each of the strengths, weaknesses, opportunities and threats were identified according to the internal and external environment of the country and appropriate strategies were selected, and by using the TOPSIS method, strategies were prioritized and finally 8 superior strategies in the field of culture were selected and suggested, and the analysis shows that we are in an aggressive mode in terms of the superior defense power of the region in the cultural field. Therefore, it can be concluded that the first strategy is considered the most appropriate strategy. Therefore, the most appropriate strategy for the cultural dimension of the superior defense power is to connect the current and future generations of the country with the proud generation of the Islamic Revolution through the explanation of the theoretical foundations and epistemology and the development of the experiences gained from the culture of sacred defense with proper planning for conceptualization. It is for posterity

    Keywords: Defense Strategy, culture, superior defense power, Regional Power, vision document, defense culture leadership strategy
  • Alireza Gholamalian *, Fethullah KALANTARI, REZA JALILI NIKO Pages 115-138

    To succeed in combat, first of all, the presence of an effective and efficient fire support system is necessary and inevitable. Every country must have special measures, policies and measures to deal with threats so that it can update and implement its defense and security efforts in line with the threats. The main purpose of this article is to explain the components of the artillery operation model in the asymmetric war. This research is of an applied and developmental type and was conducted in a descriptive and contextual-case method. The statistical population was 40 people and the data collection was done by two methods, field and library. The data was entered into the SPSS software environment and analyzed using descriptive statistics methods. The analysis of the questionnaire questions was done with the help of descriptive and inferential statistics techniques and the number of 4 dimensions, 10 components and 33 indicators of the role-playing factor in the artillery units for uneven warfare was obtained. According to the results of the research, the role-playing dimensions for artillery units in asymmetric warfare in order of priority are: Artillery intelligence in asymmetric warfare, artillery training in asymmetric warfare, formulation and modification of artillery strategies and tactics in asymmetric warfare, organizational structure Artillery in unequal war. The role-playing components, in order of priority, are: equipment, intelligent system, creativity and innovation along with surprise, agility and mobility, individual and unit training, characteristics of unequal warfare, mission, environment, organization for combat and spirituality.

    Keywords: pattern, artillery operations, asymmetric warfare, fire support
  • Khalil Kolivand *, Ebrahim Ejabi, Majid Rajabpour, Zahra Kouhi Pages 141-175

    The position of future studies in research organizations whose main mission and philosophy of existence is identifying the needs of weapons, equipment, research and presenting new products is much more prominent than other organizations. Therefore, according to the notification of the General Staff of the Armed Forces, the research and self-sufficient Jihad organizations of the Islamic Republic of Iran Army have been required to establish future research centers in order to monitor science and technology in order to create superior defense systems. This research was conducted with the aim of investigating the requirements for the establishment of future research centers in the mentioned organizations. The method of carrying out the research is descriptive, in order to achieve the desired goal and answer the research questions, a questionnaire with 17 questions with a 5-option Likert scale was compiled and validated. Then, a sample of 78 people, including experts and managers of the Aja industrial research field, who were familiar with the research subject, were selected by a multi-stage random method and answered the questionnaire through the sample size estimation formula. The analysis of the data showed that an organizational forecast with formality, low concentration and high complexity should be formed in the body of the mentioned organizations, which has administrative infrastructure equipped with computer equipment and high-speed internet platform with access to strong library resources and documents. The mentioned center should have expert and quality human resources with the allocation of special organizational credits to carry out current affairs. Using influential people with high organizational credibility on a part-time basis, holding courses, future research workshops, providing university seats and the field of education for employees in modern sciences will be fruitful in advancing the goals of future research centers.

    Keywords: Futures Studies Centers, self-sufficiency Research, Jihad organization of the Islamic Republic of Iran Army, infrastructure, Human Capital