فهرست مطالب

پژوهشنامه ادبیات تعلیمی
پیاپی 54 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پروین گلی زاده*، مختار ابراهیمی، مریم اشکانی صفحات 1-30
    مسیله در این پژوهش نشان دادن تاثیرپذیری زبانی و اندیشگی پروین اعتصامی از حافظ است. روش تحقیق توصیفی   تحلیلی و بر مبنای رویکرد بینامتنیت ژنت است. بینامتنیت بر اثرپذیری و اثرگذاری متون بر یکدیگر استوار است. بر مبنای این رویکرد، هیچ متن یگانه، اصیل و منحصربه فردی وجود ندارد. همه متون از متون پیش از خود تاثیر پذیرفته اند و بر متون پس از خود تاثیر می گذارند و این امر ناظر بر ویژگی گفت وگومندی متون است. ژولیا کریستوا اصطلاح بینامتنیت را در اواخر دهه شصت میلادی مطرح کرد. ژرار ژنت ازجمله نظریه پردازانی است که بینامتنیت را به گونه ای کاربردی بدل کرد و آن را ترامتنیت نامید. نتایج حاصل از بازخوانی قصاید پروین اعتصامی، بیانگر وجود روابط بیش متنی و فرامتنی قصاید این شاعر و غزلیات حافظ از میان اقسام پنج گانه روابط بینامتنی ژنتی (بینامتنیت، پیرامتنیت، فرامتنیت، سرمتنیت و بیش متنیت) است. روابط فرامتنی میان برخی از ابیات پروین و حافظ نشان دهنده پایبندی پروین به اصول فکری و فرهنگی ادبیات کلاسیک فارسی و موضع انتقادی حافظ در این امور است.
    کلیدواژگان: بینامتنیت، ژنت، پروین اعتصامی، حافظ، قصیده
  • منصور نیک پناه صفحات 31-52

    پژوهش حاضر با هدف بررسی و تحلیل میزان توجه بر مولفه های تربیت اخلاقی در متون فارسی دوره متوسطه اول اجرا شده است. روش پژوهش، تحلیل محتوای مقوله ای و واحد تحلیل، متن، اشعار و تصویر است. جامعه آماری این پژوهش کتاب های فارسی مدارس پایه اول تا سوم متوسطه اول در سال 99‐1400 است و رویکرد پژوهش نیز کاربردی است. ابزار جمع آوری اطلاعات فهرست وارسی است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی فراوانی و درصد استفاده شده است. عمده ترین نتایج پژوهش نشان داد که در کتاب های فارسی پایه هفتم، بیشترین نمود به ترتیب متعلق به مولفه های طبیعت شناسی و محبت و مهرورزی است و مولفه های صبر و بردباری و نکوهش هوا و هوس نفسانی کمترین نمود را دارند. در پایه هشتم و نهم به ترتیب مولفه های طبیعت شناسی و وطن دوستی بیشترین نمود را داشته اند؛ نیز در پایه هشتم مولفه های صبر و بردباری و قناعت و در پایه نهم، قناعت و نکوهش هوا و هوس نفسانی کمترین نمود را به خود اختصاص داده اند. پرسشی که در این پژوهش درپی پاسخ آن هستیم آن است که «مولفه های اخلاقی در محتوای متون منظور چه میزان پوشش دهی را در بر می گیرد؟».

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، تربیت اخلاقی، متون فارسی، دوره متوسطه اول
  • سارا اسدپور*، نسرین فلاح، ندا حسنی صفحات 53-70

    در طول تاریخ بشریت و در فرهنگ های گوناگون، انسان ها همیشه در جست وجوی شیوه های متفاوت ابراز شادی بوده اند. آیین ها، جشن ها، موسیقی، هنرهای گوناگون همه و همه راهکارهای ایجاد شادی به شمار می آیند؛ ازاین رو می توان گفت شادی یکی از نیازهای موجود، واقعی و عاطفی هر انسانی است و این مسیله جهانی و عمومی در نهاد بشر نهفته است. شادی اصولا سازنده و محرک است و آثار تربیتی فراوانی دارد؛ ازنظر اجتماعی موجبات رشد فکری و فرهنگی و اعتدال روحی مردم را فراهم می کند؛ از همین روی در ادبیات فارسی کمتر شاعر و نویسنده ای را می بینیم که مخاطب خود را به شادی و روی آوردن به موضوعات زندگی ساز ترغیب نکرده باشد. یکی از این آثار ادبی، قابوس نامه است. قابوس نامه یکی از آثار گران سنگ زبان فارسی است که امیر عنصرالمعالی کیکاووس بن اسکندر بن قابوس زیاری، آن را در چهل و چهار فصل برای آموزش و تربیت فرزند خود، گیلانشاه در قرن پنجم هجری تالیف کرد. عاطفه شادی در این اثر برجسته است و مولف در کاربرد و ترویج آن نیتی آگاهانه داشته است. با توجه به اهمیت موضوع شادی، هدف از پژوهش حاضر، بررسی ماهیت شادی در قابوسنامه و نقش آن در تربیت اجتماعی است. روش های استفاده شده در این پژوهش تحلیل مضمون و روش استنتاجی است؛ به گونه ای که در ابتدا با استفاده از روش تحلیل مضمون، کتاب قابوسنامه تحلیل و مضامین شادی استخراج و سپس با روش استنتاجی، اصول تربیتی مبتی بر هریک از این مضامین استنتاج شد. یافته های پژوهش نشان داد که مضامین شادی در قابوس نامه شامل سپاسگزاری، عدالت، هم نشینی با دوست خوب، نظم، موسیقی، کار، هدفمندی و مسافرت است که برپایه این مضامین، هشت اصل تربیت اجتماعی استنتاج شد. نتایج بر این امر تاکید دارند که شادی علاوه بر اینکه یکی از نیازهای روانی انسان است، یک ضرورت اجتماعی است و سهم بسیاری در تعامل و انسجام و اتحاد افراد، جامعه و فرهنگ ها دارد؛ نیز مقدمه رشد فکری و فرهنگی و اعتدال روحی مردم را فراهم می کند که همه اینها ابعاد تربیت اجتماعی هستند.

    کلیدواژگان: شادی، قابوسنامه، عنصرالمعالی کیکاووس بن قابوس زیاری، تربیت اجتماعی، اصول تربیت اجتماعی
  • محمد یاوری*، زینب رحمانیان صفحات 71-93

    اخلاق مراقبت نظریه اخلاقی نوینی است که برپایه اصول مراقبت و مسیولیت تعریف شده و کرول گیلیکان آن را در تقابل با اخلاق سنتی بینان نهاده است. وی روش کلبرگ را در رشد قضاوت اخلاقی کودکان به کار گرفت و آن را مبتنی بر سه محور جزیی نگری، جانبداری و عاطفه گرایی استوار کرد. به طوری که اخلاق سنتی تکلیف گرا و نتیجه گرا را رد کرد و آن را ناقص و مردسالارانه شمرد. در این مقاله، با روش تحلیلی توصیفی، ابتدا با تبیین نظریه اخلاق مراقبت، محور جزیی نگری اصول قضاوت اخلاقی مولانا در مثنوی بررسی می شود. با تعمق در اشعار و داستان های مولانا این نتیجه حاصل شد که این عارف اخلاق مدار با جهان بینی دینی و عرفانی خود که در تعالیم اسلامی ریشه دارد، بین عقل و عاطفه تعادل اخلاقی ایجاد کرده و نظریه اخلاق مراقبت را در کلام خود به کار برده است. وی فراتر از جنسیت و زمان، با اشاره به جزیی ترین اصول اخلاقی مانند ریا، تجاوز، غیبت، فساد، نفاق، تقلید و... عواقب رعایت نکردن این اصول را قضاوت می کند. مخاطبان اصلی وی در این مقوله، ارکان سیاسی حکومت، عالمان و فقیهان، شاعران، مداحان و دلقکان، طبقات عامه مردم، کج فهمان، صوفیان و زاهدان دروغین و شخصیت های دروغین هستند. گفتنی است بیشترین بسامد در طبقه صوفیان و زاهدان دروغین است و مولانا به نقد تزویر، ریا، نفاق و فساد در آن می پردازد.

    کلیدواژگان: اخلاق مراقبت، جزئی نگری، مثنوی معنوی، مولانا
  • علی سلیمانی صفحات 95-121

    مولوی در مثنوی تداعی های متعددی به کار می برد و از موضوعی به موضوع دیگر می رود؛ همین امر باعث شده است یکی از مباحث پرتکرار و مهم عرفانی مثنوی، یعنی «صحبت و هم نشینی» و شرایط سالکان و فوایدی که مولانا برای همنشین شدن با اولیای الهی برمی شمارد، چندان به طور دقیق بررسی نشود. در این پژوهش به دنبال آن هستیم تا با جمع ابیات پراکنده موضوع صحبت و هم نشینی در مثنوی و تحلیل آن ها براساس خود مثنوی، آن هم با تکیه بر نشانه های درون متنی و بافت موقعیتی، به بررسی این موضوع بپردازیم؛ اما به سبب آنکه بررسی شش دفتر مثنوی، خارج از محدودیت این مقاله است، این موضوع در این پژوهش فقط در دفترهای اول و دوم بررسی می شود. از رهرو این پژوهش پی بردیم که مولانا در موضوع مصاحبت و مجالست سالکان با اولیای الهی، با وجود «جر جرار کلام»، وحدت و انسجام فکری و معنایی خاصی را دنبال می کند و این امر از نظم مباحث و مطالب ذیل موضوع صحبت مشخص است؛ بیان انواع مصاحبت و فراق و ذکر شرایط متعددی مانند صبر و تسلیم، توجه به سخنان اولیا و عمل بدان، نداشتن کینه، تلاش پیوسته، اظهار نیاز و تواضع، دوری از پندار کمال و... برای مصاحبت و هم نشینی سالکان با اولیای الهی و نیز آوردن فواید فراوان این مجالست مانند مبدل شدن حس، رهایی از تن و صورت، رهایی از آشفتگی راه سیروسلوک، رهایی از شیطان، شکستن هوا و آرزو، رهایی از دنیا و لذایذ دنیوی، رهایی از نفس اماره و مکرهای آن و... برای سالکان هم نشین شده با اولیای الهی، گویای این نظم و انسجام فکری و معنایی در مثنوی است؛ نیز این موضوعات بر این نکته تاکید می کند که مولانا مصاحبت سالکان با اولیای الهی را بهتر از فراق و تنها گام برداشتن آن ها در مسیر سیروسلوک می داند.

    کلیدواژگان: مثنوی مولانا، صحبت و هم نشینی، شرایط سالکان، فواید صحبت و هم نشینی، اولیای الهی
  • آرمینه کاظمی سنگدهی*، احمد گلی، ناصر علیزاده خیاط صفحات 123-152
    ضرب المثل ها آینه فرهنگ عامه هستند که سینه به سینه از نسلی به نسل دیگر انتقال می یابند و می توان با بررسی آن ها به شیوه تفکر و روح عامه یک سرزمین دست یافت. مضامین تعلیمی ضرب المثل ها بر عوام و خواص جامعه تاثیری بسزا دارد و شاید همین یکی از عوامل مهم ماندگاری آن طی قرون متمادی باشد. غزلیات حافظ سرشار از تمثیلات است. ایجاز زبان اشعار او سبب شده است مقبول طبع مردم صاحب نظر شود و هفت سده، در اذهان و زبان این مرزوبوم باقی بماند. در شعر معاصر چه از نوع نیمایی باشد یا غزل معاصر، الگوبرداری از زبان و اندیشه حافظ دیده می شود. در این پژوهش با مطالعه آثار هجده شاعر معاصر، انواع تاثیرپذیری و اقتباس از ضرب المثل های غزلیات حافظ در اشعار آنان، کشف و استخراج شده است؛ نیز وام گیری صریح و غیرصریح از 110 ضرب المثل غزلیات حافظ در اشعار آنان دیده می شود. نتایج به دست آمده نشان می دهد که مضامین اندرزگونه، توصیه های شاعرانه، تشویق، نهی و تحذیر ضرب المثل های دیوان حافظ در شعر معاصر بازآفرینی شده است. شاعر معاصر چه در محور فرم و صورت و چه از جنبه مضمون و محتوا، گاه به صورت نقل قولی شاعرانه برای بیان تاثرات و گاه به منظور نقد شرایط روزگار، از آموزه های نهفته در محتوای ضرب المثل های اشعار خواجه وام می گیرد و می کوشد با افزودن و یا اندک تغییراتی در واژگان، تمثیلات اشعار او را بازآفرینی کند.
    کلیدواژگان: حافظ، شعر معاصر، ضرب المثل، سنت گرایی و اقتباس، مضامین تعلیمی
  • سیده فاطمه مظفرپور خوشرودی، ناهید اکبری*، حسینعلی پاشاپاسندی صفحات 153-178
    نیمه دوم قرن بیستم، مکتب «انسان گرایی» پدیدار شد. هدف در این مکتب، تلاش برای بالابردن سطح خودآگاهی انسان و کشف توانمندی های بشر امروزی است. یکی از طرفداران و نظریه پردازان این مکتب کارل راجرز (1902‐1987 م.) بود. او ویژگی هایی را برای افراد در مسیر رشد و شکوفایی برگزید. از میان حکیمان و بزرگان ادب فارسی، سعدی در دوران زندگی با مسایل گوناگون اجتماعی روبه رو بوده است. وی در قالب حکایت و شخصیت های داستانی، راهکارهایی برای رسیدن انسان به رستگاری معرفی می کند. در این پژوهش، شخصیت های دو اثر مهم و ارزشمند بوستان و گلستان سعدی برپایه الگوی انسان خودشکوفای راجرز بررسی می شود و مطابق با دیدگاه وی تطبیق می یابد. نگارندگان در این پژوهش، خودشکوفایی و انسان خودشکوفا را بحث و بررسی می کنند. نتیجه بررسی ها نشان می دهد در این دو اثر تعلیمی ارزشمند که رهاورد سیر آفاقی و انفسی سعدی است، شخصیت هایی از اقشار گوناگون، ازجمله عالم، عارف، زاهد، ملک زاده و همسر مرد درویش نقش تاثیرگذاری داشته اند. آنان با پذیرش روبه رو شدن با دشواری های زندگی، خلاقیت و اراده آزاد در تصمیم گیری ها، مطابق نظریه راجرز، توانسته اند به خودآگاهی و کمال انسانی راه یابند.
    کلیدواژگان: سعدی، گلستان، بوستان، کارل راجرز، خودشکوفایی
|
  • Parvin Golizadeh *, Mokhtar Ebrahimi, Maryam Ashkani Pages 1-30
    The purpose in this research is to show the influences of Hafez on Parvin Etesami in terms of thought and language. The method of research is based on Gérard Genette’s rather descriptive and analytical, but actually intertextual approach. Intertextuality relies on discovering influences and effects of texts upon other texts. Based on this approach there are no unique, pure, or all- inclusive texts. All texts are influenced by texts that existed before and will influence other texts in the future and such relation is present in the conversations that exist among texts (Genette). The terminology of intertextuality was first introduced in the late 1960s by Julia Kristeva. Gérard Genette is among theorists that utilized intertextuality in a practical manner and called it transtextuality. Our reading of Parvin’s Qasidahs and Hafez’s Ghazals reveals to us the presence of metatextuality and paratextuality from Genette’s five categories of Intertextuality, Paratextuality, Metatextuality, Hypertextuality, and Architextuality. The relations of metatextuality in some of the poetry by Parvin & Hafez are telling of Parvin’s adherence to cultural and intellectual principles of Persian classical poetry and Hafez’s critical positions on these matters.
    Keywords: Hafez, Parvin Etesami, intertextuality, Genette, Qasidah
  • Mansour Nikpanah Pages 31-52

    The current research was carried out with the aim of investigating and analyzing the level of attention paid to the components of moral education in Persian texts of the first secondary school. The research method is categorical content analysis and the unit of analysis includes text, poems, and images. The statistical population of this research is the Persian books of first to third grade schools in 1399-1400 and the research approach is practical. The tool for collecting information is a checklist. To analyze the data, descriptive statistics indicators of frequency and percentage have been used. The main results of the research showed that in the Persian books of the seventh grade, the most expressions belong, respectively, to the components of nature and love and affection, and the components of patience and tolerance and condemnation of whims and sensual desires have the least appearance. In the eighth and ninth grades, respectively, the components of naturalism and patriotism showed the most. Also, in the 8th grade, the components of patience and tolerance and contentment and in the 9th grade, contentment and condemnation of sensual whims and desires have the least expression. The question that we seek to answer in this research is, "How much coverage do moral components include in the content of the intended texts?"

    Keywords: Content Analysis, moral education, Persian books, First secondary school
  • Sara Asadpour *, Nasrin Fallah, Neda Hasani Pages 53-70

    Throughout the history of mankind and in different cultures, people have always been looking for different ways to express happiness. Rituals, celebrations, music, various arts are all ways to create happiness. Therefore, it can be said that happiness is one of the real and emotional needs of every human being and this universal and general issue lies in the human nature. Happiness is basically procreator and motivating, and it has many educational effects. From social point of view, it provides the intellectual and cultural development and spiritual moderation of people. Therefore, in Persian literature from the past until now, there are fewer poets and writers who did not encourage his audience to be happy and turn to life-making topics. One of these literary works is Qaboosnameh. Qaboosnameh is one of the valuable works of Persian language.  Amir Ansar al-Ma'ali Kikavus ibn Iskander ibn Qaboos Ziari wrote the Qaboosnameh in forty-four chapters to educate his son Gilanshah in the fifth century AH. The emotion of happiness was striking in this work and the author had a conscious intention in using and promoting it. The purpose of the present study is to investigate the nature of happiness in Qaboosnameh and its role in social education. The method of analysis in this research is analytical-inferential. After analyzing the content of Qaboosnameh and extracting themes related to happiness, the principles and methods of social education are inferred based on these themes. The findings showed that the themes of happiness in Qaboosnameh include gratitude, anger management, companionship with a good friend, order, music, work, purposefulness and travel. Based on these themes, eight principles of social education were deduced. The results emphasize that happiness, in addition to being one of the psychological needs of human beings, is a social necessity and it has a great contribution in the interaction, cohesion, and unity of the individuals and cultures. It also provides an introduction to the intellectual and cultural growth and spiritual moderation of the people. All of these are dimensions of social education.       The results emphasize that happiness, in addition to being one of the psychological needs of human beings, is a social necessity has a great share in the interaction and cohesion and unity of individuals and cultures. All of these are dimensions of social education

    Keywords: happiness, Qaboosnameh, Onsor al-Ma'ali, Social education, Principles of social education
  • Mohammad Yavari *, Zeinab Rahmanian Pages 71-93

    Ethics of care is a new ethical theory that has been defined based on the principles of care and responsibility, which was first proposed by Carol Gilligan in contrast to traditional ethics. In this theory, she used Laurence Kohlberg's method to the development of children's moral judgment and based it on the three elements of partiality, bias, and emotionalism. In a way that she rejects the traditional ethics of obligation and consequentialism and considers it imperfect and patriarchal. In this article, by descriptive-analytical method and through explaining the theory of ethics of care, partiality of Molavi's principles of moral judgment in Masnavi have been studied. By contemplation on Molavi's poems and stories, it was concluded that this moral mystic, with his religious and mystical ideology rooted in Islamic teachings, has established a moral balance between reason and emotion and has brought the theory of ethics of care into his words. He has gone beyond gender and time and has referred to the most detailed moral principles such as hypocrisy, rape, absenteeism, corruption, hypocrisy, imitation and etc. and has judged the consequences of non-observance of these principles. His main audiences in this category are the political pillars of the government, scholars and jurists, poets, praisers and clowns, the general public, the misunderstood, the Sufis, the false ascetics, and the false personalities who are most frequent in the false Sufi and Zahedan classes and Maulana Criticizes hypocrisy and corruption.

    Keywords: Ethics of Care, Partiality, Masnavi Manavi, Molavi
  • Ali Soleimani Pages 95-121

    Molavi uses many associations in the Masnavi and goes from one subject to another. This has caused one of the most frequent and important mystical topics of the Masnavi, that is, "conversation and companionship" and the virtues of seekers and the benefits that Rumi enumerates for companionship with divine saints, to not be investigated very precisely. In this research, we are looking to investigate this issue by collecting scattered verses on the subject of conversing and companionship in the Masnavi and analyzing them based on the Masnavi itself, relying on intratextual signs and situational context. However, due to the fact that the review of six books of the Masnavi is beyond the scope of this article, only the first and second books are examined. Through this research, we found out that Rumi pursues a certain intellectual and meaningful unity and coherence in the matter of conversation and companionship of seekers with divine saints, despite the "chattering of words" and this is evident from the order of the discussions and the contents of the topic of conversation. Expressing the types of companionship and parting and mentioning several virtues such as patience and surrender, paying attention to the words of parents and acting on them, not holding grudges, continuous effort, expressing need and humility, avoiding the idea of ​​perfection, etc. for conversation and companionship of the seekers with the divines and also bringing many benefits of these companionships -such as transformation of the senses, freedom from appearance, freedom from the confusion of the way of progressing, freedom from the devil, breaking the lust and leaning, freedom from the world and worldly pleasures, freedom from the selfishness and machinations. It is indicative of this order and coherence of thought and meaning could be found in the Masnavi.

    Keywords: Rumi's Masnavi, conversation, companionship, conditions of seekers, benefits of conversation, Divine guardians
  • Armineh Kazemi Sangdehi *, Ahmad Goli, Naser Alizadeh Khayat Pages 123-152
    Proverbs are mirrors of popular culture that are passed down from generation to generation and by examining them, we get the way of thinking and the common spirit of a country. The didactic themes of proverbs affect the whole of society, and this is one of the important factors of its survival for centuries. Hafez's lyric poems are full of parables. The brevity of his poetic language has caused him to be accepted by the knowledgeable people and to remain in the minds and language of this country for seven centuries. In contemporary poetry, imitation from Hafez's language and thought can be viewed. In this research, by studying the works of 18 contemporary poets, all kinds of influences and adaptations of the proverbs of Hafez's lyric poems have been discovered and extracted, and explicit and implicit borrowing from 110 proverbs of Hafez lyric poems can be seen. The results show that the instructive themes, poetic advice, encouragement, prohibition and warning found in proverbs of Hafez's Divan have been recreated in contemporary poetry. The contemporary poet, both in terms of form and content, sometimes in the form of poetic quotations and sometimes in order to criticize the period of time they have been living in, uses the teachings hidden in the content of the proverbs of Hafez's poems and tries to add or give a few changes in the words in order to recreate the parables of Hafez's poems.
    Keywords: Hafez, contemporary poetry, proverbs, Traditionalism, adaptation, educational themes
  • Sayede Fatemeh Mozafarpour Khoshroudi, Nahid Akbari *, Hosein Ali Pasha Pages 153-178
    In the second half of the twentieth century, the school of "humanism" emerged and the effort to raise the level of human self-awareness and discover the capabilities of modern human beings became the goal of this school. One of the proponents and theorists of this school was Carl Rogers. He chose characteristics for people on the path of growth and prosperity. Among the sophisticated and great men of Persian literature, Saadi has faced various social problems during his lifetime. In the form of anecdotes and fictional characters, he introduces strategies for man to achieve salvation. In this study, the characters of Saadi's Bustan and Golestan (his two important and valuable works) have been studied according to Rogers's model of self-fulfilling human being and have been adapted according to his view points. In this study, the authors have reviewed the characters of Gulistan and Bustan anecdotes from the perspective of humanistic psychology based on Rogers’s self-actualization model. The results of studies show that in these two valuable educational works, which are the result of Saadi's psychic and spiritual journey, personalities from various walks of life, including scholar, mystic, eremite, lord, and the wife of a mendicant man, have played influential roles. By accepting the difficulties of life, creativity, and free will in making decisions according to Rogers’s theory, they have been able to achieve self-awareness and human perfection.
    Keywords: Saadi, Gulistan, Bustan, Carl Rogers, self-actualization