فهرست مطالب

نشریه مطالعات منافع ملی
پیاپی 29 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • طاهری ابوالقاسم*، محمد بشیری آذر صفحات 1-23

     ویروس کرونا همه ابعاد زندگی بشر را متحول کرده است. چنانکه برخی از جهان و زندگی پسا کرونا سخن می گویند. به عبارتی جهان به قبل از کرونا بازنخواهد گشت. هدف محوری این نوشتار تاثیرات کرونا بر فلسفه سیاسی و نگرش فلاسفه به کرونا چه در سطح کلان و همچنین در سطح خرد و مفاهیم زمانی است. با این توضیح که فلسفه سیاسی پاسخی به بحران های زمانه خویشتن است. به همین دلیل متفکران کنونی با توجه به تاثیرات کرونا بر همه ابعاد زندگی بشر در سطح جهانی به تبیین فلسفی کرونا پرداخته اند. در واقع کرونا موضوعات بنیادین فلسفه سیاسی همچون خیر و شر، سعادت و فضیلت مندی، ماهیت دولتها، سبک زندگی و برابری و جایگاه دین را مورد چالش قرار داده است، از سوی دیگر مفاهیم و موضوعات زمانی فلسفه سیاسی همچون نظام سرمایه داری، سبک مصرف، نوع دولت، قدرت نرم، بیوتوریسم و...با دیدگاه ها و نظریه های نوینی مواجه ساخته است. گرچه تعارضات فلسفی درباره تاثیرات کرونا اعم از دولت گرایی تا فروپاشی دولت، سرمایه داری تا زوال نظام سرمایه داری، علم گرایی و تکنولوژی تا تضاد با تکنولوژی و... تداوم دارد.

    کلیدواژگان: کرونا، فلسفه سیاسی، سبک زندگی، نظام سرمایه داری، قدرت نرم
  • حسن شمسینی غیاثوند*، فاطمه نوری باطی صفحات 25-48

    با توجه به اینکه اخلاق سیاسی یکی از مهمترین موضوعات زندگی سیاسی همه جوامع بوده است، مورد توجه همه متفکران، فلاسفه، شاعران و ادیبان نیز قرار گرفته است. این موضوع با توجه با ساختار سیاست ورزی، تاریخی و فرهنگی بیش از سایر جوامع بوده است. سوال و محور اصلی این پژوهش مولفه های اخلاق سیاسی در آثار سعدی بخصوص در بوستان است. البته باید گفت که اخلاق سیاسی در ادب نامه ها و آثار ادبی همچون بوستان سعدی با ویژگی های خاصی همچون رفتار حاکمان با مردم، فضیلت مندی، اجتناب از رذیلت اخلاقی و پند ارایه شده است که با سیاست نامه ها و آثار فلاسفه سیاسی متفاوت هستند. با استفاده از روش تحلیل محتوا شاخص های اخلاق سیاسی در بوستان همانند عدالت، مردم مداری، انتقادپذیری و... استخراج شده است. البته این مصادیق اخلاق سیاسی در کتاب بوستان هم شامل حاکمان و هم مردم می شود. به همین دلیل در آرای سعدی برخلاف برخی از دیگر فلاسفه و متفکران، تفکیکی بین اخلاق فردی و اجتماعی و  اخلاق دو سطحی وجود ندارد.

    کلیدواژگان: اخلاق، سعدی، اخلاق اجتماعی، بوستان، اخلاق سیاسی
  • مالک ذوالقدر*، ابوالقاسم نجفی صفحات 49-74

    راهبرد سیاست خارجی ایران نسبت به عراق بعد از سقوط صدام تحت تاثیر عناصر مختلف جغرافیایی، مذهبی، اقتصادی، محور مقاومت و...بوده است. این راهبرد با توجه به اشغال عراق توسط امریکا، زوال دولت و ارتش مستقر، نگرش خاص کشورهای منطقه ای باعث شد که بتدریج قدرت منطقه ای و جهانی ایران در عراق جدید افزایش یابد. بعد از سقوط صدام، سیاست خارجی ایران در عراق از یک سو باعث شکل گیری امنیت در عراق شد، چرا که بعد از صدام و زوال ارتش بعث، بحران های امنیتی عراق را فرا گرفت. ایران در صورت بندی امینت نوین عراق اعم از امنیت سخت افزاری و نرم افزاری نقش محوری داشت. اما از سوی دیگر دخالت سایر کشورهای منطقه ای همچون عربستان باعث شکل گیری بحران های نوین امنیتی در عراق شد. در واقع سیاست ایران در عراق در بعد امنیت ملی اثراتی پارادوکسیکالی داشته است. چنانکه در بعد اقتصادی و رشد اقتصادی و زوال جریان های افراطی همانند داعش تاثیرات مثبت و ظرفیت زا بوده است، ولی در ابعاد دیگر همانند حمایت رقبای منطقه ای ایران از شورش ها در عراق، تدام حیات گروه های افراطی و اقتدار دولت مرکزی با جالش های مواجه بوده است.

    کلیدواژگان: عراق، ایران، امنیت ملی، پساصدام، قدرت منطقه ای
  • ابراهیم عباسی*، مهرسا مجدی صفحات 75-98

    کشور ایران پیچیدگی ها، خصوصیات و شرایط خاصی دارد که از آن جمله می توان به وجود قدرتمندی ارزش های دینی سنت ها و باز تولید ارزش های دینی در عصر جهانی شدن اشاره کرد. به همین دلیل اکثر متفکران از چالش سنت و تجدد، انقطاع و گسست در گفتمان مدرنیته در ایران سخن می گویند. دیدگاه های روشنفکران کنونی ایران را از بعد عرفی شدن می توان به دو دسته کلی تقسیم نمود یعنی افکار و اندیشه های دنیاگرایی و افکار و اندیشه های دنیا پرستی. گفتمان روشنفکران دنیاگرا بیانگر، هماهنگی دین و دنیا ، تحقق آموزه های دنیوی اسلام، انفکاک بین دنیا و دنیا، نگرش کارکردی به دین، خصوصی کردن عرصه دین، اخلاقی و سیاسی و نگرش چند سطحی یا لایه ای به اسلام می باشد. البته باید گفت که نگرش و گفتمان روشنفکران در باب عرفی شدن ایران با اشکالات ساختاری مواجه است. با این توضیح که از یک سو با توجه به ظرفیت و پتانسیل دین از ایران هرگونه تحول مرتبط با دین باشد. عرفی شدن بسترها و خاستگاه های متناسب خود را می طلبد که در ایران با توجه به قدرت دین عناصر ذهنی ایرانیان و... شکل نمی گیرد. عرفی شدن دین در ایران فاقد پشتوانه های فلسفی، فکری، دینی و اجتماعی مستحکمی است. تحولات اجتماعی، سیاسی و... بیانگر تحول از کارکردهای حکومت دینی با توجه به تشکیل حکومت دینی و ورود آموزه های دینی به عرصه سیاست و اجرا می باشد. دین گفتمان غالب در عرصه های مختلف سیاسی، فرهنگی و اقتصادی و همچنین فردی و اجتماعی است. و تمامی لایه های معرفتی، الگوی رفتاری و کرداری، ذهنی و آفاقی ایرانیان دینی است.

    کلیدواژگان: ایران، عرفی شدن، معرفت، روشنفکران، جهانی شدن
  • آرمین امینی صفحات 99-123

     از زاویه دید کشورهای غربی آنچه در خاورمیانه اتفاق افتاد نوعی شورش جوانان بیکار و تحصیل کردگانی بود که با الزامات عصر اطلاعات آشنا هستند و جویای آزادی و برابری و الگوهای جدید سامان دهی قدرت بودند. این نگرش نام بهار عربی را بر تحولات خاورمیانه می گذارد و با تیوری های گذر از پاتریمونالیسم و رسیدن به دموکراسی رویدادها را پیش بینی و برنامه ریزی می کند. بعضی تحلیلگران تحولات خاورمیانه را براساس اسلام و ورود الهیات بر عرصه سیاست قلمداد می کند و اعتقاد دارد که این تحولات نوعی بیداری اسلامی است که علیه الگوهای سنتی استبدادی و غربی دیکتاتور مآبانه صورت می گیرد. به نظر می رسد که هیچ یک از این دو اتفاق نیفتاده است و خاورمیانه به علل گوناگون در حال تجربه کردن بنیادگرایی است.

    کلیدواژگان: بنیادگرایی اسلامی، خاورمیانه، بهار عربی، جامع بین المللی
  • ابراهیم متقی*، صفت الله شاهوردی صفحات 125-148

    رسانه ها نوین همانند شبکه های اجتماعی در سده بیست و یکم بازیگر اصلی زندگی انسان ها شناخته می شوند. این بازیگری در همه سطوح اعم از سطح کلان همانند معرفی سبک زندگی، اقتصاد کلان (اعم از اقتصاد جهانی و بستر اقتصاد کنونی جهان)، شکل گیری سیاست نوین و همچنین در سطح خرد همانند نوع هویت محلی، سبک تغذیه و...شامل می شود. در این راستا منافع ملی کشورها نیز متحول شده است. در واقع باید کشورها منافع ملی خود را در همه ابعاد با توجه به نقش رسانه ها مورد بازنگری قرار دهند. این پژوهش به تاثیر رسانه ها در منافع ملی کشورها می پردازد. در واقع، رسانه های نوین همانند اینترنت از ظرفیتی برخوردار است که باعث حفظ و پیشبرد منافع منلی کشور چه در سطح داخلی و چه در سطح بین المللی می شود. در سطح داخلی می توان به افزایش مشارکت مردم، آگاهی بخشی، شفافیت در همه مسایل، کاهش هزینه های دولت، جلوگیری از رانت خواری، دولت الکترونیک و...می توان اشاره کرد. در سطح بین المللی ارتقای امنیت ملی، کاهش اسیب پذیری، حضور فعال در تحولات و مسایل بین المللی، ترویج هنجارها و هویت خود در سطح جهانی و... با توجه به کارکرد و ظرفیت رسانه های نوین امکانپذیر خواهد بود. در همه این عرصه ها، منافع ملی کشور در عرصه اقتصادی، امنیتی، فرهنگی و اجتماعی تامین خواهد شد. البته بایستی به توان رسانه های داخلی، سواد رسانه ای، بازیگری فعال در عرصه ها رسانه ها و کاهش تبعات منفی رسانه نوین توجه داشت.

    کلیدواژگان: رسانه، منافع ملی، جهانی سازی، شبکه های اجتماعی، دموکراسی اجتماعی، سبک زندگی
  • محسن جلیلوند*، راضیه هاشمی صفحات 149-172

     امنیت در همه ابعاد آن یکی از مهمترین وظایف دولت ها از گذشته تاکنون بوده است. در سده بیست و یکم اهمیت و جنبه های امینت همانند امنیت سایبری و روانی بیش از گذشته شده است. بعد امنیت اجتماعی از اهمیت خاصی برخوردار بوده است چرا که خاستگاه ابعاد دیگر امنیت در یک جامعه شناخته می شود. بالطبع در نگرش امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری به مقوله امنیت تاکید شده است. هدف محوری این پژوهش واکاوی ابعاد امنیت اجتماعی در آرا امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری است. با توجه به بنیان های هستی شناختی و انسان شناختی  امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری می توان گفت که در ارا امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری چه در سطح کلان و چه در سطح خرد به امنیت اجتماعی پرداخته شده است. چنانکه در ابعاد کلان می توان به احساس امینت در جامعه، عدالت آموزشی، وفاق و مشارکت همگانی، همزمانی بعد درونی (معنوی) امنیت با بعد عینی و مادی، عدالت اجتماعی و احساس برابری در بین شهروندان اشاره کرد. در سطح خرد می توان عناصری همانند کاهش قوانین تبعیض آمیز، مبارزه به شکاف طبقاتی و اجتماعی، رسیدگی همه جانبه اقتصادی، آموزشی و... به محرومین جامعه، انتخابات، نظارت بر عملکرد نهادها و مدیران، مبارزه با فساد اداری و...مورد تاکید قرار داد. 

    کلیدواژگان: امام خمینی (ره)، مقام معظم رهبری، امنیت، امنیت اجتماعی، عدالت اجتماعی
|
  • Abolghasem Taheri *, Mohammad Bashiri Azar Pages 1-23

    The corona virus has changed all aspects of human life. As some speak of the world and the afterlife. In other words, the world will return to before Corona. The main purpose of this article is Corona's influence on political philosophy and the philosopher’s approach to Corona, both at the macro level and at the micro level and time concepts. Explaining that political philosophy is a response to the crises of our time. For this reason, current thinkers have given a philosophical explanation of Corona, given the effects of Corona on all aspects of human life on a global scale. In fact, Corona has challenged the fundamental themes of political philosophy, such as good and evil, happiness and virtue, the nature of governments, lifestyles and equality, and the status of religion. Consumption, the type of government, soft power, biotourism, etc. have been confronted with new perspectives and theories. However, philosophical conflicts over the effects of Corona, from statehood to the collapse of the state, capitalism to the decline of the capitalist system, science and technology to the contradiction with technology, and so on, continue.

    Keywords: corona, political philosophy, Lifestyle, Capitalist System, Soft power
  • Hasan Shamsini Ghiasvand *, Fatemeh Nori Bati Pages 25-48
  • Malek Zolghadr *, Abolghasem Najafi Pages 49-74

     Iran's foreign policy strategy towards Iraq after the fall of Saddam has been influenced by various factors, including geography, religion, economy and axis of resistance. Given the US occupation of Iraq, the decline of established government and the army, the particular attitude of the regional countries gradually led to an increase in Iran's regional and global influence in the new Iraq. After the fall of Saddam, Iran's foreign policy in Iraq, on the one hand, shaped security in Iraq, because after Saddam and the fall of the Ba'athist army, the security crisis spread in Iraq. Iran has played a key role in shaping Iraq's new security, including hardware and software security. But on the other hand, the involvement of other regional countries, such as Saudi Arabia, has led to new security crises in Iraq. In fact, Iran's policy in Iraq has had paradoxical effects on national security. As the economic dimension and economic growth and the decline of extremist groups such as ISIS has had positive and capacity-building effects, but in other dimensions such as the support of Iran's regional rivals for the insurgency in Iraq, the survival of extremist groups, authority of the central government have been challenged. 

    Keywords: Iraq, Iran, National Security, Post Saddam, Regional power
  • Ebrahim Abassi *, Mehrsa Majdi Pages 75-98

    Iran has particular complexities, characteristics and certain condi-tion, including strong religious tradition and reproduction of religious values in the globalization era. Therefore, the majority of intellectuals talk about the challenge between tradition and modernity and a gap in the discourse of modernity in Iran. The viewpoints of recent Iranian intellectuals could be categorized in two groups after secularization in Iran: mundane thoughts and worldly thoughts. The discourse of worl-dly intellectuals shows the harmony between religion and world, func-tional attitudes toward religion, the privatization of religion and multi-level attitude towards Islam. The attitude of intellectuals toward secul-arization has structural problems. The secularization needs approp-riate conditions that don’t shape because of religion’s power and min-dset of Iranians. The secularization has suffered from the lack of strong philosophical, religious and social backgrounds. Social and political development indicate a change in the functions of theocracy because of introduction of religious doctrines to the field of politics and execution. Religion is dominant discourse in social, political, personal, cultural and economic sphere. Moreover, it has shaped behavioral, behavioral, mental, and occult pattern of religious Iranians and their all episteme-ological layers.

    Keywords: Iran, Secularization, Epistemology, Intellectuals, globalization
  • Armin Amini Pages 99-123

    What happened in the Middle East, from Western countries’perspe-ctive, was a rebellion of unemployed youth and graduated persons, who are familiar with the requirements of information era, seeking freedom, quality and order of power’s new patterns. This perspective called Middle East developments Arab Spring and predicted the events by using theories of patrimonialism and democracy. Some experts would analyze the Middle East developments according to Islam and relations between theology and politics. They believe that thedevel-opments are a kind of Islamic awakening against the patterns of traditional despotism and western dictatorship. It seems none of perspectives happened and the Middle East is experiencingfundam-entalism.

    Keywords: Islamic fundamentalism, Middle East, Arab Spring, International Community
  • Ebrahim Mottagi *, Sefatullah Shahverdi Pages 125-148

    Modern media are recognized as the main actor of human life in the 21st century as social media. This act at all levels, including the macro level, such as the introduction of lifestyle, macroeconomics (both the global economy and the context of the current world economy), the formation of new politics, as well as at the micro level such as local identity, nutrition style. In this re g a rd, the national interests of countries have also changed. In fact, states must re-examine their national interests in all respects with regard to the role of the media. This study examines the impact of the media on national interests. In fact, modern media, like the Internet, has the capacity to protect and advance the country's national interests, both domestically and in te rn at i o n a l l y. At the domestic level we can mention increased public participation, in crease in awareness, and transparency on all issues, reducing government s p ending, preventing rent-seeking, e-government and more. At the in t e r n at io n al level, promoting national security, reducing vulnerability, actively pa rti ci pating in international developments, promoting our norms and identity at a global level. They are possible with modern media due to their function and capacity. In all these areas, the nation's national interests in the economic, se curity, cultural and social spheres will be fulfilled. Of course, attention m u s t be paid to the power of internal media, media literacy, work in the media, and the reduction of the negative effects of new media.

    Keywords: Media, National Interests, globalization, Social Networks, Social Democracy, Lifestyle
  • Mohsen Jalilvand *, Razieh Hashemi Pages 149-172

    Security in all its dimensions has been one of the most important obl i g a ti o n s for governments of the past to the present. In the 21st century, the im p o rt a n ce and aspects of security, such as cyber and psychological security, have b ec ome more important than ever. The social security dimension has been particularly important since it is the origin of other dimensions of sec u r ity in a society. Obviously, Imam Khomeini and Supreme Leader emphasized on security. The main purpose of this research is to analyze the dimensions of social security in the opinion of Imam Khomeini and of Supreme Leader. G i v en the ontological and anthropological foundations of Imam Khomeini a n d the Supreme Leader, Imam Khomeini and the Supreme Leader have co n s i d e r ed social security at both the macro and micro levels. At the macro level, we c an mention the sense of security in society, educational justice, public co n s e n sus and participation, the coherence of the (spiritual) inner dimension of security with the objective and material dimension, social justice and a sense of equality among citizens. At the micro level, we can include elements such as reducing discriminatory laws, combating class and social divisions, ad d r e ssing economic, educational of destitute community, elections, monitoring the performance of institutions and managers, combating corruption.

    Keywords: Imam Khomeini, supreme leader, Security, Social security, Social Justice