فهرست مطالب

نشریه دانش حقوق مدنی
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 21، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • میلاد سلطانی*، بهرام تقی پور، علیرضا صالحی فر صفحات 1-12

    با وجود اهمیت و آثار متعدد تعیین دادگاه صالح در دعاوی مربوط به مسیولیت متصدیان حمل ونقل هوایی، ملاک های ارایه شده در اسناد ورشو و مونترال مبهم است و هر کشور تفسیر داخلی خود را ارایه می دهد. این ابهام در تشخیص دادگاه صالح، علاوه بر اینکه با اصل یکنواختی این اسناد در تعارض است، تشخیص دادگاه صالح را با دشواری روبه رو می سازد. با توجه به اینکه تعیین دادگاه صالح منجر به شناسایی قوانین ماهوی و شکلی حاکم بر دعوا می شود، این ابهام در تشخیص دادگاه منجر به ناتوانی در شناخت قانون ماهوی و شکلی خواهد شد. علاوه بر این، قواعد مربوط به حمل ونقل هوایی براساس حمایت از مسافران وضع شده و به همین علت گاهی از اصول اساسی فاصله گرفته است. یکی از این موارد، تشخیص دادگاه صالح است که قدرت اراده افراد نادیده انگاشته و خواهان تنها در کشورهای محدود و از پیش معلوم می تواند طرح دعوا نماید. اراده ای که در سایر طرق حمل ونقل از جمله حقوق حمل ونقل دریایی محترم شمرده شده است. بر این اساس لازم است تا ابتدا ملاک های محل اقامت متصدی حمل ونقل، مقر اصلی کار متصدی حمل ونقل، محل کار متصدی جایی که قرار منعقده شده است و دادگاه مقصد تبیین شود؛ چراکه تشخیص آنها منجر به شناسایی قانون شکلی و ماهوی در دعاوی مربوط به مسیولیت متصدی حمل ونقل می شود. همچنین، ضمن پذیرش قدرت اراده در انتخاب دادگاه، به نقد رویکرد کنوانسیون های ورشو و مونترال در نادیده گرفتن این اراده پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: محل اقامت، مقر اصلی، محل کار، دادگاه مقصد، صلاحیت پنجم، صلاحیت قراردادی
  • علیرضا باریکلو*، حسین شهابیان مقدم صفحات 13-26

    در بند 1 ماده 1 قانون بانکداری بدون ربا (بهره) استقرار نظام پولی و اعتباری بر مبنای حق و عدل (با ضوابط اسلامی) به منظور تنظیم گردش صحیح پول و اعتبار در جهت سلامت و رشد اقتصاد کشور از اهداف اصلی قانون  شمرده شده است، اما به رغم گذشت 40 سال از اجرای قانون نه تنها این اهداف محقق نشده، بلکه فاصله رسیدن به آن مضاعف شده است؛ هرچند قانون بانکداری تغییری نکرده، ولی آیین نامه ها و بخش نامه های مربوط به عملیات بانکی به طور مداوم در حال تغییر و به روزرسانی است، لیکن با این حال هنوز بانکداری به عنوان مشکل اول اقتصادی کشور مطرح است و نتوانسته به اهداف خود دست یابد. بنابراین، در این مقاله به روش توصیفی- تحلیلی، مطابق  موازین اسلامی عملیات بانکی بانکداری بدون ربا بررسی و مشخص شد که بر خلاف موازین اسلامی، غلبه رویکردهایی مانند حفظ ساختار نظام عملیات بانکی رباخواری، نگرش ابزاری به قرارداد، بی عدالتی، اجحاف در حق مشتری و جریمه انگاری بر عملیات بانکی بدون ربا، آن را از محتوی تهی کرده است.

    کلیدواژگان: سود، بهره، عدالت، امهال، قرارداد، عملیات
  • مجید عزیزیانی* صفحات 27-38

    اشخاص حقیقی از جمله راننده، دارنده و عابر پیاده از جمله افرادی هستند که حسب مورد، هر کدام می توانند دارای مسیولیت و تکالیف بر اساس قواعد عام و خاص باشند. تقصیر به عنوان مبنای عام و اولیه مسیولیت مدنی در حقوق ایران مورد پذیرش قرار گرفته است و مسیولیت بدون تقصیر استثنا بر قاعده عام مذکور به شمار می آید، اما طبق ماده 528 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392، قاعده عام مسیولیت ناشی از حوادث رانندگی از تقصیر به خطر مورد تغییر قرار گرفت. قانون بیمه اجباری خسارات واردشده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب 1395 با تغییر عنوان قانون و حذف مسیولیت مدنی دارندگان، ظاهرا مسیولیت مدنی برای دارندگان وسایل نقلیه قایل نشده است. ضرورت انجام تحقیق در این است که مبنای مسیولیت اشخاص حقیقی از جمله راننده مسبب حادثه و دارنده وسیله نقلیه در مقایسه با اشخاص حقوقی از جمله بیمه گر و صندوق تامین خسارات بدنی به ترتیب از حیث قراردادی و حکم قانونی بودن پرداخت خسارت کاملا متمایز است. روش مقاله با مطالعه منابع فقهی و حقوقی توام تطبیق با تحلیل رویه قضایی به روش کتابخانه ای به نحو تحلیلی- توصیفی و کاربردی جهت تبیین مبنای مسیولیت اشخاص حقوقی مندرج در قانون بیمه اجباری است.

    کلیدواژگان: راننده، بیمه گر، مبنای مسئولیت، قانون بیمه اجباری، صندوق تامین خسارات بدنی
  • سعید فریدون پور*، بتول گرگین، محمد چمکوری صفحات 39-49

    مسیولیت مدنی حرفه ای شامل مسیولیت های ناشی از مشاوره حقوقی، پزشکی، روان شناسی و... می شود. هدف از این پژوهش واکاوی مولفه های فقهی و حقوقی مسیولیت مدنی روان شناسان و مشاوران نسبت به مراجع است. این بحث که آیا مسیولیت مدنی روان شناسان و مشاوران قراردادی است یا قهری در هیچ نوشته ای مشاهده نشده است، همان گونه که پیامدهای این بحث واکاوی نگردیده است. روش در این پژوهش توصیفی- تحلیلی و کتابخانه ای است که از اساسی ترین سوالات مطرح شده در این موضوع، مبنای فقهی و حقوقی مسیولیت روان شناسان و مشاوران نسبت به مراجعه کنندگان و ماهیت تعهدات روان شناسان و مشاوران در برابر مراجعان است. تعهد روان شناسان و مشاوران، تعهدی به وسیله است و مسیول دانستن آنان در مورد ضرر و زیان ناشی از اقدامی که بر اساس دانش و فن کنونی انجام داده اند، موجه به نظر نمی رسد. در صورت خطای شغلی یا عدم رعایت مقررات قانونی و اصول مسلم حرفه ای، مشاوره می تواند به عنوان یک فعل زیان بار مطرح گردد که در صورت ایجاد خسارت، مسیولیت مدنی روان شناس تحقق می یابد. البته روان شناس در صورتی مسیول است که ارکان مسیولیت یعنی خطای روان شناس، ورود ضرر و رابطه سببیت بین خطای روان شناس و ورود ضرر جمع باشد.

    کلیدواژگان: مشاوره، رابطه سببیت، مسئولیت مدنی، تعهد، خطای شغلی
  • عباس برزگرزاده* صفحات 51-64

    هدف اجتماعی از وضع قاعده و حاکم شدن هنجارهای حقوقی برقراری نظم در روابط و تحقق عدالت است. سوءاستفاده از حق و دادرسی دو اقدام خلاف فلسفه ایجادی حقوق به شمار می آیند. این دو نهاد در حقوق بین الملل به طور کامل به رسمیت شناخته شده اند. ایکسید یکی از مهم ترین نهادهای داوری بین المللی در خصوص اختلافات ناشی از سرمایه گذاری بین المللی است. نقش ایکسید حمایت بین المللی از سرمایه گذاری در مقابل دولت های سرمایه پذیر تعریف شده است. در این تحقیق که به شیوه توصیفی تحلیلی و از طریق رجوع به آرای صادره توسط ایکسید صورت پذیرفته، به دنبال پاسخ به این پرسش هستیم که سوء استفاده از حق و دادرسی توسط سرمایه گذار چه اثری بر رسیدگی های ایکسید خواهد داشت. نتیجه حاصل از تحقیق چنین شد که در داوری های ایکسید اگر خواهان متوسل به سوءاستفاده از دادرسی شده باشد، در مرحله مقدماتی با قرار عدم قابلیت پذیرش مواجه خواهد شد و اگر از حق خود سوءاستفاده کرده باشد، در مرحله ماهوی حکم به بی حقی صادر می گردد. از جمله مصادیق سوءاستفاده از دادرسی می توان به دو مسیله تغییر متقلبانه تابعیت و رسیدگی های موازی اشاره داشت و از مصادیق سوءاستفاده از حق، نقض استانداردهای رفتار عادلانه و منصفانه، ارایه اطلاعات نادرست و نقض عمدی حقوق داخلی کشور سرمایه پذیر قلمداد می شوند.

    کلیدواژگان: ایکسید، سوءاستفاده از حق، سوء استفاده از دادرسی، رسیدگی مقدماتی و ماهوی، داوری، داوری بین المللی، سرمایه گذاری
  • فریدون نهرینی، صمد یوسف زاده* صفحات 65-78

    در دعاوی اصلی و طاری آنچه بیشتر به چشم می آید، تقابل یک یا چند خواهان در برابر یک یا چند خوانده و یا ورود و جلب شخص یا اشخاص ثالثی به دعوای اصلی است. پرسش آن است که آیا وفق آیین حاکم بر دعوا می توان از شمار زیادی از اشخاص به عنوان یک طرف دعوا (خواهان ها یا خواندگان) بهره برد، بدون اینکه همه ایشان به طور مستقیم در دادرسی شرکت نمایند؟ ماده 74 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی، به نحو تلویحی حکایت از شناسایی یک نوع از دعوای مدنی می نماید که متوجه اهالی غیر محصور معین از ده یا بخشی از شهر است و خواهان، صرفا یک یا چند شخص از آنها را در دادخواست به عنوان معارض خود معرفی کرده است. با توجه به ماده یادشده، این نوع دعوا به صورت عام، بر مدار خواندگان و اشخاص همگروه آنها است و استثنایا با توجه به قانون خاص مانند ماده 48 قانون تجارت الکترونیک در خصوص دعاوی مربوط به حقوق مصرف کننده متمرکز شده و بدین ترتیب واجد اسم و رسمی در حقوق خارجی، به ویژه حقوق آمریکا با عنوان دعوای جمعی شده است. این مقاله در اثبات ضرورت وجودی چنین دعوایی با تمرکز بر خواندگان و اشخاص همگروه آنها است.

    کلیدواژگان: دعوای جمعی- گروهی، خواهان ها، خواندگان، دادرسی
  • محمدرسول آهنگران*، لقمان رضانژاد صفحات 79-87

    پرداخت دین از سوی ثالث و تعهد مالی به پرداخت ذمه مدیون، امری عقلایی و مشروع است؛ به همین جهت نظام حقوقی ایران به موجب ماده 685 و ماده 627 قانون مدنی با استناد به آرای فقهی، تعهد مالی به پرداخت دین مدیون در قالب عقد ضمان یا تادیه دین غرما را، متوقف به رضایت مضمونه عنه یا مدیون نداسته است؛ این درحالی است که پژوهش پیش رو با نقد ادله مذکور، اطلاق کلام را مورد خدشه دانسته و به پیروی از قدمای فقه امامیه و قواعد عامه، رضایت مضمون عنه را حکم وضعی و شرط استقرار عقد ضمان دانسته است؛ به این معنا که اگر ضمان تبرعی موجب تضییع حقوق انسانی و تحمیل منت بر مضمون عنه شود، انکار و ممانعت او، مانع انعقاد عقد ضمان و موجب بطلان توافق ضامن و مضمون له خواهد شد؛ در نتیجه ناگزیر به تاویل ظاهر مواد حقوقی برآمده ایم؛ به این ترتیب که اطلاق مواد مذکور در مقام بیان فرد شایع از تادیه دین یعنی فرض درخواست مدیون یا عدم ممانعت و انکار او است؛ به تعبیر دیگر ظاهر مواد حقوقی نسبت فرض ممانعت و انکار مدیون و مضمون عنه یا شرط استقرار عقدضمان، ساکت بوده و در این صورت رجوع به قواعد عامه و حفظ حقوق انسانی مذکور لازم است.

    کلیدواژگان: مضمون عنه، تادیه دین، حقوق انسانی، عقد ضمان
  • احسان حبیبی دهکردی*، رسول ابافت صفحات 89-99

    رمزارز، ارز مبتنی بر علوم رمزنگاری است که به رغم اداره غیرمتمرکز توسط کاربران، امنیت پرداخت و عملکرد در آن همواره مورد تامین است. انتقال سریع با کمترین هزینه، غیر متمرکز بودن انتشار، معین بودن مقدار آن و امنیت بالای آن مانع عدم توقیف این نوع دارایی است.  اندیشمندان اسلامی راجع به رمرارز دو دیدگاه متفاوت دارند. حرام و ممنوع بودن آن و مجاز و بلامانع بودن آن و در کنار این چالش های شرعی، با توجه به انتقال نظیر به نظیر و غیر متمرکز بودن و حذف تبعی نهادهای واسط،  لزوم سیاست گذاری در مواجهه با این پدیده نوظهور اقتصادی، اهمیت ویژه ای یافته است. به ویژه اینکه هر روز شاهد پیشرفت های شگرف تکنولوژی، رشد شرکت های چندملیتی، ادغام اقتصاد ملی در قلمرو اقتصاد های جهانی، تغییر نظام پولی و مالی و در نهایت ایجاد بازارهای جهانی جدید و غیر متمرکز هستیم. در فضای ترسیم شده، نظام جدید پولی یک ضرورت بوده و مواجهه با چنین فضایی انکارناپذیر است. در این بین رمزارز پیش قراولی بر آگاهی دولت هاست تا با سیاست گذاری های لازم در سطوح مختلف حکمرانی، قانون گذاری و تنظیم گری، بسترهای لازم برای تحولات جهانی را فراهم سازند. رویکرد کشور ما از بدو ظهور این پدیده نوین، متفاوت و بعضا متناقض است. پس بنابراین، در این مقاله با روش تحلیلی کتابخانه ای، بررسی های فقهی و حقوقی مواجهه با رمزارزها را مورد اهتمام خود قرار داده ایم و در مسیر جهانی شدن، تقویت همه جانبه این مواجهه اجتناب-ناپذیر را قبل از جهان شمولی، یک ضروت لازم می دانیم.

    کلیدواژگان: پول، رمزارز، بلاک چین، بیت کوین، رمزارز ملی
  • غلام نبی فیضی چکاب*، نیلوفر کامیاب منصوری صفحات 101-114

    مطالعه حقوق لاشه کشتی ها به لحاظ تعدد و تنوع آثار آن بر حمل و نقل دریایی، محیط زیست دریاها، اقتصاد دولت ها و حتی جامعه جهانی، دارای اهمیت بسیاری است. تصویب قوانین داخلی و بین المللی متعدد در زمینه حقوق لاشه کشتی دلایل مثبتی بر این مدعا است. با این حال با مطالعه این منابع، فقدان وحدت نظر در ارایه تعریف عنوان «لاشه کشتی» قابل مشاهده است. فارغ از آن، در اکثر کنوانسیون های مربوطه، تعیین مصداق لاشه کشتی، جایگزین ارایه تعریف آن شده است. مفهوم لاشه کشتی که معمولا همراه با دو عنصر عینی (از دست دادن قابلیت دریانوردی) و ذهنی (اعراض مالک و رها کردن کشتی) یا یکی از آنها است، در نظام های حقوقی مطرح شده است. از مصادیق ارایه شده در کنوانسیون که معمولا با اشاره به یکی از عناصر همراه است، می توان به مفهوم موجود در نظام های حقوقی دست یافت.

    کلیدواژگان: لاشه کشتی، کشتی غرق شده، کشتی رها شده
  • حیدر باقری اصل* صفحات 115-126
    هرچند صحت قرارداد اسقاط خیارات بعد از ظهور خیارات، مورد اتفاق نظر فقیهان است و باید قدر مسلم مفاد ماده 448 قانون مدنی را نیز به قرارداد اسقاط خیارات بعد از ظهور خیار، ناظر دانست، اما مسیله «صحت و بطلان قرارداد اسقاط خیار ما لم یجب»، مورد اختلاف شدید فقیهان قرار گرفته و آرای متعارضی در این خصوص پدید آمده است. قرارداد اسقاط خیار ما لم یجب به این معناست که طرفین اسقاط خیار را پیش از ظهور آن، با یکی از روش های اسقاط خیار - اعم از پیش از عقد، یا در ضمن عقد و یا بعد از عقد - قرارداد نمایند. نظریه های فقیهان در صحت یا بطلان قرارداد اسقاط خیار ما لم یجب از سوی محققان مورد ارزیابی قرار نگرفته، بلکه تنها گاهی در لابه لای مباحث فقهی یک خیار خاص به مناسبتی از قرارداد اسقاط خیار ما لم یجب، بحث ناقص شده است. از این رو، تحقیق حاضر به بررسی صحت و بطلان قرارداد اسقاط خیار ما لم یجب و نیز مفاد ماده 448 قانون مدنی با استناد به روش توصیفی و استنباط از متون فقهی امامیه پرداخته و به این نتیجه رسیده است که قرارداد اسقاط خیار ما لم یجب و نیز اطلاق مفاد ماده 448 قانون مدنی، طبق تقریر نظریه مختار تحقیق، صحیح و طبق تقریر سایر نظریه های فقیهان باطل است.
    کلیدواژگان: کلید واژه ها: اسقاط، ظهور خیار، قرارداد، خیار مسلم، خیار ما لم یجب
  • محمدجعفر ایرانی*، ابراهیم تقی زاده، علیرضا ایرانشاهی صفحات 127-138

    در گذشته، بانکداری ساده و ابتدایی بود. در چنین محیطی در صورت بروز هرگونه مشکل یا مسیله و در صورت ایجاد خسارت به مشتریان بانک ها، به آسانی می توان علت خسارت را شناسایی کرد؛ زیرا بانک ها و مشتریان آنها به صورت حضوری در تعامل بودند و رابطه آنها مانند اکنون پیچیده و گسترده نیست. امروزه ، با توجه به پیشرفت های تکنولوژیکی و ظهور ارتباطات الکترونیکی ، بانک ها را مجبور کرده است که از این فناوری ها استفاده کرده و خدمات جدیدی را با روش های جدید به مشتریان خود ارایه دهند. استفاده از چنین فناوری های جدیدی باعث پیچیدگی های جدیدی بین بانک ها و مشتریان آنها شده است. با توجه به چنین روابط پیچیده ای، ممکن است مشتریان دچار خسارت هایی شوند و آنها به دنبال جبران خسارت باشند. بسته به اینکه آیا چنین خسارتی می تواند تحت روابط قراردادی قرار گیرد یا براساس جرم باشد، روش جبران خسارت متفاوت است. مبنای حقوقی مسیولیت قراردادی و غیر قراردادی بانک ها در قبال مشتریان آنها را می توان در قوانین عمومی و ویژه مانند مواد 11 و 12 قانون مسیولیت مدنی و همچنین ماده 35 قانون اساسی یافت. قانون پولی و بانکی که براساس آن «هر بانک موظف به جبران خسارت هایی است که به دلیل عملیات بانکی بانک به مشتریان خود وارد شده است». بنابراین، با در نظر گرفتن قوانین کلی و اصول مسیولیت مدنی، هیچ خسارتی نباید بدون جبران خسارت باقی بماند.

    کلیدواژگان: بانک، مسئولیت مدنی، مسئولیت مدنی بانک ها، خسارت، جبران خسارت
  • محسن عباسی، محمدرضا پیرهادی* صفحات 139-156

    در حقوق ایران، قانون تجارت الکترونیکی ایران و قانون حقوق مصرف کنندگان، به طور خاص تعهد به اطلاع رسانی پیش قراردادی به مصرف کننده را مورد توجه قرار داده اند. طرح قانون بیع مشترک اروپا نیز ضمن ملزم نمودن فروشندگان و تامین کنندگان به ارایه اطلاعات به مصرف کننده، مصادیق این تعهد را به تفصیل بیان کرده است. هر چند در مصادیق ارایه اطلاعات تشابه قابل توجهی بین قوانین فوق الذکر وجود دارد، ولی قانون تجارت الکترونیکی ایران به موارد کمتری از اطلاع رسانی تصریح کرده است و برای مثال اطلاع رسانی نسبت به اصول رفتاری فروشنده یا نحوه رسیدگی به شکایات مورد تصریح قرار نگرفته است. در ضمانت اجراهای در نظر گرفته شده، تفاوت بین دو نظام مورد بررسی بسیار است؛ به طوری که طرح قانون بیع مشترک اروپا، حمایت از مصرف کنندگان را به نحو مناسب تری تامین می کند؛ زیرا ضمانت اجراهای متنوعی متناسب با هر تعهد در نظر گرفته است، مانند عدم لزوم پرداخت هزینه های اضافی از سوی مصرف کننده که توسط فروشنده اعلام نشده است. این مقاله که به روش توصیفی-تحلیلی انجام یافته است، تلاش می کند با بررسی قوانین مربوطه ایده هایی را به منظور اصلاح قانون و حمایت قوی تر از حقوق مصرف کنندگان در مقوله تعهد به ارایه اطلاعات پیش قراردادی در ایران ارایه کند.

    کلیدواژگان: اطلاع رسانی پیش قراردادی، حقوق مصرف کننده، قانون تجارت الکترونیکی ایران، قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان، طرح قانون بیع مشترک اروپا
|
  • Milad Soltani *, Bahram Taghipour, Alireza Salehifar Pages 1-12

    Despite the importance and numerous implications of determining a competent court in claims relating to the liability of air carriers, the criteria set forth in the Warsaw and Montreal documents are ambiguous, and each country offers its own internal interpretation that, in addition to the principle of uniformity. These documents are in conflict, making it difficult to determine the competent court. Given that the determination of a competent court leads to the identification of the substantive law and the form governing the litigation, this ambiguity in the court's judgment causes us to be incapable of recognizing the substantive and formal law. Moreover, due to the special requirements of air transport and ideals such as the protection of the users of the industry, it is as if its rules, with a break with tradition, are inconsistent with what is called certain principles. Updated and crystallized. One of these cases is the recognition of a competent court, which ignores the will power of individuals in determining it, and the plaintiff can only sue in limited and predetermined countries. A will that is respected in other modes of transport, including maritime transport rights. Accordingly, it is necessary to first explain the criteria for the place of residence of the carrier, the main place of work of the carrier, the place of work of the contractor and the court of destination; Because their recognition leads to the identification of the formal and substantive law in lawsuits related to the responsibility of the transport operator.

    Keywords: The Domicile of the Carrier, Operational Headquarters, A Place of Business, Fifth Jurisdiction
  • Alireza Bariklou *, Hossein Shahabian Moghadam Pages 13-26

    In the first paragraph of Article 1 in the Law on Interest-Free Banking (interest), it is one of the main objectives to establish a monetary and credit system based on right and justice (observing Islamic rules) in order to regulate the proper circulation of money and credit for health and economic growth of the country. But despite 40 years of law enforcement, not only have these goals not been achieved, but the gap has also been doubled. Although the banking law has not changed, the regulations and sections related to banking operations are constantly changing and updating, but still banking is still the first economic problem of the country and has not been able to achieve its goals. Therefore, in this article, in a descriptive-analytical method, in accordance with Islamic standards of interest-free banking operations, it was found that contrary to Islamic standards, this law has been emptied of its content by the prevalence of approaches such as maintaining the structure of usury banking system, instrumental attitude to contract, injustice, abusing the customers, and the imposition of interest-free banking operations.

    Keywords: Profit, Interest, Justice, Procrastination, Contract, Operations
  • Majid Aziziyani * Pages 27-38

    In Iranian law, despite the dominance of the theory of fault, other principles such as Risk Theory, the presumption of fault and absolute responsibility have been accepted, and the basis of responsibility of each of the above persons is compatible with one of these principles. Explaining the basis of responsibility from this perspective is important that in different cases, the possibility or impossibility of imposing responsibility can be examined. For example, the basis of the driver's liability is the theory of fault, and therefore, if she observes all the rules and regulations of traffic, she will not be given the title of driver who caused the accident and is therefore exempt from liability. In the Law of Obligatory Insurance approved in 2016, several persons have been identified as responsible for financial and physical damages payable to persons injured in accidents caused by vehicles. From the insurance company, the Fund of Providing Corporeal Damages, the driver who caused the accident to the pedestrian who passes through unauthorized areas. All these people and other people such as the road administration are obliged to compensate the damages, but the reason for the responsibility of each is different, and accordingly, the basis of their civil liability is different from each.

    Keywords: Driver, Insurer, The basis of liability, Law of Obligatory Insurance, Fund of Providing Corporeal Damages
  • Saeed Freydoonpour *, Batol Gorgin, Mohamad Chamkori Pages 39-49

    Professional civil liability involves the responsibilities arising from legal advice, medicine, advocacy, psychology and consultation, sports affairs and economic consulting. The purpose of this study is to analyze the jurisprudential and legal components of civil liability of psychologists and counselors towards clients. The debate over whether the civil liability of psychologists and counselors is contractual or coercive is not found in any of the writings, as the consequences of this discussion have not been analyzed. The method in this research is descriptive-analytical and library. One of the most basic questions raised in this regard is the jurisprudential and legal basis of the responsibility of psychologists and counselors to clients and the nature of the commitment of psychologists and counselors to clients. The research findings indicate that the basis of liability in individual and group counseling that the client refers directly and voluntarily to the psychologist and counselor, in addition, it is possible to invoking special rules of coercive liability, in principle, this type of responsibility should be considered as contractual. The commitment of psychologists and counselors is an obligation by means and action and it does not seem justified to hold them liability for the damage caused by the action they have taken based on current knowledge and technology. Also in article one of the Civil Liability law, it considers civil liability to be based on the fault of the researcher.

    Keywords: Counseling, causal relation, Civil liability, Obligation, occupational error, damage
  • Abbas Barzegarzadeh * Pages 51-64

    The institution of good faith is not seriously considered in Iranian domestic law, and it seems that one of the important necessities for achieving justice and generalizing fair proceedings is to pay attention to this principle in the field of legislation, judicial procedure and arbitration. This institution is fully recognized in international law. ICSID is one of the most important international arbitration bodies in disputes arising from international investment. The role of ICSID in international investment protection against invested governments has been defined. Access to this important arbitration body is not possible except through good faith. Therefore, breach of good faith is considered as one of the obstacles to gaining this support. In this research, which has been done in a descriptive-analytical manner and by referring to the awards issued by ICSID, we seek to answer the question of what effect the violation of good faith by the investor will have on the preliminary and Merits proceedings. As a result, the hypothesis of the negative effect of malice on the ICSID procedure was confirmed in such a way that in the preliminary stage it will cause inadmissibility and in the Merits stage it will cause disenfranchisement.

    Keywords: ICSID, good faith, Preliminary, Merits Proceedings, Arbitration, international arbitration
  • Fereidoon Nahreini, Samad Yousefzadeh * Pages 65-78

    In the main suit and ancillary suit, what is most noticeable is the confrontation of one or more plaintiffs against one or more defendants, or the entry and attraction of a person or third parties to the main litigation. The question is, according to the rules governing litigation, can a large number of persons be used as a party to the litigation (plaintiffs or defendants), without all of them participating directly in the proceedings? Article 74 of the Code of Civil Procedure has implicitly identified a form of civil litigation. This type of claims applies to certain non-enclosed people from a village or part of the city, but plaintiff only one or a few of them will be listed in his petition as a defendant. This claim is generally considered to be plaintiff and their teammate, and in particular, such as claims related to consumer rights (According to Article 48 of the e-commerce law, approved by the Islamic Consultative Assembly of Iran on February 17, 2002), are focused on claimants. It should be noted that, this type of lawsuit has the official name in foreign law, especially American law, as a class action. This article proves the necessity of such a lawsuit by focusing on the readers and their teammate.

    Keywords: Class Action, plaintiffs, Defendants, legal procedure
  • MohammadRasool Ahangaran *, Loghman Rezanejad Pages 79-87

    In the Iranian legal system, according to Article 685 and Article 627 of the Civil Code, citing the opinions of contemporary jurists, the financial obligation to pay the debt owed in the form of a guarantee contract or the payment of the debt has not ceased with the consent of the subject owed or indebted; This is while the forthcoming research, by criticizing the above-mentioned evidences, has considered the application of the word as impaired and, following the steps of Imami jurisprudence, has considered the satisfaction of the content as the condition for establishing a guarantee contract; In other words, if the donation guarantee violates human rights and imposes an obligation on the subject of the guarantee, his denial and obstruction will prevent the conclusion of the guarantee contract and will invalidate the agreement between the guarantor and the subject; As a result, we have inevitably interpreted the appearance of legal material; In this way, the application of the mentioned materials in the position of expressing the common person from paying the debt means assuming the debtor's request or not preventing and denying him; In other words, the appearance of legal materials is silent on the presumption of prohibition and denial of the debtor and the content or condition of the establishment of our contract, and in this case it is necessary to refer to the general rules and protect the mentioned human rights.

    Keywords: Satisfaction, content, Payment of Religion, Gratitude, Human Rights
  • Ehsan Habibi Dehkordi *, Rasoul Abafat Pages 89-99

    Crypto currency is a cryptocurrency-based currency that, despite its decentralized management of users, has always secured payments and operations. Fast transfer with low cost, decentralized issuance, definite amount and high security of storage prevent the blocking or seizure of this type of asset. Islamic thinkers have two different views on the cryptocurrency. It is haram and forbidden and it is permissible and unobstructed. In addition to these religious challenges, due to the peer-to-peer transfer and decentralization and the consequent elimination of intermediary institutions, the requirement for policy-making in the face of this emerging economic phenomenon has become particularly important. Especially since every day we see tremendous advances in technology, the growth of multinational corporations, the integration of the national economy into the realm of global economies, the change of monetary and financial systems, and finally the creation of new and decentralized global markets. In the drawn space, the new monetary system is a necessity and facing such a space is undeniable. In the meantime, crypto currency is a precursor to the awareness of governments to provide the necessary conditions for global developments with the necessary policies at different levels of governance, legislation and regulation. Our country's approach has been different and sometimes contradictory since the emergence of this new phenomenon. Therefore, in this article, with the method of library analysis, we have dealt with jurisprudential and legal studies of encountering cryptocurrencies, and in the path of globalization, the comprehensive strengthening of this inevitable encounter before universality becomes a necessary necessity that we know.

    Keywords: Currency, cryptocurrency, block chain, bit coin, national cryptocurrency
  • Gholamnabi Fayzi Chakab *, Niloofar Kamyab Mansouri Pages 101-114

    The study of the law of shipwrecks is extremely significant concerning their effects on maritime transportation, marine ecosystems, government economics, and even the international community. The enactment of several national and international rules in the context of the law of shipwrecks is an approved turning point on this issue. However, it can be seen that due to the divergence of opinions, a single definition cannot be provided for a shipwreck. Further, in most relevant conventions, providing the instances for shipwreck has replaced its definition. The concept of shipwreck, which is usually associated with two objective (loss of navigation function) and subjective (abandoning the ownership by owner and ship abandonment) elements or one of them, has been addressed in the legal systems. The concept in conventions can be achieved from the instances provided in them, which are usually accompanied by a reference to one of the objective or subjective elements.

    Keywords: Shipwreck, Sunken ship, abandoned ship, Instances for Shipwreck
  • Heydar Bagheri Asl * Pages 115-126
    Although the validity of contract of option’s waiver after emergence of option isn’t consensus by Juris consults and surely the content of 448 article of civil law must be observed to the validity of contract of option’s waiver after emergence of option, But the issue of validity and nullity of contract of waiver of guarantee for non-realized option has conflicted intensely among Juris consults and in this case contradictory opinions have raised. The contract of waiver of guarantee for non-realized option means that parties of waiver of option enter to agreement before its emergence–whether before contract or meanwhile contract or after the contract- with one of the methods of waiver of option. Theories of Juris consults in validity and nullity of contract of waiver of guarantee for non-realized option haven’t been evaluated by researchers but sometimes in admit of juridical topics it have only done an incomplete discussion about a special option for contract of waiver of guarantee for non-realized option. Therefore recent research have studied the validity and nullity of contract of waiver of guarantee for non-realized option and also the content of 448 article of civil law, on the strength of descriptive method and inference of Imamieh juridical texts and achieved to this result that contract of waiver of guarantee for non-realized option and also the content of 448 article of civil law, is valid according to the statement of the selected theory of research and it is void according to the statement of other Juris consults theories.
    Keywords: Waiver, Emergence of Option, Contract, Indisputable Option, Guarantee for Non-Existance Option
  • Mohammadjafar Irani *, Ebrahim Taghizadeh, Alirez Iranshahi Pages 127-138

    Banks, whether public or private, as one of the most important economic organisations by mobilisation of financial resources through taking deposits and with the intention of making profits make investments and give loans to their customers. The expansion of economic relations and the needs of the people to banks requires a carful investigation of the legal nature of banks’ relationship with their customers whether legal or natural persons or otherwise. In the past, the banking was simple and elementary. In such an environment in the case of emergence of any problem or issue and in case of causing damages to banks’ customers, it was easy to identify the cause of the damage as the banks and their customers were in interaction in person and their relationship was not complex and extensive as they are now. Nowadays, given the technological advances and the advent of electronic communications has led the banks to utilise these technologies and provide new services via new methods to their customers. The use of such new technologies has led to new complexities between banks and their customers. Given such complex relations, it is possible that customers suffer some damages and they seek compensation.  Depending on whether such damages are could come under a contractual relations or be based on a tort, the method of compensation varies. Banking contracts such as  interest free loans, Joaleh, Mozarbeh as example of a contractual relationship between banks and their customers. However, the legal basis of the contractual and non-contractual liability of the of banks vis-à-vis their customers could be found in in the general and special legislations such as Articles 11 and 12 of the Civil Liability Act and also Article 35 of the Monetary and Banking Act according to which “each bank is liable to compensate the damages which has been caused to their customers  due to the banking operations of the bank”. Based on the prima facie understating of this Article, there is no need to established the a bank’s fault and only the relationship between the damages caused to the customer and the bank’s activity is enough. There are a number of legal vacuums and defects in the relationship between banks and their customers. Nowadays such deficiencies and failures in the banking sector do exist. Therefore, taking into account general legal rules and principles of civil liability, no damages should be left without compensation. The banking deposit should also follow the same route.

    Keywords: Bank, Civil liability, Civil Liability (tort) of Banks, damages, Compensation of Damages
  • Mohsen Abbasi, MOHAMMADREZA PIRHADI * Pages 139-156

    In Iranian law, Iranian Electronic Commerce Act and Consumer Rights Act, particularly, consider obligation to provide pre-contractual information to consumer. The proposal on a Common European Sales Law also obliges sellers and suppliers to provide information to the consumer, and defines cases of this duty in detail. Although there are significant similarities between the above-mentioned laws in the cases of information, But Iranian Electronic Commerce Act counts fewer cases and for example doesn't mention providing information about seller’s code of conduct or complaints handling policy.  there is a big difference between the two systems in the remedies, in a way that Common European Sales Law provides better consumer protection, because different remedies according to obligations is determined, like as consumer is not liable to pay additional charges when seller fails to comply with information duties. This article, which is based on descriptive-analysing research method, reviewing the relevant laws, seeks to provide ideas for law amendment and stronger protection of consumer rights in Iran in the area of duty to provide pre-contractual information.

    Keywords: Providing Pre-Contractual Information, consumer rights, Iranian Electronic Commerce Act, Consumer Rights Act, proposal on a Common European Sales Law