فهرست مطالب

نشریه پژوهش ملل
پیاپی 85 (اسفند 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی کریمی مله، احسان رهام * صفحات 7-26

    هدف مقاله حاضر، بررسی رابطه حکمرانی خوب و توسعه اقتصادی – اجتماعی با تاکید بر سند هفتم توسعه، از منظر اساتید دانشگاه و دانشجویان دوره دکتری دانشگاه مازندران است. در این مقاله از دو روش تحقیق پیمایشی و نظریه زمینه‌ای استفاده شده است. جامعه آماری از یک‌سو دانشجویان و از سوی دیگر اساتید متخصص در حوزه توسعه اقتصادی- اجتماعی می‌باشند. جامعه آماری کلیه دانشجویان دوره کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری رشته‌های جامعه‌شناسی، علوم سیاسی، اقتصاد و حقوق مشغول به تحصیل در دانشگاه مازندران که در نیمسال اول 1401 مشغول به تحصیل‌اند، می‌باشد. اعتبار پرسشنامه با اعتبار صوری و پایایی داده‌ها با استفاده از روش آزمون، آزمون مجدد و آزمون آلفای کرونباخ مورد سنجش قرار گرفته است. در پیمایش ابزار جمع‌آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته و در مطالعه کیفی مصاحبه نیمه ساخت مورد استفاده قرار گرفته است. فرضیه‌ها با استفاده از نظریه حکمرانی خوب تدوین‌ شده‌اند. یافته‌ها، حاکی از وجود رابطه معنادار قوی بین مولفه‌های حکمرانی خوب (متغیرهای مشارکت، حاکمیت قانون و...) است. همچنین تخصص، نخبه‌گرایی و نوآوری بعنوان شرایط مداخله‌گر و اقتصاد تک‌محصولی منجر به اعتماد، انسجام، حمایت و مشارکت اجتماعی می‌شوند که پیامدهای چنین کنش‌ها و واکنش‌هایی رفاه، امنیت، عدالت اجتماعی و آموزش همگانی است. باتوجه به این یافته‌ها می‌توان چنین نتیجه گرفت که در حکمرانی خوب اولویت دادن به اقدامات معتبر برای پاسخگویی سیاسی و اداری، آزادی قوه قضاییه هدفمند و کارآمد، آزادی اطلاعات و عملکرد موثر سازمان‌های دولتی، در روند توسعه همه‌جانبه کشور دارای اهمیت اساسی است.

    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی - اجتماعی، حکمرانی خوب، حاکمیت قانون، شفافیت، کارایی و اثربخشی
  • رضا پریزاد*، زهرا نصری صفحات 27-58

    بدون تردید شکل گیری جنبش انصاراله در یمن و رشد و توسعه سریع و تاثیرگذار آن را باید از جمله پیامدهای انقلاب اسلامی ایران در سطح منطقه غرب آسیا ارزیابی نمود. جنبشی که با الهام از اندیشه ها و آرمان های انقلاب اسلامی و اقتدا به حرکت و خط مشی امام خمینی و پس از رحلت ایشان امام خامنه ای، توانست در مدت کوتاهی به یکی از موثرترین حرکت های سیاسی در سطح منطقه تبدیل گردد و منافع جهان استکبار و عوامل منطقه ای آن را بصورت جدی به چالش بکشد. ارتباط انقلاب اسلامی ایران با تحولات چند دهه اخیر منطقه بویژه رخداد‌های سال‌های اخیر در یمن، مساله‌ای قابل کتمان نیست. در چنین شرایطی عربستان سعودی با تشکیل ایتلافی از کشورهای عربی، تهاجم هوایی خود را علیه انصاراله یمن با ادعای حمایت از رییس جمهور مستعفی این کشور، آغاز کرد که همچنان این روند ادامه دارد. سوال مقاله حاضر، با تکیه بر شیوه توصیفی- تحلیلی و براساس مطالعات کتابخانه ای گردآوری شده این است که جمهوری اسلامی ایران چگونه بر مقاومت انصاراله یمن در روند جنگ ایتلاف سعودی با این کشور تاثیرگذار بوده است؟ فرضیه مقاله این است که باتوجه به تاثیر انقلاب اسلامی ایران بر جنبش انصاراله یمن، به نظر می رسد انقلاب اسلامی ایران از منظر ایدیولوژی و فکری بر روند جنگ یمن تاثیرگذار بوده است. چارچوب نظری نیز براساس نظریه صدور انقلاب امام خمینی و در نتیجه آن، برهم خوردن موازنه قوای منطقه می باشد.

    کلیدواژگان: ائتلاف عربستان، حوثی ها، انصارالله یمن، توازن منطقه ای، صدور انقلاب
  • فرزاد محمدی*، حسن خوزین صفحات 59-74

    یکی از رخدادهایی که باعث گردید تغییرات شگرفی در منطقه و جهان بوجود آید و سرمنشا بسیاری از تغییر رویکردها و دیدگاه‌ها در حوزه مسایل دینی و سیاسی بویژه در دنیای اسلام شود، پدیده انقلاب اسلامی ایران بود. باتوجه به ماهیت و اهداف این حرکت سیاسی، بسیاری از موانع در داخل و خارج کشور، درصدد آسیب‌رسانی و تضعیف مولفه‌های ساختاری آن برآمدند که تاکنون باوجود همه اقدامات، گزندی به اهداف انقلاب وارد نشده است. پس از گذشته بیش از چهار دهه از عمر نظام، رهبر جمهوری اسلامی، بیانه‌ای را تحت عنوان گام دوم مطرح نمودند. باتوجه به جایگاه شرعی و حقوقی، همچنین شناخت کامل ایشان از چگونگی و چرایی ایجاد تحولات در طول این دوره، لذا واکاوی اهداف این بیانیه از اهمیت زیادی برخوردار است. پرداختن به این مهم که دارای ابعاد چندگانه و چندوجهی می‌باشد، کاری بسیار مهمی تلقی می‌گردد. لذا تلاش شده است در این مقاله با بررسی یکی از ابعاد در قالب آسیب‌شناسی تحولات چهار دهه اول (گام اول) به ‌ضرورت انتشار این بیانیه پرداخته شود. روش پژوهش استفاده‌ شده در مقاله پیش‌رو بصورت تحلیل محتوی و اسنادی است. درنهایت، یافته‌ها نشان می‌دهد که در طول دوره چهل‌ ساله عمر انقلاب اسلامی، باتوجه به تحلیل روندها، به چالش‌های عمده در سه سطح داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی می‌توان دست‌ یافت. لذا برای دستیابی به اهداف واقعی این سند مهم انقلابی، شناخت و چرایی ریشه‌های تاریخی آن از اهمیت زیادی برخوردار است.

    کلیدواژگان: رهبر انقلاب، بیانیه گام دوم، گام اول، انقلاب اسلامی، آسیب شناسی
  • هادی حق پرست صفحات 75-93

    بنابر فرضی جدی در سیاست بین‌الملل، چین در سال هایی نه چندان دور بر کرسی ابرقدرتی جهان تکیه خواهد زد. جمهوری اسلامی ایران نیز تلاش دارد تا قدرت خود را در منطقه خاورمیانه تثبیت کند، که برای این مهم لازم است تا با یک قدرت جهانی متحد شود. به نظر چین با یک راهبرد درست و منطقی در قالب چارچوب های سیاست خارجی ایران، که قطعا پیشانی این راهبرد نیز دیپلماسی و روابط فرهنگی خواهد بود، می تواند هدف، شریک و هم پیمان بین‌الملل خوب و قابل اعتمادی باشد. به خصوص در حوزه فرهنگی نیز تحت هر شرایطی، چین به دلیل جمعیت قابل توجه خود پروژه ای موفق برای دیپلماسی فرهنگی ایران محسوب می شود و ایران نیز بنا به سنت های تاریخی، تمدنی و هنری خود فرصت های بسیاری در این حوزه پیش رو دارد. فرض ما در پژوهش حاضر به این ترتیب است که ایران و چین براساس روابط تمدنی مشترک خود با یکدیگر در طول تاریخ، در حال حاضر می توانند در مناسبات بین‌المللی بعنوان یک قدرت جهانی و منطقه ای با یکدیگر اقدامات مثبت و تعاملات سازنده ای را به نمایش بگذارند. لذا در این مقاله تلاش شده است تا ضمن بررسی شناخت آینده سیاسی چین، بوسیله روش تحقیق کیفی و کاربردی، با رویکردهای فرهنگی، علمی، رسانه ای، سیاسی و گردشگری مدلی مطلوب برای دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در جمهوری خلق چین ارایه کند.

    کلیدواژگان: مدل مطلوب، ایران، چین، سیاست خارجی، دیپلماسی فرهنگی
  • مجتبی بهمنی صفحات 95-125

    خصوصی‌سازی به معنای انتقال مالکیت دولتی به بخش خصوصی و مبانی آن قوانین و مقررات مختلفی است که در این زمینه وجود دارد. اطلاع از مبانی حقوقی این موضوع نیازمند بررسی قوانین مرتبط با واگذاری‌ها و خصوصی‌سازی در بخش‌های مختلف اقتصادی می‌باشد. قبل از اینکه مبانی حقوقی بررسی شود؛ لازم است نظام اقتصادی ایران مشخص گردد. در این راستا قانون بنیادی ایران، یعنی قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نظام اقتصادی کشور را به 3 بخش تعاونی، دولتی و خصوصی تقسیم کرده و گستره و شمول هریک از این سه بخش را بصورت کلی بیان کرده است. سوال اصلی مطرح شده در مقاله پیش‌رو این است که مبانی حقوقی خصوصی‌سازی در راستای اصل 44 قانون اساسی چه می‌باشد؟ در پاسخ به سوال اصلی این فرضیه مطرح است که مبانی حقوقی خصوصی‌سازی در قانون اساسی، قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل 44، قوانین توسعه و سند چشم انداز وجود داشته که بارزترین این مبانی در واگذاری‌ها به بخش‌های غیردولتی قابل مشاهده است. البته بدون وجود قانونی خاص در زمینه خصوصی‌سازی که در آن ضوابط، شرایط، سازوکارها و چارچوب‌های قانونی بطور شفاف مشخص شده باشد؛ اجرا و پیشبرد واقعی خصوصی‌سازی بنحو مطلوب، امکان‌‎پذیر نخواهد بود. با بررسی قوانین مختلفی که در زمینه خصوصی‌سازی وجود دارد؛ می‌توان به پاسخ پرسش صورت گرفته رسید تا نهایتا الگوی مطلوبی از خصوصی‌سازی در نظام حقوقی ایران ارایه گردد.

    کلیدواژگان: قانون اساسی، خصوصی سازی، سیاست های کلی، اصل 44، دولت
  • طناز طاولی صفحات 127-141

    مقاله حاضر با عنوان بررسی امنیت شغلی کارگران از منظر حقوقی در پرتو دستاوردهای انقلاب اسلامی با تاکید بر قانون کار می-باشد؛ چراکه وقتی بحث امنیت شغلی می شود موضوع رسمی شدن و تضمین حقوق و مزایا در ذهن تداعی می شود در صورتی که در دنیای امروز امنیت شغلی در گرو رسمی شدن و استخدام مادام العمر نیست بلکه تواناسازی کارکنان محور امنیت شغلی است که پس از انقلاب در بیانات رهبر انقلاب مورد تحلیل قرار گرفته است. باتوجه به موارد مطرح شده می توان هدف مقاله پیش‌رو را بررسی امنیت شغلی کارگران از منظر حقوقی در پرتو دستاوردهای انقلاب اسلامی با تاکید بر قانون کار دانست. سوالی که در این خصوص مطرح می گردد این است که دستاوردهای امنیت شغلی کارگران از منظر حقوقی و اجتماعی در انقلاب اسلامی چگونه است؟ که براساس روش توصیفی-تحلیلی فرضیه ای را مطرح می کند که به لحاظ تیوریک، بهترین جایگاه برای قشر کارگر ترسیم شده است، این درحالیست که در عمل کارگر از جایگاه اقتصادی و فرهنگی و اجتماعی متناسب خود بهره مند نشده است. یافته ها نشانگر آن است که شان جامعه کارگری در ایران علاوه بر اینکه بعنوان یک کارگر در مزرعه، کارخانه، معدن و در هر نقطه ای که بکار تولیدی مشغول است و چرخ های پیشرفت و توسعه کشور را به حرکت درمی آورد، بعنوان یک مجاهد در حفظ اسلام و نظام اسلامی باید مورد احترام قرار گرفته شود، همچنین در کشورهای دیگر، قانون تامین اجتماعی در جهت امنیت شغلی وجود دارد که از حقوق کارگران در ابعاد اجتماعی دفاع می کند.

    کلیدواژگان: امنیت شغلی، انقلاب اسلامی، قانون کار، کارگر
|
  • *Ali K. Maleh, Ehsan Roham Pages 7-26

    The purpose of this article is to examine the relationship between good governance and economic-social development, emphasizing the seventh document of development, from the perspective of university professors and doctoral students of Mazandaran University. In this article, two methods of survey research and grounded theory have been used. The statistical population consists of students on the one hand and professors specializing in the field of economic-social development on the other hand. The statistical population is all undergraduate, master's and doctoral students in the fields of sociology, political science, economics and law studying in Mazandaran University who are studying in the first half of 2011. The validity of the questionnaire has been assessed with face validity and data reliability using test, retest and Cronbach's alpha test. In surveying the data collection tool, a researcher-made questionnaire was used, and semi-structured interviews were used in the qualitative study. Hypotheses are formulated using the theory of good governance. The findings of the article indicate the existence of a strong meaningful relationship between the components of good governance (participation variables, rule of law, etc.). Also, specialization, elitism and innovation as intervening conditions and single-product economy lead to trust, cohesion, support and social participation, and the consequences of such actions and reactions are welfare, security, social justice and public education. According to these findings, it can be concluded that in good governance, giving priority to valid measures for political and administrative accountability, the freedom of the targeted and efficient judiciary, the freedom of information and the effective functioning of government organizations are of fundamental importance in the comprehensive development process of the country.

    Keywords: Economic-social Development, Good Governance, Rule of Law, Transparency, Efficiency, Effectiveness
  • Reza Parizad*, Zahra Nasri Pages 27-58

    Undoubtedly, the formation of the Ansarallah movement in Yemen and its rapid and influential growth and development should be evaluated as one of the consequences of the Iranian Islamic Revolution at the level of the West Asian region. A movement that was inspired by the thoughts and ideals of the Islamic Revolution and following the movement and policy of Imam Khomeini and after his death Imam Khamenei, was able to become one of the most effective political movements in the region in a short period of time. and seriously challenge the interests of the arrogant world and its regional factors. The connection between Iran's Islamic Revolution and developments in the region in recent decades, especially the recent events in Yemen, cannot be hidden. In such a situation, Saudi Arabia, by forming a coalition of Arab countries, started its air attack against Yemen's Ansarallah, claiming to support the resigned president of this country, and this process continues. The question of the present article, relying on the descriptive-analytical method and based on library studies, is how the Islamic Republic of Iran has influenced the resistance of Yemen's Ansarallah in the process of the Saudi coalition war with this country? The hypothesis of the article is that according to the influence of Iran's Islamic revolution on Yemen's Ansarallah movement, it seems that Iran's Islamic revolution has had an ideological and intellectual impact on Yemen's war process. The theoretical framework is also based on Imam Khomeini's theory of issuing the revolution and as a result, the disturbance of the balance of forces in the region.

    Keywords: Saudi Coalition, Houthis, Yemeni Ansarallah, Regional Balance, Issuing the Revolution
  • Farzad Mohammadi*, Hassan Khozin Pages 59-74

    One of the events that caused tremendous changes in the region and the world and became the source of many changes in approaches and views in the field of religious and political issues, especially in the Islamic world, was the phenomenon of the Islamic Revolution of Iran. According to the nature and goals of this political movement, many obstacles inside and outside the country tried to damage and weaken its structural components, which so far, despite all measures, did not harm the goals of the revolution. After more than four decades of Nizam's life, the leader of the Islamic Republic made a statement under the title of the second step. Considering the Shari'a and legal status, as well as their complete understanding of how and why changes were made during this period, therefore, analyzing the goals of this statement is of great importance. Dealing with this issue, which has multiple and multifaceted dimensions, is considered a very important task. Therefore, in this article, an attempt has been made to examine one of the dimensions in the form of the pathology of the developments of the first four decades (the first step) to discuss the necessity of publishing this statement. The research method used in the upcoming article is content and document analysis. Finally, the findings show that during the forty-year period of the Islamic Revolution, according to the analysis of the trends, major challenges can be achieved at three domestic, regional and international levels. Therefore, in order to achieve the real goals of this important revolutionary document, it is very important to know and understand its historical roots.

    Keywords: Leader of the Revolution, Second Step Statement, First Step, Islamic Revolution, Pathology
  • Hadi Haghparast Pages 75-93

    According to a serious assumption in international politics, China will rely on the seat of the world's superpower in the not-so-distant years. The Islamic Republic of Iran is also trying to consolidate its power in the Middle East region, for which it is necessary to unite with a world power. In China's opinion, with a correct and logical strategy in the framework of Iran's foreign policy, which will definitely be the front of this strategy, diplomacy and cultural relations, it can be a good and reliable international partner and ally. Especially in the cultural field, under any circumstances, China is considered a successful project for Iran's cultural diplomacy due to its significant population, and Iran, due to its historical, cultural and artistic traditions, has many opportunities in this field. The field is ahead. Our assumption in the current research is that Iran and China, based on their common civilizational relations with each other throughout history, can currently take positive actions and constructive interactions with each other in international relations as a global and regional power. to display Therefore, in this article, an attempt has been made to provide a desirable model for the cultural diplomacy of the Islamic Republic of Iran in the People's Republic of China, while examining the knowledge of China's political future, through qualitative and applied research methods, with cultural, scientific, media, political and tourism approaches.

    Keywords: Desirable Model, Iran, China, Foreign Policy, Cultural Diplomacy
  • Mojtaba Bahmani Pages 95-125

    Privatization means the transfer of government ownership to the private sector and the basis of various laws and regulations that exist in this field. Knowledge of the legal basis of this issue requires the examination of laws related to transfers and privatization in different economic sectors. Before the legal basis is examined; It is necessary to specify the economic system of Iran. In this regard, the fundamental law of Iran, i.e. the constitution of the Islamic Republic of Iran, has divided the economic system of the country into 3 cooperative, public and private sectors and has stated the scope and scope of each of these three sectors in general. The main question raised in the upcoming article is what are the legal bases of privatization in line with Article 44 of the Constitution? In response to the main question of this hypothesis, it is suggested that the legal foundations of privatization exist in the Constitution, the Law on the Implementation of General Policies, Article 44, Development Laws, and the Vision Document, and the most obvious of these foundations can be seen in the handovers to non-governmental sectors. Of course, there is no specific law in the field of privatization in which the criteria, conditions, mechanisms and legal frameworks are clearly specified; It will not be possible to implement and advance privatization in the desired way. By examining the various laws that exist in the field of privatization; It is possible to reach the answer to the question in order to provide a favorable model of privatization in Iran's legal system.

    Keywords: : Constitution, Privatization, General Policies, Article 44, Government
  • Tanaz Tavali Pages 127-141

    The present article is entitled to examine the job security of workers from a legal perspective in the light of the achievements of the Islamic Revolution with an emphasis on the labor law; Because when it comes to job security, the issue of formalization and guaranteeing rights and benefits comes to mind, while in today's world, job security does not depend on formalization and lifelong employment, but rather the empowerment of employees is the focus of job security, which after The revolution has been analyzed in the statements of the leader of the revolution. According to the issues raised, the aim of the upcoming article is to examine the job security of workers from a legal perspective in the light of the achievements of the Islamic Revolution, emphasizing the labor law. The question that is raised in this regard is, what are the achievements of workers' job security from the legal and social point of view in the Islamic Revolution? Based on the descriptive-analytical method, he puts forward a hypothesis that theoretically, the best position has been drawn for the working class, while in practice the worker has not benefited from his appropriate economic, cultural and social position. The findings indicate that the dignity of the working community in Iran, in addition to being a worker in the field, factory, mine and anywhere that is engaged in production and moves the wheels of progress and development of the country, as a mujahid in preserving Islam and the Islamic system, he should be respected, also in other countries, there is a social security law for job security that defends the rights of workers in social dimensions.

    Keywords: Job Security, Islamic Revolution, Labor Law, Worker