فهرست مطالب

نشریه مدیریت ارتقای سلامت
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 59، بهمن و اسفند 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • راضیه حسینی سرتشنیزی، بهرام پیمان نیا*، مهناز مهرابی زاده هنرمند صفحات 1-15
    مقدمه

    فرد مبتلا به واکنش پذیری عاطفی مستعد ابتلا به اختلالات خلقی و رفتاری است. هدف مطالعه حاضر طراحی الگوی واکنش پذیری عاطفی با علایم اختلال رفتار مخرب از طریق نقش میانجی تنظیم شناختی هیجان در دانش آموزان پسر دوره  اول متوسطه شهر اهواز  می باشد. 

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر دوره  اول متوسطه شهر اهواز در سال تحصیلی 99-1398 در حال تحصیل بود. 240 تن از دانش آموزان پسر دوره اول متوسطه شهر اهواز با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. داده ها با پرسشنامه جمعیت شناختی، "شاخص واکنش پذیری عاطفی" (Affective Reactivity Index)، "مقیاس رتبه بندی اختلال رفتار مخرب"(Disruptive Behavior Disorder Rating Scale)  و "پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (Cognitive Emotion Regulation Questionnaire)  جمع آوری شد. روایی سازه به روش تحلیل عامل تاییدی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفاکرونباخ انجام شد. داده ها در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 24 و آموس 24  تحلیل شد.

    یافته ها

    ارزیابی الگوی طراحی شده با استفاده از شاخص های برازندگی نشان داد که الگو برازش مناسب دارد (94/0=IFI ،89/0=NFI ،067/0=RMSEA). بعلاوه، واکنش پذیری عاطفی هم به صورت مستقیم و هم غیرمستقیم از طریق تنظیم شناختی هیجان مثبت و منفی با علایم اختلال رفتار مخرب همبستگی دارد.
     

    نتیجه گیری

    تنظیم شناختی هیجان مثبت و منفی در رابطه بین واکنش پذیری عاطفی و علایم اختلال رفتار مخرب، نقش واسطه ای دارند. پیشنهاد می شود در تدوین مداخلات پیشگیرانه و درمان برای  افراد  مبتلا به واکنش پذیری عاطفی و اختلال رفتار مخرب، از آموزش مهارت تنظیم شناختی هیجان استفاده شود.

    کلیدواژگان: واکنش پذیری عاطفی، رفتار مخرب، تنظیم شناختی هیجان
  • امین حمزه ای، علیرضا آقایوسفی* صفحات 16-31
    مقدمه

    خانواده به عنوان نهاد مهم و تامین کننده سلامت فردی و اجتماعی، همواره می تواند مورد تهدید عوامل مختلفی باشد. توجه به سازگاری زوجی به عنوان عاملی تاثیرگذار در حفظ رابطه زناشویی ضروری می باشد. هدف پژوهش حاضر ارایه الگوی سازگاری زوجی بر اساس تمایزیافتگی- خود و انعطاف پذیری شناختی با میانجی گری راهبردهای مقابله ای بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر، توصیفی - همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل کارمندان متاهل اداره کل آموزش و پرورش استان قم و ادارات آموزش و پرورش پرورش ناحیه 4،3،2،1 شهر قم (حدود 600 تن) در سال 1399 بودند که 270 تن به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شد که از این میان، داده های 256 تن مورد تحلیل قرار گرفت. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه جمعیت شناختی، "مقیاس سازگاری زوجی"(Dyadic Adjustment Scale)، "سیاهه تمایزیافتگی-خود تجدیدنظر شده "(Differentiation of Self Inventory-Revised)، "سیاهه انعطاف پذیری شناختی"(Cognitive Flexibility Inventory)، و "پرسشنامه راهبردهای مقابله ای"(Coping Strategies Questionnaire) بود. روایی صوری و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ بررسی شد. داده های جمع آوری شده در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22 و آموس 16 تحلیل شد.

    یافته ها:

     هر 2 الگوی ارایه شده در این پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار بودند. هر 2 متغیر تمایزیافتگی- خود و انعطاف پذیری شناختی با سازگاری زوجی همبستگی مستقیم و معناداری دارند (P<0/05) که بیشتر از همبستگی غیر مستقیم بود. از میان راهبردهای مقابله ای، مولفه گریز- اجتناب توانست نقش میانجی را در ارتباط بین هر 2 متغیر تمایزیافتگی- خود و انعطاف پذیری شناختی با سازگاری زوجی ایفا کند و مولفه جستجوی حمایت اجتماعی نقش میانجی را در ارتباط بین انعطاف پذیری شناختی با سازگاری زوجی ایفاء کرد. 

    نتیجه گیری

    تمایزیافتگی- خود و انعطاف پذیری شناختی همبستگی مستقیم مثبت و معناداری با سازگاری زوجی داشتند که قوی تر از همبستگی غیرمستقیم بود. 2 مولفه جستجوی حمایت اجتماعی و گریز-اجتناب از راهبردهای مقابله ای نیز نقش میانجی را ایفا کردند. پیشنهاد می شود مشاوران و درمانگران زوج و خانواده در زمینه آموزش استفاده مناسب از راهبردهای مقابله ای، همچنین کمک به رشد انعطاف پذیری شناختی و تمایزیافتگی- خود مراجعان، توجه ویژه ای داشته باشند.

    کلیدواژگان: سازگاری زوجی، تمایزیافتگی- خود، انعطاف پذیری شناختی، راهبردهای مقابله ای.
  • حسین رستمخانی*، حجت الله نیک بخت، حیدر صادقی صفحات 32-42
    مقدمه

    چاقی و چگونگی توزیع چربی در بدن، به ویژه در ‏ناحیه میانی بدن، ‏‏پیشگوی مناسبی برای ابتلا به بیماری های آینده است  و تمرینات ورزشی ‏یکی از بهترین روش های غیردارویی ‏در پیشگیری و درمان چاقی است. لذا، مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر بی تمرینی متعاقب تمرینات ‏پلایومتریک بر شاخص های چاقی و عوامل آمادگی جسمانی ‏دانشجویان مذکر انجام شد.

    روش کار

    در مطالعه نیمه تجربی حاضر، 20 ‏دانشجوی مرد از دانشجویان تربیت بدنی دانشگاه البرز به صورت هدفمند و در دسترس انتخاب و در 2 گروه تمرین پلایومتریک 10 تن و گروه کنترل 10 تن (همگن شده بر اساس شاخص توده بدنی) تحت بررسی قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه جمعیت شناختی، برای ارزیابی توان هوازی از "آزمون استراند" (Astrand Test)، برای ارزیابی ‏توان بی هوازی از "آزمون پرش سارجنت" (Sergeant Jump Test) و برای اندازه گیری درصد چربی از روش "آزمون چربی چین پوستی جکسون و پولاک" (Jackson and Pollock Skinfold Test) ‏استفاده شد. همچنین ‏شاخص توده بدنی‏آزمودنی ها با تقسیم وزن بر مجذور قد (متر) و "نسبت دور کمر به لگن" ‏(‏‏‎Waist- Hip Ratio‏) ‏با تقسیم دور کمر به محیط لگن اندازه گیری شد. پس از ‏ارزیابی و ‏ثبت داده های اولیه آزمودنی ها، گروه مداخله، تمرینات پلایومتریک را به مدت 6 هفته، شامل 3 و 4 جلسه در ‏هفته به طور یک روز در میان، اجرا ‏کردند.‏ پس از اتمام دوره تمرین و در شرایط مشابه با پیش آزمون، داده های مربوط به مرحله آزمون و با فاصله 6 هفته، داده های مربوط به پس آزمون ثبت شد. تحلیل داده ها در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 23 انجام شد. ‏

    یافته ها

    نتایج تاثیر معنادار اجرای تمرینات پلایومتریک به مدت 6 هفته را بر ‏توان هوازی  (43/2±67/34 به 49/2±58/39‎) و بی هوازی (07/8±23/104 به 49/6±25/132‎)، ‏نسبت دور کمر به ‏لگن (13/0±91/0 به 17/0±84/0‎)، ‏درصد چربی بدن (18/2 ±54/14 به 75/2±49/11‎) و شاخص توده بدن (68/1 ±01/23 به 93/1±08/20‎) در گروه تمرین پلایومتریک نشان داد (P<0/05). با این حال پس از 6 هفته بی تمرینی تقریبا ‏تمام دستاوردهای ‏تمرینی برای آزمودنی ‏های گروه مداخله تمرین از بین رفت که نشانگر اصل تمرین طولانی مدت در ‏اجرای تمرینات پلایومتریک می باشد.  

    نتیجه گیری

    یافته ها تاثیر اجرای ‏‏تمرینات پلایومتریک بر عملکرد قلبی تنفسی (افزایش معنادار توان هوازی) و همچنین بهبود شاخص های ‏سلامتی را تایید کرد. لذا به سبب رعایت اصل تنوع در تمرین و سهولت استفاده از فرآیند اضافه بار تدریجی در اجرای تمرین پلایومتریک (به سبب ماهیت تمرین پلایومتریک)، اجرای تمرینات ‏‏پلایومتریک در ‏‏حوزه سلامت به عنوان یک شیوه تمرینی جایگزین برای تمرینات هوازی تداومی توصیه می شود. با وجود این، باید توجه داشت که دستاوردهای تمرین پلایومتریک پس از یک دوره بی تمرینی از بین خواهد رفت.

    کلیدواژگان: پلایومتریک، شاخص های چاقی، آمادگی جسمانی، دانشجویان مذکر
  • قربانعلی عاطفی هنزنی، عالیه شکربیگی*، امیدعلی احمدی صفحات 43-55
    مقدمه

    سلامت اجتماعی زنان سرپرست خانوار از عوامل نظیر دینداری و حمایت اجتماعی خانواده تاثیر می پذیرد که حمایت اجتماعی خانواده خود تحت تاثیر دینداری قرار دارد. هدف پژوهش حاضر تعیین روابط ساختاری بین دینداری و سلامت اجتماعی در زنان سرپرست خانوار با میانجیگری حمایت اجتماعی خانواده بود.

    روش کار

    روش پژوهش توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل تمام زنان سرپرست خانوار شهر رشت در سال 1398 بود. از میان آن ها 358 تن به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه جمعیت شناختی،  "پرسشنامه دینداری" (Religiosity Questionnaire)، "پرسشنامه سلامت اجتماعی" (Social Well-being Questionnaire)، و "پرسشنامه حمایت اجتماعی خانواده" (Family Social Support Questionnaire) استفاده شد. روایی ابزارها با استفاده از روایی محتوا به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ اندازه گیری شد. تحلیل داده های جمع اوری شده در نرم افزارهای اس پی اس اس- 24 و آموس- 24 انجام شد.

    یافته ها

    ضریب مسیر کل بین دینداری و حمایت اجتماعی خانواده (01/0>P، 266/0=β) و ضریب مسیر کل بین حمایت اجتماعی خانواده و سلامت اجتماعی (01/0>P، 492/0=β) مثبت و در سطح 01/0 معنادار بود. ضریب مسیر غیرمستقیم بین دینداری و سلامت اجتماعی مثبت با میانجیگری حمایت اجتماعی خانواده در سطح 01/0 معنادار بود (01/0>P، 131/0=β).

    نتیجه گیری

    حمایت اجتماعی خانواده همبستگی بین دینداری و سلامت اجتماعی را در بین زنان سرپرست خانوار میانجیگری می کند. جهت توانمندسازی و ارتقای سلامت روان زنان سرپرست خانوار برگزاری کارگاه های آموزشی تحت عنوان دینداری و ارایه حمایت اجتماعی خانواده به این زنان پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی خانواده، زنان، دینداری، سرپرست خانوار، سلامت اجتماعی
  • آرمین اصلانی، سمیه نقی زاده، مهدیه دادروان، زیبا سودمی، آزیتا فتح نژادکاظمی* صفحات 56-68
    مقدمه

    تنش ناشی از تغییرات و فشارهای روزافزون زندگی امروزی گریز ناپذیر است و عامل خطری برای تغییر رفتارهای سالم می باشد. تغییر رفتارهای مرتبط با خوردن، به عنوان سبک مقابله با فشار روانی می باشد. هدف مطالعه حاضر تعیین همبستگی تنش درک شده با رفتارهای خوردن در دانشجویان علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم پزشکی تبریز بود.

    روش کار

    مطالعه حاضر به روش توصیفی-همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل تمام دانشجویان علوم پزشکی مشغول به تحصیل در دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم پزشکی تبریز در سال 1398 بود. نمونه گیری به صورت تصادفی طبقه ای انجام و 300 تن از دانشجویان انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده شامل پرسشنامه  جمعیت شناختی،  "مقیاس تنش درک شده"  (Perceived Stress Scale) و "پرسشنامه رفتار خوردن داچ" (Dutch's Eating Behavior Questionnaire) بود. روایی صوری و نسبت روایی محتوا براساس جدول Lawshe و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ اندازه گیری شد. تحلیل داده ها در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22  انجام شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار تنش درک شده، رفتار خوردن مهاری، هیجانی و بیرونی به ترتیب 33/26 ± 17/6، 38/30 ± 71/9، 52/33 ± 85/9 و 38/29 ± 26/7 بود. همبستگی مثبت و معنا داری بین تنش درک شده با مولفه های رفتار خوردن هیجانی (450/0= r ,001/0>P) و بیرونی (341/0= r ,001/0>P) بدست آمد. این همبستگی در حد متوسط بود و به ترتیب 2/20 درصد و 6/11 درصد از رفتارها، قابل تبیین توسط تنش بودند. همچنین همبستگی بین تنش درک شده و مهاری معکوس و معنادار T اما ضعیف بود (270/0-= r ,001/0>P) و تنها 3/7 درصد از رفتار خوردن مهاری توسط تنش درک شده تبیین شد.

    نتیجه گیری

    بین تنش درک شده با مولفه های رفتار خوردن هیجانی و بیرونی همبستگی مثبتی و با مولفه خوردن مهاری همبستگی منفی وجود دارد. درک وضعیت تنش می تواند یک هدف مهم درمانی برای رفتارهای خوردن نامناسب در بین دانشجویان باشد. بنابراین، پیشنهاد می شود برنامه های مداخله ای جهت بهبود رفتارهای خوردن افراد و کنترل چاقی با در نظر گرفتن وضعیت تنش انجام شود.

    کلیدواژگان: تنش درک شده، رفتار خوردن، دانشجو، علوم پزشکی
  • محسن تقدسی*، حسین نوری صفحات 69-80
    مقدمه

    پرفشاری خون یکی از  مهمترین مسایل بهداشتی در جهان است و بیماران از دستورات درمانی تبعیت نکرده و بیماری خود را کنترل نمی کنند. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش بر اساس "الگوی ارتقای سلامت پندر" بر تبعیت از درمان در مبتلایان به پرفشاری خون انجام گردید.

    روش کار

    مطالعه حاضر به روش نیمه تجربی، شاهددار و تصادفی انجام شد. جامعه پژوهش شامل کلیه بیماران مبتلا به پرفشاری خون از نوع اولیه که جهت شروع یا ادامه درمان به مرکز بهداشتی درمانی شهید بهشتی شهر کاشان در سال 1397 مراجعه می نمودند، بود. 88 بیمار  به روش نمونه گیری در دسترس که شرایط ورود به مطالعه را داشتند، انتخاب شدند. بیماران به روش تصادفی ساده از نوع قرعه کشی در گروه های مداخله و کنترل (هرگروه 44 بیمار) جایگزین شدند. هر 2 گروه آموزش های روتین مرکز بهداشتی و درمانی را دریافت کردند. ابزار مطالعه شامل پرسشنامه جمعیت شناختی و "پرسشنامه تبعیت  ازدرمان در بیماران پرفشاری خون" (Treatment Adherence Questionnaire for Patients with Hypertension) بود. روایی صوری به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفاکرونباخ اندازه گیری شد. در گروه مداخله، محتوای آموزشی بر اساس "الگوی ارتقای سلامت پندر" طراحی و طی 6 جلسه ی 45 تا 60 دقیقه ای اجرا شد. داده ها در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 16 تحلیل شد. 

    یافته ها

    قبل از مداخله، بین 2 گروه مداخله و کنترل از نظر میانگین تبعیت از درمان تفاوت آماری معناداری وجود نداشت. ولی پس از اتمام مداخله، در بیماران گروه مداخله میانگین نمره تبعیت ازدرمان نسبت به گروه کنترل به طور معناداری بیشتر بود (05/0>P).

    نتیجه گیری

    آموزش بر اساس "الگوی ارتقای سلامت پندر"، منجر به بهبود تبعیت از درمان در بیماران مبتلا به پرفشاری خون شد. لذا پیشنهاد می شود از این الگو همراه با درمان های دارویی به عنوان عامل مکمل تسهیل کننده کلیدی برای افزایش تبعیت از درمان و بهبود کنترل فشارخون در بیماران مبتلا به پرفشاری خون استفاده شود.

    کلیدواژگان: الگوی ارتقای سلامت پندر، فشارخون، تبعیت از درمان
  • حسین عامریان، علی فهیمی نژاد*، باقر مرسل، محمد سیاوشی صفحات 81-94
    مقدمه

    در دنیای رقابتی امروز کارکنان با بازدهی بالا، بزرگترین مزیت رقابتی برای سازمان ها به حساب می آیند. سبک رهبری یکی از عواملی است که می تواند در بروز این حالت روانی اثرگذار باشد. هدف پژوهش حاضر تعیین همبستگی رهبری زهرآگین و اینرسی سازمانی با نقش میانجی گری طفره روی اجتماعی در بین کارکنان وزارت ورزش و جوانان می باشد. 

    روش کار

    پژوهش حاضر، توصیفی - همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش را 303 تن از مدیران و کارشناسان وزارت ورزش و جوانان تشکیل داده اند که از بین آن ها 181 تن به صورت در دسترس به عنوان نمونه آماری  انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری داده ها شامل پرسشنامه جمعیت شناختی، "مقیاس رهبری زهرآگین" (Toxic Leadership Scale)، "پرسشنامه اینرسی سازمانی"(Organizational Inertia Questionnaire) و "پرسشنامه طفره روی اجتماعی" (Social Loafing Questionnaire) بود. روایی  صوری ابزارها به روش کیفی، روایی سازه به روش روایی همگرا و واگرا مورد بررسی قرار گرفت. همچنین پایایی ترکیبی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ ابزارها نیز بررسی و تایید شد. تحلیل داده ها با نرم افزار اسمارت پی ال اس نسخه 3 و نرم افزار اس پی اس اس نسخه 24 انجام شده است. 

    یافته ها

    الگو از برازش خوب و قابل قبولی برخوردار بود و تمامی مسیرها (فرضیه ها) با اطمینان بالا مورد تایید قرار گرفتند. تحلیل شاخص های برازش الگو ساختاری حاکی از این بود که الگو دارای برازش مناسب و لذا توانایی بالایی در اندازه گیری متغیر اصلی دارد. ضعیفترین همبستگی بین رهبری زهرآگین با طفره روی اجتماعی می باشد.

    نتیجه گیری

    با حضور متغیر میانجی طفره روی اجتماعی در رابطه بین رهبری زهرآگین و اینرسی سازمانی برای مسیر مستقیم بین رهبری زهرآگین و اینرسی سازمانی معنادار می باشد. الگو دارای برازش مناسب و توانایی بالایی در اندازه گیری متغیر اصلی دارد. همچنین ضعیفترین همبستگی بین رهبری زهرآگین با طفره روی اجتماعی می باشد. پیشنهاد می شود مدیران وزارت ورزش و جوانان، با مهم شمردن سبک سرپرستی سازمان میتوان از بروز رفتارهای مخرب کارکنان از جمله طفره روی جلوگیری کرد و عملکرد آن ها را بهبود بخشید و مانع از هدایت آن ها به سمت ترک سازمان شد.

    کلیدواژگان: رهبری زهرآگین، طفره روی اجتماعی، اینرسی سازمانی، کارکنان وزارت ورزش و جوانان
  • مهدبه سادات موسوی، ابوافضل بخشی پور*، حسین مهدیان صفحات 95-112
    مقدمه

    ارتباط موثر زیر بنای خانواده ی سالم و موفق است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی "درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد" و "درمان متمرکز بر شفقت" و "درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد غنی شده با شفقت" بر الگوهای ارتباطی زنان متاهل دچار افسردگی و تعارضات زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره و روانشناختی شهر مشهد می باشد.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر نیمه تجربی و از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل زنان متاهل دچار افسردگی و تعارضات زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره و روانشناختی شهر مشهد در سال 1399 بود. 60 تن به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند سپس به صورت تصادفی  ساده به روش قرعه کشی در 4 گروه ،"درمان پذیرش و تعهد" و "درمان متمرکز بر شفقت" و "درمان پذیرش و تعهد غنی شده با شفقت" و گروه کنترل قرار گرفتند. (هر گروه 15 تن).  ابزار جمع آوری  داده ها پرسشنامه جمعیت شناختی، "پرسشنامه الگوهای ارتباطی"(Communication Patterns Questionnaire)، "سیاهه افسردگی بک -2" (Beck Depression Inventory-II) و "پرسشنامه تعارضات زناشویی"(Marital Conflict Questionnaire) بود. روایی محتوا به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ ابزارها محاسبه شد . گروه مداخله اول "درمان پذیرش و تعهد" و گروه مداخله دوم "درمان متمرکز بر شفقت" و گروه مداخله سوم" درمان پذیرش و تعهد غنی شده با شفقت" را در 8 جلسه آموزشی 90 دقیقه ای دریافت کردند و گروه کنترل در لیست انتظار برای دریافت مداخله قرار داشت. تحلیل       داده ها با نرم افزار آماری اس پی اس نسخه21 انجام شد.

    یافته ها

    بین میانگین پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری الگوهای ارتباطی در گروه های مداخله و کنترل  تفاوت معنا داری وجود دارد (01/0>P). نتایج آزمون مقایسه زوجی بنفرونی حاکی از آن است که سطح معناداری آزمون هر 3 گروه مداخله با گروه کنترل کمتراز 05/0 است (01/0>P) و این تفاوت برای گروه "درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد غنی شده با شفقت" بیشتراست.

    نتیجه گیری

    "درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد" و "درمان متمرکز بر شفقت " و "درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد غنی شده با شفقت" بر الگوهای ارتباطی  اثر بخش است و "درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد غنی شده با شفقت" اثربخشی بیشتری بر بهبود الگوهای ارتباطی در طول زمان داشته است. لذا پیشنهاد می شود که از این درمان در مراکز فرهنگی و خانوادگی مانند فرهنگسراهای خانواده کشور با هدف پیشگیری از تعارض در روابط آتی زوجین با بهره گیری از دوره های آموزشی کوتاه مدت استفاده شود.

    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، شفقت، الگوهای ارتباطی، افسردگی، تعارضات زناشویی
|
  • Razieh Hosseinisarteshnizi, Bahram Peymannia*, Mahnaz Mehrabizadehhonarmand Pages 1-15
    Introduction

    The person with the affective reactivity is prone to mood and behavioral disorders. The aim of this study was development an affective reactivity model with symptoms of disruptive behavior disorder through the mediating role of cognitive emotion regulation in the male students of the first grade of secondary school in Ahvaz city 

    Methods

    The present study is descriptive-correlational. The statistical population included all male students of the first grade of secondary school in Ahvaz city in the academic year of 2018-2019. 240 male students of the first grade of secondary school in Ahvaz city were selected using random cluster sampling method. Data were collected with demographic questionnaire, "Affective Reactivity Index", "Disruptive Behavior Disorder Rating Scale" and "Cognitive Emotion Regulation Questionnaire". Construct validity was done by confirmatory factor analysis and reliability by internal consistency method with Cronbach's alpha coefficient calculation. Data was analyzed in SPSS. 24 and Amos .24.

    Results

    Evaluation of the developed model using fit indicators showed that the model has a good fit (IFI = 0.94, NFI=0.89, RMSEA=0.067). In addition, affective reactivity is both directly and indirectly correlated with the symptoms of destructive behavior disorder through cognitive regulation of positive and negative emotions. 

    Conclusions

    Cognitive regulation of positive and negative emotions plays a mediating role in the relationship between affective reactivity and symptoms of destructive behavior disorder. It is suggested that cognitive emotion regulation training be used in the development of preventive interventions and treatment for people with affective reactivity and destructive behavior disorder.

    Keywords: Affective Reactivity, Destructive Behavior, Cognitive Emotion Regulation
  • Amin Hamzei, Alireza Aghayousefi* Pages 16-31
    Introduction

    The family, as an important institution and provider of individual and social health, can always be threatened by various factors. Therefore, it is necessary to pay attention to marital adjustment as an effective factor in maintaining the marital relationship. The aim of this study was to provide a model of marital adjustment based on self-differentiation and cognitive flexibility mediated by coping strategies.

    Methods

    The present study is descriptive-correlational. The statistical population included married employees of the General Department of Education of Qom province and the education departments of District 1,2,3,4 of Qom city (about 600 people) in 2020, of which 270 people were selected by available sampling method, of which the data of 256 people were analyzed. Research instruments included the demographic questionnaire, the “Dyadic Adjustment Scale”, the “Differentiation of Self Inventory” (Revised), the “Cognitive Flexibility Inventory”, and the “Coping Strategies Questionnaire”. Face validity index and reliability were evaluated by internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient. The collected data were analyzed in SPSS .22 and Amos 16.

    Results

    Both models presented in this study had a good fit. Both variables of self- differentiation and cognitive flexibility have a direct and significant correlation with marital adjustment (P<0.05) which was more than indirect correlation. Among coping strategies, the scape-avoidance component was able to play a mediating role in the relationship between both variables of self-differentiation and cognitive flexibility with marital adjustment and the seeking social support component played a mediating role in the relationship between cognitive flexibility and marital adjustment.

    Conclusions

    Self-differentiation and cognitive flexibility had a positive and significant direct correlation with paired adaptation, which was stronger than indirect correlation. The two components of social support seeking and escape-avoidance also played a mediating role. It is suggested that couples and family counselors and therapists pay special attention to training in the proper use of coping strategies, as well as helping to develop cognitive flexibility and client self-differentiation.

    Keywords: Marital Adjustment, Self-Differentiation, Cognitive Flexibility, Coping Strategies
  • Hossein Rostamkhany*, Hojatollah Nik Bakht, Heidar Sadeghi Pages 32-42
    Introduction

    ‎ Obesity and how fat is distributed in the body, especially in the middle part of the body, is a good predictor of future diseases, and exercise is one of the best non-pharmacological methods in the prevention and treatment of obesity. Therefore, the aim of this study was to determine the effect of de-training following plyometric exercises on obesity indices and physical fitness factors of male students. 

    Methods

    ‎ In the present quasi-experimental study, 20 male students from Alborz University physical education students were selected voluntarily and studied in 2 groups of plyometric training 10 people and control group 10 people (homogenized based on body mass index). To collect data, a demographic questionnaire, to evaluate the aerobic power of "Astrand Test", to evaluate the anaerobic power of "Sergeant Jump Test" and to measure the percentage of fat by "Jackson and Pollock Skinfold Test" were used. Also, the subjects' body mass index was measured by dividing weight by height squared (m) and (waist-hip ratio) by dividing waist circumference by pelvic circumference. After evaluating and recording the initial data of the subjects in the intervention group, plyometric exercises were performed for 6 weeks and the post-test data were recorded in the same conditions as the pre-test and after the end of the training period. After evaluating and recording the initial data of the subjects, the intervention group performed plyometric training for 6 weeks, including 3 and 4 sessions per week with one day in between. In the same conditions as the pre-test, the data related to the test phase and after 6 weeks data related to the post-test phase were recorded. Data analysis was performed in SPSS. 23.

    Results

    Findings showed a significant effect of performing plyometric training for 6 weeks on aerobic (34.67±2.43_39.58±2.58‎) and anaerobic capacity (104.23±8.07_132.25 ±6.49‎), waist to hip ratio (0.84±0.17 _ 0.91±0.13‎), body fat percentage (14.54±2.18_11.49 ±2.75‎) and body mass index (23.01±1.68_ 20.08±1.93‎) in plyometric group (P<0.05). However, after 6 weeks of de-training, almost all training achievements for the subjects in the training intervention group disappeared, which indicates the principle of long-term training in performing plyometric training.

    Conclusions

    Findings confirmed the effect of plyometric training on cardiorespiratory function (significant increase in aerobic capacity) as well as improving health indicators. Therefore, due to the principle of diversity in training and the ease of using the gradual overload process in performing plyometric training (due to the nature of plyometric training), plyometric training in the field of health is recommended as an alternative training method for continuous aerobic training. However, it should be noted that the gains of plyometric training will disappear after a period of non-training.

    Keywords: Plyometric, Obesity Index, Physical Fitness, Male Student
  • Ghorbanali Atefi Hanzani, Aliye Shokrbeigi*, Omidali Ahmadi Pages 43-55
    Introduction

    The social health of female-headed households are affected by factors such as religiosity and social support that their family social support is influenced by religiosity. The aim of this study was to determine the structural relationships between religiosity and social health in female-headed households mediated by family social support.

    Methods

    The research method is descriptive-correlation. The statistical population included all female-headed households in Rasht in 2019. Among them, 358 people were selected by cluster random sampling method. Demographic questionnaire, "Social Well-being Questionnaire", "Religiosity Questionnaire", "Family Social Support Questionnaire" were used to collect data. The collected data were analyzed in SPSS.24 and Amos.24.

    Results

    The total path coefficient between religiosity and family social support (P <0.01, β= 0.266) and the total path coefficient between family social support and social health (P <0.01, β= 0.492) were positive and significant at the level of 0.01. The indirect path coefficient between religiosity and social health was positive and significant at the level of 0.01 (P<0.01, β=0.131). 

    Conclusions

    In the present study, it was concluded that family social support mediates the relationship between religiosity and social health among female-headed households. In order to empower and improve the mental health of female heads of households, it is suggested to hold educational workshops under the title of religiosity and provide family social support to these women.

    Keywords: Headed Households, Religiosity, Social Health, Family Social Support, Women
  • Armin Aslani, Somayyeh Nagizadeh, Mahdieh Dadravan, Ziba Sodami, Azita Fathnezhad-Kazemi* Pages 56-68
    Introduction

    Stress due to the changes and increasing pressures of today's life is inevitable and is a risk factor for changing health behaviors. Changing eating-related behaviors is a style of coping with stress. The aim of this study was to determine the correlation of perceived stress with eating behaviors in medical students of Islamic Azad University, Tabriz Medical Sciences Branch in 2019. 

    Methods

    The present study was a descriptive-correlational study. The statistical population included all medical students studying in the Faculty of Medical Sciences of Islamic Azad University, Tabriz Medical Sciences Branch in 2019. Sampling was done by stratified random sampling and 300 students were selected. The instruments used included a demographic questionnaire, the “Perceived Stress Scale”, and the “Dutch's Eating Behavior Questionnaire”. Face validity and content validity ratio were measured based on the Lawshe table and reliability was measured by the internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient. Data analysis was performed in SPSS. 22. 

    Results

    Mean and standard deviation of perceived stress were restrained, emotional, and external eating behaviors were 26.33 (6.17), 30.38 (9.71), 33.52 (9.85), and 29.38 (7.26), respectively. A positive and significant correlation was found between perceived stress and emotional eating behavior components (r=0.450, P<0.001) and external (r=0.341, P<0.001). This correlation was moderate and 20.2% and 11.6% of the behaviors could be explained by stress, respectively. Also, the correlation between perceived stress and restraint was inverse and significant but weak (r= -0.270, P<0.001), and only 7.3% of restrained eating behavior was explained by perceived stress. 

    Conclusions

    There is a positive correlation between perceived stress and emotional and external eating behavior components and a negative correlation with the restrained eating component. Understanding stress can be an important therapeutic goal for inappropriate eating behaviors among students. Therefore, it is suggested to carry out intervention programs to improve people's eating behaviors and control obesity by considering the state of tension.

    Keywords: Perceived Stress, Eating Behavior, Student, Medical Sciences
  • Mohsen Taghadosi*, Hossein Nouri Pages 69-80
    Introduction

    Hypertension is one of the most important health issues in the world and patients do not follow the treatment instructions and do not control their disease. The aim of this study was to determine the effect of education based on "Pender Health Promotion Model" on adherence to treatment of patients with hypertension.

    Methods

    The present study was conducted in a semi-experimental, controlled and randomized manner. The research population included all patients with primary hypertension who were referred to Shahid Beheshti Health Center in Kashan city in 2017 to start or continue treatment. 88 patients who met the conditions for entering the study were selected by by convenience sampling method. Patients were replaced in intervention and control groups (44 patients in each group) by a simple random lottery method. Both groups received routine training from the health center. The study instruments included a demographic questionnaire and "Treatment Adherence Questionnaire for Patients with Hypertension". Face validity was measured by qualitative method and reliability was measured by internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient. In the intervention group, educational content was designed based on "Pender's Health Promotion Model" and was implemented in 6 sessions of 45 to 60 minutes. The data was analyzed in SPSS .16.

    Results

    Prior to the intervention, there was no statistically significant difference between the intervention and control groups in terms of mean treatment adherence. However, after the intervention, in the patients of the intervention group, the mean score of adherence to treatment was significantly higher than the control group (P<0.05). 

    Conclusions

    Education based on the “Pender Health Promotion Model” improved adherence to treatment in patients with hypertension. Therefore, it is suggested that this model be used in combination with drug therapies to increase adherence to treatment and improve blood pressure control in patients with hypertension.

    Keywords: Pender Health Promotion Model, Hypertension, Adherence to treatment
  • Hossein Ameriyan, Ali Fahimi-Nezhad*, Bagher Morsal, Mohammad Siavashi Pages 81-94
    Introduction

    In today's competitive world, highly productive employees are the biggest competitive advantage for organizations. Leadership style is one of the factors that can be effective in the occurrence of this mental state. The aim of the current research is to determine the correlation of toxic leadership and organizational inertia with the mediating role of social loafing among the employees of the Ministry of Sports and Youth.

    Methods

    The current research is descriptive-correlational. The statistical population of this research is made up of 303 managers and experts of the Ministry of Sports and Youth, of which 181 people were selected as a statistical sample. Data collection instruments included demographic questionnaire, "Toxic Leadership Scale", "Organizational Inertia Questionnaire", and "Social Loafing Questionnaire". The validity of the instruments was measured by face validity (by qualitative method), convergent and divergent validity. Also, composite reliability and internal consistency reliability were checked and confirmed by calculating Cronbach's alpha coefficient of the instruments. Data analysis with Smart PLS software .3 and SPSS. 24 is done.

    Results

    The model had a good and acceptable fit and all paths (hypotheses) were confirmed with high confidence. The analysis of fit indexes of the structural model indicated that the model has a good fit and therefore has a high ability to measure the main variable. The weakest correlation is between toxic leadership and social loafing.

    Conclusions

    With the presence of the mediating variable of social loafing in the relationship between toxic leadership and organizational inertia, it is significant for the direct path between toxic leadership and organizational inertia. The model has a good fit and a high ability to measure the main variable. Also, the weakest correlation is between toxic leadership and social loafing. It is suggested that the managers of the Ministry of Sports and Youth, by giving importance to the leadership style of the organization, can prevent the destructive behavior of the employees, such as loafing, and improve their performance and prevent them from leaving the organization.

    Keywords: Toxic Leadership, Social Loafing, Organizational Inertia, Youth, Sport Ministry Staff
  • Mahdieh Sadat Mousavi, Abolfazl Bakhshipour*, Hossein Mahdian Pages 95-112
    Introduction

    Effective communication is the foundation of a healthy and successful family. The aim of this study was to compare the effectiveness of "Acceptance and Commitment Therapy” (ACT) and "Compassion Focused Therapy" (CFT) and " Acceptance and Commitment Therapy Enriched with Compassion " on communication patterns of married women suffering from depression and marital conflicts referred to counseling and psychological centers in Mashhad. 

    Methods

    The method of the current research was semi-experimental of type pre-test, post-test and follow-up with a control group. The statistical population of the study included married women suffering from depression and marital conflicts who referred to counseling and psychological centers in Mashhad in 2019. 60 people were selected by sampling in convenience method. Then by simple randomization (lottery), they were divided into 4 groups: "Acceptance and Commitment Therapy", "Compassion-Focused Therapy", "Acceptance and Commitment Therapy Enriched with Compassion " and the control group. (15 people in each group). Data collection instruments were demographic questionnaire, “Communication Patterns Questionnaire”, “Beck Depression Inventory-II” and “Marital Conflict Questionnaire”. Content validity was calculated by qualitative method and reliability by internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient of the instruments. The first intervention group received "Acceptance and Commitment Therapy" and the second intervention group "Compassion-Focused Therapy" and the third intervention group "Acceptance and Commitment Therapy Enriched with Compassion" in 8 90-minute training sessions, and the control group was on the waiting list for received intervention. Data analysis was done with SPSS. 21.

    Results

    There is a significant difference between the pre-test, post-test and follow-up communication patterns in the intervention and control groups (P<0/01). The results of the Bonferroni pairwise comparison test indicate that the significance level of the test of all 3 intervention groups with the control group is less than 0.05 (P<0/01) and this difference is more for the "Acceptance and Commitment Therapy Enriched with Compassion" group. 

    Conclusions

    "Acceptance and Commitment Therapy" and “Compassion Focused Therapy" and "Acceptance and Commitment Therapy Enriched with Compassion" are effective on communication patterns and "Acceptance and Commitment Therapy Enriched with Compassion" has been more effective in improving communication patterns over time. Therefore, it is suggested that the principles of this type of therapy be used in cultural and family centers such as family cultural centers of the country to prevent conflict in the future relationships of couples by using short-term training courses.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Compassion, Communication Patterns, Depression, Marital Conflict