فهرست مطالب

مشکوه - پیاپی 156 (پاییز 1401)

فصلنامه مشکوه
پیاپی 156 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ملیکا بایگانیان*، محمد جمال الدین خوش خاضع صفحات 4-29

    یکی از روش های تربیتی حضرت علی (ع)، استفاده از پند اخلاقی همراه با پیامدگویی است که نمود فراوانی در حکمت های نهج البلاغه دارد.راهی به ظاهر آسان برای ترویج اخلاق، که در صورت عدم برخورداری از مولفه های بایسته، می تواند پند را از حالت موثر به حالتی بیهوده بدل سازد. برای پی جویی از تاثیر یا عدم تاثیر پیامدهای موجود در پندهای اخلاقی حضرت علی (ع)، مقاله پیش رو برای نخستین‎بار با روشی توصیفی تحلیلی عهده دار واکاویی از چرایی و چگونگی کاربرد گسترده پیامدها در پندهای اخلاقی ایشان شده است. در این راستا سبک ها و گونه های پیامدها با ملاک های مختلفی چون ارتباط با ساحت های وجودی انسان، ارتباط با اعمال متناظر، دامنه شمول، میزان تاثیر، ماندگاری و بار ارزشی بررسی شده اند. بر اساس نتایج این پژوهش، در مکتب علوی با هدف تاثیر بر مخاطب و تشویق او به فعل اخلاقی، پند با پیامدگویی همراه شده و برای بیان موثر پیامدها از سبک ها و گونه های محتوایی مختلفی استفاده شده است. همچنین بر خلاف تصور، پیامدهای دنیوی بیش از پیامدهای اخروی و پیامدهای جسمی در کنار پیامدهای روحی، به کار گرفته شده اند.

    کلیدواژگان: پیامد اعمال، پیامدگرایی، آموزه‎ های اخلاقی، حکمت های نهج البلاغه، روش تربیتی حضرت علی(ع)
  • جواد ایروانی* صفحات 30-52
    از ادعاهای مطرح شده علیه قرآن، ادعای فقدان نظام های اجتماعی از جمله؛ «نظام اقتصادی» _  به مفهوم سازمانی معرفتی، بینشی و دانشی مشخص و نظام یافته پیرامون اقتصاد _  در قرآن است. این جستار که به شیوه توصیفی _ تحلیلی و روش کتابخانه ای سامان یافته، درصدد پاسخ به این ادعا و ارایه موجز مجموعه «نظام اقتصادی قرآن» و تبیین چیستی و قلمرو آن است. یافته های تحقیق نشان می دهد که قرآن به علت جامعیت در عرصه رسالت خود؛ یعنی «هدایت انسان»، به تبیین مبانی و چارچوب های کلی علوم انسانی پرداخته است، اما علوم طبیعی به عنوان پیش نیاز پیشرفت و آبادانی، در قلمرو «مطالبات قرآن از بشریت» جای می گیرد و نه رسالت قرآن. دانش اقتصاد به مفهوم گسترده خود هر دو بخش را دربرمی گیرد: بخش مربوط به علم اقتصاد به مفهوم خاص آن که براساس «روش تجربه» به کشف روابط علی _ معلولی بین پدیده ها پرداخته که به «مطالبه قرآن از بشریت» بازمی گردد و بخش مربوط به مبانی جهان بینی و انسان شناختی، مبانی مکتبی، حقوق و اخلاق اقتصادی و نیز کشف آن دسته از روابط علی _ معلولی اقتصادی که از حیطه تجربه و دانش بشری خارج است، مشمول «رسالت قرآن» بوده و آیات فراوانی از قرآن به ارایه آن ها پرداخته که در این جستار، کلیت آن با استناد به آیات بیان شده است. مقایسه موردی بین یکی از زیرنظام های اقتصاد، به عنوان نمونه ، نشان از برتری نظام اقتصادی قرآن نسبت به محصولات اندیشه بشری دارد.
    کلیدواژگان: علم اقتصاد، اقتصاد اسلامی، مبانی اقتصاد قرآنی، نظام اقتصادی قرآن
  • سید حیدر اشرف آل طه* صفحات 53-76

    پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که چرا  امام علی (ع) با وجود ذم و نکوهش خودستایی، گاهی در نهج البلاغه از خود تعریف و تمجید کرده است. در این پژوهش که با رویکرد توصیفی _ تحلیلی و روش گردآوری کتابخانه ای انجام پذیرفته، با بررسی و تحلیل فضای فکری، اجتماعی و سیاسی جامعه زمان صدور سخنان یادشده، این نتیجه به دست آمده است که این سخنان، نه تنها مصداق خودستایی مذموم نیست، بلکه ضرورتی ناگزیر بوده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که یکی از راه های آشکار پاسخ به این پرسش، بررسی فضای صدور سخنان امام (ع) است. اوضاع فکری و اعتقادی خاص جامعه اسلامی که از سویی، ناشی از منع نقل حدیث و محدودیت اهل بیت (ع) پس از وفات پیامبر اکرم (ص) است و از سوی دیگر، براثر تبلیغات شدید مخالفان و دشمنان علیه اهل بیت (ع) و به ویژه علیه شخص امام علی (ع) پدید آمده است، ضرورت معرفی خود، اهل بیت (ع)، گوشزد کردن هدایتگری آنان، اشاره به رابطه نزدیک خود با پیامبر اکرم (ص)،  نیز دفاع از خویش در برابر هجمه های شدید معاویه و برای نمونه اشاره به علم و دانایی خویشتن را به وجود آورده است. همچنین ذکر شجاعت و پیشینه حضور در جنگ برای انگیزه بخشی به سپاهیان و تضعیف روحیه دشمن از دیگر مسایلی است که گفتن چنین سخنانی را ضرورت بخشیده است.

    کلیدواژگان: فخریات امام علی(ع)، فضای صدور فخریات، نهج البلاغه، خودستایی پسندیده
  • سیده محبوبه کشفی صفحات 77-95

    مردم در برابر دعوت انبیا و آموزه های اساسی قرآن، در گذر زمان واکنش های متفاوتی نشان داده اند. خداوند متعال در برخی از آیات قرآن، گفتار و رفتار منکران دعوت الهی را توصیف کرده که بیانگر فرافکنی آنان است، موضوعی که بیشتر منکران می کوشند به وسیله آن از اندیشه، عمل و اعتقادات خود دفاع کنند. نوشتار حاضر با روش توصیفی _ تحلیلی به تبیین فرافکنی پرداخته و  واکنش و گفتار تکذیب کنندگان دعوت انبیا در قرآن را بررسیده است. یافته ها نشان می دهد که فرافکنی های منکران با ظاهر مقبول، اتهام زنی و تناقض گویی همراه بوده است. منکران بنابر تصریح آیات قرآن صفت ها و ویژگی های  ناروایی به انبیا و مومنان نسبت داده اند؛ از جمله: اساطیر خواندن دعوت انبیا، ظالم  و دروغ گو خواندن انبیا، نسبت افک به قرآن و سفیه برشمردن مومنان. بررسی رفتارهای فرافکنانه منکران بیانگر آن است که مواردی همچون تعصبات جاهلی، پیروی از معیارهای خودساخته درباره مقام نبوت، احساس ناکامی و سوءاستفاده از جهل عوام می تواند بستری برای بروز چنین رفتارهایی باشد.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، دعوت انبیا، جهل عوام، فرافکنی منکران، بیماردلی کافران
  • مهدی سلیمی، فرزانه روحانی مشهدی* صفحات 96-118
    قرآن در چهارده قرن پیش با گفتمانی جهان شمول ظهور کرد و غلبه دین حق را بر همه ادیان وعده داد؛ هرچند هنوز این وعده محقق نشده است. با توجه به حضور گفتمان های غیرهم اندیش مدعی جهانی سازی در عصر ارتباطات، این مسیله مطرح می شود که راهکارهای قرآن برای تحقق وعده خویش چیست. این تحقیق با استقصای آیات قرآنی مرتبط و دسته بندی موضوعی و بررسی آن ها در کنار مطالعه منابع مرتبط، به راهکار های تعاملی منسجمی در تعاملات بین الملل، به ویژه با غیر هم اندیشان دست یافته است. قرآن در یک دسته بندی کلی سه راهکار تعاملی نرم، نیمه نرم و سخت با سه دسته از بیگانگان مسالم، مجادل و محارب ارایه داده است. از جمله راهکارهای نرم، احسان، تمرکز بر گفتمان مشترک با غیرهم اندیشان مسالم و دعوت آنان به دین حق است و از راهکارهای نیمه نرم، گذشت پیشگی، جدال احسن و نفی ولایت غیرهم اندیشان مجادل و مواردی دیگر است. همچنین در برابر غیرهم اندیشان محارب از راهکارهای سخت  مقابله به مثل، اجتناب از تجاوز، تجهیز به قدرت و غیر آن استفاده می شود.
    کلیدواژگان: راهکارهای قرآنی تعامل، جهان گستری دین، ارتباط با غیرهم اندیشان
  • محمدحسین محمدزاده*، حسن نقی زاده صفحات 119-144

    عده ای از مفسران و اندیشمندان بر آ ن اند که در برخی آیات سوره احزاب، ویژگی ها و خصایصی برای پیامبر (ص) آمده است که برای کس دیگری قابل اثبات نیست. بر این اساس،  برخی مدعی شده اند که این برداشت با جاودانگی قرآن سازگار نیست. در این جستار با گونه شناسی ویژگی ها و خصایص پیامبر (ص) و تقسیم آن به دو گونه حقیقی و حقوقی، با رویکردی تحلیلی به بررسی آیات یادشده پرداخته شده است. همچنین با بهره گیری از آرای مفسران و فقیهان این نتیجه به دست آمده که این آیات به شخصیت حقوقی و سیره پیشوایی رسول خدا (ص) مربوط است. این نکته بدان معناست که آیات گستره ای فراتر از جایگاه شخصیت حقیقی پیامبر (ص) داشته و درنتیجه پیامی جاودانه دارند؛ از این رو مسیله تعارض و ناسازگاری با جاودانگی قرآن منتفی می شود.

    کلیدواژگان: شخصیت حقوقی پیامبر، خصائص النبی(ص)، جاودانگی قرآن، تاریخمندی قرآن، سوره احزاب
|
  • Melika Bayganian *, Mohammad Jamalaldin Khoshkhazeh Pages 4-29

    One of the Imam Ali’s (A.S.) educational methods is the use of moral advices along with results expression, which has many manifestations in the Nahj al-Balagha wisdom; seemingly an easy way to promote ethics, which, if it does not have the necessary components, can turn the advice to idle talk. In order to find out the effectiveness of the consequences in the Imam Ali’s (A.S.) moral advices, the article analyze the consequences which are widely used in his moral advices with a descriptive-analytical method. In this regard, the consequences’ styles and types have been examined with different criteria such as connection with human existence, connection with corresponding actions, inclusion scope, impact degree, permanence and valuation. Based on the research results, in the Alawites School, with the aim of influencing the audience and encouraging them to moral acts, advice is combined with consequences, and different styles and types have been used to express the consequences effectively. Surprisingly, worldly consequences have been used more than otherworldly consequences and physical consequences are used as well as spiritual consequences.

    Keywords: actions consequences, Consequentialism, moral teachings, wisdom of Nahj al-Balagha, Imam Ali's (A.S.) educational method
  • Javad Iravani * Pages 30-52
    One of the claims against the Qur'an is the lack of social systems, including "economic system" as a specific and systematic epistemic, insightful and scientific organization about the economy in the Qur'an. This article which is organized in a descriptive-analytical and library method, aims to answer this claim and provide a brief presentation about the "Economic System of the Qur'an" and explain it and its scope. The findings show that the Qur'an explained the basics and general frameworks of human sciences due to its comprehensiveness in the field of its mission, i.e. "man's guidance". However, natural sciences, as a prerequisite for progress and prosperity, are placed in the realm of "Quran's demands from humanity" and not the Qur'an's mission. Economic knowledge in its broad sense includes two parts; economics as a science, which deals with cause-and-effect relationship based on experience, refers to the "Qur'an's demand from humanity". The part related to worldview and anthropological foundations, scholastic foundations, economics' law and ethics, as well as the discovery of those cause-and-effect relationships of economic relations that are beyond the scope of human experience and knowledge, are included in the "Qur'an Mission". A case comparison between one of the economy sub-systems as an example shows the superiority of the Qur'an's economic system over the human thought's products.
    Keywords: Economics, Islamic Economics, Qur'an economy foundations, Qur'an economic system
  • Seyyed Heidar Ashraf Al-E Taha * Pages 53-76

    The main issue of this research is that why did Imam Ali (A.S.) sometimes praise himself in Nahj al-Balagha, despite the stigma of self-praise? In this research, which was carried out with a descriptive-analytical approach and library method, by examining and analyzing the society intellectual, social and political atmosphere at the time of issuing these words, it has been concluded that these sentences are not only an example of reprehensible self-praise, but an inevitable necessity.The research findings show that one way to answer this question is to examine the issuing space. The Islamic society intellectual and religious situation, caused by the prohibition of narrating traditions and the household of the Prophet's restriction after Prophet passed away, and on the other hand, opponents' strong propaganda against Prophet's household, especially Imam Ali (A.S.), he had to introduce himself and Prophet's household, their guidance, his close relationship with the Prophet, as well as defending himself against Muawiya's fierce attacks and referring to his knowledge and wisdom. Also, mention to bravery and participation in wars, to motivate the troops and weaken the enemies' morale, is one of the other issues that made it necessary to say these words.

    Keywords: Imam Ali (A.S.), Imam Ali's (A.S.) self-praise, Nahj al-Balagha, praiseworthy self-praise
  • Seyyedeh Mahboobeh Kashfi Pages 77-95

    Over time, people have had different reactions to the prophets' call and the basic teachings of the Qur'an. In some Qur'an verses, God Almighty has outlined the deniers' speech and behavior, which shows the projection and lack of mental health; an issue that most deniers try to defend their thoughts, actions and beliefs, while this itself shows the psychological imbalance. This article explains projection as an indicator of lack of mental health with a descriptive-analytical method, and has examined the reaction and speech of those who deny the prophets’ call in the Qur'an. The findings show that the deniers' projections were associated with acceptable appearance, accusations and contradictions. According to the Qur'an's verses, the deniers accuse prophets and believers, among which we can refer to knowing the prophets’ call as a myths, calling prophets cruel and liars, knowing Qur’an as a lie and calling the believers stupid.  Examining the deniers’ projected behaviors shows that things like ignorant prejudices, following self-made criteria about the prophethood position and failure feeling and abusing the ignorance of the common people can be a base for the emergence of such behaviors.

    Keywords: Holy Qur’an, prophets’ call, ignorance of common people, deniers’ projection, ill will of disbelievers
  • Mahdi Salimi, Farzaneh Rohani Mashhadi * Pages 96-118
    The Qur'an appeared fourteen centuries ago with a universal discourse and promised to overcome all religions. But this promise has not yet been fulfilled. Considering the clashing discourses claiming globalization in communication era, this question arises whether the Qur’an has provided interactive solutions in order to fulfill its promise? This research has reached coherent interactive strategies in international interactions, especially with clashing people, by counting the relevant Qur’anic verses and categorizing them by topic and examining them along with the study of related sources. In a general classification, the Qur'an has given three methods of interaction: soft, semi-soft and hard with three categories of peaceful, quarrelsome and belligerent foreigners. Kindness, focusing on common dialogue with clashing people, and inviting them to the right religion are some of the soft solutions. Some of the semi-soft solutions are forgiveness, disputation in the best way and negation of clashing people guardians, and so on. Some of the hard ways are to fight back, avoid aggression, and equip yourself with power and other things against clashing people.
    Keywords: Qur’anic interactions technique, global expansion of religion, interactions with clashing people, global interaction
  • MohammadHossein Mohammadzadeh *, Hassan Naghizadeh Pages 119-144

    Some commentators and thinkers believe that in some Al-Ahzab verses, there are some characteristics for the Prophet that cannot be proven for anyone else.  Therefore, some have claimed that this view is incompatible with the Qur'an immortality. This article has investigated these verses using Prophet's characteristics typology and dividing them to natural and legal, with an analytical approach, and using the commentators and jurists' opinions. The conclusion shows that these verses are related to the Prophet's legal personality, beyond his natural personality and it has an eternal message and therefore, it does not conflict with the Qur'an immortality.

    Keywords: Prophet's legal personality, Prophet's characteristics, Qur'an immortality, historicity of the Qur'an, Al-Ahzab surah