فهرست مطالب

نشریه محیط زیست و توسعه
پیاپی 24 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید یاسر ضیایی*، مجتبی محمدی صفحات 2-12

    تمایل دولت ها به توسعه اقتصادی از یک سو و حفظ محیط زیست سالم از سوی دیگر موضوع تقابل اقتصاد و محیط زیست را مطرح می سازد. دولت ها معاهدات زیادی در حمایت از محیط زیست و نیز در حمایت از سرمایه گذاری خارجی منعقد کرده اند. این دو نظام حقوقی موجب تعارض منافع در مسیر توسعه کشورها شده است. به منظور تعیین جایگاه حفاظت از محیط زیست در برابر منافع اقتصادی سرمایه گذاران خارجی لازم است تا رویه بین المللی مورد بررسی قرار گیرد. یکی از مهمترین رویه های حقوقی که می توان در آن تعارض میان این دو را ملاحظه کرد، رویه مرکز بین المللی حل و فصل اختلافات سرمایه گذاری (ایکسید) است که به صورت تخصصی به اختلافات سرمایه گذار خارجی و دولت میزبان رسیدگی می کند. لذا پرسش اصلی این است که در رویه داوری مرکز سرمایه گذاری خارجی تا چه اندازه از محیط زیست در مقابل منافع سرمایه گذاران خارجی حمایت به عمل آمده است؟ فرضیه چنین است که انتظار می رود ایکسید به عنوان یک مرجع سرمایه گذاری در این تعارض جانب سرمایه گذاران خارجی را داشته باشد. با این حال مطالعه توصیفی-تحلیلی نشان داد که هر چند رویه ایکسید در بادی امر در دو قضیه شرکت متال کلد و شرکت ویوندی جهانی در تنازع میان منافع محیط زیستی و منافع سرمایه گذاران ارجحیت را به حقوق سرمایه گذاران داد، اما رویه ایکسید در موارد اخیر نشان داد که ممکن است ارجحیت به جوانب زیستی داده شود. این تغییر رویه خود را در دو قضیه شرکت توسعه سانتا النا و شرکت پک ریم کی من نشان داد. هر چند ایکسید در خسارات ناشی از توقف سرمایه گذاری اقدام به تعیین غرامت به نفع سرمایه گذار نموده است تا بخشی از منافع مورد انتظار سرمایه گذار نیز جبران شود و به نوعی میان این دو ضرورت آشتی برقرار نماید.

    کلیدواژگان: مرکز داوری سرمایه گذاری خارجی، ایکسید، محیط زیست، سرمایه گذاری خارجی
  • مونا امیری* صفحات 13-24

    یکی از ابزارهای اساسی در تحقق توسعه پایدار، وضع مالیات سبز بر فعالیت های آلاینده محیط زیست است. در همین راستا نهادهای بین المللی، اصلاح مالیات محیط زیستی را مطرح نمودند. بر این اساس، اگر کشورها مالیات های سبز را جایگزین مالیات های مخرب و زاید نمایند، علاوه بر تامین مالی، پایداری محیط زیست نیز تامین می گردد. از این رو، اصلاحات مذکور بر پایه فرضیه منفعت مضاعف پایه ریزی شده است. بر اساس این فرضیه، به کارگیری مالیات سبز دو نوع منفعت ایجاد می کند: بهبود کیفیت محیط زیست و بهبود کارایی اقتصادی. هدف پژوهش حاضر، آزمون صحت ایجاد منفعت مضاعف پس از انجام اصلاحات مالیاتی محیط زیستی در کشورها است. روش مورد استفاده در پژوهش، توصیفی- استنباطی است. جهت آزمون فرضیه منفعت مضاعف، از دو مدل رگرسیون خطی چندمتغیره استفاده شد. مدل اول، تاثیر وضع مالیات سبز و مالیات بر درآمد را بر مصرف نهایی انرژی مورد آزمون قرار می دهد. در مدل دوم، اثر بر هم کنش دو مالیات مزبور، لحاظ می گردد. برای برآورد هر دو مدل، از داده های پانل مربوط به کشورهای عضو اتحادیه اروپا در دوره 2018-1995، استفاده شد. یافته ی پژوهش حاضر آن است که با افزایش 1% درآمد مالیات سبز، مصرف نهایی انرژی در کشورهای منتخب 12/0 % کاهش می یابد و منفعت اول تایید می گردد، اما برآورد مدل دوم، منفعت دوم (جایگزینی مالیات سبز با مالیات زاید) را تایید نمی کند.

    کلیدواژگان: مالیات سبز، اصلاح مالیات محیط زیستی، منفعت مضاعف، اثر برهم کنش مالیاتی، مصرف انرژی نهایی
  • ابوالفضل مرادی سعادتمند*، مجید مولایی صفحات 25-39

    اصلاح موثر و ایمن رسوبات آلوده در اکوسیستم های آبی همواره یکی از مهم ترین چالش های محیط زیست در جهان بوده است. برخی از اکوسیستم های طبیعی کشور به دلیل تجمع آلاینده های سمی در معرض نابودی هستند. از اینرو اصلاح سریع این اکوسیستم های ارزشمند امری ضروری است. لایروبی و لایه نشانی از جمله روش های شناخته شده درجهان هستند که برای پاکسازی و کاهش سریع غلظت آلاینده های سمی در رسوبات استفاده شده است. لایه نشانی یک فناوری اصلاحی اثبات شده و متداول جهت مهار رسوبات آلوده بمنظور کاهش تحرک و تماس آلاینده ها با محیط پیرامون است که در آن رسوبات آلوده بوسیله یک یا چند لایه از مواد تمیز مانند شن و ماسه، سنگ ریزه ، مواد لایروبی شده تمیز، مواد فعال یا واکنشی و غیره پوشش داده می شود. این روش با کاهش سریع میزان آلاینده ها در آب های سطحی از طریق جذب و کاهش تحرک مواد سمی در رسوبات آلوده، احیای این اکوسیستم ها را فراهم می سازد. این فناوری از مخاطرات محیط زیستی کمتر و ارزانتر نسبت به روش لایروبی برخوردار است، درحالیکه هیچ گاه در مقیاس آزمایشگاهی و یا میدانی در کشور مورد مطالعه قرار نگرفته است. این تحقیق قصد دارد ضمن معرفی این روش بوسیله کربن فعال، زمینه اجرای این فناوری را در کشور مهیا سازد. این تحقیق از حیث هدف و نحوه گردآوری اطلاعات بترتیب از نوع کاربردی و کتابخانه ای- اسنادی می باشد.

    کلیدواژگان: اصلاح درجا، لایه نشانی، رسوبات آلوده، کربن فعال، اکوسیستم های آبی
  • عباس ارباب* صفحات 41-51

    میلیار ها تن پسماندهای پلاستیکی ضرورت توجه بیش از پیش به این چالش محیط زیستی  را آشکار می سازد. ناکارآمدی و عوارض روش های موجود، بهره مندی از روش های جدید را اجتناب ناپذیر می سازد. حشرات با صدها میلیون سال قدمت در طی روند تکاملی خود روابط همزیستی مناسبی را با انواع میکروارگانیسم ها برقرار ساخته اند و توانسته اند انواع پلیمرهای هیدروکربنی مشابه پلاستیک های امروزی را تجزیه نمایند. سخت بالپوشان، بالپولکداران و راست بالان مهمترین راسته های حشرات هستند که دارای گونه های پلاستیک خوار هستند. آنها می توانند از انواع پلاستیک های رایج مانند پلی اتیلن، پلی استایرن، پلی پروپیلن، پلی وینیل کلراید و پلی اورتان تغذیه کرده و به زیست توده ی ارزشمند تبدیل کنند. سوسک جو، سوسک زرد آرد و پروانه موم خوار به ترتیب می توانند بدون غذای کمکی3/4، 7/1، 9/5 میلی گرم در گرم وزن زنده در روز از پلی اتیلن تغذیه نمایند. این معیار برای لارو پروانه برنج 42 میلیگرم در روز است. جیرجیرک دونقطه ای تنها حشره ای است که توانایی تجزیه ی پلی اورتان به میزان 28 /0 میلیگرم در روز را داراست. کارایی گونه های برتر و سودمندی آنها در این مقاله مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: حشرات، آلودگی های محیط زیستی، پلاستیک، بازیافت
  • مصطفی پژهان فر*، حسن ملوندی صفحات 53-66

    انتشار جهانی ویروس کرونا (COVID-19) در مدت زمان کوتاه، کاهش چشمگیری در فعالیت های صنعتی، حمل و نقل و فعالیت های گردشگری داشته است که به تبع آن سبب بهبود شرایط محیطی از جمله کیفیت هوا و آب رودخانه ها و شرایط حیات وحش شده است. اگرچه اقدامات صورت گرفته برای کنترل شیوع ویروس باعث کند شدن یا توقف فعالیت های اقتصادی نیز شده است اما موجب تعامل انسان با طبیعت در این زمان بحرانی گردیده که به نظر می رسد برای طبیعت و محیط زیست مفید واقع شده است. هدف از این تحقیق نشان دادن اثرات مثبت و منفی غیر مستقیم کووید-19 بر محیط زیست است. این مطالعه نشان می دهد که بحران همه گیری ویروس کرونا، کیفیت هوا را به طور قابل توجهی در شهرهای مختلف جهان بهبود بخشیده است و همچنین سبب کاهش انتشار گازهای گلخانه ای، آلودگی آب و سر و صدا شده که ممکن است به بازسازی سیستم اکولوژیکی کمک نماید. در مقابل، پیامدهای منفی ناشی از کووید-19 نیز وجود دارد، ازجمله افزایش ضایعات پزشکی، استفاده بی رویه از مواد ضدعفونی کننده، دفع ماسک و دستکش و بار زباله های تصفیه نشده که می توانند باعث افزایش مخاطرات محیط زیست و بهداشتی شوند. بنابراین همه گیری کووید-19 دارای اثرات مثبت و منفی متعددی بر محیط زیست است، هرچند به نظر می رسد اثرات مثبت آن کوتاه مدت و اثرات منفی آن دراز مدت باشند.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، محیط زیست، تنوع زیستی، پاندمیک، COVID-19
  • مکرم روان بخش*، محمد مه رو، معصومه حسینی صفحات 67-80
    تالاب ها از جمله مهم ترین بوم سازگان هایی هستند که به دلیل تنوع زیستی منحصر به فرد و اهمیت های چند جانبه از جایگاه ویژه ای برخودارند. در چند دهه اخیر تالاب ها با مشکلات عدیده ای مواجه شده اند. در این مقاله مشکلات تالاب امیرکلایه بر اساس نتایج حاصل از طرح مشارکتی تدوین برنامه مدیریت جامع زیست بومی تالاب امیرکلایه با تفکیک در سه حوزه اساسی تنوع زیستی، آب و خاک و اقتصادی- اجتماعی بررسی و مولفه های هر یک از این بخش ها به روش توصیفی و تکنیک درخت مشکلات تشریح گردید. نتایج حاصل از ترسیم درخت مشکلات در کارگروه های تشکیل شده نشان داد که در حوزه تنوع زیستی، عواملی مانند شکار و صید غیر مجاز، ورود گونه های مهاجم و غیربومی، بیماری های حیات وحش و رشد و تجزیه زیاد گیاهان تالابی از مسایل این تالاب است. همچنین، در حوزه منابع آب و خاک، ورود فاضلاب کشاورزی، برداشت آب و عدم لایروبی زهکش ها جز مشکلات است و در نهایت در حوزه اقتصادی-اجتماعی معضلاتی مانند تغییرکاربری اراضی، عدم آگاهی و آموزش مدیران و جوامع محلی از کارکردهای تالاب، عدم تعامل و مشارکت سازمان های ذی نفع و فقر معیشتی جامعه محلی از مهمترین مسایل تالاب امیرکلایه است. مجموع مشکلات فوق موجب بروز پیامدهایی جبران ناپذیر بر محیط زیست تالاب و از دست رفتن کارکردهای بالقوه زیستی، اقتصادی و اجتماعی آن گردیده است. نتایج این بررسی نشان داد که در صورت عدم اجرای برنامه مدیریت جامع زیست بومی تالاب امیرکلایه نمی توان از بروز پیامدهای جبران ناپذیری مانند تخریب روزافزون این زیستگاه تالابی و از بین رفتن ارزش ها و کارکردهای آن جلوگیری نمود.
    کلیدواژگان: برنامه مدیریت جامع زیست بومی، تالاب امیر کلایه، تحلیل توصیفی
  • امین باقری کراچی*، مجید کوثری، لیلا باقری سروستانی صفحات 81-93
    هدف این پژوهش بررسی میزان کاربست مولفه های مدرسه سبز در مدارس بود. رویکرد این پژوهش کمی و روش پژوهش توصیفی-پیمایشی بود. جامعه آماری این تحقیق همه معلمان مدارس ابتدایی شهرستان زرقان به تعداد 292 نفر بودند که 166 نفر از آنان با روش نمونه گیری طبقه ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه مولفه های مدرسه سبز اسلامیه و همکاران Islamieh et) (al., 2019 بود که روایی آن توسط محققان تایید و پایایی آن به روش آلفای کرانباخ 92/0 به دست آمد. تحلیل داده ها بر اساس شاخص های آمار توصیفی و آزمون آماری t انجام گردید. یافته های اصلی پژوهش نشان داد که میزان کاربست مولفه های طراحی و معماری، استفاده از فناوری در مدیریت انرژی، استفاده از انرژی های تجدید پذیر، اصلاح الگوی مصرف و مدیریت پسماند و خرید سبز در مدارس کمتر از حد متوسط است، ولی میانگین میزان کاربست سایر مولفه ها کمی بالاتر از حد متوسط است؛ اما تا رسیدن به وضعیت مطلوب فاصله دارند. پیشنهاد می شود نهادهای دست اندرکار آموزش محیط زیست با کمک آموزش و پرورش یک برنامه عملیاتی جهت انطباق بیشتر مدارس با مدارس سبز طراحی کنند.
    کلیدواژگان: مدرسه، مدرسه سبز، مدارس ابتدایی
  • مژده نصیرزاده، غلامرضا معمار زاده طهران*، قنبر امیرنژاد، فواد مکوندی، سیروس کررراهی مقدم صفحات 95-110

    با توجه به مشکلات محیط زیستی ناشی از فعالیت های صنعتی در سال های اخیر توجه به اقدامات سبز سازمان برای برطرف نمودن مشکلات محیط زیستی افزایش یافته است. در این راستا مطالعه حاضر با هدف تاثیر مدیریت سبز منابع انسانی بر توسعه پایدار انجام شده است. این مطالعه از لحاظ هدف کاربردی است و از نظر روش اجرا در قالب یک پژوهش توصیفی-پیمایشی با رویکرد مقطعی انجام شده است. جامعه آماری شامل مدیران ارشد، معاونان و کارکنان بخش مدیریت منابع انسانی در ستاد وزارت نفت ایران به تعداد 191 نفر می باشد که از این میان، نمونه ای متشکل از 130 نفر با استفاده از فرمول کوکران انتخاب شده است. در این مطالعه برای جمع آوری اطلاعات جهت آزمون فرضیات از پرسشنامه ای استاندارد شامل 7 بعد و 36 سوال استفاده شده است. روایی پرسشنامه با استفاده از روایی محتوا و روایی همگرا و پایایی پرسشنامه با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تایید شد. برای آزمون فرضیات از تکنیک حداقل مربعات جزیی و نرم افزار اسمارت پی.ال.اس استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه های تحقیق نشان داد که مدیریت سبز منابع انسانی سبز تاثیر مثبت و معناداری بر نگرش سبز، علاقه محیط زیستی و خودکارآمدی سبز دارد. همچنین مشخص شد که ارتباطات سبز رابطه بین مدیریت سبز منابع انسانی با علاقه محیط زیستی، نگرش سبز و خودکارآمدی سبز را تعدیل می کند. همچنین مشخص شد که خودکارآمدی سبز، نگرش سبز و علاقه محیط زیستی هر سه تاثیر مثبت و معناداری بر رفتار سبز دارند. در نهایت مشخص شد که رفتار سبز تاثیر معناداری بر توسعه پایدار دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت سبز منابع انسانی، نگرش سبز، رفتار سبز، توسعه پایدار
  • فاطمه جهانی شکیب*، عیدالرسول سلمان ماهینی صفحات 111-124
    بوم شناسی سیمای سرزمین در دو دهه ی اخیر شاهد شور و هیجان زیادی بوده است. یکی از دلایل این شور وارد کردن تحلیل فضایی و مدل سازی در تحقیقات بوم شناختی است، اما هنوز انتظارات زیادی از تحلیل های سیمای سرزمین و افزایش درک و پیش بینی ما از فرآیندهای بوم شناختی برآورده نشده است. در پژوهش های تحلیل سیمای سرزمین تا کنون سه نوع مشکل اساسی شناسایی شده است: اشتباهات مفهومی در تحلیل الگوی سیمای سرزمین، محدودیت های ذاتی شاخص های سیمای سرزمین و کاربردهای نادرست این شاخص ها. به عنوان مثال؛ بسیاری از پژوهش های مربوط به تحلیل سیمای سرزمین با توصیف های کمی الگوی فضایی پایان می پذیرند، گویی الگوی فضایی خودبخود توضیح دهنده فرآیند است، که البته این طور نیست. علاوه براین، شاخص های سیمای سرزمین و اطلاعات نقشه ای گاهی بدون آزمون معنای بوم شناختی آنها بکار برده می شوند که نه تنها باعث تفسیر اشتباه می شوند؛ بلکه منجر به نتیجه گیری بی معنا نیز می شوند. همچنین، به دو دلیل تحلیل همبستگی این شاخص ها دچار مشکل می شوند: کمبود داده ناشی از دشواری آزمایشهای بزرگ مقیاس و رفتار پیچیده شاخص ها ناشی از واکنش متغیر آنها به تغییرات در مقیاس و الگوی مکانی. این مشکلات بیانگر چالش های بزرگی در تحلیل سیمای سرزمین، به ویژه درخصوص ارتباط الگو با فرآیند هستند. در این مقاله، به مشکلات مورد نظر پرداخته می شود و برخی راه حل های آن ارایه می گردد.
    کلیدواژگان: اشتباهات مفهومی، داده ی نقشه ای، تحلیل الگوی سیمای سرزمین، الگو و فرآیند، مقیاس
  • خدیجه بوزرجمهری، امیرعلی برومند صفحات 125-146

    هدف عمده این پژوهش، کشاندن تجربه های زیسته گردشگران از طبیعت و فضای نیمه طبیعی روستایی و اثرات مثبت آن به حوزه ی دانش رسمی، کشف داده های مهم و مقوله های جدید است. در این راستا، پژوهش حاضر بر آن است تا با تکمیل پازلی از مقوله ها به فهم و تبیین کیفیت «تجربه طبیعت در فضای روستایی» و اثرات سازنده ی آن در ابعاد گوناگون منجر شود. روش پژوهش حاضرکیفی است و در آن از نظریه بنیادی استفاده شده است. جامعه آماری مورد مطالعه، گردشگران مشهدی هستند که در سال های 1398 و 1399 دست کم پنج سفر گردشگری روستایی داشته اند. برای جمع آوری اطلاعات به شیوه گلوله برفی با استفاده از دو معیار «تنوع» و «رسیدن به نقطه اشباع نظری» با 41 نفر مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام گرفت. یافته های پژوهش نشان داد گردشگران طیف متنوعی از تجربه های مستقیم طبیعت را در محیط های طبیعی روستایی با حواس پنجگانه خود تجربه کرده اند که با تاثیرات مثبت فراوانی از جمله بهبود سلامت روحی، روانی و جسمانی، احساس لذت و عزت نفس، بروز خلاقیت و نوعی حس رضایت مندی همراه بوده است. در پایان پیشنهادهایی به مسیولین ذی صلاح در راستای توسعه بسترهای تجربه طبیعت و غنی سازی سفرهای گردشگری روستایی ارایه شد. هم چنین، از آن جا که پژوهش حاضر تلاشی در راستای تداوم گفتمان سازی آکادمیک برای توجه به اهمیت و ابعاد تجربه طبیعت، نقش و تاثیرات آن به شمار می رود، مهم ترین پیشنهاد این مطالعه به پژوهشگران آتی انجام پژوهش های کمی-کیفی و آمیخته بیشتر در این قلمروی نوپا و میان رشته ای است.

    کلیدواژگان: تجربه طبیعت، گردشگری روستایی، طبیعت روستایی، تاثیرپذیری محیط زیستی، کنشگری محیط زیستی
|
  • Seyed Yaser Ziaee *, Mojtaba Mohammadi Pages 2-12

    The desire of states for economic development on the one hand and maintaining a healthy environment, on the other, raises the issue of conflict between the economy and the environment. States have concluded many treaties to protect the environment, as well as many treaties to support foreign investment. These two legal systems have caused a conflict of interest in the development of countries. To determine the position of environmental protection against the economic interests of foreign investors, it is necessary to examine the international precedent. One of the most important practices in which the conflict between the two can be observed is the precedent of the International Center for Settlement of Investment Disputes (ICSID), which deals with disagreements between foreign investors and the host states in a specialized manner. Therefore, the main question is that in the arbitration precedent of the foreign investment center, to what extent the environment has been protected against the interests of foreign investors? The hypothesis is that ICSID, as an investment authority, takes side with foreign investors in this conflict. However, the descriptive-analytical study showed that inspite of the ICSID background i.e. the cases of Metalclad Corp. and Compañiá de Aguas del Aconquija S.A. and Vivendi Universal S.A. in which investors received priority in their conflict with environmental promoters, in recent cases the ICSID showed preference towards the environmental aspects. This change of precedent showed itself in two cases i.e. Compañía Del Desarrollo De Santa Elena, S.A. Pac Rim Cayman LLC. However, ICSID has determined the compensation for the benefit of the investor for the losses caused by the stoppage of investment, so that a part of the expected benefits of the investor is also compensated reconciling the two sides.

    Keywords: International Center for Settlement of Investment Disputes, ICSID, Environment, Foreign Investment
  • Mona Amiri * Pages 13-24

    One of the basic tools for achieving sustainable development is the imposition of green taxes on polluting activities. In this regard, international institutions have proposed Environmental Tax Reform. Accordingly, if countries replace destruction taxes with green taxes, parallel with financing, the environmental sustainability is also ensured. Based on this hypothesis, the green tax provides two types of benefits: improving environmental quality, and economic efficiency. The purpose of this study is to test the validity of creating a double dividend after carrying out environmental tax reforms in countries. The method used in this study is descriptive-inferential. In order to test the double dividend hypothesis, two multivariate linear regressions were used. The first model tests the effect of green taxes and income taxes on final energy consumption. The second model considers the effect of the interaction of these two taxes. To estimate both models, panel data from EU member states for the period 2018-1995 were used. To estimate the models, data related to the European Union’s members for the time interval 1995-2018 were employed. The finding of this study showed that with 1% increase in green tax revenue, final energy consumption in the selected countries decreased by 0.12%, and the first dividend was confirmed. However, the estimation of the second model did not confirm the second dividend that claimed green taxes can be a replacement for environmental destruction taxes.

    Keywords: Green Tax, Environmental tax reform, Double Dividend, Tax interaction effect, Final Energy Consumption
  • Abolfazl Moradi-Saadatmand *, Majid Mollaei Pages 25-39

    Effective and safe treatment of contaminated sediments in aquatic ecosystems has always been one of the most important environmental challenges in the world. Natural ecosystems are always threatened by likely accumulation of toxic pollutants. Therefore, rapid remediation of these valuable ecosystems is essential. Dredging and Capping are among the well-known methods in the world that have been used for clean and quick reduction of the concentration of toxic contaminants in sediments. Capping is a proven and common remediation technology for containment of contaminated sediments in order to reduce their contaminants mobility and contact with the environment. In capping, the contaminated sediments are covered by one or more layers of clean materials such as sand, gravel, clean dredged material, active or reactive materials and etc. This method provides the restoration of these ecosystems by rapidly reducing the amount of pollutants in surface waters through absorbing and reducing the mobility of toxic substances in contaminated sediments. This technology has less environmental hazards than the dredging method, while it has never been studied on a laboratory or field scale in Iran. This research intends to introduce the method involving activated carbon, as a background for the implementation of this technology in the country. This research is of practical type and documentary-libraries in terms of purpose and method of data collection, respectively.

    Keywords: In-situ treatment, Capping, Contaminated sediments, Activated carbon, Aquatic ecosystems
  • Abbas Arbab * Pages 41-51

    Billions of tons of plastic waste reveal the need to pay more attention to this environmental challenge. The inefficiencies and complications of existing methods make the use of new methods inevitable. Insects with a life history of hundreds of millions of years, have established good coexistence with a variety of microorganisms during their evolutionary process and have become able to decompose a variety of hydrocarbon polymers similar to today's plastics. Beetles, moths and crickets are the most important orders of insects that have plastic-eating species. They can feed on common plastics such as polyethylene, polystyrene, polypropylene, polyvinyl chloride and polyurethane and convert them into valuable biomass. Barley beetles, yellow flour beetles, and wax moths can respectively feed on polyethylene by 4.3, 1.7, and 5.9 mg/g of their live weight per day without complementary foods. This amount for rice moth larvae is 42 mg per day. The two-spotted crickets are the only insects capable of degrading polyurethane at a rate of 0.28 mg per day. In this paper, the efficiency of superior species and their usefulness has been discussed.

    Keywords: Insects, Environmental pollution, plastics, Recycling
  • Mostafa Pezhhan Far *, Hasan Malvandi Pages 53-66

    The global outbreak of coronavirus (COVID-19) has led to a significant reduction in industrial, transportation and tourism activities in a short period of time, resulting in improved environmental conditions such as cleaner air, higher river water quality and better wildlife conditions. Although measures taken to control the spread of the virus have slowed or halted economic activity, it has led to more human interaction with nature at this critical time to the benefit of nature and the environment. The aim of this study was to demonstrate the indirect positive and negative effects of Covid-19 on the environment. The study showed that the coronavirus epidemic has significantly improved air quality in various cities around the world, while reducing greenhouse gas emissions, water pollution and noise, which may help rebuild the ecosystem. There are also negative consequences of Covid-19, including increased medical waste, improper use of disinfectants, disposal of masks and gloves, and loads of untreated waste that can increase environmental and health hazards. Thus, the spread of Covid-19 pandemic has several positive and negative effects on the environment, although it seems to have short-term positive effects and long-term negative effects.

    Keywords: corona virus, Environment, Biodiversity, Pandemic, COVID-19
  • Mokarram Ravanbakhsh *, Mohammad Mahroo, Masoomeh Hosseini Pages 67-80
    Wetlands are among the most important ecosystems in the world with special value due to their unique biodiversity and multifaceted features. In recent decades, wetlands have faced many problems due to the lack of integrated management of water resources in their catchment basin and human activities and mismanagement. In this paper, the problems of Amirkelayeh Wetland based on the results of implementation of a participatory plan for integrated ecosystem management are divided into three main aspects including biodiversity, water-soil and socio-economic issues which are described by tree analysis technique and descriptive method. The most important biodiversity problems consisted of illegal hunting and fishing, introduction of invasive and non-native species, wildlife diseases, increased growth and decomposition of wetland plants. The water-soil problems consisted of release of agricultural wastewater (fertilizers and pesticides), water withdrawal, and clogged drains. Finally, in terms of the socio-economic issues, land-use changes, lack of awareness and training of managers and local communities about the functions of the wetland, lack of interaction among stakeholders and organizations, livelihood, and economic problems in the local community were the most important problems of Amirkelayeh Wetland. These problems have caused irreparable damages to the wetland’s environment and the loss of its potential biological, economic and social functions. These results showed that implementation of an integrated management plan can prevent irreparable and progressive destruction, and protect the values and function of Amirkelayeh Wetland.
    Keywords: Amirkelayeh wetland, Descriptive analysis, The integrated management plan
  • Amin Bagherikerachi *, Majid Kowsari, Leila Bagheri Sarvestani Pages 81-93
    The purpose of this study was to investigate the application of green schools’ components in schools. In this research, a descriptive-survey method was used. The statistical population was all primary school teachers in Zarghan (292 people) of whom 166 were selected by stratified sampling. The data collection tool was the questionnaire of Islamieh (Islamieh et al., 2019) whose validity was confirmed by researchers and its reliability was obtained by Cronbach's alpha method at 0.92. Data analysis was performed based on sample t-test and independent t-test. The main findings of the study showed that employment of design and architecture components, the use of technology in energy management, resorting to renewable energy, reform in consumption patterns, and waste management and green purchases in schools are below average. However, the average use of other components is slightly higher than the recommended mean level, but still far from the desired state. It is suggested that the institutions involved in environmental education try and adapt more with the green schools patterns, through proper training, design an action plans.
    Keywords: School, Green school, Elementary School
  • Mozhdeh Nasirzadeh, Gholamreza Memarzadehtehran *, Ghanbar Amirnejad, Foad Makvandi, Sirous Korahi Moghadam Pages 95-110

    Due to the environmental problems caused by industrial activities in recent years, attention to the organizations’ green measures to solve environmental problems has increased. In this regard, the present study was conducted to investigate the impact of green management of human resources on sustainable development. This is an applied study conducted as a descriptive-survey research with a cross-sectional approach. The statistical population included 191 senior managers, deputies and employees of the human resources management department in the Headquarters of Iran Ministry of Oil, of whom a sample of 130 people were selected using the Cochran's formula. In this study, a standard questionnaire including 7 dimensions and 36 questions was used to collect information to test the hypotheses. The validity of the questionnaire was confirmed using content validity method and convergent validity and the reliability of the questionnaire was calculated by Cronbach's alpha coefficient and combined reliability. To test the hypotheses, the partial least squares technique and Smart PLS software were used. The results of testing the hypotheses showed that green management of human resources has a positive and significant effect on green attitude, environmental interests and green self-efficacy. It was also found that green communication modulates the relationship between green management of human resources and environmental interests, green attitude and green self-efficacy. We also showed that green self-efficacy, green attitude and environmental interests all have a positive and significant effect on green behavior. Finally, it was found that green behavior has a significant effect on sustainable development.

    Keywords: Green Human Resource Management, Green attitude, green behavior, sustainable development
  • Fatemeh Jahani Shakibjahanishakib *, Abdolrasoul Sajman Mahini Pages 111-124
    Landscape ecology has generated much excitement in the past two decades. One reason was that it brought spatial analysis and modeling to the forefront of ecological research. However, high expectations for landscape analysis to improve our understanding and prediction of ecological processes have largely been unfulfilled. We identified three kinds of critical issues: conceptual flaws in landscape pattern analysis, inherent limitations of landscape indices, and improper use of pattern indices. For example, many landscape analyses treat quantitative description of spatial pattern as an end itself and fail to explore relationships between pattern and process. Landscape indices and map data are sometimes used without testing their ecological relevance, which may not only confound interpretation of results, but also lead to meaningless results. In addition, correlation analysis with indices is impeded by the lack of data because of difficulties in large-scale experimentation and by complicated behavior of indices as a result of their varying responses to changes in scale and spatial pattern. These problems represent significant challenges to landscape pattern analysis, especially in terms of relating pattern to process. In this perspective paper, we examine the underlying problems of these challenges and offer some solutions.
    Keywords: Conceptual flaws, GIS, map data, Landscape pattern analysis, Pattern, process, Scale
  • Khadijeh Bouzarjomhari, Amirali Boroumand Pages 125-146

    The main purpose of this study was to bring tourists' experiences of nature and rural semi-natural spaces and their positive effects to the formal knowledge and discover important data and new categories of tourist’s experiences. This research seeks to complete a puzzle of categories that ultimately helps to understand and explain the quality of "nature experience in rural areas" and its positive effects in various dimensions. We used the contextual theory method in this qualitative research. The study population was tourists from Mashhad who had at least five rural trips in the years 2019 & 2020. To sample by the snowball method, semi-structured interviews were conducted involving 41 individuals using the two criteria of "diversity" and "reaching the theoretical saturation point". Findings showed that tourists have experienced a variety of direct nature experiences in rural environments with their senses, which have been associated with many positive effects such as improved physical and mental health, feeling of pleasure and self-esteem, creativity and finally a kind of satisfaction. Toward the end, suggestions were made to the relevant officials for development of the nature experience platforms and enrichment of the rural tourism trips. As the current research is an effort in line with academic discourse on the importance and dimensions of experiencing nature, its role and effects, the most important suggestion of this study to future researchers is to conduct more quantitative, qualitative and mixed metod research in this new and multidisciplinary field of study.

    Keywords: Nature experience, Rural tourism, Ecotourism, Rural nature, Environmental impresion