فهرست مطالب

مطالعات باستان شناسی پارسه - پیاپی 21 (پاییز 1401)

مجله مطالعات باستان شناسی پارسه
پیاپی 21 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/31
  • تعداد عناوین: 15
|
  • حسن نامی* صفحات 7-40

    دشت میان کوهی جام با شرایط زیستی مناسب، موقعیت مناسبی را برای شکل گیری استقرارهای انسانی فراهم نموده است. با توجه به محدودیت اطلاعات تاریخی در این بخش از فلات ایران، شناسایی و مطالعه اطلاعات به دست آمده از کاوش های میدانی باستان شناختی برای بازشناسی نسبی ما از خراسان بزرگ از اهمیت بالایی برخوردار است. در این شرایط طی یک برنامه هدف مند علمی با توجه به بررسی های اولیه، مخارتپه در قالب کاوش باستان شناسی به منظور تعیین حریم و عرصه این اثر فرهنگی مورد مطالعه قرار گرفت. این محوطه در حاشیه شرقی شهر کنونی تربت جام و در حریم رودخانه جام رود قرار دارد. داده های به دست آمده حاصل از بررسی روش مند و کاوش در 30 گمانه برای تعیین حریم این محوطه، نتایج ارزشمندی را نشان می دهند. این نوشتار به روش توصیفی-تحلیلی و با بهره جستن از داده های به دست آمده در کاوش باستان شناختی محوطه مخار به نگارش درآمده است. مجموعه ای از داده های به دست آمده (به ویژه داده های سفالی) از کاوش باستان شناختی در یک فرآیند مطالعاتی، دسته بندی، طراحی و گونه شناسی با محوطه های محدوده خراسان بزرگ مورد مطالعه تطبیقی قرار گرفته اند. نتایج اولیه نشان از وقوع یک توالی و تداوم فرهنگی و استقراری دارد که در مخارتپه وجود داشته است. فرهنگ های پیش از تاریخی دوره مفرغ، دوره آهن و هخامنشی و اشکانی در داده های فرهنگی قابل مشاهده هستند. این نوشتار نشان داد که محوطه مخار به عنوان یک نمونه منحصربه فرد در دشت جام با داده هایی متنوع به منظور شناخت فرهنگ های پیش از تاریخی و درک چگونگی گذر به دوران تاریخی در برهه مهم تاریخ هخامنشی قابل اهمیت مطالعاتی است و کاوش های بیشتر و گسترده تر اطلاعاتی بدیع را آشکار خواهد نمود.

    کلیدواژگان: مخارتپه، دشت تربت جام، دوره مفرغ، دوره هخامنشی، نمازگاه 3 و 4، اشکانیان
  • محسن دانا*، آزیتا میرزایی صفحات 41-70

    تمرکز فعالیت‌ها و کاوش‌های انجام‌شده در محوطه‌های عصر آهن ایران در یک‌-چهارم شمال‌غربی ایران است. جایی‌که غرب، شمال‌غرب، شمال مرکز و نیمه غربی باریکه ساحلی دریای مازندران را شامل می‌شود. نکته مهم آنجا است که مبنای گاه‌نگاری عصر آهن در ایران نیز براساس کاوش‌ چند محوطه در بخش کوچکی از شمال‌غرب و تعمیم آن به تمام ایران است. به این‌ترتیب با نگاهی به فعالیت‌های باستان‌شناسی عصر آهن مشاهده می‌کنیم نیمه شرقی ایران و به‌ویژه شمال‌شرق بسیار ناشناخته است. شمال‌شرقی ایران از دیرباز محل ورود اقوام کوچ‌روی استپ‌های شمالی آسیا به مناطق داخلی فلات ایران بوده است. قدیمی‌ترین اقوامی که براساس منابع نوشتاری به فلات ایران وارد شده‌اند، اقوام موسوم به «هندوایرانی» یا «آریایی» هستند که از استپ‌های شمال آسیا به‌سمت جنوب آمده‌ و در سرزمین گسترده‌ای از کوه‌های پامیر تا آناتولی پراکنده شدند. بسیاری از پژوهشگران حرکت تدریجی این اقوام را از هزاره دوم پیش‌ازمیلاد می‌دانند. دوره‌ای که تقریبا با عصر آهن در منطقه هم‌زمان است. ولی عملا دانسته‌های ما از عصر آهن شمال‌شرقی ایران که امروزه تمام استان خراسان شمالی و بخش‌های شمالی استان خراسان رضوی را شامل می‌شود، ناچیز است. ‌در این پژوهش تلاش می‌شود براساس جدیدترین پژوهش‌ها تصویری از عصر آهن بخشی از شمال‌شرقی ایران، با تاکید بر حوضه بالایی اترک، ارایه شود. براساس بررسی و شناسایی انجام‌شده در این حوضه، عصر آهن حوضه بالایی اترک جزو فرهنگ یاز 1 است.

    کلیدواژگان: شمال شرق ایران، عصر آهن، حوضه بالایی اترک، فرهنگ یاز 1، خراسان
  • طیبه الماسی*، عباس مترجم صفحات 71-89

    دشت های شمالی رشته کوه الوند همدان به عنوان بخشی از سرزمین تاریخی ماد و محل پایتخت این دوره شناخته می شود. پژوهش و بررسی برروی استقرارگاه های دوره آهن III (هم زمان با دوره ماد) با هدف شناسایی و ترسیم الگویی دقیق از محوطه های این دوره از اهداف نگارندگان در این منطقه بود که طی سال های اخیر به اجرا درآمد. تپه قلعه داغ، یکی از محوطه هایی است که در این پروژه مورد بازبینی و مطالعه قرار گرفته است. محوطه قلعه داغ یا آق داش با ارتفاع 2009 متری از سطح دریا، در دامنه ارتفاعات کوه ارجنی مشرف بر دشت همدان قرار دارد. محوطه، بقایای یک دژ عظیم خشتی در دامنه کوهستان الوند است که نخستین بار در سال 1381 ه‍.ش.، شناسایی و ثبت گردید. قلعه داغ، محوطه ای مربوط به دوره آهن III و شامل یک بنای منفرد و متراکم خشتی است که بخش هایی از دیوارهای اصلی و درگاه های آن قابل مشاهده است. در بنا شواهدی از پرشدگی به صورت لایه ای در فواصل بین پشت بند و بخش بیرونی دیوارها وجود دارد که عامدانه پر شده است؛ با این حال و با وجود تخریب های بسیار، محوطه هنوز مورد مطالعه باستان شناسی قرار نگرفته است. در رابطه با وضعیت محوطه در دامنه ارتفاعات دشت همدان پرسش هایی مطرح است که این پژوهش به آن پرداخته است. شیوه پژوهش در این نوشتار بر پایه بررسی باستان شناسی و مطالعات تطبیقی و مقایسه ای است که نتایج اولیه نشان می دهند، محوطه قلعه داغ با قرارگیری در موقعیت خاص جغرافیایی، شیوه معماری، سبک شناسی خاص بنا به انضمام پرشدگی بنا، در کنار داده های سفالی مشابهت بسیار به سه محوطه شاخص مادی تپه نوشیجان، موش تپه و حاجی خان دارد.

    کلیدواژگان: دشت همدان، تپه قلعه داغ، دوره آهن III، دوره ماد
  • سید مهدی موسوی کوهپر*، علیرضا زبان آور، سولماز احمدزاده خسروشاهی صفحات 91-114

    مهرنرسه به عنوان یکی از مهم ترین شخصیت های دوره میانی ساسانی به شمار می رود. در منابع مکتوب تاریخی، ساخت برخی از بناهای دوره ساسانی به وی منتسب گشته که مهم ترین آن ها پنج آتشکده ای است که در جنوب غربی فارس بنا شده است؛ باوجود آن که تابه حال نظریات گوناگونی در رابطه با مکان یابی این آتشکده ها ارایه شده، اما هیچ پژوهشی درمورد ماهیت و ارزش کیفی این بناها صورت نگرفته است. در این پژوهش سعی شده تا در ابتدا شخصیت سیاسی-مذهبی این وزیر ساسانی از جهات گوناگون مورد کنکاش قرارگرفته و سپس با تحلیل منابع مرتبط با آتشکده های مهرنرسه، ضمن شناخت ماهیت و ارزش مذهبی آن ها، چهارطاقی های منتسب به وی براساس نظریات ارایه شده، موردمطالعه قرارگرفته تا برخی از ویژگی های معماری مذهبی ساسانی آشکار گردد. مهم ترین پرسش این پژوهش، رده مذهبی آتشکده های منتسب به مهرنرسه است و این که چه رده ای از آتش های مقدس در آتشکده های منتسب به وی نگه داری می شده است؟ این پژوهش براساس هدف از نوع تحقیقات بنیادی و ازمنظر ماهیت و روش تحقیق به صورت تاریخی و توصیفی-تحلیلی است. همچنین روش گردآوری داده ها در آن به صورت کتابخانه ای-میدانی است. براساس نتایج حاصل از این تحقیق به نظر می رسد که آتشکده های برپاشده توسط مهرنرسه از دو گونه مجزا و چهار آتشکده منتسب به وی در ناحیه ابروان با آتش خانوادگی، یعنی «دادگاه» در ارتباط بوده است. بر طبق مطالعات میدانی و شباهت سنجی می توان نظریات ارایه شده را نقد نموده و گروه جدیدی از چهارطاقی های مذهبی ساسانی در فراشبند فارس را به عنوان دربرگیرنده یک یا چند آتشکده منتسب به مهرنرسه معرفی نمود. به نظر می رسد که این نوع از آتشکده ها دارای نقشه پیچیده و فضاهای معماری الحاقی بوده است؛ همچنین احتمالا این نوع از بناها دارای تعدادی خدمه جهت انجام امورات مربوط به آتشکده بوده اند.

    کلیدواژگان: مهرنرسه، آتشکده، چهارطاقی، دوره ساسانی، آتش دادگاه، فراشبند
  • داود آبیان، فرزاد مافی* صفحات 115-142

    در دو دهه اخیر در نتیجه افزایش چشمگیر فعالیت های میدانی باستان شناسی در اقلیم کردستان عراق، محوطه ها و آثار مهمی از دوره ساسانی کشف شده است. باوجود آن که در دوره ساسانی، منطقه شمال عراق بخشی از قلمرو این شاهنشاهی به شمار می رفت، اما بسیاری از ویژگی های باستان شناختی این منطقه در دوره ساسانی، در محافل باستان شناسی داخل ایران ناشناخته مانده است. در این پژوهش که به روش کتابخانه ای انجام شده است، تعداد 42 محوطه باستانی یا اثر تاریخی مربوط به دوره ساسانی که عمدتا در سالیان اخیر در کردستان عراق شناسایی شده اند، مورد بررسی قرار گرفته است. هدف از این پژوهش دستیابی به پاسخی برای برخی پرسش های مطرح شده درباره موقعیت مکانی استقرارهای ساسانی منطقه و عوامل جغرافیایی و محیطی موثر بر شکل گیری آن هاست. آثار ساسانی کردستان عراق شامل انواع محوطه های استقراری، بناهای یادمانی، مجموعه های حکومتی، استحکامات، کانال های آبرسانی، گورستان ها و مراکز بومی تولید منسوجات و سفال هستند. نتیجه این پژوهش نشان می دهند که استقرارهای ساسانی اقلیم کردستان عمدتا در سه ناحیه متمرکز هستند: 1. دشت شهرزور و ناحیه اطراف دریاچه دوکان، 2. دشت اربیل، 3. منطقه گرمیان. این مناطق که به شکل دشت های باز و دره های وسیع میان کوهی در حاشیه رودها هستند، به دلیل برخورداری از ویژگی هایی چون ارتفاع مناسب، منابع آبی سرشار، خاک حاصل خیز و قرارگرفتن بر سر مسیرهای مهم ارتباطی، در دوره ساسانی اهمیت داشته و به همین دلیل محل شکل گیری و تمرکز بیشتر استقرارهای این دوره به شمار می روند.

    کلیدواژگان: اقلیم کردستان، عراق، ساسانی، شمال بین النهرین
  • مریم دهقان، محمدابراهیم زارعی* صفحات 143-165

    محوطه باستانی دینور که ازسوی مردم محلی با نام «شهر خاوران» معرفی می شود، در شمال شرق کرمانشاه و در یکی از دشت های زاگرس مرکزی، بر سر راه کرمانشاه-سنقر واقع شده است. وسعت و اهمیت محوطه با وجود آسیب های مکرر محیطی، مانند سیل و زلزله و توسعه کشاورزی، هنوز هم مشهود است. یافته های تاریخی و مدارک باستان شناسی نشان می دهند که تپه مرکزی و نواحی پیرامون آن از دوره سلوکی تا عصر حاضر مسکون بوده و این محوطه، همان شهر دینور است که به عنوان یکی از مراکز فرهنگی غرب ایران در قرون نخستین اسلامی معرفی شده و این موضوع از فهرست اندیشمندان منسوب به این دیار دریافت می شود. طی بررسی های سطحی، در کنار انبوه داده های سفالی، مجموعه ای از سنگ های آسیا و وزنه های بزرگ مشاهده شد که نشان از وجود کارگاه عصاری در محوطه دارد. گونه شناسی شیوه عصاری در این کارگاه و گاه نگاری آن، مساله اصلی این پژوهش است که پرداختن به آن با طرح دو پرسش انجام می شود؛ نخست آن که، این داده ها به چه دوره ای تعلق دارند؛ و دوم، در این کارگاه چه محصولاتی تولید شده است؟ با توجه به نیازهای جوامع شهری و ضرورت مدیریت و برنامه ریزی فعالیت های کارگاهی، فرضیه ای مبتنی بر تعلق داده ها به زمان شکوفایی شهر دینور و تولید روغن یا دوشاب انگور مطرح می شود. براساس مقایسه و بررسی اشیاء و مطالعه داده های محیطی، منابع مکتوب و مدارک باستان شناسی و قوم باستان شناسی، کارگاه عصاری دینور به زمان رشد و شکوفایی این محوطه در قرون 2 تا 4 ه‍.ق.، نسبت داده می شود و علاوه بر تولید دوشاب انگور، امکان روغن کشی نیز مطرح می شود. از آنجایی که نمونه های شناخته شده از مرکز و غرب ایران به قرون متاخر اسلامی تعلق دارند، داده های محوطه بخشی از پیشینه این فن را آشکار می سازد.

    کلیدواژگان: عصاری، دینور، باستان شناسی، گونه شناسی، گاه نگاری
  • طاهر رضازاده* صفحات 167-188

    در این پژوهش به مطالعه گونه شناختی و شناسایی سیر تحول طراحی پیه سوزهای سفالی ایران در قرون اولیه و میانی اسلامی پرداخته شده است؛ اگرچه ابداع و ترویج کاربرد پیه سوزهای سفالی ایرانی به دوران پیش از اسلام بازمی گردد، توسعه و پیشرفت فنی سفالگری در دوران اسلامی تاثیر چشمگیری در تحول طراحی این وسیله ها گذاشته است. بر این اساس، هدف عمده این پژوهش بررسی و پیگیری گام به گام روند طراحی پیه سوزهای سفالی ایرانی طی قرون اولیه و میانی اسلامی است. پرسش این است که، مهم ترین تغییرات ایجاد شده در شیوه طراحی و نحوه استفاده از پیه سوزهای سفالی ایران از ابتدای دوران اسلامی تا انتهای سده ششم هجری قمری چیست؟ و این تغییرات، در بستر تاریخ طراحی پیه سوزهای سفالی، چه معنایی می دهند؟ فرض بر این است که بیشترین تغییرات پیه سوزهای سفالی ایران در این دوره با طرح کلی و تزیینات رویه آن ها مرتبط بوده باشد. برای انجام این پژوهش از روش پژوهش توصیفی-تحلیلی استفاده و بخش بسیار زیادی از اطلاعات موردنیاز را به روش کتابخانه ای جمع آوری شده است؛ همچنین، در این پژوهش، براساس رویکرد «کومار ویاس» در مطالعه تاریخ تحول اشیاء، وجه تمایز انواع گونه های پیه سوزهای سفالی از پنج منظر مورد مطالعه و تحقیق قرار گرفته است. این پنج منظر عبارتنداز: طرح و ساختار کلی پیه سوزها، جلوه ظاهری پیه سوزها، روش ساخت و تولید پیه سوزها، روش کاربرد پیه سوزها، و درنهایت رابطه پیه سوزها با کاربرانشان. درنهایت گفتنی است، مطالعه گونه شناختی پیه سوزهای سفالی اوایل دوران اسلامی در ایران حاکی از وجود سه دسته چراغ است که برپایه معیارهای ویاس تفاوت های قابل ملاحظه ای با یک دیگر دارند. این دسته ها که تاحدودی از توالی تاریخی نیز برخوردارند عبارتنداز: 1) پیه سوزهای پیاله ای شکل با فتیله گیرهای لب برگشته؛ 2) پیه سوزهای کروی شکل بدنه بسته با فتیله گبر های نایژه ای کشیده؛ و 3) پیه سوزهای پایه دار با زیرپایه های طبقچه ای. مجموع این تغییرات موجب شده است طرح پیه سوزها از یک طرح ساده عام و استاندارد، در دوره های اولیه، به طرح های پیچیده خاص و گاهی سفارشی، در دوره های بعدی، تبدیل شوند؛ همچنین این تغییرات نشان از آن دارد که این پیه سوزهای سفالی از وسیله های صرفا کاربردی، در قرون اولیه اسلامی، به وسیله هایی با ارزش های زیبایی شناسانه و نمادین، در اواخر قرون میانی اسلامی، تبدیل شده اند.

    کلیدواژگان: پیه سوزهای سفالی، هنر ایران، قرون اولیه اسلامی، قرون میانی اسلامی، کومار ویاس
  • علی مولودی آرانی* صفحات 189-216

    ازجمله مضامین پرکاربرد در مواد فرهنگی سده های ششم تا هشتم هجری قمری1 نقوشی است که روایتگر داستانی مشخص هستند که می توان آن ها را در قالب «نقوش روایی» تعریف و تقسیم بندی کرد. روایت تصویری پیروزی فریدون بر ضحاک یکی از این نقوش روایی است که بی درنگ ذهن مخاطب را به روایت مشهور سرانجام ضحاک در شاهنامه فردوسی سوق می دهد. در غالب پژوهش ها این روایت تصویری به عنوان یکی از «نقوش شاهنامه ای» موردتوجه قرار گرفته است. تردید اصلی نگارنده از همین جا آغاز شده و مساله بنیادین پژوهش را بر این پرسش پایه ریزی کرده که، میزان وابستگی و پیوستگی این روایت تصویری به روایت فردوسی تا چه اندازه است؟ برای رسیدن به پاسخی مطلوب به این پرسش اساسی، دو گونه مواد مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته اند؛ روایت های تصویری و روایت های نوشتاری. بدین منظور در گام نخست، تمام نگاره های مواد باستان شناختی سده های ششم تا هشتم هجری قمری که نمایشگر این روایت هستند، با جزییات کامل توصیف شده است. نشانگان هویت بخش تکرارشونده شخصیت های اصلی در این نگاره ها الگوی مشخصی را سامان می دهد که در این پژوهش تحت قالب الگوی تصویری «گاوسوار گرزدار» تعریف شده است. در گام دوم، روایت تصویری پیروزی فریدون بر ضحاک با روایت نوشتاری شاهنامه فردوسی و سپس دیگر منابع تاریخی مورد سنجش و مقایسه قرار گرفته است؛ هرچند مواد اصلی مورد بررسی در این پژوهش نگاره های مستقل از متن (به دیگر سخن نگاره هایی که نوشتاری آن ها را توضیح نمی دهد) است، اما برای ارایه تحلیلی جامع تر، نخستین نسخه های مصور شناخته شده شاهنامه فردوسی نیز مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته است. نگارنده در پایان با کنار هم نهادن استناد های تصویری و نوشتاری، انگاره شاهنامه ای بودن روایت تصویری پیروزی فریدون بر ضحاک در مواد فرهنگی سده های ششم تا هشتم هجری قمری را رد کرده و این الگوی تصویری را شمایلی خودبسنده و متمایز از روایت شاهنامه فردوسی معرفی کرده است.

    کلیدواژگان: فریدون، روایت، شمایل، شاهنامه فردوسی، گاوسوار
  • داوود امامی میبدی* صفحات 217-242

    یزد به‌واسطه این‌که در دوران اسلامی کمتر دچار فراز و نشیب‌های اجتماعی شده و به‌واسطه جایگاه آموزش در قرون میانی اسلام، سنت مدرسه‌سازی که از دوره سلجوقی شروع ‌شده بود، در یک بستر آرام به تداوم خود ادامه داد. به دور بودن از دغدغه‌های امنیتی و ایجاد آرامش نسبی در طی قرون میانی و مقبولیت زیاد ساخت مدرسه، زمینه را برای ظهور مدرسه در شهر یزد فراهم نموده است؛ بنابراین با توجه به اشارات متعدد متون تاریخی یزد به مدارس این دوران و عدم انجام پژوهشی درباره معماری مدرسه‌های تاریخی یزد، در این پژوهش به‌شرح ویژگی‌های ساختمانی این مدارس پرداخته‌ شده است. هدف این پژوهش پاسخ‌گویی به این پرسش است که، مدارس مذکور در متون تاریخی دارای چه ویژگی‌هایی هستند و اجزاء فضا‌ساز و آرایه‌های این مدارس چه بوده است؟ روش پژوهش این جستار برمبنای اسناد و مدارک تاریخی و همچنین مطالعات کتابخانه‌ای است. روش این پژوهش تحلیلی-تاریخی و منبع اصلی آن، منابع تاریخی مانند کتاب تاریخ یزد و تاریخ جدید یزد و جامع مفیدی است. این پژوهش، مدارس تاریخی را از جنبه‌های معماری، تزیینات، عملکرد، پدیدآورندگان مورد کنکاش قرار داده است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می‌دهند که مدارس یزد دارای ویژگی‌های محلی و بومی هستند که قبل از دوره ایلخانی در این ناحیه رواج داشته است و ریزش شیوه‌های معماری و تزیین محلی به داخل ساختمان مدرسه با توجه به منابع تاریخی، انکارناپذیر است. مدارس اشتراکات زیادی با معماری مساجد و خانه و خانقاه این دوران دارند. با توجه به این‌که معمولا از مدارس به‌عنوان مدفن استفاده می‌شود؛ بنابراین می‌توان این بناها را در گروه مدارس تدفینی دسته‌بندی کرد و درنهایت طیف‌های متنوعی از افراد به‌عنوان بانی‌ نقش اصلی در شکل‌گیری این مدارس تاریخی داشته‌اند.

    کلیدواژگان: معماری مدارس، آل مظفر، دوره تیموری، یزد
  • حبیب شهبازی شیران* صفحات 243-271

    مسجد جمعه اردبیل روی یک تپه باستانی که در قرون گذشته گورستان شهر بوده، قرار گرفته است. تمامی منابع مکتوب و شواهد باستان شناسی بیان می دارد که این مسجد ابداعات هنری و معماری از قرون اولیه اسلامی تا دوره قاجار را در خود گرد آورده است. بازمانده های امروزی بنا در شمال شرقی شهر اردبیل قرار گرفته و با توجه به اقداماتی در جهت حفظ بنا، هنوز هم استواری خود را حفظ کرده است. هدف اصلی این پژوهش، شناسایی ویژگی های ساختاری و کالبدی و تزیینی بنا در ادوار مختلف تاریخی است. پژوهش حاضر درصدد پاسخ گویی به پرسش های پیش روست؛ چه تغییراتی در ساختار فضایی و کالبدی مسجد از آغاز پیدایش تا دوره معاصر صورت گرفته است؟ و از نظر نقشه و شواهد باستان شناختی مسجد جمعه با کدام بناها قابل مقایسه است؟ روش پژوهش به کار گرفته شده، تفسیری-تاریخی و تحلیلی است. ضمن این که مستندنگاری و مطالعات تطبیقی نیز مبنای کار قرار گرفته است. ابزار گردآوری داده ها به صورت کتابخانه ای و میدانی است. براساس نتایج پژوهش و با توجه به روایت ها و نوشته های محققان و نتایج کاوش های باستان شناختی، می توان استنباط کرد که بنای اولیه آن به صدر اسلام برمی گردد که در طی ادوار مختلف، چندین بار ویران و مجددا بازسازی شده است و دارای عناصر معماری دیلمی، سلجوقی، ایلخانی، قاجاری و دوره معاصر است. سازه پابرجای کنونی مسجد جمعه، بدون هیچ شک و شبهه ای مهر معماری سلجوقی را بر خود دارد، ولی فضاآرایی های داخلی این بنا در تضاد با نمای آن است. این بنا ازلحاظ ساختارهای معماری دارای ترکیب چهار تاق با ایوان بوده که شباهت زیادی با بناهای زمان سلجوقی مانند، جامع برسیان و جامع ارومیه دارد؛ همچنین ستون های شناسایی شده در شبستان بنا، همانندی آشکاری با مسجد تاریخانه دامغان و جامع نایین دارد.

    کلیدواژگان: اردبیل، مسجد جمعه، تحولات تاریخی، تحلیل ساختار کالبدی، تزئینات بنا
  • زهرا آقانژادبوذری*، یاسر حمزوی، علی نعمتی بابایلو صفحات 273-296

    هرچه میزان مطالعات تخصصی و فنی درخصوص آثار نقاشی تاریخی ایران بیشتر باشد، تاریخ هنر نقاشی ایران و درواقع هویت فرهنگ ایرانی بیشتر شناخته خواهد شد؛ بنابراین، تک تک نمونه های نقاشی تاریخی، به نوبه خود از این لحاظ نیز ارزشمند و تاثیرگذار هستند. در این پژوهش با هدف شناخت ماهیت یک قطعه نقاشی، به بررسی و مطالعه تکه های پاره شده کرباس نقاشی شده که از انبار کلیسای مریم اصفهان یافت شده و شکل کلی، موضوع و هویت آن نامشخص بود، پرداخته شده است. بر این اساس این پژوهش در پی پاسخ به این پرسش است که، ماهیت نقاشی شناسایی شده از کلیسای مریم اصفهان چیست؟ در روند این پژوهش جهت دست یافتن به این مهم، از روش یافته اندوزی به صورت مطالعات کتابخانه ای، بررسی های میدانی و مطالعات آزمایشگاهی ازجمله تهیه تصاویر میکروسکوپی و انجام آنالیز عنصری (SEM-EDS) بهره گرفته شد. در ادامه نیز تلاش شده تا با مطالعه تطبیقی نمونه موردمطالعه با آثار مشابه در دیوارنگاره های کلیسای وانک، مریم و بیت لحم اصفهان ارایه شواهد و مدارک معتبر و همچنین تحلیل محتوی، هویت اثر به عنوان دیوارنگاره بوم پارچه اثبات شود. از یافته های اصلی پژوهش، دستیابی به هویت آن به عنوان دیوارنگاره بوم پارچه و محل نمایش آن در زمان خلق اثر در کاربندی فضای جلوی محراب کلیسای مریم اصفهان و همچنین شناخت نقاشی ازنظر فنی و موضوعی است.

    کلیدواژگان: نقاشی، دیوارنگاره بوم پارچه، کلیسای مریم اصفهان، فرشته سرافین
  • عطیه یوزباشی، سید رضا حسینی*، عبدالرضا چارئی صفحات 297-321

    دوره حکومت قاجار از مهم ترین اعصار تحول هنر ایران، به خصوص در قالب دیوارنگاری است و دیوارنگاره های عامیانه بناهای مذهبی با مضامین متعدد دوران شکوفایی خود را سپری کرد. در قلمروی جغرافیایی شهرهای ایران، پیوند میان هنر با مذهب، فرهنگ و سیاست جامعه این عصر نمایان است. در جستار حاضر تلاش شده است عوامل موثر قلمروی جغرافیایی در نحوه انعکاس مضامین در آثار یاد شده عصر قاجار، شناسایی شود. نگارندگان در پی پاسخ گویی بدین پرسش ها هستند: عوامل موثر قلمرو جغرافیایی در نحوه انعکاس مضامین در دیوارنگاره های بناهای مذهبی عصر قاجار کدام اند؟ نحوه انعکاس مضامین شیعی در دیوارنگاره های بناهای مذهبی شهرهای مختلف عصر قاجار به چه صورت بوده است؟ پژوهش حاضر از حیث هدف، توسعه ای است و ازمنظر ماهیت و روش، توصیفی-تحلیلی است. شیوه گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی و روش تجزیه و تحلیل کیفی بوده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که برخی از عوامل موثر قلمروی جغرافیایی در نحوه انعکاس مضامین دیوارنگاره ها مواردی همچون: وقایع تاریخی تعیین کننده (پناه آوردن خاندان پیامبر به مناطق کوهستانی از شر خلفای بغداد، حضور علویان زیدی و تشکیل حکومت آن ها در سال 250 ه‍.ق. حکومت سادات مرعشی شیعه مذهب در قرون 8 و 9 ه‍.ق. رسمی شدن مذهب شیعه در عصر صفوی، معماری مذهبی اسلامی- شیعی در ایران)، حمایت شاهزادگان از هنر شیعی در شهرهای مطرح، زیارت اماکن مذهبی با قرار گرفتن برخی شهرها بر سر راه زیارتی، تجلی باورهای عامیانه شهرهای مختلف بر دیوارنگاره ها، توجه و اهمیت به عنوان خاستگاه های هنر ایران باستان، تاثیر کتاب های چاپ سنگی و افزایش مبادلات و مراسلات تجاری و فرهنگی با دیگر ملل با قرار گرفتن برخی شهرها بر سر راه تجارتی را شامل می شود.

    کلیدواژگان: قاجار، بناهای مذهبی، دیوارنگاری، سیاست قاجار، مضامین شیعی
  • محمد فرجامی، بابک امین پور، حسین صدیقیان*، علی اصغر محمودی نسب صفحات 323-344

    شهر کهن اسفراین با استناد به منابع تاریخی و باستان شناسی یکی از مراکز مهم استقراری دوران اسلامی بود. این شهر در زمان حیات و رونق خود حلقه ارتباطی بین دو شهر معتبر و بزرگ نیشابور و جرجان بود، اما از اواخر دوره صفوی به بعد و بنا به دلایل گوناگون رو به زوال رفته و به تدریج اهالی آن به شهر جدید نقل مکان کردند. تاکنون بخش هایی از شهر کهن اسفراین طی چند فصل مختلف توسط باستان شناسان کاوش شده است. در این میان همواره انتخاب مکان مناسب جهت کاوش باستان شناسی در این محوطه، یکی از موضوعات مهم موردتوجه کاوشگران آن بوده است؛ چراکه به دلیل محدودیت منابع مالی و وسعت زیاد محوطه لازم بود مکان های مناسبی جهت کاوش از قبل مشخص شوند تا با اطمینان بیشتر کاوش باستان شناسی آن صورت پذیرد. به همین منظور و در آغاز فصل سوم کاوش ها ابتدا با کمک روش مغناطیس سنجی، شش هکتار از محدوده شهر بررسی شد؛ سپس بر پایه نتایج مغناطیس سنجی محوطه کاوش های این فصل انجام گرفت. با توجه به این توضیحات هدف اصلی پژوهش حاضر ارایه نتایج بررسی مغناطیس سنجی و مقایسه آن با یافته های حاصل از کاوش باستان شناسی شهر قدیم اسفراین است. در پژوهش حاضر از روش توصیفی-تحلیلی با بهره گیری از نتایج مطالعات میدانی و کتابخانه ای استفاده شده است. در نتیجه این مطالعات، شواهد بسیاری از فعالیت های صنعتی در سطح محوطه ازجمله بقایای معماری یک کوره سفالگری و شواهد فراوان تولید سفال شناسایی شد که در مطالعات باستان شناسی دوران اسلامی حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: مغناطیس سنجی، شهر کهن اسفراین (بلقیس)، اسفراین
  • حسین راعی* صفحات 345-369

    در دهه های اخیر مفاهیم مرتبط با میراث فرهنگی در گستره وسیع تری موردبررسی قرارگرفته و میراث کشاورزی به دلیل تاثیر فراوان در معیشت، امنیت غذایی و اقتصاد جهانی به عنوان یک مفهوم از میراث فرهنگی پذیرفته شده است. این توجه از سال 2002 تا 2018م. موجب شده تا فایو، نظامی تحت عنوان «میراث کشاورزی با اهمیت جهانی (GIAHS)» را تدوین و براساس آن آثار مرتبط با میراث کشاورزی جهانی را معرفی نماید. در کمیته جیاس، پنج معیار برای قرارگیری آثار در فهرست میراث کشاورزی با اهمیت جهانی معرفی شده است؛ تنوع زیستی، دانش و فنون سنتی، ارزش های فرهنگی و اجتماعی، معیشت و امنیت غذایی و چشم انداز بصری، پنج معیار معرفی شده از جیاس هستند که این پژوهش سعی کرده بر پایه آن ها مزارع تاریخی در اقلیم مرکزی ایران را مورد ارزیابی قرار دهد. مزارع تاریخی یک نظام کارآمد تولید کشاورزی با ویژگی های معماری، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در گذشته بودند که بقایای آن درحال حاضر وجود دارد. مساله اصلی پژوهش، رشد روزافزون ویرانی مزارع در اثر تغییرات اقلیمی، مهاجرت مالکان و ذی مدخلان و عدم آگاهی جوامع درباره ماهیت آن هاست. هدف پژوهش، معرفی مزارع تاریخی ایران به عنوان نظام میراث کشاورزی با اهمیت جهانی است؛ بنابراین سعی می شود با رهیافت تفسیری و راهبرد تفسیری تاریخی به موضوع نزدیک شد و در قالب مطالعات میدانی و سندپژوهی به پرسش های تحقیق درباره جایگاه مزارع تاریخی ایران در انطباق با نظام های میراث جهانی کشاورزی پاسخ داد. این پژوهش به این نتیجه رسیده است که قابلیت های مزارع مسکون تاریخی بر معیارهای جیاس منطبق است و دبیرخانه جیاس می تواند در گام نخست، به شناسایی مزارع تاریخی در ایران بپردازد؛ و سپس برای تهیه پرونده ثبت جهانی آن ها اقدام نماید. با این عمل بسیاری از مزارع مسکون تاریخی به عنوان بخش وسیعی از میراث کشاورزی ایران در مسیر صیانت پویا قرار خواهند گرفت.

    کلیدواژگان: مزارع مسکون تاریخی، میراث کشاورزی جهانی، جیاس، ایران
  • مرتضی حصاری*، راینهارد برنبک، سوزان پلاک صفحات 371-389

    باستان شناسی در دهه های گذشته، پژوهش جوامع مابین عصر صنعتی تا زمان حاضر را به عنوان شاخه ای از دوره تاریخی متاخر را به خود اختصاص داده است. مواد مطالعاتی فرهنگی این شاخه پژوهشی باستان شناسی، در این دوره زمانی منابع نوشتاری بایگانی شده، منابع صوتی و تصویری و شاهدان عینی هستند که در کنار یافته های کاوش های مورد هدف، به شکل مطمین تری مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرند. مطالعات باستان شناسی مدرن که همان عصر صنعتی یا دوره جهانی شدن است، تصویری مناسب از روند فرهنگی فردی و جمعی جامعه مورد مطالعه را مستند می کند. روش باستان شناسی مدرن در چارچوب یک دانش میان رشته ای، از رشته های تاریخ هنر، تاریخ، جامعه شناسی، مردم شناسی، جرم شناسی معاصر در تجزیه و تحلیل یافته های خود یاری می گیرد. در این پژوهش که در چارچوب مطالعات باستان شناسی مدرن و معاصر انجام گرفت، یکی از اردوگاه های آموزشی نازی ها در جنگ جهانی دوم مورد پژوهش باستان شناسی قرار می گیرد. در این اردوگاه، به اسرا آموزش های اجباری موردنظر نازی ها را آموزش می دادند تا در آینده در مناطق روسی، برنامه های آن ها را اجرا نمایند. کاوش باستان شناسی وسترا با توجه به مبانی مطالعات باستان شناسی مدرن و برنامه های مشترک دانشگاه برلین، دانشگاه هنر اصفهان و پژهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری انجام پذیرفت. وسترا در استان برندنبورگ، شهرستان شرق پریگنیتس- روپین و حدود 70 کیلومتری شمال شهر برلین قرار دارد. اساس یافته های این پژوهش برپایه مطالعات میدانی قرار گرفته است و جهت نتیجه گیری مطمین از منابع مکتوب و اسناد طبقه بندی شده در دوره مورد مطالعه استفاده شده است. و مشخص شد که این اردوگاه جهت آموزش خرابکاری به اسرای مسلمان تاتار در سرزمین های اتحاد جماهیر شوروی بنا شده است.

    کلیدواژگان: باستان شناسی مدرن، جنگ جهانی دوم، اردوگاه کار اجباری، وسترا
|
  • Hasan Nami* Pages 7-40

    Archaeologically, the northeast region of Iran is one of the least-known regions in the Iranian Plateau. The reasons for this situation is multifold; some of these include rarity of archaeological investigations, its vastness and the associated restrictions such as desert areas and impassable mountainous areas. The present paper deals with the chronology of and investigations at one of the key sites of the eastern Iran: Tappeh Mokhar. This is site is located to the east of the town of Torbat-e Jam, by the river of Jamroud. Archaeological finds from this site include a vast spectrum of items, including chipped-stone artefacts, ceramics, stone vessels, and clay figurines, of which ceramics are the most numerous. These finds have been recovered from delimitation soundings, and archaeological reconnaissance. The main objective of this paper is to introduce this important, multi-period site through the recovered materials before it suffers from further damage which at present made it as a depot of waster of modern construction materials. In this paper, a classification and typology of the ceramic collection from the site has been provided and then, based on comparative studies, their relative dating has been suggested. This research follows a historical approach and has been fulfilled with a descriptive-comparative method. The main queries are: which periods can be inferred from the studies of the recovered materials of Tappeh Mokhar. What are the characteristics of Mokhar ceramic assemblage and which types of ceramics of which periods can be identified in this assemblage? The preliminary studies of the ceramic assemblage, however, suggest that the site was occupied during Chalcolithic period, Bronze Age, Achaemenid and Parthian periods, and its ceramic types are comparable with sites of the northeast region, Turkmenistan and eastern region, and then with those of north, south, southwest and west of Iran.

    Keywords: Tappeh Mokhar, Torbat-eJam Plain, Bronze Age, Namazga 3 & 4, Achaemenid, Parthian
  • Mohsen Dana*, Azita Mirzaye Pages 41-70

    The concentration of activities and sites Iron Age excavations carried out in Iran in the quarter-northwest Iran. It covers the west, northwest, north of the center, and the west bank of the Caspian Sea. The important point is that the chronological basis of the Iron Age in Iran is also based on the excavation of several sites in a small part of the northwest and its extension to the whole of Iran. Thus we see the Iron Age archaeological activities at the eastern part of Iran and especially North East is very unknown. Iran has long been the entry point for people without a nomadic component steppes of northeastern North Asia region is the Iranian plateau. According to written sources the oldest nations that have entered the Iranian plateau, known as the Indo-Iranian or Aryan tribes from the steppes of northern Asia to the south and in the land of the Pamir Mountains to Anatolia widely dispersed. Many scholars consider the gradual movement of these tribes to be from the second millennium. A period that is almost synonymous with the Iron Age in the region. But our knowledge of the Iron Age northeastern Iran today virtually all North Khorasan Province and the northern part of Khorasan Razavi province involved is negligible. This paper is based on the latest research picture of the Iron Age northeastern part of the country, with emphasis on the upper basin Atrak be provided. According to the study and identification carried out in this basin, the Iron Age of the upper Atrak basin is part of the Yaz 1 culture.

    Keywords: Northeastern Iran, Iron age, Upper Atrak basin, Yaz 1 Culture, Archaic Dehistan, Settlement Patterns
  • Tayebeh Almasi*, Abbas Motarjem Pages 71-89

    The northern plains of the Alvand mountain range in Hamedan are known as part of the Median land and the capital of this period. Research and study on Iron Age III settlements with the aim of identifying and drawing an accurate pattern of the sites of this period was one of the goals of the writers in this region, which was carried out in recent years. Qale-dagh Tepe is one of the areas that have been reviewed and studied in this research. Qale-dagh or Aghdash area is located at an altitude of 2009 meters above sea level in the foothills of Arjanī mountain overlooking the Hamedan plain. The height of the area is 41 meters above the level of surrounding rangelands. The site was first identified and registered in 1381 AH and in 1385 AH in the comprehensive plan of archaeological survey of Hamedan city was reviewed. Despite much destruction, the site has not yet been studied and archaeologically excavated. Qale-dagh is a single period from the Iron Age III. It consists of single and dense brick building that can be seen in parts of the main walls and its gates. There is evidence of filling in the gaps between the back and the outside of the walls at an unspecified time. The pottery obtained from the study is small and contains non-significant samples of this period. There are questions about the condition of the area and its function in the heights of the Hamedan plain that this study has addressed. The research method in this paper is based on archaeological studies and comparative studies. Preliminary results show that Qale-dagh area is located in specific geographical location, architectural style, pottery data and compared with other sites of Median period such as Nush-I-Jan Tepe, Moush Tepe and Haji Khan is a religious place overlooking the capital of Med (Hegmataneh).

    Keywords: Hamedan, Qale-dagh Tepe, Iron Age III, Median Period
  • Seyed Mehdi Mousavi Kouhpar*, Alireza Zabanavar, Solmaz Ahmadzadeh Khosrowshahi Pages 91-114

    Mehr-Narseh is known as one of the most important character of the middle Sassanid era. Based on the written historical sources, the construction of some buildings has been attributed to him, among which the most outstanding ones are five fire-temple monuments built in the southwest of Fars. Although various theories have been put forward regarding the location of the structures, by far, the nature and qualitative value of them are unknown. In this study firstly, the political-religious personality of this Sassanid minister in various ways was investigated, then besides recognizing their religious nature and value via analysis of the sources related to Mehr-Narseh fire temples, the Chahar-Taqis attributed to him was also studied, according to the current theories,  so as to reveal some features of  the religious architecture of Sassanid era. This is a fundamental or basic research, and the nature and method of which is historical and descriptive-analytical. The data is also collected from library and fieldwork. Based on the results of this study, it seems that the fire temples built by Mehr-Narseh included two separate types and four fire temples attriuted to him located in Abruwān area were related to family fire meaned “Dādgāh”. According to the field studies and similarity, the previous theories can be criticized and a new group of religious temple of Sasanian period in Farashband can be introduced that contains one or several fire temples, which are attributed to Mehr-Narseh. It seems that these kinds of fire temples have a complex plan with additional architectural and probably had a number of attendants to do the work related to the fire temple. Overall, this research can provide a correct understanding of the fire temples of “Dādgāh” Fire during the Sassanid period. This also provides a new grouping manner for such these temples and can be known as a pattern for reviewing of usage and religious value of other similar Chahar-Taqis.

    Keywords: Mehr-Narseh, Fire Temple, Chahar-Taqi, Sassanid Era, Dādgāh Fire, Farashband
  • Davood Abian, Farzad Mafi* Pages 115-142

    In the last two decades, as a result of the significant increase in archaeological field activities in Iraqi Kurdistan, some important sites and artifacts from the Sassanid period have been discovered. Even though during the Sassanid period, the northern region of Mesopotamia was considered a part of the Sassanid Empire, many archaeological features of this region in the Sassanid period have remained unknown. In this research, which was carried out using a library method, we have studied 42 ancient sites or monuments in Iraqi Kurdistan belonging to the Sassanid period, which have mainly been identified in recent years. This research aims to find an answer to some questions about the location of the Sassanid settlements in the region and the geographical and environmental factors affecting their formation. The Sassanid remnants of Iraqi Kurdistan include settlements, monuments, government complexes, fortifications, water channels, cemeteries, and the local production centers of textiles and pottery. The results of this research show that Sassanid settlements in Iraqi Kurdistan have mainly concentrated in three areas: 1. Shahrizur plain and the area around Dukan Lake 2. Erbil plain, 3. Garmian region. These areas, which are in the form of open plains and vast inter-mountain valleys, had importance in the Sassanid period due to having characteristics such as suitable height, abundant water sources, fertile soil, and being located on the important communication routes and therefore they were as a place for the formation of the settlements in the mentioned period.

    Keywords: Iraqi Kurdistan, Northern Mesopotamia, Sasanian Period, Archaeological Settlements
  • Maryam Dehqan, MohammadEbrahim Zarei* Pages 143-165

    The ancient site of Dinavar, known by the locals as the city of Khāvarān, is located northeast of Kermānshāh, on the Kermānshāh-Sonqor road. The importance of the site is still evident despite environmental damage such as floods and earthquakes and agricultural development. Historical findings and archaeological evidence show that the central hill and the surrounding areas were inhabited from the Seleucid period to the present day. This site is the city of Dinavar. A city that was one of the cultural centers of western Iran in the first centuries of Islam and this issue is received from the list of thinkers attributed to Dinavar. During the surveys, in addition to the potteries, a collection of mills and large weights were observed, which indicates a pressing workshop in the site. The typology of the pressing method in this workshop and its chronology is the main issue of this research, which is addressed by asking two questions: first, what period does this data belong to, and second; What products have been produced in this workshop? Given the needs of urban communities and the need to manage and plan workshop activities, a hypothesis based on the data belonging to the time of the flourishing of the city of Dinavar and the production of oil and grape syrup is proposed. Based on the comparison and study and study of environmental data, written sources and documents of archeology and ethnoarcheology, Dinavar workshop to the time of growth and prosperity of this area in the 2nd to 4th AH. It is attributed and in addition to the production of grape syrup, the possibility of oil-pressing is also raised. Since known specimens from central and western Iran belong to the late Islamic centuries, the site data reveal part of the history of this activity.

    Keywords: Pressing, Dinavar, Archaeology, Typology, Chronology
  • Thaer Rezazadeh* Pages 167-188

    This essay attempts to do a typological study on one of the most applicable lighting devices -i.e. Oil Lamps- of the early Islamic period from Iran. Although introduction of Iranian ceramic Oil Lamps goes back to the pre Islamic period of Iran, the most remarkable changes in the design process of these products appeared during this period. Therefore, the main goal of this research is to study and follow design process of Iranian ceramic Oil Lamps of early Islamic period. This essay enquires about the most important developments on the history of Oil Lamps design. In order to reach the goal of this study and to do this research I have used descriptive analytical methodology of research and collected a great deal of needed information by desk study methods of data gathering. In addition, in order to delineate as good as possible the changes and developments appeared on various types of Iranian ceramic Oil Lamps from early Islamic period, here in this study I decided to use a specific framework for systematically studying history of objects’ design suggested by an Indian university professor named Kumar Vyas. According to Vyas, in order to be a major landmark a moment in the history of an object should indicate five kinds of changes: changes in design and structure of devices; changes in appearance of them; changes in methods of manufacturing; changes in the ways they have been used; and finally changes in objects’ relationship with their users. Therefore, one can categorize the most important developments in designs and types of Iranian ceramic Oil Lamps in three main groups. The first group includes those ceramic Oil Lamps with open, bowl shaped bodies and projected wick holders; Second group have globular enclosed bodies with elongated tubular wick holders. Finally, footed lamps with central stem on a plate shaped stand recognize the last group of our typology of Iranian ceramic Oil Lamps from early Islamic period.

    Keywords: Islamic Pottery, Iranian Pottery, Ceramic Oil Lamps, Lighting Devices.
  • Ali Moloodi Arani* Pages 189-216

    Among the most eye-catching features observable on the cultural materials of 12th-14th centuries, are painted or drawn scenes which narrate a specific story and can be classified as “narrative motifs”. One of these narrative motifs are scenes which depict Faridun’s victory over Zahhak. These motifs bring the famous story of Zahhak in Firdowsi’s Shahname to the mind. Most researchers consider these motifs exactly in the same vein i.e.  as part of “Shahname-related motifs”. But this author is doubtful on asttributing these motifs to Firdowsi’s grand masterpiece. The main question here is to understand that how and in which regard this motif can be related to Firdowsi’s story of Faridun. To reach to an answer two kinds of evidence have been studied: pictorial narratives; and written narrative which describe the story of Faridun. For this reason, in the first step, all the depictions related to this story from the 12th through the 14th centuries, have been described. The repeated and distinctive motifs in these depictions have been discussed under the thematic subject termed the “Mace-wielding bull-rider”. In the second step, this thematic subject has been compared with written narratives from Firdowsi’s Shahname and the other historical sources. considering the fact that the main data used here are depictions that lack any written descriptions, the earliest illustrated manuscripts of Shahname were also studied so that we can reach a more comprehensive conclusion. In the last section, the author, by collating the pictorial and written documents, refutes the theory that takes the Shahname as the origin of the depictions of Faridun’s victory over Zahhak, and explain its as an independent and distinct narrative of Faridun’s Story.

    Keywords: Narrative, Firdowsi’s Shahname, Faridun, Zahhak, Bull-rider, 12th-14th centuries
  • Davood Emami Meybodi* Pages 217-242

    Since during this era, Yazd involve less social vicissitudes and because of the training performance in the middle ages of Islam, the tradition of school building that started from the Seljuk dynasty in a quiet environment. Being away from security concerns and creating relative peace during the middle ages and the high acceptability of building a school has provided the emergence of its construction in the city of Yazd. Therefore, considering the numerous references to the schools of this era in Yazd historical texts and the absence of research on the architecture of the historical schools of this city, the article describes the building features of these ones. Answering this question is the purpose of this article: what are the features of school mentioned in the historical texts and what were components of spatialization and arrays of these schools? The research method of this article is based on historical documents and library studies. This is a historical-analytical research and its main reference is historical sources such as books of Ta’rikh-e Yazd (History of Yazd), Ta’rihk-e Jadid Yazd (New History of Yazd) and Ja’me’ Mofidi. Historical schools are explored in this article from the aspects of architecture, decoration, function and constructers. The results of this research show that schools in Yazd have local and indigenous features that were prevalent in this area, before Ilkhanate dynasty, and the influence of local architectural and decoration methods on the school building is undeniable according to historical sources. Schools have a lot in common with the architecture of mosques, houses and Khaneqahs (monasteries) considering that schools are usually used as a graveyard, these buildings can be classified as burial schools, and finally, various classes of people have played a major role in building these historical schools as founders.

    Keywords: School Architecture, Muzaffarids, Timurid Era, Yazd
  • Habib Shahbazi Shiran* Pages 243-271

    Ardebil’s Jomeh Mosque is located on an ancient beat that has been the city’s cemetery for centuries. All written sources and archaeological evidence state that the mosque has gathered artistic and architectural innovations from the early Islamic centuries to the Qajar era. Today’s remnants of the building are located in the northeast of Ardabil city and due to measures to preserve the building, it still maintains its firmness. The main purpose of this research is to identify the structural, physical and decorative characteristics of the building in different historical periods. The present study seeks to answer the following questions. What changes have been made to the spatial structure and structure of the mosque from the beginning of its emergence to the contemporary period? And in terms of map and archaeological evidence, which buildings are comparable to the Jomeh mosque? The research method is interpretive- historical and analytical. In addition, documentation and comparative studies have been the basis of the work. The data collection tool is library and field. Based on the results of the research and according to the narratives and writings of researchers and the results of archaeological studies, it can be concluded that its original building dates back to the early Days of Islam, which has been destroyed and rebuilt several times during different periods and has elements of Deilami, Seljuk, Ilkhanid and Qajar architecture and contemporary era. The current persistence of the Jomeh Mosque has Seljuk architecture, but the interior and decorative arrays of the building are in contrast to its façade. In terms of architectural structures, this building has a combination of four arches with porch, which is very similar to seljuk-like, comprehensive and comprehensive buildings of Uremia. Also, the pillar discovered in The Nave have a clear similarity with the historical mosque of Damghan and Jomeh Nain.

    Keywords: Ardebil, Friday Mosque, Historical Developments, Analysis of Physical Structure, Building Decoration
  • Zahra Aghanezhadbozari*, Yaser Hamzavi, Ali Nemati Babaylou Pages 273-296

    The more specialized and technical studies of historical paintings are the greater will be the history of Iranian art and, in fact, Iranian art and the identity of Iranian culture. Therefore, each of the historical cases will be valuable and influential. The purpose of this article is studying the nature of a destroyed paining on canvas and its overall shape, subject and identity which found in the storeroom of Mary Church of Isfahan. Accordingly, this article tries to answer the question of what is the nature of the painting discovered from the Mary Church of Isfahan? In order to achieve this goal, the library and field studies as well as laboratory studies including microscopic imaging and elemental analysis (SEM-EDS) was used for data collecting. In the following, it is attempted to prove the identity of the painting as Canvas-Marouflaged mural by comparative study of it with similar murals of the three churches of Vank, Maryam and Bethlehem. One of the main results of the research is the recognition of the painting from a technical and thematic point of view as well as its identification as a Canvas-Marouflaged mural and its presentation place at the time of the creation of the painting in front of the altar of Mary Church Isfahan.

    Keywords: Canvas-Marouflaged Mural, Isfahan Mary Church, Painting, Angel of Seraphim
  • Atieh Yozbashi, Seyed Reza Hoseini*, Abdolreza Chareie Pages 297-321

    The reign of the Qajar dynasty is one of the most important eras of the evolution of Iranian art, especially in the form of murals. In the geographical area of Iranian cities, the connection between religion and art according to the Shiite religion of the society of this era is obvious. In the present article, an attempt has been made to identify the effective factors of geographical territory in the way of reflecting Shiite themes in the mentioned works in the important Shiite cities of the Qajar era. The authors seek to answer these questions: What are the influential factors of the geographical territory in the way of reflecting Shiite themes in the murals of religious Monuments of the Qajar era? Which cities of the Qajar era had the greatest influence in the way of reflecting Shiite themes in the murals of religious buildings of the Qajar era? The present research is developmental in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of nature and method. The method of collecting information was library and field and the method of qualitative analysis. Findings indicate that the effective factors of geographical territory in how these murals are reflected are included in these sections: the refuge of the Prophet’s family in mountainous areas, the rule of the Zaidi Alawites, the rule of Sadat Marashi, the formalization of the Shiite religion in the Safavid era, religious architecture Iran, the support of princes for Shiite art, pilgrimage to places on pilgrimage. The results of the research show that the geographical territory of each religious building is a link between indigenous architecture and the religious view of Islam to the Shiite religion.

    Keywords: Qajar, Religious Monuments, Murals, Qajar Politics, Shiite Themes
  • Mohamad Farjami, Babak Aminpour, Hossein Sedighian*, Aliasghar Mahmodinasab Pages 323-344

    According to historical and archaeological sources, the ancient city of Esfarayen was one of the important settlement centers of the Islamic era. During its existence and prosperity, this city was a link between the two famous and big cities of Nishapur and Jurjan, but from the end of the Safavid period onwards, due to various reasons, it declined and its inhabitants gradually moved to the new city. So far, parts of the ancient city of Esfarayen have been excavated by archaeologists during several different seasons. In the meantime, choosing a suitable place for archaeological excavations in this area has always been one of the most important issues for its explorers, because due to the limitation of financial resources and the large area of the area, it was necessary to determine suitable places for excavation in advance. so that its archaeological exploration can be done with more certainty. For this purpose, at the beginning of the third season of excavations, six hectares of the city were investigated with the help of magnetometric method. Then, based on the results of magnetometry, the excavations of this season were carried out. According to these explanations, the main goal of the current research is to present the results of magnetometry and compare it with the findings of the archaeological exploration of the ancient city of Esfarayen. In the current research, the descriptive-analytical method has been used using the results of field and library studies. As a result of these studies, many evidences of industrial activities were identified in the site, including architectural remains of a pottery kiln and many evidences of pottery production, which are important in the archaeological studies of the Islamic era.

    Keywords: Magnetometry, The Ancient city of Esfarayen (Balqis), Esfarayen
  • Hosein Raie* Pages 345-369

    In recent decades, cultural heritage-related concepts have been widely investigated, and agricultural heritage has been adopted as a concept of cultural heritage because of its contribution to livelihoods, food security, and the world economy. This consideration from 2002 to 2018 led the Food and Agriculture Organization (FAO) to develop a framework known as Globally Important Agricultural Heritage Systems (GIAHS) and to introduce global agricultural heritage sites accordingly. The GIAHS committee presented five criteria for incorporating the sites in the list of globally important agricultural heritage. Biodiversity, local awareness and techniques, socio-cultural values, food and livelihood security, and visual landscape were included in the five categories; thus, this article aims to evaluate historic farmsteads in the central Iranian regions. Historic farmsteads were thought-about an efficient agricultural production system characterized by architectural, economic, social, and cultural features in the past, the traces of which are still available. The main research subject concerns the growing destruction of farms following climate changes, the migration of owners and beneficiaries, and the lack of community knowledge about their nature. The research main goal is to introduce Iranian historical farmsteads as a globally vital agricultural heritage system. Thus, the research seeks to investigate the issue through an interpretive approach and an interpretive strategy and to use field studies and document research to respond to research questions on Iranian historical farmsteads in conjunction with global agricultural systems. This research concludes that the potentials of historical farmsteads meet GIAHS standards. The GIAHS secretariat can also identify the Iranian historic farmsteads in the first stride and then register them internationally. It will help many historical farmsteads as a large part of the Iranian agricultural heritage to be dynamically conserved.

    Keywords: Historical Farmsteads, World Agricultural Heritage, GIAHS, Iran
  • Morteza Hessari*, Reinhard Bernbeck, Sozan Pollock Pages 371-389

    In the past decades, archaeology has turned toward research on societies that lie temporally between the industrial age and the present, what can be considered a “late historical  archaeology.” The cultural materials for the study of this branch of archaeology include archival written sources, audio and video sources, and eyewitnesses, all of which are analysed together with the findings of archaeological excavations. Studies of the modern period in archaeology, which includes the industrial age and the era of globalization, document both individual and collective processes. Archaeology of modern times requires an interdisciplinary perspective, drawing on the disciplines of art history, history, sociology, anthropology, and even criminology in analysing and interpreting its findings. The present article is the result of a study in the archaeology of modernity, in which the authors investigated a World War II Nazi training camp in Wustrau, located in the German state of Brandenburg, about 70 km northwest of Berlin. The camp was built to “retrain” - or brainwash -non-Russian members of the Red Army such as Ukrainians, Muslim Tatar prisoners as part of a plan to send them into the territories of the Soviet Union as trained Nazi administrators. The archaeological excavation in Wustrau was conducted jointly by members of the Free University of Berlin, Isfahan Art University and the Cultural Heritage and Tourism Research Institute.

    Keywords: Modern Archaeology, Indoctrination Camp, World War II, Wustrau