فهرست مطالب

نشریه گفتمان سیاسی انقلاب اسلامی
پیاپی 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرامرز میرزازاده احمدبیگلو* صفحات 1-21
    علل و عوامل داخلی و بین المللی متعددی برای تبیین و تحلیل شکل گیری انقلاب اسلامی ایران طرح شده اند اما به مبنا و تطور هویت (دینی) ایرانی پرداخته نشده است. بنابراین، این تحقیق با هدف یافتن مبنای اصلی هویتی در شکل گیری انقلاب اسلامی، در صدد جستجوی محور اصلی شکل گیری انقلاب اسلامی ایران در چارچوب هویت تاریخی ایرانیان می باشد. این مقاله با طرح این فرضیه که «تطور هویتی در ایران با بهره گیری از عناصر و مفاهیم مدرن و تزریق محتوای اسلامی در آن توانست ذهنیت شکل گیری انقلاب اسلامی را آماده کند» تلاش می کند تا به روش توصیفی - تحلیلی و با استفاده از نظریه «هویت روایی» پل ریکور فرضیه مذکور را تبیین نماید. یافته های به دست آمده نشان می دهد که دین به سان جریانی تاریخی و با افت وخیزهای گاه وبی گاه محور تطور هویتی در ایران بوده و در مقابل عناصر بیرونی و درونی هویتی، متناسب با محتوای دینی یا ضددینی آنها، واکنش های مثبت و منفی از خود نشان داده است که پذیرش اسلام و شکل گیری انقلاب اسلامی از نقاط مثبت بارز و مقابله با حمله اسکندر، مغغول ها و شکست مشروطیت از نتایج واکنش های منفی هویت دینی در ایران می باشد. انقلاب اسلامی نیز در نتیجه هضم عناصر مدرنیته در درون کلان مفهوم «بازگشت به خویشتن» تجلی یافت که با مفاهیمی همچون، عقل، خودآگاهی، آزادی، برابری، رهایی، انقلاب و تغییر تعبیر و حمایت گردید. با این وصف، نتیجه نهایی تحقیق این است که هویت دینی با هضم عناصر مدرن در خود از آنها برای شکل دهی انقلاب اسلامی استفاده کرده است.
    کلیدواژگان: هویت دینی، هویت روایی، تداوم و تحول، انقلاب اسلامی
  • مرتضی مولایی* صفحات 22-45

    رسیدن به قله تمدن اسلامی، جز با استغنای علمی از طریق تحول و تکامل جامعه بر بنیاد علم و دانش محقق نمی شود. آیت الله خامنه ای معتقدند علم، وسیله سعادت انسان و موجب رشد و شکوفایی بشر است و باید هدف تحقیق و آموزش در کشور، تولید علم باشد. ایشان خارج کردن علم از دست ظالم ترین انسان ها و رستاخیز علمی و رسیدن به ریاست علمی و دینی و ژرفای دانش را از ضروریات می دانند. برای شناخت این گزاره، باید به این پرسش که الگوی نظریه پردازی، تولید علم و مرجعیت علمی در اندیشه آیت الله خامنه ای چیست؟ پاسخ گفت. این تحقیق از نوع کاربردی و با رویکرد آمیخته است که به روش کتابخانه ای و با تحلیل محتوا و نظریه پردازی داده بنیاد به صورت کمی و کیفی انجام گرفته است. بر اساس منظومه فکری آیت الله خامنه ای تولید علم در ابعاد و مولفه ها: ارکان (نظریه پردازی، استقلال علمی، مرجعیت علمی و...)، مبانی و جهت سازها (قرآن، احادیث اهل بیت، اصول اسلامی، آموزه های دینی و...)، موانع و چالش ها (تحجر، جزم اندیشی و جزم گرایی علمی و...)، اهداف (استغنای علمی، نظریه پردازی در زمینه علم و...) دستیابی به استقلال، آزادی، وحدت، پیشرفت، عزت اسلام و مسلمین، اقتدار، تمدن اسلامی، نشاط علمی و اجتهادی را تسهیل می کند.

    کلیدواژگان: الگو، نظریه پردازی، تولید علم، مرجعیت علمی، آیت الله خامنه ای
  • مجید استوار*، حسین محبوب صفحات 46-65
    بررسی موضوع دولت رانتیر از چشم اندازهای گوناگون برای درک عملکرد دولت رانتیر پهلوی ضروری است. نوآوری پژوهش حاضر بررسی تاثیر دولت رانتیر بر تغییر میدان سیاسی و اجتماعی دهه 50 شمسی و برساخت گفتمان انقلاب اسلامی با محوریت امام خمینی (ره) می باشد. بنابراین هدف این پژوهش، تلاش در جهت تبیین تاثیر دولت رانتیر پهلوی در شکل گیری گفتمان انقلاب اسلامی ایران است. پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که چرا دولت رانتیر پهلوی دوم در ایران در اجرای سیاست توسعه ای خود ناکام ماند و انقلاب اسلامی ایران پدیدار شد؟ در پاسخ به پرسش اصلی پژوهش حاضر، پس از مباحث نظری، عملکرد توسعه ای آن دولت در ایران مورد بررسی قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد که عملکرد دولت رانتیر پهلوی، موجب تغییر میدان سیاسی و اجتماعی دهه 50 شمسی و پیدایش تقاضاهای جدید سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در جامعه شد. گفتمان انقلاب آفرین امام خمینی (ره) از مهم ترین پیامدهای عملکرد دولت رانتیر در این دهه بود. روش پژوهش کیفی و به شیوه بررسی تاریخی انجام شده است.
    کلیدواژگان: دولت رانتیر، انقلاب اسلامی، رژیم پهلوی دوم، نفت، امام خمینی
  • مرتضی شعبانی، رضا سیمبر*، محمدرضا اخضریان کاشانی صفحات 66-88

    هدف از انجام این تحقیق افزایش سرمایه ها در میدان اجتماعی برای نهادهایی که نقش اصلی در فرایند سیاستگذاری در جامعه دارند، است. به منظور تحدید موضوع مجلس شورای اسلامی به عنوان مهم ترین نهاد قانونگذار در جامعه انتخاب گردید. از نظریات فیش باین و آیسک آیزن برای بررسی نگرش نسبت به سیاستگذاری نهادهای انتخاباتی و از نظریه بوردیو برای بررسی میدان اجتماعی به عنوان چارچوب نظری بهره گرفته شده است. روش اصلی این تحقیق پیمایش و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه افرادی که واجد رای دادن هستند، تشکیل می دهند که از این تعداد 400 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. روش نمونه گیری نیز خوشه ای چندمرحله ای است. از یافته های مهم این پژوهش می توان به تاثیر مستقیم و مثبت نگرش به میدان اجتماعی بر نگرش نسبت به سیاست گذاری های نهاد انتخاباتی مجلس شورای اسلامی اشاره کرد. هم چنین ابعاد چهارگانه میدان اجتماعی شامل (سرمایه اقتصادی، سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی و سرمایه نمادین) نیز بر نگرش رای دهندگان نسبت به سیاستگذاری های مجلس شورای اسلامی تاثیر مثبت و مستقیم داشت. از دیگر نتایج می توان به عدم رابطه بین تحصیلات و نگرش رای دهندگان و رابطه منفی بین سن و نگرش رای دهندگان نسبت به سیاست گذاری های نهادهای انتخاباتی اشاره کرد. هم چنین تفاوت زنان و مردان به لحاظ نگرش بر سیاست گذاری متفاوت بوده و نگرش زنان مثبت تر از مردان است.

    کلیدواژگان: میدان اجتماعی سیاستگذاری، نهادهای انتخاباتی، مجلس شورای اسلامی، رشت
  • عباس تقوائی* صفحات 89-107
    آیت الله العظمی بهجت یکی از بزرگترین فقهای شیعه در سده اخیر بوده است که بررسی مجموعه نگاه ایشان به حوزه سیاست با توجه به درک با واسطه و مستقیم دو انقلاب مهم معاصر در تاریخ کشور ما یعنی انقلاب مشروطه و انقلاب اسلامی ایران، از اهمیت به سزایی برخوردار می باشد. البته به لحاظ نوع مشرب کلی ای که ایشان در سرتاسر زندگی و شیون مختلف اجتماعی و از جمله در سیاست داشته، طبعا ابهاماتی در خصوص دیدگاه هایشان نسبت به مسایل اساسی مورد توجه در حوزه فقه سیاسی شیعه وجود دارد؛ لذا در این مقاله با استفاده از روش تحلیلی - توصیفی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و گزارش های رسیده از نزدیکان، آشنایان و شاگردانشان در خصوص مواضع عملی و دیدگاه های سیاسی ایشان، سعی نموده ایم که تا حد امکان به آراء و نظریات ایشان در حوزه سیاست و مسایل مهم مورد توجه شیعیان در این حوزه یعنی «حکومت اسلامی» و «ولایت فقیه» پرداخته تا بتوانیم تا حدودی به منظومه اندیشه سیاسی ایشان دست پیدا کنیم مخصوصا (چنانکه در این مقاله خواهیم دید) با توجه به اینکه ایشان قایل به عدم تعطیلی حکومت و دین در عصر غیبت و همچنین لزوم اهتمام فقهاء به امر اجرای شریعت در این عصر هستند.
    کلیدواژگان: آیت الله العظمی بهجت، اندیشه سیاسی، مواضع سیاسی، ولایت فقیه، عصر غیبت
  • علیرضا بیابان نورد سروستانی*، فاطمه باقری صفحات 90-104

    این مقاله با هدف بررسی نقش رسانه ها در آگاهی مردم ایران نسبت به شرایط سیاسی- اجتماعی و فرهنگی پس از انقلاب نگاشته شده است. روش مورد استفاده در این پژوهش پیمایش است. جامعه آماری این پژوهش جوانان 18 تا 29 سال شهر شیراز در سال 1401 می باشد که 360 نفر از این جوانان به طور تصادفی در نقاط مختلف شهر شیراز مورد نظر سنجی قرار گرفته اند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که آزمودنی ها در سطح بالایی از فضای مجازی استفاده می کنند و فضای مجازی نقش زیادی در آگاهی آنها نسبت به شرایط سیاسی- اجتماعی و فرهنگی ایران دارد. صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران هم در حد متوسط مورد استفاده قرار می گیرد و میزان اعتماد افراد به اخبار و اطلاعات صدا و سیما در حد متوسط است.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، رسانه، آگاهی سیاسی
|
  • Faramarz Mirzazadeh Ahmadbeyglou * Pages 1-21
    Many domestic and international causes and factors have been proposed to explain and analyze the formation of the Iranian Islamic Revolution, but the basis and development of the Iranian (religious) identity has not been addressed. Therefore, with the aim of finding the main basis of identity in the formation of the Islamic Revolution, this research seeks to find the main axis of the formation of the Islamic Revolution of Iran in the framework of the historical identity of Iranians. This article proposes the hypothesis that "Identity development in Iran by using modern elements and concepts and injecting Islamic content into it was able to prepare the mentality of the formation of the Islamic Revolution. It tries to explain the mentioned hypothesis by descriptive-analytical method and using Paul Ricoeur's "narrative identity" theory. The obtained findings show that Behsan religion is a historical current and with occasional ups and downs, it is the center of identity development in Iran, and it has shown positive and negative reactions against the external and internal elements of identity, according to their religious or anti-religious content, that the acceptance of Islam and The formation of the Islamic revolution is one of the positive points and confronting the attack of Alexander, the Mongols and the failure of constitutionalism are the results of the negative reactions of religious identity in Iran. As a result of digesting the elements of modernity, the Islamic revolution was manifested in the concept of "returning to oneself" which was interpreted and supported by concepts such as reason, self-awareness, freedom, equality, liberation, revolution and change. With this description, the final result of the research is that the religious identity digested the modern elements and used them to shape the Islamic revolution.
    Keywords: religious identity, narrative identity, Continuity, transformation, Islamic Revolution
  • Morteza Molaee * Pages 22-45

    Reaching the pinnacle of Islamic civilization cannot be achieved except through scientific agnosticism through the transformation and evolution of society based on science and knowledge. Ayatollah Khamenei believes that science is the means of human happiness and the cause of human growth and prosperity, and the goal of research and education in the country should be the production of science. They consider removing science from the hands of the cruelest people and scientific resurrection and reaching scientific and religious leadership and the depth of knowledge as essential. In order to understand this proposition, we must answer the question, what is the model of theorizing, production of science and scientific authority in the thought of Ayatollah Khamenei? Replied This research is of applied type and with a mixed approach, which was carried out quantitatively and qualitatively by the library method and with content analysis and data theorizing of the foundation. According to the intellectual system of Ayatollah Khamenei, the production of science in its dimensions and components: pillars (theorizing, scientific independence, scientific authority, etc.), foundations and orientation tools (Quran, Ahl al-Bayt hadiths, Islamic principles, religious teachings, etc.), obstacles and challenges (petrification, dogmatism and scientific dogmatism, etc.), goals (scientific exclusion, theorizing in the field of science, etc.) to achieve independence, freedom, unity, progress, honor of Islam and Muslims, authority, Islamic civilization, vitality Facilitates science and ijtihad.

    Keywords: Pattern, Theorizing, Science production, scientific authority, Ayatollah Khamenei
  • Majid Ostovar *, Hossein Mahboob Pages 46-65
    Examining the issue of the rentier government from different perspectives is necessary to understand the functioning of the Pahlavi rentier government. The innovation of the current research is to examine the impact of the rentier government on the change of the political and social field of the 1950s and the construction of the discourse of the Islamic Revolution centered on Imam Khomeini (RA). Therefore, the purpose of this research is to try to explain the influence of the Pahlavi rentier government in the formation of the discourse of the Islamic Revolution of Iran. The main question of the current research is why the Pahlavi II rentier government in Iran failed to implement its development policy and the Islamic Revolution of Iran emerged? In response to the main question of the current research, after theoretical discussions, the development performance of that government in Iran was examined. The findings of the research show that the performance of the rentier Pahlavi government changed the political and social field of the 1950s and the emergence of new political, social and economic demands in the society. Imam Khomeini's revolutionary speech was one of the most important consequences of the rentier government's performance in this decade. The method of qualitative research is done in the way of historical investigation.
    Keywords: Rentier Government, Islamic Revolution, the second Pahlavi diet, Oil, Imam Khomeini
  • Morteza Shabani, Reza Simbar *, MohamadReza Akhzariyan Kashani Pages 66-88

    The purpose of this research is to increase funds in the social field for institutions that play a major role in the policy making process in society. In order to limit the issue, the Islamic Council was chosen as the most important legislative body in the society. Fishbein's and Eisen's theories have been used to investigate the attitude towards the politics of electoral institutions and Bourdieu's theory has been used as a theoretical framework to investigate the social field. The main method of this research is a survey and the data collection tool is a researcher-made questionnaire. The statistical population of this research consists of all the people who are eligible to vote, of which 400 people were selected as the sample size. The sampling method is also a multi-stage cluster. One of the important findings of this research is the direct and positive effect of the attitude towards the social field on the attitude towards the policies of the electoral body of the Islamic Council. Also, the four dimensions of the social field including (economic capital, social capital, cultural capital and symbolic capital) also had a positive and direct effect on the voters' attitude towards the policies of the Islamic Council. Other results include the lack of relationship between education and voters' attitudes and the negative relationship between age and voters' attitudes towards the policies of electoral institutions. Also, the difference between women and men is different in terms of attitude towards policy making and women's attitude is more positive than men's.

    Keywords: social policy field, Electoral institutions, parliament, Rasht
  • Abbas Taghvaee * Pages 89-107
    Grand Ayatollah Behjat has been one of the greatest Shia jurisprudents in the last century, and it is very important to examine his perspective on the field of politics with regard to the mediated and direct understanding of two important contemporary revolutions in the history of our country, i.e. the constitutional revolution and the Islamic revolution of Iran. is. Of course, in terms of the general type of mushrab that he had throughout his life and various social affairs, including in politics, naturally there are ambiguities regarding his views on the basic issues of concern in the field of Shia political jurisprudence; Therefore, in this article, by using analytical-descriptive method and by using library sources and reports received from their relatives, acquaintances and students regarding their practical positions and political views, we have tried as much as possible to their opinions and ideas in the field of politics and The important issues of concern to Shias in this area, i.e. "Islamic government" and "Jurisprudence", have been discussed so that we can get to some extent their political thought system, especially (as we will see in this article) considering that they insist on not shutting down the government. and religion in the age of occultation, as well as the need for jurists to pay attention to the implementation of Sharia law in this age.
    Keywords: Grand Ayatollah Behjat, Political Thought, Political positions, Faqih, evening of absence
  • Alireza Biyabannavard Sarvestani *, Fatemeh Bagheri Pages 90-104

    This article is written with the aim of investigating the role of the media in the awareness of the Iranian people regarding the political, social and cultural conditions after the revolution. The method used in this research is survey. The statistical population of this research is 18-29-year-old youth of Shiraz city in 1401, and 360 of these youths were randomly surveyed in different parts of Shiraz city. The results of this research show that the subjects use virtual space at a high level and virtual space plays a big role in their awareness of the political, social and cultural conditions of Iran. The radio and television of the Islamic Republic of Iran is also used at an average level, and the level of people's trust in the news and information of the radio and television is at an average level.

    Keywords: Islamic Revolution, Media, political awareness